Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VGA výstup to má spočítané, DVI jej bude následovat

Sem pro nova a jednotna rozhranni, ale v tuhle chvili bych vsemi deseti vymenil na svem notebooku HP 8740w DisplayPort za HDMI (HDMI vubec nema).

DisplayPort je sice krasna nova zalezitost, ale nemohu diky ni notebook k nicemu pripojit vc. neprislis stare 42" LCD televize s HDMI a klasice 22" LCD LG musim mit pripojene pres VGA i kdyz na 2 roky starem notebooku jsem ho mel pripojene digitalne.

Ano redukce DP/HDMI existuje v radu stovek Kc, ale to sou jen prodratovane konektory a ne kazdy DP (resp. vystup GK - ATI M7820 alias MR HD 5870) umi mod HDMI a na vyse zminenem notebooku prave tyto redukce nefunguji a je potreba aktivni redukce v radu tisicu korun, ktera je navic v CR temer nedostupna.

Vysledek? Mam skvele supermoderni licenci odprostene rozhranni pro obraz, ale jen a jen pro nove zarizeni, ktere jej maji take a u starych mam proste smulu. Vyrobci sou jiste radi ze je DP zadarmo oproti HDMI, ale to je mi jako uzivateli ponekud jedno, protoze pres HDMI vsechno fungovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 8540w a redukce za asi 200kc mi funguje bez problemu. GK mam quadro 880, tak to je mozna tim jestli tomu dobre rozumim. I repraky to na LCD naslo i kdyz jsem to nechtel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam taky 8540w a vybiral jsem to kvuli DP, ze zvladne 2560x1600 / 30" .. a ted musim shanet aktivni redukci na DL DVI, jez se musi napajet z USB, to je humus..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel vidim ze prave tahle redukce je uz nedostupna, byvala k dispozici na CZC za cca 2500 Kc, coz je nehorazna suma za redukci.

Jak sem psal DP aby s nim fungovaly ty levne redukce musi HDMI umet = musi obsahovat HDMI transceiver a to zalezi na vyrobci GK - proto napr. na tom Quadru 880 funguje, kdezto me na FirePro M7820 nikoliv.

Jiste reseni ale mam: aktivni a vcelku levne redukce DP/HDMI vyrabi spolecnost Accell za cca 500-700 Kc, ale v CR se absolutne nedaji koupit. Dostupne jsou ale napr. na amazon.com nebo ebayi: http://cgi.ebay.com/Accell-UltraAV-10-inches-DisplayPort-HDMI-Adapter-/2... (modelove znaceni B086B-001B, http://www.accellcables.com/products/DisplayPort/DP/dp_hdmi.htm). Do CR ale neposilaji, takze je nutne je objednat pres zasilkove sluzby, ktere Vam je koupi v USA a poslou do CR (napr. shipito.cz). Ovsem tezko rici, zda vyrabi i duallink.

Musim znovu rict, ze v tuto chvili DP = vice problemu nez uzitku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Letitý a zbytečný (pro 99,9 % z nás) analogový VGA výstup na D-Sub konektoru"

Tak tady bych si dovolil nesouhlasit. Je to pro mě nejjednodušší způsob, jak si z notebooku pustím film na plazmě, a určitě nejsem jediný. Notebook je sice nový, ale bohužel jiný než VGA výstup nemá. Zato má konektor ATI XGP™ ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky používám analog VGA k připojení k televizi. Tolik HDMI vstupů tam nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

70% superlevných LCD mají stále jen VGA... A protoze si 60% populace kupuje superlevné LCD tak nemůže být VGA pro 99,9% zbytečné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já zase v poslední době narazil na několik případů, kdy na noťásku nebylo žádným způsobem možné nastavit 1680x1060 přes DVI tak, aby to externí monitor správně zobrazil - obojí značková záležitost. Blbej VGA kabel to vždy okamžitě bezproblémově vyřešil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samé na mé televizi (jedna z prvních LCDček s DVBT tunerem a HD ready rozlišením). KDyž to propojím přes HDMI, tak neakceptuje jiné rozlišení než 720p/1080p a upscaluje to na nativní rozlišení (1360x768) a to je humus vážení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám doma staršie PC a server, ktoré majú len VGA.

Tak keby som si nenechal starší LCD s VGA, tak za pár rokov by sa mi mohlo stať, že PC nebudem môcť používať vôbec a server by som nemohol napr. preinštalovať v prípade núdze.

