Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velká jádra Meteor Lake nejsou zcela nová, vycházejí ze současné architektury

Krátke zhrnutie ak by sa niekto stratil: Nové jadrá nebudú tak úplne nové, grafika bude vlastne takisto naprd ako vždy, výrobný proces intel 4 je vlastne 7nm, frekvencie pôjdu zrejme dole. Zostáva už len priznať že dlaždice stále nefungujú, lebo je to na úrovni starých zlepencov z čias prvých dualcore CPU. Zabudol som na niečo? Jasné.... to zrcátko.... ono je to vlastne skôr šošovka, aby cez to bolo vidno, že ten bod v diaľke je vlastne AMD.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

:-D +1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ak ani Meteor Lake nebude onen "Game Changer", tak AMD s generáciami Zen4, Zen5, Zen6 za využitia kapacít výroby TSMC 6nm,5nm,4nm a 3nm, a možno niečo aj od Samsungu, dokáže získať až 50% podiel trhu do roku 2025/2026 a Intel s tým nič nedokáže urobiť. AMD má teraz lepšiu vyjednávaciu pozíciu v OEM segmente, ako malo pred 3-5 rokmi, takže stačí jedno väčšie zaváhanie (niežeby ich nebolo dosť ale Golden Cove architektúra medzi ne určite nepatrí) a Zen5 a Zen6 im to kruto zrátajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu hlavně musí příští rok rozjet 4nm EUV proces. Bez toho MeteorLake a ArrowLake na trh nedostanou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnešných časoch by mohli použiť aj DryLake alebo AralLake :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To asi veľmi nebude

AMD Epyc Genoa “Zen 4” AVX512 Benchmarks Leak Out: Beats Intel’s Sapphire Rapids-SP While Drawing 360W

We get a single-core AVX512 score of 687, marginally higher than what we’ve seen from Intel’s (ES/QS) Sapphire Rapids-SP earlier. The CPU had a relatively low occupancy rate of 44% and an operating frequency of 3.65GHz which explains the slightly lower multi-threaded score.

A bunch of Geekbench 5 tests of dual-socket 32 and 96-core Zen 4 chips have also been spotted. The Zen 4 Epyc part is nearly 2x faster than the Xeon Platinum 8480+ in the single-threaded Geekbench 5 benchmark. Keep in mind that the former is clocked significantly lower than its final retail speeds. The final deltas should be closer to the 30-50% range. In the multi-threaded segment, the Intel offerings barely edge past the AMD pair but let’s remember we’re comparing a 64-core (64 thread) system to a 56-core (112 thread) platform.
https://www.hardwaretimes.com/amd-epyc-genoa-zen-4-avx512-benchmarks-lea...

https://www.hardwaretimes.com/amd-epyc-genoa-zen-4-avx512-benchmarks-lea...

https://twitter.com/yuuki_ans/status/1559287489788989440?ref_src=twsrc%5...

Sapphire Rapids má
Microarchitecture Golden Cove
https://en.wikipedia.org/wiki/Sapphire_Rapids

a tu
>Redwood Cove má stejné ID jako současný Golden Cove / Raptor Cove (v procesorech Alder Lake a
>Raptor Lake)

Takže možno aj skôr ako v roku 2025, keď sa má Intel vrátiť na TOP pozíciu vo výkone

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

clovece, ty by si mal byt redaktor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby to vůbec ten příští rok ještě stihli vydat, když ten jejich Intel 4 proces je prý zatím nepoužitelný na masovou výrobu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to smrdí stejně jako s intel 7 procesem, snad se poučili

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to mírně optimalizovaný Raptor rozsekaný na čiplety. Hlavní posun (MT) výkonu přinesou ta vylepšená malá jádra, která budou mít i přímé napojení na paměťovou sběrnici (dnes jsou připojena po čtveřici na ring bus). Plus je to debut interního 4nm EUV procesu, čipletového řešení, EMIB...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čili spousta novinek najednou. Stačí, když se jedna z nich moc nevydaří a jsou zase tam, kde byli - v odkladech.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Anebo optimalizovaný Alder Lake? Mi to připomíná jako když dělali Mosty, oni si vždycky vymyslí nějaké nové jádro a pak najedou na takovou refresh jízdu, kdy do nekonečna jen optimalizují a přidávají jen trochu výkonu. Dříve jim to vycházelo, když nebyla žádná konkurence, ale teď už jim tady ta strategie moc fungovat asi nebude, vypadá to, že se jejich pračka na peníze asi znovu zasekla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel od počátku prezentoval Meteor Lake jako velký zlom, který přinese velké změny po všech stránkách...
Tady musím autora opravit, má to být až Nova Lake (2025) kdo má přinést výše avizované změny, Meteor Lake jim jistě není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale podstatně novější informace. A navíc není pravda, že Nova Lake má přinést změny jako proces Intel 4, dlaždice, nová malá jádra ap. To skutečně přinese už Meteor Lake. Nakonec o parametrech Nova Lake Intel dosud ani veřejně nemluvil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no-x to celkom triezvo zrešeršoval z pohľadu covových Alder/Raptor/Redwood P-corisiek avšak len s poukazom na pol roka starý článok redakcie webu The Next Platform a jeho názvu článku, který jest: „In The Absence Of A Xeon Roadmap, Intel Makes Us Draw One“, česky: V důsledku chybějící roadmapy Xeonů nás Intel přiměl namalovat vlastní...

