Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve propaguje Linux, nabízí k instalaci Ubuntu 12.04 LTS

jen tak dal.. to je jedinej duvod proc mam doma windows :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno som chcel flešnúť do svojho mobilu Xperia nový FW pomocou programu flashtool. Vo windows stiahnem exe, nainštalujem a idem. V ubuntu musím urobiť toto:
1. Unpack the tar.7z package
2. Check that libusb-1.0 is installed. On 64bits system, both 64bit and 32bit should be installed.
3. Add these rules to /etc/udev :
SUBSYSTEM=="usb", ACTION=="add", SYSFS{idVendor}=="0fce", SYSFS{idProduct}=="*", MODE="0777"

Obávam sa, že aj keď sa zdá Ubuntu/Linux jednoduchý, nie je rozšírený práve kvôli takýmto a podobným veciam. Samozrejme, možno namietať, že som lenivý zistiť čo to je /etc/udev. Ale PC by mal prvorade slúžiť ako prostiedok pre mňa a nie ako vec, s ktorou sa treba hrať (piplať, vŕtať sa v systéme a pod.). Najmä v dnešnom uponáhľanom svete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se nad tim zamyslis, co to vlastne delas, tak si uvedomis, ze to je pouze o tom, jak dany vyrobce Linux podporuje... cely ten proces, ktery jsi vypsal by sel zjednodusit jednim skriptem, stejne jako mas ten jeden executable pro windows. Ve windows delas neco podobneho, akorat to za tebe udelala ta binarka. Linux neni slozity, jenze kdyz ho vyrobci ignoruji, tak si nektere veci musis udelat rucne sam. Je to jen o te podpore. To ani nekomentuju to, ze mluvis o flashovani FW (non-BFU ukon) a stezujes si, ze jsi musel udelat non-BFU ukon pro dokonceni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S prvou časťou príspevku súhlasím, ak by autor programu (flashtool robí jeden človek, myslím) týmto spôsobom zjednodušil bolo by to super. Posledná veta: píšem o sebe - pre mňa je jednoduchšie na flash použiť windows, lebo to mám rýchlo spravené. V ubuntu by mi to trvalo dlhšie, ale získaný čas (cca pol hodina?) môžem venovať manželke, deťom. A takto možno rozmýšľa veľa non-BFU, o BFU nerovoriac. A kde je vlastne hranica non-BFU a BFU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz clovek pouziva zase delsi dobu nejake linuxove distro, zjisti, ze muze delat stejne veci daleko rychleji, nez tomu bylo na windows. Ve vasem pripade to treba bylo delsi dobu, ale absolutne flashovani nejakeho FW neni bezna zalezitost a bude ji delat asi 0.0001% ze vsech uzivatelu. Jen si vzpomente, kolik let jste stravil s Windows a ucil se ho pouzivat. Kdyz se snazite o totez v nekolika minutach a ocekavate, ze to proste pujde samo/stejne, budete asi zklaman. Jiny vyrobce muze mit zase lepsi podporu linuxu v necem jinem a ve windows byste to delal mnohem dele. Treba zkompilovat jakoukoli vec je ve windows zalezitost na par hodin, nez sprovoznite nejaky toolchain, studio, stahnete gigabyty dat, apod. tak to zabere hodne casu. V linuxu v optimalnim pripade spustim make a je to. To je ale jen takovy protipriklad.

Takove veci bezni uzivatele proste nedelaji a nema to temer zadny vyznam, podle ktereho si bude vetsina vybirat OS. Lidem staci prohlizec, prehravac a semtam nejaka ta hra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kompilace na windows jsou takovej problem, protoze jsou udelany pro linux (nebo spis linux - toolchain). Solutiony z visual studia i cely projekty treba z code:blocks nejsou problem, vcetne zavislosti. To je jak s tim flashem FW jenom naopak. Makefile pro windows zadnej nema kompletni funkcnost, takze clovek vetsinou v podstate crosskompilujete z MSYS nebo cygwinu, jelikoz natahnete 10GB ne vzdy aktualniho linuxu co bezi na windows aby clovek zkompiloval hello world. Knihovny zavislosti musi najit sam atd.

Osobne mi linux nevadi, ale zatim vsechny moje pokusy zkoncily nejakou silenosti ala graficky prostedi v 16:10 neumim, ale na pozadi konzole ti dam obrazek(SUSE pred par lety na notebooku). Pripadne naposled pro tuhle televizni kartu neni v jadre ovladac, ale kdyz zpustis tyhle ty 3 stranky prikazu (z nichz uz polovina nejde) tak si to tam pridas. a zase 2 odpoledne v pytli.

Pak z pohledu vyvojare radsi budu delat aplikace s grafickym UI (cilime na BFU zejo) na windows 8, nebo android, iOS , protoze tam to bezi komplet vsude. Dokud se linux vic nesjednoti, nebo 1 distribuce nevyhraje nad ostatnima (aspon 90% trhu) tak se vyvoj pro uzivatele nemuze nikdy vyplatit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, ze se uzivatel ocitne v uplne stejne situaci ve windows a v linuxu. Proste cisty PC. Jak dlouho vam trva, nez sprovoznite to visual studio? V linuxu je instalace IDE a pripravenost na takovehle veci temer bleskova. Ve windows vam microsoft jen zneprijemnuje zivot a temer nuti vyuzivat jeho supr trupr visual studio.
Je pravda, ze nekdo ma proste smulu a neco mu nefunguje. Ale taky je treba si uvedomit kdo za to muze? Proc ten vyrobce HW, ktereho jste zvolili na podporu otevrenych OS kasle? Zeby mu slo jen o prachy a na lidi kasle?
Stejne jako Apple ma jen par pocitacu, ktere funguji. Kdyz si koupite pocitac s certifikovanym HW napr. pro Ubuntu, ktere se da dnes bez problemu sehnat docela dobre, taky tam pojede vse hned jak ma.
Osobne jsem nainstaloval za zivot uz stovky pocitacu a tam kde jsem daval linux, to vdycky behalo. V podstate pokud mate grafiku od nVidii, muzete se docela spolehnout, ze nebudete mit vubec s nicim problem. Nejake multimedialni zarizeni jako tiskarna, skener je taky ve vetsine pripadu bez problemu. V budoucnu radim, pokud nekdo bude planovat linux, tak se aspon trochu kouknout na to, jestli nejaky specificky HW jako TV karta, je vyrobcem ci komunitou podporovana.
Jinak SuSE/OpenSuSE jsem nikdy nemel moc rad, podobne jako Fedora. Spis to jsou testovaci distra.
Ocividne Valve se to vyplati a spouste dalsim hernim spolecnostem se to vyplati taky. A to je teprv zacatek, skoda jen, ze to nezacalo rychleji. Vypada to, ze Ubuntu a distra na nem postavene brzo vypali rybnik ostatnim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"nez sprovoznite to visual studio" vcera jsem to instaloval, komplet professional se vsema SDK, asi pet minut .... jak dlouho to trva v linuxu? Pocitam 10-20 LET nez bude neco, co se bude aspon vzdalene podobat visual studiu .....
Valve se to setsakramentsky vymsti .... vzpomen si na me za rok, za dva:) Linux je jim u prdele, oni chcou porad nabizet predrazene sluzby sveho marketu, pardon steamu .... doted nemel konkurenci tak mohli mit obri marze z prodeju her. Co jim zbyva? Vyvojari ted budou prodavat hry pres windows market, ktery je pro ne levnejsi a i hry tam budou levnejsi, na applu nemuzou, ten vlastni market ma, no a jina platforma nez linux uz nezbyla:) Tak budou pristipkarit tam a doufat, ze nekdo bude portovat par her i na linux (ale nejspis pouze ty v ogl) .... ale asi se tezko da predpokladat odklon vyvojaru k linuxu ... ze by vymenili pohodli directx a visual studia za VIM?:o) No ja nevim, nebo teda vim:o) Kazdopadne pocitam, ze 80% her nikdy na linuxu nepojede. No a ten zbytek si mozna koupi i par lidi na linuxu, ikdyz je to platforma znama tim, ze jeji uzivatele obecne za SW platit nechteji ... takze hry pro linux budou, budou ale drazsi nez ty same hry ve windows marketu nebo mozna stejne, protoze valve bude hold muset snizit sve premrstene marze. Nevim jestli se chcou nejakym takovym vzdorem a silackyma recma pomstit microsoftu za market a nebo jen doufaji, ze tam prodaji par her navic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc toho o linuxe nevis :) .. tak nevim , jestli tohle je pokus o flame, ale tedy .. neda mi, jelikoz si napsal plno bludu.
a) komplet profesional VS + SDK kity za 5 minut .. no, 5 minut to urcite nebude, ale v linuxu to bude stejne rychle
b) neco jinyho nez VS myslis , ze neexistuje ? Ale jo, existuje, mnoho let a neni to jenom jeden. Bezne se pouziva Eclipse. Nemyslim, ze by by horsi. VS totiz nema nic extra .. jenom jedinou vec .. visualni debugger. Coz je sice vic nez jenom. Zas na druhou stranu .. easy memory checker prakticky /kdyz pominu silene drahe reseni/ neexistuje.
c) vim ? heh .. nikdo nikoho nenuti pouzivat textovy rezim a vim
d) ceny her tedy urcite neni vec marketplace :)
e) Valve a pristipkari ? No jo .. jiste :) market jako kazdy jiny.
f) 80% her nepojede ? Nevim jestli ti neco rika cedega port wine .. tam jede 99% her z windows jenom ne emulaci, nativne, pres preklad dirext volani. Ovsem pravda je, ze kdejake funkce nejsou implementovane do grafik. Ale to se zmeni.
g) rozhodnuti Valve jit na linux je konecne to, na co jsem cekal mnoho let .. prvni zlom v hernim prumyslu. Windows 8 je zacatkem konce Windows.Ono rejzovat na zaplatovani OS a pridelavani noveho grafickeho kabatku /coz od doby NT2000 nic jinyho neni/ nelze donekonecna . I presto, ze vetsina lidi OS vubec nerozumi a slysi na hezkou tapetu :) /stacilo prodat hezke Visty a pak zrusit tech 30 dementnich scheduler jobov a lide namlsani vyssim vykonem bezeli koupit 7ky :)/.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

d) valve si bere za hru 30-40% na steamu .... takze ano, bude to levnejsi

Zbytek prispevku je jen linuxove nabozenstvi .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

toto zni jako microsoft nabozenstvi ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Instalace visual studia trva za normalnich okolnosti nejmin hodinu, na hodne rychlem stroji. Jen spusteni vistual studia je na prumernem PC utrpeni, natoz v tom neco delat.. Delaji v tom hlavne programatori-klikaci.
Strasne mam rad ty mrkvosofti Entrprajz fíčůry a lidi co umi vykladat o ho*nech, ale sami neudelaji nic poradneho.
I kdyby melo byt tech her jen par desitek, tak rozhodne budu stat za linuxem a zahraju si raci to malo nez trpet s widlema. Nikdy jsem s tim nemel problem a ted to nebude rozhodne horsi.
Windows zije jen z masaze reklamou, predinstalace (OEM) a lidi jako vy. Kdyby microsoft nedelal vsechno proto, aby ho mohl snadno nahradit konkurent, uz by se to stalo hoodne davno.
Ale o tom je marketing, ze jo.
Proc se windows 8 prodava za 300Kc oproti predchozich nekolika tisicum? Protoze i microsoft vi, ze stoji za velke kulove a jinak by nedonutil uzivatele vubec.
Proste je to totalni fiasko, samozrejme vzdycky budou existovat vyznavaci toho spravneho, jedineho a super systemu. Ale to je tak se vsim. Lide se daji manipulovat velmi snadno a perou se i za totalni volovinu, jen protoze oni maji pravdu :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A protoze jsou takovi lidi jako ty, tak ma linux jen pul procenta ..... a lepsi to nebude. Mozna valve udela (neuspesnou) konzolu s linuxem uvnitr a to je tak vsechno, co se stane. Linux na desktop nepatri, jsou s nim akorat problemy, reseni neustalych nesmyslu a podobne .... linuxu chybi tak miliarda dolaru a 10 let vyvoje pro user friendly OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak proc ho vlastne pouzivam a vyhodil sem windows z kazdeho pc?
Zebych byl socialne slaby a nemohl si ho poridit nebo jeste lepe, upiratit jako to dela vetsina ceskych obcanu?
Holt nekteri radoby IT odbornici neumeji prijmout fakt, ze ve svete unix-like systemu jsou naprosto ztraceni a tak aspon vykrikuji. Co kdyby se to jeste rozsirilo, co pak? Strasna myslenka, ze ano?

Pozor na degeneraci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milé BTJ.
Těmi svými řečmi můžeš oblbovat tak děvčata zdravotní školy při hodině informatiky.
Živím se jako vývojář na různých platformách. Teď momentálně pracuji na projektu, kde programuji ve Visual Studiu na Windows. Mám velmi dobré srovnání. Vývoj v Eclipse na Linuxu se nijak zvlášť neodlišuje - pohodlné je to zhruba stejně. Nainstalovat Visual Studio tak, aby člověk mohl začít dělat na konkrétním projektu, rozhodně není záležitost 5 minut - opět je to srovnatelné s instalací Eclipsu pro daný konkrétní projekt a jazyk. Mimo jiné píšu i v Perlu - to se dělá tehdy, potřebujeme - li např. tool provozovatelný multiplatformně bez většího úsilí - v takovém případě musím Eclipse nainstalovat i do Windows :-) abych mohl vůbec rozumně pracovat a testovat.
Píšu - li na Linuxu, editor vim potřebuju pouze tehdy, jsem - li na nějaké pomalé lince a dělám nějakou úpravu třeba ve scriptu na vzdáleném serveru :-)). Pro to je vim velmi užitečný. Jo - nedávno jsem ho použil při hackování čtečky Kindle od Amazonu - vi je součástí jejího softwaru - pro změny konfiguráků přímo v Kindlu ideální...:-).

