Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V reakci na Radeony RX 7700 / 7800 chystá Nvidia snížení cen GeForce RTX 4060 Ti

Právě. Dokud nevíme, jak AMD nacení Radeony 7700/7800 XT, tak nemá cenu spekulovat. Je zřejmé, že cena za RTX 4060Ti 16GB bude muset maximálně odpovídat RX 7700XT a ceny 4060/Ti 8GB budou must být hluboko pod. Ikdyž je to otázka, už teď nechápu, jaké kopyto si nekoupí místo nich RX 6700/6750 XT 12GB.

Jinak výkonově RTX 4060/Ti jsou pod RTX 3070 u hraní normálních her. Není to ta samá liga. Kdo hraje benchmarky, může to ale vidět jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Geforce 4060Ti16GB by mohla být velikostí VRAM zajímavá pro tvůrce obsahu (GPGPU), ale nemuseli jí v tomto podseknout PCIe 8x.
https://browser.geekbench.com/opencl-benchmarks

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má karta 16GB VRAM, tak už jí logicky nepodsekává 8x sběrnice.
Trafic na ní je proti 8GB kartě desetinový.

A za dobrou cenu by mohla tato karta oslovit i prosté hráče :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V oblasti GPGPU výpočtů kde se pracuje s velkými datasety (na vstupu/výstupu) může být právě IO úzkým hrdlem. Zvýšuje se podíl času jalových přenosů vůči užitečným výpočtům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, částečně beru zpět.
Operoval jsem hlavně tím, že je to herní karta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel díky tomu např. při jejím využití jako upgrade pro starší řešení (MB s PCIe 3.0) bude trpět o to více, omezení na 8x 3.0 asi může mít dopad i ve hrách (na minima).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi 8GB jistě. Se 16GB už méně.
Výkonová brzda to začíná být až někde nad úrovní RTX 3080.

Na druhé straně .. pokukd uživatel s něčím jako Z690 chce mít NVME na 4x 5.0 .. tak se mu připopjení grafiky degraduje na 8x 4.0 (teoreticky 8x 5.0, ale PCIe 5 GPU zatím nejsou).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je snad jasný, AMD nefunguje a ovladače se ani nedají nainstalovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě...a teď tu o Karkulce.
Ale aspoň jsem se od srdce zasmál

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4060 sou ve skutecnosti 4050 cili cenove by meli jit o 1/3 dolu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli 4nm tsmc už moc nemají kam jít, 7600 má potenciál na slevu trochu lepší, leda že by byli ochotni obětovat velkou část marže...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak na 4060 se lze dívat dvěma způsoby - v klasickém nastavení rozlišení - bez obezliček DLSS/FSR má na 128bit výkon jako 3070 což není tak strašné, nejvíc jí ublížil downgrade na 8GB. Přitom by NV stačilo nechat 160bit sběrnici aby mohla mít alespoň 10GB když už to chtěli odstupňovat proti Ti verzi. Ale kdoví, ta doba než bude Blackwell je dlouhá a může to přijít jako nová "Super" řada.
Na ten druhý způsob že je desingována na nové hry s použitím DLSS kde ten výkon je jinde a kvalita obrazu moc degradována není, tedy pokud není použit poslední stupeň. A ta kvalita prostředí s RT pak za to rozhodně stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je ten výkon 3070 ? Však je to v 99% hrách pomalejší než 3060ti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože to vypadá, že 7700XT AMD celkem osolila, 12% nad 4060Ti dle AMD, takže oproti 6700XT slušný mezigenerační posun výkonu, tak snad to nepohnojej cenou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

450$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

489 eur msrp je 11 785Kc. AMD pocitalo dph 19%,takze realne to bude "uzasnych" cca 12000kc.
Oproti 12% slabsi 4060ti 16gb za "predrazenych" 12500kc.
Oproti 12% stejne slabsi 4060ti 8gb za "predrazenych" 10 000kc.

Noo. Pekny vyber budou mit lidi na DIY

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co autor myslel větami ,,GeForce RTX 4060 a GeForce RTX 4060 Ti nepatří zrovna k nejoblíbenějšímu mainstreamu, který Nvidia za posledních několik generací vydala" a ,,GeForce RTX 4060 a GeForce RTX 4060 Ti by co do oblíbenosti v portfoliu Nvidie posledních generací jen těžko hledaly obdoby. Dalo by se uvažovat o GeForce RTX 2060" .... Jako RTX 2060 je hodně oblíbená karta i dnes viz seznam používaných karet na STEAMU kde se drží k červenci 2023 na 4.místě. https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/?sort=pct . Zkuste to přirovnat k něčemu jinému a nebo pár let počkejte :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pssst,tady se steam hw survey zasadne neveri ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsi s tim svym popichovanim a provokovanim akorat tak trapny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to z pádných důvodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi prosím sdělit ty pádné důvody? Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to statistika. Steam HW survey je směrodatná ještě méně než zábavné infografiky, které občas dají na net vydavatelé her.
Není známa celková velikost vzorku.
Není známa metoda výběru vzorku
Nejsou k dispozici surová data pro nezávislou kontrolu
Nejsou zpracovány směrodatné odchylky a další statistické ukazatele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře tedy, je to Váš názor. Můžete mi tedy sdělit, kde jinde načerpat info o populárních momentálně globálně používaných grafických kartách? Prostě něco na způsob toho Steam HW survey. Odněkud to přece musel vzít autor článku. Děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakce většinou bere čísla prodejů (surová základní data) z německé mind factory, Amazonu a NewEgg. Dalším cenným zdrojem pravdivých čísel jsou výroční zprávy výrobců pro akcionáře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsem tedy špatně pochopil věty a vztahují se na krátkodobé období, kdy byly karty uvedeny na trh. V pořádku. Nicméně oblíbenost se ukáže až časem. Nicméně autor článku přiznává, že data bere z youtubového kanálu. Takže to taky není moc důvěryhodné. Sorry, ale Steam si načítá data při přihlášení, takže ví jaký hardware se zrovna připojil a jaký zrovna hraje . Nic přesnějšího tady tedy bohužel nemáme co se týče dlouhodobějšího monitoringu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento YT kanál (Moor's Law Is Dead/MLID), je asi nejprovařenějším a nejspolehlivějším zdrojem zákulisních informací v současnosti. Málokdy se plete.

