Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „VIP 2015“ aneb novoroční ohlédnutí očima desítky českých redaktorů

kde sa daju najst recenzie behemota? odkedy zmizol z diit som o nom nepocul. sice jeho recenzie su otravne (citaj prilis technicke aby som pochopil hocico okrem obsahu balenia ;), vysledky som vzdy bral s velkym respektom. vlastne ani neviem co sa na poli zdroji momentalne deje...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

na pecetuningu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Úžasný článek, dočten jedním dechem...
Připojuji dotaz ohledně behemota a..
Pavel Boček:Nejvtipnější co mě rozesmálo...nepadl zde článek o nějakém transparentním učtu popř. k čemu že je...
BUDU VELICE RÁD POKUD ZDE PADNE ODKAZ POPŘ. ČLÁNEK S TĚMI VECMI Z ČÍNY, POPŘÍPADĚ ODKUD JSOU...to je věc která pro mě osobně bude mít hodnotu největší...
Jinak za článek děkuji velice dobře nenudně sepsáno.Kdo to sestříhal je u mě maestro...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Borci dyt to mate napsane na prvni strane ... Bohemot ted dela pro PCT http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_authorarticleslist&autor=1...

jeho EN web http://www.hardwareinsights.com/wp/support-hardware-insights/

nebo jeho CZ web: http://hwworld.cz/

Doufám že to Diitu nebude vadit :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ha, ještě mi funguje účet, kůl.

Měřil jsem interně nějaké platformy, které nebyly úplně špatné, byť se tam ještě má co vychytat. Jestli se to dává do výroby, nebo ne, zatím nevím a víc o tom spekulovat nebudu, jsem vázán mlčenlivostí. Nicméně, lehce konkrétně můžu zmínit například to, že bych měl v průběhu ledna dostat nějaké nové věci od SilentiumPC, dovozuji si tedy (jako můžete vy), že to jsou pravděpodobně modely, co má SPC aktuálně na webu (Enduro FM1 Gold). A to právě mají zdroje od nějakého „nového čínského OEM“. Co to je zatím nevím, prej si mám zkusit tipnout až to dostanu, tak uvidim :o)

Stejně tak platforma v Xilence, která teď vyjde, není vůbec špatná na to, že to je od no-name čínského výrobce. Pominu-li to, co s tím dělá Xilence za maškarádu, tak ta platforma není vůbec blbá a asi to Xilence stojí hodně málo. Jsem přesvědčen, že kdyby si na tom někdo objednal solidní 250-300W zdroj s dobrou účinností a slušným osazením, tak to ten OEM dodá a za dobrou cenu (cena u nás není nic moc, ale přímo v Německu to stojí rozumnější částky). Ale když ono víc frčí prodávat „400W“, ve skutečnosti 250W zdroj, no, tak si to nikdo neobjednává…

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LOL Jezek nezklamal. Jeste nez jsem to zacal cist, tak jsem si tipl a samozrejme se trefil - win10 jsou proste nejhorsi na svete :-D :-D :-D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s ním i souhlasil. Win10 je nedodělek, svým pojetím je to něco jako Win3.1 zkombinované s Androidem, přičemž z obou si bere to horší. Abych byl přesnější: pokud od toho chci určitou funkčnost, odlišnou od představ MS, musím vypnout aktualizace, protože každý větší update je nový "image", který zruší veškerá customizovaná nastavení která jsem udělal. Takže se z nich stal spouštěč her a prohlížeč internetu a to mi fakt nestačí.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak to ja nevim...ja pravda nepotrebuju nic moc nastavovat...co jsem si nastavil, to mi funguje, ale fakt to jsou spise takove ty klasicke veci jako sdileni disku a tiskarna a takove drobnosti.
Takze nemam prehled o nejakych narocnejsich vecech.
Priznam se, ze me nevadi, ze se mi to automaticky aktualizuje - mam docela dobry HW (je strasne paradoxni, ze je kupovanej nekde pred 4-5 rokama a dodnes je to spicka :-)) , takze neresim nejake specialni ovladace ci nejake nestandardni veci...Pri instalaci jsem povypinal nejake odesilani nejakych veci, nejake jsem nechal pozapinane, dokonce :-)
Jinak pravda, pouzivam to jako spoustec her, internetu a ruznych aplikaci a k nicemu dalsimu to nepouzivam :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

HW po updatech funguje. Jde spíše o nastavení v multiuser prostředí, asociace souborů apod. Když to děláš jen pro sebe, není to takový problém. Představ si ale scénář tisícihlavé firmy.

Ono to dřív či později asi půjde, resp. to MS nějak vyřeší (např. MDT už je venku), ale nic to nemění na tom, že vypustili fakt velký a nedomyšlený nedodělek. (nedomyšlený ve smyslu šíře využití Windows platformy)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ale co nedodělek, je to plný šmírovacího balastu? Je. Berou to vohnouti jak burešovy koblihy? Berou. To mrkvo$oftu úplně stačí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nekolikrat to tu uz zaznelo, ale je uplne jedno jaky mas system. Pokud si pripojeny na net a nekdo ma duvod te smirovat, tak te smirovat bude nehlede na system... ...pokud to nemas nejak jinak specialne zabezpecene, protoze to takhle potrebujes treba pro firemnu pouziti. No a pukod nemas co skryvat = neporusujes zakony a jsi poctivy, tak ti to muze byt jedno. Jde si jen tezko prestavit, ze by microsoft nekomu treba ukradl nejake soukrome fotky z disku a publikoval je v nejakem bulvaru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tím dodržuješ zákony = nemáš se čeho bát bych nesouhlasil.

Za prvé se zákony pořád mění a většina lidí vůbec nemá tušení co obsahují. Zijeme podle nejlepšího vědomí a svědomí (jak kdo :-), ale spousta věcí vůbec nemusí být v souladu s podivnými zákony. Za druhé, zákony se nerovnají spravedlnost, jsou to jen v určitém čase definovaná pravidla, často protichůdná. Spousta "lidí" dokáže informace o "ničemu neškodících" lidech opravdu ošklivým způsobem zneužít, dokáže lidi zničit, když na to dojde.

Režimy též nejsou pevně vymezené. Ok, teď nás (na západě) hýčká rámcově demokratická doba, může se to změnit, připomínkou může být pálení knih, fotek, dokladů a čehokoliv při nástupu fašismu. Ta tam byla doba osvícení a o kom nikde žádné informace nebyly na tom byl relativně dobře.

Takže to, že to nevadí dnes, že se o nás někde staví profil typu: podezřelá sbírka autorských děl na disku, OS legální ..... menší sbírka akceptovatelného pronografického materiálu .... ;-) neznamená, že za 10 let to někdo nebude považovat za zradu, svatokrádež atp, rouhání, okrádání goodmanské korporace atp.

To že lze data vysát odkudkoliv, pokud se tomu nevěnuje patřičná pozornost (nejlépe vytažením síťového kabelu a odpojením USB portů :-), s tím bych naopak souhlasil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ja jen ze tu clovek vidi porad jen paranoidni extremy, mas pravdu ze kdyz je nekdo 'zly' a chce te znicit, tak si cestu muze najit, ale brat to jako defaultni stav veci hranici s nemoci... Nekdo tu nedavno napsal ze Microsoft ma v EULA napsano: 'Your privacy is important to us' a hned podotknul, ze v tom vidi dvojsmysl, proste paranoia jak vysita...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A abych nebyl pokrytec a jen nedoměnkoval jako mnozí ostatní, tak jsem si teď prečetl Microsoft Privacy Statement. Vyberu zde to co považuji za klíčové a nejduležitejší sdělení. Rozumný, mentálně zdravý člověk, který ví jak věci fungují ve vyspělých západních demokraciích s minimalní mírou korupce v porovnání s ČR si jistě uvědomí, že nějaké ustavičné a povrchní démonizování Windows 10 z hlediska obav o soukromí je opravdu mimo. Mimochodem, tyhle podmínky se týkají všech windowsů, nejen desítek.

Nejdříve ale výňatek z Windows 10 EULA

Privacy; Consent to Use of Data. Your privacy is important to us. Some of the software features send or receive information when using those features. Many of these features can be switched off in the user interface, or you can choose not to use them. By accepting this agreement and using the software you agree that Microsoft may collect, use, and disclose the information as described in the Microsoft Privacy Statement (aka.ms/privacy), and as may be described in the user interface associated with the software features.

A zde to nejduležitější z Microsoft Privacy Statement:

Microsoft is committed to protecting the security of your personal data. We use a variety of security technologies and procedures to help protect your personal data from unauthorized access, use or disclosure. For example, we store the personal data you provide on computer systems that have limited access and are in controlled facilities. When we transmit highly confidential data (such as a credit card number or password) over the Internet, we protect it through the use of encryption.

Finally, we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails in Outlook.com, or files in private folders on OneDrive), when we have a good faith belief that doing so is necessary to:

i. comply with applicable law or respond to valid legal process, including from law enforcement or other government agencies;

ii. protect our customers, for example to prevent spam or attempts to defraud users of the services, or to help prevent the loss of life or serious injury of anyone;

iii. operate and maintain the security of our services, including to prevent or stop an attack on our computer systems or networks; or

iv. protect the rights or property of Microsoft, including enforcing the terms governing the use of the services - however, if we receive information indicating that someone is using our services to traffic in stolen intellectual or physical property of Microsoft, we will not inspect a customer's private content ourselves, but we may refer the matter to law enforcement.

Pozorný čtenář s dobrou angličtinou jistě pochopí, že se není čeho obávat. Paranoidní konspirační teoretik si tam jistě taky najde 'skryté záludnosti'. Normálním, s tématem obeznámeným lidem, je snad jasné, že bezpečností opatření Microsoftu můžou naopak pomoci ochranánit soukromí tam kde je to nejvíce potřeba, to je např. při internetových platbách kartama, zadávání hesel apod.

Jiná věc je ovšem agresivní distribuce Windows 10, s kterou z principu nesouhlasím, ale nemám s ní zkušenost, protože mám na všech mojich třech x86 zařízeních (PC, Laptop, Tablet) Windows 10 tak jako tak a jsem spokojený privátní uživatel Windows 10 jakožto launcheru aplikací a her které používám apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"člověk, který ví jak věci fungují ve vyspělých západních demokraciích s minimalní mírou korupce" - to mám dost.

To jsou teda žvásty. Ty jsi snad vypadl přímo z "eurounijního VUMLu" nebo ti je patnáct. Nemáš vůbec ponětí, jak korupce funguje - to je v těch tvých "vyspělých demokraciích" základní převodová páka celé společnosti. Jsou na vyšším levelu - v jediné věci, a sice že korupce je institucionalizovaná a součástí státního mechanismu. Žádná demokracie tam není. V USA právě začínají volby - podívej se jak to tam chodí. Tam se ve skutečnosti prezident nevolí, ale kupuje. Mělo by se to navývat ne volby, ale "prezidentská aukce". No a jak myslíš, že se tam získávají státní nebo korporátní zakázky ? Někomu nasypeš. Samozřejmě ne tak stupidně jako nějací idioti že bys nosil igelitky s penězi, ale třeba přes akcie nebo různé deriváty. Způsobů je nepočítaně a všechny jsou dnes legální - dnes je legální to, co před 20-ti lety znamenalo doživotí.

Ale to je viditelně marné ti něco v tomhle říkat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

'To jsou teda žvásty. Ty jsi snad vypadl přímo z "eurounijního VUMLu" nebo ti je patnáct. Nemáš vůbec ponětí, jak korupce funguje'

Nevím jak ty, ale já mám informace z první ruky a to jak v UK tak v ČR, v ČR mám v rodině člověka, který už pěkných pár let pracuje na ministersvech financi, prumyslu, obchodu, vystřídal jich několik a tady v UK je jeden z mojich nejlepších znamých syn lorda Geroge Simpsona, informace o něm si můžeš najít sám. Že by jses ale výjádřil k hlávnímu bodu diskuse a to byly obavy o skoukromí plynoucí specificky z používání windows 10 to ne co? Namísto si začal ponižujícíma urážkama a nakonec to zakončíš tím, že ten tvůj příspěvek si vlastně psal marně. Tak bez okolek - u mě si typický idiot na kterého už nebudu reagovat ani číst jeho příspěvky. Farewell :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odhadl jsem tě správně - je to marné.
Pokud tě urazilo, že jsem napsal o naivitě tvých názorů, tak se omlouvám. Ale je to tak. Lorda pozdravuj.

Reagoval jsem na tvoje pomlouvačné žvásty o korupci. Ohledně Windows 10, je to nehotový systém plný chyb, který se bude ještě velmi dlouho záplatovat aby dosáhl bezpečnosti alespoň na úrovni Windows 7, jak z hlediska sítě, tak i stability a dostupnosti. Fatální je v této chvíli především nezvládnuté nasazení, tím myslím hlavně neustálé kumulativní opravy, které nejsou ve skutečnosti záplatami, ale skrytou reinstalací nového buildu, kdy je "zapomenuto" uživatelské nastavení, smazány nainstalované programy a knihovny. To je samo o sobě velmi nebezpečné, protože to znemožňuje používání. Kolik to stojí v nákladech všech uživatelů, ani nezmiňuji.

