Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIA IDE (Storage) Accelerator Driver

na strance s downloadem Platform driveru - Hyperion / 4-in-1 - se vyjadrujou v tom smyslu, aby uzivatele starsich chipsetu radeji sahli po starsich 4-in-1 driverech, mozna by bylo dobre tyto nove ovladace vyzkouset na nejake modernejsi desce s jiznim mustkem rady VT823x..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato možnost je už dávno, skončil jsem s ní, když jsem pořídil SONY DRU-510A, nějak mě NERO nechtělo pálit DVD. S IDE z 4in 1 to jelo v pohodě. Tehdy se ale instalovala utilita viaidetool.exe ve které se vše nastavovalo a pokud si to dobře pamatuju, tak default byl jen režim PIO.
Ta utilita se instalovala do Program Files do adresáře VIA. Ale je to dávno a popravdě řečeno nemám náladu si rozhodit systém zkoušením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně se chová i Intel Aplication Accelerator, také nastaví nejlepší režim, jaký zařízení podporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Multi Word DMA 2
S tímto jsem se setkal také u svého nForce chipsetu. V biosu je totiž možno samostatně Nastavit UltraATA Mode a DMA mode. Pokud zapnu DMA i UltraATA Mode, systém nenaběhne. Při vypnutém UltraATA Mode a zapnutém DMA Mode disk komunikuje v módu Multi Word DMA2 (šnečí rychlost). Pokud UltraATA zapnu a DMA Mode vypnu, disk běží v módu UltraATA 5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam dojem, ze jde jenom o prevlecenej idetool / via pdf filter. Nicmene,jelikoz mi pod nim nefunguje DVD napalovacka, a ze je problem v nem mi trvalo docela dlouho nez jsem na to prisel a to taky nahodou , tak .... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj DVD LG GSA 4160 prestala palit DVD media... radsej to neinstalujte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná to bude poněkud OT, nicméně když již zde byl zmíněn Intel Application Accelerator, tak i já jdu se svou troškou do mlýna. Nedávno jsem koupil disk 200GB a chtěl jsem jej rozchodit na s deskou ASUS P4B533-M (Intel 845E, ICH4), nejnovější BIOS, System Win 2000 Prof. SP4, povolená 48-bit adresace. Disk se tvářil, jako že ano, nicméně jej nebylo možno naformátovat ani náhodou. Vždy tak po 3/4 hodiny systém zahlásil něco v tom smyslu, že formátování nebylo možno dokončit a bylo. Na disk zapisovat šlo, ovšem u nějakého (malého) procenta souborů obsah neodpovídal skutečnosti. Trápil jsem se s tímto stavem docela dlouho, googlil jsem, ptal jsem se chytrých lidí, málem jsem uvažoval o reklamaci disku. Pak jsem jej vyzkoušel v práci a disk šlapal jako hodinky. Bylo jasné, že chyba není v disku. Pak mne napadlo (víceméně jsem již nevěděl kudy kam) odinstalovat zmíněný Intel Application Accelerator. A bylo to. Disk šlape jak má. Nevím, zda-li byla na mé straně, či se jedná o problémový SW, nicméně jedno vím určitě - že se mu již zdaleka vyhnu.
P.S: Nevíte někdo náhodou, jak pod W2k otestovat povrch disku? Nějak jsem to v systému nenašel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S timhle zkusenost nemam, ale mam zkusenost s tim bonusovym "VIA IDE miniport". Zavěr? NEDOPORUČUJI INSTALOVAT. Přenos na IDE sběrnici je sice rychlejší (o desetiny až jednotky %), ale za cenu vyrazne vyssiho vytizeni CPU(!) a navic to obcas vyvadi "psi kusy" pri vypalovani, napr. nejde palit on-the-fly, nebo nejdou najednou palit dvd ci cd-rw, apd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem ho taky zkoušel... Deska Soltek SL-75KAV, chipset KT133A, 686B, Win XP SP2 Eng. Po nainstalování a nutném rebootu jsem se už do systému nedostal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radim: Ano IAA stejně jako teď ten driver od VIA může v některých konfiguracích dělat potíže, zvlášť např. s vypalovačkami. Nicméně u IAA jsem se zatím s problémy na čipsetech 815 a 845 pod
Win2k a XP nesetkal. U čipsetů 865 a výše nelze tyto ovladače použít.

