Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V souvislosti s problematickými procesy opouští Intel třetí osobnost, šéfinženýr

Mám takový (možná mylný dojem), že Intel má nebo chystá něco kolem třiceti řad "jezer" - a ani jedna nestojí za psí štěk...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problem Intelu je vyrobni proces a ukazuje se to cim dal vic. IceLake ma zajimave posuny vykonu proti SL, ale ten jejich 10(+) to totalne zabil. Uvidime co TL-U letos a hlavne TL-H pristi rok aspon v mobilni oblasti. Desktop po tech zpravach o RocketLake vypada v konsumer segmentu u Intelu 'mrtvy' na dalsi rok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Onehda o tom mluvil Igor Stanek, ze stejne nikdo nevi, co bude za par let, protoze pokracovat v nastoupenem trendu zmensovani se neda donekonecna, takze mozna TSMC skonci na 5nm, mozna na 3nm, ale kazdopadne ten konec je blizko a pak budou muset prijit jine materialy a jine technologie. AMD je zavisle na TSMC a tem se zatim dari. AMD muze byt rado za rychly krok, ktery ucinil management pri prechodu od GF k TSMC, protoze jinak ted mohli byt ve stejnych srackach jako Intel, ktery proste skoncil uz u 14nm a dal uz to jde jen za cenu snizovani vykonu na jednotku plochy (nizsi frekvence procesoru). Kazdopadne to, ze tech 7nm dava v soucasnosti jen TSMC a v omezene mire Samsung myslim jasne hovori o tom, ze jsme jiz nekde blizko konce a bude muset prijit tak jako tak neco noveho jineho.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Různé laboratoře dělají značná množství pokusů o nasazení nových materiálů umožňujících vyšší frekvence, snášejících vyšší teploty, majících nižší spotřebu během přepínání stavu.... - optické čipy, oxidy galia, germania (nejstarší tranzistory byly germaniové), grafen, atd....
Mám ale takové tušení, že zatím ještě nic z toho ani náznakem pro nejbližších 5-10 let není připravené pro masovou produkci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Muj osobni nazor je spis ten, ze za pruserem 10nm Intelu nestoji ani tak problem s technickym know-how jako takovym, ale spis chyby v mananagementu. Ono to i vychazi z toho, co Intel sam prinal, ze se snazil mit "10nm superprocess", coz muze odpovidat ambicim lidi na manazerskych postech, na coz se pak vazou ruzne firemni bonusy, putovani po firemni hierarchii vyse, nepriznani si chyb, atd. misto toho, aby od zacatku sli pragmaticky krok po kroku a udelali treba podstatne mene ambiciozni 10nm, za to ale funkcni.
Podle mne je problem Intelu nekde tady spolu s pocitem, ze jsou "neprustrelni" a cim dele to tam takhle bublalo, tim hur se to samzorejme pak i napravuje.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pýcha předchází pád.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s Vasim nazorem. Ale stejne to jsou vse jen spekulace, dokud nejaky insider Intelu neprozradi, jak to bylo.

Krome te pychy, ze jsou jednicka a usnuli na vavrinech, taky mohlo dojit k zmrdofikaci firmy dle DFense.
Protoze R&D rozpocet meli porad roky strasne obrovsky, hlavne treba v porovnani s AMD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vypadá to tak, že si to zpackal sám management. Krzanich se z toho vyvlíkl nejlíp.
Intelu se v zásadě dařilo přecházet na nové procesy i za cenu občasných kopanců (viz 90nm, který trpěl na vysoký leakege current), ale šlo jim to, protože uplatňovali svoji filosofii zmenšuj pomalu a s rozvahou. Pořád si myslím, že tehdy někdo dostal "dobrý nápad", že by mohli u 14nm procesu zůstat déle, aby měli větší návratnost, a tak tedy příští node udělají ambicióznější, aby si zachovali tech. náskok... Na ten popud určitě z firmy odešly právě ty mozky, které táhly dosavadní pokroky s procesy. Vždyť i ta třetí verze procesu (10+) asi nebude mít dobrou výtěžnost - viz mobilní TGL jen jako 4jádro a Xeon ICL je v stále v odkladu, s plnou dostupností "někdy v průběhu" roku 2021.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O tomhle psal i jistý Jiří Hlavenka někdy v roce 1993 u příležitosti Invexu a uvedení Pentia, jak to jde nesmyslně dopředu a že to nejde udržet donekonečna. Už to bude pomalu 30 let, jsme v podstatě o 3 řády rozměru jinde (z mikrometrů na nanometry) a cesta je před námi stále otevřená... :-) Nyní jsme na EUV, pak přijde zase něco jiného, dokud nejsme u atomárních struktur, tak se stále může (teoreticky) zmenšovat. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mno, imho těch generací, než se narazí na fyzikální limity, už moc není. Podle mě se dají spočítat na prstech jedné ruky dost nešikovného truhláře.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Drobnou výhodou je, že dnes po nákupu nového počítače není třeba mít strach, že během 12 měsíců z toho bude nevýkonný morálně zastaralý "šrot". :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U tech atomarnich struktur uz prave skoro jsme. S ruznymi neprijemnymi kvantovymi jevy z nanno sveta bojuji vyrobci uz ted.

Libil se mi treba jeden clanek o tomto, ze treba ty medene spoje maji toustky jen par atomu .... a behem provozu chipu dochazi vlivem pohyby elktronu k premistovani onech atomu - v makro rozmerech to je ok, ale v nano je uz problem, kdyz se vam prurez vodice diky tomu zmensi treba o 25%

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krystalická mřížka křemíku je 0,5 nm, takže v nejužším místě už jsme (na podzim) na šířce 10 atomů, a to jsou tam příměsi a spoje a hogofogo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V 5nm procesu zadny rozmer neni 5nm :-) To cislo neodpovida vlastne nicemu... viz https://en.wikipedia.org/wiki/5_nm_process#5_nm_process_nodes

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi zajímavé! Prosím máte někde více informací? Předem velmi děkuji! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem jedinej kdo se ve všech těch intelích "jezerech" už ztrácí a celé se mu to jeví děsně nepřehledné? Tak třeba, neutušíte někdo která "jezera" mají být pokračováním řady Xeon E3 (nejnovější počin je, tuším, E-2200G)?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a ma vubec v soucasnosti smysl sledovat tento Intel "zmatek", pokud teda zrovna nechci upgrade?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nemá.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem chtěl upgrade, stejně jsem si vzal Ryzen, takže podle mě nemá ani tak...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bylo velmi hezké jak AMD prezentovalo "tady na těch vašich 143 kravin máme tyto 4 modely".

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Dva dni dozadu som to písal, je to úplný guláš. Ale na druhej strane, ak chce niekto kúpiť desktopový CPU od Intelu, môže mu byť jedno aké Cove/Lake to je, kúpi proste čo chce alebo peňaženka dovolí, vidí Pentium, i3/5/7/9 a nejaké číslo. Pre bežného človeka je zbytočné mať prehľad o úplne všetkých Intel CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to strašnej guláš, ani se už nesnažím v Intelí nabídce vyznat. AMD je momentálně lepší volba ve všech segmentech, takže vlastně ani nemusím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ten co ho nahradi vsetko este zdrzi viacej lebo nez sa do toho "dostane" prejde rok.
Good job.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.