Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Itálii jdou po kompenzaci za předinstalované Windows

Nevím proč žalují Microsoft, ten přece nerozhoduje na kterých počítačích bude jeho systém předinstalován.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, tos nemyslel vážně, že ne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by nemyslel. Když se rozhodnu vyrábět PC, tak na mě naběhnou týpci od MS se samopaly?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do malých benzinových čerpacích stanic taky nechoděj týpci se samopaly ale slušně oblečení pánové se slovy "poslyšte, máte to nějaký levný, to by se vám nemuselo vyplatit" :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samopaly? Nee. S penězi to jde mnohem jednodušeji a rychleji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takmer ano... Microsoft si vynutil OEM zmluvy tak,ze vyrobca plati za kazdy predany PC, bez ohladu na predinstalovany OS, poplatok Microsoftu. Ak tu podmienku neprijme, bude vyrobca platit za OEM licencie 10x taku sumu, ako ked ju prijme...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nezakazal mu to soud v USA ?
ono to tak bylo, ale kdyz byl M$ uznan vinnym z vydirani, nekale souteze, monopolniho chovani etc. tak mu to zakazali.

Ale porad tam je ze nesmi delat promo konkurencnim produktum

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial nezakazal

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, viz kauza Mironet, kde kdyz odmitli podepsat OEM smlouvu a instalovali dal PC s freeDOSem ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

máš nějaký odkaz na tu kauzu? V Mironetu sem pracoval jako montážní/servisní/reklamační technik a žádnou takovou kauzu si nepamatuju ?!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to si nemůžu pamatovat, to jsem tam ještě nepracoval :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budeš významný výrobce počítačů, tak tě navštíví soudruzi z Mrkvosoftu a budou tě velmi nevybíravými, byť uhlazenými prostředky, nutit, abys ty jejich sr..ky cpal do všeho, co vyrobíš. Lenovo podlehlo a zřejmě nebylo samo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Místo jízlivé reakce bych čekal spíše vysvětlení situace přímo v článku, abych si mohl ušetřit sice naivní, ale dotazy zcela relavantní a věcné. Ale to bych chtěl po DIIT zjevně příliš, názory a rozbory se totiž velmi obtížně kopírují z jiných webů a vyžadují činnost duševního charakteru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Novidíš. A jinej čtenář po nás zase chce, abychom si vlastní názor nechali a psali jen věcně. Nelze se zavděčit všem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že tuto novinku šlo vyšperkovat zákulisními informacemi užitím vašich jistě hlubokých znalostí, ne jen zkopírovat text, který jsem viděl již 30x jinde. Takový poctivý přístup bych dovedl čestně ocenit, i kdyby kvůli tomu mělo místo deseti novinek vycházet denně jen dvě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

M$ prodejce vydírá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych dal za povinnost mit OS jako zvlastni polozku a jeho cenu.
Dale bych hlidal, aby to prodejce neprodaval levneji, nez kupuje od M$ ... zname sve lidi, k PC prihodi 3k kc a do ceniku daji 1kc ... takze vam varti 1kc ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, až na to, že toto už je u nás ošetřeno zákonem (vázaný prodej), jenže prodejci udělali podraz; prohlásili, že O. S. (Widle) je nedílnou součástí každého počítače a antimonopolní úřad jim to zbaštil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavý, jak pochodím já. Koupil jsem si nedávno krabicovou verzi Windows 7 a cca. do roka bych rád svůj stolní PC nahradil notebookem. Nicméně při výběru notebooku se nebudu omezovat na to, jestli tam OS je nebo ne. Pokud tam bude, tak budu požadovat odinstalaci a vrácení peněz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to si užiješ! Upřímnou soustrast, ale držím všechny palce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

By ma zaujímalo, ako boli porušené práva spotrebiteľa. Spotrebiteľ má zrejme právo (hraničí to už s nárokom) aby mu bolo predané čo chce za cenu akú chce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nesouhlasím s tím, že by měl dostat uživatel k PC/NtB automaticky licenci na Win. Sice Win používá většina, ale část té většiny může mít už licenci a tu by rádi použili nebo můžou chtít jinou verzi atd. No a pak je tady těch pár Linux lidí :)
Ale jestli vyhrajou, tak bych se nedivil, kdyby za chvilku žalovali výrobce auta, že mi neprodá auto bez volantu, když si tam chci dát potom svůj :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Len to je stále o tom, že niekto (spotrebiteľ) niečo chce. To je podľa mňa veľmi slabý dôvod aby sme niekoho iného (majiteľa firmy) nútili k niečomu, čo robiť nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jediný izak__ aspon ví, jak to chdodí s předisntalovanými widlemi a tvořením koncových cen.
:A ta narážka na šrotovné by taky kůůl = o 3 litry přidražím, a dostaneš tisícovku slevu :))

gofry, oba tvé příspěvky jsou tak .... (ani to nejde napsat slušně). Měl vy si občas raději trochu přemýšlet

ale ostatní (l0l, kojak, Heron, Earl) na tom nejsou o mnoho lépe.

neznáte mapu, pánové!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravidla pro diskuze:
4. Vyhýbejte se pomlouvání, slovnímu napadání, urážení ostatních diskutujících a lidské důstojnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No asi takto, moc nechápu, co myslels tou mapou.

