Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Uživatelé si stěžují, že iPhone XS příliš žehlí autoportréty. Problém je jinde

to je těžký, když jsou lidi blbý...
furt chtěli vyšší a vyšší rozlišení - až jsou buňky tak prťavý a kvůli tomu necitlivý, že se musí zvedat ISO i za slunečného dne....
Takže vše se musí žehlit a výhoda rozlišení je pryč.
Za mě přední snímač 3Mpx a zadní 5-6Mpx je více než dostačující.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"a zadní 5-6Mpx je více než dostačující"

Ne, neni..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

děláš zvětšeniny? výřezy?
na tisk fotografie ve velikosti A4 ti stačí s rezervou 6Mpx. - Tiskneš větší fotografie?
Pokud potřebuješ větší formáty - jseš si jistý, že mobil je ta správná technika?
Focením se živím hezkých pár let a na honbu za rozlišením už jsem fakt alergickej.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mobil je správná technika pro většinu dnešních "fotografů". A ti také mají velice často už 4k televize tudíž 8mpix by mělo být minimum, spíše 10-12 je dneska optimum s přihlédnutím na ořezy. Dobře implementované HDR jako třeba na Google Pixel se postará už o zbytek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, proste neni! Vratil som sa z dovolenej, kamosi fotili na Galaxy S9, druhy na Pixel v plnom rozliseni a ja som fotil na Mate 10 Pro s vyrezom do 8Mpx miesto 20Mpx s tym, ze to bude stacit. Dosiel som domov, stiahol fotky od vsetkych a ked som to tie fotky porovnal na 4k monitore, tak som si chcel normalne nafackovat, aky som debil, pretoze tie ich fotky boli omnoho detailnejsie, i tych mojich par, ktore som do toho plneho rozliska urobil. Takze fakt NE, 5Mpx fakt NESTACI, pokial to clovek chce prezentovat na vacsom zobrazovadle a nie len ako rychly nahlad na displayi mobilu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tisk A4 je 6 Mpx použitelných, ale rozhodně to není ideální či vhodné rozlišení (mluvím o rozlišení čipu a ne RGB pixelech třeba zmenšené fotky). Interpolace bayera je zde dost znát co se týče detailů a mikrokontrastu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale je. Pokud chci fotit i za trochu horších světelných podmínek než za slunného dne. Telefon používám spíše jen jako photo poznámku. Pokud chci aby fotky za něco staly tak beru normální foťák.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hele, já mám doma fullframe Canon s objektivy v souhrnu přes 200 tisíc, v minulosti jsem se focení věnoval na profiúrovni.
Mohu ale říct, že pro běžné focení jsou fotky z iPhone X naprosto vyhovující a rozdíl je daleko menší, než by člověk čekal. S ohledem na až brutální rozdíl velikosti a "pohotovosti" je rozdíl až trapně malý a mám stále větší problém donutit se tahat zrcadlovku.
Mobil samozřejmě nemá nárok u fotek, kde dává smysl kvalitní teleobjektiv (wildlife, některé sportovní fotky atd.), tam asi bude pro mašinu s větším snímačem a výměnnými objektivy prostor vždy, tohle se prostě do mobilu nacpat nedá. Ale u fotek focených normálním ohniskem, jsou skutečně dnešní špičkové mobily někde hodně jinde než před pár lety a výsledek vyhoví i daleko náročnějším uživatelům, než by se čekalo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Taky jsem už sem tam na vážkách s LG G6 v kombinaci s google pixel apkou. Ergonomie a přeci jen lepší IQ v rozličných situacích + objektivy s delším dosahem, možnost sunstars, portréty bez fake bokehu a artefaktů je proč ještě tahám všude různé foťáky. Propast se díky compute fotografii v dnešních smartphonech zužuje. Na nějaké výcvaky už není třeba tahat foťák.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím že mobily prakticky vyhubili kompakty. Spoustě lidí stačí ale limity jsou. Málo světla znamená hodně šumu a hodně filtrování algoritmy. Jsou sice lepší než před pár lety ale diskutujeme u článku ve kterém se řeší nedostatky onoho algoritmu. Pro mě zůstává foťák v telefonu jen nástroj co mám po ruce když chci něco zaznamenat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Málo světla - aspoň pro statické objekty - řeší stabilizace a skládání expozic, a bude jen lépe. Záleží na implementaci. Já miluji svoje foťáky apod., takže že tohle tvrdím už o něčem vypovídá :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát statické objekty fotíme spíše ve dne za světla. To co se fotí za sera se už obvykle aspoň trochu pohybuje. Tam tyhle kompenzace nefungují. Buď skončíme s tmavou zasumnenou či silně rozmazanou fotkou. Pokud se bavíme o stabilizaci u mobilu tak se jedná obvykle o vyšší třídu, kterou si většina lidi nemůže dovolit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vacsina ludi kde? v CR ci obecne? A nahodou, taky novy Redmi Note 5 do 5k, nefoti vobec zle, za tie prachy by som povedal, ze az priam luxusne. Stale treba brat, ze je to zariadenie za cca 4.7k, ktore zastupuje okrem fotaku i kapesny pocitac, mobil, prehravac a pod...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobily fotej v pohode pro to proco jsou urceny. Kde nemuzou, tam vypomaha software. Kdyz bych to vzal uplne na tom nejjednodusiim levelu, tak veci jako opticky zoom, ergonometrii drzeni, kvalita objektivu atd, tam samozrejme boduji bud zrcadlovky nebo i lepsi kompakty. Pouzivam oboje a oboje ma svoje kouzlo. Pokud chci ale 'fotit', tak si vezmu fotak :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za horších světelných podmínek ti pomůže optická stabilizace, pokud je subjekt statický... Dedikovaný foťák bude vždy lepší, v závislosti na velikosti snímače a světelnosti objektivu. Čím vetší snímač na stejné technologii tím lépe, samozřejmě, ale s HDR se dá toho hodně nahnat - u statických subjektů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A neni! To je prave ono, ked fotim na dovolenej, chcem detailne fotky, take, za ktore sa nebudem hanbit ak ich budem prezentovat na velkej 4k obrazovke (ci uz 32" monitor alebo 75" TV). A zeby bol pri 20Mpx na Mate 10 Pro problem so svetelnostou? No ak je f/1.6 spatna svetelnost, tak prosim... Ako som pisal vyssie, vratili sme sa z dovolenej (kde obviosly svietilo slnko 7 z 8 dni), znamy fotili do plneho rozliska na S9 a Pixel a iba ja do orezu 8Mpx na Mate 10 Pro. Na PC ked som triedil fotky, tak oni maju krasne detailne a ja podstatne horsie, az som na seba nasrany, ze som nefotil tiez do 20Mpx. Takze znovu, ak Vam staci 5Mpx prosim, ale ja si rad prezriem nafotene na velkej 4k obrazovke a nie len na 6" displayi, kde mozna tych 5Mpx fakt staci na preview...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je světelnost objektivu. To o čem se tu bavíme je množství světla dopadající na jednotlivé body snímače . Na menší bod dopadá méně světla než na větší. Pak je třeba větší zesílení signálu a z toho je šum. Jak jsem psal přes den u většiny snímačů problém nevidíš protože to zakryje algoritmus. Za zhoršených podmínek uvidíš problémy. Tam se začne projevovat síla snímače který nešel s velikostí bodů pod rozumnou mez. Pokud budu mít dva snímače stejně velikosti, vyrobené stejnou technologií tak zvolím ten s menším rozlišením. Běžně fotím s hobby ASPc zrcadlovkou Canon 600D do 16mpix (nativní rozlišení) a raw formátu kde vidím co už můj snímač nezvládá. Ano sw to ještě dokáže zakrýt ale je dobré vědět kde jsou meze. Což je pro mě důležité protože často fotím krátké časy přes teleobjektiv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Komentar mimo temu. Mate 10 Pro na 20Mpx nesumi, ak ma alepson priemerne vhodne svetelne podmienky. Fotim bezne do 8Mpx (18:9), obcas vsak do plnych 20Mpx (4:3). Niekto vyssie pise, ze 5Mpx staci a ja tvrdim, ze nestaci. Nie na fotku s detailami. Aj medzi tymi 8 a 20Mpx je znacny rozdiel. Dnesne kvalitne fotomobily maju slusne fotaky, slusnu svetelnost a pri dobrych svetelnych podmienkach i minimum sumu. Len debil by za slnecneho pocasia fotil do 5Mpx, ak moze do 20... Len tolko som chcel k teme.. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu. Focení do nižšího než nativního rozlišení čipu neřeší nic. Jde jen o úsporu prostoru v paměti. Jde o fyzickou velikost bodů senzoru. Pokud jde o stejně velké senzory vyrobené stejnou technologií tak ten s menším rozlišením bude lépe fungovat za horších světelných podmínek. K čemu je mi 20mpix když na fotce za šera uvidím kulové?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Focení do nižšího než nativního rozlišení čipu neřeší nic. Jde jen o úsporu prostoru v paměti. Jde o fyzickou velikost bodů senzoru."