Kromě veřejně dostupných informací obchodují společnosti i s daty uživatelů. Ty nakupují firmy zabývající se oborovými analýzami a statistikami, které zpracují a prodávají zájemcům v oboru. Ale kvůli drahému PayWallu se k tomu většina veřejnosti ani novinářů nedostane.

Steam rozhodně není spolehlivý, naopak jsou indikace, že Survey vyskočila na uživatele v internetových kavárnách, nebo naopak se nikdy neukázala uživatelům s kartami ATI/AMD.

Poslední můžu z vlastní zkušenosti potvrdit. Poslední nVidia v mém PC byla GF8600GTS, pak Radeony HD3800, HD5850, HD7950, RX5700XT a nyní i RX7900XT. Ani v jednom případě se mi steam survey neukázala. Ale na mém letošním Dellu G15 5525, s apu 6800 a nVidia 3070Ti mi steam survey vyskočila hned při prvním přihlašení na Steamu. Když trochu zagoogluješ tak podobných zkušeností najdeš vcelku dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ono to bude nějak nárazově, zrovna minulý měsíc mi jeden týden přišel dotaz na inteláckou sestavu a o víkendu na druhou s aemdéčkem, obojí jsem odkliknul odeslat. A není to prvně co to jde takto v tandemu, zřejmě mají okruh teritoria kde dotazníky vypouští krátce po sobě a pak třeba čtvrt roku nic.
Tedy není to reprezentativně aktuální že by se to vyptávalo každý měsíc, ani změna hw na to nemá vliv. Tudíž zpožděná statistika ale celosvětová s pouze herním zaměřením. Proto tam s několika měsíčním zpožděním po konci krypta začly stoupat tolik Ampere grafiky. A samozřejmě vybrané Radeony 5700/6700. I tam kde mám přístup vidím že se bazar s levnými 3060/70 a 5700/6700 hodně rozhýbal a prodávají se i do států od nás na Západ. A to je jen maličká výseč, takže výsledky Steam víceméně korespondují s trendy v realitě, jen mají větší časový odstup než aby se to mohlo omezit na daný měsíc protože výsledky přichází neustále ale nějak to musí hodit do pravidelné měsíční škatulky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Steam víceméně korespondují s trendy v realitě"
.. tak to urcite, prodeje v Nemecku, US, Australii tomu presne naopak nasvedcuji :)
Asi Steamovy klan nema smysl presvedcovat o tom, ze steam statistika je nakulove, ze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice neskoro, ale skusim, no bohuzial to je zhrnutie z roznych diskusii na tuto temu.
Valve postupom casu zmenil Survey na verejnu demagogiu. Sukromne maju velmi presne udaje, ale pre verejnost to robia naschval idiotskym sposobom. Hlavne z dovodu, aby si kadejaka firma nemohla zistovat technologicky trend zakaznikov, predajnosti a podobne, cim to mohla zneuzivat aj konkurencia.

Survey obvykle vyskoci v pocitaci, z ktoreho sa vypocita index hardveru t.j. zakladna doska, procesor, ramka, grafika, zobrazovane rozlisenie (neviem ci aj typ monitora) a +/- nejake dalsie drobnosti, ako operacny system, pripadne podpora frameworkov, dx api v systeme. Za tychto okolnosti vyskoci na prvy krat aj v linuxe.

Znovuzavolanie survey-u ma, ale este dalsie pravidla.
1. Index hardveru a softveru. Riesia sa v tomto vymeny hardveru voci systemu. Ak nedoslo k vyraznej zmene indexu hardveru, tak bez ohladnu na zmenu operacneho systemu pri nezmenenom hardveri sa survey nezavola. A to ani v pripade, ak sa nezmeni operacny system, ale zmeni sa len graficka karta. Musi sa toho zmenit viac. Napriklad mne osobne po par tyzdnoch vyskocil znovu, kedze som si vymenil dosku, procesor, ram a dokupil som monitor. Pritom som ho davnejsie asi 2 roky nevidel.

2. Cas vs uzemie. Ako spominali aj vyssie/nizsie, tak Valve Survey spusta prave pre jednotny region naraz, s roznou opakovatelnostou (za rok/dva/tri). A samozrejme je Survey na zaklade tohto vyziadania casovo obmedzeny. Napriklad, ak ho vypustia pre Europu, tak zozbieraju data napriklad v priebehu par dni, potom ho uz vypnu. Nechcu, aby sa im tam miesal niekto viac krat, ak dojde k restartu routera a zmene IP od providera (zvazuje sa tu nie len, zmena typu pripojenia internetu, co ovplyvnuje index hardveru, ale aj sa zvazuje predaj pocitaca do inej lokality - co sa tazko rozhoduje, ako narabat s takym udajom). A je dost mozne, ze takym, co sa absolutne nezmenil hardver, tak to ani viac krat nespustia.