Lenže zmena paradigmy x86 big.LITTLE procesorov Intel vo vzťahu v článku spomínaného Meteor Lake nemôže skončiť len ako som vyššie uviedol dobrom okomentovaní pri možnostiach "optimalizácie" Raptor resp. Redwood Cove a jedným odsekom, že len LITTLE core prinesú inú microarchitektúru...

Len pripomeňme, že Tremont dal voči Goldmont Plus IPC ~30% a Gracemont voči Tremontu ešte viac.
https://www.youtube.com/watch?v=wLnbp36giXg&t=50s

Takže pokiaľ atómový E-corik Crestmont zopakuje vyššie uvedený nárast IPC voči atómovému E-coríkovi Gracemont tak opäť bude celok big.LITTLE Meteor Lake úplne niekde inde ako Raptor Lake...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně jinde nebude, protože nezvyšuje počet jader (Meteor Lake měl zvyšovat počet malých jader oproti Alder Lake, ale o to ho připravil Raptor Lake) a nebude ani zvyšovat frekvence velkých jader (Meteor Lake měl zvyšovat frekvence velkých jader oproti Alder Lake, ale o to ho rovněž připravil Raptor Lake).

Takže mezigenerační výkonnostní přínos Meteor Lake se redukuje na zvýšení IPC, které v případě velkých jader nebude nijak extrémní. U malých jader může být vyšší, ale vzhledem k tomu, že Meteor Lake bude v důsledku zpoždění stát proti Zen 5, bude toto navýšení v podstatě irelevantní.

Je totiž vcelku jedno, jestli 8+16 Meteor Lake bude mít IPC malých jader zvýšené o 20 % nebo 30 %, když proti tomu bude stát 24 (nebo více) velkých jader Zen 5, jejichž IPC bude prakticky dvojnásobné. Za takové situace je Meteor Lake mrtvý.

Intel bude mít šanci s jeho nástupcem, který zvýší IPC velkých jader a zdvojnásobí počet malých jader. Tím má šanci získat zpět korunu jednojádrového výkonu a získat zpět konkurenceschopný vícejádrový výkon. Meteor Lake postavený proti Zen 5 ale konkurenční pozici Intelu nemůže zlepšit, dokonce ani udržet, leda by Intel změnil plány a namísto 16 malých jader osadil rovnou 32.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o tom, že by mal niekedy Meteor Lake zvyšovať počet jadier, pričom ho zvyšoval od počiatku Raptor Lake tj. malých na 16c a až potom sa spomínal Arrow Lake na 32c.

• Alder Lake - 8 velkých jader Golden Cove, 8 Atomů Gracemont; Q4 2021
• Raptor Lake - 8 velkých jader Raptor Cove, 16 Atomů Gracemont; H2 2022
• Meteor Lake - 8× Redwood Cove, ?× Crestmont; čiplety/dlaždice; Q2 2023
• Arrow Lake - 8× Lion Cove, 32× Skymont; Q4 2023
• Lunar Lake - ?× Lion Cove, ?× Skymont; 3nm TSMC; Q4 2024
• Nova Lake - ?× Panther Cove, ?× Darkmont; 2025
zdroj: https://diit.cz/clanek/intel-lunar-lake-prinese-30-navyseni-ipc

Pokiaľ teda Meteor Lake dostane voči Raptor Lake pri 8Covových P-coriskách cit. "Řekněme tedy, že rozpětí 10-15 % (IPC navíc) by bylo možné považovat za realistický úspěch" a 16c atómových E-coríkov "bude mít IPC malých jader zvýšené o 20 % nebo 30 %" tak to bude veľmi pekný posun v Q2 2023.

A o rok nato Arrow Lake - 8C Lion Cove, 32c Skymont; Q4 2023...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že část těch malých jader bude mít sníženou frekvenci. Viz článek "Meteor Lake nepočítá jen se dvěma, ale rovnou třemi typy procesorových jader". P, H, U cores.
Ty termíny uvedení jsou již mimo, chlapče.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hrušky, jablká a slivky...
Termíny sú nato aby sa posúvali, vždy ide len o to o koľko...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Neviem o tom, že by mal niekedy Meteor Lake zvyšovať počet jadier, pričom ho zvyšoval od počiatku Raptor Lake“

Na „počátku“ žádný Raptor Lake nebyl. Ve starých roadmapách Intelu Raptor Lake vůbec nefiguruje. Původně měl být Meteor Lake přímým nástupcem Alder Lake, oproti kterému měl zvýšit frekvence, zdvojnásobit počet malých jader a zvýšit IPC. Protože Meteor Lake nabíral zpoždění, vznikl Raptor Lake, který zvýšil frekvence a zdvojnásobil počet malých jader. Meteor Lake už zbude pouze navýšení IPC.

