Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Německu spuštěno HDTV vysílání

no nezlobte se nikdo na me,ale radsi 720p nez prokladanej hnus. leda ze by 1080i u filmu fungovalo tak,ze pri slozeni 2 pulsnimku mi vznikne plne policko a mel bych teda 1080p ;)
treba u zpraseneho DVD Propast to tak bylo: material se jevil jako interlaced,ale stacilo chytre poskladat snimky a bylo z toho fullframe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je ten kanal placeny . nebo volne sireny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: hmmm, a na čem si pouštíš to tvoje 1080p? A že prej hnusnej prokládanej 1080i :) Docela úsměvné, když 90% produkce v Evropě je furt 576i ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni se budou na dívat na MS ve fotbale na HDTV a my budem rádi, když to uvidíme na DVB-T. Vím, že na HDTV nemá skoro nikdo TV, jde mi o ten technologický (a časový) náskok...:-((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>DTSmaniac: Korektně převedený film se ti složí na neprokládaný bez problémů. A to i u současné TV (dokonce se u PAL+ normy vysílal bit, který říkal, že materiál je původně neprokládaný). Že to často nefunguje je důsledkem nákupu levných kopií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDTV ze satelitu se da v pohode sledovat na monitoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, 720p je pochopitelne lepsi nez 1080i, nastesti lze u filmu ktery byl puvodne progresive a nasledne preveden do prokladaneho rezimu beze ztraty prevest z 1080i na 1080p, bohuzel jen u koretniho prevodu (spravne nastavene flagy, a to ze obraz po prevedeni o "i" jiz nebyl nijak upravoval).
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ivan: jj,doufejme...viva smartdeinterlacer! :)
closter: sledovat to budu na 21" monitoru. ja vim, 50" HDTV plazma to neni,ale zatim to staci. 576i je ale jen televizni vysilani,filmy z pasu jsou preci nativne progresivni?!
 
imho dokazete mi nekdo vysvetlit,proc se vubec 1080i zavedlo? je snad jasne,ze prokladanim vznikaji artefakty pri pohybu apod. Nechapu rozdil, jestli 50 pulsnimku 1080i nebo 25 plnych snimku 1080p vyjde snad nastejno?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc prokladay obraz ? Proste proto, ze 25 fps nebezi plynule. U filmu natocenem filmovou kamerou je to jedno, protoze pohyb je na filmu rozmazany. Pokud je zdrojem TV HDTV kamera, je u 25 fps obraz nadherne ostry - a trhany. Tudiz 50 fps na obrazovce netrha oci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080i se zavedlo kvůli dvojnásobné snímkové rychlosti (menší cukavost), zejména při sportovních přenosech. Prokládaně proto, aby se zmenšil datový tok, když z každého snímku se přenese jen polovina řádků. Ale asi při tvorbě standardu někdo pozapomněl na 1080p s poloviční snímkovou frekvencí, takže se to supluje 1080i kde oba půlsnímky pocházejí ze stejného zdrojového snímku a doufá se, že to deinterlacer vezme na vědomí.
Opakuje se tak historie PALu, kde se rovněž zapomnělo na progresivní přenos poloviční rychlostí (tehdy ale kvůli jednoduchosti analogových přijímačů), též české digitální pozemní vysílání neumí progresivní přenos, atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zerryk: Mozes prosim vysvetlit co to je "progresivní přenos poloviční rychlostí"? Nie je mi to jasne. Zavedenie noriem ako PAL a SECAM s prekladanym riadkovanim pre kodovanie videosignalu suvisi predovsetkym s kompromisom medzi vlastnostami ludskeho oka a sirkou pasma pre videosignal, ktore bolo zvolene. Vzniklo kompromisne riesenie s prekladanym riadkovanim (50 fields resp. 25 frames), ktore ludskemu oku ako-tak vyhovuje. Nie je mi jasny ten progresivny prenos polovicnou rychlostou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2ptc: Predne film se nataci 24fps a prehrava se 25, prave kvuli tomu aby to necukalo. Zadalsi v soucasnosti se znacna cast filmu vubec nenataci na film, pripadne se z filmu stejne digitalizuje, protoze spousta scen a efektu je delana digitalne. Prokladany obraz nema z hlediska plynulosti zadne opodstani. Napr u klasicke TV se vysila prokladane z jedineho duvodu, aby nezhasinal obraz (viz principy obnovovani obrazu u TV).