3. Zobrazovanie udajov a efektivita. Nez aby kazdemu, kto si chce vysledky pozriet, zobrazili absolutny konecny stav k danemu datumu a casu, tak urcite zobrazuju nejaky suhrn vymyslim si top 100 000 udajov, ktore sa do vysledkov spocitali napr poslednu nedelu. Cize ani ten tvoj vysledok zo survey-u tam este nemusi byt zahrnuty. Potom s takymi statistikami sa da robit jedna dolezita vec, ktoru statni uradnici radi robia: zakladaju statistiky do sanonov a sanony do zaprasenych regalov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zadny jiny zdroj neni. Nicmene to ze neni jiny zdroj, neznamena, ze ten co je, je v poradku.
Pravidelne updaty prodeju v retailu, se delaji na MLID, HWU taky obcas, Mindfactory to ma online, Amazon se da taky podiva, atd.. Tyhle statistiky aktualnich prodeju se steamem vubec nekoresponduji.
Krome toho u Steamu ani myslim neni videt, co je mobilni grafika a co ne, ale muzu se plest.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JJ Steam rozlišuje mobilní i desktopové GK. Dobře tedy nechme steam steamem a chtěl bych se zeptat zda mohu věřit tomuto článku na Cnews, přece jenom jste tady všichni odborníci :) Díky moc. https://www.cnews.cz/clanky/nvidia-proda-za-kvartal-pres-5-milionu-grafi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta čísla se mohou nelíbit, ale to je asi tak vše, co s tím můžu.
Nevypadá to nějak extra odlišně, než jiné zdroje, tak to může korespondovat s realitou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu,ze to odpovida tomu co rika hw steam survey,tak bych to bral jako pravdepodobnejsi nez vybrany obchod na DIY segmentu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak argumentacne je to velmi podlozene, ze jo.. proste steam blackbox je svata krava a prodeje Amazonu jsou 'vybrany dyi"..
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale shodneme se na tom,ze prodeje dgpu na amazonu je vybrany prodejce v DYI segmentu,nebo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano shodneme, ale urcite se neshodneme v tom, jakou implikaci tato cisla realne maji, ze..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My dva bohuzel ne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl bohudik :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufam,ze v praci se nerozhodujete na zaklade "prani otcem myslenky". Vubec by me zajimalo,co vlastne chcete dokazat,ze amd prodava vic gpu nez nvidia? Nebo co je cilem toho zpochybneni vsech statistik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vubec by me zajimalo,co vlastne chcete dokazat,ze amd prodava vic gpu nez nvidia? Nebo co je cilem toho zpochybneni vsech statistik?"
.. jen jste potvrdil, ze nechapete, co se snazim mymi prispevky sdelit. Ja se nikde nikdy nepsal, ze AMD prodava vic GPU nez NV. To je Vase 100% fabulace. Ja pouze rozporuji statistiky Steamu (protoze tam je duvod je rozporovat) a snazim se poukazat na to, ze v herni realite, je pomer mezi AMD a NV ponekud jiny, nez to co Vam rika Steam potazmo JPP (pardon JPR). Tim jsem ale nikdy netvrdil a dokonce ani nerozporoval, ze NV prodava vic hernich karet pro opravdove hrani.Jen to z pohledu AMD neni 1/10 ale mozna 20-30+?% herniho trhu. Nevim. Muzete k tomu dojit i jinou uvahou, kdyby prodeje AMD dedikovanych karet meli tam minimalni vliv na herni trh (jak uvadeji 'vase' statistiky), proc by se vubec snazila "sponzorovat" tituly, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha,takze se hadate jestli ma 15 nebo 20%. Lol.

Sponzorovat tituly se snazi,aby prave jen tech 15% nemela

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Edit: az ted jsem si vsiml,ze 15,93 takze 16%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem techto shrnujicich stattistik je v tom, co ta cisla ve skutecnosti reprezentuji. Dam Vam 2 priklady.. Kryptohorecka..obrovske prodeje grafik, kde vyrobci (jak NV tak AMD) lhali/mylne informovali o tom, jake velka byla cast pripadajici na krypto z celkovych trzeb/prodanych kusu. To znamena, ze skutecna cisla poctu karet, ktera se z toho objevila v hernim segmentu, byla podstatne nizsi.
Druhy hodne zjednoduseny a nepresny, ale myslim nazorny priklad.. prodam 100k NV, kde bude 90k typu "1650" a 10k bude sohrn, rekneme GF3xxx+Gf4xxx. Naproti tomu prodam 5k karet AMD, kde ale vsech tech 5k bude souhrn 6xxx+7xxx rady. Celkovy trzni podil bude 1/20 ve prospech NV, realny ve smyslu hracskeho segmentu bude ale 1/2.
Tohle je obecne problem "souhrnych" cisel, pokud neznam jejich rozpad do jednotlivych kategorii. Muzu to pak klidne zkomplikovat jeste dal, kde z tech "hracskych" karet obou taboru, neznam procenta, ktera se nekupuji k vuli hrani, ale napr k vuli AI, kryptu, atd..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) A jak výrobce ví k jakému účelu budou karty použity? Nejde to náhodou přes distributory? Oni nelhali, oni to prostě nevěděli. Jediné kde si mohli být ,,jisti", tak u karet které vyráběli jako LHR - i když i ten LHR se dal obejít. Navíc karty co těžily krypto, se již delší dobu prodávají po bazarech za zlomek ceny a končí v domácích PC.
2) GTX 1650 je bohužel dnes ,,herní karta" protože v době krypta nic jiného nebylo k dostání. Navíc se to cpalo do hotových sestav a prodáváno bylo jako herní. A ono se na tom dá skutečně ještě ,,hrát" viz třeba tady https://www.youtube.com/watch?v=gt-cmI3x9YI .
3) je to vlastně jedno k čemu je to použito - prostě všechny zdroje běžně dostupné na internetu uvádí většinový podíl GK nVidia oproti GK AMD . A to nejsem proti AMD . Sám mám v primárním PC Ryzen 7 7700 s RTX 3070 a v sekundárním PC mám Ryzen 7 3700X a RTX 2060. Prostě AMD ty grafiky moc neumí skloubit se spotřebou jak v klidu tak herní zátěži - až tohle vyřeší, bude v mém kompu.
A už končím tady s touhle debatou. A každý ať si z toho vezme co se mu líbí. Mějte se fajn :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad1/
never te tomu, ze pokud se zvysil odbyt karet radove minimalne v desitkach procent, oproti predchozim rokum, ze jsou tak blby, ze si nedokazi spocitat, co zatim je.
ad3/
je to vlastně jedno k čemu je to použito.. myslim si, ze neni z pohledu herniho trhu. Je to podobne, jako kdyz by jste mel statistiku prodeje cihel a na zaklade poctu prodanych cihel budete odhadovat, ze se postavilo tolik a tolik obytnych domu. Ale ona se treba pulku tech cihel pouzila na stavbu uplne neceho jineho..
Podle mne je rozdil mezi hernim trhem,jako takovym a celkovymi pocty prodanych grafik. A ano, NV je urcite nezpochybinitelna jednicka jak v poctu prodanych karet, tak s tim, ze ma vetsinu i "herniho trhu". Neverim ale, ze je to neco jako 90%, co se uvadi. Duvody jsem uvedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smazat pls.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak představeno ale čekal jsem víc, ta spotřeba 7700XT je děsná - 4060Ti má 160W proti zmíněné je to hodně úsporná grafika i do menších a hůře větraných skříní. Prostě to dopadlo jako vždycky, výkon víceméně konkurenceschopný ale vraždí to spotřeba - ten rozdíl proti 7800XT je víceméně kosmetický, takže ta modulární arch. není tak efektivní jak doufali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proste frikulini jako ty, si koupi 4060ti 8GB. A dobre jim tak :))
Ne ze by mne 7700XT nejak ucarovala, to urcite ne, ale ti co nosi na krku hlavu, si koupi stejne radeji 7700XT, protoze jeji cena pujde stejne dolu. Je sice zrava, ale aspon s ni par let vydrzi a 245W neni zase takova traga, aby clovek k vuli toho kupoval podstatne slabsi kartu, bud za min, ale s omezenim na 8GB a nebo za vic a jako bonus budes mit pamet, kterou sice nevyuzijes, ale krasne preplatis.
A jinak, 7700XT melo byt max tak 425$..pocitam, ze to do 3 mesicu stejne spadne takhle dolu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pokud bych do druhého PC chtěl někdy v brzké době nástupce tak to Radeonka určitě nebude. Je to malá skříň a i současných 170W 3060 12GB jí dává zabrat - vzadu jen jeden ventilátor na odvod teplého vzduchu, tudíž spíš níž 160W 4060Ti. Otevřenou bednu mít nehodlám když je průhledná bočnice.
Prostě z takového segmentu se 7700XT tou velkou emisí tepla diskvalifikuje. A zrovna menší bedny jsou už dlouho v kurzu, málokdo chce full tower bedny co musí být pod stolem nebo nahoře zaberou čtvrtinu stolu. A ten výkon té spotřebě jednoduše neodpovídá.
Prostě zplodili nástupce RX 470/80. 250W za nižší mainstream je vážně hodně. Jediný produkt s zajímavou spotřebou je 7600, jenže ta horko těžko válčí s 4060 která už má hodně nízkých 115W - to už jde i do desktop skříní...
4060 má jen 8GB, ale evidentně je dělána jako náhrada pro 6GB 1060 s obdobnou spotřebou. Něco mi říká že tahle série nebude tak neúspěšná jakmile se doprodají zásoby Ampere. Tuhle bych se nebál ani strčit do firemního HP desktopu s 10100 Comet Lake, chlazení by to dalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. 170W 3060 12GB .."

