Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velký úspěch německých Pirátů: v berlínském parlamentu jich zasedne hned 15

Tak to abych vyvěsil pirátskou vlajku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Ti Piráti v Berlíně, to jsou komunisti pod novým názvem. Zavedení minimální mzdy, znárodnění plynárenských a elektrárenských společností, MHD zdarma placená komplet z daní, okamžité zastavení všech jaderných elektráren, volební právo všem přistěhovalcům-cizincům, vybudování bezplatné internetové sítě za peníze daňových poplatníků, dotované bydlení..." - PM

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Haha, teda kde na to ty lidi chodí. Kdyby si aspoň přečetli program http://wiki.piratenpartei.de/Parteiprogramm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

me zruseni netransparentni privatizace plynaren a zpetny odkup (to znarodneni) uz prodanych prijde jako logicky pozadavek:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

také z toho nemám moc radost. Všechny jejich plány jsou poměrně dost drahé okázalé akce, přičemž neřeší jednu zásadní otázku - kde na to udržitelně vemou.
A volební právo pro všechny přistěhovalce je cesta do pekel. Co když si zvolí nějakou muslimskou stranu, která protlačí "jejich" práva nad úroveň současných práv?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No s těma přistěhovalcema nebo jadernýma elektrárnama to je na pováženou... ovšem ten zbytek - proč ne? A peněz by bylo dost na všechno, kdyby se nerozkrádaly a nakládalo se s nimi rozumně (teda nevím, jak to je v Německu, ale u nás určitě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přírodní a fyzikální zákony člověk nepřekroutí, jakmile je začnete obcházet, vždy vás vrátí do reality. Jen to může hodně bolet. Pokud si myslíte, že je dlouhodobě únosné neekonomické chování a život na dluh, tak si podle toho můžete žít. Jen je dopředu jasné, jak to skončí. Když dáte něco pod tržní cenu, jak zajistíte aby se s tím neplýtvalo a nezneužívalo se to? Zavedením kontrol a více policisty? To ten systém zlevní a zajistí spravedlnost?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O jakém systému to vlastně mluvíte? O MHD zdarma, provozování distribučních společností, internetu zdarma, dotovaném bydlení ... ? U prvních dvou ze mnou zmíněných vecí není problém stanovit cíle i cenu za jejich dosažení. Kontrolu využívání / nákladů lze automaticky sledovat, účetnictví lze vést transparentně - to pak může hned každý šťoura upozornit na něco co se dělá zbytečně nebo draze. Zatímco u provozování komerční firmou je přirozené že jí půjde o zisk a ne o službu společnosti ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesně o tom mluvím a vím že to velmi špatně funguje. Ekonomika a morálka jsou dvě důležité věci, vázané na chování člověka. Zatímco ve Skandinávii nebo jiných zemích nemusíte zamykat dům nebo auto. Tak u nás nebo Balkánu to není možné. A přesně to souvisí s těmi dotacemi.

Nic není zadarmo, vše potřebuje přísun peněz a energie. Můžeme uzákonit, že lidé nebudou platit za používání MHD, energie nebo vodu, či budete mít internet bezplatně. Ale někdo to financovat musí a ty peníze se někde musí sebrat, tudíž daně a poplatky které stejně zaplatíte, takže nic z toho co využíváte bezplatně, nemáte zadarmo. Viz. oblíbený blábol mobilních operátorů, "máte 30 min. zdarma", jak zdarma když jsem zaplatil paušál.

Chápu že vás může prudit zájem o zisk komerčních firem, ale ten systém "bezplatně" je mnohem horší a poskytuje špatné služby společnosti. Ve Švýcarsku nebo Singapuru by to třeba fungovalo, u nás by to vedlo k devastaci a rozkladu. Vím o čem mluvím, já prožil dost let v systému "bezplatně nebo za pár korun s dotací". Garantuji vám, že váš systém kontrol veřejností a transparentního účetnictví by naprosto selhal. Dovedete jako laik posoudit účetnictví dopravního podniku? Rozpoznáte, zda nějaká vyhláška nebo interní příkaz prodražující provoz a vyžadující větší investice, je oprávněný, odporně zdůvodněný, nebo je to jen skrčka byrokrata nebo něčího strýčka? Zúčasnil jste se někdy výběrového řízení v ČR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravne, reditel bude jezdit zasadne 20 let starou skodovkou, a to muze byt rad, svine vydridusska, ze ho rovnou nepovesime...
A co teprve takova zcela zbytecna zmena loga - dozajiste kazdy druhy tu je odbornik na marketing - co kazdy druhy, kazdy prvni....
Kazdy prvni je tu tame odbornik na ceny v IT, samozrejme...Nakoupit to nejlevnejsi, to da rozum. Pak se sice narve 5x tolik do servisu, ale stalo to za to, byl to levny nakup...