Ano, viem...

"Pokud jde o stejně velké senzory vyrobené stejnou technologií tak ten s menším rozlišením bude lépe fungovat za horších světelných podmínek."

To je samozrejme pravda, ale oboje ma svoje vyhody. A z casti to kompenzuju dost kvalitne cocky s dobrou svetelnostou, kedy aj malinkatym pixelom na cipe, sa dostava relativne dostatok svetla. Napriklad Huawei to riesi momentalne 3 cockami. 2 svetelne rozdelene do RGB + jasova v monochromatickom spektre + "Teleobjektiv" na bezstratovy zoom. Vysledky su viac, nez dobre. Na mobil! Pred par rokami este nepredstavitelne.

"K čemu je mi 20mpix když na fotce za šera uvidím kulové?"

Asi preto, aby som urobil hezku a detailnu fotku za dobreho svetla? Alebo vy pobehujete vyhradne v noci po vonku a fotite iba mesiac a oblohu? Nechapem, k comu bola nutna tato otazka... Mam tu poslat rozdiel za denneho svetla 5 vs 8 vs 20Mpx, jak je "20Mpx zbytocnych"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Živím se jako konstruktér a často si potřebuju fotit věci které jsou na hůře dostupných místech a rozhodně ne ideálně nasvětlené. K čemu je mi krám co umí udělat pěknou fotku jen za ideálního osvětlení? Pro mě je použitelnost za šera jedním z důležitých parametrů při výběru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Polozim ti otazku. Huawei P20 Pro dokaze udelat peknu fotku len za idealneho osvetlenia? Prosim o konkretnu odpoved.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vojtech se ti snazi rict, ze 5Mpx snimac _stejne velikosti_ jako 20Mpix snimac muze udelat vice muziky nez ten 20Mpixelovy.
Tim ze budes emulovat 5Mpix na 20Mpix snimaci nic nedokazes. Body na senzoru tim nezvetsis, jen zdegradujes to co neni optimalni uz na zacatku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj sa, ja som to pochopil. ;) A rovnako ti odpoviem, ze 20Mpx urobi viac muziky za svetla, ako 5Mpx. Preto strohy vykrik do tmy "5Mpx staci" povazujem za bullshit. Chapes uz i ty mna?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto světle :-) je zajímavé, a je dobré si někde osahat či si na internetu vyhledat a prohlédnou výstupy z kamerek top modelů mobilů, že kvalita fotomodulů drahých mobilů se za určitých okolností vizuálně blíží kvalitě (bez)zrcadlovek (ne ve všech ohledech pochopitelně). Naopak, a odsud může plynout řada předsudků, jsou fotomoduly (hlavně v levnějších mobilech), které žehlí a fotí poměrně tragicky, rozdíly u fotomodulů jsou tedy naprosto šokujících rozměrů a není dobré dělat závěry jen podle omezené zkušenosti.

Osobně mám FF Canona 5D MkII a přestože jeho rawy jsou pořád hodně daleko v možnosti v úprav a "v hloubce vyždímatelné informace", tak jsem s otevřenou pusou zíral co leze z IphoneX nebo Galaxy 9S a to i ve sporém osvětlení - pokud nedochází k úplravám a fotka se bere +-jak se vyfotila, tak je to pro běžného smrtelníka plně srovnatelné s tou už letitější FF zrcadlovkou a to se týče i focení za šera (5D MkII na ISO 1600 už docela šumí).