4060Ti je takový upgrade-neupgrade
Vem si příklad od RedMaxe a zaujmi vyčkávací pozici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, buď zustane na tom, co má nebo pořídí RTX 4070, mám odzkoušeno, že i do malé skříňky těch 200W TDP lze a v nejhorším jí ještě undervoltingem něco málo ubere.

Na to, jak se původně zdála nabídka NVidie šílená, což u 4070Ti a hlavně 4080 je, tak jediná 4070 si myslím, že je v téhle generaci akceptovatelná. A ceny u AMD vlastně potvrdily, že to NVidia nacenila bohužel správně.

Vlastně pokud bych měl zahrnout různé cenovky, tak v herním highendu je akceptovatelná RX 7900XTX, ve vyšším herním mainstreamu RTX 4070 a v nižším herním mainstreamu bych asi volil stále RX 6750XT, dokud teda budou, ale snad jich má být stále na skladech relativně velké množství.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych teda tu RTX 4070 neviděl jako tak jasnou volbu a 7800 XT je mi osobně teda příjemnější. Má sice vyšší spotřebu, ale výkon tam bude vyšší (předpokládám, že nebude pomalejší než 6800 XT) a máš tam pro tento výkon aspoň už konečně těch vysněných 16GB co té 4070 pořád schází a jsou zas takové šibeniční. Celkově mi to připadá prakticky jako taková 6800 XT s trochu sníženou spotřebou. Vzhledem tomu, že se bude dát pořídit ještě o litr-2 levněji než 4070, může být ta 7800 XT nakonec i docela zajímavá volba. Já bych 4070 nechtěl právě už jen kvůli těm 12GB, protože za těch jejich 16k už bych si připadal poněkud ojebán, později to zas bude fungovat akorát jako takové kurvítko které tě má dotlačit rychleji k upgradu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já psal možná, zatím 3060 plně dostačuje na ty víkendy. Za 13Kk ani omylem :)

RMX: bohužel, tam kde je na výfuk jen jeden 120mm ventilátor už je to na hraně - nechci aby to hučelo jak turbína, ani tak to není zrovna tiché.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas velmi specificky priklad vzduchem clazene ITX nebo male mATX skrine, tak ano, 160W vs 240W muze byt rozhodujici faktor, proc koupit jedno a nekoupit druhe.
V ostatnich pripadech 'normalni' skrine nebo aspon lip vetrane mATX, tak bych uprednosti vyssi vykon, lepsi pomer vykon/watt, delsi 'herni zivotnost' atd oproti provoznim vlastnostem.
Kdyz jsem pred 2 mesici kupoval 4070, tak taky jeden z duvodu byl 200W strop tyhle karty. V kombinaci s vykonem, lepsim RT nez RDNA2, mi prisla nabidka NV pro me ucely lepsi. Pokud se ale podivam ted na 7800XT (7700XT je podle mne cenove nadhonocena), tak by to rozhodovani bylo podstatne tezsi a nejsem si jisty, jestli bych vzal znovu 4070 i pres lepsi efektivitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

právě, kdyby nějakých 10-20W tak nad tím jde mávnout rukou že za vyšší výkon trochu víc pápne, ale skoro 250 vs 170 to už je vážně hodně. A přímo příliš na skříň která má jen jeden výfuk.
Ono se může zdát když teploty cpu a gpu ještě nejdou přes devadesát, jenže zase trpí okolní komponenty, nejvíc SSD mezi grafikou a procíkem. Tady mi to tahají zepředu dva 120mm a ven to jde jedním 120. Na hlavní sestavě sice skříň není o mnoho větší a je tam 4070Ti, ale má jednu podstatnou výhodu - další dva větráky na hřbetu, takže to teplo jde rychle ven, v podstatě sbírají hlavně teplo od grafiky a cpu má svůj vyhrazený vzadu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4070 12GB 200W 15.000 Kč
RX 7800XT 16GB 260W 14.000 Kč
RTX 4060Ti 16GB 165W 13.000 Kč
RX 7700XT 12GB 245W 12.500 Kč
RTX 4060Ti 8GB 160W 10.000Kč