Povrch disku se ve Win2k stejně jako v XP testuje pomocí CHKDSK. Je třeba použít příkaz "chkdsk /R". Při testu disku C: bude nutné provést restart PC a test proběhne před startem OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Corwin78: Ten CHKDSK jsem zkoušel, ale bez parametru. To bude asi ten problém. Proběhlo to velmi rychle, v žádném případě to nemohlo otestovat povrch celého disku. Zkusím s parametrem. Díky moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tento driver na zostave ASUS A7V880 ( KT880 + VT8237) v kombinacii so SATA diskom a Win XP asi nie je dobre riesenie, kedze pri jeho instalacii system zamrzol a nasledne sa uz jaksi ani nerozbehol. Pomohlo az obnovenie poslednej znamej funkcnej konfiguracie v menu pri boote systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já mám zase špatné zkušenosti s nVidia IDE driverema :(
Asi není o co stát a raději zůstat u těch microsoftích...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radim: chkdsk bez parametrů udělá jen readonly test, který nic nemění, jen podá report. S parametrem /f vám opraví případné chyby filesystemu, s parametrem /r, jak již bylo řečeno, otestuje povrch. Pokud si nejste jistý, doporučuji v takovýchto případech spustit program z promptu s parametrem /?, vypíší se vám možné volby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zufaly z vykonu diskov po instalacii sp2 som to skusil, ale beda, xp nenabehli ani v safemode.
zachranilo to nacitanie registrov od posledneho restartu (coz bolo 7 dni), takze sa nasledne rozos..lo par inych veci.
kazdopadne, pozor !
moj chipset bol kt133a

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Radim:
S IAA mám přesně opačnou zkušenost, ovšem na jednom stroji s chipsetem i815 (jak píše i Corwin78). Tam jsme v rachotě kdysi měli palírnu (IDE), systémový disk a dva 200GB disky. Bez IAA se samozřejmě tvářily jen jako 127GB, s IAA jsme z nich dostali plných 200GB a všechno šlape jak víno včetně té palírny. Navíc jsou ty 200GB disky ve Win2K zkonfigurovaný jako dynamický a spojený do jednoho svazku (to už jsem se v takové konfiguraci skoro bál o data, ale zatím to šlape bez problémů ;-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neinstalovat na Asus A7v880 ,mě pri spuštěni winampu naskoči známá modrá
obrazovka smrti,potom pomuže jenom poslední známá konfigurace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento driver na desce MSI K8M Neo-V (K8M800 + VT8237) v kombinacii s IDE diskem a SATA diskem a Win XP Home SP2 nefunguje. Po instalaci se systém jaksi ani nerozeběhl a pomohl až návrat k poslední funkční konfiguraci. Mimochodem výrobce upozorňuje, že driver nefunguje s Winampem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po blbé zkušenosti z VIA Miniport IDE driverem, kdy mi počitač dělal doslova psí kusy (nešlo vypalovaní DVD, časté chyby na disku, náhodné zámrzy systému), jsem byl dost skeptickej. Včera jsem neodolal, prubnul jsem to a zatím, funguje vše bez problému a nastaveni přenosu je taky v pořádku. Mám MSI KT6 Delta (KT600+VT8237), 1xSATA (system WXP), 1xPATA, DVD Toshiba a vypalovačku Lite-On. Tak nevím, možná je to tím, že jsem systém mezi tím přestěhoval na satu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Radim
na otestovanie povrchu disku pouzi diagnosticku utilitu vyrobcu HDD, mal som Samsung po neprijemnom pade a pri teste cez CHKDSK, alebo NU vzdy padol system ked sa dostal k poskodenemu miestu az HUTIL to presiel vsetko a zistil chyby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prvni otazka. Ktery ovladac je na VIA shitu south bridgi 686B stabilni? Hezky si ho osazjte SB zvukovkou, hardwarovou kartu na kodovani videa, sitovkou atd. a ....