Kolik já už se nařešil nesmyslů na desktopu s Windows už raději ani psát nebudu. Práce vývojáře ná této platformě vyžaduje občas pevné nervy. Zlatý Unix a z něj odvozený Linux...

Fanatismus, omezený rozhled a mnohdy zaprděná hloupost. To je přesně to, co charakterizuje lidi jako jsi ty. Vy budete pořvávat ty své hovadiny i když bude Microsoft dodávat svůj software i pro Linux - není to zdaleka tak nereálné, jak se může zdát. Už teď hoši od MS přispívají do kernelu, aby Linux lépe běhal na jejich virtualizaci a bůhví, jak se to bude dále vše vyvíjet. Narozdíl od vás zaprděnců v Microsoftu pracují lidé, kteří myslí racionálně a hlavně - mají vzdělání...
Lidi jako vy jsou jim k smíchu a ani Valve se nebude řídit vašimi náladami a bludy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale i kdyby instalace zabrala hodinu tak co? Jednou se nainstaluje a je to ne? Co vam tam kde trva tak dlouho???
V perlu? Tak to ani nepoctim komentarem:o)

Jako zacinajicimu programatorovi v linuxu by jste mi doporucil co? Pred par lety jsem se na tuhle otazku zcela vazne ptal a ze vsech koutu mi bylo zcela vazne doporuceno asi tohle: procist si zdrojaky, protoze zadne ucelene a hlavne zdokumentovane SDK s priklady atd., neexistuje; zjistovat jak jsou udelane jine programy; hledat balicky a k nim pripadne dokumentaci a kdyztak zase prochazet zdrojaky; fora, fora a zase fora na otazky ohledne linuxu. Kdyz jsem se ptal na prostredi, tak pry se vetsinou pouziva visual studio s napojenym debuggerem na linux masinu (po te, co jsem delal neco v javje v eclipse a netbeans tak se uz nedivim, zkousel jsem i nejaky klon/plagiat visual studia - btw, tady je to jak skutecny opensource funguje - a ten byl taky dost priserny).
Naproti tomu mam perfektni MSDN s tunama prikladu a podobne.
Nevim, co programujete, ale pokud jsou to nejake vylozene klient server aplikace v cecku s maximalne konzolovym i/o, kde pouzivate standardni posix knihovny, tak tam asi neni velky rozdil mezi win a lin, resp. zadny.

Valve se mnou urcite ridit nemusi .... me jen zajimal ten duvod, proc valve trvrdi, ze W8 je z hlediska her tragedie ..... na to mi jeste nikdo nikdy nebyl schopen odpovedet, tak jsem si to musel hold domyslet sam jako jedine logicke vysvetleni (a zjevne podle vsech spekulaci na internetu jsem se presne trefil, ze je to diky tomu, ze ztrati postaveni v PREprodeji her).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Perlu se dělají pomocné tooly, nikoliv vlastní projekt, ten se píše většinou v C++. Pod Eclipsem se samozřejmě dělá také v C/C++.
Nevím, jaký Eclipse jste zkoušel, asi nějaký speciální pro lidi vašeho ražení. Ten co používám já to pravděpodobně nebyl.
K tomu ostatnímu není co dodat. Potřebujete si možná doplnit vzdělání a pochopit, že to není jen následování reklamních vymývaček a přiohýbání příkladů z MSDN, ale také skutečná "computer science".

Exhibice, které tady předvádíte jsou dnes k smíchu i lidem z Microsoftu. To mně můžete věřit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste zapomnel, ale porad jste mi nejak neporadil, kde mam zacit s programovanim v linuxu, kde stahnout najake SDK, priklady, dokumentaci, jake pouzit IDE? Zcela realne. Potrebuju univerzalni instalator (aby jel na vsech linuxech) s moznosti automatickych kontrol a updatu, komponentu pro embedded video (zase aby jelo vsude a se vsema kodekama) s plnou kontrolou, no a jeste nejakou GUI knihovnu. Abych v ni GUI navrhl rychle, mohl ho wysiwyg editovat, aby to bylo vazane na nejake knihovny, ktere jsou v kazdem linuxu, nerad bych delal neco pro KDE, pak to predelavat do GNOME a podobne nesmysly, aby to proste jelo vsude bez nejakych dalsich zavislosti a problemu
Diky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba to zminene Eclipse nebo NetBeans. Linux je povestny hlavne tim, ze je kazda aplikace v nem velmi dobre zdokumentovana. Nejen aplikace, ale dokonce i kazda knihovna a jazyky. Doporucuji se neco dozvedet o manualovych strankach - ty jsou dostupne v 99% linuxovych distribucich a pomohou vam s ovladanim a psanim temer vseho.
Neni nic jednodussiho, nez v ubuntu spustit Centrum software, kliknout na vyvojarske nastroje a tam IDE ci jinou skupinu. Rozhodne je z ceho vybirat.
Tutorialu a dokumentaci je navic neskutecne mnozstvi na webu.
Vsechno co jste psal splnuje nadmiru napr. QtCreator s QtDesignerem, Qt se pouziva na nejruznejsich platformach vcetne windows a poskytuje perfektni moznosti.
KDE/Gnome je jen prostredi, to nijak neomezuje spoustet aplikace vyvijene v jakychkoli jinych knihovach, ktere dane prostredi primarne nevyuziva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drtivá většina programů je postavena tak, že její "bussines" jádro je ukryté v nějaké knihovně uveďme pro příklad libgimp nebo třeba libmpg123 - to znamená, že danou funkcionalitu náhle může použít cokoliv, stačí volat funkce dané knihovny.

Je také pravidlem, že autoři knihovny dále udělají nějakého jejího klienta. GIMP, nebo třeba mpg123. GUI, CLI, dle potřeby. Ten klient nedelá nic jiného, než že volá funkce dané knihovny. Kdyby si dal někdo tu (těžkou) práci, tak může úplně klidně udělat GIMP pro web.

Včem to psát. Nejsem programátor, ale afaik většina vývojářů má přizpůsobený nějaký svůj oblíbený editor (vim).

GUI klienti pro QT (KDE) se navrhují ve QT Creatoru. Pro GTK (GNOME) nevím, jistě také bude něco existovat.

Jestli to chcete psát v Javě, tak Eclipse nebo NetBeans apod. Ovšem i pro javu lze psát v běžném textovém editoru.

Univerzální instalátor nepotřebujete (a už vůbec ne na všech linuxech -- tím myslíte 2.2, 2.4, 2.4 a 3?). Správci distribucí vám příslušné balíčky pro jejich distribuce vytvoří (když s nimi budete alespoň trochu spolupracovat).

Víte, namísto toho, abyste se snažil silou někam nacpat a neustále narážel na odpor (který je tím větší, čím více síly vynaložíte), tak je mnohem efektivnější nejdříve to prostředí poznat, pochopit jeho zákonitosti. Pak už to jde samo.

Zrovna včera jsem chtěl ukázat kolegovi v práci fotku, kterou jsem měl doma na úložisti (Debian). V CR2. Klasický postup na obecných windows by spočíval asi v instalacaci Adobe Camera Raw a v nějakém (?) prohlížeči obrázků potom zobrazení toho RAWu.

Na Debianu (ono úložiště) stačilo jen dcraw -e *.CR2 a vyloupat z těch rawů náhledy. Tím chci jen ukázat, jak rozličné možnosti to prostředí nabízí. Samozřejmně, že tam také mám celý chain až po GUI RawTherapee a Hugin (který je opět jen GUI nad hromadou hotových toolsů).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows ze nema prohlizec rawu? Co je to za blbost ... aha, vlastne nema! A proc? ..... Protoze Opera:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy opravdu neumite cist.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi je, ze kdybyste si precetli nejakou diskuzi pred 15ti lety na tema linux vs windows tak si prectete ty same kydy jako dnes. Tedy, ze linux uz je na vzestupu, ze uz je user friendly atd :)
Ne vazne, tohle nikdo jiny nez it geekove na desktopu pouzivat nebude, neni totiz proc :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ver tomu ze tech lidi co na aplikace pro linux cekaji je vic nez si myslis, uz se tesim az to bude stable (ten steam), jak tu bylo psano, licence ktery dostanu ke kompu na windows akorat vyhazuju, resp necham bezet dokud funguje (zpravidla rok) pak uz je nutny reinstall tak tam hodim rovnou linux, od te doby co to takhle provozuju mam naklady (rozumej straveny cas) na reseni problemu s OS o 90% mensi (z tech duvodu nechavam take dozit windows na momentalne novem notebooku - protoze na to nemam cas se tim zabyvat dokud k tomu nejsem donucen nefunkcnosti). Ta zmena je opravdu brutalni, linux po instalaci ready to use, neni treba NIC nastavovat, absolutne, na win musi clovek minimalne odinstalovat sracky od vyrobce a hodiny updatovat a resit antiviry a podobne blbosti...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pul hodky, pustis exac, 4 kliknes na next a cekas :).

Me jde spis o to prejiti: chci si zkusit linux a porad mi to hazi klacky pod nohy (vzdycky se najde kousek HW, kterej to nepodporuje).
S windows 8 sem si jako uzivatel windows zvyknul za pul hodky. V Unity na ubuntu sem pul hodky poustel terminal, po tom co prestala ta ikona v levo z nejakyho duvodu reagovat na kliknuti :) (trochu prehanim no)

Taky mam k par linuxovejm strojum pristup a pracuju na tom (obcas), ale z uzivatelskyho hlediska me to moc nepresvedcuje. Nerikam,ze za to linux muze, ale kdyz ma clovek cas neco zkouset nekupuje si k tomu jinyho kompa, vezme neco co doma ma.

Ubuntu s tim celkem pohnulo a jde to skoro na vsem, dokonce i na notebookach coz bejval vzdycky nejvetsi problem, takze fakt asi vypalej ostatnim rybnik. Problem bych videl s interfacem tristi se a tristi se a tristi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...chci si zkusit linux a porad mi to hazi klacky pod nohy (vzdycky se najde kousek HW, kterej to nepodporuje)...."

Popravde, takovy klacek sis hodil pod nohy sam, kdyz sis ho porizoval. Ja vim, v te dobe si asi koukal spis po cene, nez aby to byl plnotucny HW (neosuleny stylem "tohle vynechame a nahradime SW casti v ovladaci").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diskuze zacala tim proc neprejit na linux misto W8. Muj stavajici pocitac dnes s ubuntu funguje bez problemu (dual boot - ubuntu (protoze mam u koho se v nejhorsim zeptat) + W8), problemy mam vyreseny, ale ja nejsem cilova skupina. S PC hrajicimi na servery na linuxu pracuju takrka denne a jako hlavni system bych to nemel any kdyby na tom behali vsechny hry.

Hlavni cil pro vyzkouseni si linuxu je uzivatel typu "umim preinstalovat windows a najit si ovladace na netu". Kdyz to prezenu tak je jich 10%. Kdo z nich je schopnej vyresit problem s nekompatibilitou HW tak rychle nez se nastvou a prestanou se snazit? Vetsina domacich PC jsou plecky sestaveny z HW s "0% tuku :)". Proste skupina s nejvetsi pravdepodobnosti ze jim neco nepujde je skupina odkud by linux mel pronikat mezi bezne uzivatel.

jen tak mimo: proc bych mel kupovat plnotucnej HW, kdyz za rozdil v cene mam licenci windows?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc plnotucnej HW:

Pravda, kdyz pominu fakt, ze takovy HW pak chodi prakticky vsude, tak jiny duvod asi nebude.
Tedy krom obcas potizi okolo typu Winmodem nebo GDI tiskarny (na dotazy typu "proc mam vytizenej pocitac tak, ze se uplne zasekava" jsem tehda byl primo alergickej). Jo a pak stavu kdyz na novejsich Win uz dany "HW" nebezel, protoze nebezela ona binarka predstavujici druhou polovinu toho "HW".

Ale mne spis popostrcilo to, ze kdyz sis neco koupil osuleneho, tak pak nasledovalo prekvapeni ze to nebeha vsude a daval to pak za vinu systemu a ne sobe. Tak sakra, bud jdu a koupim osulenou vec, ale pak si nestezuju, nebo jdu a koupim plnotucnou vec a pak s tim potiz neni.
To je vsechno, ja tu jinak nijak rejpat nechci. Ani nemuzu, po vic jak asi trinacti letech linuxu na desktopu jsem ho nahradil jabkem :-). Holt jsem hledal plnotucno tak dlouho, az jsem se ocitl v cenove relaci kde to bylo jedno. Linux uz mi zustal jen na serverech a tam problem ze by neco nebezelo obvykle neni (ted tuplovane, kdyz je vetsina virtualizovana).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se nedivim, ze nejde me je vetsinou i jasny proc nejde. Ale je to hrozne otravny na windows to resit nemusim a navic to odrazuje potencinalni uzivatele (coz je ten problem kterej sem resil). Ve chvili kdy mas na PC max 10000Kc tak te ani nepadne investovat do plnotucnyho HW.

Ad plnotucnej HW - priklad z pred vanoc: Stavet si doma NAS ze zbytku a stat se mi tohle tak budu asi hodne vytocenej. (a to je presne pripad kdy by pro me linux byl jasna volba)

Presun PC co funguje v podstate jako NAS z windows na linux. (neresme proc) Rychlost prenosu souboru padla na min jak 1/3 Nasleduje tejden prolejzani internetu vrtani se v configach samby a buhvi ceho jeste. Vysledek nakup sitovky intel za 1000kc na ktery to magicky funguje jako na widlich s integrovanou. Tak prechod 1 stroje na linux stal 3 pracovni dny v platu + cena sitovky. Za to by byly aspon 2 licence windows.. :)

Dal uz to tu nebudu resit.. jenom se snazim rict, ze ten prechod na linux zase takova sranda bejt nemusi. A kdyz clovek setri tak je to jenom horsi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že ono to nemusí být kolikrát něco "ošuleného" za pár stovek, ale klidně věc za 20 tis. Jako příklad uvedu http://www.abclinuxu.cz/blog/cat_dev_mind/2008/7/linux-na-mivvy-um400 - seriál o třech dějstvích a že by ten člověk byl lama se mi fakt nezdá. To samé platí o novější variantě a i 704 nebo Wibrainu. Co naplat, i taková zařízení existují takže jsem zkoušel něco hw odlišného (VAIO UX, Intel) a opět problém s dotyk. obrazovkou, kdy je nutné pro každé rozlišení definovat souřadnice přičemž se to stejně rozhodí po spuštění aplikace ve fullscreenu nebo přepnete výstup na druhý monitor. Úsměvné na tom všem je, že pod Mac OSX všechny zařízení běhají v pořádku již v installeru byť pro tenhle od nikdy nebyly určeny.