Tak ti nevim, ale kdyby 4060Ti/16 neměla omezující 128 bit sběrnici, tak je jasná volba. Takhle si myslim, že je to pořád díky o dost menšímu TDP na těsno, cena v podstatě stejná, je možné, že brzo bude NVidia levnější a AMD bude muset reagovat. RT efekty nejsou v podstatě ani na jedné, AMD neumí a NVidia nechce. 7700XT bude mít vyšší výkon zase. Každopádně cítíme, že to chtělo nižší cenu rovnou, ale nevíme, jestli AMD zvládla se na launch připravit. Pokud ne, tak další fail v řadě, ale logicky nemělo smysl cenu podstřelovat.

Za mě ale je horší situace u RX 7800XT, cena sice dobrá tisícovka, ale otázka je, jestli už to není na cenách, kde budou lidi řešit jiný vlastnosti než cenu. TDP jasně napovídá RTX 4070, výkon bez RT vede 7800XT, ale výkon s RT vede 4070.

Celkově já už tu 4070 mám, ale kdybych měl jen na 4060Ti/16, tak jdu na brigádu, vydělám 2 tisíce a můžu mít o hodně lepší kartu. Kdybych dál šetřit nemohl, tak bych asi hodně zvažoval, jestli mi nestačí 4060Ti/8, podle toho, jaké hry hraju. Tady to vidim tak, že 7700XT bude volba rozumem a 4060Ti/8 bude volba peněženkou, což si řekněme upřímně, že doba nahrává spíš té levnější kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 4070 je minimum ASUS DUAL za 16000, ktora s quiet biosom ide na 25db a ma 8pin. Dobry je tam i TUF a nejaka PNY, ale tie budu prilis drahe. https://www.techpowerup.com/review/zotac-geforce-rtx-4070-amp-airo/36.html

4060Ti maju podradne chladice, pouzitelny chladic ma len ASUS TUF 8GB za 12000,- a MSI Gaming X Trio 8GB za 13200,-. https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4060-ti-dual-oc/36.html
Lepsie 16GB idu od 14000,- co je nezmyselna cena za tu kartu.

RX 6800 16GB 220W stoji 12000,- s dobrym chladicom, takze vyzera lepsie nez 7700XT.
RX 7800XT 16GB si tu cenu zrejme obhaji ak bude mat vykon nad 6800XT/4070.

ASUS DUAL 4060 8GB 130W je za 8100,- lepsia nez 4060Ti. Ma dobre chladenie s quiet biosom a vykonom je len 20% pod 4060Ti 8GB. https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4060-dual-oc/37.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem psal víc dole, RX 7700 XT bych asi taky nebral. Pokud někdo potřebuje ušetřit a už prostě víc dávat nechce, tak asi rači rovnou opravdu spíš „jen“ tu RX 6800, dokud se teda dá sehnat za tu cenu, stejně furt moc nevěřím, že ji to dokáže dotáhnout a výkonově skončí spíš pod ní.

Jinak co se týče ostatních karet, osobně pokud počítat s 4060 Ti, tak jedině s tou 16GB, protože 8GB bude nepoužitelná hlavně když to chceš do budoucna na ty náročné hry a výkonově se bude místama dost propadat, takže uvažovat o ní mi připadá jako blbost.

Ještě uvidíme jak dopadnou ty jejich slevy, prej mají jít s cenou dolů, takže by to mohlo být ještě trochu konkurenceschopnější, ale zatím mi nepřipadá, že by to AMD vycházelo nějak špatně, sice trochu topí, ale nepřipadá mi to zas tak tragické a než mít úspornou 8GB, na které si za chvíli stejně moc dobře nezahraju bez snižování detailů, tak to asi rači holt překousnu ten menší přímotop.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S RX6800 vůbec nepočítejte, doprodej posledních kusů skončí během možná už dní nejpozději pár týdnů. Pokud se dá ještě se starou generací chvíli počítat, tak s RX 6750XT, těch je prý skladem stále docela dost, ale zbytek opravdu už nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale RX 6750 XT už je takový nižší tier, pokud někdo uvažuje o něčem jako je ta RTX 4070, RX 7800 XT apod., asi těžko se nakonec rozhodne pro něco už tak slabého jako je nějaká RX 6750 XT, protože ta mu už nemůže stačit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XFX 6750XT QICK s dobrym chladicom je na alze za 9500,- a je rovnako rychla nez 4060 Ti 16GB za 14000,-.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale pokud bude někdo uvažovat na RTX 4060(Ti) nebo i RX 7700XT, tak bych tam jako favorita už tu RX 6750XT a dokud ještě někde jsou RX 6700XT, tak potom jednoznačně tu, viděl. Hráč ušetří, může si střádat do kasičky na další generaci a furt si slušně zahraje.
Jinak určitě, pokud někdo přemýšlí o RTX 4070, tak to má jednoduchý a koupí RTX 4070, okolo nic zajímavýho není a za mě teda ani ta RX 7800XT není zajímavá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží jakou RTX 4060 Ti. 8GB je už dost levná, ale taky její životnost bude dost nízká, 16GB už je použitelnějších, ale podstatně dražší, že to už bude levnější snad i ta RX 7700 XT, která má být přitom výkonnější, takže 16GB mi připadá už trochu mimo a s tím jejim výkonem to stejně jen těžko využiješ, navíc tu budeš mít ještě tu RX 7800 XT, která bude dražší jen o trochu, ale bude ještě podstatně lepší než 7700 XT (o něco výkonnější a i s větší pamětí ještě i trochu efektivnější, čili spotřeba skoro stejná) a ta už je spíš konkurencí rovnou až pro RTX 4070, protože bude výkonnější než RTX 4070, přitom je opět levnější, pravděpodobně se bude pohybovat spíš někde kolem té 4060 Ti 16GB a navíc RTX 4070, které by těch 16GB rozhodně o dost víc slušelo než 4060 Ti, je zas naopak nemá, ale 7800 XT ano, takže Nvidie je podle mně opět se svou nabídkou prostě úplně mimo a aspoň z mého pohledu mi právě ta připadá naprosto nezajímavá, nějak u ní tu bezkonkurenčnost nikde nevidím.