A nemáš pravdu s tím, že by jen izak__ věděl, jak to je...
Snad každý si všimnul, že je to bordel. Jako příklad můžu dát NtB, co jsem kupoval přítelkyni - HP. Dva modely, jeden s Win Vista Home Basic, druhý bez OS, měl o 1GB víc RAM a stál víc než ten s OS zhruba o hodnotu té RAM. Takže je snad každému jasné, že prostě HP má rozpočítanou cenu za licenci na každý NtB, nehledě na to, jestli tam ten OS dá nebo ne...
Nebo já když jsem si kupoval Dell NtB. Na výběr jsem měl Vista HP 32b a tuším Vista Home Basic 32b. Když jsem chtěl 64b, bez šance. Když jsem chtěl bez OS, tak bez šance, tak jsem chtěl aspoň Ultimate, taky bez šance. Akorát když jsem dlouho otravoval s připomínkama, tak jsem nakonec dostal 10% slevu oproti konfigurátoru na netu (kupoval jsem to přímo u Dellu).

Ale tomuto se asi nedá zabránit. Dám povinnost rozepisovat na fakturu hodnotu jednotlivých položek. Tak není problém, aby výrobce navýšil jedny položky a pak dal licenci na OS za nižší peníz. Pokud by teda byla povinnost ten OS vzít zpátky v případě zájmu.

Ono celkově moc nemám rád takové regulace ze zákona. Když se podívám na MS, jaké ústupky musí dělat. Třeba prvně vydávat OS bez WMP. A schválně mi řekněte, na kolika PC jste ho našli... Teď šaškárna s prohlížečema. Když jsem slyšel, že ve Win7 bude základní program na pálení ISO, tak jsem byl rád. Taková funkce se může hodit. Bohužel je jen osekaný, vyloženě jen pálí a věřím tomu, že kdyby ho MS víc propracoval, dal tam volby rychlostí, tak hned chytne žalobu od tvůrců jiných vypalovacích programů.
Ono s takovou to za chvilku dopadne, že MS bude muset vydávat Windows tak, aby se vyloženě uměli spustit. Žádné pozadí na plochu (znevýhodňuje fotografy, kteří by rádi udali svoje pozadí), otvírač obrázků tam nebude, hry tam nebudou, prohlížeč nebude, malování nebude atd. Všechno má totiž svoje alternativy, které jsou takto znevýhodněny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže hlavní co jsem chtěl říct - trh by měl být svobodný ve smyslu, že pokud výrobce chce dávat do PC licenci za Windows, tak ať si ji tam klidně dá. Toho může využít jiný výrobce, který ji tam nedá, hold lidi nakoupí u něho.
A pokud MS bude toho druhého někam nutit, tak pak už je to o něčem jiném, to už chce řešit soudně, pokud to nepůjde prostě ignorovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas až na jednu vec, MS nemá ako kohokoľvek k čomukoľvek nútiť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že Widle dávají skoro všichni do skoro všech PC, takže výběr (zejména NB) bez O. S. je velice ubohý. Teoreticky je sice možno SW licenci nevyužít, O. S. vrátit a chtít peníze zpátky (zákon to umožňuje), ale prakticky je to otravná záležitost na dlouhé lokte a pokud je O. S. dodán na recovery sekci HDD, tak to nejde vůbec. Takže by mělo být nařízeno zákonem, že každý prodejce počítačů musí, pokud o to zákazník požádá, prodat počítač bez O. S.!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Malo by byť nariadené zákonom, že predajca musí predať: auto bez volantu, topánky bez šnúrok, bicykel bez sedadla, sadu ľubovoľného počtu pohárov (štandardne 6), notebook bez klávesnice, lahôdkovú zeleninu bez kukurice, ľavú topánku bez pravej, oblečenie v každej mysliteľnej farbe, ...? Na akú každú situáciu chceš vytvoriť samostatný zákon? Na všetky?