Ohledně odesílání dat kamsi, pokud nejsou k systému zdrojové texty a není možnost nezávislého auditu, je to otázka důvěry. A důvěra ve společnost Microsoft je mnohými kauzami silně pošramocena. Nejedná se pouze o izolované kauzy Microsoftu, ale o všechny americké korporace, které - jak se nade vší pochybnost ukázalo v minulých letech - jsou více než ochotnými služebníky všech amerických rozvědek, služeb a toho kdo zaplatí nejvíce. Například kauza instalace rootkitů a backdoorů do Cisco routerů, zcela šílená kauza společnosti Juniper s nefunkčním šifrováním SSL/TLS pomocí mizerného náhodného generátoru čísel - a především univerzálním administrátorským heslem, tak mizerná správa bezpečnosti všech možných výrobků - domácí routery, wfiAP, ... že to jde daleko za hranice neschopnosti a je v tom záměr, to samé ve smartphones, ... takže shrnuto, i kdyby Windows 10 neměly v sobě žádné "špionážní" vybavení, jsou natolik plné chyb, nedá se vyloučit že i záměrných, že doinstalace rootkitu nebo backdooru není větší problém. A to nejen pro "Velkého bratra", ale pro nikoho, kdo o to má zájem. V zásadě se dá říci, že Windows 10 jsou trojský kůň. Definici naplňují dokonale.

EULA je napsaná tak, že soudný člověk by to nikdy nepodepsal, pokud by se to týkalo například koupě auta. Protože je tam napsáno také to, že pokud tím autem něco odvezeš, je to Microsoftu, do jisté míry, mohou si o tom zapsat metadata a ty dál používat, případně na tu odvezenou věc uplatňovat nějaké blíže neurčené nároky. EULA je podle mnoha expertíz v rozporu s právem EU. Podotýkám, aby bylo jasno, že EULA k Windows 10 je jiná než k předešlým verzím, včetně servrových.

Takže moje resume je, Windows 10 zásadně nepoužívat na cokoliv, co je nějak důležité, člověk si tím vydělává, na uschování důvěrných dat, ... prostě nic profesního. Ani na nic osobního, co má osobním zůstat.

Jistě je to dostačující launcher pro gamesy a na start browseru.

Zcela nejlepší na tobě je, když operuješ tou skvělou britskou slušností, když někdo poukáže - podle mě jemným způsobem - na tvou naivitu, tak ho nazýváš idiotem. A to už urážka opravdu je.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že jsi moji větu poupravil tak aby vyhovovala tvému dětinskému útoku. Psal jsem "s minimální mírou korupce v porovnání s ČR!" Prostě jen ukazuješ jaký jsi idiot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

At je idiot kdo chce jaky chce, korupce primo esencialni zaklad demokracie. Bez korupce by demokracie nemohla fungovat a naopak korupci jako takove se demokracie velmi libi a velmi ji podporuje.
Ano, navenek se sice jakoby proti korupci bojuje a ovcim se predhazuji jakoby uspechy v boji s ni (cas od casu dokonce system necha zariznout I nejakou velkou rybu, viz Rath, ale to je jen kapka v mori, doslova) a lide mohou mit dokonce dojem, ze se ji podarilo temer odstranit, ale to je jen zdani.

Ve skutecnosti korupce funguje od te nejnizsi urovne (delal jsem kdysi v IT a napriklad zakazky dodavek IT pro Povodi Labe v HK fungovaly tak, ze Povodi dostalo 100 novych LCD monitoru a kazdy z reditelu pak domu take jeden. Droboulinka, ale korupce...), az po uroven nejvyssi (doporucuji si zjistit, jakym zpusobem hlasuji poslanci, kteri v drtive vetsine pripadu VUBEC netusi, o cem hlasuji, ale NEJAK jim to NEKDO rekne, jak hlasovat maji)
Zde klasicky pripad napriklad kristaloveho Standy Grose.

Rozdil v jednotlivych zemich je pak v tom, jak moc to delaji "dobre" ci "spatne". U nas se to dela stale jeste dost "amatersky", jinde uz v tom umi mnohem lepe chodit, a pak holt to vypada, ze tam ta korupce neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo, ja jsem ale porovnaval, nerikal ze neni... Te moderni korupci se rika lobby a je daleko rafinovanejsi a korporatnejsi. Normalni smrtelnik - zamestnanec s tim tezko neco udela. Ted je jen otazka to, jestli ta korupce snizuje zivotni uroven vetsiny normalnich lidi, nebo jestli jde celkova zivotni uroven porad nahoru. Treba UK je popredu co se tyka koureni, nedavno zakazaly vystavovani tabakovych vyrobku i presto, ze tabakove lobby je jednim z nejsilnejsich a nejzakernejsich na svete, pote co tabakovy business prohral argument o spojitosti koureni a rakoviny to prevedl na argument ze vlady chcou zakazem koureni a jeho potlacovanim omezit svobodu jednotlivce. Pritom je to paradoxne uplne naopak, koureni neni zadna svobodna volba - je to otroctvi kvuli zavislosti na nikotinu. Nicmene ja se mam v UK dobre a nestezuji si, korupce nekorupce. Mam vseho dostatek, az prebytek... penize na konicky a slusny zivot, ale to je jen polovina rovnice. Duchovne se mam taky dobre, protoze mam skvele inteligentni pratele a rodinu a pohled na svet, ktery mi to umoznuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud jsi klasicky "zakazovac", tak ti musi byt v UK krasne. Ja osobne bych tam zit nechtel, v tech pro me dulezitych vecech jsou tam jiz "mnohem dal", nez u nas.
Viz to koureni. Absolutne nechapu, co je komu do toho, jakou si on sam konzumuje drogu. Nechapu, proc nekdo chodi do mist, kam chodit nechce a pozaduje, aby takova mista byla zakazana (kuracke hospody). Nechapu, co je statu do toho, co si kdo dela se svym majetkem. Nechapu absolutne, proc se obcanum zakazuje se branit proti zlocincum a za tim ucelem pouzivat ruzne obranne prostredky.
Atd atd.
Ja to teda chapu - on ten stat proste potrebuje, aby toto vsechno takto fungovalo, protoze si tim upevnuje moc. Jedna se o system se zpetnou vazbou, kdy stat si cim dal vice a vice upevnuje moc a jiz dneska s tim v podstate nejde nic delat. Konecne stav bude stat plny lidi otroku, kteri budou kricet nadsenim, ze nemaji zadna prava, ale take se nemuseji o nic starat. A tito lide sami zlikviduji kazdeho, kdo by snad chtel byt svobodny. Stat jiz v podstate vyhral - jeho otroci se sami staraji o to, aby otroky zustali a kazdeho "neotroka" sami likviduji.

U nas je to jeste o par kroku lepsi nez v UK, ale dotahujeme mocne. Bohuzel, emigrovat dneska uz moc neni kam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neshodneme se, mame jiny pohled na veci a zivot. Kazda doba ma a mela svoje neduhy. Ja mam teplo, praci, mir, strechu nad hlavou, kupu zabavy a dobrych lidi kolem sebe a to co ty popisujes jde mimo me. Jake si to udelas, takove to mas. Kdyz nedokazes byt stastny v dnesni pomerne svobodne a bezpecne dobe, kdyz si nedokazes najit na svete misto kde se citis stastny, tak pochybuji, ze bys to dokazal v dobach minulych nebo budoucich. Nerikam, ze je vsechno dobre a idealni, ale urcite neni vsechno spatne. Naopak, zalezi jen na tobe jak se svym zivotem v ramci dnesnich moznosti nalozis, a ty moznosti tu jsou. Dalsi vec potom je, jestli patris mezi ty co meli nejak znevyhodneny start do zivota. To ja jsem nastesti nemel a dobri pratele a asi i trocha stesti me zavedli na poklidne misto ve Skotsku, s pratelskou komunitou a nadhernou prirodou, cerstvym primorskym vzduchem a diky poctivemu studiu mam dobre placenou praci, coz mi dava dalsi moznosti. Proste muj pohled na svet je optimisticky, nevim proc bych mel resit hlouposti, ktere stejne nezmenim a to co mohu zmenit je podstatnejsi nez to co zmenit nemohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja te plne chapu.
Takovych, jako jses ty, je na svete nejvetsi procento. Na takovych stal komunismus, socialismus, stoji na nich jakykoliv system, ktery potrebuje nesvobodne lidi.
Cesky se tomu rika "smradek, ale teplicko".
Co se tyce toho, jestli dokazu byt stastny ci ne a podobne:
Co se tyce nejakych hmotnych veci, tak si nestezuju. Mam mirne nadrumerny prijem, rodinu, deti, v tomto ohledu jsem relativne spokojeny.
Ale nemohu byt spokojeny ve svete, kde jsem sikanovan statem, kde je mi ukradeno cca 80% toho, co si vydelam - a kdyz uz jsem teda okraden, tak za to ani nedostanu adekvatni sluzby...Nemohu byt stastny ve svete, kde jsem kriminalizovan za ciny, do kterych nikomu nic neni, kterymi nikomu neublizim, ani nikoho neposkodim...Nemohu byt stastny ve svete, kde vetsina lidi okolo me schvaluje a podporuje prave tento system, ktery me nici.

Vis, ja jsem se naucil s tim castecne bojovat - za poslednich par let napriklad mi prislo domu asi 50 predvolani ohledne nejakeho "dopravniho prestupku" a ja jsem neplatil ani jednu pokutu. Pokud to jen trosku jde, nakupuji urcite veci "nacerno", aby z nich dotycny prodejce nemusel platit dane. Atd atd. Ale je to jen drobny, marny boj. Nema skoro zadny vyznam, ale tak mam z toho alespon trosku lepsi pocit, ze se snazim svet delat malicko lepsi. Ale obecne receno - byt skutecne stastny nemohu, protoze me dnes a denne stat nici, okrada a snazi se me zlikvidovat.

Samozrejme chapu, ze pokud je pro nekoho svoboda "hloupost, kterou stejne nezmeni" , tak ma stastny zivot. Asi tak jako ti lvi v te zoo...taky maji stastny zivot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bez korupce by demokracie nemohla fungovat" ???... To je ale blbost... Naopak, sociálismus a centrální státní! vedení a jmenování!!! kamarádíčků do vedení státních firem, namísto výběrového řízení, je zpravidla doprovázeno korupcí! Naopak v privátu jaksi postrádá smyslu - nezaměstnám přeci tvého neschopného syna/dceru, jen proto že si známý, nebo že mě uplatíš, to bych si tedy nadělal do vlastního!!! "hnízda" :-(

Rozhoduje víc odbornost, um! Ale státní institucem, bohužel, existují i v demokracii a tak je korupce i!!!!!!!!!! v demokracii. Né jen...

Také se dnes neschání kde co a neuplácí za sehnání kde co :-( jak za sociálizmu..., ale pouze kupuje :-) a je konkurence :-) a otevřený hranice :-)) a tak nejsem rukojmý systému a státních monopolů s nekvalitou nevýběrem a neodostatkem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty mluvis ovsem o necem uplne jinem.To co ty popisujes je "volny trh" ci "kapitalismus".
Bohuzel diky demokracii zadny volny trh neexistuje a kapitalismus se misi se socialismem a cim dal tim vic to tihne k te druhe strane.
A prave to demokracie umoznuje. Protoze vetsina neschopnych prehlasuje mensinu moudrych. A vetsine te neschopnych nejde o to, ze kdyz maji jednu kozu, tak aby ji rozmnozili na dve, pet, cle stado...ale jde jim o to, aby sousedovi idealne ta koza chcipla a oni mohli mit ten pocit, ze jsou na tom lepe i s tou jednou.
Nehlede na to, ze demokracie vylozene podporuje lidskou zavist a zije z ni. Zrovna dneska jsem cetl nejaky clanek, jak drtiva vetsina lidi by vice zdanila bohate lidi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nemylsim ze demokracije podporuje zavist. Tohle je o vychove, ja jsem nikdy nikomu nic materialniho nezavidel ani nezavidim, proste mi ta 'schopnost' zavisti jaksi chybi. Je mi jedno jake ma kdo lepsi auto, dum, atd atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam - vetsina lidi by ty bohate vice zdanila. Co to je, kdyz ne zavist? Mozna ze ty osobne takovy nejses. Ja taky ne. Ale vetsina je. A demokracie jim da silu to prosadit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Překročil jsi míru mé trpělivosti, (smazáno).

Máš 24 hodin na pokornou omluvu.
Pokud nebude, podám na tebe trestní oznámení pro urážku na cti.

