Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V Německu už vědí jak na Napster

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Bez jakéhokoliv omezení peer to peer sítí, bez žalob a bez emocí, nachází u našich sousedů universální lék na nelagální kopírování a stahování. Výsledkem může být i velká poptávka po výpočetní technice u nás.

Stará liška ryšavá, jak prý kdysi řekl Žižka, opět přechytračila hloupou vránu. V Německu by totiž měly začít platit výrobci počítačového a telekomunikačních zařízení autorům a držitelům autorských práv. Na první pohled logická věta. Proč by měli být autoři okrádáni, že? Ale ono je to trošku jinak. U nás to již každý zná aniž by si to uvědomoval. V ceně každé čisté kazety nebo i Audio CD-R/RW média či v ceně kopírek, je započítán poplatek, jenž pak hromadný správce autorských práv (třeba OSA) přepočítává na jednotlivé umělce, které zastupuje. Nikoho pak nezajímá, že si na kazetu nahrajete první slůvka vašeho dítěte, nebo třeba zvuky letního lesa.

A právě takovým způsobem chtějí v Německu zatížit poplatky nejen ony kazety, ale, a teď se držte, i vypalovačky, tiskárny, pevné disky a modemy! To bude znamenat zvýšení cen až o 30%. Proti tomu se samozřejmě bouří výrobci, ale i prodejci. Budou-li následovat i další země EU se zatím neví, ale nic tomu nenasvědčuje. Jak mě se to jeví, mají kameníci v Německu velmi silné lobby.

A co to může znamenat v praxi? V první řadě se sníží prodej, což bude mít za následek zaostávání Německa před ostatními státy. V druhé řadě se zvýší pašování zboží nezatížené těmito poplatky z ostatních zemí a větší poptávkou po takovémto zboží v okolních státech. A to nejen pro nelegální dovoz, ale i přímo Němci, kteří si pro něj budou jezdit za hranice. To by nás na jednu stranu mohlo těšit, ovšem po takové poptávce se zase automaticky zvýší ceny ...

Mě se vůbec takový způsob paušalizace nelíbí. Už při nákupu jsem totiž považován za zloděje, který svým konáním poškodí majitele autorských práv. Jestli se nepletu, platí u nás presumce neviny, kterou tento poplatek popírá. Nevím, jestli by se s tím třeba nedalo něco dělat u ústavního soudu (proč mám platit poplatek za něco, co poplatek nevyžaduje, nebo mi za každou kazetu, na které nebudou nahrány skladby chráněné OSA - na FreeMusic je jich více než 500!, v
prodejně vrátí nějaké peníze? Podlě mě by to tak mělo být.). Doufejme, že věc nedojde tak daleko, jako popisuje neznámý autor na FreeMusic.

Zdroje: 

Diskuse ke článku V Německu už vědí jak na Napster

Žádné komentáře.