Nehovoriac o tom, že to opäť nejde o nič iné len o tvoju sebeckosť, že proste niečo chceš a kľudne si ochotný použiť fyzické násilie (zákon) a podrobiť si iného (majiteľa firmy) aby ti predal to, čo ty chceš za cenu, akú ty považuješ za správnu. Tomu sa hovorí tyrania.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je rozdíl mezi sobeckostí spotřebitele a sobeckostí prodejce/výrobce? Žádný. Je to jen o tom, kdo má silnější páky. Takže si tě s dovolením také dovolím označit za sobce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pletieš jablká a hrušky. Predajca dá na trh nejaký tovar a čaká, či si ho niekto kúpi. Nemá ale žiadny nástroj, ako niekoho prinútiť kúpiť daný výrobok, môže len pasívne čakať, prípadne ešte dať o výrobku vedieť pomocou reklamy. To je všetko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prodejce nemá žádnej nástroj, jak někoho přinutit, aby si daný výrobek koupil? Haha, ten byl dobrej :))).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uveď jeden.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Typickým příkladem je dominantní postavení na určitém trhu hraničící s monopolem, které zajišťuje, že si uživatel v určitých případech musí pořídit takové řešení, jaké chce výrobce.
Mimochodem - i reklama je určitým donucovacím prostředkem (správnější výraz je "přesvědčovacím", ale v současném pojetí reklamy už je to spíše prostředek donucovací, který využívá skutečnosti, jakým většina lidí reklamu přijímá). Kdyby tomu tak nebylo, neexistoval by spam a nebyl by trestný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezhodujeme sa na význame slova donútiť. Pre mňa reklama v žiadnom prípade nemôže byť donucovacím prostriedkom v žiadnom pojatí, pretože reklamu niekde musíš pozerať alebo počúvať - v telke, rádiu, na webe. A tieto si zapínaš sám od seba, dobrovoľne. Lenže na telku sa nemusíš pozerať, prípadne si môžeš filmy požičiavať na dvd/sťahovať z netu/predplatiť si filmový kanál a pod. Pritom vôbec nijaký trest za to nedostaneš. Podobne reklama na webe/v rádiu.

Podobne je to v prípadne monopolu (aby bolo jasné, bavíme sa o monopole vzniknutom na slobodnom trhu, nie z príkazu štátu, ktorý zakáže vznik konkurenčných firiem, ako napr. České Dráhy, Česká Pošta a pod.). Ak si výrobky monopolu nekúpiš, nehrozí ti za to žiaden postih, žiaden fyzický trest. Jediné, čo ti "hrozí" je, že sa pripravíš o zisk, ktorý by si s daným výrobkom dosiahol, ale to fakt nemôžeš nazvať donútením. Bez tohto monopolu by si ten zisk nemal tak či tak.

A donútenie je práve to, že niekto ťa pod hrozbou trestu (zabitie, väzenie, pokuta, ...) prinúti konať tak, ako by si bez tejto hrozby nekonal. To sú napríklad dane, koncesionárske poplatky, vydieranie a podobne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Svým způsobem tě chápu, ale na druhou stranu je to jen o míře pojetí. Pro někoho je donucení i výzva "vypni to rádio, nebo řeknu šéfovi, že mu lezeš za manželkou" (a on ho teda, aniž by chtěl, skutečně vypne), pro jiného není donucení ani "uděláš, co chci, nebo ti rozbiju hubu", protože se sám svobodně rozhodne si nechat rozbít hubu, čímž dosáhne toho, že nedělá, co dělat nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hodně zajímavé přirovnání :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Či už budeme tieto príklady za donútenie považovať alebo nie, isto nemôžeš tvrdiť, že sú si podobné s predajom Windows. MS za nikým nechodí a nehovorí: "Buď si kúpiš Windows, alebo ti rozbijem hubu" ani nič podobné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, MS dělá něco jiného. Zneužívá svého dominantního postavení. Proto mu jdou úřady po krku.
Všiml sis třeba, že by někdo šel po Googlu proto, že by zneužíval svého dominantního postavení? (a že ho má, to ne, že ne!) Sama EK tvrdí: "Google nám nevadí. Je jedno, že má dominantní postavení. Z našeho pohledu ho nezneužívá a do té doby je to pro nás v pořádku." Microsoft má také svobodnou volbu. Nemusí podnikat v oblasti, kde mu nejsou úřady nakloněny, nikdo ho nenutí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, takže sme sa zhodli, že MS má ďaleko k tomu, aby niekoho k niečomu nútil.

Zneužívanie dominantného postavenia - čo to presne je? Prečo pribalenie svojho vlastného prehliadača do svojho vlastného "operačného systému" je zneužítím dominantného postavenia? Potom predsa každé pribalenie vlastného prehliadača do vlastného OS musí byť zneužitím postavenia, akurát nie dominantného.

A ako to, že Google nezneužíva svoje dominantné postavenie, keď vo svojich službách ma odkazy na stiahnutie Chrome, ale už nie FF ani IE, ani Operu? Prečo nie je zneužítím dominantného postavenia, že má vo svojich službách odkazy na vlastné google news ale už nie na iné news služby?

Ale najviac by ma fakt zaujímala definícia výrazu "zneužívanie dominantného postavenia".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, že nelze srovnávat
(1)"Někdo kdo si vytvoří vlastní OS" (s) 2)Microsoftem

- hlavně kvůli vlivu a rozšířenosti Windows OS.
Žádný jiný "program" nemá tak obrovskou dominanci oproti svým konkurentům v oboru. Dokonce mně nenapadá ani žádná jiná firma, ani jedinec, prostě nic a nikdo, kdo by tak drtivě (podíl 98% světových os) ovládal trh ve svém oboru/segmentu činnosti!

(Proto to nemůže být do budoucna ani precedens, protože těžko nastane podobný případ s dominancí v něčem, někdy znovu)

(A to, že MS přidává do "jen svého podnikání" deafultně prohlížeč IE, zneužívá totoho posatavení a likviduje konkurenci.
Stejně tak, v tomto případě, .... předinstalování Windows na všech počítačích a noteboocích, (tedy ne-exestující konkurenční trh) je zneužívání tohoto postavení, a omezuje tím volnou hospodářskou soutěž, (svobodu), mezi operařními systémy.)