Tento server čte odborná veřejnost a označovat (udělal jsi to dvakrát, tedy označovat) mě idiotem poškodilo mou profesní pověst, jelikož mnoho mých kolegů a konkurentů zná můj nick, používám ho i jako součást mailové adresy a při mnoha dalších příležitostech. Budu tím pádem požadovat finanční kompenzaci.
Vypátrání tvé identity není problém, britské úřady v těchto případech dobře spolupracují.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja Vit Adamek se, Karle Volejniku, pokorne omlouvam za to, ze jsem te oznacil idiotem. Mym zamerem nebylo poskodit tvou profesni povest, ale poukazat na to, ze jsi selektivne vybral jenom cast z meho tvrzeni aby jsi mohl provest zbytecny osobni utok, ktery se nevenoval tematu, jak si zdejsi odborna verejnost muze overit vyse v diskuzi, diky ktere jsi ztratil trpelivost a oznacil me zmrdem, na cez jsi to nasledne zeditoval s vyzadanim pokorne omluvy pod pohruzkou trestniho oznameni za urazku na cti s vyhledem na finacni kompenzaci. Pokorne se omlouvam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře. Splnil jsi podmínku, držím slovo a žalovat tě nebudu. Právník se už těšil na palmáre, předem vítězné kauzy on má rád. Za zmrda se také omlouvám.

Nebudu diskutovat, jak nevzdálené tématu bylo zatažení tématu korupce v ČR do odborné diskuse, která se v té chvíli vedla o bezpečnosti Windows 10. To zatažení jsi provedl ty, když už píšeš o tom, kdo se tématu věnuje a nevěnuje. Reagoval jsem na to nikoliv abych měl záminku pro osobní útok, ale protože tyto namyšlené "západní" odsudky mě urážejí jako občana ČR, sám jsem dost dobře seznámen s tím, jak fungují vnitřnosti ICT obchodu v USA a Británii, abych neměl žádné iluze. Tím tuto, řekněme rozepři, považuji za ukončenou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To sou zas vohnoutí kecy…

Už si začínají pomalu chodit pro lidi jak ve 30. letech - nebo to aspoň zkouší. Ale jen pokačuj, ti schopnější včas vypadnou a až si přijdou pro tebe, už nebude nikdo, kdo by se tě zastal.

Takový krásný případ, od 1. 1. nám zase do vyhlášky k PnPK přibylo pár nových svinstev, např. značka zimní výbava bude nově platit celoročně. Takže nejen radary uprostřed lesa, teď si nějakej ouřada osadí značku zimní výbavy do Horní Dolní prdele a každýho, kdo tam omylem projede, tam zastaví a zkasírují za litr. Už vidím zrovna tebe „já nic špatnýho nedělám“ až tě zkasírují na vykonstruovaným přestupku a nastavíš šrajtofli v předklonu…„služebníček, pane opicajt, ste zlatej že to je jenom za litr!“ Checht…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jak 3.1, ale zas to neni tak hrozne jak android nebo linux na desktopu.
Jinak jak ctu clanek, stalice nezklamala a pobavila ....
Ale vazne, dost me zarazilo, ze nikdo nepsal o hololens, furt nejake picni graficke karty (to fakt jeste nekoho zajima?), ale o hololens nic. Pritom jako technologicka vychytavka je to jednoznacne a celkem bez diskuze nejvetsi WOW lonskeho roku ... nebo snad vysla nejaka lepsi, necekana novinka nebo revolucni inovace? Bateriovy camelbag pro ipon od applu a Linux Mint 17.3 s desktopy Cinnamon 2.8 a MATE 1.12, to samozrejme nepocitam, to byly zcela revolucni veci, o tom ani nema smysl psat;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase nechapu, co je tak uzasnyho na hololens. Je to na prvni pohled zajimava blbinka, to ano. Jen mi prijde, ze MS to vytahl na svet spolecne s Windows 10 primarne proto, abysme si mohli precist hromadu nadsenych clanku v duchu "ty kravo, Windows 10 jsou tak pokrokovy, ze to umi i hologramy!" a zbytecne nezkoumali, co skutecne uzitecnyho nam ten system prinese. A tim to vicemene zhaslo. Letos maji vydat vyvojarskou verzi a ostra bude kdo vi kdy, ale ono je to v podstate jedno, protoze si to stejne nikdo krome par nadsencu nekoupi. Za par let na to budem vzpominat jako na dalsi technologii, se kterou MS predbehl dobu. Ale mozna jsem pesimista. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čím to myslíš bude? Tím že mám bezoddůvodněnou potrebu vozit se po MS, nebo tím že prostě považuji W10 za nejhorší produkt roku? Opakuji ti to pořád : oprosti se od svého predsudku vůči mě a bude se ti žít lépe.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, kdyz o tom mluvis, tak vlastne si rikam, ze to tak je. Ano, mas bezduvodnou potrebu vozit se po MS.
Clovek vuci tobe nemusi mit zadne predsudky - proste jses pruhlednej jak folie. Vidim clanek od tebe, precut si nadpis a dokazu v drtive vetsine pripadu dopredu presne rict, co se v nem bude psat. Nevim, jestli je to spis nuda, nebo spis legrace. Ja to beru vetsinou spis s tim humorem, no...

Btw, k Win10 - osobne je hodnotim vcelku neutralne. Oproti Win7 jsem nezaznamenal nic lepsiho ani nic horsiho. Beru to z pohledu bezneho domaciho uzivatele. Pokud nekde v nejake firemni sfere maji nejake specificke pozadavky, ktere to nesplnuje, pak to holt asi neni OS pro ne, no.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli ty ses prostě jednoho dne rozhodl že proti mě něco máš. A je jedno o co jde, od té chvíle prekrucujes mnou prezentované názory dle svého inkompatibilního vidění sveta. Smutné je že od tebe už ani nic jiného nečekám. Pouze kvituji s povdekem že uz je to bez vulgarismů / osobních urážek. Takže ti přeji hodně štěstí do roku 2016 v boji s Ježkem. :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Ja proste pisu to, co si myslim a je mi uplne jedno komu. Kdyz nejakej kamos napise blbej clanek, napisu mu k tomu, ze je ten clanek blbej. Kdyz ty napises neco skvelyho, napisu ti k tomu, ze je to skvely.
Bohuzel se domnivam, ze nemas dostatecnou kvalitu na to, abys mohl psat objektivni clanky na serveru, ktery jsem kdysi davno povazoval za jeden z nejlepsich webu na svete (no dobre, v CR urcite). To neni nic osobniho - ja napriklad bych take nemohl byt spickovy fotbalista. Pokud bych se snazil hrat fotbal a nekdo o me rekl, ze v zivote nevidel vetsi kopyto, tak by to take proste byla objektivni kritika :-)
To, ze nemame kompatibilni videni nekterych veci je v pohode - to je docela bezne, ze se lide neshodnou. A povazuji za zcela normalni, ze se pak o svem videni dane veci prou, hadaji a podobne. Snazim se vzdy ke kritice dodavat i duvod, proc kritizuji - myslim neco konkretniho. Ano, na svete existuje nekolik malo lidi, proti kterym "neco mam" natolik silne, ze at reknou/napisou temer cokoliv, tak zacnu videt rude. No neboj, ty to zdaleka nejses....V podstate - bez urazky - v mem zivote nezaujimas ty osobne zadne misto. Kdyz si reknu "David Jezek" , nevyvola to ve me ani pozitivni,ani negativni emoce. Jses mi jedno (opet bez urazky, jedna se o popis reality, nema to vyznit urazlive.)
To, co ti pisu ohledne MS, proste tak vnimam. Pokud to tak neni a pletu se, potom se zamysli nad tim, jak je mozne, ze te nekdo takto vnima a zkus neco ve svem zivote zmenit (pokud chces, ofc).
Imho kvalitni pisatel clanku by mel naslouchat tomu, jak jeho clanky lide vnimaji a resit, proc je napriklad nevnimaji tak, jak on sam chce a co zmenit, aby to tak bylo. Ale mozna jsem prilis starej a moje hodnoty uz v dnesni dobe jsou prekonane, nevim no...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak vidíš, a přesto si svoje působení v této diskusi zahájil větou "LOL Jezek nezklamal." ... to naznačuje předsudek, alespoň v mých očích. Jinak když mi "někdo" řekne, že neumím psát, tak mě to prakticky nezajímá, protože ten "někdo" je jedinec, který si do svého hodnocení často velice silně promítá právě svoje předsudky. Já ti neberu tvůj názor na mé psaní, ale rád bych, abys ty mě nebral názory mé na věci obecně. V tomto konkrétním případě na Windows 10, či v širším slova smyslu na Microsoft. Stále v tom vidíš nějaký "třídní boj" mě jakožto linuxáka, což je prostě blbost, ale nemám schopnost a upřímně ani chuť tě přesvědčovat o opaku. Neboť, abych tě ocitoval: "v mem zivote nezaujimas ty osobne zadne misto". Jsme si prostě dva zcela lhostejní lidé, kteří z nějakého důvodu čas od času vedou další z nekonečné řady debat, které stejně nic nezmění. Ty nezměníš můj názor na Microsoft (ten mohu změnit leda já sám), já nezměním tvůj názor na mě (ten můžeš změnit leda ty sám). Tak to tak klidně nechme, ale neschovávejme se za nějaké generalizování. Ano, sám jsem se jej mnohokrát dopustil komentáři typu "Nojo, Lojza zase nezklamal", ale poslední dobou zjišťuji, že už je to prostě nuda.

Mimochodem, kdyby měl pisatel naslouchat tomu, jak vnímají lidé jeho články, tak se z něj stane konformista / oportunista. To ode mě opravdu nečekej, takové moje hodnoty nejsou. Za téměř 11 let psaní článků jsem dospěl do fáze, kdy ve svých blogpostech prezentuji své názory na věc tak, jak je vidím, ne tak, aby byly líbivější. A tento můj příspěvek ne "VIP2015" není ničím jiným než defacto dalším blogpostem. Až příště zase pocítíš potřebu napsat "LOL Jezek nezklamal", tak si prosím uvědom, že jen nosíš dříví do lesa. Tak jako ty se cítíš schopen do značné míry předvídat mé komentáře o Windows, cítí mnoho lidí schopnost předvídat tvé komentáře na moji adresu.

No a to je asi tak vše, co mě teď v reakci napadlo. Jdu si dál žít svůj život stejně tak, jako si ty žiješ svůj. Takže zas někdy příště v diskusi pod nějakým mým textem...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Drobný podotek k té údajné linuxové distribuci od MS - jakožto úzce specializovaný software pro správu síťové infrastruktury MS cloudu (propojení a připojení 27 milionů Windows serverů) by se to v oblasti desktopů opravdu moc neuplatnilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak k celkovému hodnocení: Díky všem zúčastněným, došlo až k vzácné shodě v mnoha oblastech, navíc se to prakticky 100% kryje s mými skromnými názory. :-) A když to vezmu průřezově, byl to rok AMD, při vší té jeho dnešní bídě - jaký to paradox.. Tak doufejme, že to AMD v roce 2016 "dají" a zůstanou konkurencí jak Intelu, tak nVidii, protože monopol si snad nikdo nepřeje.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

"A když to vezmu průřezově, byl to rok AMD, při vší té jeho dnešní bídě"

To vážne nerozumiem prečo si došiel k takému záveru....

v CPU to bola mizéria, skoro nič, pár bookovských CPU + desktop so 100MHz zvýšenými taktami...
v GPU to Fury a HBM celkom ušlo ale zase žiaden zázrak sa nekonal, nehovoriac o čakaní kým grafiky vydali a NEdostupnosti a následných zvýšení cien... preznačené Rx 300 rekordy tiež nepotrhali...
a čo sa týka ziskov a podielov na trhu GPU bol rok 2015 pre AMD úplná katastrofa.

2015 rok AMD, prečo preboha ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím ti to shrnout, i některá fakta, která byla uvedena i v názorech redaktorů v článku:

1. AMD uvedlo jako první HBM, a to v komerčně úspěšném produktu/ech (tedy žádný paperlaunch nebo prodej jednotek kusů jak by naznačovala v podstatě experimentální výroba interposeru). Nejde o "zázrak" (i když Nano bych za malý 28nm "zázrak" pro ITX označil), ale o to, že se jedná o převratnou a slibnou technologii. A jsem zvědavý, jak se s HBM popasuje nvidia, která má v tomto ohledu už půl roku zpoždění.

2. FreeSync (nebo jakkoli to nazveš) - můžeš to opisovat jak chceš, ale faktor obecného standardu, který navíc není žádný velký problém implementovat do nových/novějších řadičů obrazovek, je úspěch. Používám to označení "FreeSync", protože přesně vystihuje podstatu - že to je ZDARMA (zejména pro výrobce HW) a obecný, nijak nelicencovaný standard. Když to v AMD poprvé ohlásili, coby z archivu vyštrachanou technologii proti G-sync, smáli jste se, že to je suboptimální "nouzovka", která má úlohu být jen marketingovým maňáskem, a která se nedočká reálných produktů. Když vyšly první monitory s FreeSync, smáli jste se, že jsou skoro stejně drahé jako ty s G-Sync, přitom počet modelů byl cca stejný. Dnes se dá pořídit FreeSync takřka v ceně monitoru bez této technologie a počet modelů už je dávno vyšší a lze předpokládat, že dříve či později se penetrace této technologie přiblíží 100% modelů monitorů. Takže smích se už nekoná, ale jedná se dokonce už o "žádný zázrak" :-). Nemusím psát, že jsem takový vývoj predikoval už před rokem? ;-)

3. Vysmívané "Mantle" se stalo základním kamenem jak nové verze DX, tak OGL. Samozřejmě že nebylo převzato 1:1, byly z něj odstraněny radeonovské věci, nicméně se ukazuje, že filozofii návrhu čipu má daleko lepší (opět) AMD. Nemá smysl pitvat, jak se k celé věci postavili spindoktoři z nvidie, kteří nejprve ohlásili DX12 kompatibilitu svých karet, aby následně "doporučovali" nepoužívat některé tzv. "podporované" funkce, co má smysl vypíchnout, je vytvoření uceleného ekosystému AMD GPU/APU, které je obsaženo ve všech hlavních herních platformách. Samo o sobě to moc neznamená, ale s příchodem DX12/Vulkan to bude IMHO docela zásadní páka, která byla "zasazena, pohnojena a zalita" právě v roce 2015.