Takže, pokiaľ by sa 95% modelov LCD vyrábalo bez VGA a 5% ešte z VGA, tak fajn, bude sa to dať prežiť. No pokiaľ by sa bez VGA vyrábalo 100% LCD, tak to bude do budúcnosti pre niektorých doslova katastrofa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LVDS přežívá z historických důvodů? LVDS je interní (nekódované) připojení mezi samotným lcd displejem a main boardem např. v monitoru,lcd tv, pdp tv nebo notebooku. Jen tak bych jej nezatracoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iDP jako nahrada LVDS v budoucich LCD displejich pocita jen s jednim, max dvemi pary kroucene linky. LVDS jich ma 4 az 5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě sem se s iDP nikde nesetkal. Servisuju spořební elektroniku posledních pět let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to budouci standard a taky jsem ale zatim zadny LCD modul nevidel s nim - ani na papire.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VGA výstup je opravdu pravěký způsob připojení zobrazovadla k počítači, nicméně, pořád se ještě používá. Dataprojektory jsou osazeny spíše VGA vstupy. Na netboocích je z 99% VGA výstup. Na dnešních laptopech je zatím častější VGA výstup než DVI výstup kromě nějakého toho moderního výstupu.
Také mě překvapila jedna věc u nás na fakultě. Pořizovaly se nové 23" LCD monitory a ke všemu překvapení byl k těmto monitorům přibalen jenom propojovák pro obstarožní VGA. To je fakt zvláštní, spíš by bylo snad logičtější, že by součástí balení byl pouze DVI kabel. Jak někdo může tak velký monitor připojit přes VGA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam takhle pripojene 23" LCD. Pres HDMI kabel to na 10 metru z notebooku neslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si mal nejaký lacný a nekvalitný HDMI kábel. Ja mám tiež 10 metrový HDMI kábel a z notebooku to normálne púšťam na TV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naprosta vetsina (vsechny?) konferencnich mistnosti s projektorem podporuje VGA vstup
preji hodne stesti s HDMI ci DP a mnoho veselych zazitku s DHCP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to tak protoze to uzivatele donutí si koupit ještě DVI kabel za cca 150,- a výrobce onu sumu ušetří.
DVI vs. VGA z pohledu výrobce = víc drátů, vyšší cena.
a tak díky této rovnici přibalí onen VGA kabel, jen proto aby tam "něco" bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem s HDMI je ze stale jeste nepodporuje rozliseni vice nez 1920x1200 a pres DP zase casto nejede chraneny obsah ie. HDCP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je blbost. hdmi 1.4 podporuje i 4096×2160

http://en.wikipedia.org/wiki/Hdmi#Version_comparison

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu, přesto když si obě rozhraní porovnáš DP oproti HDMI toho nabízí mnohem více. Pokrok nezastavíš, dneska je VGA/DVI mrtvé zítra to bude HDMI, což bude jedině dobře, proč by nové grafické karty nemohly mít to nejlepší, když to navíc není zatíženo licenčními poplatky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mnohem vice? co konkretne "mnohem"? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si takhle přečíst nejdříve co DP vlastně umí?
např. multistream aneb umí tohle snad váš HDMI?
http://media.bestofmicro.com/Radeon-6870-6850,E-7-266191-13.jpg
Nemá cenu se s tebou ale jakkoliv bavit, tuhle featuru a každou další kterou bych ti ukázal prohlásíš za nedůležitou, licenční poplatek kterým je zatíženo HDMi bagatelizuješ stejným způsobem jako nepodstatný až nakonec uděláš z Hdmi luxusní nepřekonané videorozhroaní na věčné časy. Chápu že jsi fanda značky, proti tomu tolik nemám, ale už by sis mohl konečně uvědomit, že hdmi se nerovná Nvidia a DP se nerovná Ati. Možná by ses potom nedopouštěl dalších demagogických tvrzení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sice ano ale 99% soucasne pouzivanych zarizeni a velka cast prodavanych stale jeste podporuje 1.3 pripadne i 1.2 .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stejne jako 99% soucasne pouzivanych zarizeni a velka cast prodavanych stale nepodporuje (a nebude podporovat) display port. your point please?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi si chtel napsat 4096×2160p24 (24 fps)
pro stejne rozliseni a 60fps je potreba zhruba 3x vetsi datovy tok coz je docela dost podstatny rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výstup VGA analog je relativně snadno realizovatelný pomocí FPGA, SRAM a pár rezistorů. Až bude Display Port dobře zdokumentovaný i pro amatéry a snadno a levně realizovatelný v průmyslových a embeded řešeních, tak nechť si klidně VGA analog zmizí. Předpokládám, že se tak stane až nějaký čas poté, co bude výrazně majoritní mezi uživateli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na DP v podstate neexistuje externi RX/TX chip (krome snad dvou modelu od divne firmy). Pak jsou jen prevodniky DP-DVI a cele DP je spis domena cipu, kde se dp integruje.. takze kutilstvi je konec. To i DVI/HDMI/LVDS je jednodussi, existuje hromada standardnich cipu na prijem i vysilani, vcetne HDCP pokud je zadano. A par centu za licenci? To nikdy neni problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasim, ze VGA (a casem i DVI) je pase. nechapu ale, co vam vadi na licencnich poplatcich za HDMI. vite jak jsou velke? projevi se to snad nejak v cenach zarizeni v ramci konkurencniho boje? to tezko.

