Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vista + hry = 2 GB RAM budou málo

XPcka to na pristi minimalne 4 roky jistej - pak si to s tou Vistou mozna, MOZNA rozmyslim.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to je k posrání ... bez pardonu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nebude nutné,tak do Visty nejdu ani omylem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na tohle s prominutim prispi jen blazni, ktery nevedej co s penezi. Pokud vyjde Vista pak nemuzeme cekat ze ze dne na den se budou kupovat nove komponenty ne-li cele pocitace, kdo by si kvuli OS kupoval novy pocitac???
Co se tyce te ramky tak to je trochu prehnane, ano plati cim vic RAM tim lip, ale vseho s mirou.
Ja bych to videl takhle (s Vistou): 1G pro naprostou vetsinu uziv, 2G pro ty co chtej neco extra s nejakymi mirnymi rezervami, no a 2G+ pro opravdovy parany ktery nesnesou jediny cuknuti :)
JE TO JEN MUJ NAZOR, MOZNA ZE LIDI BUDOU REAGOVAT JINAK NEZ RACIONALNE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt: Ale vůbec ne, naopak, to je velice dobrá zpráva. Nástup rootkitu Visra bude pekelně pomalý a to je dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu se XP-ček držet zuby, nehty. Stejně, jako jsem strašně dlouho vydržel u woken 98SE až jsem se dostal do stádia, kdy jsem měl na 98-čky až moc dobrý HW a vše se začínalo dělat pouze pro XP-čka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

The serial about Windows Vista continues with another crazy message: Guys over The Inquirer got some time to get closer with hi-tech computer with Vista installed on it, and they explored a lot of interesting things. This machine equiped with 2 GB of RAM and powerfull Geforce 7800 GTX should manage the most of current pc games, but not with Windows Vista! They installed popular Far Cry, which is kinda old nowadays, but still eats a lot of resources: after starting it, Vista had eaten more than 1.2 GB of RAM! And thats quite old game, what about newer titles like FEAR? I have a fear of FEAR the game as it will eat significantly more than Far Cry. We FEAR that you might need even more than 2GB as FEAR of already wants 2GB memory under Windows XP. It works with 1GB as well but it works better with 2GB, and so does the Battlefield 2. We are sure that you will soon be able to buy 4GB gaming kits, at least by the end of the year when Vista gets closer. Some users also reported, that you need about 1 GB to work only with MS Word or IE too. May be Microsoft got mad, or they just know why to postpone release date of Vista to 2007. Old good Windows 3.11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ mexican - zkouseli Beta verzi (taky jsem chvilku mel posledni Vistu na trochu silnejsi sestave) a tak verim, ze se to do finale zlepsi.
@ dartanan> "Co se tyce te ramky tak to je trochu prehnane, ano plati cim vic RAM tim lip, ale vseho s mirou."
To mozna plati obecne, ale ne u M$ - cim vic RAM, tim vetsi swap atp. Az to bude umet jet v pameti bez swapu, tak mozna...
K posrani je to, ze na hardcode gaming je 2GB malo, ale 4GB to na 32-bitu Win vyuzit neumi (krome Win XP SP1). Takze si do masiny date 4GB, Vista bude umet lehce pres 3GB (tak jako XP SP2), z toho si trebas 1.2GB vezme pro sebe a userovi pak nakonec tech 2GB zbyde na praci.

