Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIA přijde letos se čtyřjádrem a DX11 integrovanou grafikou

Hmmm Quad Core na 1,6GHz. Předpokládám, že na stejné frekvenci to bude horší než Athlon II X4, takže s tím Via díru do světa neudělá a magické slůvka „quad+ultra low power" okouzlí jen někoho pro určité speciální použití. No i tak je vidět, že se Via pomalu zvedá, což je dobře.

Snad nám Tralalák přestane vychvalovat jednojádra a přesune se alespoň na dual-cory - no offense Tralaláku, tvoje info je občas dost užitečné:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při skluzu jaký má dvoujádro, jsem zvědavej na skluz 4 jádra, zvlášť když v vývoj X2 je výrazně jednodušší (stačilo dát 2 jádra na jeden křemík, propojený přes FSB), jestli se nepletu tak VIA používá pro svoje čipy v tuhle chvíli stejnou sběrnici jako měla P4 a ta umožňuje připojení jen 2 jader, takže u 4 jádra musí dojít ke změně komunikace mezi jádry

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě tomu tak nemusí nutně být. Je to "sběrnice", té postačí drobný "tweak" k tomu, aby snesla víc jak 2 "zařízení". Pochopitelně by to nebylo moc efektivní (4 CPU by sdílely jednu sběrnici), lepší by byla nějaká jiná forma komunikace, ale při té rychlosti, co hodlá VIA uvést čtyřjádro, moc nevěřím tomu, že by přišli s něčím alespoň tak efektivním, jako bylo přinejmenším Core 2 Quad (to byly dva kusy křemíku na jedné sběrnici, každý jako dvoujádro s interní komunikací tuším přes L2 cache).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A chystají se i procesor skutečně vyrobit, nebo tak jak je u VIA obvyklé to skončí jen u slibů a powerpoint prezentací??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Společnost VIA jsem měl hodně rád. Zvláště v době athlonů, kdy na chvíli začalo kralovat AMD, ikdyž nižší čipsety měly občas chyby. Asi je to tím, že mám rád alternativy.

Pak mi přišlo, že VIA bude fajn pro embedded. V době, kdy intel arogantně chrlil 130W P4 nesmysly, šla VIA jinou cestou - mini-itx a menší desky. Měli jistou šanci uspět.

Jenže kde jsme dneska? Kdo nasazuje ty Nano procesory? Pokud se pamatuju, tak byl jeden noťas od Samsungu, možná jedno Lenovo. Intel mezitím přišel s Atomem, no a brzy je tady Medfield, a na druhé straně ARM. Docela by mě zajímalo, jaký trh zde zbývá pro VIA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal radsej SIS, boli lacnejsie, vykon 98% VIA a stabilne... K7S5a tusim, legendarne dosky :)
mal som aj podobnu P6S5a, pre PIII, mal som tam pretaktovany celer 850 na 1133 tusim, s DDR pamatou :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.