Vaše teorie o ošulených zařízeních má určitě něco do sebe - třeba u těch síťových tiskáren se určitě vyplatí připlatit, navíc od minulých dob u linuxu zaznamenávám pozitivní progress s ovladači i u těch ošulených zařízeních čínských výrobců.

Názor na japko máme nejspíš podobný - taky je mi úplně jedno jestli mě někdo označuje za ovci, vím své a dokud mě v něm funguje to co potřebuju tak je mi to jedno (a pokud ne tak rebootnu do jiného os) ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, je blby ze "osuleny" jeste nutne nemusi znamenat "levnejsi pro koncoveho uzivatele".

Pozitivni progress s ovladaci u osulenych veci byva pomerne casto v situaci, kdy je rozsirenost onoho zarizeni natolik vysoka, ze se ocitne i u lidi schopnych (a ochotnych) pro to napsat ovladac. Vyrazne k tomu pomaha, kdyz vyrobce da k dispozici specifikaci (takhle mam pocit to kdysi dopadlo se sitovkami od Realteku - ta podpora v ovladacich nebyla ani tak kvuli tomu, ze to dobry kus HW, ale ze vyrobce poskytl slusnou dokumentaci). Naopak tomu nepomahaji cinty o "dusevnim vlastnictvi" a vyhrozovani soudem. Nemalo ovladacu tak zustalo v rozepsanem stavu.

Jinak tady naopak pak muze nastat jev, ze dany ovladac pokryje vic zarizeni, kdyz vyrobce/vyrobci pouziji shodnou vec i jinde.

Jenze v pripade notebooku mam nekdy pocit ze tataz vec neni tataz vec i kdyz ma stejne oznaceni (timto zdravim HP a jeho integrovane grafiky - do te doby jsem byl presvedceny ze zrovna tohle se prece nemuze tak lisit).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabízí se otázka "Proč to teda na jiných os funguje normálně nebo dokonce out-of-box?" Jako není to sice typický rozšířený zařízení, ale to je druhá věc. Já třeba když slyším realtek tak se mi otvírá kudla v kapse - počínaje zvukovkama a routerama konče...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jinym OS myslis MS Win, tak se nediv - obvykle je to nakrouceny prave kvuli nim.
Jestli jinym OS myslis OS X, tak si mel k....sky stesti. Ja obvykle u non-Apple stroju resil naprosto shodne problemy co pod Linuxem. A naopak.
Realtek jsem pouzil jako priklad prave proto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, uz zase opakujeme ten FUD o roztristenosti Linuxu? Jestli sis nevsiml, tak Steam a hry na nem jsou podporovany primarne pod Ubuntu, ale bezi v pohode i na vsech ostatnich distribucich. Tolik asi k te desive roztristenosti. Typicky ona podpora ruznych distribuci tkvi akorat v tom udelat vedle deb baliku i rpm.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rad by som tomu uveril, ale nie je to pravda. v podstate nic neurobim v linuxe rychlejsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze v Linuxu neumis? Nic vic v tom nehledej nez zkusenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

opravim te, ne zkusenosti ale ochotu ucit se nove veci, aneb proc jsou nekteri starsi lide tak zapskly ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že mám také Xperii s CM, tak jsem si tím procesem prošel také, takže vím, že jste nám tu zamlčel jednu podstatnou věc - instalaci fastboot ovladačů na win. Osobně jsem hledáním správných ovladačů a jejich instalací strávil více než hodinu, než byly windows schopny komunikovat přes fastboot protokol.

V linuxu jsem udělal ty tři kroky a během necelých 3 minut jsem mohl flashovat. A teď mi tvrďte něco o tom, který systém je user friendly :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, o fastboot nie je reč. Flashtool nepoužíva na flash FW fastboot. Fastboot je úplne iný režim. A ovládače na flash sú tiež len jeden exe súbor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bez ovladaca sa Windows vobec nepripoji, telefon hlasi ako nezname zariadenie a ani len neskusa komunikovat. Tiez mam xperiu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Problém je v tom, že kernel lze flashnout pouze ve fastboot módu a rozchodit to se starší xperií je zážitek, protože sony k nim fastboot ovladače oficiálně nedodává. Postup byl tedy takový, že jsem musel vzít ovladače, co má sony na webu, které s mým telefonem oficiálně nefungují, rozbalit je, editovat inf a s pomocí něj ty ovladače windows vnutit. Opravdu user friendly...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A teď si vemte, kdyby ten protokol u novějších xperií nebyl stejný - na win bych byl namydlený.

Jinak celou tuhle anabázi jsem obsolvoval proto, že jsem si naivně myslel, že to na Windowsech bude jednodušší a sháněl jsem kvůli tomu počítač, kde jsou nainstalované.

Když jsem to pak zkusil u sebe na Linuxu, tak jsem si rval vlasy - 3 minuty proti více než jedné hodině. Ne, tohle opravdu není uživatelsky přívětivý systém...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem akú starú Xperiu máte, ale opakujem: stačí otvoriť zložku flashtool\drivers a tam ten ovládač je: Flashtool-drivers.exe. Tento ovládač obsahuje aj fastboot driver. Takže windows sú z tohto pohľadu skutočne user friendly.

Ja ubuntu/linuxu fandím. Používal som ubuntu a používal by som ich ďalej, keby nevznikol problém s flashtool.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...keby nevznikol problém s flashtool.
Ehm, problem? Opsat 3 radkovy navod je problem? Clovek se musi fakt divit, jak uzivatele Windows maji klapky pres oci, ze kdyz resi svoje problemy na Windows, tak je to naprosto v poradku, ale kdyz prijde problem na Linuxu, tak je to naprosto nepripustne a cely system je najednou nevhodny pro bezne uzivatele. Vsadim se, ze se umis hrabat v registrech, coz je obcas bezna cinnost na woknech... a ani si neuvedomujes, ze takovy ukon je typicky horsi nez nejaky hloupy navod pro telefon na Ubuntu. Polo-zkuseni Windowsari maji zvlastni tendenci si nevsimat chyb na svem systemu, protoze aspon z casti vi jak je vyresit nebo kdyz je po pul dni googleni vyresi, tak jim to ani neprijde divne. Ale nedej boze, aby to same museli delat na Linuxu, to je pak nepouzitelny system.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skor si myslim, ze linuxaci maju klapky na ociach, za lazdu cenu musia presviedcat o svojej pravde. Linux nie je jednoduchsi ani viac user friendly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, tym to nebude. Ako clovek spravujuci jak linuxove stroje, tak windowsove desktopy mozem potvrdit, ze ked sa clovek ocitne za Windowsom bez ovladaca od vyrobcu, nastupuju riesenia, ktore si v uzivatelskej privetivosti nezadaju ani s programovanim PDP-11 za pomoci rolky toaletneho papieru a dezertneho priboru ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady se pletes, jakozto dlouholety uzivatel Linux a samozrejme predtim i Windows, ti muzu rict, ze co se tyce user friendly pristupu je Linux pred Windows. Posad pred Windows BFU a za pul roku se k nemu vrat... typicky to je zavirovane, zpomalene a zaplacane nesmyslama (viz muj bratranek ke kteremu jsem musel vzdy chodit neco opravovat, protoze se to dojebalo... obcas jsem nedokazal verit, jak na tom muze fungovat, ale napr. i muj kamarad, ktery dostava od svych znamych notebooky, aby jim tam ty Windows opravil). Windows je velmi jednoduche polozit na zada, a to plati i pro zkusenejsi uzivatele. To porad nekde slysis jak nekdo reinstaloval Windows, reinstal sem a reinstal tam. To je vec, kterou Linuxaci proste nedelaji. Pokud napriklad pripravujes pocitac pro nezkusene rodice, tak je naprosto nesmyslne jim tam davat Windows, das jim tam Linux a v podstate jim jen ukazes kde je browser apod. a nemusis se bat, ze neco rozbijou, protoze jim neni duvod dat administratorsky prava.

To se samozrejme ale bavime o BFU friendly, Linux ma pak jeste vetsi naskok co se tyce power-useru. Pokud rad klikas, tak budiz, to lze i v Linuxu, ale prikazova radka ti takovym zpusobem urychly fungovani, ze byses divil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keďže sa bavím o flashtoole, tak len stačí otvoriť zložku flashtool\drivers a tam ten ovládač je: Flashtool-drivers.exe

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovladac k flashtoolu neriesi, ked ti system telefon vobec nerozpozna. Mimochodom, pozrel som si ten navod, ktory spominas. V skutocnosti riesi jednu vec, uzivatelske prava k zariadeniu vytvorenemu ovladacom, co je priamo v jadre. Jeho skratenu verziu by som zhrnul do "pustajte flashtool so sudo" (len ci by si niekto trufol :p)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice je to pekne ale este vela vody musi pretiect. Take standardne veci pre hracsky pc ako su regulacia otacok, doverihodne citanie teplot, dobre vykonne ovladace na grafiku, rozne utility atd atd neexistuju, a pokial nebudu tak nehrozi nake vazne hranie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Regulace otáček na čem proboha? :D
Všechny rozhraní tu jsou.
Utilit je tu požehnaně. Ale je fakt, že ne těch omalovánkových od výrobců, kterýma se vždycky akorát zasere systém a počne se brzdit.
Ovladače jsou věc výrobců a něco jede líp v Linuxu, něco zase ve Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tomu rozumím správně, tak vyžaduješ vložit DVD od výrobce hardwaru do mechaniky, pustit setup.exe, tak odkliknout install all, restartovat a kochat se blbostma, co druhej den omrzí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ne lamo, nerozumis tomu spravne.

Ukaz mi ako mozem regulovat otacky ventilatora na grafike na zaklade teploty, som zvedavy s cim sa vytasis.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spustim si nvidia x settings a nastavim si rezim regulace?
Nebo fan control a nastavim, co bude vetrak presne delat?
V cem je problem? A kolik lidi to tak realne vyuziva z tech co ma PC?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skus ATI

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam hned nekolik zpusobu, podle toho jaky driver pouzivam. Pokud fglrx, tak to funguje naprosto bez problemu od verze 8.10, ktera uz vysla celkem davno.
Pokud se vam nechce najizdet do sw od ATI/AMD, staci hodit treba widget na plochu, kde si regulujete otacky jak se vam zlibi.. Chcete odkaz?
Pokud opensource drivery "ati", tak s pomoci nich a lm-sensors to neni taky vubec zadny problem a muzete je regulovat uplne stejne. V DE si pridate libovolnou utilitu na zobrazeni a zmenu tech otacek, podle toho ktere mate.
To je tak tezke pouzit google?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lmsensors mi ukazuje 0rpm, teplotu o 20° viac ako v reale

este nejaky navrh ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi napsat, jak tyto hodnoty zobrazujete?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje na Linuxe program čo mi umožní posúvať napätie na grafickom čipe? Niečo ako MSI afterburner.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MSI Afterburner nefunguje na jiném výrobci než MSI, lamo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lamo, MSI afterburner funguje aj na inom HW ako od MSI. Je to len RivaTuner(?) obalený logom MSI. Teraz si sa fakt strápnil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co treba Overdrive, lamo?
Tim lze poladit i ty nejvice lowlevel parametry grafiky.
Ted ses strapnil ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když chci něco takového upravovat, nahraju do grafiky upravený BIOS a nepotřebuju mít pořád v paměti a někde v registrech nějaký tweaky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stale nevidim ten zastup ultimatnych utilit ktore zevraj existuju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stale jste nenapsal, na co utility potrebujete, rad vam pomohu ;)
Psal jste porad o grafice, napsal jsem nekolik nastroju, ktere 100% pokryvaji to, co jste chtel. Opravdu je tak slozite vyuzivat vyhledavac?
To si opravdu myslite, ze lidi vybiraji system na zaklade toho, kolik najdou utilit?
Nekteri maji ruzne poruchy, takze se zrejme najdou, ale normalni clovek rozhodne ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Valve nepodporuje linux! Jde mu jen o to, ze jeho hlavni prijem Steam by mohl (=zcela jiste) nahradit pro vyvojare i zakazniky levnejsi windows market.
Je to ale, podle me, nesmysl. Lidi urcite nezacnou hromadne instalovat linux:o) To ani nahodou! Co by je k tomu vedlo? Cena za OS windows? Jako kdyby nekdo kupoval novy pocitac a premyslel jestli ubuntu nebo windows 8? Staci pet minut v obou systemech a je rozhodnuto:) Navic lidi co nakupujou super drahe hry pres steam asi nemaji s cenou windows nejaky vetsi problem:) O to vic, kdyz pak budou ty same hry na windows storu levnejsi.
Valve bude muset zlevnit a to se mu nelibi, tak vymysli ptakoviny (uz od zacatku odsouzene k zaniku) jako svoji konzolu:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me stacilo par minut s windows 8 a uz nikdy vice. Kdykoli vidim, jak se s tim trapi i dlouholeti uzivatele, dokonce i programatori, tak se jen pousmeju a jen me to utvrdi, ze nema smysl to kdekoli davat.
Ja kdyz kupuji novy pocitac, tak vim, ze tam prijde zrovna to Ubuntu nebo jina distribuce, ale tomu je tak uz hodne dlouho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja porad nevim co stim vsichni maji. Windows 8 jsem nainstaloval za okamzite sem to byl schopnej pouzivat (po instalaci vam to rekne, ze jsou aktivni rohy staci cist a zkusit si to) a po tejdnu uz sem nenarazil na zadnej problem = zvyknul sem si na ty rohy. Kdyz prekousnete to jak vypadaji dlazdice (me osobne to nevadi) tak to jsou rychlejsi sedmicky s fullscreen startem a nepruhlednejma oknama

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, W8 jsou hezci, ryhlejsi a novejsi W7 s vylepsenou fullscreen nabidkou start a moznosti behu aplikaci z marketu v sandboxu.
Uprimne jsem si chtel instalovat nejakou tu klasickou nabidku start, ale ani jsem se neodhodlal to zkouset ve vmwaru, natoz si s tim svinit system .... v praci jsem si vypl ty rohy, ale doma uz jsem se na to vykaslal, protoze se mi fakt nestava, ze bych tam omylem mysi zajel (a to mam vsechny aplikace vzdy na maximum a zaviram je obcas i tim krizkem).
Uz jsem si dokonce narval i nejpouzivanejsi slozky a programy z plochy do start nabidky, vejde se tam toho daleko vic nez do te stare, je to prehlednejsi a muzu tam mit hromadu aktivnich dlazdit s informacema - urcite lepsi nez ty postranni gadgety z W7.