4. AMD si právě na Fury ověřilo, že může prodávat své produkty za vysoké ceny, a přesto je prodá. Pro nás spotřebitele je to špatná zpráva, nicméně z hlediska AMD jako firmy je toto docela přelom, protože AMD bylo vždy v podstatě budgetovou firmou, která poskytovala velmi dobrý poměr cena/výkon, i když mělo konkurenceschopné produkty.

5. Marketing. Někdo může tvrdit, že AMD žádný nemá, ale mně spíše připadá, že ten o kom se v posledním roce víc mluvilo, bylo právě AMD. Dávkování novinek, řízené úniky apod. měly, pokud to srovnám s nvidií, daleko více údernější vyznění, více se spekulovalo, byla to celkem i zábava sledovat. A to se bavíme o roce, kdy byla uvedena jen jedna jediná nová GPU, vše ostatní byly jen upravené a poladěné starší modely. Samotné uvedení Fury byla naprosto bezchybná marketingová show, která snese srovnání s prakticky jakoukoli konkurencí. Když to srovnám s nvidíí a nadcházejícím Pascalem, tak se mluví jen o tom, že budou mít "taky" HBM (kyselé hrozny druhého na cílové pásce), že se reinkarnuje FP16, tj. to jak fungovala už kdysi 3dfx (nuda) a že Pascal asi nevyřeší problémy s asynchronními operacemi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

1. Pokiaľ viem NVIDIA tiež riešila vsrtvené pamäte (myslím, že to boli HMC). Nevidím dôvod prečo by mali mať problémy s použitím HBM. To sa teraz budeme tváriť ako keby išlo o začiatočníkov v danom obore? Že ľudia nemávate obavy z AMD keď s niečím mešká či nie je v niečom prvé. Inak poznámka s kyselými hroznami je trochu trápna. Aj vzhľadom na to, že ich použitie AMD neprinieslo výkonovo nič. Očividne na využitie tak veľkej priepustnosti sú potrebné silnejšie čipy. Ako ukážka to bolo pekné, ale bolo to hlavne o predvedení technológie a jej potenciály.

2. Mantle nie je základom iba Vulkánu? Neviem o tom, že by sa použilo u DX. Každopádne beriem toto API rovnako pozitívne a je super ako nakoplo vývoj v tomto smere. Ako to ale AMD pomôže sa ešte len uvidí. Ale vzhľadom na tvoju náklonnosť k AMD sa nečudujem, že ju vidíš iba ako vysoko pozitívnu (narážam na poznámku o zasadenej páke). NVIDIA určite nespí.

3. FreeSync je fajn a aj sa postupne dostáva do viac monitorov. Na druhej strane má G-Sync stále väčšinou výhodu vo vyššom podporovanom intervale frekvencií na ktorých funguje. Je o ničom kúpiť si 144Hz monitor s tým, že FreeSync funguje iba v rozsahu 40-90Hz. Ja chápem, že je pre niektorých ľudí dôležitejšie, že je niečo free alebo, že to nie je proprietárne. Pre mňa je dôležitá aj celková funkčnosť. A tým netvrdím, že G-Sync chyby nemá.

4. Naozaj AMD Fury tak svelo predávalo alebo ich bol nedostatok iba kvôli výrobe (súvisiacej aj s nedostatkom HBM pamätí)?

5. Tiež to beriem tak, že AMD marketing má. Okrem toho čo si písal sa často prejavuje aj očierňovaním technológií konkurencie, čo tá za potreby napríklad nemá. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ad 1. - nejde o to, že by něco nevyvíjeli, ale nemají srovnatelný produkt v prodeji. Jde o to, že to naopak AMD zvládlo, a to v neradostné finanční situaci. A rovněž nejde o "výkonový přínos" - psal jsem o technologii jako takové.

ad 2. i DX se v Mantle minimálně inspiroval, správně píšeš, že Mantle ten vývoj "nakoplo". Má "náklonost" k AMD končí tam, kde seznám, že se mi jejich produkty nevyplatí. Na druhou stranu mám tendenci "bránit slabšího" vůči většinovému stádu, zejména v případech, kdy objektivně není objektivní. ;-)

ad 3. Partikulární výhody G-sync jsou, ale stojí to opravdu za to, že člověk musí připlatit dost vysokou sumu a výběr modelů je řekněme omezený? Problémy se syncem jsou nejvíce viditelné právě v nízkých FPS...

ad 4. HBM je (AFAIK) stále ještě experimentální výroba, takže její objem není zřejmě masový. Na druhou stranu se ani nejedná o manufakturní typ výroby, tudíž to že se prodalo všechno je zčásti efekt menšího objemu výroby, ale podstata je přece v tom, že ten produkt něco přinesl, jinak by se neprodával vůbec, zvláště za takové ceny.

ad 5. Samozřejmě - volba marketingových zbraní je vždy výsadou každého jednoho vendora. Někdo očerňuje konkurenci, jiný lže a předvádí slepený papundeklový model jako finální produkt. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Občas zajímavé počtení, občas jen potvrzení faktu, jako že pan Boček je jednoznačně nejnafoukanějším redaktorem na současné scéně. Píše skvělé články, kterým ostatní tleskají, nemá konkurenci a podobné žvásty, které o sobě šíří jsou asi poplatné době internetu. I když, každý hulán nějak začínal. Malé významné plus za popsání skutečného stavu naprosto katastrofální skříně Zalman, které je bohužel, stále jedna z nejprodávanějších v ČR spolu s EC zdroji...jak jinak.

Pane Olšane vychvalovat web, který vědomě porušuje NDA výrobců je skutečně záslužné, to umí každý hňup, který dostává informace přímo od výrobců, potom už to jen posune kamarádům a ty to zveřejní, fakt umění...

Takže pro mě zůstává sympaťákem roku Open Source Ježura :-)

Nezbývá než všem popřát šťastný nový rok a vyřknout utopistické přání: IT bez korupce.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Až pozdě jsem si uvědomil, že Behemot se teď maskuje pseudonymem pan Boček. Ale v příspěvku o Zalmanu má pravdu, stejně jako v tom, že lidi utratí neskutečné sumy za ICT nesmysly a pak to napájí rušícím zdrojem a diví se, že to nefunguje. K tomu bych se připojil, že když už kvalitní zdroj, také by mohli přidat ECC RAMku a disk, ze kterého se opravdu přečte, co se do něj zapsalo.

Přidávám se k bezbřehé adoraci pana Ježka. Kromě toho, že moc pěkné píše o objektivech, ICT ve fotografii, o linuxu a tak dále, jeho eskapáda s "příliš velkým 32GB SSD" byla jedna z věcí, na které se nezapomíná. Vivat Ježek !

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt nevedel, ze clovek pod nickem Behemot je ve skutecnosti Pavel Bocek ?:-O Tak to tu asi budes jedinej, rekl bych :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NTVL, to byl vtip, kteří jak vidno někteří jedinci nepochopili.
:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad NDA:
To je docela zajímavej podnět a máte pravdu, že jsou to vždycky informace, které pravděpodobně jejich "vlastník" nechtěl mít "svobodné". I když bych teda nesouhlasi s tím, že to umí každý hňup, protože BL právě mají jednak o dost spolehlivější, jednak zajímavější (časnější) materiál. To nejzajímavější taky nejsou leaky od novinářů porušujících NDA jak píšete, protože ti všechno dostanou až mnohem pozděj, ale věci, co pustí OEM partneři a podobná verbež :)
Jinak NDA je smluvní vztah, porušuje ho ten kdo věcpodepsal, tj. leaker, ne kdo od něj něco dostal a plácne to na web.

Morálně vzato máte pravdu, ale bez těchhle a podobných "raubířů" bychom toho například o připravovaných procesorech věděli hrozně málo, já bych teda neměl prakticky o čem psát. Například o plánech AMD na letošní rok bychom věděli kompletní nic. Hmm, no vlastně to platí i pro Intel (Broadwell-E, Kaby Lake, Apollo Lake - co bylo kdy o těch někde řečeno z oficiálního zdroje?)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě zaujalo z toho všeho info o pokračujícím úspěchu Windows Phone. Z tržního podílu 3% před rokem na letošních 1.7%. Vřelá gratulace do Redmontu !

Až zahyne všechno telefonní a tabletové od Microsoftu, možná to vezme s sebou do hrobu i to strašné "Modern UI" na wokenicovém desktopu. I když, byla by prča, kdyby na tom trvali a zůstalo to - i když by ta jejich "přenositelnost GUI" k ničemu nebyla, protože by nebylo na co přenášet. Jo vlastně zapomněl jsem na ty frikulíny s novým Surface za 90 tisíc nebo kolik to stojí v plné palbě.
:-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vlhký sen nepřizpůsobivého? Hezký... :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tím myslíš nepřizpůsobivý Microsoft, tak jsi v obraze :-)
Jediné vlhké sny mají v Redmontu, praxe to ukazuje dostatečně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem za MS v telefonech rád. Sám bych si to nekoupil, ale konkurence je potřeba, aby se hýbal taky ten mainstrem a taky si od MS slibuju, že jim to možná v této situaci konečně docvakne a začnou řešit opravdu multiplatformní věci a přestanou všem vnucovat tu svou doktrínu: "Tady si zaplatíte naše prostředí a můžete pracovat pro naši platformu a jak to dostanete jinam je váš problém, my vám v tom pro jistotu hodíme ještě pár klacků pod nohy."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WP žádná konkurence není, jak je vidět z tržního podílu, není v ničem užitečném na "malých platformách" inovativní. Na rozdíl třeba od Blackberry. Microsoft se pokusil roztáhnout svoji uzavřenou "říši" i na mobily a tablety, to se mu nepovedlo a pokurvil tím velmi značně i svůj hlavní trh, tedy uživatelský desktop. Dokonce tak silně, že to celá korporátní a firemní sféra odmítá - firemní zákazníci se rozhodli zůstat u Windows 7 "navěky", dokud z Microsoftu nevypadne něco použitelného - a to Windows 8.2 (prodávané jako W10) při nejlepší vůli nejsou.

Ona přenositelnost aplikací z desktopu na tablety a mobily je nesmyslná už z podstaty - to je jasné každému. Jde o jiné platformy, jiné ovládání, jiné priority, jiná zadání, jiné aplikace. Místo stejnosti a stejného ovládání by mělo jít o spolupráci, ale na každé platformě musí být ovládání a i samotná aplikace jiná - se stejnými daty. To je prostá pravda, kterou pochopili všichni mimo Microsoftu.

Na druhou stranu, jeho doktrínu, kterou zmiňujete, to značně oslabilo a Microsoft musel začít spolupracovat a přestat kazit standardy a normy. V poslední době místo klacků pod nohy začal spolupracovat - třeba Typescript, Visual Studio Code, ...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

My se pro jistotu předzásobili OEM licencema na sedmičky Pro, aktuálně jsou na Aukru za pár stovek, většinou Dell…rozhodnutí ES pro jednou hraje do karet zdravému rozumu.

Jinak je to tragedie, v obchodě už není co normálně koupit (z laptopů), zbejvaj leda konfigurace bez OS nebo s nějakým *nixem, FreeDOS. A to znamená v podstatě jen HP, ostatní výrobci to skoro nemaj, nebo maj tak vypatlanej web/e-shop, že já odmítám se v tom přehrabovat a jdu k HP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, to je snad jediný případ, který si pamatuji, kdy ES k něčemu byl. Také jsme posháněli pár licencí ...

Notesy se úplně zvrhly, to je pravda. Profi notes na práci skoro nejde koupit, vždy je to v něčem vykurvené.

