Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Rusku mají 20GB Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti, k níž se Gigabyte a Nvidia nezná

tady je vidět prohnilost všech výrobců (karet i čipů), je jim úplně jedno komu co prodají, hlavně že sype, stejně jako MSI prodávala v US svoje karty na ebay v dražbě, aby pak řekla, že to byla chyba jednohodo zaměstnance, ale prodávalo to dceřinka MSI
stejně jako amd plánuje těžařský karty RDNA2
obávám se, že tohohle moru se nezbavíme a čím větší peníze se v kryptoměnách budou točit tím to bude lákavější pro větší a větší subjeky třeba jeden poslký eshop prý začal těžit a všechny objednávky na 3070 a vyšší stornoval a nabízel místo toho 3060
snad intel s tim trochu zamíchá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mas s tim problem? nabidka/poptavka? a nebo tu opet chceme centralni planovani?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skalperi a mineri su ako prospesni ekonomike? Aku pridanu hodnotu vytvaraju?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

rovnaku ako hraci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hraní je zábava/koníček. To je přidaná hodnota. A nikdo nehraje 24/7, aby ta karta pálila energii permanentně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ale otazka nebola, ci je to pridana hodnota, ale ako je to prospesne pre ekonomiku

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hraní generuje zisk pro vývojáře a výrobce HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To těžba nedělá jo? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zněla, jak je hraní prospěšné pro ekonomiku, takže odpovídám tak, že dá vydělat vývojářům her a výrobcům HW. Kde přesně v mojí odpovědi vidíš, že bych se vymezoval proti těžbě?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, celá větev tématu je "těžaři vs hráči" a tak i zněla otázka na kterou jsi reagoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže já nekomentoval celou větev, ale jeden konkrétní nesmysl (kterým se někdo snažil argumentovat proti jinému nesmyslu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodej her/herního příslušentví nic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten je vyssi u minerov :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skalperi sú ako bývalí veksláci pred Tuzexom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kteří ovšem byli opravdu užiteční, bez nich by se tehdy nedalo koupit spoustu věcí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy to nebolo o vybere medzi dvomi ci viac volbami. Tak to nikdy dlhodobo fungovat nebude, ak si budes klast otazky: bud to alebo to.

Na svete je vela subjektov, ktore maju planovanie ako podpornu sluzbu. Taketo subjekty maju okrem ineho aj profilovanie spolocnosti, flexibilne znalosti zamestnancov, vyssiu stabilitu, dlhodobejsie prezivaju.

Ti co neplanuju, su tu kratkodobo, pretoze pri velkej zmene situacie vo vacsine pripadov to nemaju ako ustat.

Byt cisto na planovani, je zasa hlupost, pretoze to je neflexibilne, staticke pre zamestnancov, a casom to vzdy prebije lenivost, zavist, korupcia.

Len nechapem... preco su ludia tak blbi, ze vzdy pokladaju otazky: bud alebo, bez priestoru na rozvijanie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> stejně jako amd plánuje těžařský karty RDNA2

Nejsou CDNA karty na těžbu vhodnější, když je to určené obecně na výpočty a ne zejména na rasterizaci? Nebo sice jsou, ale na MH/s vycházejí dráž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CDNA sou v jine cenove relaci, jenze ted ta debilni kryptomena tak porostla ze ty debilove mozna uz i tohle kupuji, sou jako zavislaci na drogach, jenom tezit a tezit, normalni trestni cin, zadna ekologie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Herní grafické karty nejsou ekologické ani společensky prospěšné při žádném způsobu použití, ať už se na nich paří nebo těží. Jinak mi ta jejich absence za dostupné ceny taky vadí, kdyby to tak náhodou nevypadalo, ale pokud člověk opravdu moc chce, pořád se dá sehnat rozumná grafika zhruba za MSRP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Herní grafické karty nejsou ekologické ani společensky prospěšné při žádném způsobu použití" ... Takže třeba střih videa nebo rendering je činnost totálně neprospěšná a bez přidané hodnoty. To jsou zase moudra...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Střih videa dělám zásadně na procesoru, výstup z grafiky je sice rychlejší, ale taky míň kvalitní. Myslel jsem si, že mimo profi scénu se to tak dělá většinově (EDIT: profi scéna nebude používat herní grafiky, ale profi grafiky, když už), i benchmarky těchto činností se normálně dělají na procesorech. Ditto pro rendering.