Porad mi to nedalo, ze kazde ubuntu co jsem nainstaloval vypadalo tak nejak hrozne a silene nepouzitelne a jako takova velmi (VELMI) nepodarena kopie te nabidky windows .... ale ono to fakt je a dokonce se i bezostysne pysni vecma z W8:)
http://www.youtube.com/watch?v=D6z6hn6wZlg
Dat za windowsy 10k, tak si reknu, ze cena ubuntu odpovida kvalite ..... no, ale kdyz me staly necele 300, tak sorry, ale tohle se rict neda ani omylem:o)

Navic se rika, ze cas (hlavne promrhany) jsou penize, takze linux je v podstate k nezaplaceni:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně nepřijde normální, aby něco co stojí peníze bylo zabugovanější při svém startu než něco, co dělaj tými nadšenců a placených vývojářů a nechcou za to nic.

Taky mi nepřijde normální mít měsíc Windows 8 a nevědět jak se přidá ikonka do panelu a další věci(Stavím na základě svého průzkumu). Protože je to naprosto neintuitivní systém. Díky slavné unifikaci.

Takže v tomhle všem s přehledem vyhrává software zdarma. Jak je to možné?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zabugovany kde? Jedu od customer preview denne a nejak sem zadnej bug nenasel.

Ze si to po nainstalovani taha aktualizace je tak trochu tim, ze 3 mesice trva nez se hotova verze nalisuje a rozveze po svete. Chci videt system, kterej nebude 3 mesice nic aktualizovat a to vcetne vsech linuxu. Sedmicky to delali taky, akorat u toho nebyl takovej bugr a mozna to netahal hned pri uvedeni, ale az za tejden...

Ikonka do panelu, hmm ze by to bylo neco jinyho nez na W7?

kliknu pravim -> kliknu pridat (pripnout k .... )... done
pripadne napisu nazev v metru -> kliknu pravim -> kliknu pridat?
a v nejhorsim pripade: kliknu pravim -> vsechny aplikace -> kliknu pravym -> kliknu pridat?

Prosimte rekni mi co zkousis za "intuitivnejsi" postup co nefunguje...

To ja sem nejdyl hledal odkud se to sakra vypina, protoze v nastaveni by to clovek tak uplne necekal, s nejakym pripinanim sem nikdy problem nemel..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na co jedeš od customer verze, keď jim nepomůžeš najít ani jeden bug? Proč tedy již vyšla spousta updatů, když to nemá chyby? A v dalším odstavci si odporuješ vůči prvnímu. Prostě jsem je nainstaloval kolem Vánoc, stáhl updaty, a stále to mělo chyby. Některé byly stylu, šití horkou jehlou. To je ta dnešní uspěchaná doba.

Ano. Jenže tím, že se "Metro" dostalo na veřejnost, to mate lidi. Nechápou třeba, že je to "Start", i když to tam maj napsaný.

Já Ti nevím, ale nemám ve zvyku o sobě mluvit jako o někom jiném.
To je nějaká nová porucha osobnosti jako má kolega pod Tebou?

Vypnutí provádím intuitivním stiskem ALT+F4. Pohybuju se spíše mimo nabídku Start.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis, ze kdyz se odchytaji vsechny zname chyby, ze se uz nove neobjevi? Tak to funguje na linuxu? Tam nevychazi zadne updaty? To je mi novinka:o) Treba oracle by mohl povidat:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem Ti psal. Ztrácíš orientaci, na co odpovídáš. K čemu, že se vyjadřuješ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, aha! Ty jsi líný číst! Jen prostě plácáš v celé diskuzi nesmysly, aniž by sis přečet souvislosti. Typickej troll.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, ja vim! Je to tim, ze nevyhrava .... tecka (ta veta se fakt uz dal rozvinout neda).
No a to, ze jsi za mesic neprisel na to, jak pripnout aplikaci do nabidky start ..... tak to si nezaslouzi ani komentat a budu citovat "Taky mi nepřijde normální mít měsíc Windows 8 a nevědět jak se přidá ikonka do panelu"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, otevři doma čítanku a nauč se písmenka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je, ze Ubuntu je tu uz davno pred windows 8 :D
Zeby to bylo opacne?
To, ze Windows 8 opravdu za moc nestoji se prave projevuje tim, jak se chovaji i nejvetsi herni a software spolecnosti jako Valve, Blizzard, apod.

Jste moc ovlivnen reklamou. Kazdy zdravy, vlatnim rozumem myslici clovek dospeje k zaveru, ze proprietarnimi software nic dobreho neprinasi. Nechapu vubec, jak je mozne, ze masove reklamy a dlouhe roky vymyvani mozku maji za pricinu to, ze ma microsoft paraty vsude. Ze jde o nemale castky, ktere se toci ve statni sprave, skolstvi a institucich.
Lidi probudte se a vzpamatujte!

Ja volim jednoznacne svobodny operacni system. Stejne tak to delaji miliony dalsich lidi a dobre vi proc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu mozna, ale ne ty jejich "vychytavky" v unity.
A jak se ty spolecnosti chovaji? Jako male deti? Ze valve reklo, ze W8 jsou pro hry katastrofa? Uvedte nejaky jediny priklad, kde by se potrvrdilo jejich tvrzeni! Jedou tam uplne vsechny hry, vsechny programy jako na W7, tak ja nevim v cem jsou podle nich tak spatne:o) Kdom marketu, ktery jim muze a veme zakazniky protoze bude levnejsi nez steam .....

"Kazdy zdravy, vlatnim rozumem myslici clovek dospeje k zaveru, ze proprietarnimi software nic dobreho neprinasi." ..... takze doufam, ze linux budou i nadale pouzivat jen lidi vlastnim rozumem myslici a nebudou si nikdy zadne "nesvobodne" a hlavne placene a proprietarni hry od valve kupovat:o)
Hehe a nic dobreho neprinasi ... a kde myslis, ze je vsechen vyvoj? V open source? Je pragmaticky dokazane, ze open source neprinasi nove veci, ale jen kopiruje ty, ktere byly vytvoreny tema "spatnyma" komercnima firmama. Slysel jsi nekdy o povolani programator? Je to clovek, co svuj SW prodava, aby mel z ceho zit, nikdo z nich to nedela zadarmo a NIKDY NEBUDE! Open source tvori VETSINOU lidi doma po vecerech jako alternativu k necemu co UZ EXISTUJE! Bez komerniho unixu bys tu nikdy nemel ani ten svuj linux, to je treba si uvedomit a samostatne o tom premyslet:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, ze se za opensource neplati a nevydelava je velky omyl!
A uz vubec neplati to, ze na tom delaji lide po vecerech. Tohle mozna platilo kdysi v 80 letech. Na opensource delaji ty nejvetsi firmy a jsou z toho docela dost v baliku.
Co treba google? ;)
Samozrejme hry budou povetsinou komercni, to je typ software, kde se opensource prilis dobre neuplatni. Nemam problemy jim zaplatit klidne 2x vic za stejne hry, ktere jsou uz roky pro windows. Jsem rad, ze je delaji a budu je v tom podporovat.
To kopirovani je totalni blbost.. OpenSource delaji mimo jine lidi, ktere to bavi, jsou kreativni a radi se podeli o to co udelali.
Velmi hodne casti od sameho zrodu jak windows, tak i OS X pouzivaji hlavni casti prave z otevrenych systemu!
A co treba novodoby trend AppStore?
Vzdyt linuxove distribuce umi instalovat, aktualizovat a jsou plne provazane s repozitari. Treba Linux podporuje jako prvni nejnovejsi technologie, Windows je ma az o nekolik let pozdeji a pak se chvastaji, jaci nejsou borci. Viz. podpora 64bitu, USB3, atd. Linux bezi na uplne vsem, je dnes v temer kazdem telefonu a spotrebici, chytrych krabickach, v automobilech, dokonce i zbranich :D
Kde je windows? Maji ho na pocitacich Jardove, kteri umi jen pomlouvat.
Kolik let jste pouzival Linuxove distribuce a jake? Ja ho pouzivam jiz 12let. DOS i Windows znam od jejich pocatku.
Mam velmi dobre znalosti obou a nejen jich, ale take OSX, BSD systemu a podobnych. Nejen jako uzivatel, ale hlavne jako programator a tak umim objektivne posoudit, jak jsou na tom opravdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, ty ses teda bombardak:)
Open source guglu je uplne jiny typ opensource .... ti pomoci neho vydelavaji a to brutalne, to nepoznas rozdil a jejich taktiku? Ja myslim hricky typu open office a podobne.
Zkratka vzdy tu bude placeny software a ten bude tahounem oboru, jinak by ten obor proste zanikl, chapes to? Musi z toho byt prachy, nejde vyvijet za nic a doufat, ze se tomu jednou uchyti android market:) .... to proste jde ve specifickych pripadech. Myslis, ze treba takovy redhat neni nasrany na centos???
"Samozrejme hry budou povetsinou komercni" ne povetsinou, ale vzdy! Jak by se jinak mohly uzivit? Na nejake reklame? Mozna nejake male hricky .... na placenych rozsirenich? A to jsme u komercnich her.
"Vzdyt linuxove distribuce umi instalovat, aktualizovat a jsou plne provazane s repozitari." ..... EHM, v idealnich pripadech a jenom kdyz chcete neco co je primo v repozitari a nemate smulu, ze se nekde neco vykydne:)
"windows, tak i OS X pouzivaji hlavni casti prave z otevrenych systemu!", konkretne?

"Treba Linux podporuje jako prvni nejnovejsi technologie, Windows je ma az o nekolik let pozdeji a pak se chvastaji, jaci nejsou borci." to je typicky linuxova demagogie .... ano, v linux "umel" 64 bit driv .... dokonce driv nez byl 64bitovy procesor ... v tomhle byly windows trosku pozadu, ale ve skutecnosti vubec ne. Proc? MS je system pro enterprise nasazeni, tam si nemuzou zavest podporu 64bitu, zkompilovat to a pustit jeste v noci mezi lidi:o) To chce leta testovani ..... a maly testik na zaver. X64 platforma, ktera firma z Redmondu stala spolu po boku Intelu pri vyvoji? A zastupce ktereho operacniho systemu se na vyvoji vubec nepodilel (mala napoveda: ale mel ho implementovany nejdriv, sice s chybama a nepouzitelny, ale nejdriv)?

A proc je linux v kavovarech? Tak jestli se da osekane linuxove nebo bsd jadro nazyvat linuxem, tak budiz .... asi to ale bude proto, ze je jednoduche ho osekat a naroubovat do kazdeho nesmyslu, kdyz jsou k nemu zdrojaky. A to vyjadruje i to, kam je linux vhodny, do kavovaru:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Google byl jen priklad, ve kterem jsem vyvratil vasi lez.
OpenOffice neni rozhodne hricka a stoji a stalo za ni nekolik hodne velkych firem.
Porad nemate jasno v pojmu placeny, opensource a uzavreny software.
Prosim ujasnete si je...
Samozrejme placeny sw tady bude porad a opensource model taky nemuze fungovat vsude, ale nic takoveho jsem samozrejme nepsal.
Tak treba OS X pouziva otevrene jadro a dalsi casti systemu, ktere je zalozeno na peknem hybridu. Nemala cast kernelu je vykradena z FreeBSD 4.3.
Stejne tak napr. windows ma okopirovany WinSock z BSD, protoze to melo sitovani uplne nekde jinde, nez by udelali sami. Bohuzel pri kopirovani tam zanesli sami spoustu chyb a tak s odstupem casu to je jen horsi.
Sitovani v BSD patri ke spicce.
Enterprise nasazeni jo? Proto microsoft posila dotace, za to ze firmy pouzivaji windows server? Za to, ze se windows nasazuje tam, kde by normalne nebyl? :D
Linux neni v zadnych takovych zarizenich nijak osekany, nastudujte si o nem neco, nez budete tvrdit podobne veci. Doufam, ze vubec chapete pravy vyznam slova linux.
Linux je silne modularni kernel, ktery lze snadno nakonfigurovat tak, aby jako jadro umel jen to, co je treba. Takze se vleze bez problemu jen na par stovek kilobajtu a pobezi i na tom nejuspornejsim zarizeni. Neni to ale v zadnem pripade zadne osekani a je to stejne jadro, ktere se pouziva v super pocitacich i kalkulackach.
Pisete tady docela pekne bludy, ale aspon se clovek zasmeje.