Reagoval jsem tak, že všechno dělám přes dráty i bezdrátyt na serverech a notes mám jen jako pitomé okénko do netu. Jedu na tom jen VPN, VNC, RDP a ssh. I grafiku nebo vývoj dělám dálkově, latence už není velká a zvykl jsem si. Výhodu to má v tom, že místo notesu za 60 litrů mi vyhoví cokoliv, co má slušnou klávesnici a z displeje mi nevypadnou oči. Zrovna teď jsem si například oblíbil na cestování úplně směšný netbook (notebook tomu říkat je nadnesené) 11" Acer, v ceně 0, protože jsem jich někde dostal kupu z banky coby sponzorský dar elektrošrotu pro jednu svoji aktivitu s dětmi - byla v nich zkamenělá pasta na procesorech a nechladilo to. Má to dualcore AMD C-60 na 1GHz a 4GB RAM. S Lubuntu je to příjemně rychlé, funkční a hlavně - má to suprové rozložení klávesnice. A když s tím někde fláknu, nic se neděje. Vrazil jsem do toho jen "Ježkovo" 32GB SSD, více nepotřebuji, je to plýtvání :-))))

Výrobci něchtějí moje peníze - podle všeho - tak je nedostanou. Lenovo nebo HP, DELL za 80 mě neláká - protože je špatně udělané. Jsem zvědavý jak dopadne ten projekt "Nový Thinkpad" nebo jak se to jmenuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naprostou souhlasím s posledním odstavcem :) Není problém dát peníze, je problém najít produkt, co za ně opravdu stojí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě poznámka: co je od M$ multiplatformního ? Částečně C#, ale to není "vinou" Microsoftu, ale díky Mono.

Multiplatformní je C/C++, TCP/IP, Java, JavaScript, Perl, Python, Ruby, ... také HTML5, Qt, GTK+, ... a Unix ve všech inkarnacích. Nedávno jsem se hrabal v rozbitém foťáku Sony NEX-5 a co z toho vylezlo ? CE Linux 6, jádro 2.3. Na MIPS R3000 procíku, který je v těch Sony BIONZ asikách od MegaChips. MIPS, ten je také multiplatformní, stejně jako ARM nebo díky novým Atomům, Quarkům atd. také x86.

Multiplatformní GUI, to je největší legrace. Nedávno jsem čuměl na celoobrazovkové nastavení W10 na 55" korejském UHD panelu (bez špatné TV elektroniky, přes DP to umí 10 bitové barvy a 4:4:4) - to byl zážitek. Na 30" 5K monitoru to také vypadá suprově. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nastaveni Win10 je bomba. Pokud bylo cilem MS, ze bez ohledu na skutecnou velikost monitoru ma mit uzivatel konzistentni zazitek, jako kdyby byl porad na 7" tabletu, tak to se jim povedlo vyborne. Ja to beru jako symbol. Pokud ho MS z dektopovych Windows vyhodi, zacnu mozna zase verit, ze to s nima mysli vazne. Ale zatim to nevidim moc nadejne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě, jak se taková korporace - která jinak udělala spoustu suprových věcí, ne že ne - dohrabe přes všechny ty samooslavné žvásty o uživatelské přítulnosti, User eXperience, ergonomii GUI, ... až k takovému brutálnímu zvěrstvu. GUI "Modern UI" popírá úplně všechno, co se v oblasti UX, GUI, ... nahromadilo během minulých 40-ti nebo kolika let a je o tom napsáno tuny knih, učí se to na univerzitách, je na to mraky specialistů - a pak tohle.

Je to jak na tabletu, s displejem 320x240. Kurňa, to je pokrok. Na to mám 5K monitor.

Pak ať mi někdo říká, že korporát funguje. To je prostě "fatal error" velikosti Velkého třesku. Pozoruhodné je, že tohle selhání trvá tak dlouho, že přestože všichni vidí "král je nahý", tak s tím Microsoft nic nedělá a dále to tlačí vší silou, přes odpor úplně všech.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Částečně C#, ale to není "vinou" Microsoftu, ale díky Mono."

.NET Core funguje na Windows, MacOS X, Linux, FreeBSD a komunita si určitě hraje i s dalšími. Většina těch platforem je ovšem podporována "vinou" Microsoftu ;)

Zajímavější mi přijdou názory lidí na některé kroky Microsoftu. Když byl uzavřený, bylo to špatně. Když začal pouštět zdrojáky na GitHub a přijmat pull requesty od lidí, tak to bylo také špatně, protože se "přiživoval" na práci jiných.
Když si dělal MS věci po svém, tak to bylo špatně, protože už byl nějaký standard. Ovšem když se ohlásilo, že Edge bude využívat stejný model doplňků jako Chrome, tak opět špatně, protože využívá něco cizího :)

Ať si lidé říkají co chtějí, ale já jsem stejně rád, že CoreCLR, CoreFX, RyuJIT, Roslyn, VS Code, TypeScript, ASP.NET, Kestrel, (zanedlouho) Chakra a další projekty jsou na GitHubu a že lidé mimo MS se na vývoji podílejí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, .NET je i na větších "embedded" jednočipech (SoC) procíkách. Až na ARM, kde to udělali MS sami, to všude běží přes Mono. Pustit nativní Core je donutilo až tohle, ale kde jsou ostatní věci ? Forms, WPF, WCF, ... ? Takže ona "přenositelnost" je stejně ve psí. Dokud nemůžu psát všechno ve Visual Studiu na čemkoliv a ve finále udělat build třeba na RHEL, je to jen na půl cesty. V Netbeans nebo IntelliJ IDEA to udělat takhle jde, Java a JavaFX běží na všem.

Se zbytkem souhlasím, otevírání Microsoftu je super. Všechny ty technologie na GitHubu, to je vítězství zdravého rozumu a open source hnutí jako takového. I Microsoft snad pochopil, že uzavřenost je v dnešní době smrt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jste si všimli jak p. Boček se navezl do svého "chlebodárce" PCT? :)

"Sorry lidi, tohle mi hlava nebere. Článku o výběru zdroje všichni tleskali, dodnes je to asi nejčtenější můj článek vůbec, aby stejně za tejden pokračovali v původním idiotském směru. A PCT to ještě podporuje tím tragikomickým výběrem doporučeného HW nebo jak se to jmenuje. Na mnoha fórech to není o mnoho lepší."

A pak řekl na plnou hubu to, co si snad každý myslíme:

"Uvidíme, jestli se Silverstone podaří sehnat lokálního distributora - raději bych místo 20 „značek“ odpadu uvítal širší nabídku mainstreamu a high-endu, ale chápu, že dokud 2/3 lidí jdou do obchodu typu Alza proto, že v televizi vidí tak možná ještě debilnější reklamu na bohemku, a nakupují tam to, co nakupují, tak se nikomu nevyplatí dovážet cokoli jiného. Se zájmem o pět výrobků z celého portofila z vás výrobce nadšený nebude a dobré podmínky nedostanete, ale celé portfolio nemáte šanci udat, protože Alza (stejně jako tyhlety bohemky, mironety apod.) to do nabídky nechce. Chcete tady Antec, Silverstone, Super Flower, Rosewill, Huntkey a další a další? Je to na vás - přestaňte v prvé řadě nakupovat u zelené čůzy (a podobných) generický šmejd."

Osobně mu tleskám a doufám že z toho nebude mít průser :) Alza je jistě velký inzerent :) ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A tak trebas ja jsem v Alze nakoupil zdroj, se kterym jsem spokojeny - a nejednalo se o skutecne o zadny smejd...
Ono je to spis tak, ze na 100 kusu "noname suntu" je jeden kvalitni, no. Ale ze by tam snad neslo koupil vubec nic kvalitniho? To mi zase neprijde...

Coz nema byt obhajoba Alzy, plati to myslim "napric politickym spektrem".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem taky v Alze ve vyprodeji koupil pred 8 roky Seasonic 850W za 1900Kč a funguje mi do dnes :) To neni zamerene primarne vuci Alze, ale vuci tem obchodum co jsou nam schopni nabidnout za sh*t. Resp. ze nemaji zajem na dovoz neceho co opravdu stoji za ty penize...

P.S. ale zato ze me zelena čůza s*re v TV a na internetu si tu kritiku Alza zaslouží. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten zelenej maskot je nahodou dost uspesnej. Mluvil jsem s lidma od reklamy, kteri se Alze staraji (starali? nevim, uz je to nejakej patek) o brand a rikali, ze majitel Alzy byl ochotny k cemukoliv, mimo vymeny teto postavicky, protoze nic tak uspesneho tu nikdy nebylo :-))
Ono I clovek, co ho nesnasi, si musi priznat, ze to proste funguje. Cloveku se to vybavi pomalu i kdyz soulozi s pritelkyni :-)) Takze ucel splnen:-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V čem to funguje? Že to člověka sere úplně všude (TV, rádio, web, metro)? Kdyby bohemka narvala do reklamy tolik, co zelená čůza, tak i toho jejich žvatlavýho idiota zná každej jak svoje boty.

Je to jedině o tom, že když vohnouti čumí 8 hodin denně na bednu, tak to tam vidí pořád a pod vlivem toho jdou tam. Vono taky to jde ruku v ruce s tím, že kdo čumí 8 hodin denně na propagandu, kupuje polštáře za 50k, hodí to burešovi za koblihy a gothaj ze superhyper, se nebude namáhat udělat si rešerši, co a kde je nejvýhodnější koupit. Takže se jde nechat oškubat do nějakýho megakrámu za nějakou "super akci na notebook" Atomovej netbook Celeron s desítkama za deset litrů. A proč ne zrovna do toho, kterej vidí furt a pořád, že.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano.
Tedy, jak jsi mi ted sam potvrdil, to proste funguje.

Mozna se pletu, ale podle me majitel Alzy chce predevsim vydelavat penize, vice penez a jeste vice penez. Sere na to, jestli ho ty mas rad, jestli ho nesnasis, jestli ho mam ja rad, jestli si myslim, ze Alza je ztelesneni dobra ci zla. Jde mu o to vydelat prachy a v tomto ohledu dela vse dobre. I ten urvanej mimozemstan mu funguje vyborne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad ja jsem se zarekl, ze zelenymu zmetkovi uz nedam ani korunu. Jednim duvodem je prave samotnej vlezlej skret. Druhym potom jejich "slevy", kdy tam sviti neodolatelnych treba 60%, ale vysledek je furt drazsi nez bez slevy u konkurence. Takovyhle chytaky na zakaznika podle me seriozni obchod nedela.
Ale je mi jasny, ze na jednoho takovyho jako ja je minimalne deset jinych, kteri tam pobezi prave proto, ze si vzpomenou na skreta a nadsene skoci po "slevach". Takze budem ujecenyho zmetka poslouchat i dal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja tam prilezitostne nakupuju - predevsim veci, u kterych chci mit "jistotu" bezproblemove reklamace. Co se tyce "slev", tak to je neco, co osobne vubec nesleduju - kouknu na vyslednou cenu a podle te se ridim. Nic vic me nezajima...
Alza je naprosto prumerny velkoobchod, co se tyce cen (plus minus podobne jak jinde, neco levnejsi, neco drazsi, prumer), mam tam dobre zkusenosti s reklamacema, ale myslim, ze to bude plus minus to same I jinde.
U me je docela plus trebas to, ze si neco vyberu a necham si to poslat napriklad do Pribrami a tam si pro to zajedu a nemusim do Prahy ani cekat tyden, nez mi to doruci kuryr...
Obecne kupuji tam ci onde, jak zrovna jedu okolo ceho a nejak to neresim.
Pokud si nekdo neumi odfiltrovat reklamy tak nejak automaticky, tak ho docela lituju, bez ironie. Ja osobne docela dost dobre umim "nevnimat" cokoliv nevnimat chci...Tak mi to ani nejak otravny neprijde...ja to nevnimam :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alza teda určitě není žádný průměrný obchod, co se týče cen. Z vlastního pozorování považuji Alzu za jeden z těch dražších obchodů.

A snad ani nemusím zmiňovat jejich slavné "slevy" 30-60% , kdy výsledná "snížená" cena je dražší než "normální cena" u ostatních e-shopů!!!
(ty falešné slevy bych označil za větší otravu než zelený "Alzák")

Shrnu jediné plus, které má Alza: (většinou) bezproblémová reklamace

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pointa byla, že kdyby tam dali cokoli, tak to bude fungovat stejně. Možná líp, protože ten uvřískanej zmetek už pije krev tolika lidem, že tam přestávají nakupovat z principu.

Já přestal už dávno, po zkušenostech s jejich reklamacema, kdy jsem tam jen blbá onuce co má platit a platit a je úplně nepředstavitelný, že by taky chtěla prachy zpátky. Jinak je to klasickej předraženej obchod a ty jejich slavný megaakce jsou jen podvod, kdy to 1-4 týdny před tím zdraží a pak to jako že strašne zlevní. Checht. V 95 % případů se to zboží dá koupit za podobnou cenu úplně normálně.

Teď mě ještě irituje to neustálý linkování na ně z fór, protože ten web je minimálně v Opeře 12.17 úplně na h* a zasekává mi to procesorovoý jádro…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je v tom, ze nemas pravdu. Nevim, kdo uz by to mel vedet lepe nez ti, kdoz jim ten brand delaji, ze...Lidi, kteri tam nenakoupi z principu je par, ale tech, ktere to pritahne, je radove vice. A vo tom to je... :-))
Co se tyce reklamaci, mam s nima jen ty nejlepsi zkusenosti. Respektive: Vzdy dodrzi to, na co ma clovek narok. Nedaji nic navic, ale nikdy se mi nestalo, ze by me nejak "ojebali". Za me dobry...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když do reklamy nasypou minimálně desítky milionů ročně, tak to bude fungovat, i kdyby tam měli mluvící hovno. Prostě kvantita.