Jinak jsem řekl "ať už se paří nebo těží", i tohle by bylo potřeba zahrnout do té citace, aby byla úplná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pak se to stejně prdne na Youtube, který to přeprasí takovou kompresí, že ten výstup z grafiky je oproti tomu zlatej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Linusove videa na YT su nekvalitne? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to teleshopping ve 4K :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" je jim úplně jedno komu co prodají" A situace kdy to vám neprodají protože nemáte řádný kádrový posudek, nemáte správné známé nebo tu správnou barvu kůže by podle vás byla lepší?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nevidím prohnilost v tom, že nějaký člověk touží po grafice a někdo mu tu grafiku vyrobí a prodá.
(Jo, tak je to těžař, ale ten těžař může úplně stejně říkat, že přednost mají mít oni, protože těžba vydělává zatímco hry jsou ztráta času.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, byznys je byznys... Někdy bohužel. Takto se ukazuje realita že Rusko nijak chudé není když výrobcům se vyplatí udělat i spešl modely pro proti Asii obyvatelsky poměrně malé RF.
Je třeba zvyk že se třeba pro Indii udělají spešl verze telefonů, ale takové grafiky, to už je jiná liga.
U nás nezbývá než čekat až se postupně rozšíří kapacity. Ten kdo nenakoupil před hlavní vlnou zdražování má smolíka. Já koupil ještě za zaváděcí ceny RTX 3070, to byl úspěch, jeden kus skladem. No a nyní do druhého PC jsem vzal chtě nechtě předraženou GTX 1650 12Ghz - stařičká HD 7770 už to moc nedává, na plno nedá ani FC3... Jinak bych si počkal, ale tohle je záležitost na roky a Radeonka může zdechnout v tu nejméně vhodnou dobu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A prodávají to v Rusku, protože za Velkým Ruským firewallem resp. Železnou oponou je to fuk... tam je hacking a všechno okolo v podstatě legální business a v té bažině se nedá nic dohledat, takže ani výrobce nebo distributor... v podstatě ta firma se tak dobře zbavila jinak na běžných trzích nepoužitelných karet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bývavalo, docela jsem koukal jak se profesionalizovali, zvlášť ti co chtějí obchodovat s EU/USA, třeba takový Ukr zamrzli v devadesátkách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prd bývavalo.
Dnešní Rusko je dezolátním stavu totálně prolezlé korupcí a ruským bordelářstvím.Jediné kdo dnes profituje je ruská mafie provázaná na Kreml a firmy mající za jediný účel poškozovat západ.Jinak je Rusko jeden nekonečný bordel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní EU je v (pridano editorem) dezolátním stavu totálně prolezlá korupcí a bruselským bordelářstvím. Jediný kdo dnes profituje je mafie provázaná na Brusel a firmy mající za jediný účel poškozovat každého krom mafie samotné a spřízněné korporace. Jinak je EU jeden nekonečný bordel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to vtipně, ale tohle spiknutí mafie byste musel dokázat. Zatímco v Rusku je klika oligarchů, spřízněná s Putinem, všem známá a taktéž všichni ví, že si s nimi běžný Rus není roven a že pro ně běžné zákony neplatí... A neexistuje žádný mechanismus, na který se může odvolat, zatímco v EU takových mechanismů je spousta a rozsudky se musí respektovat (Rada Evropy, různé mezinárodní soudy).

Naproti tomu Rusko navíc před několika lety uzákonilo, že obecně nebude respektovat žádné mezinárodní dohody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Haha, pobavil. Mam skusenosti s Ceskym sudnictvom priame aj hodne blizke a minimalne v CR sa o ziaden pravny stat nejedna. Slova znameho "Vyhral som sudy, ktore som mal prehrat a prehral tie, ktore som mal vyhrat. Zalezi ako sa sudca vyspi". Sudcovia su navyse nepostihnutelni.
Zakony su neuveritelne plasticke a o mnohych veciach rozhoduju uz uradnici motivovany odmenami. Vymozitelnost zakona je blizka 0. Podmienky su nastavene skvele pre stat a jeho prizivnikov. Pokial ide o tisice alebo malo desiatok tisic, ma vobec vyznam si brat advokata? Je lepsie sa radsej sa rozlucit s par drobnymi ako riskovat nervy, dalsie desiatky tisic za advokata s malym vyhladom, ze za par rokov dosiahnem zadostucinenia? Ale kolko nervov, casu a energie to bude stat?