A obcani se SAMOZREJME nenechaji upltatit a ovlivnit - nene, kazdy jeden obcas bude svedomite kontrolovat, az se z nej bude kourit. A kdyz mu pak slibej deset litru do kapsy, kdyz trosku zavre oci, tak 10 z 10 obcanu okamzite pobezi nahlasit na policii pokus o uplatek, a rozhodne, si ZADNY obcan nevezme ani korunu, ani sluzbu zadarmo, ani jinou vyhodu.
A to proc? No prece proro, ze politici jsou vsichni svine, a obcani jsou vsichni Mirkove Dusini, to je prece logicke, no ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- ja jsem nepsal, že má ředitel jezdit 20 let starou škodovkou, ale že každý rok nepotřebuje novou audinu. Jistě uznáte že toto jsou 2 různé věci ... a rozumné řešení je někde mezi nimi ;)

- marketing u MHD? To jako, že se pomocí marketingové kampaně bude snažit přebrat zákazníky konkurence? Jaké konkurence?

- kdo říká že se musí kupovat to nejlevnější, já jsem psal reálné ceny.

- kdo říká že se občani nenechají uplatit? Já ne .. já jen podotknu že jich je řádově více než současných úředníků kteří to mají na starost.

... zkuste napsat něco lepšího ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo vam dava pocit, ze vite nejlepe, cim ma jezdit reditel nejakeho podniku, to za prve, a za druhe - vy mate nejake konkretni poznatky o tom, ze nekde nejaky reditel MHD jezdi kazdy rok novou audinou? Jen se ptam, bavime-li se konkretne, a nebo jen tak teoreticky...Pokud konkretne, kolik to nove auto kazdy rok stoji? A co se deje s tim starym? To je docela dulezite, protoze to muze byt jako u mne doma, kdy si kazdy rok kupuji zcela nesmyslne nowy HW, a to hlavne pro udrzeni zaruky a kvuli tomu,ze ten stary jde jeste za slusnou cenu prodat...takze tohle tema mne velmi zajima, predem dekuji za konkretni odpovedi

Marketing u MHD - samozrejme. MHD se snazi pretahnout napriklad lidi, kteri by jinak jeli autem. Zde je konkurence velka, hlavne proto, ze MHD nema prilis co nabidnout oproti individualni doprave. Takze marketing je velmi dulezity.

Kdo urci realne ceny? Co to je realna cena? Realna cena vcetne servisu, a nebo bez servisu? Kolik lidi temto vecem rozumi? Je rozumna cena koupit pocitac do kancelare za 50 tisic? Prekvapive to rozumna cena byt muze, pokud v tom budou dalsi sluzby, ale KOLIK lidi v tehle republice tomu rozumi? Jsem ochotny tvrdit, ze pokud se nekde rekne, ze Pc stal 50 tisic, tak 999 lidi z 1000 rekne, ze je to predrazene.

K tomu poslednimu - SAMOZREJME ze je spatne, aby o necem rozhodovali urednici. To se ale nevylepsi tim, kdyz o tom budou rozhodovat "lide", minimalne proto, ze suma nutna na "uplatky" bude potreba zvysit. V tomto bode povazuji za idealni takovy stav, kdy se zrusi cca 99% veskerych uradu, uredniku a pokud nekdo z "lidu" bude mit zajem provozovat MHD jako svuj podnikatelsky zajem, potom prosim, at si ho provozuji a na sve naklady a se svym ziskem. Potom samozrejme at si reditel kupuje 10x rocne auto za 100 milionu, kdyz si na nej vydela...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A právě kvůli těmto informacím je důležitá veřejná kontrola - v současnosti kvůli nim musíte podat písemnou žádost a počkat si jestli vám vrchnost milostivě informace sdělí nebo napíše, že se jedná o ochranu obchodního tajemství nebo osobních údajů a vám nezbyde než se jich domáhat soudně. Jistě uznáte, že ne každý je tak vytrvalý, aby toto podstupoval.
Když bude dost informací, pak se můžeme konkrétně bavit čím pan ředitel jezdí jestli je to dostatečně representativní a zároveň ekonomicky únosné. Nebo o cenách za IT, nákup HW, servisní smlouvy, ... o potřebě měnit zavedené logo, ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- kdo říká, že vím nejlépe čím má jezdit ředitel MHD, nebo že dokonce že to musím vědět nejlépe? Když se mi ale bude zdát že si rok co rok kupujezbytečně nové audi, tak se stačí zeptat proč - a pokud si to dokáže obhájit, tak proč ne?