A naopak, lidí, kteří tam nenakupují z principu, přibývá jak hub po dešti. Ovšem nový zákazníci už nejsou kde brát - počítačově gramotná už je většina národa, ti co nejsou už ani nebudou a dostáváme se do stavu, kdy jak se budou rodit noví zákazníci, tak budou vymírat staří. Růst se zastaví.

Tzn. brzo už většina lidi projde všemi stádii gramotnosti nakupování: od nákupu v kamenným obchodě/vetešnictví přes aukro, mega-eshopy typu zelená čůza, CZC až po nákup ideálního zboží dle vlastního výběru ve vlastním obchodě. A v tom posledním případě už stále častěji ty megakrámy prostě nefigurují. Tzn. nakonec jim ty tržby zamrznou a začnou klesat.

Podíval se na GES, GME - jejich boom už je dávno pryč, poslední roky už živoří a údajně jsou ve ztrátě, proto tak houfně všichni začínaj prodávat kdejakou veteš. Tím se uvolňuje trh pro nové dynamické obchody…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesně tak to je. Prostě komerce, konzum, reklama, propaganda. "To jsme přece všichni chtěli", no ne ?
Nebral bych to tak negativně, nakonec i tento server a naše diskuse svědčí o tom, že úplně všichni to tak nedělají. Takže buď nejsme vohnouti nebo je vohnoutů více kategorií. Někteří vohnouti kupují jen exkluzivní Apple, jiní zase něco jiného. "The sky is blue, water is wet, women have secrets, who gives a fuck ?". Asi tak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem to chtel urcite :-)) Protoze to jsou veci, ktere ve finale cloveku prinaseji uzitek. Pokud by mu to uzit neprinaselo, potom by dozajiste sve penize vrazil do neceho jineho, ze....
Nekomu prinasi uzitek mit super vynikajici elektroniku, no vetsine lidi prinasi nejvetsi uzitek mit levnou elektroniku. Takze vyrobci se snazi plnit prani svych zakazniku a prodat jim to, co chteji :-)
Druha strana mince je presvedcovani lidi, ze chteji neco, co by mozna ani sami nechteli :-) Ale to je holt kazdeho boj, jak se necha ci nenecha ovlivnit, no...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pan Boček píše vysoce odborně fundované - pindy. Tedy články, ze kterých laik nemá šanci zjistit, který levný a spolehlivý zdroj si má koupit a kterému levnému šuntu se vyhnout. Zato se dozví asi na čtyřiceti osmi místech, že když mu zdroj za čtyři stovky odpálí hardware za deset litrů, tak že si ho může znova zprovoznit výměnou kondenzátorů. Což laik stejně nedokáže a nanejvýš tak může zničit něco dalšího.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono to nebude tím, že Boček píše články pro odbornou veřejnost, ne nákupního rádce pro laiky.
Doporučuji místo čtení něčeho čemu nerozumíš zavítat třeba na stránky Chipu nebo časopisu Test.
Prostě někam, kde píší pro laiky.

Mě coby elektroinženýrovi se Bočkovy články líbí, protože většinou ví o čem píše. Sám jsem kdysi pár spínaných zdrojů konstruoval a je zajímavé, jakým způsobem se to vyvíjí. A nejsem zjevně sám. Když si tedy odmyslím jeho sebereklamu, aroganci, a neslušnost až sprostotu v diskusích ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pridam se,
s vetsinou komentu a nazoru Behemota nesouhlsim a povazuju je za casto mimo realitu, ALE
1/ pro me je expertem na zdroje a jeho clanky o zdrojich byly pro me prinosem
2/ ac jsou nase obecnejsi svetonazory seberozdilnejsi, myslim si, ze kazdy by ma pravo svuj nazor publikovat (a pokud argumentuje a jen neurazi je to nejlepsi:-)
3/ ocenuju, ze kdyz ma na neco zasadne jiny nazor, tak ho uverejni i presto, ze ho muze dostat do potizi; ze nerespektuje tolik rozsirene " koho chleba jis, toho pisen zpivej" - protoze takovejch oportunistu, co maj na neco nazor, ale jakmile by tento jejich nazor je mohl nejak financne ci jinak ohrozit, tak najednou mlci jako dub, nebo dokonce z niceho nic zacnou hlasit nazor opacny, je bohuzel vetsina - zustat nazorove konzistentni je pro me znamka vereohodne osobnosti (a proto mi nevadi, ze se navezl do pct a alzy - naopak, pokud neco smrdi, smrdi to ikdyz z toho jdou penize)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navážet se do Alzy, že neprodávají high-end, to je také srandovní. Místo aby všichni byli rádi, že "emzák" není všežravec a nechává nějaký prostor také jiným prodejcům, specialistům. Když budu chtít koupit broušený křišťál, také pro něj nepůjdu do IKEA, ačkoliv tam prodávají i sklenice a jiné věci ze skla, třeba lustry.

Navíc je to tak, že jen o trochu kvalitnější elektronické věci jsou prostě předražené a to lidi vidí. K čemu je "rozšiřitelnost" a superkvalitní skříň na 30 let, když každý ví, že výrobci určitě za pár let změní standardy a poletí to na smeťák ? Třeba protože budou jiné montážní otvory pro všechno. Nebo se přestanou používat 5.25" jednotky, nebudou 3.5" disky, ... co já vím. Nebude náhodou za pár let zdroj bez IoT a připojení na "chytré napájecí sítě", s dálkovým monitoringem, zralý pro sběrný dvůr ? Nejsou to nákupy "na celý život" a mimo speciální oblasti 10-ti letá životnost nikoho nezajímá, protože za 3 roky to půjde do muzea ... Navíc pro mnoho lidí je to záležitost módy, chtějí být "in" a tak si musí každou blbost kupovat každý rok znova, i kdyby se to od minulého modelu lišilo jen barvou.

Možná to každý nevidí, ale i v servrové oblasti - mimo speciál - se DC už dělají ne s 5-ti letou obrátkou, ale 3-letou nebo dokonce jedou kontinuální upgrade, takže se často věci "neohřejí" déle než rok. Vývoj je prostě moc rychlý a starší věci se nevyplatí provozovat. Jak v čem, a jak co, samozřejmě.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dafuk? Mám skříně staré klidně dekádu, pokud to má aspoň trochu chlazení, případně místo na vyřezání děr, tak co je na tom špatnýho že bych to měl vyhazovat? Samozřejmě se jedná o bytelné skříně, většinou pro WS, že, to je základ.

Že se nepoužívají 5,25'' mechaniky? A co takový boxy nebo redukce na 3,5'' disky'? Nebo hot-swap na 2,5''? Různé přední panely s extra konektivitou? Regulátory větráků (pro ty, které baví kroutit čudlíkama)? Silverstone teď udělal tuším hot-swap šuplíky na dva 2,5'' disky do 5,25'' pozice. I disky s ultrahlučným seekem se dají krásně ztišit tím, že se do 5,25'' pověsí na gumu.

Tohle jsou plky akorát lidí, kteří se neumí zamyslet, co má smysl a co koupit tak, aby to vydrželo, a co jsou jenom módní pitomosti. A tak padají do konzumu a mění neustále jedno smetí za jiné. A to, co má smysl, jsou hlavně větší skříně se slušným chlazením a dostatek pozic všeho druhu (2,5-5,25'', PCI záslepky). Pak se tam dá narvat všechno, co člověk chce, existují totiž přídavné brackety, karty, různé blbosti do těch 2,5-5,25'' pozic atd. Rozhodně je lepší mít tam nějakou pozici navíc, byť velkou, protože do velké se dají dát menší věci. Opačně to nefunguje, že.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Imho obe varianty maji neco do sebe.
Nekdo si koupi zdroj za 5 tisic kc a vydrzi mu 10 let.
Jiny si koupi zdroj za 400kc a vydrzi mu 2 roky. Takze si jich za tech 10 let musi koupit 5. A da za ne 2 tisice.
Kdo z tech 2 to udelal lepe? Mozna ten prvni, protoze mu zdroj nic neodpalil. Mozna ten druhy, protoze ve skutecnosti ten zdroj taky vydrzel 10 let a nic hrozneho se nestalo (neustale mi prochazi rukama 10 ci vice let stare zdroje, co normalne fungujou).
Oba neco riskuji, oba na to vynakladaji nejake prostredky. Jeden vice, a tedy si nemuze koupit nejakou jinou vec, nekdo mene a riskuje, ze prijde o vic, nez usetril.

Ja si pred casem(tusim to jsou 4 roky?) kupoval novy PC. Mel jsem zrovna nejake penize, tak jsem do toho nacpal asi 125k. Koupil jsem to nejkvalitnejsi, co slo za tyhle penize koupit. Dneska je ten Pc stale jeste absolutne spickovy a jeste nejaky patek spickovy bude.
Nekdo jiny si pred 3 rokama koupil Pc za 10 tisic, a dneska si koupil zase novy za 10 tisic.

Kdo z nas udelal lepe? Ja, protoze mam kvalitu, nebo ten druhej, protoze ho to stalo 10x mene a koupil si misto toho dalsi a dalsi veci?

Imho se to proste neda delat tak, ze clovek bude pohrdat nekym jen proto, ze si nekoupil spickovou vec a misto toho si koupil o 100 piv vice. Kazdy ma jine priority.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty nejsi typický vohnoutí zákazník, já také ne. Klidně vezmu flexu a vyříznu do bedny jinou díru nebo to odnesu někam zavařit a předělat, než abych to vyhazoval a kupoval "moderní bednu", kde je plech tak tenký, že je skoro průhledný (pro elmag vyzařování fakt průhledný je).

To samé se týká redukcí, 5.25 panelů, ... "normální user" je šťastný a spokojený, že jeho nová jabková krabice má úplně všechno bezdrátově a když to leží doma na napájení přes jediné USB, nemá kam nacpat ani flešku - a je rád, protože se přes reklamu dozví, že flešky jsou nebezpečné. BadUSB, bububu.

Ten normální user si místo ztišení bedny a všeho klidně koupí komp, který funguje 3 minuty úplně zticha, ale pak se rozeřve jak startující tryskáč nebo se podtaktuje na 200 MHz nebo vyhoří. Notesy do 30-ti tisíc jsou mám dojem takové skoro všechny.

Nabízet někomu "silent pc" je super, ale vohnout si to nekoupí, protože je to "drahé". Ale klidně si koupí šunt za dvakrát tolik, "designovaný" nějakým zrovna oblíbeným buzíkem.

Nemám v tomhle žádné iluze. Vysvětlovat to lidem je sice pěkné, ale stejně většina jen pokývá makovicí a odejde za emzákem nakoupit superhyper předražený přeznačený atomový bazmek za 15 litrů a TN "filmovým super displejem HD". S klávesnicí na které se nedá psát - to stejně většině lidé nevadí, protože psát neumí nejen všemi deseti, oni neumí psát ani dvěma prsty - hlavně že to má "tu plošku s deseti gestama" a moderní fňůůůrk (nevím co je zrovna "fňůůůrk" ale určitě to tam mají). Jo a dotykáč, samozřejmě s "těma novýma woknama".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen technicka - ty sam jses "vohnout" v nejakych dalsich oblastech. Rozumis Pc, ok. Rozumis nejakym dalsim vecem, ale mnoho a mnoho je veci, o kterych nevis nic moc. A tak se rozhodujes ....nejak. Koupis si salam a vyzivovy poradce by te zabil za to, co sis to koupil, protoze to obsahuje to a to skodlive. No jo, ale tobe chutna, tak sis ho koupil. Ale jses vohnout, protoze sis koupil nejakou sracku, ktera skodi tvemu telu. Ze ti chutna? Je to to same, jako kdyz si nejaka slecna koupi mobil, pricemz si koupi - ruzovej. A nekdo jinej si koupi auto a koupi si to podle toho, jak se mu libi a vubec neresi, jestli ma napravu s torzni tyci nebo nejakou uplne jinou. A nejakej odbornik rekne, ze je to vohnout, protoze si koupil auto s napravou s torzni tyci, coz je ta nejvetsi sracka.
Tak to holt v zivote chodi. Posmivat se lidem za to, ze necemu nerozumej a vyberou si zbozi podle uplne jinych parametru, nez by sis vybral ty, mi prijde dost .... hloupe. (Nerikam, ze to vylozene delas, ale mas k tomu nakroceno :-))
Nehlede na to - I ty jako odbornik nemas patent na rozum. Ty doporucis koupit si Pc s takovyma parametrama, a jiny odbornik rekne, ze je to blbost a mam si radsi koupit neco uplne jineho. A co ted?
A pak je tu ten argument, co jsem uvadel vyse - clovek casto proste koupi neco s nejmensima nakladama. A tim nemyslim jen penize. Nekomu se proste nechce se tim zabyvat, studovat moznosti a rozhodovat se podle milionu parametru. To radsi ten cas a namahu usetri a misto toho si da o pivo vic. A pro nej to je vetsi uzitek...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já se k vohnoutství hrdě hlásím, to sis nevšiml ? Největší vohnouti jsou právě ti, kteří tvrdí, že vohnouti nejsou. Takže já jsem ICT korporátní vohnout, dá se říct. Nebo podnikatelský vohnout.