tohle je taky vtipne:
"Eric Demers z AMD jasně demonstruje logický postoj: trh se vyvíjí, je zde potřeba připojovat více monitorů". no, jeste aby amd neopomenuli zapojovani vice monitoru, ktere potrebuje 0.05% lidi. diky nechci. ja si radsi zapojim 3d vision projektor ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více monitorů potřebuje 0,05% lidí (programátoři aj.) ale 3D přes brýle nikdo - někteří by dokonce museli dostávat zaplaceno aby něco takového používali:). Kdyby vrážely nvidia/AMD peníze do něčeho jiného, byla by jim drtivá většina vděčná - lepší ovladače, lepší fyzika ve hrách, lepší SW podpora GPU v co nejvíce programech. AMD a jejich vícemonitorové řešení mi tak drahé na vývoj nepřijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč, víc monitorů je fajn věc. Pro normální smrtelníky asi fakt stačí jeden, ale určitě je blbost, že nikdo nevyužije víc monitorů. Já třeba mám netbook + LCD a kdyby to šlo, tak by se klidně hodil ještě jeden monitor navíc :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a pokud budu úplný blázen, tak si pustím na ATI 6850 3D na 3 projektorech najednou a budu skoro jak ve Startreku ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Více monitorů je naprd, protože to má Ati a Nv nikoliv, bez 3D vision se nedá žít, to už jsme tu od tebe párkrát slyšeli a jsme na to zvyklí. Ale s tím haněním DP a glorifikováním HDMI už můžeš klidně přestat. Už i dvorní výrobce GF karet Gainward zjistil, že Nvďácký standard (2xDVI + mini-HDMI - krása 99% lidem pak visí vzadu ta přiblblá miniHDMI -> HDMI redukce) stojí zaprd a proto nabízí některé modely GF s DP. Např golden sample 470GTX. Tak co už je to DP v pohodě že? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klidne si dej plus obema ucty. pravdu mit stejne nebudes. pravdu ma totiz mirek. stejne jako 0.05% lidi potrebuje vice monitoru, tak 3d vision potrebuje tak 0.005% lidi. o tom neni pochyb. ja jsem psal, ze vic monitoru je nepotrebna vec OBECNE a ze JA SAM si radeji zapojim 3d vision projektor. nekdo jiny, at si klidne zapoji kacera donalna, to je mi sumak :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pravdu mit stejne nebudes" já ji nemohu mít nikdy už z principu že? ;-)
"klidne si dej plus obema ucty"
Docela se bavím, nevím kdo tady dává komu mínusy a sobě plusy viz můj příspěvěk níže, kde mám -2 a ty +5, víš ty co, dal jsem všem tvým příspěvkům tady +1 aby ses cítil lépe, protože teď nejspíš zažíváš neskutečná duševní muka ohledně té GTX 470 s DP od gainwardu. Na jednu stranu je božská protože má čip od Nv, na druhou stranu špatná protože má DP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok, takze kdyz ja mam +5 a ty -2, tak to podle tebe neznamena, ze si napsal kravinu? :) a tech +1 mi nmarostlo u dvou prispevku. ze by jsi u vsech ostatnich uz predtim pridal -1? :D me display port na grafikach nevadi, kdyz tam je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tenhle článek. Konečně už tu nebudou příznivci Nv psát, jak je DP k ničemu, když jsem kritizoval většinu Nv karet, že jsou pozadu v tom, že ho neobsahují