2)
Navíc do první skupiny (jež jsou schopni stvořit operační systém) se vejde asi tolik lidí, jako máš prstů na ruce. Několik nejgeniálnějších vizionářů (Bill Gates, Steve Jobs, Linus Torwalds, ... a pak už jsou vlastně jen napodobeniny a kopie ... např. Symbian, Maemo, Anroid, atd...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Pred MS Windows tu boli iné operačné systémy, zaspali dobu, nechytali sa, neboli schopné ponúknuť to, čo dokázal ponúknuť MS. To mal MS čakať, kým sa nejakej konkurencii neuráči pohnúť riťou a pripraviť nejaký užívateľsky prítulný systém? Kde by sme asi tak dnes boli, keby MS čakal?
Windows nie je predinštalovaný ani zďaleka na všetkých počítačoch a notebookoch. To proste klameš a zavádzaš.

Neodpovedal si ale na otázku: Prečo je pridanie IE do Windows zneužitím? Slovo zneužiť totiž znamená "využiť na zlé, nečestné ciele". Ak chceš označiť získavanie tržného podielu za zlý, nečestný cieľ, tak to môžeme rovno zavrieť všetky firmy na svete, pretože cieľom každej firmy je získať čo najväčší podiel na trhu a z toho vyťažiť najväčší zisk. Alebo môžeš povedať, že Firefox zneužíva programátorov, lebo využíva ich voľný čas aby zadarmo programovali a vylepšovali prehliadač aby mal na trhu lepšiu pozíciu.

2) Zvláštne, keď si pozriem http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_operating_systems - tak sú tam mrte operačných systémov. Žeby to všetko naprogramovalo päť ľudí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2) samozřejmě že ano!, protože ty další desítky nebo stovky už vycházeli z toho co vymysleli ti tři. Hlavně z GNU/Linux a Unix je postaveno téměř všechno. Defakto i Windows a Mac jsou jen upravené kódy Unixu. (To čumíš co ??). Ale to už je hooodně dávno. Tak se nezabývej tím co bylo, ale co je. Microsoft je úspěšný, a musí se zato prostě "potrestat" :)) . Zákony na ochranu hospodářské soutěže mají všude na světě. Stejně tak tzv. vázaný prodej je zakázán. To, že lidí počítače kupují s Windows (protože nemají na výběr, ani není možnost bez OS), tak samozřejmě ten podíl je pak takový. 98 procent. A jestli to není se zlým úmyslem, to bych se hodně hádal. Možná ne se zlým, ale se ziskovým, a konkurenčně-likvančním, určitě.

1)Se nedal ani číst. Přečti si řádně co jsem napsal znovu, a neodbíhej od tématu.

Nikdo nic nezavádza...(= pokud šance existuje, ale je naprosto minoritní, např. 90:1, tak jako by neexistovala žádná šance. Tak to je, a nemá smysl si hrát na to, že někde se to sehnat dá. = Srovnej poměr nabídek s Windows versus cokoliv)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za Hitlera mali zákon že Židov a Cigánov treba zabíjať, tak to znamená, že ich zabíjanie bolo správne? Pretože to je presne argumentácia, ktorou sa obhajuješ - máme zákon, že treba potrestať MS, takže je to správne.

A zasa klameš, že nie je na výber počítač bez OS alebo s Linuxom.

A že MS robí niečo so ziskom a proti konkurencii? Však to robia všetky firmy vždy! Inak by skrachovali.

Ďalej s tebou nebudem diskutovať, uvádzaš zjavne nepravdivé tvrdenia a tvojim argumentom chýba elementárna logika. Končím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dobře, že končíš .... od začátku si mlel samé kraviny .... a tímhle srovnáním s Židy a Cikány, jsi to fakt dodělal na jooooo "vysokou" úroveň.....

:)))))) Možná mi něco uniklo, ale nevím o tom, že by tyto dva národy, v nějakém odvětví, absolutně dominovaly. A ještě navíc, aby svého úspěchu využívali k potírání těch ostatních.

Áno, Áno. Všechno je to klamstvo! .... hahahahaha,
nedělej se sebe, prosím, většího hlupáka, než si ukázal v diskuzi k tomuto článku. Nazdar