Absolutne nechapu takove jako vy, mel byste byt rad, ze existuje neco jako linux, opensource a podobne veci. Potencionalni uzivatel je uplne kazdy a i kdyz je takovy sw zcela zdarma, tak mate tu drzost se jeste proti tomu jakkoli ohrazovat.
Nejhorsi je, ze skodite sam sobe a navic se tady jen ztrapnujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vykradeny, okopirovany, spatne okopirovany, dotace microsoftu .... a kdo se pak shazuje:)

"Linux neni v zadnych takovych zarizenich nijak osekany"
"Linux je silne modularni kernel, ktery lze snadno nakonfigurovat tak, aby jako jadro umel jen to, co je treba."
"Neni to ale v zadnem pripade zadne osekani a je to stejne jadro"

Jsem snad jediny kdo v tvem textu vidi prvky ambivalence?:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne ano. To vam mam podlozit fakty kazdou vetu, kterou jsem napsal?
Chcete se jeste vice zesmesnit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že na Win 8 jedou všechny programy jako na Win 7 je mýtus!!!!!
Průmyslová sféra a další odvětví používající speciální software často stále zůstavají u Win XP. Já sám jsem nyní zařizoval přechod několika počítačů ve zdravotnictví.
Výsledek: na Win XP jede, na Win 7 jede, na Win 8 nejede (vše 32bit)
Neříkám, že je to vítězství pro linux, ale vítězství pro win 8 to není.
Nakonec se musel sehnat nový soft (a zadarmo to není) a několik hodin nastavovat, aby to na Win8 jelo. To už můžu taky zkoušet zda by to nejelo ve wine.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak prostredi Unity je v Ubuntu od verze 11.04, takze se na nem pracovalo jiz koncem roku 2010 a zrejme i predem. Tak mi to prosim vysvetlete, jak to vyvojari Unity mohli okoukat z win 8, kdyz ten vysel v rijnu 2012? Takze dle vasi teorie, je to tak, ze to okopirovali microsofti, smejdi...
Kradou a jeste to pokladaji za sve dilo a vy je jeste podporujete.
Mel byste trochu o sobe popremyslet a prehodnotit nazory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano mate pravdu, stejne jako linux zavedl x64, stejne jako s prvnim tabletem prisel apple a ne microsoft:o) LOL
A v redmondu si rekli, wow mame prvniho rijna 2012, udelame nejake metro a jeste ten mesic ho vydali ..... oni nevydavali leta pred tim preview verze, neee, to urcite neee, to by jste jiste vedel:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim, nez neco napisete a odeslete, prectete si to.
Prosim, napiste data preview verzi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

UTFG:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobra, nejenze si neumite najit ani tohle, ale prvni verze, ktera obsahovala Metro byla vydana dne 13.9.2011. Racte uznat, to je asi rok pote, co Unity melo uz konkretni tvar.
Nyni vas pokladam nejen jako lhare ale jako prosteho, najivniho, namysleneho adolescenta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A v te dobe uz se menilo u unity treba barva podle obrazku na pozadi? A urcite 13.9. byla prvni verze pro MSDN subsribery? Nebyla to az prvni verejna? Ale mi je to fuck.
Treba si vzpominam na aero ... a hned prispechal compiz s aerem na megasteroidech, co se nedalo absolutne pouzivat, jen aby ukazali, ze taky umi. Pak se zjistilo, ze ono to aero nemusi mit splachovaci okna, ale i tak vypada mnohem lip, od te doby se i 3D linux desktop znacne umirnil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel byste rozlisovat desktopove rozhrani, kompozitni manazery a distribuce.
Kompozitni manazer a zjednodusene efekty byly v linuxovych distrech dostupne jiz dlouha leta pred nejakym Aerem. To, ze si tam lidi udelaji nejake tema, aby to pripominalo vzhled oken je zcela neco jineho. Opet jste prokazal nedostatecne znalosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V 90. letech tu byl "předchůdce" Metra. UTFG!
Compiz a Aero
Compiz byl mnohem méně náročný. Běhal na více grafikách než Aero.

BTJ. Tvá klávesnice nebo operační systém nemá kontrolu pravopisu a některá písmenka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vychytavky ake malo Aero som pouzivala cca okolo roku 1999/2000 v Enlightenment, vramci experimentovania s window menezermi. A boli tam vacsie sialenosti, uplne nastavitelne prostredie, typu ziadne okraje okien, len polopriesvitne ornamenty v rohoch na chytanie (riesilo sa to "odrbmi" cez mapovanie na pozadie plochy) ale dala sa nastavit premnazamna cela tema startreku do prostredia vratane detailov ako vertikalne alebo horizontalne progress bary. Nahlad na beziace aplikacie a virtualne desktopy bola samozrejmost, konfigurovatelne spravanie okien, tlacidiel a akcii na desktope tiez. Len to nebolo akcelerovane grafikou tj. bolo to pomale a zralo privela pamati na strojoch tej doby.

Tvrdit ze niekto nieco odkukal prave od Aero je smiesne, tie myslienky aj realizacia tu boli davno predtym.

Uz po praci v KDE 1.2 a prejdeni do Windows 95/98 bol clovek frustrovany z toho ze tie Windowsy su 100 rokov za opicami v UX. Este aj na XPckach som pouzivala minimalisticky Blackbox ako alternativny shell. Potom prislo Aero a vsetci uznanlivo kyvali hlavou - ale robit sa s tym stale skoro nic neda, len to vyzera fajnovejsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mozno to je naopak, ze tu vymyva mozog niekto iny. alebo niekto iny ho ma vymyty :) Kazdy soft ma svoje miesto, aj uzavrety aj otvoreny. Tieto hadky su k nicomu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě hry na linuxu přitáhnou hodně nových uživatelů, je to dnes už jen jediná slabina linuxu. Více uživatelů linuxu přitáhne samozřejmě více programátorů a designérů a to přispěje lepšímu prostředí a ovládání linuxu. Poslední podstatná věc je, že pokud bude linux konkurenční platforma pro Windows, začnou se v Microsoftu daleko víc snažit o kvalitu a zlevňovat, z čehož bude mít opět užitek zákazník a o to jde především.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, celé je to hlavně o tom, že BFU jsou konzervativní, nechtějí se nic nevého učit (a proč také).

Když je teď Microsoft nutí se přeučit na nový GUI, není problém, aby se přeučili na Ubuntu, navíc ušetří nemalý peníz. Browser tam je, Skype taky, fotky si tam prohlídnete. Takže budou-li tam gamesky, může se poměr OS začít naklánět směrem pro MS neradostným (už že mu krade podíl iOS a Droid na plackostrojích).

Většina dnešních uživatelů Windows vůbec nepotřebuje. Potřebují podvozek pro browser a pár dalších blbostí. Ostatně tablety jsou neoddiskutovatelný důkaz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Když je teď Microsoft nutí se přeučit na nový GUI" vsem takovym bych doporucil cerpat informace nekde jinde nez na diskuzich ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někomu doporučovat jak by co měl dělat velmi sebestředné. Dodavatel by naopak měl vycítit co klient chce.

Lidé co tu popisuji, nejsou schopni si informace najít na diskuzích, protože to prostě nechápou a tak neví na co se zeptat.

Osobně si myslím, že si MS kope jámu jako hrom, protože komplikuje život jak power userům, tak BFU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si zas myslim, ze nenasilne sjednoceni dotykoveho ovladani jak na PC, tabletech, tak na mobilech byl genialni tah microsoftu ..... no a co si budem nalhavat, novy ubuntu os (zdejsi linuxovou smetankou opevovany) tomu dava jen zapravdu!!!:o) A pritom je to jen pomalejsi, nedomyslene a osklivejsi metro s krizkem po funuse:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ubuntu si vzdycky nainstaluji jakekoli jine graficke prostredi, takove ktere znam a vyhovuje mi. Pojedou tam aplikace, tak jako ve kterekoli jine starsi verzi nebo i jine distribuci, muzete to rict i o windows 8?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pojedou tam aplikace, tak jako ve kterekoli jine starsi verzi" to ani nemuzete myslet vazne, linux je zpetnou nekompatibilitou vyslovene povestny, je to dano tou architekturou, ze v tom neni zadny rad. Kdybych mel vybrat jen dve charakteristicke veci, ktere jsou linuxu vlastni, tak je to rozpolcenost, jinymi slovy zpetna nebo vubec jakakoliv nekompatibilita ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak mi napiste alespon jednu nekompatibilni vec, kterou nesprovoznim na verzi 2.6 az nadchazejici 3.9?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lol a kdo tu mluvi o verzi jadra? Ja myslim ten bordel okolo, kvuli kteremu uz treba spoustu veci ani nikdy nepustite, protoze predchozi verze knihoven jsou v propadlisti dejin a s novyma to proste nejede. Nevim jak je na tom kernel s kompatibilitou a je mi to fuck, kdyz nejedou veci, co bych chtel pouzit.
Jinak mam jeden MP3 prehravac od bravo sound snad jeste z dob W3.11 a treba na DVDcka pouzivam stary mplayer (od MS) taky z W3.11 nebo W95, uz nevim (je fakt, ze to musi byt 32bit, coz win32 api mely uz i W3.11). Nevim ani o jedne veci, co by mi nejela od dob W95. Vsechno pustim i ve W8. Pochopitelne veci jako antiviry a podobne veci hookovane primo do systemu nejedou ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze ani konkretni aplikaci jste nenapsal. Je videt, ze se vyznate ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to me pripomina jak si znamej koupil notes s win8, pro me prvni setkani s win8, asi 2 hodiny jsme resili proc doprdele na win7 vse funguje OK a ve win8 proste flash content neprehraji... no nakonec pomohl google, holt v metru si flash nepustim = vypnout metro a vse je ok (nastaveni otevirani odkazu v klasickem MSIE bez metra), znamy spokojeny uz mu to funguje kdyz nekam klikne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, sijou si na sebe peknou boudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neusetria nic. cena za win licenciu je v pomere k cene pc miziva. cena za prechod moze byt vyssia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro me 7000Kc jen za system neni miziva castka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja to vidim tak, ze valve si pili konar. Mal sa dohodnut s microsoftom, nie robiehat nieco, co nema absolutne ziadnu oficialnu podporu a sudiac podla doterajsieho vyvoja (a sily lobby microsoftu) ani tak skoro mat nebude.
Kto chce kam, pomozme mu tam. Ja len dufam, ze sa budu dat preniest kluce zo steamu na marketplace, lebo som tam utratil vela penazi a nerad by som prisiel o hry zmenou poskytovatela digitalnych licencii...

Ale v konecnom dosledku, cas ukaze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi to nebude take horuce ako sa zda. Valve kludne moze predavat aj na Win store aj na svojom Steame. Akurat ze na Win store si za to MS zoberie nejake desiatky, podobne ako u inych platforiem....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsi asi nepochopil o co valve jde .... valve NIC na windows store prodavat urcite nebude:o) Nebo mozna jo, ja nevim, jestli valve vyviji nejake hry. Vtip je v tom, ze vyvojari budou nabizet sve hry tam, kde z toho dostanou vic a pokud si bude windows store brat mensi "desatek" nez valve (30-40%), tak to daji proste na windows store misto do steamu, tot cela veda.
No a protoze windows store jde predinstalovany se systemem (coz neni div, u guglu i applu je to to same), tak zakaznik bude mit na vyber .... bud si nainstaluje steam a bude tam mit hry drazsi nebo si je stahne primo z windows store a budou levnejsi .... ve finale tak budou muset byt vsude stejne drahe, cili bude muset valve snizit sve nehorazne marze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

o cenach by som zatial nepolemizoval, skor to vidim na konkurenciu tych dvoch predajnych kanalov. Steam strati zmysel. Naco su ti dva shopy v PC, ked ti vsetky tvoje potreby zastresi jeden.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Valve vyvija vlastne hry, napr. serie Portal, Half Life ci Left4Dead. Pokial ponuknu moznost pouzitia rovnakej licencie na Windowse, Linuxe a ich vlastnej konzole, bude to pre mna zaujimava ponuka.

Co sa Microsoftu tyka, nielen ze hry pre Xbox 360 na PC nespustim, ale mam obavy ze ani nova konzola ich uz neprecita.