- marketing MHD - člověče, vy bavíte, že bych jako jezdil MHD protože má lepší reklamy než automobilky :D

- reálné ceny kupodivu určuje reálný trh. Je to vždy cena za určený rozsah plnění - včetně / bez servisu, ať už ryhlého nebo pomalého, se zaškolením nebo bez. K posouzení stačí popis co přesně kupji a za kolik to kupuji - ochylky o 100% od reálu se pak najdou rychle.

- na provozování MHD se vám soukromníci vykašlou, stejně jako na budování cest ... tohle vždy dělal stát, prostě protože je to enormní investice s nejistou návratností.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, s vama je tezke se bavit - vy totiz VUBEC nevite, o cem mluvite. To je pak tezke :-((
Takze:
Co je vam do toho, co si kupuje za auto nejaky reditel? Mimochodem je videt, ze cele vase breceni nad "kazdy rok nove Audi" byl jen nejaky vymysl a zadny konkretni priklad. To jako by mel reditel cele dny vysvetlovat lidem, proc si dal k obedu rizek a ne parek? A ze jezdi kazdy tyden novym autem? Proc by to proboha mel delat? Ze by si jako vsichni vsem vsechno vysvetlovali jo...
Samozrejme, jak uz jsem rekl, tohle jednoduse tak jako tak odstrani ZRUSENI statnich podniku, dotaci a podobne. MHD pak bude bezny podnikatelsky subjekt a tam at si reditel trebas lita vzducholodi...

Vy nevnimate marketing MHD? Tak to asi zijete v nejakem jinem svete, a nebo nekde na vesnici, a ne trebas v PRaze. Tady NEUSTALE nejake zajmove skupiny cpou lidem do hlavy, ze maj jezdit MHD, protoze to je desne ekologicke (priserna kravina), je to levne (priserna kravina) , je to vyhodne (jak kdy). A kdyz se to nedari po dobrem, hodlaji zakazat vjezd autum do centra a podobne. Co jineho to je, nez marketing? Samozrejme nevidime v TV reklamu "jezdete metrem, je to bozi".

Realne ceny urcuje realny trh, souhlas. V pripade napriklad MHD se vsak neda hovorit o nejakem "realnem" trhu, protoze tam vstupuji dotace,regulace, zakazy a prikazy. Sam jsem kdysi delal v IT firme, a meli sjme zakaznika statni firmu. Kdyz se jim rozbil zdroj, nemohli si jednoduse koupit novy. V te skatulce nemeli penize. Ale mohli si ho nechat opravit - v praxi to probihalo tak, ze jsem tam privezl novy zdroj, a napocital jsem si hodinu prace. Dal jsem ho mistnimu IT technikovi, co si ho tam namontoval. Jinak to vsak NESLO, a to proc? A to proto, ze to tam ten podnik mel OD STATU narizene...Takze to je potom tezke no....

Nejlepsi je vsak ta posledni veta. Takze: Budovani cest meli tisice a tisice let na svedomi soukrome subjekty. Obcas vybudoval nejakou cestu stat. Ale v drtive vetsine to byly soukrome subjekty - nakonec, jak asi vzniklo slovo "MYTO", proc se asi nektera mesta primo jmenuji "MYTO"? Protoze se tam vybyralo myto, tedy poplatek za uziti te cesty.
Prevedu li to na dnesni dobu - nejaka firma si rekne, ze by bylo super postavit dalnici z Prahy do Brna, protoze po D1 se neda jezdit. Inu, postavi si dalnici, a to tak, ze VYKOUPI pozemky, na kterych ma stat. Nasledne bude vybirat od kazdeho, kdo po te silnici bude chtit jet, trebas 50 korun. A nebo 100, nebo 1000, to je jejich vec. Proc by to nemohlo fungovat? Priklad jiny: Automobilka chce postavit fabriku. No jo, ale nema tam dostatecnou silnicni sit - inu, tak si ji postavi, aby mohla podnikat. Mozna tam vpusti i jine lidi, mozna ne - jeji vec.
MHD - pokud OBCANE chteji mit MHD, potom at si ho zaplati ne? Proc SAKRA ja mam platit prazakum MHD, kdyz tam vubec nebydlim(napriklad). Proc vubec MHD ma nejake dotace? Tak bude stat listek stovku no...Zjisti se ale, ze tam nikdo nebude jezdit za stovku - co to znamena? Realne ceny urcuje realny trh, ze? Tak se holt zlevni, a nebudou se zamestnavat lide, co tam cele dny nic nedelaji a verou 30 cistyho (znam osobne) , snizi se naklady tak na polovinu, a ono to trebas pujde. A kdyz ne, tak to znamena co? Tak to znamena, ze tam lide MHD NECHTEJI, tak proc jim ho PROBOHA NUTIT???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sam pisete, ze "do toho vstupuji dotace, regulace"
to je duvod, proc lidi, z jejichz penez jsou ty dotace generovany zajima, za co jsou ty penize utraceny, napriklad "kazdy rok nova audina", coz muze byt mirna nadsazka, nad coz by se mohl diskuter vaseho formatu s prehledem povznest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsme věc, se kterou s vámi souhlasím: "Clovece, s vama je tezke se bavit - vy totiz VUBEC nevite, o cem mluvite. To je pak tezke :-((" ... jen to vidím z druhé strany ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, to logo, co pri pootočení vypadá jako kunda, přineslo zvýšení tržeb od potentních heterosexuálů o 360%! Skvělý marketingový tah!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíte časem sám, že žádné zkušenosti nejsou irelevantní, negativní i ty pozitivní. Jen člověk co ignoruje zkušenosti je odsouzen opakovat své chyby.