Za druhe. Tyhle viakoviny a IAAoviny jsou obcas dodt o hubu, pokud mate chipset, HDD nebo kabel, ktery zpusobuje chyby pri zapisu. WinXP poznaji s defaultnim ovladacem, ze je neco v neporadku a snizi rychlost prenosu. Ale tyhle utilitky to fiürt drti na max, nasleduji chyby na disku, a obcas BSOD a restart. Osobne zjisteno na 2 kompech...
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S chipsetem 133A velky pozor!!! Taky 266 a pravdepodobne 333 take. Vsechny tyhle chipsety obsahuji bug (via bridge), ktery spociva v tom, ze pokud je zbernice pretizena, resp. jede na max. nekontroluje preteceni zasobniku a muze se stat, ze sem-tam nejaky ten bajtik se zmeni. Za normalnich okolnosti to moc nenastava, projevovat se zacina pri raid, mohutne kopirovani a obzvlast pri pouziti SB Live, ktera ma taky super vlastnost, ze zatezuje zbernici i v idle.
Chyba se projevi (ktome zatuhavani) tim, ze treba pri skopirovani fajlu z disku na disk se casti fajlu zmeni, obvykle 4-8-16-24-32 bajt ech za sebou. Da se to vyresit (na 99.9% myslim) vypnutim delayed transactions, nastavenim latence na 32, a hlavne nainstloavnim pci latence patch (verze 0.19) S timhle probleme se potykam nekolik let, od casu kdyz jsem zakoupil KT133A + SBLive :)
Ovbykle nejlepsi test korektnosti je vzit velkej soubor, tak alespon 512MB a skopirovat z jedneho na druhej disk (dva ruzne kanaly). A pak delat binary compare (fc /b file1 file2). Nebo crc32, md5sum. A pak nekolikrat poraz zkouset porovnavat. No, pokud zbytecne nosim drivi do lesa, tak se omlouvam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Itokar: Koukam mame stejne zkusenosti. Jen podotknu to testnou samozrejme se zapnutym UDMA.
Ja osobne jsem mel co delat se s VIAma do 333 a nikdo me uz nepremluvi, ze ty novy jsou ultra super extra special. Pro me to uz navzdy bude shit. Lidi co si pod Intel procak soupnou VIU to nemaji pod cepici v poradku... Na AMD bud novy SiS nebo nForce, ATI chipsety neznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Via IDE Acelerator instalován na MSI KT880 Delta, Seagate 80GB PATA, LG GSA 4163 a vše je nastaveno a běží bez jediného problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strucne. Bord MSI PT880,W2k.
Po instalaci driveru HD Tach 2.61 nevidi ATA disky, jen SATA. Burst read speed na nem klesl o 20%. "Akcelerator" jak vino !! Odinstalovano...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam dosku gigabyte Via KT600. V poslednom case mi zacal blbut jeden disk akokeby softwarove resety disku alebo nieco podobne. Proste v XP sa prenos z UDMA prepinal do PIO modu. Po nainstalovani VIA IDE Acc.....
to ide lepsie lenze pre zmenu aplikácie ktoré čítajú SMART informácie s diskou nic nevidia dokonca mi nenajdu ani disky.Riesenie??
Dik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že HD Tach nevidí PATA disky jsem nezaregistroval. A nejenom on, taky Nero InfoTool, Sandra, Everest a další aplikace, které informují nebo moniturují SMART. Jestli někomu dělají problém i Microsofti drivery může ještě zkusit Via IDE Driver, který je v balíku 4in1a standartně se neinstaluje. Stačí rozbalit ve WinRaru a nainstalovat ručně. Pak už jedině zaexperimentovat v biosu s nastavením Delayed Transactions, PCI Latency, PCI IDE BusMaster a 32 bit Transfer Mode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> blecha:
Vesměs souhlas. Právě deska GA-7DXR, na které jsem onen VIA Storage Accelerator zkoušel, toho byla zářným důkazem. Ten VIA686B se tam krapítko nepovedl, takže první dvě desky tohoto typu, které v tom PC byly, blbly. A to tím způsobem, že se po čase zbořil registr Windows 2000 a muselo se přeinstalovávat. Aktuálně je tam třetí deska (pořád tentýž typ) a na té zatím (klep klep) instalace Windows 2000 drží jak přibitá. Asi má nějakou opravenou revizi toho čipu 686B (jinak bylo úplně jedno, co jsem tam dal za BIOS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.