Vela hier (Half Life 2, Portaly, Fallout-y, GTA4, Deus Ex...) mam kupene dvojmo, najprv na Xbox a potom v ramci akcie za par Euro aj pre PC. V akciach ma Steam vyborne ceny a ak zarucia kompatibilitu medzi platformami, mna ako zakaznika si urcite udrzia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak by se podle vas mel dohodnout? Microsoft mu leze do zeli. Bud prezije to a nebo tam to. Vzhledem k tomu, ze Steam uz bezi na nekolika platformach, tak maji svou pozici jistou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen do doby nez ze steamu zacnou odchazet vyvojari, protoze pro ne bude vyhodnejsi prodavat hry pres windows market. Proti cemuz bude steam muset brojit snizenim marzi a to se jim pochopitelne nelibi:o) Ve vysledku tu steam porad bude, ale bude levnejsi (bud pro vyvojare, uzivatele nebo nejspis oboji), jen valve uz nebude tolik praskat ve svech jak byl doted tvrdy od penez:o)
Vsechny ostatni veci jsou stejne jak ve W7 a od W3.11 se v podstate nezmenily:) Proste tam jede uplne vsechno jak doposud, jen zakaznik ma moznost nakupovat pres dalsi kanal.
Nikdo treba valve nebrani udelat steam klienta pro windows RT (pokud uz ho nemaji ..... kuk, podival jsem se a neco tam uz fakt maji) a pomoci neho prodavat hry, proc ne? Ale pokud tam bude stejna hra drazsi nez pres market, tak maji hold smolika:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze windows market nikdy nenahradi Steam. Pokud by doslo ke snizeni cen, bylo by to dobre jen pro lidi. Steam nabizi velmi vyrazne akce, az 80% a docela casto - chci videt jak tohle dela microsoft. Lidi od toho rozhodne neutecou, je to unikatni platforma, pokud tam ma nekdo aspon 50 her, tak ho rozhodne nepresvedci to jakkoli menit. Navic koupit hru lze i mimo steam a pak ji tam bez problemu pridat bez poplatku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ty akce nedela steam. Steam je jenom valve market s obrovskyma marzema. Ty akce delaji ti vyvojari. Sak nikdo nerika, ze steam zanikne, jen bude muset snizit svoje marze vuci vyvojarum, protoze bude mit konkurenci v podobe windows marketu .... o tom ten cely humbuk je, ted maji konkurenci, tak se cukaj:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co je na tom spatneho? Pro uzivatele to prinasi jen pozitiva a pro uzivatele Linuxovych distribuci neocenitelna. Takze tim muzeme dekovat hlavne microsoftu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic na tom neni spatneho ... ja se jen snazil prijit na to, proc valve tak plive na w8 ... a proc jsou pry z herniho hlediska na houby.
Tohle je vysvetleni:)
Kazdopadne mit treba 4 kila z hry za litr, ktere se prodaj milion a nemusel ani hrabnout prstikem, tak to bych se taky cukal:) Jestli bych pouzival tak ostre vyrazy, to nevim, ale kdovi co nakonec rekli, ja jenom, ze tu "pamatnou" valve vetu vidam v nejakem clanku kazdy druhy den.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ale neplive na Windows 8 jen Valve, asi ctete porad dokola jeden clanek. Jsou to i spolecnosti, ktere se steamem nemaji absolutne nic spolecneho a muze jim byt jedno, jakym zpusobem se hra dostane ke hraci.
Kdybyste mel trochu hlubsiho poneti o vasem OS, tak vite, ze nektere systemove komponenty nejsou absolutne tak kompatibilni, jak si myslite. Jedna se o zvuk, grafiku a dokonce i blokova a vstupni zarizeni. Prave ty casti, ktere herni vyvojari vyuzivaji ... musi pro kazdou verzi windows udelat hacky, aby vse fungovalo tak jak ma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ktere konkretne hry nejedou?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem ze nejedou, bohuzel soucasna situace na poli OS nedovoluje zanedbat vyrobcum windows 8, takze to proste rozchodit musi. To by byla blba vymluva, ze jim to nejede a tak to proste pojede jen na starsich verzich....
Rozhodne by nejeden clovek mohl najit desitky aplikaci i her, ktere na windows 8 nejedou a ani nepojedou.
Jedna se napr. o takove aplikace, ktere jsou se systemem vice spjaty, vyuzivaji hw klice nebo specialnich funkci, ktere nejsou v novsich verzich dostupne.
Ani na windows vista, 7 nespustite stovky aplikaci z XP. Pokud byste potreboval seznam.
A v tom je mezi linuxovym distrem a verzemi windows rozdil. I kdyz byla aplikace psana pro prvni verzi linuxu, s nejvetsi pravdepodobnosti vam pobezi i na te, co se teprv vyda. To je jedna z krasnych vyhod opensource.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S linuxem nejsem za dobre a dlouho jsem u nej nevydrzel, ale ani bych nespocital veci, ktere tam nejely a nikdy uz nepojedou. Typicky nejaky program, ktery neni v repozitari a ma 10 a vice zavislosti. 9 se jich podari sehnat, ale desata uz proste neexistuje nebo jenom v novejsi verzi, na ktere to nejede diky zpetne nekompatibilite .... proste peklo kazdodenniho zivota v linuxu .... ano, samozrejme, ted se to hodne zlepsilo, uz je mozne nainstalovat firefox nebo sambu behem par minut a nestravi clovek resenim zavislosti dva vikendy, ale prece jenom ty vikendy clovek stravi zas nad jinyma problemama:)
Od doby co mam windows je proste nainstaluju, nahraju si tam programy co potrebuju a je to, konec, finito, operacni system neresim.
Linuxari, ruku na srdce, kolikrat denne/tydne travite na forech, ze nekde neco nefunguje, jak neco rozjet, jak rozjet novou verzi ovladace, ktera bude umet neco navic ...... jak nainstalovat tamhle to, jak nastavit tohleto, atd .... ja mam windowsy rad, protoze je "nepouzivam", nevim o nich:) Pouzivam programy a venuju se jim. Ano, jeste se tyden budu kochat nad metrem, cernobilocervenym stylem a hranatyma oknama, ale pak uz to budu pouzivat zas jak obvykle = nebudu o tom vedet a zas to nebudu muset nekolik let resit. Ja jsem ted stravil vikend instalaci, osahavanim, nastavovanim a uz na to leta nesahnu = nebudu muset resit problemy spojene s OS. Kolik linuxaru tohle muze rict:o) A ti co muzou, tak jsou nejvetsi bombardaci a asi to pouzivaji na praci a nejaky linux je vubec nezajima .... ostatni si s tim hrajou, protoze ano, linux je pro hracicky:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak prosim, uvedte aspon jednu jedinou, kterou podle vas nejde a nepujde rozchodit?

Snazil jste se linux pouzivat jako windows a v tom je ten problem, neznate vubec princip, na kterem tento OS funguje a snazite se jej pouzivat jako spravce.
Nemate na to potrebne vedomosti a tak se s tim nedokazete vyrovnat. To pro vas znamena nekompatibilitu, nic nefunguje, atd.?

Clovek, co sam prizna, ze tomu nevenoval dostatecny cas a prohlasi naprosto zasadni zjisteni, ktere by se dotklo naprosto vsech jeho primych i neprimych uzivatelu, zjistil jaky ten system doopravdy je behem nekolika minut a na zaklade toho pak vyvovaval negativni reakce odsuzujici tento OS, rozsiroval mylne informace a FUD. Smekam.

Lidska blbost nezna hranice.

Vikend straveny instalaci? Ja mam OS nainstalovany behem 10 minut, presne tak jak potrebuji vcetne cele jeho konfigurace. Pokud chcete, prijdte se podivat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právěže naopak. U Windows, pokud se člověk opravdu dobře nepřipraví, straví reinstalací a nastavováním tak týden až měsíc.
V linuxové distribuci zhruba 10minut až hodinku.

V Linuxu většina věcí funguje out of box.
Ve Windows musím pořád někde shánět a instalovat ovladače.

Máme 21. století a ani Windows 7 nemají v základu ovladače pro běžné síťové karty. Kde je potom vzít, když člověku nejede internet? Nabootovat Linux. Pevně doufám, že se soudruzi v Redmontu poučili v novější verzi.

Píšeš žeš strávil instalací víkend. Já tedy víkend trávím raději hodnotnějším způsobem. Když instaluji linux. distribuci, tak třeba vysávám a než vysaju, je nainstalovaný. Samozřejmě parkrát klepnu myší, ale není to nutné.
Možná tak Gentoo bych instaloval celej víkend.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"V Linuxu většina věcí funguje out of box.
Ve Windows musím pořád někde shánět a instalovat ovladače."
Ze by nove MEME?:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak je. S Linuxem a jeho podstatou toho funguje prostě mnohem víc jak s Windowsama.
MEME.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to legracni, ale prvni co pred insalaci nejakych widli musim udelat je, ze tam hodim linuxove distro, abych vubec zjistil, co tam je za HW. Zvladne to i ta nejprimitivnejsi distribuce, holt windows se to nenauci asi nikdy.
Co se tyce ovladacu, je to pro uzivatele v linuxu vice user friendly, protoze neni treba vetsinou nic po instalaci uz doinstalovat. Na windows to je o necem jinem a bez internetu a instalacnich CD od vyrobcu hw se vetsinou neobejdete.
Samozrejme, kdyz neco nejede v linuxu hned, je pravdepodobnost, ze nejaky ten HW proste neni vyrobcem podporovany. To se o windows rict neda, muzete mit i ovladac pro vasi verzi windows, ale nez se to rozchodi tak to zabere spoustu casu.
Treba onehda jsem instaloval ve windows 7 tiskarnu a vyskoci krasna chyba 0x000000e0, ktera vam objasni, proc ten ovladac nesel nainstalovat.
Opravdu uzivatelsky privetive.
A existuji tiskarny, ktere treba pro 64bit windows nefunguji vubec ani po takove dobe, naproti tomu v linuxu jedou ihned.
Jak je to mozne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ROFL, ja se tu valim smichy po zemi, to jsou hlody:o)))))))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvedte jediny dukaz, ktery vyvrati cokoli z toho, co jsem napsal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keby mal co povedat, nevystruha tu taky diskusny fail ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nemá smysl reagovat, přesto se o to pokusím:

Před časem jsem si pořídil nový komp (AMD FX-8350, 7870, 32GB DDR3) a nahradil tím starý (Intel C2Q, 4890, 8GB DDR2, Intel sitovka). Jinými slovy, KOMPLETNÍ změna platformy (z Intel -> AMD), změnilo se úplně všechno.

Na původním jsem měl nainstalované W7 a Debian. A hádejte co se stalo, když ty systémy měly nabootovat. Debian se do grafického rozhranní dostal rychleji, než se stačil změnit režim na monitoru (boot jsem tedy neviděl, cca 3s). Vše jelo, včetně sítě! Starý OS jsem mohl po kompletní výměně HW používat, jako by se nic nestalo (tedy kromě znatelného nárůstu výkonu ;-), a to včetně 3D grafiky. Kolik Windowsářů tohle může říct? ;-)

Windows samozřejmně padly na hubu. S tím jsem počítal a rád jsem si to nainstaloval znovu na nový disk. Instalace v celku rychlá, jenže. W7 "samozřejmně" neznají nejběžnější realtek síťovku, takže po instalaci jsem nemohl nainstalovat ovladače (které samozřejmně také nemají) z webu. Ok, instalační DVD výrobce desky a gpu a všeho...

Potom, když se W7 konečně (óóó, jaký zázrak v roce 2013!) dostali na web, následovalo asi 8 restartů k vůli update, aby potom, _druhý den_, konečně našly Service Pack!

Po dvoudenní (čistého času něco přes 8h) instalaci jsem měl tedy základní systém nainstalován.

Pak mi přišel email s přílohou se souborem docx. W7 jej neotevřeli. Přiznám se, nechápal jsem, kde jsem udělal chybu (hlavou mi bleskla myšlenka: je to MS formát, tak to přece musí otevřít). :-D Samozřejmně jsem potom přišel na to, že musím nainstalovat ... LibreOffice.

Naprotit tomu Debian je po instalaci plně aktuální, (i ten jsem si rád přeinstaloval, chtěl jsem mít čistý stůl). Instaluje se ze sítě, jak taky jinak, to znamená po instalaci je plně aktuální, a hned po skončení instalace i ten docx je v čem otevřít.

OS postavený nad linuxem mám rád, protože o něm nevím. Prostě funguje.

V distribucích linuxu je tradicí mít ke všemu nainstalovanému manuál, v /usr/share/doc jsou další materiály ke studiu a příklady konfigurací, a dále snad každá větší distribuce má wiki s návody na konkrétní úlohy. Samozřejmně se najdou složitější úlohy, u kterých je třeba se poradit ve větším kruhu. Od toho tu ta specializovaná fóra jsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi stava taky bezne, mam na nekolika discich nainstalovany distribuce co jsem kdysi davno testoval. Kdykoli ten disk strcim do nejakeho pocitace, tak system nabehne presne takovy jak ho znam, nic netreba instalovat a funguje vse od site, pres zvuk, po grafiku.
Pak tu mam vzdy ten dany rozbity pocitac kde je windows, ten, jakmile se zmeni nejaka hw komponenta, proste hodi BSOD. To je znamy fakt. Windows nerozchodi proste vetsi zmenu HW.
Opet tohle je dukaz o tom, ze linux je rozhodne privetivejsi nez windows.
Hodne jsem se nasmal, kdyz jsem zjistil, ze ciste windows neumi otevrit ani ty nejbeznejsi formaty obrazku, jedna se hlavne o 7. Starsi na tom byly totiz lepe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno mluvis asi o XP, ktere jsou uz pres 10 let stare, v te dobe linux neumel ani pocitac uspat ... ted uz ho pry uspat umi, ale jsou zas problemy s probuzenim:o)
K tomu druhemu napisu klicove slovo "OPERA", snad na to prijdes:)

Jeste takova otazka na zaver, kdyz je linux tak skvely, byl vzdy lepsi nez windows, vzdy umel nejnovejsi technologie, je tak silene privetivy, jede tam 99% her pres cedegu, jak tu nekdo nadhodil, pro vetsinu programu existuje udajne stejna nebo dokonce lepsi alternativa zdarma, je tak uplne super truper a navic uplne zadarmo!!! ZADARMO!!! ..... tak proc ho ani zadarmo proboha nikdo nechce???!!! Vsechny tyhle "pravdy" zaznivaji uz dlouhe roky, ne-li desetileti, furt je ocekavany narust na 90% behem pristich 5ti let (tyhle analyzy jsou tu s nami kazdorocne asi 15 let), ale furt ma linux min uzivatelu nez vyslo vubec jeho verzi:o) Je snad tak vyspely a dokonaly, ze ho lidi oslavujou jako Boha a az se ho boji pouzivat?:o) TAK JA SE PTAM PROC???!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to, ze mate nejake problemy se ctenim a pochopenim textu.
Nikdo tady nic nepsal o tom, jak je linux super, ze je vse lepsi a bezchybne. Naopak se tady vyvracely jen vase nesmyslne, nicim nepodlozene pravdy, ktere jste si sam z totalni neznalosti podobnych systemu sam vykonstruoval.
Nevim, kde tady chodite na nejake procenta a roky, jestli to psal nejaky podobny vam troll, tak je neberte vazne.
Linux ze ma min uzivatelu? GNU/Linux je ve skutecnosti jeden z nejpouzivanejsich OS na svete, zajimalo by me, v cem jede jen u vas doma.

Co se tyce desktopu, tak tam ho pouzivaji denne desitky milionu lidi, to se mi nezda vubec malo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U těch trollských podpásových reakcí, občas úplně mimo, je třeba užívat jiný kalibr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"tak proc ho ani zadarmo proboha nikdo nechce"

Na tuto otázku bych vám rád odpověděl, kdyby jen byla pravdivá.