Vlastně jediný argument je pro ně už snad jen ta lepší efektivita a tudíž trochu nizší spotřeba, ale tím asi tak výčet výhod končí. Jestli někomu stojí za to při spotřebě 200+W ušetřit 60W, ale kvůli tomu přijít o 4GB VRAM, skončit jen s 12, což bude časem zas beztak trochu limitující s tímto výkonem, navíc dostat o několik % nižší výkon a ještě k tomu na to muset připlácet... jeho volba.

A jinak s tou RX 6700 XT nevím no, mi už prostě připadá i ta RX 7700 XT výkonnější o tolik (bude to dělat asi 20% rozdíl), že kdo už uvažuje o 7700 XT, těžko mu bude stačit nějaká 6700 XT. Navíc když už budeš uvažovat o 7700 XT, pravděpodobně si už těch doslova pár tisícovek připlatíš na tu 7800 XT, která bude výkonnější o dalších 15%, ten 10% připlatek by byla škoda jim už nedat, nemyslím si, že by se tady vyplatilo ušetřit, 7700 XT mi přijde tak trochu zbytečná a jen tak do počtu. Pokud ale uvažuješ o té 8GB 4060 Ti, tak je RX 6700 XT rozhodně rozumnější volba, to je jasné, teda dokud jsou, pak už to bude horší a nezbyde ti holt nic jiného než si připlatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže opomínáš RT výkon, kde u RX 7800XT i sama AMD ve vlastních testech přiznává, že se nechytá. Takže v rasterizaci RX 7800XT o něco výkonější než RTX 4070, v ray tracingu přesně naopak. Přitom výkon RTX 4070 už RT dokáže využít. Za mě teda, pokud si zákazník připlatí za 7800XT, tak nevidim důvod, aby nepošetřil ještě něco málo navíc a nekoupil 4070.
12GB si myslim, že jen tak omezující nebude, nakonec to nejsou grafiky na 4K.
A těch 23% úspory za cenu energie v dnešní době taky potěší.

Proto jednoznačně vidím výhodu v RTX 4070 a rozhodně bych ji upřednostňoval, pokud tam opravdu s RX 7800XT bude jen 1.000 Kč rozdíl.

Dál už je situace jednoznačná a zde se shodneme, RTX 4060 (Ti) jsou grafiky naprosto o ničem, nechápu chudáka, který si to jde koupit. Zde už teď jasně vede RX 6750XT, RX 6700XT a pokud náhodou ještě sežene RX 6800, tak i ta. No a právě ta RX 7700XT nahradí tu posledně jmenovanou, takže tam to vidím také ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Použitelný ray tracing je na tom možná nyní v aktuálních hrách, ale v těch budoucích ještě náročnějších už na to stejně výkon nebude. Důležitější spíš je jaký je výkon v rasterizaci, protože bez ray tracingu se obejdeš, ale pokud nestačí ani rasterizace, tak máš grafiku na výměnu, to ti pak ta RT cores stejně nijak nepomůžou, a v tom bude RX 7800 XT jistě o poznání lepší právě protože AMD použilo nastavení i s RT a tím se asi i trochu znevýhodnilo.

Podle mně RT výkon furt není primárně nic, co by mělo smysl zas tak brát v potaz... ano, pokud by byla u obou grafik rasterizace třeba aspoň srovnatelná, tak lepší RT je rozhodně dobrý bonus k tomu, ale jakmile je kvůli tomu horší raster., tak už to aspoň pro mě není moc lákavé, protože toto určuje jak ti ta grafika vlastně dlouho vydrží, asi málokdo to bude měnit jen kvůli tomu, že si nemůže nastavit „RT on“, místo toho jen přepne na „off“, smíří se s tím a jede dál, až jak i takto přestane výkon stačit, teprv pak asi bude většina uvažovat o upgradu, takže ve finále na tom vlastně v podstatě stejně nezáleží, takže podle mého názoru kupovat jinak slabší GPU, jen kvůli tomu že zvládá líp RT z mého pohledu nezní moc chytře, ale samozřejmě ať si každý kupuje co chce jak sám uzná za vhodné, je to jen o preferenci a pokud je pro někoho RT opravdu tak hodně důležitý a chce ho využít za každou cenu, tak je pak pro něj pochopitelně RTX 4070 lepší, i když já bych si to nekoupil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale ještě je tam ten nemalý rozdíl ve spotřebě a teda i v odpadním teple a teda i v hlučnosti. Neni to prostě jen, že oželim RT a dostanu jinak lepší kartu.
Je to prostě o jedné silné disciplíně - rasterizaci a proti tomu stojí RT a TDP druhé karty. Jak to bude na konci nevíme, ale za mě teda na zahájení prodejů má AMD dobrou akci se Starfieldem, až ta skončí, tak by měli jít trochu s cenama níž. Mezitim doprodají 6750XT, tak budou mít prostor pro zlevnění 7700XT a nakonec ještě kousek koláče urvou. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyšší spotřeba znamená akorát víc odpadního tepla. To jak bude tichá a jaké bude mít teploty závisí především na tom jaký bude použit chladič, ventilátory apod. a hlavně jak dobře půjde to teplo odvádět, takže to už záleží spíš na konkrétní edici dané karty.

Taky je třeba brát v potaz, že Nvidie má o dost širší výběr různých modelů, takže některé jsou sice hodně levné a nezdá se, že tam je zas tak velký příplatek oproti Radeonu, ale ty bývají taky dost osekané a použitelné RTX 4070 zdaleka nezačínají na té nejnižší cenovce, jak už bývá u Geforce většinou zvykem, takže reálně si musíš vždy ještě trochu připlatit, pokud to nemá znít jak startující Boeing.

