Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIA prodloužila dosah USB 3.0 na 100 metrů - optikou

připadá mi to neefektivní, data se převádí pro USB přesun a hned v zápětí na optiku, toto samozřejmě x2 i pro dešifrování

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to zabudovaný v konektoru, tak co brání tomu, aby se vedle optickýho vlákna pro data v tom kabelu vedlo rovnou i napájení z toho konektoru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brani tomu to, ze ty napajeci draty by uz musely mit slusny prurez, aby nebyla ztrata na tu vzdalenost prilis velka (prece jen, proud je kolem 1 A). Rekneme treba jako klasicky kabel na 230V.

Udelat to ale lze o tom zadna, jen takovy kabel je dost neprakticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych naopak připojení vzdáleného zařízení jen optikou bez napájení přes USB viděl jako velikou výhodu.

Např. mám-li záložní HDD umístěné v jiné skříni než server/počítač ... tak tím zcela eliminuji riziko zničení disků vlivem poruchy napájecího zdroje v hostujícím počítači. Jsou-li připojené optikou, tak mají vlastní napájecí zdroje, mohou být na vlastní UPS a mohou být i v jiném racku.

Není to tak dobré, jako geografické oddělení záloh (tj. zálohování do jiné lokality nejlépe v jiném městě), ale pro zálohování v malé firmě o pár lidech to je lepší než prosté připojení přímo k USB (samozřejmě v kombinaci s RAID, více záložními HDD, občasnou rotací disků - skříň/server atd...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>qee: délka kabelu?

Tak si přemýšlím, k čemu to tak asi může být. Tam, kde to potřebují, už gigabitové sítě mají. A na doma to nebude. Jakpak asi vypadají latence. A co brání použití delších kabelů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně by se to třeba v práci hodilo. Mám mašiny hozené kvůli hluku a chlazení bokem v servrovně, ale potřebuji na nich dělat (jsou to rendrovací stroje, ne servery). USB má limit na 5m, pak je potřebu hub a ještě jednou 5m, a to je vše. Takhle bych to připojil do USB3, protáhl optický kabel a na stůl hodil malý hub pro klávesnici, myš a možnost připojení externích zařízení. Ethernet k tomu vhodný není a různé převodníky vyjdou draho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zeby naznak ako bude vyzerat USB4 alebo 3,5?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to zajímavě, ale převod optiky na elektřinu sám elektřinu spotřebovává, tzn. že koncové zařízení by naopak muselo do USB elektřinu dodávat, tohle žádné zařízení teď nedokáže (dodávat do vstupního slotu elektřinu), takže buď bude na koncovce napájecí konektor pro samostatný adaptér, nebo to bude muset vést i elektřinu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já v článku vidím jasně napsané, že musí být zajištěné napájení na obou stranách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to připomíná Matrox Extio, což je grafická jednotka s třemi DVI výstupy pro až tři 1920x1200 monitory a s USB hubem, která se připojuje k PC Je to řešení jak udržovat PC v chladu (někde ve sklepě) a přitom si u monitoru vychutnávat absolutní klid (když nepíská v monitoru trafo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JO a nějak se mi tam ztratilo, že se ta škatule připojuje k PC přes optiku s dosahem až 250 m.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj , ale Extio je za Matrox cenu pro profi segment.
doufám, že VIA to pro masové nasazení zvládne cenově dostupněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle chci, taky mám pc hozené kvůli hluku a teplu v jiné místnosti a usb2 nestíhá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.