Operační systémy postavené na linuxu jsou hojně (a v některých kategoriích zařízeních téměř výhradně) zastoupené od Top 500 superpočítačů, po většinu internetových serverů, přes většinu síťových prvku až po mobily a tablety a embeded průmyslová zařízení.

Odpověď na otázku proc má zrovna u nás na velmi úzké a specifické množině zařízení, kterým říkáme desktopy, zrovna MS tak monopolní postavení, je mnohem složitější. MS má pod palcem de facto všechny školy, tzn uživatel se vetšinou jako první seznámí právě s OS tohoto výrobce a je zaháčkován. Dále úřady státní správy mají Windows z generální licence (což je něco, za co by mel Ivan Langer sedět, ani ne tak k vůli ceně těch zbytečných licencí, ale k vůli tomu, že se touto smlouvou obchází výběrová řízení a tyto zakázky jsou tak přiklepnuty přímo subdodavatelům MS. Česko tak na IT zakázkách tratí stovky milionů korun.

Každopádně zpět k tématu. Reklama funguje také a MS na reklamě vyrostl. O operačních systémech na linuxu se prakticky neví. Přesto má obrovské zastoupení a i na zdálo by se homogenní lan tvoří páteř v podobě serveru nebo třeba nas krabiček (kde je teda často i nějaké to *BSD). To, jak moc je reklama účinná bylo vidět v době Windows 95, přičemž měl k disposici daleko vyspělejší NT. Nebo v době, kdy Mozilla investovala do reklamy a FF se nakonec stal nejpoužívanější prohlížeč (až do příchodu chrome, kde to zase nutil Google). Jinými slovy, u BFU vyhrává marketing, zatímco odborníci používají něco technologicky mnohem lepšího.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nas ma linux nahodou velke zastoupeni, skoro procento, celosvetove je to pul procenta. Jinak je celkem jasne, proc se do desktopove infrastruktury davaji windows, zkratka proto, ze nikdo jiny nic podobneho nenabizi. Je tu akorat redhat, ktery ma vyznam leda tak na serveru. Na desktopu nic jineho nez microsoft windowsy nema ... a je nesmysl si myslet, ze nejaky podnik nasadi dobrovolne linux ... jenom resit spravu uzivatelu, updatu a podobne .... no a naprosto bez zaruky, ze ta distribuce, nekterou jeji cast a podobne nekdo druhy den po nasazeni nezarizne .... to si nikdo nelajzne, to proste nejde, oni potrebujou nejake zaruky, kterou jim par anonymnich jmen nikdy neda.

Jinak je uplny nesmysl, ze by linux byl tahounem prumyslu a MS a ostatni od nich jen kopiroval:) Jistym a zcela nepopiratelnym faktem je, ze MS zamestnava nejlepsi programatory na svete, zkratka proto, ze si je muze dovolit. Kdyby mohl zamestnat nekoho schopnejsiho, tak ho proste zamestna. O tom snad nikdo nepochybuje. No a ten zbytek dela open source zadarmo:o) Samozrejme nadnesene, ale v principu to tak bude. Verim, ze veskrze kazdy bezplatny vyvojar open source chce pracovat pro MS, Oracle, gugl a podobne:)

Jinak to, ze "linux" bezi v kdejakem kavovaru, to je dost bezpredmetne tvrzeni .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ze nikdo jiny nic podobneho nenabizi"

O výrobcích firmy Apple jsi, předpokládám, nikdy neslyšel.

"Jinak to, ze "linux" bezi v kdejakem kavovaru, to je dost bezpredmetne tvrzeni"

Jestli jsou pro tebe téměř všechny superpočítače a internetové servery kávovar, tak si k tobě někdy přijdu uvařit kafe. :-D Co používáš? Powery? Opetorony? Nebo snad Xeony?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se ale nebavime o jednoucelovych domacich zarizenich nebo jednoucelovych superpocitacich, ale domacich PC, desktopech. Na nejaky jednoduchy web server lamp, proc ne? Ja uz bych teda spis dnes chtel neco, kde by bezel .NET. Na superpocitacich urcite taky nebezi ubuntu, ale nejaky tezce osekany system, ktery jen predava prikazy CPU.
A jeste jsem neslysel o firme, kde by meli apple:o) Ale jako vazne, fakt nevim, jestli vubec nabizeji nejakou firemni infrastrukturu, dost pochybuju. Navic apple je proste drahy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém na který úmyslně zapomínáš je, že "domácí desktop" si dneska bez serverů už ani neprdne. Což platí o to víc o všech telefonech a tabletech. Všechny ke svému běhu potřebují vzdálený server.

MS v tomhle totálně ujel vlak, on už není rok 1995, kdy byly "standalone" stolní aplikace, které s ničím nekomunikovali. Strašně dlouho neměl TCP stack, až ho nakonec vzal od BSD. Apod.

Jediné, co z MS desktopového světa zbylo jsou už jen ty hry pro hráče, kteří se brání konzolím. I z hlediska herního světa jsou desktopy už pasé. A potom konkrétní aplikace psané pouze pro něj. Je otázkou, zda nejdou nahradit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To neni pravda, ja treba na vlne cloudovych aplikaci a cloudu obecne neujizdim .... dlouhodobe je to neudrzitelne ... je to ok na telefony, tablety na malou synchronizaci, kdyz to funguje, ale vzdy budou nativni aplikace. Zvlaste ve firemnim prostredi, ktere tak ze 3/4 (mozna vic) desktop zivi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem o cloudu neřekl ani slovo.

75% firemního prostředí živí PC??? To se na tom taví ocel? Svařují auta? Pěstuje pšenice? Žiješ v opravdu zvláštním světě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, ze desktopovou platfrormu zivi minimalne z 75% firmy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ je naprosto mimo, vsude vidi jen windows a bez nej si neumi predstavit svet.
Mj. .NET jede i s Apache a nejaky IIS mu nesaha ani na paty.
Proste me fascinuje, jak ti mrkvosoftaci maji totalne vymalovano, vi o vsem vsechno a jednoznacne nedaji dopustit na jejich perfektni technologie.
BTJ: Vy opravdu nevidite ten nadherny vendor lock-in ve vsech microsoftich produktech? Delaji uplne vse proto, aby znemoznili beh pokud mozno vseho alternativniho?
To je to, co nuti lidi porad pouzivat jen veci s jejich logem. Vsechno to tvori nadherny zacarovany kruh. Zacali s DirectX, windows live, games for windows, office a pseudootevrene formaty,.NET a konci to vselijakymi smlouvami, ve kterych se jedna hlavne o dotace ze strany microsoftu.
V neposledni rade ruzne aktivity microsoftu od zakladnich az po vysoke skoly a ruzne firmy, prezentace, kterymi musi svetu ukazat, jak jsou jejich technologie huste aby to ti studentici bastili a dal pak prosazovali zase to stejne.
A kdyz se vam odjakziva do mozku leje jen to co chteji oni, tak jedine co jde videt je, ze jejich marketing je opravdu dobry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní rozdíl mezi linuxem a windows tkví v tom, že v linuxu si s počítačem povídáte, kdežto windows ovládáte posunky myší. Z toho plyne, že běžné linuxové distro se vůbec nehodí pro méně zdatného odchovance windows, který jazyk počítačů neovládá, protože se jej ve windows nemusel učit. Když i běžné syntaxe příkazového řádku musí hledat v návodech jak ve slovníku cizích řečí, je jasné, že produktivita práce bude mizerná, ale zase to i zde funguje tak, že když se člověk počítačové názvosloví naučí, dokáže s počítačem komunikovat rychleji a přesněji, než by dokázal pouhými posunky.

Naučit se základy počítačové řeči pod linuxem ale vůbec není lehké. Komplikuje to fakt, že každá distribuce obsahuje jiné programové sestavení, takže zatímco v debianu běžně instalujete sudo apt-get, jinde je to yumm, rpm nebo já ani nevím. Každý program používá poněkud jiné příkazy například i pro takové prkotiny, jako je nápověda (-help, -h, -info, alespoň že man vždycky zabere) nebo jiné zkratky například pro exit (esc, ctrl/alt+x/q/e a hrůzné jiné). Linuxového začátečníka, který se tak tak naučí příkazy v jedné distribuci, pak může zcela odlišné ovládání v jiné distribuci dost nepříjemně překvapit. To znám na vlastní kůži. Svět linuxových distribucí zkrátka není pro každého uživatele, ale když si dáte tu práci ono se zadaří, tak i ze starého stroje uděláte vznášedlo, nebo si z pracovní plochy uděláte takové omalovánky, že by i méďa pusík zblednul závistí.

U konzole od valve to ale asi nebude takováhle divočina. Jestli budou mít kontrolu nad hardwarem svojí konzole, tak nebude problém udělat skvěle fungující, vypadající a když přidají i trochu důvtipu, i skvěle intuitivně posunky se ovládající systém. Poslední věta ale jaksi vylučuje nasazení ubuntu s unity :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s vami ve vsem, ale je treba trochu rozlisovat v tom, kdo ma byt uzivatel.
Nejhur pri prechodu jsou na tom prave ti, kteri uz ovladaji windows lepe.
Kdyz se pak snazi po udelat v linuxu totez, muze se nekde naskytnout problem.
Ale ten problem neni vetsinou v systemu, nybrz v uzivateli samotnem.

V podstate zadny normalni uzivatel nebude nic psat do konzole a zkouset, co ktery prikaz dela. Vetsine uzivatelu bude vyhovovat presne stav, v jakem se nainstalovala distribuce. Maji tam to co potrebuji a nemusi badat nad dalsimi vecmi.
Jakmile prijde ale nekdo, kdo si chce udelat z linuxu windows, zacne nedejboze hledat po webu zdrojove kody, protoze nevi, jak funguje a co to je balickovaci system, ty pak chce kompilovat, ... - tohle neni cesta ani pro zkuseneho uzivatele linuxovych distribuci.
Stav pred 10 lety a nynejskem se pro bezne uzivatele rozhodne zmenil, hlavne v podani Ubuntu. Sam si nepamatuji, kdy bych potreboval vyuzit konzoli. Vse se da proste odklikat. Dokud uzivatel nezacne vymyslet podivnosti, nebo mu neco za zadnou cenu nechce fungovat, tak neni treba. Ale bezny BFU neni spravcem sveho pocitace!
Ten ho spusti, pouzije a zase ukonci. Instalace, konfigurace apod. jsou zalezitosti nekoho zkusenejsiho a je to tak naprosto spravne.

Naopak, kdyz se clovek vyzna, muze v linuxu s pomoci terminalu delat veci, o kterych se mu ve windows vubec nezdalo. Pokud ovladne trochu Bash, tak lze zautomatizovat uplne vse. Z shellu se stane perfektni pomocnik, sprava i tisicu pocitacu se muze stat radosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem si říkal, když jsem svojí mámu seznamoval s ovládáním počítače. Kdybych jí do notebooku místo windows nahrál třeba ubuntu, tak to pro ní bude ze začátku stejně těžké a po roce, kdyby někde narazila na windows, tak by jistě nadávala, jaký je to neuspořádaný a nelogický systém a všichni kolem ní by valili bulvy, jak je zběhlá v IT, když používá linux:)

Pokročilý uživatel má problémy přejít i z jedné verze windows na jinou. Sám si pamatuju, jak jsem nadával na ovládací panely ve vistách, protože jsem v XP už věděl kam kliknout. Natož pak když pokročilý uživatel windows přejde na úplně jinou platformu. Taky jsem ze začátku nechápal a už jenom adresářová struktura byla velká neznámá, ale třeba vzít notebook bez víka (takže bez TFT) připojit k němu externí monitor a používat jako takovou větší klávesnici s integrovaným HW, to v dané hardwarové konstelaci na windows prostě nastavit nešlo a jestli jo, tak na to neexistovala dokumentace. V linuxu jsem poladil xorg.conf a šlo to. Pravda, nejdřív jsem musel nastudovat, že něco jako xorg.conf existuje, kde to je, co to umí, jak se s tím zachází, a při neúspěšné editaci, jak se připojit k počítači bez grafického rozhraní a vrátit změny. Jo, to byly časy :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se clovek chce dozvedet neco o linuxu, zjisti, ze se toho muze naucit neskutecne moc. Kdyz se clovek nediva na to, jak system vypada ze vnejsku ale zevnitr, je to naprosto neco jineho nez windows.
Clovek je v linuxu omezovany jen vlastni nevedomosti, naopak windows omezuje cloveka uz z principu svym navrhem. Ten kdo chce linux poznat a _opravdu_ pozna zjisti, ze v dobe pouzivani windows vedel o fungovani systemu velke kulove.
Kdyz se clovek vylozene brani uceni necemu novemu, jde to pak spatne, to je tak ale se vsim. Vedet jak funguje takovy unixovy system zevnitr se ale cloveku odplati hned nekolika zpusoby, kterych nebude nikdy litovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad druhý odstavec. Ona to taková divočina není. Drtivá většina základních nástrojů je všude stejná a pochází projektu GNU. Správně by se tedy mělo psát distribuce GNU / Linux, ale to asi nelze chtít (většina lidí stejně říká linux a nemyslí tím jádro, ale kompletní operačný systém, tohle se asi jen tak nezmění).

Stejný operační systém totiž může používat různá jádra (u Debianu je například na výběr Linux, kfreebsd, dříve také GNU Hurd a Mach). Tzn, pokud je někde Debian, je nesmysl tomu říkat linux, protože na serveru tam může často být právě kfreebsd.

Zpět k té divočině. Tohle je o způsoby myšlení. Lidé často přemýšlí stylem "chci si pustit winamp". Ve skutečnosti ale si chtějí pustit hudbu. Náhle se otevře celá řada možností od prográmku mpg123 až třeba po Amarok.

Stejně tak ta instalace. Ano, každá distribuce to má jinak, ale cíl je stejný. Nainstalovat / odinstalovat balíček. Když už tohle víte, tak si ten konkrétní postup v manuálu kdykoliv najdete.

