Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve ukazuje jak pokračují optimalizace Left 4 Dead 2 pro Linux. Budoucnost vypadá skvěle!

Ač na linuxu asi nikdy hry hrát nebudu, držím chlapcům z Valve palce. Jejich steam je jedna z nejlepších věcí, co se v herním PC průmyslu udála, jenom škoda, že jim distributoři čím dál víc hází klacky pod nohy a vymýšlí své distribuční klienty :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, origin je proti steamu dost katastrofa ;) Jsem si s ním hodně "užil" s batlefield 3...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si Mass Effect 3 nekoupil jen proto, že je na Originu (a nikde jinde). Prostě odmítám mít v PC dvě knihovny her a v jedné pouze jednu hru - kdyby aspoň vydali samostatnou krabicovku. Ale co, kdo nechce peníze tak je nedostane. Ostatně jsou různé způsoby jak si to i přesto zahrát, že...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Už vyšel Mass Effect 3? Já si říkal, že to mělo být už dávno venku a na Steamu furt nic...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krabicovka byla ne ? Já to teda kupoval na originu, alr vím, že jsem měl v mailu nabídku na krabicovku od nějakého z českých prodejců...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krabicovka byla ne ? Já to teda kupoval na originu, alr vím, že jsem měl v mailu nabídku na krabicovku od nějakého z českých prodejců...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spekulace - nebylo to podobně jako s "krabicovkou" Orange Box? Tj. sice si můžu koupit komplet HL2, datadisky, Portal 1 ... ale bez Steamu není šance aktivovat a hrát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Me se dokonce zblaznil Origin a misto z DVDck si celou hru stahnul z netu. Vzhledek k tomu, ze obcas porad hraju multak v ME3, tak origin porad obcas pustim a tedka uz je to docela stabilni, ale ze zacatku dost hruza.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

origin je malware ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Hrát asi taky moc nebudu, ale jedná se o náctileté, dát jim možnost volby na poli OS. Tento krok by se měl pozitivně odrazit na kvalitě ovladačů GPU. Pak budeme o krok blíž k opravdu multiplatformnímu hraní, né jen windows a/nebo konsole.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo nekoho, ze je OpenGL verze - dokonce i ta woknousi - lepsi proste proto, ze je lepsi OpenGL? :-)

Jinak osobne hlavne doufam, ze se tohle odrazi i na kvalite free ovladacu ... hry, o ktere jde, muj HW stejne nejspis neutahne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No spolupráce vývojářů s amd a nvidií se projeví především v těch uzavřených.

Třeba se něco projeví i v otevřených, ale z toho jak v nich stále chybí dost podstatné fičury, moc dobrý pocit nemám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, Carmack podporuje DX, tak to je svate:)
Jinak ... cokoliv co valve rekne v neprospech MS uz nikdy nevyzni moc verohodne, po tech jejich invektivach na tema W8, kvuli jejich app storu. MS by je asi nasral, kdyby jejich app store zkompiloval pro linux a ty same hry zacal na linuxu nabizet s mensi provizi:o) To bych se fakt nasmal:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost ... přinejmenším několik posledních měsíců se ve Steamu spuštěném pod Wine zobrazuje info, které detekuje Wine - tj. hraní jinde než v MS OS. Viz část výpisu:

Verze operačního systému Windows:
Windows XP (32 bitů)
Verze Wine: wine-1.5.8

Ale co mne poněkud znepokojuje, tak je to, že Steam napráská Valve všechny instalované aplikace, nejenom ty koupené přes Steam (licence jsem si legálně zakoupil, ale i tak, co je jim do toho?) ... jsem zvědavý, jak moc se bude Linuxová verze lišit. Ve Wine to lze (když budu chtít) omezit třeba tak, že budu mít pro různé hry/aplikace samostatné profily a Steam dozví méně.