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cena za oem win pro hp, dell a dalsi je prakticky zanedbatelna proto jste nevidel rozdil v cene. ms temto vyrobcum dodava oem win za ceny kolem 9-12 usd coz jsou radove 200kc, takze v cene nb kolem 20k je to nepatrny rozdil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo deklaruje, že prodává operační systém, tak by na instalačním médiu nic jiného, než operační systém být nemělo, maximálně něco, čím se připojím k internetu a z nějakého úložiště si stáhnu potřebné aplikace. V Linuxu to takhle funguje a je to dobře, protože si do počítače nainstaluji jen to, co potřebuji a budu používat, čímž rovněž omezuji riziko napadení malwarem. Pokud budou všichni používat pouze IE, Tak jedním SW zaneřádím komplet všechny počítače. Pokud se bude používat několik různých browserů, riziko masového napadení se výrazně sníží. A toto platí pro veškerý SW.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kto určí, čo to je operačný systém? Kto určí, či niečo do operačného systému patrí alebo nie? A keď Linux splňuje tvoje požiadavky, tak prečo ťa zaujíma, ako je to vo Windows? Však si nainštaluj Linux a je to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to je operační systém, je už dáno, to nemusí nikdo určovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A od koho je to dáno? Od boha? Vymyslel to iba nejaký človek, prečo práve tento človek by mal byť tým človekom, ktorý bude udávať, čo to operačný systém je?
A keby MS propagoval svoj Windows ako "Operačný systém so sadou aplikácií" tak už by ti to nijak nevadilo? On to totiž MS presne tak robí. Počet textov, kde MS tvrdí, že Windows je Operačný systém a nič viac, je v porovnaní s textami, kde to netvrdí zhruba nulový.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže začneme zpochybňovat třeba i termín automobil? Boha jeho, kde se tihle chytráci berou, to bych rád věděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak bude niekto chcieť, aby sme na základe termínu "automobil" odsudzovali a trestali ľudí, tak bude treba tento termín sakra dobre definovať a spochybňovať ho na každom rohu.

Ale vráťme sa k mojej otázke: Kde MS tvrdí, že Windows je operačným systémom v zmysle "jak je to už dáno" (nech už je dané čokoľvek)? Ak to nikde netvrdí, tak ho asi ťažko môžeš obviňovať z porušovania termínu Operačný systém, nie?
A keď je teda význam slova "operačný systém" daný (očividne zabúdaš na to, že význam slov sa v čase mení), čo to teda presne operačný systém je?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Operační systém je softwarové rozhraní mezi hardwarem (popřípadě firmwarem) a aplikacemi používanými uživatelem. Základem je jádro operačního systému a ovladače, které zajišťují komunikaci s konkrétním typem hardwaru, a dále rozhraní, skrze které komunikuje operační systém s uživatelem (shell, ať už textový, nebo grafický).
Webový prohlížeč, textový editor, kalkukačka, grafický editor, přehrávač multimédií ... to všechno jsou aplikace, které nemají s podstatou operačního systému nic společného. Microsoftu se však povedlo z webového prohlížeče udělat už prakticky "shell" a jak se zdá, stejnou cestou se vydává prohlížeč Google Chrome v operačním systému Chrome OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětluješ mu to jako malýmu dítěti. to pochopí ?!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, ale za zkoušku jsem nic nedal ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je web prolezlý mladíky z gymplu, co všemu rozumějí nejlíp. _/_ Ve skutečnosti je to tak, že v pondělí měli první hodinu Občanské nauky, kde jim vysvětlovali, co je to demokracie, tyranie, komunismus, socialismus, kapitalismus.
A po to všem ještě zjistíme, že ani neví, jaký je v těch pojmech rozdíl. _\_ Za Pět! Sednout!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nie som si istý, či z toho jednodznačne vyplýva, že MS chce Windows prezentovať ako čistý operačný systém vo vyššie uvedenom význame. Operačný systém samozrejme je súčasťou Windows. Trebárs Ubuntu má tiež na stránkach napísané "Ubuntu je operační systém na bázi Linuxu", ale isto tým nechce tvrdiť, že Ubuntu žiadne aplikácie neobsahuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu opravdu v základní instalaci, kromě poštovního klienta a webového prohlížeče neobsahuje nic. Při instalaci zdetekuje HW a stáhne si z netu, pokud jsi připojen, ovládače a aplikace si pak doinstaluješ stažením z repozitářů, kde si zcela svobodně vybereš buď všechno, co najdeš, nebo jen to, co potřebuješ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sme sa uklikli obaja :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt musim? Stačí první věta z českého webu MS o Windows:
"Operační systém Windows používají miliióny lidí na celém světě." (i ta chyba v "miliióny" je opsaná). Správně by mělo být něco jako:
"Aplikační sadu Windows s integrovaným operačním systémem používají milióny lidí na celém světě."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jejka, nějak jsem se asi uklik při reakci...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výborne, teraz mi už len ukáž, kde MS prezentuje, že Windows je len a len operačný systém a nič iné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je naopak velmi silný důvod! Firmy jsou od toho, aby dělaly to, co si zákazníci přejí a za co platí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firmy sú od toho, aby svojim majiteľom prinášali zisk. Tak ako ty chodíš do práce aby si mal zisk a nie aby mal niekto iný radosť z tvojich výsledkov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak sem říkal, typicky sobecký přístup :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Iste, až na to, že tou sebeckosťou nikoho iného k ničomu nenúti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se o tom s úspěchem pochybovat. Např. Microsoft. Zkrátka ukončí podporu Windows XP. Tím ve skutečnosti nutí spoustu lidí k tomu, aby si koupili novější OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS niekde sľuboval, že bude podporovať Windows XP donekonečna? MS niekoho nútil si ten XP kúpiť? A ten XP prestane fungovať, keď ho MS prestane podporovať? A môžeš mi ukázať nejakú softwarovú firmu, ktorá podporuje všetky svoje softwary po neobmedzene dlhú dobu (samozrejme bezplatne)? Alebo nejakú inú firmu, ktorá poskytuje nekonečne dlhú podporu na svoje výrobky? Trebárs autá, mobily alebo notebooky?