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevim jestli to to uniklo nebo jsi to schvalne prehledl, ale ty firmy se dohodly na scrapnuti VGA/DVI a ne na tom, ze budou ted vsichni podporovat display port ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli ti poslední odstavec článku unikl nebo jsi ho schvalne prehledl:

"...ale my rozhodně fandíme bezplatnému DisplayPortu a HDMI bereme na milost proto, že další alternativy jsou daleko méně sympatické"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je jejich nazor. ja s nim nesouhlasim. tema clanku je jasne a s tim preference redaktoru nema moc spolecneho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mínus za ocitování článku? Neměla by je spíše dostat redakce? ubožáci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nevim a jak pak pripojim CRT monitor? Vim, ze u ATI je to s prichodem ovladacu pro 5xxx minulosti a VGA vystup je na kartach naprosto zbytecny, protoze na ne nejde nic (slovy nic) pripojit. Ale ostatni komu se podarilo karty ATI zbavit a vratit ji(jako mne:), tak tem VGA funguje v poradku. A treba ja na nej mam propojeny CRT monitor a jeste minuly tyden jsem mel na VGA propojeny novy LCD. Nez jediny, ktery dokazal na 10 metru prenest fullhd signal, se ukazal byt DisplayPort. Ano, mohl jsem koupit DVI nebo HDMI kable za 3 litry, ale to jaksi nebylo v planu:) Pro takove pripady jako je padesatimetrovy kabel je analog nejlepsi. A druhy LCD, ktery vede z notebooku (ten ma HDMI+VGA), tak ten mam samozrejme taky pres VGA (pres DVI se ani nerozjel - je tam ATIshit grafika, na karte z PC se aspon rozjel, ale obraz tapetoval:).
Jinak co se tyce DP, tak je nvidia hodne pozadu, to je pravda, jedina co ma DP je Zotac a to byla i moje volba:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z vlastni zkusenosti vim, ze se da 10m hdmi poridit za min nez 3000,- a to vyrazne. nekupujte monster cabel proboha. cokoliv co ma certifikaci hdmi tak svuj dany standard proste MUSI zvladnout, jinak by to tu certifikaci nedostalo. osobne nechapu, jak nekdo muze naletet marketingu "lepsiho obrazu" u digitalniho kabelu. ten bud data prenese, nebo ne. nic mezi ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ten bud data prenese, nebo ne. nic mezi .."
To se rikalo i s prichodem digitalniho vysilani a to "neco mezi" je vsem znamy ctvereckovani.
Abych se vratil k tem kabelum, tak je to neco podobnyho, ale misto ctverecku to ma treba vypadky, nebo se rozjede synchronizace (ano opravdu i u digitalu) rozdvoji se obraz. proste co pristroj to ojedinelej druh vypadavani obrazu.
Taky bych byl rad kdyby to bylo jen JEDE a to porad perfektne, nebo NEJEDE a to vubec. Jenze skutecnost je jina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kabel, ktery ma vypadky, nedostane certifikaci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nemusi byt problem hned v kabelu, proste grafika pousti slabsi signal a na 5 nebo 7 metru to jeste staci, ale u desitky uz je na druhy strane tak slabej, ze obraz bud vypadava nebo neni vubec. Takova je praxe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u HDMI jsou tusim pro plnou rychlost garantovane maximalne 3m. Nevim jakou certifikaci myslis, patrne treba HIGH SPEED a podobne, ale i to je myslim max na 60Hz pri 1080p, coz je pro me malo. Navic kabel co jsem koupil v softcomu za 250Kc urcite zadnou certifikaci nemel:o) Prave o to mi slo koupit neco rozumneho a ne nejaky clicktronic za 2-3k.
