Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VirtualDub 1.6.14

VirtualDub logo
Avery Lee vypustil do světa novou verzi VirtualDubu 1.6.14. Bohužel tak neprozřetelně učinil v době CeBITu, takže podrobněji se o něm zmíníme až dnes. Jak jsme psali při uvedení verze 1.6.13, tato poslední představuje jen malý krůček v novinkách a opravách (o to větší pro lidstvo ale opravdu není ;-). Vězte tedy, že mezi novinky se vměstnalo následující: opraven je problém se zápisem .avi souborů na síťové disky, přidáno bylo ošetření pro kodeky, které během dekódování měly tendence číst data až za hranici vstupního bufferu. Nově pak jde změnit I/O mód práce s diskem pro zvýšení kompatibility a odezvy systému na úkor rychlosti práce. Přibyl také přepínač pro inkrementaci čísla na konci názvu souboru pro grabování, ošetřující přepsání existujících souborů. Nějaké to vylepšení potkalo i práci s Huffyuv kodekem. Ale je toho více ...

chybně registrovaný záznam kodekuAvery také vystopoval problém s pádem VirtualDubu v souvislosti s „vidc.draw“ knihovnou, který se projevoval při pokusu pracovat s .avi souborem či kompresním dialogem u videa s FOURCC „draw.“. Tentýž problém mimochodem postihoval donedávna i Adobe Premiere. Spočíval v přidání záznamu o kodeku do registru, jehož název začíná mezerou. Při pokusu o používání takto chybně registrovaného kodeku se Windows chovají „poněkud nestandardně“: při otevření pomocí ICOpen() vše proběhne v pořádku bez ohledu na chybný název kodeku. Jakýkoliv další pokus práce s takovýmto souborem následně vede k pádu programu. Avery zatím nedokázal připravit opravu tohoto problému, protože zatím neví, jak to bezpečně provést, takže tuto část z VirtualDubu prozatím odstranil.

Jen tak mimochodem, pro Adobe Premiere vyšel příslušný patch, také je ale možné problém opravit ručně v registrech v sekci HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Drivers32, kde u chybně registrovaného kodeku odmažete mezeru na začátku. Tento problém pak dle webu Adobe způsobují například některé instalace ATI Multi Media Center.

Ale zpět k VirtualDubu. Tuto poslední verzi můžete samozřejmě stahovat dle libosti z vámi preferovaného mirroru.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VirtualDub 1.6.14

Pátek, 24 Březen 2006 - 20:01 | Petr Mirovský | Nejak jsem si zvykl na VirtualDubMod. Jen je...
Pátek, 24 Březen 2006 - 19:09 | Anonym | no uplne vyborny :-)
Pátek, 24 Březen 2006 - 18:47 | Anonym | Virtual Dub je supr!!! (nato ze je free)

Zobrazit diskusi