Ty si si rovny Bakalovi, Kellnerovi, Buresovi alebo inym oligarchom? Si tak mlady, hlupy a naivny, ze CR povazujes za utopisticky raj, kde su si vsetci rovni? Nedaj sa vysmiat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Naproti tomu Rusko navíc před několika lety uzákonilo, že obecně nebude respektovat žádné mezinárodní dohody." - posli link na konkretny zakon. Diky
EU sa blizi komunisticko totalitnemu superstatu. Nasr4t!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muj osobni nazor je ze tohle je normalne oficialni produkt(jiz prosim revize 9.0! na BOX-u) ktery ale Gigabyte primo vyrabi pro skurvene minery a nechce jej tak pustit ofiko hracum kterych dost sere ze prave RTX 3080 ma jenom 10GiB VRAM a RTX 3080 Ti zas 12GiB VRAM, jednoduse to vyjebani vyrobci laskave premenujte z GPU alias Graphics Processing Unit na GMU cili Graphics Mining Unit, kurvy, neskutecne kurvy, ze pry cituju: "na jakou skupinu uživatelů produkt cílí" -> presne!, vime kam to cili, Sapphire a spol. minule primo odprodali minerskych skupinam po secteni 100 000 karet RDNA II, jeste predtym samotna NVIDIA dodala minerum karty za miliony dolaru ale zhazovala to na nevyteznost 8nm procesu Samsung-u pricem ten byl chudak v tom skutecne nevinne a jeste predtym osrala 7nm z role TSMC(za co dostala na dlho ve vyrobnich kapacitach tehle spolecnosti utrum), ted nastava prosim nova doba, graficke karty uvedene budou ale jiz se vse udeje potaji, cili vyrobce dostane cip, schvaleni(a ze jej i v pripade Geforce RTX 3080 Ti 20GiB od NVIDIE dostal), karty vyrobi, zabali do cerne folie jako v pripade sexualnich hracek a hura k minerum, na vas hraci jebal pes, ne Gigabyte by si v zadnem pripade nemohl dovolit vyrobit novy model bez pozehnani NVIDIE, ze nejsou pry ovladace pro pareni? a co ten dodany disk s kartou? mi nehovorte ze karta takoveho vykonu, kapacity a naceneni prisla bez ovladacu, kdyz uz by nahodou na nem nebyly dostupne ovladace na pareni jenom ty typu Studio, co za-brani udelat zkusenemu cloveku do-zapis do .inf/txt/dll souboru v pripade originalne uvedenych ovladacu? proste tam ten model dopise a hotovo, vzdyt se jedna o takovou lehkost jako typ cili oznaceni karty, dale kapacita VRAM a jeji ID cili identifikace, hura, hra a tezi zaroven, cili dalsi vojeb do Gigabyte, po explodujicich zdrojich, hnijicich SSD tu ted mame hrani se na mrtvolu v pripade oficialne vyrobene, vydane a dodane karty, necht se pojebe, uz me zacinaji tyhle vyrobci grafickych karet skutecne srat, uvidite, uvidite ze se tohle dozvime(tyhle tajne karty primo delane pro minery) i od jinych vyrobcu, darmo debili dostali prednost, maji prim, debilni, skurvena kryptomena, mineri platit elektriku nechteji, platit dan ze zisku nechteji, delat poradneho nic nechteji, prodat karty lacine nechteji a jako ceresnicka na dortu pry sou kryptomeny nezavisle od FIAT men ale sami je smenujou za dolary, eura, juany a dalsi, cili nejsou nic jineho nez zlodeji, lhari a posukove.

Graficke karty zdrazili jiz o 220€ a vic, jebat na ne zcela, necht se vyrobci a prodejci zadrhnou.

Kdyby se nasel jeden slusny vyrobce GPU ktery by podrzel karty pro hrace, meno ma jiste.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mohol by som poprosit nejake podrobnosti, alebo odkaz na tie hnijuce SSD od Gigabyte, lebo sem tam to kupim zakaznikom, tak aby som mal nejake informacie.