A ano zalezi i na grafice. Treba shit od ATI se nechytl, monitor se ani nezapl ...... ale treba nvidia fungovala, ale zas pres obraz skakaly zelene linky:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hdmi veci uz jsem zapojoval opravdu hodne a tohle se mi jeste nestalo. zelene linky pres obraz zneji divne. obraz bud dorazi nebo ne (muzou v nem byt i komprimacni chyby kvuli spatnemu signalu). pokud jsou zelene linky pres obraz, tak imo obraz dorazil a chyba nastala nekde dal ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste tam litaly zelene a ruznobarevne linky ..... proste blby signal. Nebo proste cely obraz zelene sumel a pak uplne vypadl:) Zalezelo na rozliseni a frekvenci. Jinak uz jenom z principu digitalni obraz pres kabel, tam nemuze dochazet ke komprimacnim chybam:) To neni mpeg:o) Tam je mozna nejake CRC, mozna nejaky samoopravny, ale to je vsechno. Pokud dojde paket (no, rikejme tomu u HDMI taky paket) a je spatny, tak ho bud muze monitor zahodit nebo zobrazit. No, vlastne vzdy musi neco zobrazit...pochybuju, ze je nejaky (byt i) cinsky monitor, co by po spatnem paketu zahodil cely frame a vypl se:o) Takze z naprosteho principu sireni signalu, muze (a u me dochazelo) k chybam v obrazu. DP, pres ktery to mam ted (nejlacinsi kabel co jsem nasel) uz ma paketovy protokol, takze ma urcite i nejake samoopravne kody a vsadil bych se, ze ma i feedback od monitoru, ze ma treba snizit frekvenci nebo upravit delku samoopravneho kodu v paketech a podobne.
Osobne mi monitorove digitalni kabely prijdou tristni, je tam 20 dratu a na par metru to dela potize ..... kdyz si vemu kdejake STPcko Cat6, ktere zvladne 10Gbit snad v radech sto metru, tak je to smesne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u digitalniho obrazu pres kabel zalezi, v jakem formatu se vysila. pokud jsou to raw data, tak mas pravdu. ale tak to zdaleka byt nemusi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zelené linky? hm, kdyby to byly červenomodré pruhy, to bych věděl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem pořizoval 10m kabel PremiumCord HDMI 1.4. Odzkoušen přenos z HTPC (nVidia G100 s HDMI - ozkoušeno FullHD a všemožná nižší rozlišení), SAT s HDMI, HDD/DVD s HDMI. Žádné zařízení nemělo problém a obraz jak víno a bez výpadků. Cena kabelu cca. 330,- Kč. Nechápu proto ceny kabelů HDMI 1.3 v délce 10m kolem 3000,- Kč. Bral jsem HDMI 1.4 kvůli vyšším nárokům standardu, tím pádem kabel musí být lépe udělaný než kabel standardu HDMI 1.3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. Tiež som kupoval presne tento kábel a video púšťané z 13,3" notebooku s grafikou tuším Intel HD4500 je bez problémov. Kľudne to môžem skúsiť aj z počítača s Ati HD6850, ale verím, že aj tam to bude dobré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a presne o tom jsem mluvil. 3000,- je proste blbost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pockej a jak to ja udelal ze sem mel chvili na hd5670 vga - crt a lcd na dvi? To sem asi kouzelnik kdyz podle tebe to nejde... To by je tam pak urcite osazovali, by se jim strasne vyplatilo davat vystupy ktery nejdou pouzit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem ale trotl, že jsem doteď nevěděl že u ATI 5xxx nejde na VGA výstupu nic! A já na ATI 5850 provozuji už dobře rok 21" CRT 1600x1200. Obraz naprosto bezproblémový jak na amatérskou práci s fotkami, tak na AutoCAD, a podobně.
Tak nevím. Ten komu to prý nejede je buďto pěkný kecal, a nebo má vadnou kartu. O toho jsou ale reklamace!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem začal používat na svém 22" LCD DVI až vloni, když jsem potřeboval mít k jednomu LCD připojených víc počítačů a začalo být logické používat víc vstupů místo VGA přepínače. Zásadní rozdíl v kvalitě jsem nepozoroval, asi dobrý převodník.