Z tohto hľadiska ste aj vy prinútili svojich užívateľov prejsť na novú verziu svojich stránok. Ako by sa ti páčilo, keby ti nejaký zákonodarca nariadil, že musíte prevádzkovať obe verzie naraz? A ešte, keď niekde vyhrabem Netscape vo verzii 1 a pozriem si vaše stránky, bude všetko fungovať tak ako má? Nie je to podľa teba nútenie zákazníka používať niečo, čo používať nechce? Atď atď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že MS nesliboval, neznamená, že nenutí. Trochu si ujasni, co to znamená, když má firma v určitém směru dominantní postavení hraničící s monopolním (a na Windows Microsoft monopol má).

Ke druhému odstavci: ano, v podstatě máš pravdu, přinutili. A pokud by nám nějaký zákonodárce nařídil, že musíme provozovat obě verze stránek, udělali bychom to jednoduše (tedy alespoň já bych to tak udělal): neprovozoval bych ani jednu, prostě bych s tím skončil a dělal bych něco úplně jiného, protože by mi daná oblast podnikání nevyhovovala. Ale jsem rád, že jsi pochopil, co to znamená někoho k něčemu nutit. Nutit se zdaleka nemusí jen s pistolí u hlavy, jak si někteří lidé tvého typu myslí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Isteže MS má na windows monopol, tak isto má Apple monopol na MacOS a iPhone, tak isto má firma CocaCola monopol na nápoj CocaCola. Však každá firma má monopol na svoj výrobok.

Výborne, takže nebudeme mať žiadny cdr/diit, pohoršíme sami sebe, zhoršíme situáciu pre všetkých, ktorí dve verzie nepotrebujú. Tým, ktorí chceli starú verziu sme nijak nepomoholi, ale hlavne že WIFT je spokojný. Nádherný svet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až budu s diit opravdu spokojený, dám vědět. Zatím jsem s tím jen spokojenější než s cdr.
Mimochodem jsem rád, že se ti diit líbí :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud o výsledky mé práce nebude nikdo stát, tak dlouho do práce chodit nebudu. Pokud bude firma zákazníky ojebávat, tak v opravdovém kapitalismu velmi rychle skončí.Mrkvosoft si, bohužel, díky svému postavení může dovolit zákazníky ojebávat a také to vesele dělá a aby to mohl dělat na věčné časy, používá k likvidaci případné konkurence silně nečisté metody. A za to ho EU právem (a příliš málo) trestá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je bohuzel nejvetsi pruser socansky evropy. viz vyber browseru we win, predinstalovany os atd. absolutne se necti ekonomicka ani osobni svoboda lidi a furt se jen narizuje a prikazuje. co ma nejykej darmozrout kecat do toho jestli firma muze/nemuze predinstalovat os DO SVYCH produktu. pokud zakaznik zadny os nechce a firma A mu nevyhovi tak jde k firme B, ale tady kazdej kdo ma diru do prdele chce kecat druhym do toho co maji delat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O.S. a počítač jsou dvě naprosto rozdílné věci a jen zákazník má právo rozhodnout, jaký O. S. bude na svém počítači používat! Tudíž mu nikdo nemá právo nutit O. S. který nechce. Tomu se říká vázaný prodej a u nás je to zákonem zakázáno! Takže bychom se měli k té italské žalobě přidat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Auto bez volantu... Přečtěte si referencovaný článek. Podobná přirovnání jsou zcela mylná. Volant nevyžaduje žádný souhlas s licenčním ujednáním a také ho můžete dál prodat. OEM Windows ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OEM Windows, podle naší legislativy prodat dál můžeš, pokud ho z vlastního počítače beze zbytku odstraníš. Rovněž je zcela legální, použít SW, který umožní obejití aktivace. Náš zákon zná jen licenci pro jeden počítač, nerozlišuje mezi krabicovkou (přenositelná) a OEM (,,nepřenositelná") verze. Eula v tomto případě není relevantní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milý Gofry, o tom přece kapitalismus je! Heslo: my nejlépe víme, co náš zákazník potřebuje už jaksi vyšlo z módy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalizmus je o tom, že každý môže slobodne ne/predávať čo uzná za vhodné komu uzná za vhodné za cenu akú uzná za vhodnú (čo neznamená, že nutne nájde niekoho, kto to bude chcieť kúpiť) a naopak sa môže slobodne rozhodnúť ne/nakupovať čo uzná za vhodné, od koho uzná za vhodného, za cenu za akú je niekto ochotný mu to predať (čo neznamená, že sa vždy niekto taký najde).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby kapitalismus fungoval tak, jak říkáš, tak dnes prodávám kopie Windows s podstatně volnějšími licenčními podmínkami :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, nenapísal som to dostatočne dobre. Samozrejme môžeš predávať iba niečo, čo si sám vyrobil alebo ti to niekto dovolil predávať miesto neho. Zhruba povedavné, predávať môžeš iba to, čoho si majiteľom. Ja to už tak beriem automaticky, takže sorry za to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, počkej, ale to už tomu svému slavnému kapitalismu kladeš omezení neboli regulace. To nevadí? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, logicky, nemôžeš predať niečo, čo nemáš. U intelektuálneho vlastníctva je to trochu iné, tam som ešte nezistil, ako by to malo fungovať, takže k tomu sa neviem vyjadriť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