Třeba když vemu nabídku z CZC a nechceš jen nějakou průměrnou edici, tak nejlevnější RTX 4070 je pro tebe asi Gigabyte Windforce za 17k a pak jsou šílenosti klidně i za 19k, což už dá za takovou kartu asi jen blázen. No uvidíme jak to bude vypadat v případě RX 7800 XT a jaký tam nakonec tedy bude ten rozdíl, jestli se bude dát nějaká rozumná sehnat z té spodní hranice nebo taky spíš až za 15, řekl bych, že tam bude rozdíl min. ty 2 litry, v lepším případě pro Radeon možná i 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se právě mýlíš. Důvod je ten, že na 200W odvádíš méně tepla než na 260W a to už docela významně. Budeš-li teda u obou chtít stejnou produkci hluku, budeš potřebovat u 260W karty lepší chlazení. Jenže obvykle jsou ty chladiče firem pro AMD a NVidii stejné, takže pro 260W kartu budeš muset jít do dražšího modelu.
U RTX 4070 stačí díky 200W i základ. Já mám o něco dražší Gigabyte EAGLE s 8 pinem. Ale od Gigabyte je to základní model, přesto ho vůbec slyšet není.
Tombo psal, že má Gainward Ghost, což je právě nejlevnější model a i tam je to prý ok. Nedivím se, to TDP je prostě na chlazení nenáročné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nechápu, jak jsi na to přišel nebo jsem tě asi jen blbě pochopil, ale výrobci osazují vždy různé chladiče jak se jim to zrovna hodí, i když třeba srovnáš RTX 4080 s RX 7900 XT s podobnou spotřebou a dáš vedle sebe stejné edice, klidně může mít jedna z nich chladič úplně jiný, problém může být třeba v tom, že máš úplně rozdílnou cenu každé z nich, takže logicky se to vždy nějak lišit musí, nikdy ty podmínky nejsou úplně stejné, taky v tom hraje roli nějaká marže a na jaké desce ti to třeba dodají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gainward Ghost 4070 ma 36db a 1800rpm, je najhlucnejsi a ma najvyssie teploty z 11 testovanych 4070.
Ma len 763g, co je o 236g menej nez Asus Dual. https://www.techpowerup.com/review/zotac-geforce-rtx-4070-amp-airo/36.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, že bude hlučná, v rámci ceny to ale může být pro někoho asi furt snesitelné. Asi je každému jasné, že třeba s nějakou Asus Strix se to nemůže dát srovnávat, až ty jsou skutečně tiché, jenže to ti pak taky cena letí neúměrně vzhůru do závratných výšin, kdy to kupovat takto předražené už trochu postrádá rozum, když za to už se dá pomalu sehnat i o parník výkonnější RX 7900 XT (20k), která už si ji namaže na chleba i v tom RT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za zavratnych 800 Kc navyse mas Asus Dual White na alze a ta ma 1100rpm a 25db.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a při jakých teplotách a není to třeba i na úkor výkonu? Vždycky tam bývá nějaký ústupek, jinak by ty drahé edice nikdo nekupoval, když ne v hlučnosti tak jinde. Co jsem viděl nějaké testy, tak některé ty nereference už výkonově končily klidně i níž než ty FE Nvidie, což už pak taky není žádná sláva.

//No ta Dualka vypadá skutečně aspoň o trochu líp než ten utrápený levný Gainward, co se tu vždycky předhazuje, který má výhodu akorát v ceně, ale už to má očividně trochu problémy uchladit nějak rozumně. S takovým chudákem ten Radeon už stejně zas tak elegantně nepřeválcuješ, když v té bedně to pak bude znít jakdyby se ten PC připravoval k odletu někam na Mars a budeš ho muset ještě pro jistotu rači přibít k zemi, abys měl za chvíli vůbec na čem hrát.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu je test, quiet bios na Asus Dual neznizuje takty, vykon ani spotrebu, len otacky a tym zvysi teplotu o 7°C. https://pctuning.cz/article/asus-dual-gf-rtx-4070-12gb-spickova-i-bez-ti...
Podla recenzie na Techpowerup (hore som daval link) je to stale 5-8°C pod Gainward Ghost.

Predrazena ASUS 4070 TUF za 19000,- potom znizi teloptu o 6°C, hluk na 23db a zvysi vykon o 2%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam Ghosta a neni hlucna, mam ji v kompu. Hlucna karta vypada opravdu jinak :)
Obcas nechapu nektere recenze, potazmo nazrory lidi..
Ma to TOP 200W, na to nepotrebujes chlazeni jak ze Sci-Fi serialu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc tam není přímá úměra, že čím namakanější pasiv, tím menší teplota. Ta křivka bude spíš logaritmická a od určité kvality chladiče už žádný viditelný rozdíl nebude a u 200W karty to tak bude obzvláště.

Takže u té 4070 Tombo říká, že i ty nejlehčí Gainward Ghost, Palit, MSI Ventus a PNY jsou v pohodě, mají všechny podobné chladiče, taky bude záležet, jaké má člověk další chlazení v počítači. Asus Dual už je těžší a to samé karty od Gigabyte Windforce, Eagle, takže už se asi na pasivu tolik nešetřilo a přitom cena jen o trochu vyšší. Asus Strix, MSI Gaming už jsou hodně těžké grafiky a řekl bych, že tam už si člověk za chladič připlácí, aniž by ho ten čip dokázal někdy naplno využít, takže vyhozené peníze možná kvůli RGB diodám. Ale tím nekritizuju, každého baví něco jiného, proč by někdo nemohl řešit estetiku svého PC.