V práci jedeme též na VGA (windowsový programátor v nejmenované finanční korporaci) a jak jsem se dozvěděl tak i nová várka LCD, které nám firma koupí místo dosluhujících 4:3 19" panelů od HP budou mít jen VGA.

Rozdíl mezi DVI, VGA, DP a dalšími je pro běžného kancelářského nebo brouzdajícího člověka nulový, zajímá ho hlavně, zda má kam zapojit kabel na obou jeho stranách. A to má zatím stále největší pravděpodobnost u VGA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nektere LCD panely maji s VGA problemy. Nejsou schopny se dokonale synchronizovat a pak byvaji mazle prechody barev. Samozrejme to nebude vadit pro film. Ale pro carovou grafiku je to trochu pruser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik procent uzivatelu pocitacu dela profesionalni carovou grafiku?

To je jako bychom vsichni museli zahodit svoje auta a prejit na aktualni model F1 od Ferrari, protoze profesionaly zdrzuji i milisekundy.

Nemam rad, kdyz nekdo nekomu nuti, co ma pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja netvrdim, ze je VGA jako takove spatne. Ale spojeni analog VGA a LCD je problematicke.
Vyhodou je, ze je to dlouholety standard. Nevyhodou je nutnost zbytecne dvoji konverze, ktera v mnoha pripadech neni dobre zvladnuta. To rozpliznuti vadi pri jakekoli jemnejsi praci a i pri cteni mensich pismen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nemam rad, kdyz nekdo nekomu nuti, co ma pouzivat. "
Presne tak, u LCD a jinych digi zobrazovadel je krom zpetne kompatibility BLBOST tam cpat MISTO digitalniho konektoru JENOM ANALOGOVEJ VGA

Je to zmineno uz v clanku ze vyrobci (vsichni (kartelova dohoda)) monitoru radeji priplatily za A/D prevodnik aby se mohl monitor jen s VGA konektorem (vyrobne drazsi) prodavat levneji nez monitor co ma DVI prodavat az o ten litr draz.

Mnohdy stacilo jen dokoupit DVI konektor za 50,-kc monitor rozdelat a napajet ho tam.

Takze vyrobci monitoru nas NUTILY pripojovat LCDecka VGA konektorem naprosto zbytecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kolik procent uzivatelu pocitacu dela profesionalni carovou grafiku?"
Třeba já dělám v CADu a už si nedokážu představit mít před sebou analogovej blinkanec. V podstatě se to týká čehokoliv ve widlích co neni film, rastrovej obrázek apod.
Dodnes si pamatuju když jsem před lety vybíral grafiku, jak výrobci příšerně šidili DA výstup a pak lidi, co dávali za kartu 16000kč, se nestačili divit.
U mě to tenkrát vyhrál Leadtek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já, když:

- kreslím v CADu
- kreslím v Inkscape
- pracuji v textové konzoli
- pracuji s tenkým/kontrastním textem
- ...

Vlastně ať už dělám cokoli, tak rozmazané kontury vadí. Znám to velice dobře, rozdíly mezi některými kombinacemi LCD + graf.karta + analog VGA kabel jsou značné.

Viděl jsem LCD, které v rozlišení 1280x1024@60Hz zobrazovalo duchy, kde šlo předcházející konturu grafiky najít nejméně 3x - rozmáznutí přes několik pixelů směrem vpravo od kontury.

Viděl jsem několik LCD, které nebylo možné vyladit na pixelclock grafiky.

Viděl jsem LCD, které při určité kombinaci pixelů zrnily, nebo kde zrnila konkrétní barva.

Tím chci říct, že jsou situace, kdy je digitální propojení monitoru a počítače velmi užitečné a rozhodně to není jen "profi řešení pro fajnšmekry". Někdy to je nutnost, protože se blbě sešly tolerance.

Bohužel 3 různé standardy jsou problém a proto na jednu stranu Display Port vítám. Na druhou stranu - jak jsem zmínil výše, je problém signál DP generovat amatérsky (alespoň zatím řešení neznám, nedozvěděl jsem se o něm) a to se mi nelíbí (např. když už konečně mám scandoubler v ZX Spectru a tudíž kvalitní VGA výstup).