Takže ze zrcadlovky sice stále umím vyvařit o hodně více (ale vyžaduje to energii a čas u kompu), ale kdo jen fotí a dokumentuje, už s s dobrým mobilem může dosáhnout velmi podobného efektu. Rozhodně velmi daleko za sebou nechaly kompakty. Klobouk dolů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Amen!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> furt chtěli vyšší a vyšší rozlišení

nemyslim si ze to lidi az tak chteli, ale je to neco, co lze snadno "marketingovat". Podobne jako 10mm tlusty laptop a 4mm tlusty mobil... je to brutalni nesmysl ale jsou to snadno "uchopitelna" cisla..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tim laptopem, pokud se jedna o neco "ultra" mobilniho s malou hmotnosti s fokusem na prenaseni a nacpes do toho odpovidajici HW, tak to zase tak blbej napad neni :)
U tech kamerek je to neco jineho, vic MPX vic adidas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odpovídající HW nemá výkon a ten, který ten výkon má, zase v tenkém těle neuchladíš.
Ultrabook je fakt sračka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno tu byl recenzován Jumper EZBOOK 3 PRO s pěkným IPS a ultrabook form factorem - ne výkonem. Nicméně výkon je velice slušný pro moje použití a ten form factor si nemůžu pořád vynachválit. Je to pasivně chlazené, nethrotluje to tím pádem to furt jede na max. a edituji na tom i rawy a 1080p videa. To vše za cca. 5300kč. Má to 6GB ram, 64GB eMMC, m.2 SATA slot, ve kterém mám 256GB WD Blue. Baterka 8 hodin wifi surfing. AC wifina. Má své mouchy, ale je to můj "go to" komp na cesty, do práce a do ložnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abych rekl pravdu, s tim 10mm laptopem to byla spis narazka na neustale honeni vyrobcu za kazdym mikrometrem tloustky; nemyslel jsem tim ze tenke laptopy "per se" jsou spatny napad.

Tenky a nevykonny laptop ma sve uziti - nicmene jestli ma 10mm nebo 15mm je me osobne docela u zadnice. Zas u gaming a pracovnich laptopu (pricemz pod "prace" tady nemam na mysli office), ocekavam ze laptop s Core i9 9000tintilion bude mit i odpovidajici chlazeni. Pokud to ma teoreticky vykon ultramegabilion operaci/s ale v realu kvuli chlazeni je 2% nad i5, tak to povazuji za cisty ojeb a zbytecne vyhozene penize. Ale tot jen muj osobni nazor :)

Jinak o necem jako Jumper EZBOOK 3 PRO jsem i uvazoval, ale muselo by to mit pouzitelne ovladace pro linux, zatim jsem nevypatral jak to je...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, EZBook je super, za tu cenu. Má cca 1.35cm max tloušťku a 1.3Kg. Má ale mouchy co se týče dílenského zpracovaní... Už jsem o tom tady psal, viz níže, ale celkově jsem velice spokojený a s tím, že už vím na co si jeden musí dát, bych ho bez váhání koupil znova, a asi taky koupím pro manželku. Už jen pro ten display a super touchpad, zbytek je minimálně dostatečný, ne-li až překvapivě dostatečný... :-)