Nainstalovaný software:
Half-Life 2
Half-Life 2: Episode One
Half-Life 2: Episode Two
Half-Life 2: Lost Coast
No One Lives Forever 2 (Official Demo)
Portal
Python 2.5.2
Python 2.6.4
S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl
Steam
Team Fortress 2
Tomb Raider: Anniversary 1.0
Wine Gecko (32-bit)

Jinými slovy Valve dobře ví, kdo hraje ve Wine a co pod ním hraje (resp. alespoň co nainstaloval ...). Plus samozřejmě i na jakém hardwaru atd... to co Steam detekuje skrz Wine je detekováno víceméně správně (alespoň v mém případě, kromě zvukovky a méně významných HW detailů). Zajímavé je, že tam je i datum instalace OS, což je sice u kontinuelně aktualizovaného Gentoo irelevantní, leč je tam a je taky správně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Informacie o pouzivani Steamu, HW a SW prostredi odosiela aj Windows klient ked zaskrtnes aby tie informacie zaradil do statistik. Nie je to skor tak ze ten Python a Wine deteguje preto ze to minimalne Wine potrebuje ako sucast aby mohol tie programy spustat? Byt Tebou tak sa este tesim ze Valve vedia kde to spustas a prispievas k statistike rozsirenosti pod Linuxom ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Python není důležitý, skutečně byl ve Wine společně s nečím jiným instalován.

Wine se detekuje v sekci OS taky korektně, Wine Gecko je tam proto, protože náhrada I. Exploreru.

Možnost nezasílat statistiky, nepřipojovat do cloudu atd... jsem nenašel. Pouze lze vypnout přihlašování do služby "přátelé", což vypnuté mám a lze nepovolit synchronizaci Steam Cloud, což povolené nemám, ale přesto nějaká synchronizace po ukončení hry probíhá.

Na jednu stranu super, na druhou stranu trpěná veš v kožichu ... pokud to bude jen trochu možné, tak se přikloním ke hrám bez DRM (u HL2 jsem prostě musel udělat výjimku, ač velmi nerad).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně je fajn, že Valve uvidí, kolik lidí Steam aktuálně v Linuxu používá (jsem také jeden z nich) a myslím si, že to nebude zanedbatelné číslo - a pokud je někde slušný trh, je třeba jej využít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux nebude pochopitelně během několika měsíců plně srovnatelný s nabídkou sw wokenic, ale nechápu, jak některým už vadí, že by jednou mohl být.Vadí vam snad to, že nebudete muse jednou za konkurenční OS platit?Zatimco za ten americkej srot platíte nehorázné sumy.To je komunismus, MS je zkurwená diktatura a čím dřív chcipne tím líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se někteří obávají, že jednou nebude jen možnost mít "ten druhý" systém, ale že budou muset mít oba a půlku práce udělají v jednom, pak budou muset přebootovat do druhého, a tak dokola. Vznikne i spousta nekompatibilit, kdy pošlete zákazníkovi něco a on nebude mít ten správný systém (krom správného programu přibude další stupeň volnosti a tedy větší 'maglajz'). Mít tak všechny systémy stejné API.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, mit tak vsechny systemy stejne API, nejlepe nejaky standard vyvinuty nezavislou mezinarodni organizaci ... oh, wait. POSIX (znamy take jako IEEE Std 1003 nebo ISO/IEC 994). Podporuji zcela nebo skoro uplne temer vsechny operacni systemy krome windows, ktere na podporu POSIXu potrebuji Windows Services for UNIX a stejne jim spatne funguje dvojtecka ve jmenu souboru.

POSIX samozrejme ma sve mouchy (je velice tezke napsat aplikaci ktera by nepotrebovala nic krome POSIXu) ale nazorne ukazuji, ze kdyby Microsoft chtel, tak by standardni API byt mohlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsou firmy závislé na platformě Win vázaném sw za deseti a statisíce (Adobe, Autodesk, ... ) bez kompatibilní alternativy na Linuxu, tak nějaký jiný OS na desktopech moc neřeší. Možná mě nějaký IT správce opraví. Představuji si že většinou OS nakoupí s obměnou hw, stejně jako BFU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenost je jen z kanceláří, kde nic od Autodesku není.