Vim ze je to uchylarna, ale jak downgradovat z integrovaneho SP2 na SP1? Chci overit, ze SP1 ty 4GB obsluhovat umel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kde jsou ty casy kdy na hru stacila 1.4MB disketa a 560kB RAM, zlaty lost vikings. dneska vic casu stravim instalaci+odinstalaci hry nez samotnym hranim. jeste ze je ten warez, ze si to clovek muze ozkouset na necisto. dat hafo penez za hry ktery vsude vychvalujou a obrazky taky nevypadaji spatne a pak zjistit, ze je to <autocenzura> tak by mi <autocenzura>. tak to vidim ja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lidi, vy nevite ze cena hardware pujde tak i tak dolu, takze je to otazka tak dvou tri let kdy vsichni budou mit vistu.Pamatujete na XP a dneska je ma kazdej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Končí XP, končím s Mrkvosoftem. Vistu ani náhodou!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc to vsechno ... vzdyt XP nabizi prakticky to co uzivatel od "operacniho systemu" ceka ... jako prostredi pro aplikace tretich stran je dostatecne a vystacily by na dalsich 10 let jen se zaplatama pripadnych chyb... tak proc vlastne Microsoft Visra(tm), jaky maji smysl ?? Pro MS je smysl jazny - potreboje prosadit nejake sve s OS nesouvisejici technologie, snad se "muzeme tesit" i na neco jako MS iTunes zadratovane do staro-noveho WMP nebo MSN slusby prospikovane celym systemem krizem krazem --- ale jaky to ma smysl pro dnesniho uzivatele XP ?? IMho absolutne zadny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevite nekdo,jak stahnout najednou vsechny aktualizace na XP sp2 tak,aby sly vypalit? chci je mit nekde na CD, abych to nemusel stahovat pokazdy kdyz chci preinstalovat wokna...
???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paradigma nekterych lidi je nemenne a to je jejich problem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hosi nepomlouvejte tu mrkvosft(ani ja ho v lasce nemam ale....), stejne na nem vsichni jedete,80 procent z vas ma vokna, stejne si vsichni Vistu vyzkousite pac budete zhavi jak a co a jak to vypada a podobne....ted me budete kamanovat ale verte ze je tomu tak ;-)
ale souhlasim 4GB to je moc...s 1 ci 2 GB to bude nejakej ten cas taky chodit....
a ted me muzete kamenovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Filda: a čo vy si vojín Filda predstavujetě pod takým slovom: "paradigma" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak je to u nejnovejsich desek, ale vim ze treba jeste desky se Socketem A mely problem adresovat vic, nez 3.5GB RAM - sice tam slo dat 4GB, ale kazda deska (chipova sada) musi mit cast adresniho prostoru pro sebe. Nevim jak to dneska - preci jen nikde se o tom nepise a v zadny recenzi se to neresi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ Hon_za - zase nejakay Pan Znalec Architektury Windows, ze ? Prestante uz prosim strasit lidi s tim bludem o 2,3,resp. 4GB vyuzitelne pameti RAM ve Windows a nesmyslnem swapovani ! Pro ty, co by to zajimalo, tak ve skutecnosti je to tak, ze RAM ve Windows (uz od dob prvnich NT-cek) se deli na sdilenou a vyhrazenou. Sdilenou vyuziva predevsim system (aby si mohl vymenovat data s aplikacemi a aby jim umoznil volani svych knihoven, vyhrazenou pak vyuzivaji predevsim aplikace - proto se ji rika aplikacni RAM. Vzhledem k omezeni architektury IA-32 je primo adresovatelnych pouze 4GB, ale diky rozsirenim CPU je mozne ve skutecnosti adresovat RAM pameti daleko vice, ovsem temer vzdy jen s pomoci nejake varianty strankovani, nebo indexovani, cili nelze takovou pamet vyzuit jako jediny souvisly blok. Dostupny nejvetsi souvisle adresovatelny blok RAM o velikosti 4GB se proto ve Windows defaultne logicky deli na 2GB systemove a 2GB aplikacni, popr. pri pouziti kernel switche /3GB je pro aplikace vyhrazeno o giga vice. To ovsem neznamena, ze by vsecny aplikace mohli vyuzit jen 3GB v souctu, znamena to, ze maximum dostupne vyhrazene RAM v jednom bloku pro kazdou aplikaci je prave tech 3GB (pokud je samozrejme v systemu celkove dost fyzicke RAM). Navic pokud aplikace podporuje novy adresovaci rezim PAE, muze mit k dispozici i mnohem vice RAM-ky, takze zalezi jen a jen na tvurci danne aplikace, jak se s tim popere.
 Co se tyce swapovani, tak to uz mne vazene se.e, jak o tom kazdy nouma tlacha a ve skutecnosti vubec nevi o co jde. Windows standardne swapuji proto, aby z RAM uvolnili delsi dobu nepouzivane, ale jiz jednou inicializovane kusy kodu (zejmena .dll knihovny), takto zpristupnenou RAM-ku pak vyuzije system pro file-cache, nebot obvykle nejvetsi brzdou pri praci s PC byvaji prave operace se soubory, resp. s diskem, ci siti. Pokud to nekomu nevyhovuje, neni potreba vypinat swapovani jako takove, staci zmenit standardni chovani memory-managementu ve Windows, bohuzel vsak k tomu neni k dispozici nejake hezke GUI udelatko, ale je potreba sahnout do registru, a zrejme je tomu tak schvalne, protoze se nejedna o operaci, kterou by si mel zkouset kazdy nadseny klikajici BFU.  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no paradigma to je zpusob mysleni ve vyjetych koleji. Nemenne mysleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rikate IA-32 odpovida primo adresovanych 4GB.
Jak je to u IA-64? 16GB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IA-32 1 CPU je schopne adresovat 2^32 (citaj 2 na 32) Byte pamati = 4GiB
IA-64 1 CPU je schopne adresovat 2^64 Byte pamati - kolko sa to = si vyrataj sam... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dal som si tu namahu: 2^64 ~ 16Exa Byte = 16384 TiByte = 16777216 GiB dufam ze to staci a budes mat stastie a peniaze si taku ramku kupit :-D
inak pre info to je 18446744073709551616 Byte :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rastr: Takze je normalne, ked Windows swapuje ako o zivot, zatial co na linuxe mam pol dna vypnuty disk a system zije? Ked mam 2 GB RAM, tak nepotrebujem ziadnu swap. Ja chcem vyuzit pamat na maximum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