U grafik od AMD to bude úplně stejné, takže se dá očekávat, že ty nejlevnější karty budou o tu tisícovku od sebe 7800XT vs 4070 a to samé bude platit u těch promakanějších. Prostě Pulse a Nitro od sebe budou nějaké 2 tisíce (můj odhad) a ve výsledku budeš pořád maximálně tisícovku od té 4070.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale celá grafika není jen o tom jak je tichá a tím to podle tebe u toho asi zhasne. Každá má různé ventilátory, různě tiché na určitých otáčkách, odvod tepla z každého čipu je u každého odlišný, takže se to fakt nedá brát jakože vyšší spotřeba = automaticky vyšší teploty a hluk.Každá má na jiné úrovni desku, napájení, mosfety a každá grafika to snáší odlišně... no je toho spousta co se u toho dá řešit a vyjmenovávat to tu asi vše nebudu

Samozřejmě levná Gainward Dual, Palit Ghost či jak se to jmenuje apod. se prostě nemůžou v žádném případě rovnat prémiovým edicím jako je Asus Strix, MSI Suprim aj., které jsou svou kvalitou jednoduše o parník jinde a pochopitelně je v tomto ohledu zašlapou do země a fakt to není jen o tom, že by sis tam připlácel tisíce jen na nějaké RGB, jak si asi myslíš. Ano, předražené to asi je, tak ale to tak máš u každého, že to nejlepší prostě nikdy není nejvýhodnější a ten cenový rozdíl mezi nějakým tímto ořezávátkem bude vždy větší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem je to lepší? Ono to právě za standardních podmínek lepší není. Vydrží levná 5 let? Vydrží, drahá taky. Je levná hlučnější? U některých nikoliv. Je teplota stejná? U některých ano.
Co tam je teda u těch drahých navíc? RGB diody!

Jasně, dost často ty dražší edice boostují na víc megahertz. Jenže zároveň překonávají power limit čipu.
Proto máš běžně třeba grafiky, které měly TDP 280W, ale některé OC edice ty prémiové tam měly 3x8 PIN? Proč, protože zvyšovaly odběr nad 300W. Taky to u těch OC edic je někdy napsané.

Co jsem koukal na produkt list, tak u RTX 4070 to Asus nepíše ani u jedné, ale Dual má clock o 90MHz nižší, takže se dá předpokládat, že Strix bude papat víc než na 200W.
Ve výsledku teda bude hlučnost možná i horší u dražší karty, pokud bude na vyšších taktech. :-)

Na druhou stranu AMD rozhodně nedělala test s Asus Strix, takže si na rasterizačním výkoně mohou její uživatelé část výkonu navíc u RX 7800XT odečíst. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dražší edici máš většinou tichou, trochu výkonnější a zároveň přesto chladnější, protože tam máš prostě gigantický chladič, předimenzované VRM, které se ti tak rychle nezahřívá apod. Když si koupíš něco levného... ano možná to bude taky tiché, ale je to o různých kompromisech, už to nemusí být zároveň i tak výkonné... třeba.

Jinak nikdo tě nenutí to používat v tom OC módu, pokud se ti nelíbí ta navýšena spotřeba a klidně si to můžeš snížit, pak z toho nemáš tichou kartu, ale spíš už skoro neslyšnou a „hluk“ ti pak možná dělá akorát aerodynamika.

„Na druhou stranu AMD rozhodně nedělala test s Asus Strix, takže si na rasterizačním výkoně mohou její uživatelé část výkonu navíc u RX 7800XT odečíst. :-)“

Toto nějak opět nechápu jak myslíš, spíš
naopak ne. 7800 XT má mít vlastní referenci a snad každá nereference bývá u Radeonu výkonnější, protože takové „lite“ verze se u nich snad ani nedělají, aby to bylo ještě slabší, takže spíš přičíst, jelikož v testech bude pravděpodobně většinou ten referenční model.

Jelikož se to tady srovnává s levnou RTX 4070, protože i tak bude RTX 4070 o dost dražší, bude reálně rozdíl ve výkonu ještě větší než jak to bude vypadat z testu, protože zákazník si nakonec vlastně koupí tu 7800 XT ještě trošku výkonnější než tu testovanou verzi, ale pokud uvažuje o RTX 4070 bez příplatku, tak tu bude mít ještě pomalejší než testovanou FE. No a jelikož 7800 XT bude pravděpodobně už tak o něco výkonnější a ještě nějaký výkon se nabere s tím OC, ten rozdíl může být nakonec ještě docela nezanedbatelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zbytečné dohadování, pokud někdo šetří tak na fullHD postačí bohatě základní 3060 12GB, buď ve slevě v krámu nebo na bazaru ještě levněji obvykle ještě s roční zárukou. Podle toho jak jde nahoru i ve Steam statistice má šanci na dorovnání legendární 1060 která ve své době byla přijata sice kladně ale jinak poměrně vlažně. Přitom jak dlouho vydržela, ještě donedávna postačující a mnozí ji mají dodnes. A postačí i jako takový základ pro RT v kombinaci s DLSS. Ovšem na dané nízké rozlišení musí být i slušný cpu a to se obávám že oblíbený 3600/X už nebude dostačovat aby to pořádně krmil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud hraješ s VSync, tak nepotřebuješ lepší GPU než u dražší grafiky. Na 60 FPS (v současnosti hit na konzolích) ti stačí i ten Ryzen 3600.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už to AMD, tak rovnou spíš tu lepších z nich – RX 7800 XT. RX 7700 XT výkonem nakonec docela překvapila, protože má nakonec o dost lepší specifikace než se očekávalo, tedy konečně se částečně vysvětluje ta vysoká spotřeba, ale stejně mi furt připadá trochu vyšší než by jí slušelo a RX 7800 XT je v tomto ohledu aspoň o něco povedenější, kdy ji má vyšší jen o 7%, ale výkon bude podle těch údajů AMD vyšší asi o 15% a taky když se podívám na tu cenu, tak ta je vyšší jen o 10%, takže tady není o čem a bral bych rovnou rači ten vybavenější model, těch 50$ tě už asi stejně moc nevytrhne a že má ještě o nějakou tu VRAMku víc atd. o tom už ani nemluvím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

právě rozdíl 18W ale výkon už jinde, ta 7700XT mi přijde jako vynucený model - jako aby tam něco bylo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, 7700XT má frekvenci posazenou o 50/100 MHz výš než výkonější karta.
Proč mi není jasné, když v jejich grafech jim to dává takový náskok před konkurencí. Tím se vysvětluje, proč obě karty žerou skoro stejně 245/263W.

Skutečnost poznáme po 6.9, až vyjdou recenze. Trochu se obávám, že kromě jmenovaných her jsou tam takové, kde výkon bude shodný a aby byl shodný, musela to AMD nataktovat přes hranu energetické efektivity té karty. :-/

A ještě něco, možná těch "lepších" čipů, které ty frekvence v horší kartě zvládnou, moc není, proto chce AMD prodávat rovnou tu dražší kartu, takže tu levnější nacenilo draho. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.