Vůbec nejsem proti efektivitě a veřejným službám, logicky je to nejlevnější a podporuje to rozvoj společnosti. Jen k tomu musí být podmínky, buď morální a zvykové v dané společnosti, nebo výkonný kontrolní a represívní aparát. Ale kdo pak bude kontrolovat ty kontrolory? Podívejte se na současný stav v ČR, to je hnus velebnosti, ale určitě to není tím, že by jsme neměli formálně správnou legislativu.

Jinak znám vzdáleně situaci v DP Brno (pár kamarádů a příbuzných tam pracuje), a proto vím jaká je to divočina, i když se jedná o obecní firmu. Nejen chováním vedení, ale i chováním zaměstnanců (tisíckrát nic dovede rozkrást i Šejkovu kasu). Také slyším, jak jeden trolejbus stojí tolik co 4 autobusy, jiný vám zase bude argumentovat provozem a ekologií. Ale jako laik neposoudím, zda není efektivnější možnost nákupu, a rozhodně nebudu studovat (byť veřejně přístupný) tendr na nákup nových vozů. A protože obdobné problémy řeší DP v jiných státech, kde nemají tak vyhlášené lumpárny, tak asi to bude všeobecný problém.

A jak to řešit? Vzít daně a zaplatit co si řeknou a určit mistra Kata co to od stolu rozsoudí, nebo stanovit fixní platbu, s tím ať se snaží? Nebo zavést konkurenci a více samostatných jednotek? Bude to efektivní? Najmou stádo úředních kontrolorů, kteří se stejně za 1/2 roku zkorumpují, tak najmout inkvizitory zkorumpovaných úředníků?

Služba zdarma = plátci daní platí jak mourovatí a systém se stejně sune k destrukci. Tudíž nejlevnější je změnit mravy a nařídit morálku. Jenže jak to udělat v tak divných královstvích jako je to naše?

Já prostě časem dospívám k přesvědčení, že na nezbytně nutnou dobu by pomohl naprosto opačný model. Osekat daně na kost (jen ty nejdůležitější státní výdaje + sociální výdaje pro potřebné a postižené) a pak ať si každý platí vše sám. Třeba by lidé sami dospěli k názoru, že se budou raději chovat slušně a věci dělat kolektivně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- napsal jsem "celkem irelevantní" ne jen "irelevantní". Samozřejmě že zkušenosti je potřeba vzít v potaz, ale je třeba si zhodnotit jak moc dobře sedí k současným podmínkám nebo k tomu co se navrhuje - a kontrola občany je prostě něco co tu ještě nebylo. Respektuji že se vám to nelíbí, budu rád když mi řeknete v čem a proč a to může selhat. Nicméně stále si myslím že je to lepší varianta než služby s faktickým monopolem provozovat komerčně nebo jen za dohledu úředníků.

- současné obecní firmy jsou pod kontrolou lokálních politiků a tuneluje se tam jak to jde. Ale při transparentním účetnictvím a větším zapojení veřejnosti do celého řízení (byť jen podáváním podnětů) bude zase o něco těžší.

- ten tendr na nové trolejbusy nemusíte posuzovat vy jako lajk - ten si pohlídají ostatní dodavatelé trolejbusů ... samozřejmě že i oni se mohou domluvit, nicméně je to furt lepší stav než když to kontroluje jen několik úředníků.

