Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ve Švýcarsku zakázali shromažďování IP adres

konecne jelen drzi gulovnicu a polovnik uteka!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně peklo zmrzlo. +1 Zdravému rozumu. Stejně mám ale pocit, že to dopadne jak s českou BSA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to dopadne u nás to je otázka. Ale ve Švýcarsku by ilegální činnost zahraniční společnosti na jejich území nenechali bez povšimnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá blbosť aby IP adresa bola osobným údajom. To už ŠPZ na aute je osobnejšia ako IP adresa. Nehovoriac o tom, že 99% ľudí ani netuší, že nejaká IP adresa vôbec existuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No SPZ je majetkem statu a to ze zakona, ale treba delat si svoji databazi SPZ a parovat ji s majitelem vozidla uz zase odporuje ceskym zakonum o osobnich udajich ...

Jde ale taky o tok, jak se zneuzije, pokud si jen udelam seznam SPZ a vyrobcu aut ... tak to bude asi OK, pokud bych to le zneuzival, tak mi to urad na ochranu osobnich udaju hezky spocita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, je to spise tak, ze si kazdy muze delat databazi jakou chce, pokud je z verejne dostupnych zdroju, ale je velmi omezene, jestli ji pak muze / nemuze komercne vyuzivat...
takze bude-li nekdo stat u silnice a psat si SPZ projizdejicich aut, jiste to muze delat, ale vysledek nemuze prodat dal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on dokonce seznam tech SPZ může prodat. Protože samotná SPZ nic neporušuje. Kdyby ovšem ke každé z nich přidal jméno a příjmení řidiče už je to něco jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by bola tiež dobrá blbosť aby poskytovanie informácií získaných z verejných zdrojov bolo porušením zákona. Tým nehovorím, že v našich zákonoch také niečo nie je možné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ako sa prosím ťa dá zneužiť informácia, že majiteľom auta s nejakou ŠPZ je niekto, kto sa volá X Y?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zakazuju na tento příspěvek reagovat, abych nemusel řešit trestný čin nabádání k trestnému činu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobní údaj neznamená jen jméno nebo rodné číslo, je to jakýkoli údaj kterým lze osobu identifikovat, a to buď přímo nebo nepřímo, takže IP adresa je osobní údaj, SPZka by měla být asi také osobní údaj, nevím jestli je google rozmazává na google view právě z tohoto důvodu nebo z jiného...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bože môj, človek by čakal, že na CDR budú vzdelanejší ľudia. IP Adresa je údaj priradený SIEŤOVEJ KARTE, NIE ČLOVEKU! Navyše sa môže meniť bez vedomia človeka. Rovnako ako ŠPZ je číslo priradené AUTU, NIE ČLOVEKU!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty se taky určitě nejmenuješ gofry a všichni víme, že jsi to ty ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hej akurát vôbec netušíš, kto to ten "ty" je. A keby som ti napísal aj moje pravé meno, tak tiež nebudeš vedieť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ho napiš, ne? Vždyť to stejně nikomu k ničemu nebude ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ako spoznáš, či som ti napísal moje skutočné meno alebo nejaké vymyslené?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budu ti věřit, že nejsi lhář ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pavol Goga.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inak s tou ŠPZ si dobre paranoidný ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tys to vůbec nepochopil. Podle SPZ (dnes RZ) poznáš, zda to auto je daného člověka, o kterém víš, že má auto s danou RZ, nebo ne.
Já např. na Google Street View našel svého příbuzného, jak vede synka ze školy. Oba byli rozmazaní, přesto jsem je poznal, protože vím, jak vypadají. Aby byla jejich identita skutečně skrytá, museli by být rozmazáni celí, ne jen obličej. Rozmazání obličejů tedy vidím jako naprosto zbytečné, není důvod to vůbec dělat. Když o někom nic nevím, bylo by mi totálně šumák, kdyby tam byl jeho obličej ve FullHD. Když někoho ale znám a dovedu ho rozpoznat i bez přímého pohledu do obličeje, stejně ho poznám, když už ho tam najdu. A auta nejsou lidi, mohou vypadat stejně a lišit se jen tou RZ, takže tam často rozmazání RZ stačí. I tak nevidím důvod, proč rozmazávat RZ. Na silnici neexistuje soukromí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem, čo tým chceš povedať. Keď budem stáť fyzicky na chodníku a uvidím nejaké auto, tiež ho viem rozpoznať podľa ŠPZ (no, ja nie, ja si nepamätám ani vlastnú :-)). Tak čo teraz zakážeme ľuďom sa pozerať na ŠPZ?

A hlavne čo máš z toho, že vieš kto je majiteľom auta? Ako sa dá zneužiť informácia, že majiteľom nejakého auta s nejakou ŠPZ je nejaká osoba? Zaujímavé, že nikomu nevadí taký kataster nehnuteľností voľne dostupný na Internete. Že nikomu nevadí zoznam firiem a ich majiteľov aj s rodnými číslami voľne dostupný na Internete, viď trebárs:
http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/report?sysinf.vypis.CEK=441964&sy....@strana=report&sysinf.vypis.typ=XHTML&sysinf.vypis.klic=967dda9f89f437aa60b4471d97ac5ac1&sysinf.spis.@oddil=C&sysinf.spis.@vlozka=16617&sysinf.spis.@soud=Krajsk%FDm%20soudem%20v%20Hradci%20Kr%E1lov%E9&sysinf.platnost=16.09.2010

Problém je, že my ovce sme sa zmierili s neschopnosťou polície nachádzať skutočných páchateľov a tak to využili a "riešia" porušenia zákona tým, že keď nenájdu skutočného vinníka, tak to proste hodia na niekoho iného a voilá, čin je vyriešený, štatistika je vylepšená, ovečky spokojne pobliakavajú.

