Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V roce 2011 se dočkáme pevných disků s 1TB plotnami

Jen taková řečnická otázka... umí si někdo představit 626 miliónů bitů na čtvereční palec? :-) Vím, jak to funguje principiálně, ale má představivost to neumí pobrat, stejně tak, jako miliardy tranzistorů v CPU a VGA :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně by spíš zajímalo, kde se to zastaví. Před deseti lety jsem měl v počítači 4,2 GB disk a musel stačit, pak jsem si koupil 10 GB a myslel jsem si kdovíco nemám. Jenže to jsem tam měl kdejakou kravinu. Dnes mám 500 GB a je skoro prázdnej, nevím co bych na něj dával. Filmy nestahuju, hry už nehraju, občas si pustím rádio a těch pár věcí, co mám se mi v podstatě vejde na flešku;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže takových jako jsi je opravdu málo a lidi většinou na disk hází opravdu tunu nesmyslů jako komplet foto, video z dovolené a tak. A těm "pár" gb nějak stále nestačí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, staci poridit kameru a zacit strihat video z dovolene a hned mas po starostech co s mistem. Jinak ja mam taky vice nez poloprazdny disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je mi jasný. Jenže i ty velikosti disků snad mají někde fyzické hranice:-) kdoví, kde to bude za pár let. Pamatujete na první disky? Byly velký jak krabice od bot a kapacita pár MB..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U HDD to v nejbližších letech nebude moc zajímavé, protože výrobci už teď mají paralelní plány jak dosáhnout s různými technologiemi vyšší kapacity (když by jedna technologie vybouchla tak mají druhou) - např. toshiba mluvila o 5x vyšší hustotě zápisu v roce 2013.

Zajímavější to bude u SSD kdy NAND flash narazí na nanometrovou zeď (11nm?) při mnohem nižší kapacitě než HDD a to nemluvím o snižování životnosti (počet zápisů) se stále menšími nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takych ako on je vela. Odhadom tak 60-70% ludom by uplne stacil 80-160GB disk. O firmach ani nehovorim, tam to percento by bolo este vyssie.
Preco ludia kupuju velke disky, aj ked ich nepotrebuju lebo napr. 500GB disk stoji iba o par eur viacej ako 160GB. Pri vyssich kapacitach je ten rozdiel vecsi ale stale je ten rozdiel maly.
To iste vyrobcovia notebookov a PC. Marketingovo vyzera napr. 500GB lepsie ako 320GB alebo 160GB. Ludia v oblasti PC ako aj v inych oblastiach sa riadia cim viacej tym lepsie aj ked im je to nanic.
Asi odjakziva sa vykon PC berie ako takt CPU, velkost RAM, velkost disku a uhlopriecka LCD. Nema to nic spolocne s realnym vykonom PC ale je to tak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevím, ale jisté je, že klasické pevné disky dřív nebo později úplně zaniknou, i kdyby to mělo být za padesát let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schválně co dřív zanikne? Klasické pevné disky nebo Ukulele? :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to spíš tenhle server...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi chybí ty HDD s 640GB na plotnu co měli přijít v září 2010. Pokud vím, tak se zatím objevil jen 320GB Samsung F4. Asi to bude jako s předpověďmi počasí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To me taky, proc uz davno nedela Samsung 1,5 TB na 2 plotnach, kdyz by mohl?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ech, 1,3 TB jsem myslel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě to nejde tak hladce jak mysleli a mají hodně zmetků. Prodej 320GB HDD, který má v pořádku jen jednu stranu plotny, tomu napovídá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád že Moorův zákon stále platí - ve smyslu pokroku, i u HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaplnit se da kazdy disk, druha vec ale je, ze to ten clovek nikdy nemuze zkonzumovat, pokud nebude zit aspon 200 let.Znam jednho ktery ma stovky GB filmu a ty kdyby ted zacal tak je neuvidi ani do smrti.Ja sem nedavno koupil 1,5 TB a moje zalohy za 15 let delaji asi 350 GB a to jeste kdybych to poradne prolezl tak najdu aspon 50 GB hovadin k nicemu.Tkze s 1,5 TB to mam do smrti.A k tomu ten odpad co dnes produkuje nezabavny prumysl darmo mluvit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Filmy ve fullHD, muzika ve flac a bude ti stačit výrazně menší čas na zkonzumování. Je to jako s jídlem - raději méně, ale kvalitní. No a kdyby ti 1,5TB opravdu stačilo do smrti (přeji ti abys žil přece jenom déle:), tak aspoň příště koupíš disk s menším počtem ploten a stejnou kapacitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Disk mne nevydrzi pochopitelne do smrti, teda jesli nesesnu v nejblizsich letech, myslim ta kapacita.Ty data uz pochazi z x disku a stale je kopiruju.Muziku mam ve Flac a to je par giga, vcetne DVD.A Avatary a podobny hovadiny nepotrebuju v HD ktera zabira 50 GB.Já sice davam prednost kvalite pred kvantitou, ale paradoxne ty nejlepsi dila jsou z doby kde se jeste nikomu o HD ani nezdalo a kupodivu to vubec nevadi.Dokonce ani nevadi ze jich dost je jen cernobilych.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

starsi dila, ktera jde koupit, uz mam na DVD a prubezne dokupuji / urcite nejen ja /, ale hodne jich mam stazenych i z netu, naposledy Mondo Cane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I starší filmová díla jde často převést do HD a rozdíl oproti SD je znát. Film měl už tehdy dost slušné parametry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.