Jediný, kdo se k tomu staví agresivně - a uvedení několika faktů beze za posměch - jsi tady ty.
Nechápu, proč se proti tomu tak vymezuješ, ale to je to samé jako když vždycky píšeš proti Ježkovi.

Když si někdo chce mermomocí koupit předražený laciný notes s přeznačeným Atomem a mizerným displejem, jeho věc. Jiná věc je, že za stejné peníze by sehnal 5-7 let starý opravený profesionální notes s plnotučným mobilním Intelem, profi grafikou a dalšími prima věcmi, který má pořád 2-4x větší výkon než nový atomový bazmek, kvalitnější FHD displej, lepší klávesnici a vydrží jet 24 hodin denně, aniž by se přitom usmažil.

Ve věci notesů i desktopů jsem najel na vyhozený elektrošrot za cenu 0, například jeden domácí desktop jsem pořídil na sběrném dvoře na Spořilově (dvou jádro AMD HP Compaq), jen jsem k tomu koupil nový 5K monitor a nejlevnější profi grafiku s DP. 10-let stará profesionální klávesnice od Compaqu je řádově lepší než cokoliv, co se dnes dá koupit - pokud za to nechceš dát 5 tisíc. Důvod je ten, že všechno dělám na serverech, takže je to pro mě PC jen terminál, od kterého nic nepotřebuji. Klidně by mě místo toho stačilo nějaké mini-pc nebo i lepší androidí "krabička k tv", s klávesnicí a myší. Požadavky jsou prostě různé.

Jo, přesně, každý má priority jinak a jinde. Nakonec sám vypočítáváš příklad se zdrojem za 400, to je pravda. Ale ne celá pravda, protože někdo třeba potřebuje spolehlivost, počítač mu vydělává a pokud mu to vyhoří a odpálí třeba disk, tak přes všechno zálohování je to katastrofa, která ho stojí třeba 50 litrů, jen za to zdržení než to zase uvede do funkčního stavu. Pak je investice do lepšího zdroje to nejmenší. Někdo jiný zase musí mít iPhone poslední verze za 30 litrů, ne protože by se mu to líbilo, ale protože jeho kolegové v práci jsou takoví blbové, že kdyby to neměl, uklovali by ho jak bílou vránu. A takových věcí je přehršel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty me bud nechapes, a nebo nechapu ja tebe.
Ja se proti tobe nevymezuju - ja jen vysvetluju, ze pokud nekdo vidi jako spravne investovat nejake prostredky do kvalitnejsi elektroniky (napriklad), protoze tomu rozumi, tak nekdo jiny tomu nerozumi a kvalita nebude jeho hlavni kriterium, nebot ji vubec neumi posoudit.
Ja taky neumim posoudit kvalitu slozeni burtu - tak si holt kupuju burty, ktere mi chutnaji - a mozna, ze kupuju nejakej sunt, diky kteremu dostanu rakovinu. Ja to ale nevim, neumim to posoudit. Takze se chovam pri koupi burtu jako absolutni vohnout.
S tim notebookem jsi - asi nechtene - presne trefil hrebicek na hlavicku. Protoze argument, ktery jsi uvedl, je jen jeden z mnoha. Pro tebe je to ten nejdulezitejsi. Nekdo jiny muze mit nejdulezitejsi argument, ze potrebuje novou vec, protoze potrebuje mit jistotu zaruky.
Ty nemuzes rict, ze tvoje kriterium je lepsi, nez toto jine. Obe ty kriteria maji nejaky smysl a nejdou splnil zaroven. Nejde koupit levny, vykonny notebook (v te cenove relaci), ktery bude zaroven novy a bude mit 2 roky zaruku. Takze nekdo si koupi novy, no malo vykonny - jiny si koupi stary, no vykonejsi.

Tedy - nejsem nijak agresivni, naopak se snazim tlumit agresivitu (ci potencialni agresivitu) jinych, kteri rikaji, ze jedine tak a tak je to spravne a kdo to dela jinak, tak je blbej.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si rozumíme.

Jediné, co jsem chtěl říct, když se někdo zeptá experta, co si má koupit a pak si koupí něco jiného než bylo doporučeno - tak většinou proto, že mu ve skutečnosti nejde o funkčnost, ale aby si koupil něco nového a "in", o čem se píše v časopisech, co mají jeho známí a kolegové. A tuhle svoji stádnost omlouvá a racionalizuje tím, že mu jde o záruku. Ačkoliv například na "refurbished" profi použité notesy je záruka také a dokonce se dá dokoupit prodloužení.

To máš jako když si někdo přečte Behemotův seriál článků o zdrojích a pak si stejně koupí - oproti všem doporučením - nějaký předražený pěkně nabarvený a PR články oslavený "exkluzivní" šmejd, protože mu to připadá "kůůůl" superhyper.

Nebo když kolega dal synkovi do domácí gamesoidní mašiny profi SSD superrychlý disk pro supervysokou zátěž od SmartStorageSystems (pohlceno SanDiskem, pohlceno WD). Kluk byl mezi pařany za "socku" protože "všichni" měli superhyperultra Kingston Hyper-X, zatímco "nějakou sračku SSS Optimus" nikdo neznal. Že ten SSD stál víc než celá ta pitomá bedna, to nikdo nevěděl. A na netu to skoro nebylo, protože ta firma byla tak profi a vynikající, že vůbec neinzerovala, prodávala jen "partnerům" a volně se to vlastně vůbec neprodávalo.

Takže i kdybys říkal někomu 100x, že jsou i jiné firmy než emzák, které to samé mají levnější, zamumlají něco o "bezproblémové reklamaci" a pomažou k emzákovi. Protože to viděli v televizi nebo kde. Tak to prostě je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydis to - ja se povazuji za "polovicniho experta", co se HW tyce (kdysi jsem se zivil jako Pc technik, ted uz asi 10 let ne, no Pc porad stavim/opravuji), a doporucil bych leckdy presny opak toho, co ty - tedy koupit novou vec. Zalezi dost na tom, komu to totiz doporucuju (a leckdy naopak, stavim bezne znamym pocitace ze starych dilu). Tim chci rict, ze pokud se takovy "neodbornik" zepta na nazor 5 "odborniku", pravdepodobne mu doporuci 5 ruznych veci.
Takze reseni je bud si najit jednoho a tomu slepe verit (mam par takovych "zakazniku") a nebo se rozhodovat stejne po svem :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš těžké. S tím opraveným - se zárukou - starým profi notesem, to je výjimka, protože skutečně, nové věci jsou sice více šmejdovní, ale technologie je prostě nová.

Ty staré notesy doporučuji jen když někdo chce od notesu nějaký větší výkon, FHD displej, chce na tom opravdu pracovat a tahat to všude s sebou. A nemá - nebo je nechce dát - prachy ani na Intel plnotučné mobilní 4-jádro, byť v mizerném provedení třeba Lenovo Edge (cirka 25-30 tisíc), které není schopné jet dlouhodobě na plný výkon bez chladící podložky, FHD displej má velmi mizerný, chicklet klávesnice při intenzivnějším psaní za měsíc odejde a tak dále. A stačí s tím někde ťuknout a rozsype se to. Jenže ani "profi" dnešní notes za 60-80 tisíc není o mnoho lepší, v tom je ta tragédie.

Podobně je to třeba se servery, od Xeonů E5-2600 řady první generace SandyBridge výkon na jádro nijak dramaticky nestoupl a určitě je takový stroj i po čtyřech letech provozu v datacentru lepší volba - pokud je za slušnou cenu, což je, když se dobře koupí, protože je účetně odepsaný se zůstatkovou hodnotou 0 - než nějaký bazmek poskládaný na desktopových dílech bez ECC, s mizernými součástkami a chlazením.

Nebo to samé v servrových sítích - před asi dvěma/třemi lety se v superpočítačích a velkých datacentrech nahrazovala druhá generace Infinibandu - DDR - novou QDR a všechny karty, kabely a swiche byly k dispozici málem za cenu šrotu - karta za $30-50, switch za $500-1000, bylo toho hafo. Takže za cca 1500 Kč na přípoj jsi mohl udělat spojení v servrovně s rychlostí asi 2x vyšší než na 10GbE ethernetu, přitom ani ne za cenu 1000BaseT.
Infiniband je mnohokrát lepší věc než celý ethernet, každopádně do servrovny.

Jsou prostě některé výhodné staré věci. U nových je často lepší - přesně jak jsi uváděl příklad s laciným zdrojem - koupit to "nejlevnější slušné" a prostě to po roce dvou měnit. Prodat, koupit nové. Protože kvalitnější věci stojí neúměrně více. Také jde o to, co kdo využije a co je pro něj zbytečné.

Takže třeba ty PC zdroje, Behemotova parketa. Ve všem má pravdu. Jenže to platí pro někoho, kdo ten zdroj opravdu zatíží - třeba výpočtáři, hráči a tak. "Obyčejný člověk", který nikdy gamesy nehraje těžko vytíží moderní desktop na více než 100W, 90% času o hodně méně. Takže mu asi bude stačit ten největší shit za 400 Kč, no a když odejde - většinou nijak dramaticky, prostě se jednoho dne počítač nerozjede - koupí jiný a starý nechá za 100 opravit u kamaráda bastlíře, takže pak má doma i náhradu, kdyby to kikslo ve špatnou chvíli. Nebo s tím počítá a rovnou si koupí dva. Pro takového člověka je dávat za zdroj v PC 2 litry je jednoznačně overkill.

Chce to prostě s rozumem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a jeste nedulezita otazka:
A. Vágner (znama to postava i v diskuzich tohoto serveru) vám své odpovědi nedal naschvál nebo co? bo na tom jejich PCT sve odpovedi ma (ne tedy, ze bych z toho brecel, ze zrovna tady nejsou - je zelenej jako vzdy)... ale povazuju za zvlastni (ikdyz neprekvapujici), ze vam svuj vytvor nedodal...
ale to je jen tak mimochodem, pokud by se nekdo z redakce diit.cz k tomu vyjadril, bylo by to fajn... jinak je to jen nepodstatnej detail...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak aj na EHW aj PCT boli Adamove odpovede hneď niekoľko minút po Novom roku 1.1.2016 uvedené - takže to vypadá veľmi neštandardné, že tu diitko uvádza cit. "Adam Vágner (PCT) /autor se do uzávěrky nevyjádřil/" aj vzhľadom na skutočnosť, že napr. SHW svoj článok ešte ani nevydal...

Nechápem tieto žabomyšie vojny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Adam Vágner nedodal svůj příspěvek do uzávěrky. A nikdo nemůže chtít po no-Xovi, který tento projekt za nás DIIT zastřešoval, aby se přetrhl, když to jinému za přetrhnutí nestálo. To je z mého osobního hlediska (zdůrazňuji: osobního) jediná podstatná informace, veškeré další slovíčkaření jsme už absolvovali v rámci diskuse nás autorů tohoto článku a nevidím důvod nějak více prát prádlo na veřejnosti. Ostatně na jiném webu, kde jsem "VIP2015" předávat k vydání já osobně Vágnerovy příspěvky najdeš, protože jsem to dělal ve svém volnu mezi svátky, takže nějakou žabomyší válku v tom fakt nehledej. Jen pouhé a prosté nedodržení termínu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, já jsem tam letos nováček, tak jsem ten flame sledoval jen z povzdálí a dobře se bavil :D V podstatě i když byl do vydání ještě týden, tak to prostě „přišlo po termínu“ a přes to nejede vlak…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však na to netrebalo byť ani Sherlock Holmes.
Jak prosté...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2014 se účastnil, ale odpovědi do termínu nedodal A. Kahánek. Padlo rozhodnutí, že termín je závazný a kdo odpovědi nedodá a ani se do termínu neomluví, má smůlu. Předchozí ročník s tím nikdo neměl problém, nyní se opakovala tatáž situace, jen se týkala jiné osoby - která rovněž obsah do termínu nedodala, ani neavizovala, že ho po termínu dodá.

Pokud bys zažil ročníky, ve kterých půlka autorů posílala obsah na pokračování mezi svátkama a v podstatě přes celé Vánoce až do Nového roku musel každý účastník denně sledovat, co jiný účastník dodal, upravil a neustále podle toho měnit podobu článku na webu, pak bys měl asi větší pochopení, proč nějaký termín vznikl a proč by měl být respektovaný (ostatně ty jsi ho sám dodržel s velkým předstihem).