Pokud se pamatuju, prokladane rezimy u AVC jsou predevsim z duvodu zpetne kompatibility

Jinak ten datovy tok nemusi byt nijak zavratny, s AVCckem sem si trochu hral a zdrojove DVD jsem bez problemu dostal na 1Mbit bez znatelne ztraty kvality. Chtelo by to samozrejme lepsi zdroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSman, 1080i a 720i (o kterem nastestni niko nemluvi) se zavadlo proto, ze HDTV vznikalo jeste v dobe analogove.
 
ptc, filmy jsou vzdy 25fps (resp 24.neco) to jestli jsou expozicne ostre, je jedno jestli jde o filmovou kameru, TV kameru, nebo HDTV kameru (zalezi na volbe expozice).
Prokladany rezim vznik z toho duvodu, ze pro lidske vnimani a navozeni dojmu plynuleho pohybu staci cca 20fps, ovsem lidske oko je jeste citlive na blikani do cca 75Hz, ktere je pro nej rusive. V kine se to vyresilo jednoduse tak ze se kazdy snimek zobrazil vicekrat (pred kazdym polickem blikla trikrat clona), u analogoveho TV vysilani to takhle resit neslo (TV by musela mit nejakou pamet, aby dokazala signal z anteny trikrat zobrazit na vakuove obrazovce, coz bylo v te dobe nemyslitelne), tedy pocet snimku se musel nasobit jiz ve studiu, coz ale nasobilo tez potrebne vysilaci pasmo, a tak se zvolila sice dvojnasobna frekvence snimku, ale polovicni pocet radku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rayrebel: Měl jsem na mysli snímkovou rychlost, ne datový tok, ten by zůstal stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zerryk: Znamena to napr. 12 frames/s? To sa mi zda trosku malo. Takou frekvenciou sa tocili stare grotesky :0))).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rayrebel: Slovíčkaření. U toho, co se týká prokládaného přenosu, proveď substituci slova "snímek" za "1/2snímek". Ostatně, co je v prokládaném režimu snímková rychlost, myšleno vzhledem ke zdroji obrazu? Naživo 50/s, při přepisu filmu 25/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2J: No ja bych naopak rekl, ze s tou plynulosti ma ptc pravdu. Staci jednoduchy priklad - srovnani primeho prenosu fotbalu v TV v prokladanem PALu a plynule otocky kamery v progresivnim filmu. Ve filmu je pomerne zretelne videt, jak se pri tom scena pocukava a nebyt motion-bluru (rozmaznuti ve smeru pohybu), tak by to bylo viditelne jeste vic, podobne jako u games na PC pri 25 FPS, kde se motion blur nepouziva. A nema to nic spolecneho s prizpusobenim 24->25FPS pro PAL (btw. NTSC je na tom s prizpusobovanim podstatne hur). Naproti tomu u prokladaneho prenosu obraz jede prakticky na 50 snimcich za sekundu v synchronizaci s vertikalnim zatemnenim, takze jsou na 50Hz TV veskere pohyby uplne plynule i bez motion-bluru. Timto nechci tvrdit, ze 25FPS je na filmy/gamesy malo nebo podobna moudra, ale ze mezi progresivnim a prokladanym obrazem v pohybu jsou opravdu viditelne rozdily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me, 25fps lidskemu oku staci k plynulosti, pokud je doba mezi vymennou snimku minimalni. Zadne cukani u filmu nepozoruju, jen motion blur, to je jasne. Ale motion blur vam dela i samo oko, zkuste si rychle mavnout pred oblicejem ;)U prokladaneho signalu se zobrazuje najednou pouze polovicni pocet radek a na dnesnich zarizenich (LCD,CRT monitory) je to proste videt (poskakovani nebo zubate hrany prave pri pohybu). Stare 50Hz televize zobrazovaly vzdy polovinu radek za 1/50 s, kvuli tomu se to delalo. To bychom pro 1080i museli pouzivat 50Hz HDTV plazmy :D nebo deinterlacovat, ale potom teda postrada smysl tocit to prokladane...Cili dneska nevidim pro interlace zadne opodstatneni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: Prosimtě, přečti si něco o videu a principu prokládání řádků. Zerryk a Ivan ti píšou jak to je, a ty to ignoruješ. Nově vyšel článek na www.tvfreak.cz. Doufám že tam najdeš odpovědi, já to nečetl. Kdyby ne, doporučuju google.com, je toho spousta.

Prokládání se samozřejmě jen tak nezbavíme, leda by sme vyhodili tu miliardu TV příjmačů, co se ve světě prodala. A vzhledem k vyšší kvalitě prokládanýho obrazu u sportovních přenosů to ani není žádoucí.

S přehráváním filmů a prokládáním není u PALu ani HDTV samozřejmě žádnej problém. Filmy jsou převáděny z 24 snímků/s na 50 půlsnímků/s, takže jsou mírně urychleny a oba půlsnímky jsou z jednoho filmovýho políčka. Takže není vůbec žádnej problém ani u progressive přehrávání na počítači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.