Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VESA: 3D FullHD i 4k UltraHD z DisplayPortu přímo do HDMI

Architektura a technologie Radeonů HD 6800: DisplayPort
Organizace VESA představila nový standard DisplayPort dual-mode, který výrazně posouvá interoperabilitu video výstupů. Pro HDMI 1.4 zařízení tak bude možné používat 3D/DeepColor 1080/60Hz, stejně jako 4k/30Hz...

Věc samozřejmě není úplně jednoduchá: máte-li však doma zobrazovadlo s HDMI 1.4 rozhraním na vstupu, pak jistě víte, že skrze dual-mode DisplayPort→HDMI kabel (adaptér) bylo možné do vaší TV protlačit maximálně 1080p. To pochopitelně v PC světě, kde má DisplayPort stále větší váhu nebylo optimální. Pro 3D FullHD, resp FullHD s >8bit/color hloubkou, resp. 4k rozlišení nebylo možné připojit HDMI televizi pomocí DP výstupu z grafické karty. VESA nyní možností dual-mode adaptérů z DP na HDMI rozšiřuje ve specifikaci dual-mode v1.1.

Nové režimy tak umožní skrze DP výstup nabídnout HDMI 1.4 zobrazovadlu jak 1080p s 3D 60Hz, resp. vyšší barevnou hloubkou bez 3D, tak právě 4k video. Obecně řečeno, dual-mode DisplayPort nyní podporuje všechny režimy, které podporuje samotné HDMI 1.4. Toto je nepochybně důležité mimo jiné pro počítače Apple s jejich miniDisplayPorty, resp. Thunderbolt konektory. A stejně tak i pro grafické karty a jádra všech výrobců (tedy zejména AMD, Nvidia, Intel), kteří DP výstupy podporují a aktivně již po léta osazují.

Nová specifikace zrychluje frekvenci TMDS ze 165 na 300 MHz, přičemž TMDS takt u HDMI 1.4 je 297 MHz. Tato jednoduchá korekce specifikace toto vše zajistila. No, mohlo to být už dávno, jelikož nám to tak trochu „za*írá“ trh dopřednou nekompatibilitou: stávající DP→HDMI adaptéry, které vyšší rychlost nepodporují, budou odteď známy jako Type 1, nové s 300MHz rychlostí jako Type 2 - ty budou samozřejmě zpětně kompatibilní. Asi netřeba dodávat, že Type 2 bude fungovat jako Type 2 jen tam, kde bude patřičná podpora i na straně vstupu, tj. 300 MHz na DP výstupu z grafické karty/čipu.

Adaptéry DP→HDMI typu 2 jsou k dispozici u řady výrobců, čekejme je i na našem trhu ve velmi blízké budoucnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VESA: 3D FullHD i 4k UltraHD z DisplayPortu přímo do HDMI

Pondělí, 4 Únor 2013 - 13:18 | danieel | Adaptery jsou, ale co vysilaci strany? Ktere...

Zobrazit diskusi