Ode mě lze čekat, že zveřejním bez úprav (vyjma zjevných překlepů) a bez cenzury, co ostatní do uzávěrky dodají. Nikdo od mě ale nemůže chtít, abych po vypršení dvoutýdenní(!) lhůty ještě dál čekal, jestli se někdo milostivě uráčí nebo neuráčí. Proč dávat za vinu jedné straně, že po letech přestává projevovat ochotou nad rámec pravidel, když druhá strana nemá snahu dodržet ani ta základní pravidla? Pokud bych sám termín prošvihnul, rozhodně bych neměl ostatním za zlé, že nečekali, ani nevymýšlel konspirační teorie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě to neříkej, já to měl napsaný tejden před tím, než vůbec došel nějakej link.

Na druhé straně pokud se to před tím dodávalo úplně chaoticky, tak půl dne zpoždění ve srovnání s tím nic není, nota bene když do vydání je týden…:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V zadání bylo doslovně:

Odevzdání své části: 22. 12. 2015, 12:00 (v poledne)

A nebylo v něm nic o uzávěrce (jen dovětek "plánované vydání: 1. 1. 2016").

Hromadný mail, který mi přišel v jedenáct večer 21. prosince, kde už se mluvilo o tom, že to mělo být odevzdané "do poledne", jsem bohužel objevil až o den později. Kdybych se tím řídil tak doslovně, jako se teď snažíte vy, tak když úderem dvanácté zasednu k počítači a začnu při tom formátování, které ten dokument má, ty odpovědi do článku lepit, tak to stejně trvá nějakých deset, dvacet minut.

Obvykle po odevzdání textu následují editace a korektury, než se článek publikuje. Dělali jsme to tak každý rok, vždycky jsme to řešili společně několik dní, a až pak se text prohlásil za uzavřený a šel do publikace (mj. kvůli spoiler alertu a doporučení nepročítat před odesláním vlastních odpovědí odpovědi cizí) – pokud jste letos zamýšleli "termínem odevzdání" to, že k uvedenému času bude článek po editacích v konečné podobě připravený k publikaci, měli jste zadání formulovat jinak.

V roce 2011, kdy byl tenhle projekt napříč větším počtem webů naposled, byl termín odevzdání až 27. prosince (proto se to řešilo až mezi svátky). V roce 2014, kdy už jsme to neřešili na fóru, ale lepili to rovnou do docu, byl termín až 30. 12. v poledne (a tam je celkem logické, že na den, dva benevolence pro A. Kahánka nezbýval prostor).

Opravdu jsem nepočítal s tím, že přestože je tentokrát posunutý o týden dopředu, tak se 22. prosince úderem poledne zasedá k počítači a text se bere jako uzavřený, hotový a zkorigovaný bez jakéhokoliv ptaní copy'n'paste do svého redakčního systému, a kdo to tam dolepí ve tři odpoledne, protože to při vkládání ještě po sobě průběžně znovu pročítal a opravoval, už má smůlu (pokud to opravdu tak strašně hořelo, tak stačilo v google docs klepnout na ikonku chatu a zeptat se, nějak bych to urychlil, v tom DOCu jsem byl v termínu odevzdání přihlášený, online a upravoval jsem jej).

Já tohle dohadování mám na háku, jestli to vyjde nebo nevyjde na DIIT, mě nevzrušuje, naopak mě to celkem pobavilo :). Kdo tam ty odpovědi chtěl mít, ten je tam má, a opravdu s tím neměl žádnou práci navíc a opravdu nemusel ještě mezi svátky denně sledovat, co tam přibylo, a co se tam změnilo nebo nezměnilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono tedy, nerad bych se hádal, ale "odevzdání svého textu" je uzávěrka, ať se to tak explicitně podá nebo ne. V tištěných médiích je to k nakopání do řiti, když někdo odevzdá příspěvěk pozdě (takže zdržuje sazbu a další procesy), navíc tam pak ještě něco neustále opravuje na hotové a zarovnané stránce, tak jen přidělává práci ostatním a zvyšuje riziko nějaké chyby.

Takže za sebe bych vyděl jako správné trvání na termínech a určité "vytrestání" při jejich nedodržení. Při opaku je to minimálně nespravedlivé vůči těm co je dodržují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak TL;DR: Když to chcete přirovnávat k tisku, tím, že to v okamžiku oné "uzávěrky" no-x vzal jako hotový článek a začal sázet do svého systému (=ekvivalent publikace) tak nějak úplně vynechal tu fázi, která má následovat (editace, sazba, korektury) a kterou jsme u těchto článků doposud pravidelně dělali společně poté, co byly odevzdané texty. Bývaly to tak dva dny, během kterých se k tomu průběžně všichni vyjadřovali a ještě opravovali chyby, co kdo přehlédl (protože s termínem "uzávěrky" nikdy nedřepěli všichni natěšení u počítače), až pak se to definitivně uzavřelo a začalo nalévat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když (jestli) ta fáze nebyla domluvená, to je těžký.

Já vám do toho mluvit nebudu a i Murphyho zákon popisuje uzávěrku jako moment, kdy začíná horečná činnost ma přípravě článku. Nicméně pokud ji někdo vnímá v původním významu jako konečný termín před publikací článku, nelze proti tomu z formálního hlediska nic říci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty odpovedi jsou fakt zeleny jako brcal ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To s tím Edge je opravdu dobrý vtip. Zkoušel jsem ho po instalaci W10 použít, ale když mi poněkolikáté z neznámého důvodu refreshnul stránku, na které jsem měl rozepsaný delší text (typicky redakční systém na Tumblr.com), tak šel na jeho místo velmi rychle starý dobrý Firefox.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

internetový prohlížeč od M$ nikdy nebude ta ideální volba a je jedno, jestli ho nazývají Edge a nebo Internet Explorer

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dřív se říkalo, že "Internet Explorer je...", ale protože už od MS není jediný, a je tu i ten Edge, tak tu starou hlášku stačí upravit takto: "Webový prohlížeč od Microsoftu je nejpoužívanější prohlížeč pro stažení jiného prohlížeče" a pořád to platí ;-).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze tomu nerozumim - opakovane ctu, jak v win10 není IE, pricemz teda ja osobnne jsem si nasel IE, jedna se o IE 11, normalne ho pouzivam a nemam s tim problém...tak co delam blbe?
PS: Blbe jsem pochopil text, na ktery jsem reagoval, snad me omluvi, ze jsem u toho hral HotS :-) Takze to cele beru zpet :-) Ale na svou obhajobu bych uvedl, ze skutecne casto slycham, ze ve win10 uz neni IE a je tam misto toho ten Edge. Coz teda bylo prvni, co jsem udelal, ze jsem si vytahl zastupce IE a Edge jsem zrusil, protoze se mi to nelibi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je to ten IE??? ;-) Já totiž instaluji do nového PC ihned a raději starší verzi FF a až z něj jej aktualizuji "pouze" :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam 2 prohlizece. IE, protoze tam je a nemusim nic instalovat a vyhovuje mi, jak je v nem co kde rozmistene a pouzivam ho na bezne veci, kde mi nevadi, ze za mnou zustava videt historie a ulozena hesla a podobne, a jako druhy FF, kde mam zakazanou veskerou historii, ukladani hesel a podobne - a to pouzivam, pokud lezu nekam, kde nechci, aby se o tom nekdo dozvedel :-))

Btw, proti IE vubec nic nemam a uprimne nechapu ty zabomysi valky o tom, jestli je IE pomalejsi, nez FF a nebo naopak a podobne - mam takovy Pc, ze nepoznam rozdil, nepouzivam zadne pluginy a podobne veci, takze pro me je to prast jako uhod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je fakt síla.
Ty názory, předsudky, fámy, a "osobnosti" myslím nejlépe dokumentují neskutečnou bídu české IT žurnalistiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z diskuzí nemůžete vyvozovat závěry o žurnalistice. Diskuze jsou totiž doslova magnetem pro internetové trolly a proto mají diskuze (většinou) tak nízkou úroveň.

a nejedná se jenom o IT žurnalistiku. Díval jste se někdy na ten hnůj třeba na diskuzích iDnes? Trolling postihuje téměř vše.

a nezáleží na tom, jestli se jedná o diskuze na českých webech a nebo zahraničních, všude jsou trollové stejní. Vždy jim jde o to rozdmýchat diskuzi svými závádějícími informacemi a rozsévat nesnášenlivost :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela často se nálepkou Troll označuje i věcný oponent i když argumentuje slušně a technickými či jinými věcnými!!! argumenty, ba dokonce osobními zkušenostmi :-( Pak je Troll spíše ten, co někoho nazývá Trollem..., a útočí na jeho osobu..., namísto protiargumetů!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mé osobní zkušenosti mají ale obecně českojazyčné diskuze daleko horší ůroveň než ty v angličtině. Stačí se podívat do diskuzí na Anadtechu a porovnat to se zdejšíma diskutéry. V těch českých je daleko více nesnášenlivosti a neužitečných, čistě subjektivních, dezinformací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi na jednu podstatnou věc: na Anandtechu a všude jinde, kde mají tak výbornou úroveň jsou diskuse moderované. To jest, kdokoliv začne trollit nebo poruší jinak pravidla nebo se prostě moderátorovi nelíbí, je smazán a hotovo. Například v Británii je to všude, protože provozovatel serveru nese trestní zodpovědnost za i za příspěvky čtenářů. A co si budeme povídat, dneska je trestné i to, že "afroameričan" se ti může jevit černý.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezapoměl, vím o tom a je to tak správně. Proč by si měl někdo na serveru nechávat v diskusi příspěvky, které jsou urážlivé a podporují nesnášenlivost namísto věcné a slušné argumentace. Navíc to má jedině pozitivní efekt v tom, že to demotivuje vůbec takové příspěvky tvořit. Moderace je bohužel potřeba. Analogie může být třeba vyučovací hodina ve škole. Dobrý učitel vykáže nějakého sprostého vykřikáře provokatéra ze třídy taky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta tvoje poznámka vyzněla, jako kdyby anglicky píšící diskutéři byli vrcholem slušnosti a psali jen erudované příspěvky k věci, zatímco česky píšící diskutéři jsou nevychovaní bláboliví idioti. Takže jsem to uvedl na pravou míru. Když nenapíšeš tu podstatnou informaci, že diskuse jsou moderované, tak je to pěkně hnusná demagogie.

Takže jsou dvě možnosti: 1. Kecáš, nevěděl jsi o tom 2. Opravdu věděl a děláš z našich lidí blbce schválně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě o tom vím, ale u psání toho příspěvku jsem si to neuvědomal, jen popisoval stav věcí jak vypadají ty diskuze. Ano, je to výsledek moderace. Mám učet na Anadtechu i třeba DPreview a nedávno jsem tam psal příspěvky do diskuzí kde po odeslání máš hlášku, že příspěvěk bude před publikací zkontrolován.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň že to uznáváš. Jo, na některých serverech dokonce odpoví moderátor a požádá o přeformulování nebo upřesnění některého stanoviska. Není to jen tupá kontrola na klíčová slova nebo "trestné názory" - a že jich je, třeba v té dnešní "demokratické Británii".

Vypadá to pak moc pěkně, takové diskuse. Jenže problém je v tom, že tam musí někdo 24h denně sedět a zabývat se tím, což málokdo dělá zadarmo. Na zabezpečení každé diskuse a fóra musí být tím pádem několik lidí v trojsměnném provozu, ... a na to každý nemá. Což nakonec je velmi "demokratická" a efektivní cesta, jak zcenzurovat a zatípnout všechny kontroverzní a svobodné aktivity.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, obecně jsou diskuse v angličtině (ale i jiných jazycích) stejná žumpa jako ty české. To je prostě sociální jev, jak se někteří lidé v "bezkontaktním" prostředí vyjadřují. Nebo se možná tak vyjadřují i v reálu, ale normálně bych je nepotkal.

Naopak moderované diskuse existují dobré i v češtině. Ale holt tomu musí nějaký člověk věnovat energii a čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady to je bída diskuse!!! Přesněji - zrcadlo jen některých diskutérů :-( A né žurnalistiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U hodnoceni tech webu musim souhlasit s Mirkem Jahodou. Taky vzdycky zavitam na NotebookCheck.com kdyz chci zjistit vsecko podstatne 'v kostce' o nejakem notebooku. Parametry jako nativni kontrast displaye, upgradovatelnost, bytelnost a dilenske zpracovani, thermal limity procesoru a pripadny throtling. DPreview jsem donedavna hodne zanedbaval i kdyz jsem na neho sem tam zavital uz od roku 2003, stal jsem se v posledni dobe dennim nastevnikem, recenze jsou velice kvalitni. Prinosne a zabavne jsou i ruzne interview a ostatni videa ktere produkuji, s oblibou si taky ctu komentare pod clanky a brouzdam ve forech. Taky ocenuji precizni praci imagin-resource.com webu, kde casto zavitam abych si zkontroloval u fotaku vykonnostni zalezitosti jako rychlost autofocusu, prodlevy spouste v ruznych rezimech, hloubku bufferu a jejich cas vyprazdneni - delaji tam spoustu uzitecneho mereni.... Z dalsich foto webu bych vyzdvihl photozone.de, lenstip.com, dxomark.com a ruzne ostani recenzenty spise blogerskeho pojeti jako je Ken Rockwell...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.