Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velký požár u Hynixu v Číně může zvednout ceny NAND flash

Ohledne "pomalosti naseho trhu". Jiste vsichni vzpominate na zaplavy v Thajsku, ktere pres zhruba v case vikendu ukazaly, ze ochromi vyrobu na dlouhy cas. Temer vsichni prodejci nevahali i pres pripadne skladove zasoby v pondeli vystornovat objednavky a akceptovat az nove za nove ceny. WD nevahal zastavit dodavku v nemecku a ta mohla pokracovat az distributor kyvl na nove ceny. Zajimave, ze dlouhe mesice bylo vyhodnejsi HDD zakoupit napr. v Nemecku nebo GB. Tehdy se ukazal krasny paradox cen hardware v datartech apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba v době vypuknutí té HDD krize reklamoval měsíc starý (dobře načasovaný kup) 2,5TB disk. I přesto, že nový disk by stál téměř dvojnásobek původní ceny. Byl mi bez probémů vyměnen za nový, i když mi mohli vrátit jen peníze.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prodejci je to jedno. Výrobce jim to mění kus za kus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Temer vsichni prodejci nevahali i pres pripadne skladove zasoby v pondeli vystornovat objednavky a akceptovat az nove".

Tedy zachovali se jako obchodníci jejichž smyslem je generovat zisk a ne dělat charitu. Není nejmenší důvod, když výrobci stopnou dodávky distributorům a distributoři obchodům, aby si obchody šmrdlající prodeje komponentů s 2-8% marží prodávali pod ceny trhu. Nechá-li jeden ceny pod trh, jiný velký ho vykoupí aby sám mohl vydělávat.

Tohle je ten samý případ. Obratem po požáru výrobci zastavili dodávky a vyčkávají na dopad na trh. Stačí se podívat co to udělalo s cenami na burze...

Ad HDD a německo. Ano v zapadlých krámcích kde mají 5ks skladem drželi levné ceny. Velcí hráči točící tisíce kusů týdně zdražili obratem, protože by je vybrala konkurence, která by potom prodávala jediná.

Obchod není charita a neznáte-li problematiku do detailu, může se to zdát jako "nefér" že se zdraží pro koncové uživatele. Není to tak černobílé jak to vypadá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten argument se zdražením, aby to nevykoupili ostatní a neprodali dráž, má tak nějak smysl, ale pořád to nemění nic na tom, že se prodejci nechovají jako obchodníci, ale jako vyžírky... no, našlo by se víc takových situací, vzorovým příkladem budiž nárůst cen pohonných hmot, jakmile jen trochu zdraží na burze ropa, ale když zase zlevní, tak jdou ceny dolů jen velice pomalu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravdou ze vlky hrac na trhu to vsechno skoupi a pak bude jediny na trhu. Vidime dnes a denne na letacich ze ti prodaji nejaky maximalni pocet. Nevidim duvod proc by si to takto obchod drzici nizkou cenu napr. toho HDD nemohl nastavit take. Maloobchod, uz jen podle nazvu, prodava maloobjemove takze pochybuji ze prijde konkurence a rekne tak vam to kupuji vsechno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Případný výkyv v případě Česka jistě vyváží pomalost našeho trhu"
Na pripadny zdrazeni je nas trh bych rekl nejrychlejsi, ta pripadna pomalost se tyka jen zlevnovani. Dukazem je Ceska drahost prakticky vseho v porovnani s €vropou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.