gofry, dovol mi jednu radu, defakto příkaz.

Přestaň kecat stále stejné utopické nesmysly, a jdi s tím svým kapitalistickým terorismem někam!!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, to je na kapitalizme najlepšie. Ty tie príspevky čítať vôbec nemusíš, do ničoho ťa nikto nenúti. Naopak socializmus je presne ako ty, furt len dačo zakazovať a prikazovať ostatným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pleteš to s politickým systémem - pluralitní demokracie

Tušil jsem, že určitě nadhodíš, že já jsem komunista. ale ne, ještě nedávno jsem vždy volil o-d-s, ale to jsou stejný kur-- jako c-s-s-d a všichni ostatní taky.

Protože názory, které tady prezentuješ, jsou vskutku extrémně!!! pravicové. - čili neonacismus, fašismus, a to již řečené - kapitalistický terorismus

Jen s lehkou nostalgií můžu říct, že za socialismu, bychom s takovým jako ty, zatočili, a to tvrdě. smslsnul bych si na takovým zasr....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že si volil ODS neznamená, že si pravičiar, pretože ODS má k pravicovej strane riadne ďaleko.
Neonacizmus je ľavicová ideológia - chce silný štát, chce obmedzovať slobodu ľudí, nechce nezávislých jedincov schopných postarať sa o seba. S komunizmom si môže podať ruku, rozdiel je jedine v tom, koho má za najväčšieho nepriateľa, metódy má rovnaké. Hodnotíš systémy nie podľa toho, čím sú, ale čo o nich píšu v novinách alebo hovoria v telke.

Za extrémnu pravicu by sa možno s odrednými ušami dala označiť anarchia, ale anarchisti asi neuznávajú pravidlo, že nikto nesmie siahať na cudzí majetok, čo je základným pravidlom kapitalizmu, resp. slobodného trhu. Označovať za terorizmus ideológiu, ktorá nikoho k ničomu nenúti a všetci majú rovnaké postavenie a zároveň obhajovať ideológiu, v ktorej sú ľudia rozdelení na dve skupiny (tí čo rozkazujú a tí, čo musia poslúchať) je fakt sila.

Za socializmu by ste so mnou asi zatočili, a očividne by sa ti to páčilo. To neznamená nič iné, len že si násilník a agresor. A ty mi chceš čosi rozprávať o terorizme :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neonacismus je extrémní pravicová ideologie. Přečti si, co o tom říká třeba Wikipedia. To je fakt vrchol
http://cs.wikipedia.org/wiki/Neonacismus

Nejsi náhodou volič tzv. "Dělnické strany" ?

Opravdu, vrať se do školy. Za chvíli vám zvoní na odpolední :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, aká je teda podľa teba charakteristika ľavicového systému a aká pravicového?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak som si to prečítal, môžeš mi vysvetliť, ako to dokazuje, že neonacizmus je extrémne pravicová ideológia?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "...ideológiu, ktorá nikoho k ničomu nenúti a všetci majú rovnaké postavenie..."

To nemůže fungovat z jednoduchého důvodu, a to právě z toho, že NELZE zajistit, aby měli všichni stejné postavení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by to nešlo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znáš případ, kdy se to povedlo? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdiel či niečo nejde, alebo či sa nám niečo ešte nepodarilo. Pred 200 rokmi ešte človek nevedel lietať, ale to neznamenalo, že to nejde.
Že to nie je jednoduché je mi jasné, možno ten stav ani nikdy nedosiahneme, ale to neznamená, že sa tomu nemáme približovať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toho se dá dosáhnout jediným způsobem. Lidi, kteří příliš přečnívají na jednu, nebo druhou stranu (mají lepší, nebo horší postavení), fyzicky zlikvidovat, nebo jim alespoň to postavení "usměrnit". Pokud vím, to se tu dělalo před dvaceti lety ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi si nerozumieme, ja hovorím o postavení pred zákonom, tj. každý má rovnaké práva a povinnosti a zodpovednosť, nie že všetci budú rovnakí, že budú mať rovnako veľa peňazí, že budú mať rovnaké schopnosti, že budú rovnako úspešní a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak to pardon, to jsme si fakt nerozuměli. Nicméně ani toho se ještě nepovedlo dosáhnout. Minimálně politici mají vždy více práv a méně povinností. A ti, kteří jsou jejich dobrými známými ... dál to nemusím rozvádět ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Práve preto sa treba snažiť o to, aby politici mali čo najmenej právomocí rozhodovať o cudzích životoch, tieto právomoci im treba uberať, nie pridávať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenže to se pak vracíme na divoký západ, kde platí právo silnějšího.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem, k tomu si ako dospel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nebude nikdo, kdo bude regulovat nenasytné úspěšné, pak se tito nenasytní úspěšní sami stanou těmi, kdo bude rozhodovat o ostatních. A jsme tam, kde jsme byli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A) "Regulácia" by bola robená tým, že nikto nesmie siahať na cudzí majetok, každý má právo si svoj majetok chrániť ako uzná za vhodné (najať si ochranku, dať si plot okolo domu, zámok do dverí atď.)
B) Kto nás ochráni pred nenásytným regulárom v tvojom prípade?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem zahlídl další nesmysl. Anarchie je krajní ideál levicového extrémismu, ne pravicový s odřenýma ušima.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi už fakt musíš povedať, čo je podľa teba ľavica a čo pravica. Podľa mňa
ľavica = silný štát, dôraz na kolektivizáciu, centralizáciu, obmedzovanie slobodného rozhodovania ľudí
pravica = minimálny štát, dôraz na slobodu a zodpovednosť jedinca za seba samého