Dakujem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu to hledat, ale asi myslel to, jak nejprve osadili SSD "kvalitními" TLC, poslali do obchodů (a na testy) a pak ty paměti potichu vyměnili za "nekvalitní" TLC (nebo dokonce za QLC) aby ušetřili... A výkon šel samozřejmě do *** . Nebo si to pletu s někým jiným a GB to nebyl?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Western Digital a Crucial. Taky to udělal Samsung, ale ten zůstal i po výměně u TLC a aspoň změnil typové číslo, aby to zákazník měl šanci poznat, takže u něj to v porovnání není takový podraz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som sa nachytal ešte pri Kingston SSDNow V300, ešte ide, ale výkon má seq ako horší 2.5" HDD. Ale pri čítaní 4K sa ešte chová ako SSD.
https://imgur.com/a/UQakIlv

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To taky, k tomu jsem dohledal novinku 2014 (ještě prý i PNY). Ti tři uličníci z mého minulého příspěvku jsou jen za toto léto (i když ano, můj osobní dojem je, že WD poslední dobou něco hnojí tak jednou ročně).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Letos prohodili cipy z TLC na QLC minimalne ctyri prodejci: Samsung, Crucial, WD a AData.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minuly tyzden som objednal 6900XT od Sapphire Nitro+ SE, bola normalne skladom..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby se nasel jeden slusny vyrobce GPU ktery by podrzel karty pro hrace, meno ma jiste."

EVGA predava priamo zo svojho webu za doporucene ceny. Je treba sa registrovat a zaziadat. Ale nemaju z coho vyrabat, tak to vyzera. Mam objednavky na EVGA karty (CR distributor) z 1/2021 a dorazila 1 pred mesiacom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to zakon poptavky a nabidky... dlouhou dobu vyrobci grafik dodavali jen grafiky hracum a obcas na nejaky ten superpocitac (a tam se bavime o jinem typu) a najednou se tady otevrel trh kde muzete velkokapacitne nekdy i bez prostredniku prodat kvanta sveho vyrobku. Delal jsem maloobchod i velkoobchod i vyrobu (ne v oboru elektro) a netusite kolik problemu odstranite tim ze preskakujete jednotlive retezce... Maloobchod = obrovske logisticke naklady ... Velkoobchod = neustaly boj o cenu a pokuty za nedodavky atp. ... Az v te vyrobe a samoprodeji jste konecne svobodni... nic vas netlaci... kdyz vam zvednou ceny surovin tak bud nevyrabite nebo zjistite zda to odberatel chce i za jinou cenu...

A to se stalo u grafik... sorry ale hraci jsou maloobchod... palite plno penez na marketing... na logistiku atd. a mate z toho zisk osekany o marze celeho retezce...

Takze kdyz se objevili zakaznici ochotni brat karty ve velkem a naprimo... byla by hloupost je odmitnout... a uprimne :) na nejakou povest vam se*e bilej tesak :))) nebo mi chcete tvrdit ze kdyby ted nejaky vyrobce se sebehorsi povesti rekl ze ma karty pro hrace ze by vsichni hrali urazene a nekoupili? :)))) Tak by to urcite nebylo ;)

Proste musite bud akceptovat vyssi cenu nebo se bez vyrobku obejit :) a pokud opadne krypto horecka tak stejne vyrobci budou drzet uz vyssi cenu...protoze si zakaznici zvykli ze grafika uz nestoji 5-6k ale 12-15k :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tohle je od výrobců krátkozraké a dlouhodobě neudržitelné, pokud roky budete podkopávat pc gaming nedostatkem grafických karet a jejich přestřelenou cenou, tak trh se prostě tomu přizpůsobí, ať už z pohledu hráčů, kteří budou hrát na telefonu/konzoli nebo z pohledu herních vývojářů, kteří se z vysoka vykašlou na high end grafiku u AAA titulů, už dlouho se ukazuje, že grafika něhraje takovou roli jako dřív, takže jakmile rozjedu GTA VI nějakým steam deck 2/3 na 60fps a mid range grafika bude stát 12-15 litrů jako teď, tak si koupim prostě konzoli a z vysoka se vyseru na nějaký počítač s windows na hraní her

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze pro ne to dlouhodobe udrzitelne je... ted dostavaji poradnou financni injekci coz je fajn kdyz potrebujete pripravit/zaplatit vyvoj jineho produktu (treba ruzne AI akceleratory pro salove pocitace).