PS: U EZBOOK 3 PRO pozor na odírání displaye klávesnicí v zavřeném stavu. Je nutná preventivní instalace "bumperů" viz. zde - https://photos.google.com/share/AF1QipMUDdbjIbaIEZyakFcHFat2CtS-j2QK4uT1...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ale jako Jakub má pravdu. 3-6Mpix už není dostatečné, bylo v době full HD. Spousta lidí má dneska 4k televize na které si chtějí prohlídnout třeba fotky z dovolené apod. a pokud chceš tu kterou fotku ještě ořezat, tak 10-12Mpix vidím jako minimální optimum. Více zatím není opravdu třeba. Dokud se masověji nerozšíří, podle mě zbytečné, 8k televize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4K alias UltraHD je 3840x2160
Rozliseni snimace 6MPx je pri bezne pouzivanych 4:3 snimacich priblizne 2840x2130.
Snad je zrejme, ze dulezite jsou radky a ty jsou temer stejne.
Zaver je tedy jasny, i na 4K TV staci 6MPx snimac.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale zpomínáš že zatímco u té 4k telky je to 8,3 MPx RGB bodů, tak u foťáku je to 6 MPx monochromatických bodů s maskou RGGB (tedy barevný obraz = megapixely děleno 4). 6 MPx snímač opravdu nedodá dost. Minimálně dvojnásobek bych viděl jako optimum. Foveon by stačil 6 MPx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže ty tu mícháš jabka s hruškama.
Na pidisenzor v mobilu je 12Mpx už prostě moc a fyzikální zákony prostě "neojebeš".
Proto jsou tyhle "foťáky" schopný fotit venku, ale často stačí aby bylo zataženo - nebo nedej bože jsi chtěl vyfotit něco v interiéru....
Pak už to šumí a musíš žehlit a výhoda rozlišení je fuč!
Proto říkám že u MOBILU stačí 6Mpx.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš, podle mě, pravdu, viz. moje ukázky níže. Ojebeš a ojebeš je BSI, stabilizací, skládáním expozic i použitím více objektivů, tohle se jenom lepší... Já mám rád svou početnou sbírku bez-zrcadlovek a objektivů, ale technologie sensorů jde kupředu a mobily nejsou pozadu. 12Mpix je dneska pro mobil optimum za kterým si stojím, ale právo na tvůj názor ti brát nebudu. Pokud by už nebyla celkem běžná 4k zobrazovadla, naprosto bych souhlasil, ale i moje staré fotky s 6MPix Nikonu D40 už nevypadají dobře, roztažené na fullcreen zobrazení na mém 40" 4k monitoru... Naproti tomu můj Canon 40D s 10Mpix, kde si ještě můžu dovolit jemný ořez mi slouží třeba na focení tenisu, v kombinaci s 24-105 F4 L USM, parádně a nemám důvod k upgradu. Moje micro 4/3 foťáky s 16Mpix a Sigmou 60mm F2.8 DN mu těžce i v tomhle stylu fotografie šlapou už na paty, ale už jen pro ten pocit z OVF, pořád sportu schopnějšího phase AF a luxusní weather-sealed build kvality, výdrže baterky a parádní ergonomie je Canon 40D moje "go to" combo na malé venkovní sporty. A DXO optics pro s PRIME redukcí šumu z toho tahá pořád luxus výsledky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Beru můj názor na výstup ze 6Mpix Nikon D40 na 40" 4k částečně zpět. Měl jsem to zapamatované špatně. Teď jsem se díval na moji galerii z Nikon D40 roztažené na fullscreen 40" 4k a nevypadá to vůbec tak zle, jak jsem to měl zapamatované - vypadá to přinejmenším přijatelně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vazne roztahujes fotky focene na 4:3 na obrazovku na 16:9?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APS-C senzor není 4:3 ale 3:2 - tolik asi k tvé znalosti foto techniky. Jinak myslím, že nejsi až tak úplně blbý abys nevěděl co sem měl na mysli, a to že poměr stran zůstane zachován a budou ořezy na stranách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

double post

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili jestli to dobře chápu, tak uživatelé jsou na omylu jenom proto, že iPhone nežehlí obličeje, ale žehlí všechno?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No právě že ne tak docela... Pojem "žehlení" je spíš hanlivě používán pro přístup řady levných kompaktů, kdy se prostě fotka rozostří, čímž se maskuje šum a další vady, ale jaksi také padá rozlišení detailů. U nových iPhonů ale rozlišení detailů zůstává (bylo právě demonstrováno mimo jíné zmíněným S. Withem), zpracování ale lehce ubere kontrast, což subjektivně vypadá jako menší ostrost, ve skutečnosti je to ale trochu jinak.
Popravdě se mi to docela líbí, zvednout kontrast či aplikovat další doostření u fotky vzniklé tímto způsobem je snadné, opačný postup je složitější až nemožný.
Z mého pohledu je Xs při focení zadním fotopřístrojem jasné zlepšení, ne sice tak velké, abych uvažoval o upgrade z X, ale respekt si to zasluhuje. Trochu spornější to je u předního fotoaparátu pro selfie, kde je vzhledem k jeho omezením efekt o něco výraznější, ale ani u něj se podle mne nedá mluvit o špatném výsledku. Koneckonců celá "aféra" byla spíš o tom, že mnohem lidem připadaly fotky selphie "až moc hezké", nikoli špatné - to jsou paradoxy :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejaké "žehlenie" tvárí tam predsa len bude, ako to naznačuje Unbox Therapy. https://youtu.be/Q3GGdtn9poo?t=298

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Nějaké“ tam je, ale není vyšší než u předchozích modelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, to že je v tom prťavý snímač prostě neojebete... A u prťavého snímače zvyšovat ISO a následně žehlit šum je fakt parádní nápad...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšili megapixely o 20% a snížili množství informace, které se dostane do konečné fotky, asi tak o 30%.