poiuy: ovšemže je to normální - to není chyba, to je totiž vlastnost Windows ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to mozem ....... . Kua mam prachy, no aj tak 4GB RAM sa mi zda na terjsiu dobu trocha vela, kua 2G je lentaktak, 4G je akurat tak si asi kupim 8G nech to duje ako ma :-@, su to blazni, ja som prave zacal rozmyslat o tichom, usprnom a normalnom kompe a oni tak na mna idu, howada su to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze je to skvele, zvysi se spotreba ramek a snizi cena/gb co vic si prat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RaStr : mohl bys sem hodit ty klíče registrů které je třeba upravit? Já jenom že defaultní politika windows se chová tak, že když spustíš program a minimalizuješ ho, jde okamžitě do swapu, což zpomaluje pokaždé a hodně, na rozdíl od spekulativního zrychlení přístupu na disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2RaStr: Dovolim si s tebou nesouhlasit, protoze adresovani pameti ma zajistit system, aplikaci je to uprdele. Aplikaci je uplne jedno jestli mas RAM dostupnou primo nebo strankovanim. Ta s tim nema nic spolecnyho. Aplikace se maximalne systemu zepta, kolik te RAM ji je ochoten pridelit a podle toho se zaridi. Jestli je ta RAM swap nebo fyzickej modul je ji uz uplne jedno.

A pokud si pamatuju, CPU si uz od dob i386 poradi radove s TB pameti.