A na koniec - nevadí ti najnovší článok od Martina Bartoňa, kde zverejnil údaje o prelomení ochrany nejakého bluray? To nie je navádzanie na trestný čin?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak abychom měli jasno: Mně je úplně šumák, že Google fotí, co se mu zlíbí a pak to vystavuje. Rozmazávání obličejů a aut na Street View považuju za nesmysl, protože vystavením takových fotek nejde o zásah do soukromí. To bychom mohli rovnou zakázat lidem dívat se na veřejnosti na ostatní lidi, aby tak nebylo narušeno jejich soukromí. Je to pitomost, protože na veřejnosti nic jako soukromí neexistuje. S ohledem na toto nehodlám reagovat na další otázky, kromě té poslední:

Nevadí. A ani to není nabádání k trestnému činu. Nějak nevidím tu podstatu toho nabádání. A i kdyby bylo - já jsem pro svobodu projevu, i kdyby jeho předmětem byl návod na spáchání trestného činu. Postavení nabádání k trestnému činu na úroveň trestného činu, stejně jako zakázání informovat o způsobech prolamování ochran - to je fakticky cenzura. A na tu já s prominutím seru, protože ji nemám rád. Když budu vědět, jak obejít ochranu, a když budu chtít, klidně to vytroubím do světa a zábavní průmysl v čele s tvůrci autorského zákona mi mohou skočit na cara.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máme rovnaký názor.

Ale prečo si potom zakázal reakcie na môj príspevok s ŠPZ? "Zakazuju na tento příspěvek reagovat, abych nemusel řešit trestný čin nabádání k trestnému činu."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je teda IP adresa údaj přiřazený síťové kartě, jak je možné, že tolik sdílečů skončí u mimosoudního vyrovnání se zástupci Velkého Obsahu? Podle této logiky by přeci jakékoli nařčení typu "ta a ta IP adresa sdílela to a to" musel každý soud smést okamžitě se stolu, ne? Žalovat síťovou kartu, kdo to kdy slyšel?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Práve preto, že ľudia si myslia, že IP adresa je osobný údaj. Dokiaľ to budú akceptovať, tak si na nich "Veľký Obsah" bude liečiť svoje problémy. Prečo toľko ľudí platí pokuty za dopravné priestupky keď by nemuselo? No pretože sú to ovce, ktoré nepoznajú svoje práva a pán policajt je pre nich boh - čo povie, to svätá pravda.

Inak to, že súd nejak rozhodol neznamená, že rozhodol správne alebo spravodlivo. Súd rozhoduje iba o ne/zákonnosti nejakého jednania. Keď máš blbé zákony, budú blbé súdy. Horáková, ľudia pomáhajúci židom atď. Po ďalšie príklady netreba chodiť ďaleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, že tomu rozumíš ;) Teď ještě akceptovat, že v takovém bordelu žijeme, a snažit se v tom nějak rozumně proplout. Popírání toho, že z IP adresy se nedá udělat osobní údaj, může být stokrát správné a stokrát pravdivé, ale ve společnosti, kde žijeme, je opírání se o takové názory sebevraždou.
Stejně jako za totáče si lidé nemohli dovolit být příliš úspěšní, protože jim komanči přistřihli hřebínek (a často dost razantně), jednoduše proto, že měli tu moc. Mohli jsme se miliónkrát opírat o to, že to není správné - zpravidla se ten názor pod námi podlomil jak ztrouchnivělý klacek a my padli na hubu. Bylo jistější se takovým oporám vyhýbat, byť to možná nebylo správné.
Vždycky musíš počítat s tím, co je okolo. Nejde to popírat, to si pak člověk koleduje o průser. Jde s tím samozřejmě bojovat, ale musíš počítat s tím, že budou ztráty a třeba i s tím, že můžeš prohrát. Volba je vždy na tobě.

Můžeš se tedy klidně snažit celou společnost přesvědčit o tom, že IP adresa není osobním údajem. Já ti v tom budu fandit, ale říkám, že za současné situace prostě narazíš. IP adresa možná není sama o sobě osobním údajem, ale může k odhalení osobních údajů vést, to se zpochybnit prostě nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale kde by bolo ľudstvo, keby taký Galileo, Hus, Kopernik, Horáková atď akceptovali bordel, v ktorom žijeme?

Ja viem, že narazím, ale svet je presne o tom, o boji dobra so zlom a dobro nesmie prestať bojovať :-)

No práve, že "môže viesť", ale nemusí a sama o sebe jednoducho nestačí k usvedčeniu kohokoľvek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takový Hus je zářným příkladem toho, že i přes pravdu, kterou protlačoval, tvrdě narazil a zaznamenal fatální neúspěch. Tedy za svého života, kdy z něj udělali první kosmickou raketu (která bohužel start nezvládla a shořela hned na startovací rampě ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, či to bol neúspech - Českou históriou som sa príliš nezaoberal, ale mám pocit, že Hus nejakých prívržencov mal a niečo dosiahli.

A vieš ako - keď sa o niečo pokúsiš, môže sa ti to nepodariť. Ale keď sa nepokúsiš o nič, tak máš 100% istotu, že sa to nepodarí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No .. pomer 3:2 znamena, ze priste asi nee .. slabo podplatili :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím ani tak problém v tom, že zaznamenali ip adresy sdílející nějaký soubor, jako v tom že k nim získali jména lidí kteří tuto adresu "používají". Tzn. že jim ji poskytl provider?! (Jinak by ta právnička těžko mohla rozeslat výhružné dopisy.) Nechápu z jakého titulu poskytl provider soukromé firmě osobní data svých zákazníků a proč nežalovali i je.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.