- pokud by začal okamžitě platit naprosto opačný model, tak by došlo ke zhroucení ... vždyť by ani stát neopravoval silnice ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kontrola obcany tu jeste nebyla? Ale ale, jakpakto?
Obcane pravidelne voli sve zastupce - od toho tu mame zastupitelskou demokracii.
A prekvapive lide OPAKOVANE voli ty, co je podvadeji, co kradou, a jim ublizuji.
Proc to ti lide proboha delaji? Neumim si to moc vysvetlit, priznam se...A proc ma nekdo duvod si myslet, ze v pripade, ze by lide meli nejak neco vice kontrolovat, by se z niceho nic zacali chovat jinak? Nezacali, fakt ne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne opravdu kontrola občany tu nebyla. Když se zeptáte třeba na MHD na nějakou smlouvu, tak vás ve slušnosti vyfakují, že jim do toho nemáte strkat svůj zvědavý rypák.
Jak chcete něco kontrolovat bez přístupu k relevantním informacím?
Zatím volí podle barvy dresu oblíbeného týmu a podle toho jak je kdo dokáže oblbnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jsme zae u toho - kontrolovat v tomto systemu maji ti, ktere si tam lidi ZVOLILI. Kdyz si tam lidi zvolili zlodejej, holt kontroluji zlodeji. SAMOZREJME je tento system, tedy tzv. demokracie naprosto priserny, spatny a mozna jeden z nejhorsich, ktere znam, protoze umoznuje vetsinove luze, aby si tam zvolila ty, co ji slibi mhd zadarmo, 30 korun u doktora a podobne, a tito politici potom kradou ve velkem.
To vsak neni problem nedostatecne kontroly - pokud bude ta sama luza, co si je tam zvolila, nekoho kontrolovat, proc by to melo dopadnout jinak? to je proste problem statniho zrizeni, ktere tu mame.

Pokud se budeme bavit o zmene statniho zrizeni, SAMOZREJME jsem pro. Rozhodne vsak ne smerem : Verejne zakazky budou kontrolovat vsichni obcani, ale ja jsem pro smer: Stat nema co vlastnit, od toho tu neni. Stat ma pouze zajistovat rovne podminky pro vsechny, policii(ve velmi omezene mire), armadu, soudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... jo tak, vy chcetě slabé státy se kterými si majetní budou dělat co chtějí ... to hodně vysvětluje ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MY si vubec nerozumime - ja chci TAK SLABY stat, ze s nim nikdo nic delat NEBUDE MOCT, protoze nebude CO.
Znovu opakuji - stat nema nic vlastnit, stat se nema plest lidem do jejich zivotu, stat nema podnikat, stat nema lidem zajistovat NIC, mimo zakladnich veci, a to jsou:
Armada, policie, soudy. A NIC VIC. Ustava cca na 1 list A4, zakonik na cca max 100 stranek celkem. Idealne si ho predstavuji na cca 10 listu A4, ostatne by nejspis stacila i jen ta ustava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naprosty souhlas, take jsem dusi libertarian (minarchista) a zastavam nazor, ze stat ma zajistovat pouze bezpecnost a pravo jednotlivce (policie, armada, soudy) zbytek je na zodpovednosti kazdeho obcana.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že ohledně vašeho pohledu na stát si úplně rozumíme, jen já vidím důsledky vašeho pohledu úplně jinak než vy ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není že se mi to nelíbí, jen prostě nevěřím že by to v ČR nebo jinde na Balkánu nebo v Africe fungovalo. Ale to není podstatné. Určitě máte pravdu, kdyby se zavedlo veřejně kontrolovatelné účetnictví a výběrové řízení. Kdyby státní i obecní rozpočty museli být kompletně a podrobně zveřejněny, platil zákaz "obchodního tajemství" u zakázek kde jsou použity veřejné peníze a pod vším musel být minimálně jeden podpis člověka, co by za své rozhodnutí nesl trestní a finanční odpovědnost a možností dohledání do 10 let. Tak neřešíme problémy co řešíme. Jen mě napadá úsloví mé babičky, "Kdyby byly v prdeli ryby, nemuseli by být rybníky", prostě je to v nejbližší budoucnosti fikce. Apropo, i když jsem o generaci starší než ti místní Piráti, tak jsem rozhodnut je volit, pokud nebudou prosazovat nějakou idealistickou Utopii.

- Kdyby se veřejnost vůbec starala o veřejné dění, tak už dnes by to vypadalo jinak, ale naprosté většině lidí je to vuřt, jen nadávají.

- Tendry by dopadli stejně, jako fungují dnešní státní a obecní stavební zakázky. Dohody na Golfu a každý chvilku tahá pilku, jednou uděláš křoví ty mě, podruhé já tobě.