Dvě ze tří vylepšení zvyšující výkon, které měl původně Meteor Lake přinést, už bude mít Raptor Lake. Meteor Lake už zbude jen navýšení IPC, které navíc nemá být nijak extrémní. Z hlediska výkonu proto nepůjde o nějakou přelomovou generaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Len pripomeňme, že Tremont dal voči Goldmont Plus IPC ~30% a Gracemont voči Tremontu ešte viac."
A já bych rád připomněl, že když k nule přidáš 30%, a potom přidáš 60%, stále máš nulu.
Ono těch 30% Tremont - Goldmont je podobně velký skok jako 8% Zen3 -Zen4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ste tvrdil aj pri Zen vs Bulldozer lebo nepamätám, si vtedy Vaše múdra v tomto smere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz aj s Vašou predikciou Meteor Lake v úvodzovkách:

8C Redwood Cove "Řekněme tedy, že rozpětí 10-15 % (IPC navíc) by bylo možné považovat za realistický úspěch" a
16c Crestmont "bude mít IPC malých jader zvýšené o 20 % nebo 30 %"

K tomu nová litografia a čiplety či ako sa to nazýva a ak sa udržia frekvencie tak bude Raptor Lake ako celok big.LITTLE úplne niekde inde. Proste zmena paradigmi - takže aby som to ukončil aj s poukazom na môj pôvodný príspevok proste snažiť sa nezabúdať 16c Crestmot resp. malé jadrá Intelu ako také a neodbaviť ich "mávnutím ruky", že tie tie budú mať odlišnú architektúru...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„úplne niekde inde“

Jak může být procesor, který o ~15 % zvýší IPC velkých jader (z čehož část ztratí sníženým boostem) a o 20-30 % zvýší IPC malých jader, být „úplne niekde inde“? Bude možná 25 % nad Raptor Lake.

Respektive pokud je tím míněno, že bude „úplne niekde inde“ oproti Zen 5, který minimálně o 70 % překoná Zen 4, tak to souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak keď osem jadier zvýší IPC o ~15 %
a
šestnásť jadier zvýší IPC o ~30%
tak
big.LITTLE je predsa výkonovo „úplne niekde inde“ ako jeho predchodca.

Samozrejme dôležité bude aj tá skutočnosť aká bude nová Intel litografia tj. čo do frekvencií a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Tak keď osem jadier zvýší IPC o ~15 % a šestnásť jadier zvýší IPC o ~30%"

a tenhle "výpočet" se zakládá na čem přesně ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí rozhodovat jen samotná jádra a jejich efektivita. Jestli se nepletu, u současné generace je latence v přístupu k malým jádrům větší než k velkým. Tím že Intel zvyšuje počet malých jader sice může zvýšit celkový výkon i efektivitu, ale pokud nedojde ke změně v propojení problém s rozdílnou přístupovou dobou může být klidně ještě větší. Dál změny ve velkých jádrech mají být malé, snad aspoň dokázali odstranit nepotřebné jednotky pro vykonávání AVX-512 instrukcí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď jedno vajce musíš variť 8 minút, koľko minút musíš variť 8 vajec? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Respektive pokud je tím míněno, že bude „úplne niekde inde“ oproti Zen 5, který minimálně o 70 % překoná Zen 4, tak to souhlasím." <= Kde se mluví o tom, že Zen 5 překoná Zen 4 minimálně o 70% ... ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel no-xy tých 70% ako viac jadier + IPC? Z 16 na 24 jadier = cca 50% výkonu naviac (aj keď frekv. u viac jadier budú menšie), plus IPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je ako cerstve pecivo.
vacsinou rozpekane.
tak toto budu novostare jadra :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by měli na pozici CEO konečně zkusit taky nějakého Asiata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nějak se to dalo čekat. Nové arch. se nedělají každý rok-dva při nynější komplexnosti je to nesmysl. Golden Cove je nová a nyní se bude kontinuálně vylepšovat. Ani ZEN_4 není novinka ale evoluce původního ZEN. Nová by měla být až ZEN_5 - tedy z valné části.
Pokud si dobře pamatuji tak z prvních vzorků ZEN arch. vyjadřovali inženýři pochvalné mínění že jde o produkt s velkým potenciálem - to se beze zbytku vyplnilo. Hlavně třetí verze vychytala většinu chyb původního návrhu takže předstihla veškeré předpoklady a v IPC byla jako rovný s rovným s Rocket Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.