Ve chvíli, kdy si tohle lidé uvědomí (cílem není používat konkrétní program, ale udělat nějaký úkol), tak si na to mohou najít úplně jiný a mnohem efektivnější pracovní postup.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Stejně tak ta instalace. Ano, každá distribuce to má jinak, ale cíl je stejný. Nainstalovat / odinstalovat balíček. Když už tohle víte, tak si ten konkrétní postup v manuálu kdykoliv najdete."
Jo, vy ANO, ja s odporem taky, ale statisticky 99.5% lidi, NE!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muzete to nejak dokazat? Ukazte statistiky, ze kterych cerpate?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě vážně zajímalo, co tedy používá těch 99.5% lidí (:-D) a co že je tak jednoduché a jednotné, než ten jeden příkaz (yum install neco, aptitude install neco), případně několik kliknutí v GUI v seznamu všech dostupných aplikací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, zkousim .... yum install photoshop, nic ... apt-get install borderlands ..... porad nic, aspon to neco vyhodilo, yum to ani nenaslo .... to je zvlastni .... tak jeste zkusim total commander, premier nebo crysis a jestli nic, tak na to kaslu ....
Ale jo, treba mrxvt to najde, to je dulezite .... uz vidim jak budu tohle nekomu vysvetlovat:o) Ve windows mate taky repozitare s free softem do zakladu .... nechapu v cem je rozdil ... a to, ze to nemuze byt v systemu od zacatku je vcelku jasne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký příkaz mám zadat do čerstvě nainstalovaných windows, aby se mi nainstaloval Photoshop a Borderlands? :-D

Nejdřív kritizuješ stav, že různé linuxové distribuce mají různé způsoby instalace (přičemž typicky stačí jeden příkaz pro instalaci softu z bohatého repositáře), aby jsi potom kontroval komerčním softem, kde se každý kus tohoto software instaluje úplně jinak. Logika jak prase :-).

"a to, ze to nemuze byt v systemu od zacatku je vcelku jasne."

copak, neschopnost výrobce?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis, ze microsoft zamestnava pablby, co nejsou schopni intergrovat prohlizec PDF do systemu?:o) Myslim, ze MS je zrovna ta z firem, co na zamestnancich urcite setrit nemusi.
"copak, neschopnost výrobce?" .... ok, tak znova napovim, "OPERA" .... jak to dopadlo, kdyz byl ve windows prohlizec webu, dokazes si predstavit, kdyby tam byl od zacatku prohlizec PDF, skype, schopny filemanager, prehravac videa a podobne? To by asi nekomu v EU rupla nejedna zilka a MS by se nedoplatil ..... ale s timhle docela souhlasim, byt tam treba PDF reader, tak si adobe ani foxit neskrtnou.
Na druhou stranu se mi libi, ze ve W8 uz je podpora mountovani ISO fajlu. Dost me to zamrzi, ze jsem to zjistil v dobe, kdy jsem nezavisle zabil 2x instalaci W8 (nastesti jednou ve VMWARU a podruhe hned z kraje) tim, ze jsem tam chtel hodit daemon tools ... to je ten megazrenaulteny hajz... ten daemon tools! Primo na origo strankach maji velky button download, ja jsem na tohle dost peclivy, ale stejne jsem naletel ... po stazeni se stahne setup_DT nebo tak neco .... cloveka neprekvapi root pristup pro instalaci driveru, tak to povoli .... no a pak uz se jen clovek diva na instalaci rootkitu a pak jen kompletne preinstaluje a je to:o) Je to totiz nejaky smejd, primo na strankach daemonu v "reklame" ....... porad to tam maji http://www.disc-tools.com/download/daemon (musi se vypnout adblock) ... nad tim malym "download" maji obri "download now" .... no a to je ta chvilka nepozornosti a problem je na svete:) Jako tohle je fakt nevyhoda windows, pouziva to moc lidi, tak je na to i spousta bordelu, ale kdyby se rozsiril linux, tak je to to same .... fuj, zase jsem se akorat nasral jak si na ten daemon tools vzpomenu:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já furt hledal nějakou technologii MS OPERA (prohlížeč Opera od firmy Opera Software ASA znám a dlouhá léta jsem používal) a ona je to nakonec EK (Evropská komise) vs. Microsoft. Ok.

"Na druhou stranu se mi libi, ze ve W8 uz je podpora mountovani ISO fajlu."

Už jo? Toto trvalo ;-)

"Jako tohle je fakt nevyhoda windows, pouziva to moc lidi, tak je na to i spousta bordelu, ale kdyby se rozsiril linux, tak je to to same"

Není. MS mohl vynést do nebe Windows NT (a ne W95) a uživatelé tak mohli pracovat pod neprivilegovaným účtem, jak bylo zvykem na všech předchozích víceuživatelských OS a ještě k tomu na skutečném multitaskingu.

Místo toho si vybral pokračování v DOSu v grafice a založil / pokračoval tradici, kdy software nesmyslně vyžaduje administrátorská práva, i když je k ničemu nepotřebuje. (Měl jsem NT, 2000, 2003 Server, XP64, to je pro info, a na každém z nich jsem měl klasiké uživatelské účty. Když si člověk dobře vybral programy, tak to šlo a chyba jednoho uživatele neohrozila celý systém, ale pouze jeho home).

U UNIX OS je naopak zvykem, že uživatel má nejmenší práva, jaká potřebuje a každá appka s tím počítá. Pod superuživatelem se nepracuje, pouze se dělají administrátorské zásahy.

Programy se instalují z repositářů a jsou podepsané ele. podpisem výrobce os. Ano, tohle má MS už konečně také. Na takovém ipadu se dokonce na podpis kontrolují jednotlivé stránky v paměti.

Takhle nějak se dělá bezpečnost. Ne, že si na náhodné stránce kliknu na náhodné tlačítko a spustím instalátor, který dělá bůh ví co (přičemž požadovaná funkce je v unixech snad od počátku).

Samozřejmně, když někdo bude pracovat za roota, nebo si breakne ipad, tak si tam může dělat co chce. Ovšem by default je bezpečnost těchto systémů někde úplně jinde, než u windows. Za tohle si může MS sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenkrat by se cukal asi ten demon jak opera, dneska je demon uz jenom malware, tak jim to je fuck:) Jinak zase mam pocit, ze ve winapi byla podpora pro ISO. Stejne jak je tam podpora pro stejne nazvy fajlu, fakt se da NTFS adresar prepnout do case sensitivniho rezimu .... ja vim, je to na prasky a totalni kravina, ale jde to:o) To je mimochodem taky vec co na linuxu nesnasim ..... a taky to, ze skoro kazdy program defaultne tridi soubory podle ascii, to je jak z doby faraonu:o)

S tim neroot pristupem je to sice hezke, ale je to vicemene k nicemu. Ted mas UAC, coz tohle celkem resi. Ale nic z toho neresi (az treba na metro sandbox a podobne) to, ze kdyz se ti nekdo naboura do uctu, tak si stahne vsechny tve soubory, takze je celkem jedno, ze uz "nehackne" cely pocitac .... coz ovsem taky nemusi byt pravda, protoze ten neroot "sandbox" taky neni neprustrelny (pamatuju nedavne casy, kdy vychazely nove exploity kazdou chvili, to byli nasi linuxari v praci nadseni, ze ziskali roota do systemu a furt se pretahovali o roota s ISD:o) Ted uz jim roota radsi nechali.
Takze je to jen takove pozlatko bezpecnosti, ktere by se s rozsirenim linuxu velmi rychle vytratilo, jak by se na to zacaly delat exploity.
Jinak ja vsechny veci co lezou na net poustim jako nonadmin uzivatel ...
A co se tyce bezpecnosti, tak windows maji certifikaty od nepameti ... nic nepustis co je nepodepsane, aniz by se te to zeptalo ... me se to zeptalo, ja jen predpokladal, ze to je v pohode:) Moje blbost, ja vim ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To je mimochodem taky vec co na linuxu nesnasim ....."

Jméno souboru může obsahovat jakoukoliv sekvenci bytu kromě 0 a znaku pro lomítko. To, co si tam userspace program dá je jeho věc, fs je na to připraven a není žádný technický důvod pro to to omezovat.

"a taky to, ze skoro kazdy program defaultne tridi soubory podle ascii, to je jak z doby faraonu:o)"

Není pravda, třídí se dle nastavení locale.

"Ale nic z toho neresi (az treba na metro sandbox a podobne) to, ze kdyz se ti nekdo naboura do uctu, tak si stahne vsechny tve soubory, takze je celkem jedno, ze uz "nehackne" cely pocitac"

Není to jedno v případě, že je na tom počítači více účtů.

"protoze ten neroot "sandbox" taky neni neprustrelny (pamatuju nedavne casy, kdy vychazely nove exploity kazdou chvili, to byli nasi linuxari v praci nadseni, ze ziskali roota do systemu a furt se pretahovali o roota s ISD:o)"

Co to proboha je neroot sandbox??? Uživatelská práva nejsou žádný sandbox. Jinak to, že se někde vyskytne chyba (ta se může nalézt všude, otázkou je v jaké enterprise distribuci to bylo), nijak nepopírá princip. Navíc jak ten exploit spustili? To tam máte home oddíl s možností execute?

"A co se tyce bezpecnosti, tak windows maji certifikaty od nepameti"

Tzn od 1985? Ve windows 1 byly podepsané ovladače a software? Asi těžko, x509 vnikl v roce 1988.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jako vážně? Instalovat Crysis v Linuxu pomocí apt-get ?
To je hodně ubohý pokus o trolling...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je to vždy zajímavé, jak se hned pod "cizím" operačním článečkem vyskytne spousta trollů. Já se taky neúčastním diskuzí nad krmením holubů, protože mě to nezajímá. Ale oni si cosi chcou dokázat. Ale co? Že by vlastní neschopnost?
Pravda je, že např. na Živě je i pár "našich" trollů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám pocit že diskusia sa mierne prehupla mimo tému článku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky se najde par trollu jako je BTJ, kteri budou tvrdit jen to o cem jsou presvedceni, bez ohledu na to jak to doopravdy je.
Clovek se jim snazi rict, ze to vsechno jsou opravdu jen famy, ukaze jim dokonce proc, ale oni si to holt ani neprectou a porad melou svoje.
Dokud si to uzivatel BTJ neuvedomi, klidne obetuji svuj cas a ukazu na pravou miru.
O to co takova hlava muze vymyslet neni radno prijit :)
Je super, ze ten clovek nevi s kym si tady pise...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ není žádný pořádný troll. Jeho znalosti jsou minimální a z odpovědí oponenta si vyzobne jednu větu, které možná rozumí. Jsou větší kalibry. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky jsem nesnášel mít Windows v dualbootu a rebootovat do něho kvůli hrám - zase DirectX, frameworky, antivir... při nové instalaci to přemazalo zavaděč Linuxu a další starosti... Windows bych mohl ignorovat a nemusel na něj nadávat, kdyby mě někdo pořád nenutil ho používat.
Za ty léta trápení se s Wine a dualbootem je tohle přímo balzám na nervy a prolémy. Většina Windows userů si ani nedokáže představit, že by měli v jednom OS hrát a v druhém pracovat a mít kvůli tomu bordel v oddílech i datech na HDD.
Nejsem nijak nepřejícný, ale tohle všechno mě vytáčelo dost dlouho na to, že doufám v Half-Life 3 jako exkluzivitu na Linux (popř. i OSX) - vlastně se k tomu schyluje - spekulovalo se o Steamu pro Linux, SteamBoxu a dalších věcech vždycky měsíce před oznámením - všechno se potvrdilo dokonale, poslední přetrvávající spekulace je HL3 na Source 2 pro Linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak preco nepracujes a nehras sa v jednom prostredi - vo Windows? :-)
Pride mi to tak, ze si sam zamerne komplikujes zivot.
A k tej exkluzivte hier pre linux: Kto by si to potom kupil? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadam snad, že chci každý měsíc přeinstalovávat systém, 4x denně restartovávat, řešit viry a nechat si rozkazovat od Microsoftu, jak mám používat své vlastní PC? :-)
Ne, děkuji, Windows už nikdy více.
Kdo by si to koupil? Přece my Linuxáci, beztak živíme vývojáře her tím, že jsme si doteď pouštěli Steam přes Wine - Kolik Windows userů a Kolik Linux userů si koupí hru?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle zní zajímavě.

Newell: Funny you should mention that. I would like to state right now that the next Half-Life game will officially be exclusive on Linux platforms. Many might say, Gabe, there isn’t a strong enough gamer base on Linux, you will lose money! I do not care about the money. I care about the players. They deserve an unparalleled experience and I intend to give it to them. This release will spark a Linux gaming revolution and will provide a dynamic shift in the developer space that is desperately needed to save everyone from the nightmare that is Windows 8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to by bola zaujimava statistika, to promile linux userov, co si kupia hru len preto aby im nesla plnohodnotne.. :)
Ty si obycajny linux nazi, pripusti konecne, ze linux zatial nieje idealna herna platforma

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl jsem něco o ideální herní platformě? Ano? Vážně? Řekl jsem,že jsem uživatel Linuxu a proto nechci mít druhý OS speciálně na hry.
Ubýháním do offtopic si nepomůžeš.

Když máš rád statistiky, spočítej si:
-kolik Windows uživatelů hraje hry
-kolik Linux uživatelů hraje hry
-kolik Windows uživatelů má Windows jen proto, že na Linuxu je her málo
-kolik Linux uživatelů má dualboot kvůli hrám

Bude velmi zajímavé sledovat situaci, až Valve dokončí všechny své s Linuxem spojené projekty.
Btw. vysvětli mi pojem "nazi".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nuž teda počítaj, počítaj :)

Bez podpory výrobcov GK sa nikam nepohne, to je isté. Držím palec!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic FTW!
Ale děkujeme, jsi moc hodný. Snad se nám bude dařit :)
Třeba se s Linuxem jednou naučíš, neboj, to přijde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.