- Určitě by nic nezkolabovalo, když by jste se zajímal o historii, zjistíte, že lidé jsou kurňa houževnatý plevel, oni si vždy poradí, a naši předci řešili brutálně větší problémy a katastrofy, než je taková hloupost, jako snížení daní a zvýšení osobní angažovanosti. Je dost států na světě, kde se to děje a oni kupodivu prosperují (taková sprosťárna, platí si vlastní policajty, učitele, silnice a infrastrukturu). Nebo se podívejte na daňovou zátěž za C&K mocnářství a zda měli problémy s fungováním státních orgánů a výstavbou infrastruktury. Ale uznávám, že můj návrh je příliš drastický na místní poměry, tudíž také nerealizovatelný :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad ono veřejně kontrolované účetnictví.

Když se zaváděla wikileaks / pirate leaks, tak ostatní (mass)media debatovala o právních důsledcích a o tom, kolik let vězení komu hrozí.

No jenže, pirateleaks (a osobně jsem čekal tedy větší kapky) dělá pouze to, co tady mají dělat každý den tam "oficiální média".

Veřejná kontrola chybí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Žít na dluh" - to mi zase připomíná oblíbený argument zastánců "utahování opasků" - tedy spíš propagandu než argument. Jedna věc je, že by se na dluh ani žít nemuselo, kdyby peníze vybrané od občanů/firem tekly tam, kam mají, a tekly tam efektivně. Mimo to např. MHD zadarmo by nemuselo být až o tolik náročnější na financování než teď, protože by s tím např. zase komplet odpadla režie s prodejem jízdenek, ale hlavně - daleko víc lidí by potom využívalo MHD místo aut, což by mj. mělo třeba pozitivní důsledky v ucpanosti měst, v čistším ovzduší atd. - netřeba na všechno koukat jenom striktně z hlediska toho, kolik to bude stát (tím nechci říct, že se máme zadlužovat, ale že přínos mají i věci, které "nesypou"). A i ty další body by určitě byly schůdné, pokud by se aplikovaly rozumně. Ale co už...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom pro upřesnění, třeba v takové matičce Praze si místní dopravní podnik loni řekl o 12G na provoz, přičemž na jízdném vybral 4G. Že by DPP letos šetřil, to se asi čekat nedá, takže pro odhad letošního hospodaření stačí přičíst 6G na modernizaci vozového parku z městské pokladny. A to nepočítám náklady na prodloužení trasy metra A, které jsou v plném proudu. O nějaké finanční soběstačnosti tedy nemůže být řeč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Navic a o tom se moc nemluvi a uz vubec se to nedoctete ve vyrocni zprave kolik utrati inzerenti za reklamu v dopravnich prostredcich a na zastavkach... schvalne pisu inzerenti ne to kolik dostane za pronajem plochy dopravni podnik od kamaradu z reklamnich agentur... proste soucasna dotace od mesta + prijem z reklamy - naklady na distribuci jizdenek openkrad a cele ucetni oddeleni vcetne zbytecneho marketingu = doprava zdarma a mozna by ty dotace mohly bejt i mensi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Žit na dluh" aneb oblíbené oblbovací heslo "pravice". Přitom celá západní civilizace je založena na "žití na dluh"..... I kdyby se nezadlužoval stát, zadlužují se jedinci a společnosti a to až do okamžiku, než splaskne bublina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

co je na tom oblbovaciho? zit na dluh je cesta do pekel a je fuk zda to provozuje pravice nebo levice vy chytraku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a na této cestě do pekel je založena celá naše "západní" civilizace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč se pořád straší přistěhovalcema. Někde jsem četl, že chtějí volební právo pro ty, kteří už tam bydlí déle než tři roky. Obecně jsem pro volný pohyb lidí po celém světě, nechápu proč máme ještě stále ve 21. století spoustu překážek pro cestování a migraci obyvatel. Pokud se někde někde usídlí, tak nevidím důvod, aby se nemohl zapojit do lokální demokratické společnosti, tedy mimo jiné se účastnit voleb.

S okamžitým zavíráním jaderných elektráren je to trochu přehnané. Důležitý bod je, že piráti hlavně propagují udržitelné využívání neobnovitelných zdrojů a rozvoj těch obnovitelných. Ostatně, Německo může v tomto ohledu jít příkladem, za posledních šest let se podíl elektrické energie z obnovitelných zdrojů zdvojnásobil z 10% na 20%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom programu se píše o okamžitém přerušení stavby nových. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezké, ale jednak už ty větrníky není kde stavět a druhak pokud by nebyli přifázovaní na Francii (jaderky) a Česko (uhelky, jaderky), tak mají blackout na denním pořádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A podíl energie kupované od nás zšestinásobil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si upadol na hlavičku? Si predstav, že sa vám do česka nasťahuje takých 30 miliónov číňanov (samozrejme nie v priebehu jedného roka). Zrazu ste ako národ v menšine, urobia si svoju stranu, vyhrajú voľby a ste v pr...i. Je to zveličené, ale trošku zdravého rozumu treba. Alebo z Afriky sa sem dovalí tiež pár miliónov, blízkeho východu tiež pár miliónov muslimov a ako európska populácia sme úplne, ale úplne v r.ti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:)
to mi pripomina:

prijde baca na cinskou ambasadu a rika
"takto zme sa my bacovia usniesli, ze akoze ked vy tam u vas nedodrziavate tie ludska prava atoto, my vam ideme vyhlasit vojnu..."
"ale baco, pardon, ale nas cinanov je viacej ako miliarda..."
"ano?" zachmuri sa baca, "a kde vas vsetkych pochovame do boha..."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecy... ZABRÁNĚNÍ (špatné) privatizaci není kolektivizace ani znárodnění. Je to prostě boj proti ztrátovým prodejům. Až bude možné občansky lépe kontrolovat dění, tak se může zas třeba privatizovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PM ~ populista Mach

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Noo, pochybujem že by komunisti zastavili elektrárne a nechali voliť prisťahovalcov :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud se na to podivame ciste filozoficky, jsou v jistem smyslu totalitni rezimy lepsi.

v rezimu, kteremu se dnes zvykne rikat demokracie se clovek domniva, ze je svoboden a tedy, ze s tim neni treba neco delat.

v totalitnim rezimu clovek vi, ze je nesvoboden a vi, ze je velmi tezke s tim neco udelat. tedy clovek takrikajic vi, na cem je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi forma vlady je osvicena diktatura. Jeji jediny problem je nedostatek osvicenych diktatoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co dodat? Snad jen: "Sdrečná gratulace do Berlína!" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, jaká je zastupitelská "demokracie" neuvěřitelná s**čka. Kdo chce hlasovat pro svobodu internetu, musí zároveň být i pro "zlepšování života uprchlíků" a jiné podivnosti. Zajímalo by mne, jaký podíl z jejich voličstva skutečně souhlasí s obojím a jak velký je ten, který ty nesmysly jen "překousl".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uhodil si hřebíček na hlavičku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- ok, zůstaňme u MHD zdarma

- neprudí mě zisk komerčních firem - pokud ovšem fungují tržně v konkurenčním prostředí a ne v prostředí faktického monopolu.

- vaše zkušenosti ze systému "zadarmo" jsou celkem irelevantní neboť ten sytém nebyl kontrolován a ovlivňován občany.

- myslíte že kontrola několika úředníky je lepší než kontrola několika úředníky, veřejností a pracovníky konkurenčních dodavatelských firem?

- Na účetnictví DP mohou posoudit např. to kolik stála úplně zbytečná změna loga, jestli ředitel potřebuje každý rok novou audinu, jestli se ICT technika / služby nakupují za reálné ceny ... jiní lidí z jiných oborů mohou posoudit další jiné věci. A lidí z konkurenčních dodavatelských firem mohou přijít s konkurenční nabídkou.

- výběrového řízení jsem se již zúčastnil. I to je třeba změnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Račte si uvědomit, že se volilo do zemského sněmu. Tam se o svobodě Internetu ani kopírovacím monopolu nerozhoduje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zastupci ze zemskych snemu fungujou zaroven jako senat u nas