A to se vyplatí!

Mimochodem, lze o 12 Mpx fotoaparátu skutečně tvrdit, že je to 12 Mpx fotoaparát, když při vytváření fotky ztratí schopnost "rozlišovat" detaily? Podle mě ne, 6 Mpx obrazu + 6Mpx šumu je jednoduše šest megapixelů fotky

Napadl mě zajímavý experiment. Necháme 12 Mpx snímač vyfotit 12 Mpx šumu, a budeme sledovat, kolik informace se po celém procesu zachová.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Čistě marketing, že ano... bohužel ten foťák má 12Mpix. A jak někteří z nás vědí, počet Mpix nic nevypovídá o kvalitě. Bohužel valná většina lidí jim to žere....

Stejně tak je cool cpát na mobily typu Huawei nesmysly typu AI kamera a ve finále to nemá ani optickou stabilizaci.... Na tom yt videu co tu nekdo postoval je krasne videt, jak XS detekuje tvář a mění barevnou teplotu, jak se mu zlíbí... a to se taky vyplatí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Huawei ma moznost manualneho rezimu s docela slusnym nastavenim, vratane fotenia do RAW. Opticku stabilizaciu ma taky, mimo videa do 4k. P20 Pro mimochodom povazovany dodnes za naj fotomobil (zatial).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ojebeš, pokud máš statický subjekt a stabilizaci, skládáním expozic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skládání expozic vyžaduje stativ a statický objekt... Což je pro use case uživatele XS asi trošku mimo mísu, že ano....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuješ stativ, kde si na to přišel??? Stačí dostatečná sekvenční rychlost foceni, cca. 6+ snímku za sekundu je už v pohodě. O zbytek se postará zarovnání v softwaru. Většina fotek v mé HDR galerii je bez stativu - https://photos.google.com/album/AF1QipOAEUgyeCVFaVn4TwfGiI0Rqmz4cvG1N3n1...

počítám, že moje LG nebo i ten iphone umí v HDR klidně 15+ snímků za sekundu, s přihlednutím na to, že točí 4k30p video...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-D tak proč si ti uživatelé iPhonu teda stěžují?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisí s tím, že na HDR nepotřebuješ stativ? Rychlé sekvenční snímání a pravidlo že SS by měl být minimálně 1/ ekvivalent ohniskové vzdálenosti, pokud nemáš stabilizaci, stačí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo... což je přesně věc na kterou se mobil se mobil běžně používá :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale stabilizace opravdu nespasí vše. V ideálním případě ti dá +3EV, což je sice znát, ale zase takový zázrak to není.
A jak už dříve někdo podotknul, ve špatných světelných podmínkách se statické scény tak moc nefotí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žehlení? Ta slečna byla v originále bílá a blond.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ono je úplně jedno, jakým postupem toho dosáhli - když je to hnusné. Jo kdyby to bylo parádní, pak by to stálo za prozkoumání. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle nadpisu jsem čekal, že se ukáže, že uživatelé Applu jsou prostě přirozeně hezcí. .-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Originál foto apka na mojem LG G6 je hopeless a má strašný výstup, zachraňuje to ale portnutá apka z google pixelu, která také dělá HDR a je super. HDR jde implementovat buď dobře nebo špatně. Nejhorší implementace je, když uživatel nemá volbu to třeba vypnout apod.