Ja si naopak myslim ze segment grafik dlouhodobe spal ... a presne jak rikate uz neni grafika tak dulezita... netusim kolik lidi hraje na FullHD a kolik ve 4k ... kolik lidi potrebuje 60FPS a kolika staci i dropy do 25fps... ale podle me (fakt ciste osobni nazor) uz se grafika neposouvala tak rychle aby ospravedlnila nakup noveho HW... takze pro vyrobce grafik tohle musi byt dar z nebes...

A kdyz prejdete na konzole... pro ne zase jen dobre... pokud se proda (strelim) milion PS8 tak to je najednou milion grafickych cipu... jednoho typu (cti jeden vyvoj jedna cena) ... pro jednoho dodavatele... :) tak si hold nekoupite grafiku do PC jednou za 5 let ale novou konzoli jednou za 5 let :)

Kdo vi mozna to donuti zase vyvojare zacit premyslet a skoncit s recyklaci a remaky dvacet let starych her...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:))) +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas tam nesrovnalosti:
Pises, ze vyrobce na hrace sere, protoze ma jiny trh, na kterem toho urve vic a potom pises, ze az ten jiny trh skonci, ze necha cenu vysokou, protoze si hraci na ni uz zvykli.

No nezvykli, proto hraci prechazi na levnejsi konzole. Pokud sam predpokladas opadnuti krypto horecky, tak si zaroven muzes byt jist, ze ti hraci, kteri odesli ke konzolim, uz se nevrati a teda vyrobci prodaji mene. Myslim si, ze ani vyssi cena ty budouci mensi prodeje nedorovna a ze je teda jednani vyrobcu kratkozrake.

Pises, ze primy prodej krypto baronum umoznuje osekat naklady. Ovsem naklady na marketing vyrobce osekat nemuze, protoze neni jediny. Naopak v pristim roce prijde dalsi vyrobce grafik a ti dva soucasni ted u krypto prodeju tezi z nedostatku cipu a z marketingu pro hrace. Jakmile tohle opadne, nebudou-li hraci, bude muset delat marketing se zamerenim na krypto, takze zadne naklady neklesnou.
Podobne i hracum mohou vyrobci prodavat na primo. Prodej na primo, umi Amazon, umi Aliexpress, mohou se ho naucit i vyrobci. Jedine v cem je krypto prodej levnejsi, jsou pocty kusu, protoze kdyz najednou prodas 1000 ks zbozi jednomu zakaznikovi nebo 1 ks jednomu zakaznikovi, tak to prvni vyjde levneji. Vyrobci maji takove marze, ze to pro ne je jak jedno splouchnuti v rybnice. Nic, co by si nemohli dovolit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte? Neprekvapuje me nicim....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@ ... až nakonec zůstalo u 12 GB + 384bit namísto výrobně dražších 20 GB + 320bit

A tohle lze udělat na stejném čipu? Já měl za to, že tam bude buď 384b sběrnice s 12 nebo 24GB anebo 320b sběrnice s 10 nebo 20GB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čip s fyzicky 384bit sběrnicí může být osazen plně (384bit) s 12 nebo 24 GB paměti nebo je ze sběrnice využit jen úsek o šířce (např.) 320bit a osazena 10 nebo 20 GB, Nic nebrání např. využití jen 256bit části a její osazení 16 GB paměti, ale to už by citelně utrpěla paměťová propustnost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

OK, díky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy kanal na GDDRx je nezavisly a v siri 32bit, takze takova 320bit karta je "10 kanalova" zatimco 384bit je "12 kanalova". Nevim jak je to s podporou licheho poctu kanalu, ale minimalne sude nasobky - tj. 64 128 192 256 320 384 jsou realizovatelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existuje aj 11 GB / 352 bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas se dělaly vtipné věci, jako připojení několika pamětí 16-bit, vznikaly tak karty jako GT(sakra teď jsem zapomněl ty konkrétní karty totálně, ale byly nějaké starší GeForce co kombinovaly 32-bit a 16-bit zapojení na relativně úzké sběrnici, aby se docílilo marketingově vysoké VRAM).

Občas se i dělaly vtipné věci jako různé kapacity těch modlů, třeba GTX 550 Ti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.