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takze mohou zakon vratit a nechat ho prohlasovat znovu v parlamentu. panecku to je tedy "pojistka" demokracie :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proti přistěhovalcům bych neměl nic, kdyby fungovali jako ve 20. letech 20. století v USA. Mohl přijet kdo chtěl, ale nikdo mu nic nedal, a on se musel naučit jazyk, pracovat a integrovat se. Ne jako dnes v EU, kde kdejaký vágus přijede, žije jen ve své komunitě z dávek, jazyk neumá, a nemaká. Častá realita hlavně na severu. Měl jsem za to, že piráti prosazují osobní svobodu, a k tomu růst vlivu stítu nejde moc dohromady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To s tím jazykem není tak úplně pravda. Byly celé komunity lidí co přijeli a anglicky se nikdy nenaučili, až jejich děti...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V každém případě se museli zapojit a fungovat. Tohle je skutečný evropský imigrační problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takoví Italové v Chicagu se zapojili a fungovali rychle, ale pochybuji, že z nich místní byli nadšení :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a kolik % tito "alcaponovci" tvorili vuci tem co se integrovali? hodne malo ze? to je jako mluvit o cikanech jako o nejpracovitejsi mensine v cr. je bez debat ze mezi nimi jsou slusni a pracoviti lide, ale jaksi jejich procento je na urovni statisticke chyby a to je ten problem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že se zapojili naprosto skvěle. Nic nedělat a brát za to prachy, není to nakonec sen každého?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trošku jiná situace - USA byly veliká, téměř prázdná země se spoustou nevyužitých pozemků a surovin, takže potřebovaly pracovní sílu jako sůl. My dnes v celé Evropě máme tolik lidí, pro které není zaměstnání, že jakékoli přistěhovalectví je naprostá idiocie. My bychom se měli vystěhovávat, ne si na hrby nabírat další zátěž "nepřizpůsobivých".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice tu mame spoustu lidi ale starneme ... duchodovy system muze fungovat jen pri rozumnem pomeru pracujicich k duchodcum. Pokud teda nechces vystehovavat ty duchodce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on duchodovy system jako takovy je naprosty nesmysl. Mnohem lepsi by bylo nejprve lidem ty penize NESEBRAT, a ti at se zaridi na duchod, jak uznaji za vhodne. Alespon by zase znovu ozil model "tradicni rodiny", kde nejprve rodice podporuji sve deti, a ti jim do ve stari vraci. A pokud si je vychovaji blbe, maji ve stari problem. vyresilo by se tim SPOUSTY problemu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zapominate, ze lidi tu nejsou ochotny nest za sebe zodpovednost. tudiz kdyz jim neseberete prachy na danich, sp, zp atd. tak to prozerou a tyden po odchodu do duchodu pojdou hlady.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže když není práce pro naše děti, přistěhovalci to jen zhorší. Ti nás nemají zájem živit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nezamestnanych je +-400k volnych mist pres 130k, v cele populaci pak jsou 2-3% lidi kteri odmitaji/nechteji pracovat. z toho mi vychazi, ze by v cr mohlo byt max 50k nezamestnanych kteri by i pracovat chteli coz mi neprijde nejak tragicke. ovsem predstava vysokoskolaka, ktery si valel 5 let koule na nejake humanitarni skole ze dostane jeste s mokrym diplomem cistou praci v nejakem kanclu za 40k je zkratka blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přistěhovalectví jako takové není nic špatného. Špatné je, že Evropa imigranty přijímá na základě ideologicky pojaté humanity a ne podle toho co prospěje jí samotné. I mezi těmi zájemci o imigraci je zlomek perspektivních jedinců se vzděláním, ochotných vzdát se středověkých zvyků. Jen je třeba vybrat a všechny ostatní poslat pryč. Že je u nich třeba postřílí? To přece není náš problém. Bez nekonečných financí si nelze hrát na spasitele. Evropští politici si bohužel na spasitele hráli a výsledkem jsou spousty nepřizpůsobivé pakáže, která Evropu táhne ke dnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale take bez nich by jim v dobe rozmachu chybela pracovni sila, tedi jim zase prebyvaji....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak neni nic jednodussiho nez si zalozit svoji stranu a bejt tam s lidma se stejnym nazorem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže každý, komu se něco nezdá v programu nějaké strany, s nímž by jinak možná souhlasil, by si měl založit svoji stranu? Ještě, že je pro malé strany je vstup do parlamentu tak snadný :-)

Zastupitelská demokracie měla smysl v době, kdy zprostředkovat lidem rozhodování jinak nešlo. V dnešní době je to přežitek, který hlavně vyhovuje politikům a jejich sponzorům.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jakou jinou formu vladnuti mate na mysli?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uz to tu padlo, urcise casem prijde nejaka diktatura, ted jen zalezi, zda bude osvicena, ci ideologicky zavisla...
osobne si myslim, ze stojime na pocatku WWIII, pokud se celosvetove neco nezmeni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm, ja som sa doteraz naivne domnieval ze pirati sa zameriavaju skor na internet, autorske prava, a podobne temy ....
„Volební právo pro všechny Berlíňany“, což je narážka na nerovný přístup k cizincům,
„Chci milovat takový, jaký jsem“, což je prosazování práv homosexuálů, nebo
„Zeptejte se svých dětí, proč volí Piráty“.
.... z tohto mam skor dojem ze ich volili hlavne teply pristahovalci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máte jedno, ČPS zase bojuje proti neonacismu, za cikány a za svobodný software... taky je volit nemůžu. Ať si je volí hnědočeši bez počítačů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hezky je to napsané v úvodu článku - tuhle sebranku můžou opravdu volit jenom odrostlí warezáci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebo mladi komuniste

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Chci milovat takový, jaký jsem“, což je prosazování práv homosexuálů

Zajímavé je, že i mezi >60letými se našla 4 %.

???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.