Zde pár ukázek.... Všechno foceno s google pixel apkou v různých režimech oběma objektivy na zadní straně G6 - ultrawide ekv. 12mm F2.4 a wide ekv. 30mm F1.8.

https://photos.google.com/share/AF1QipOvUWRT2F8ke_T2WV_KhkPwkM_BSDKmyW6e...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta pixel apka je fajnová, já jí používám na svém LG G4. Oproti originál aplikaci (která má mimochodem velmi povedené ovládání a možnosti nastavení) ztrácí detaily v tmavých místech scény. Naopak, pro mě nepochopitelně, drží lépe barvy a i stabilizace funguje lépe. Nevýhoda je nemožnost natáčet video ve 4K alespoň ve verzi, která funguje na mé G4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, orogiš apka má dobré ovládání a manuální režimy i pro video. Taky bych ji preferoval, ale používám ji jenom na 4k video, protože výstup má hodně slabý. Doostřuje a odšumuje moc radikálně na úkor ztráty detailů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty už radši nic nefoť....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi přínosný komentář, díky. Kopnout online si umí každý idiot, jsem zvědavý jestli by si mi to řekl do očí bez protekce stovek kilometrů mezi námi, srabe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty fotky v HDR vypadají divně - všechno ostrý, všechno je prokreslený.... Já myslím, že takhle funguje oko - resp. postprocesing v mozku, ale fotografie je o něčem jiném. Navodit atmosféru technickou dokonalostí asi nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne všechny jsou HDR, ale přiznávám, že jsem je upravoval na malé obrazovce mobilu pomocí googlovských šoupátek, takže při zobrazení na velké 4k obrazovce souhlasím s tvojí evaluací. Tady jde jen o technické demo, ne snahu o poukázání na to jestli jsem dobrý nebo špatný fotograf... Znám svoje hranice a nikdy jsem fotografii příliš nestudoval, baví mě ta technická stránka než ta umělecká. Je jen pár věcí na které si dávám u fotografie pozor a to je horizon, pravidlo tří třetin, aby se mi neklátily vertikály apod. Jinak ten ultrawide na LG G6 je méně ostrý hlavně do dálky. Vypadá to že ho optimalizovali tak na +/-6m vzdálenost, jestli to není prostě jen zmetek. Hodně lidí podotklo, že LG potom začalo používat horší ultrawide modul, než ten který byl vidět v recenzích... - podraz. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tisk 10×15 cm nebo pro prezentaci na displeji mobilu, Full HD televizoru je to postačující. Problémy se ukáží při zobrazení 1:1, tj. nerovnoměrná ostrost, silné odšumování. Navíc to nemá úplně správné vyvážení bílé.
Ale lidi jsou a budou spokojení, protože to odšumování krásně vyhlazuje držky a dělá je mladší. Což oceňují převážně ženy, že :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč do toho rovnou nezabudovat morphing. Zajdete k fotografovi, ten vás pořádně vyfotí ze všech stran nahraje to někam do cloudu. Apple každou fotku kterou vyfotíte očuchá a když Vás tam najde tak šikovně vymění obličej za studiovku a všichni budeme krásný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Potřeba téměř okamžitého pořízení celé série snímků vyžaduje zkrácení expoziční doby jednotlivých snímků"

Opravdu? Člověk by řekl, že geometrická řada celou expozici příliš neprodlouží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDR, to je ten barevný svět podle filmařů hollywodu? A 20 MPx z mobilu pro fotky z Chorvatska ať soused závidí detail chlupatého pupku? Víte, že jpeg komprese umí fotky neskutečne zprasit? Víte taky, že se tady bavíte o sw algoritmu přes optiku leštěného sklíčka od číňana za 2 Eura/ks? Schválně jaké rozlišení v mpx má Hubbelův teleskop jehož plné vykreslení ani 8K monitor nedokáže vyobrazit. Víte také, že ty nejlepší fotky jsou často focené klasickým 6 nebo 10 mpx zrcadlem do rawu? nebo že hodně dodnes nepřekonaných fotografií bylo vyvoláno ještě v době, kdy byl i CCD snímač v plenkách. Na závěr bych jen dodal že je jedno v jakém rozlišení či barevném režimu tu fotku típnete, stejně jí v 90 % dnes ukážete na tabletu a v 99 % jí dojebe vaše stolní tiskárna. O pseudo 4K TV nemluvě, protože jeho led mřížka je velká jak pletivo kolem zahrady. Ale důležité je aby to mělo 50 Mpx a HDR... "consumers world"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.