Taky by se mi nelíbilo, kdyby VGA analog zmizel (v blízké době), protože když je nouze, tak je dobrou záchranou. Ale vyšší rozlišení než 1280x1024 bývá přes VGA analog problematické a jakékoli digitální rozhranní to řeší lépe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si oponovat zeby bezny clovek rozdiel medzi VGA a DVI/DP nepoznal. Poznal. Ver tomu. V robote mame DELL sety s dokinou a monitorom, a pripojenie cez VGA kabel zranuje oci. Moare, tiene na pismenkach, podivne farby, ciary pri skrolovani. Ked sa dokina pripoji cez DVI kabel, nie je problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ta stejna velka firma Intel, ktera u vetsiny svych miniITX boardu tvrdosijne lpi na VGA vystupu a DVI se vyhyba?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VGA/D-sub no dobre, je uz stary a ta analogovost uz je vazne trochu pase, ale DVI? Jeste jsem na nej nestihnul prejit a uz ho chteji rusit? To vypada na dalsi napad na tema "kdyz si lide nechteji novy hardware kupovat dobrovolne protoze ten stary jim staci tak je k tomu donutime" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda ne. Na pocitaci chci vystup, ktery se stara predevsim o to, jak dostat obraz kvalitne a spolehlive do monitoru a ne neco, co sleduje snad i jestli ma uzivatel dostatecne drahe trenyrky od toho spravneho vyrobce. Buzerujici hnusy typu HDMI at si strkaji do spotrebni elektronik, ale v PC je nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se HDMI dalo přinutit ke stejnému chování jako VGA, tak bych neměl nic proti. VGA je prostě výstup, signál na něm je přítomen stále a nikdo se nestará, co je na něj připojeno. Zatímco když chci dělat s HDMI, nastává problém. Rozbočit ho občas nejde, protože GK přes rozbočovač nechápe, co je na výstupu za monitor, tak to raději vypne zcela. Je to v podstatě blbost v ovladačích způsobená paranoiou studií, ale neskutečně komplikuje život i v případě, kdy žádný HDCP mód není aktivní.
A kvalita kabelů je taky bídná. Byť je kabel hrdě označen HDMI 1.3, 10m do TV s ním je problém. Některé nefungují ani na 5m.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No přiznám se, že na DSubu v délce pěti metrů to taky nebude žádná sláva, tedy myslím vyšší rozlišení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže DSub se v nejhorším nechá rozdělit na 5xBNC a tam se dá jít i na větší vzdálenost. A protože je to analog, vždycky je aspoň něco vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak mají výrobci v plánu řešit připojování k AV technice, když jsou tyhle délky kabelů? V takové poslouchárně/aule na VŠ délka kabelu slušně narůstá, navíc všechny digitizéry, přepínače, rozbočovače apod. bývají připojené přes obyč. VGA, to se budou kupovat notebooky z bazaru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální je pro toto používat SDI rozhraní. Dnes je jen v profi oblasti a tím je drahé, při hromadné výrobě by byla cena rozumná. HD video se přes něj dá přenášet na desítky metrů jedním BNC kabelem, jde to i bez problémů rozbočovat. Neprojevuje to žádnou zbytečnou inteligenci, nestará se to o to, co je napojeno na výstupu - což je přesně to, co se magorům z filmových studií nelíbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(pro 99,9 % z nás) ... autor se evidentne zblaznil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam GTX460 s miniHDMI - coz me neskutecne nastvalo,doufal jsem ze bude aspon redukce v cene ale ono nic,sehnat ji u nas na meste nebyla sranda,mam do ni pichly 10m HDMI kabel za necelejch 300! Kc,zvlada mi bez problemu 1080P a to mam jeste na druhy strane redukci HDMI na DVI :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"VGA je pochopitelně mimo". Pan odborník si neuvědomil, že VGA tady stále ještě je, právě proto, že není mimo. Že na ní lze udělat libovolné rozlišení s libovolnou barevnou hloubkou, vše limitováno pouze kvalitou(=cenou) provedení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka, jestli se VGA a DVI prestane pouzivat u novych GK. Tam je mi to docela jedno, vyvoj clovek nezastavi, ani to neni dobre delat:-)
Horsi je, jak to bude s monitorama. Jde o to, ze pro urcite - zvlaste kancelarske - pouziti uplne staci HW 5 let stary, a jeste klidne 10 let stacit bude. Proste na to, aby si nekdo napsal dopis, vytisknul ho a nebo zapsal neco do tabulky, poslal mail a prijmul mail - na to staci bohate nejaka "P4 s XPckama", v budoucnosti mozna s jinym OS, ale porad v teto urovni. Dodnes se prodava docela dost repasovanych Pc typu znackove Delly,Compaqy a podobne, kter maji proste integrovanou GK a maji VGA vystup.
A spouste firmam to proste staci. Takze moc doufam, ze jeste za 5 let pujdou koupit monitory s VGA rozhranim, protoze by byla blbost jen kvuli rozhrani menit cele pocitace...a monitor je precejen neco, co se meni asi casteji nez Pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.