Na druhou stranu, pokud firma potřebuje SW od Adobe, tak nic nebrání použít stroje a OS od Apple. Obecně pro MAC OS X existuje hafo alternativ, které pro Linux nejsou, nebo se pro něj vydává komerční SW jehož provozu by ani na Linuxu nic nebránilo, jen na něj firmy kašlou (Zas tak moc se MAC OS X od Linuxu neliší, a ještě méně od BSD.) A především, lidi se MAC OSu tolik nebojí i když jsou s ním často problémy podobné, jako s Linuxem (s kterým OS problémy nejsou?). Prostě nemá tu pověst těžkého OS pro techniky a to je víc, než realita.

A co se týče obměny HW, tam je větší problém v tom, že třeba notebooky bez Woken skoro nejsou (Tak možná jeden ze sta a to většinou jen z kategorie levných, nevhodných ...), takže ano, zákazník koupí OS s novým hardwarem i kdyby nechtěl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...platíte nehorázné sumy.To je komunismus..."

tak tohle spojení mě rozesmálo. Po dlouhé době jsem vyprskl smíchy. Komunismus (jedna z forem utopie) a peníze... tak ten byl opravdu dobrej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Valve sa hlavne snazi si zachranit prdel, lebo s prichodom Windows 8 im Windows Store zrejme zhltne znacnu cast ziskov. Teraz sa snazia aspon rozsirit sa na ine platformy. Myslym, ze po uspesnom rozbehnuti na linuxe bude nasledovat aj Mac OS X (ak im to apple dovoli). Otazne je, ze aka velka je skupina ludi, ktori maju windows len kvoli hram a budu ochotni prejst na linux. Mozno to nebude ziadny trhak. Je jasne, ze vela ludi, ktori si dali linux, si ho dali kvoli starsiemu a slabsiemu hw a teda nebudu hrat nove (graficky narocne) hry, tyto Valve nepotiahnu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Steam na Mac OS X uz davno je a dokonce ma velmi slusnou knihovnu her (z cca 1600 her na Steamu je jich 300 i pro Mac).

Nemyslim si, ze spousta lidi pouziva Linux kvuli staremu HW. Mozna je pravda, ze spousta Linuxaru ma stary HW (nemaji potrebu upgradovat), ale nemyslim si, ze to plati opacne. Sam pouzivam Linux na 5 let starem notebooku (z toho asi 4 roky vyhradne Linux), ale zaroven ho pouzivam i na novem a velmi vykonem desktopu (pouze Linux).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Linux na starém HW :-P

Je příjemné mít stejný OS na mnoho let starém notebooku s Celeron Mobile 1.6GHz a 768MB RAM i na domácím stroji s Core i5 3570k s 16GB RAM. Aplikace běží sice pomaleji, systém pomaleji startuje, ale základní reakce systému jsou i na pomalém železe pořád ještě snesitelné (Xfce). Současné verze Woken (Vista, 7, 8) bych na ten notebook nedostal ani omylem a WXP Pro se na tom spíš plazí.

(Ten notebook používám jen občas, protože má LPT, RS232, FDD i DVDRW mechaniku, USB, Firewire i IRDA a pro určité specielní úkony se to hodí. A proč na něm nemít moderní OS, když to jde?)

Nemluvě o Asus EEE 901 (1.6GHz Atom, 2G RAM), kde se stejné Gentoo s K.D.E. 4.9, jako na té i5, chová docela svižně a s tím jak v poslední době Intel vylepšuje ovladače pro své grafiky (v EEE 901 je i915) běhá Linux lépe než SUSE instalované v době pořízení (2008?). Akorát ho musím kompilovat na externím HDD, 7.5G SSD je docela málo, po ořezání o distfiles a zdrojáky jádra zbývá cca 2.5G pro uživatelský home, což stačí (používám primárně jako terminál, web browser a čtečku knížek).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.