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš v tom vážně docela zmatek. Nedáváš ve škole pozor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milý Gofry, asi ti nedošlo, že reakce EU je jen odpověď na názory podobných, jako jsi ty. Co je naprosto nezpochybnitelné, je to, žeWidle nejsou nedílnou součástí počítače! Operačních systémů je několik a většina jich je mnohem lepších, takže právo zákazníků, vybrat si jiný operační systém je naprosto legitimní a naopak ,,povinná" předinstalace widlí na všechny počítače je totéž, co stalinismus. Když půjdeš do hospody na oběd a dostaneš z celého jídelníčku jen šunkofleky, protože výrobce je do hospody dodává se slevou, tak se ti to moc líbít nebude, zejména když budeš mít chuť na svíčkovou. Já např. Widle nepoužívám, takže když si půjdu koupit počítač, budu tvrdě vyžadovat, aby byl bez O.S. protože instalační DVD Linuxu mám doma. Bohužel, většina výrobců se bude kroutit a házet mi klacky pod nohy. V socialismu by toto bylo naprosto normální. Ale ty se v něm evidentně snažíš žít dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, mne sa nepáči napríklad to, že sa nedá kúpiť nejaký superšport trebárs za 100 000kč. Nedá sa kúpiť ani jachta, ani dom, atď. Tak čo? Prinútime teraz všetkých výrobcov superšportov, jácht a domov, že to musia za takúto cenu predávať? Však to je choré.

Však nikto nikde netvrdí, že Windows sú nedeliteľnou súčasťou počítača. Ani kolesá na aute nie sú nedeliteľnou súčasťou, a predsa budeš mať sakra problém kúpiť si auto bez kolies. A ja chcem auto bez kolies, lebo kolesá už mám doma. Šnúrky tiež nie sú nedeliteľnou súčasťou topánok, ale pochybujem, že nájdeš topánky, ktoré sa predávajú bez šnúrok (nepliesť sem lepáky a podobne). Tak isto mi nikto nechce predať dve tretiny rohlíka, a pritom je isto na tretiny deliteľný.

Aká povinná inštalácia Windows? Chceš tvrdiť, že si dnes nemôžeš kúpiť počítač bez Windows? To je bohapusté klamstvo.

To sú furt dokola tie isté argumenty, že ty proste niečo chceš a chceš a chceš a preto ti to niekto musí poskytnúť. Čo na tom, že on o to nestojí, ty to proste chceš. Nehnevaj sa, ale už sa mi nechce opakovať čo som písal inde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, určitý pokrok už tu je, konečně jsi připustil, že o. S. není nedílnou součástí počítače, tvrdit opak by totiž jasně svědčilo o mentální retardaci. Pokud jde o koupi počítače a specielně notebooku bez O. S.: dnes je to o tom, že 99% NB prostě s předinstalovaným O. S. koupit musíš! A špatně by bylo i kdyby to bylo pouze 1%! Pokud jde o auto bez kol, každý prodejce ti na jakékoli auto na požádání beze všech problémů namontuje místo originálů to, co si přineseš, pokud to splňuje homologační podmínky. A já jsem zákazník a mám právo chtít. A pokud mi to prodavač odmítne prodat, mám právo jít jinam! Otázkou zůstává, zda mám na výběr. pokud ne, a to v případě předinstalace Widlí beze zbytku platí, je to prachsprosté zneužívání dominantního postavení na trhu! Nikdo nemá právo se výrobcům HW jakkoli podbízet a byť i nepřímo je nutit k tomu, aby jeho produkty do počítačů cpali, protože ,,jen my víme, co je pro zákazníka nejlepší"!Přesně tohle dělal socialismus a přesně na tohle taky dojel. Je smutné, že k tomu, co by mělo být samozřejmé musí být výrobci nuceni regulací a pokutami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.