BTW: Tuhle sem zjistil, ze w2k srv neumej udelat swap vetsi nez 4G. lol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi clanku: Nevim jak to napsat slusne, ale jednoduse jste lhar. Z faktu a to jeste k tomu v nekterych pripadech pouze CASTECNYCH (kde je finalni verze Windows Vista?) dedukujete lzive zavery a uplne zbytecne tim desite lidi. Povazuju CDR za celkem solidni server, ale takovymito nesmyslne vydedukovanymi za vlasy pritazenymi kachnami u me docela dost klesate! Omlouvam se za uprimnost, ale takove vpodstate nicim konkretnim nepodlozene kachny me opravdu dokazou vytocit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ RaStr: dekuji za ponauceni. Nekoukam se na to jako odbornik, ale jako user. Jako user, ktery chce vyuzit pamet, kterou v pocitaci ma a ktera neni v rozporu s 32-bitovym adresovanim. A jak to tak vidim, vyuzi na 32-bit Win vic jak 2GB je problem. Ja ho popisuji jako user, ty jako odbornik. btw, v cem je tedy XP SP1 tak jiny, nez ostatni verze 32-bit od 2K po Vistu? Nebo budou ty 4GB v SP1 chodit jeste pomaleji nez /3GB v SP2?

Kdyby se mi podarilo sehnat i-RAM, tak uz jsem nechal 2 giga pro OS a ty dalsi 2 giga necham Windowsum na swapovani a podobne cinnosti. Proste bych se jako user prizpusobil Windows, ne Windows memu HW.

@ poiuy - tak nejak: proste vyuzit pamet, ktera je k dispozici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to RaStr: To s těmi paměťovými limity je pěkná teorie, bohužel v praxi to vypadá tak, že ačkoliv hw oznámí že PAE podporuje, tak dá k dispozici pod 32-bit Wokny jen cca 3,2GB - zbytek sežerou prostředky PCI sběrnice. Na "vydolování" 4GB je třeba mít pořádnou desku (vesměs serverové desky nebo čipset i955 a výše) a k tomu raději 64-bitový OS. P.S.: to AMD fajnšmekry: Athlon64 neznamená, že umí adresovat více než 4GB - paměťový kontrolér je jen 32-bitový :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ Dr4k3 - nevim td presne, ale myslim, ze to je
Hive: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session ManagerKey: Memory ManagementName: DisablePagingExecutiveType: REG_DWORDValue: 0 paging allowed Value: 1 paging disallowed
Dale pak
Hive: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session ManagerKey: Memory ManagementName: LargeSystemCacheType: REG_DWORDValue: 0 or 1 by melo po zapnuti umistit cely kernel trvale do RAM, coz muze lecos urychlit. Takze preji hodne stesti pri experimentovani !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ Peter_cz - souhlasim s tim, ze jde to trochu v rovine spekulaci a na nehotovem produktu, ale spekuluje se o behu maximalne narocnych aplikacich (zde nejnarocnejsi hry) a ne o narocich beznych.
@ tochl - ze by jsi chodil jak na to vyuzit tech 4GB, kdyz by rekneme byla dobra deska s dobrym chipsetem atp? To problem 32-bit Win neresi ani ve smyslu nevyuziti 4GB, ani pripadne ve smyslu s tim, jak nutne swapuje. Jo, 64-bit je resenim...i v podani XP 64-bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac >> stiahni si AUTOPATCHER (google Ti pomoze).

AD tema >> V MS sa asi vsetci zblaznili, podla mna je ulohou programatora pisat optimalizovany SW. Oni ale 2 roky pracuju na tom aby som k napisaniu dokumentu vo Worde potreboval 1GB Ram. Ooo svete, kde sa rutis. Asi to je vsetko jedna velka konspiracia ako tahat peniaze z obcanou a udrzat rast ekonomiky v zelenych cislach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ RaStr - nastaveni LargeSystemCache plne odpovida Memory Usage: Programs vs. System cache, ze?
RaStr napsal: "...staci zmenit standardni chovani memory-managementu ve Windows, bohuzel vsak k tomu neni k dispozici nejake hezke GUI udelatko, ale je potreba sahnout do registru, a zrejme je tomu tak schvalne, protoze se nejedna o operaci, kterou by si mel zkouset kazdy nadseny klikajici BFU."
Jo, zrovna tohle muze zmenit kazdy klikaci BFU :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu adresování - PAE (Physical Address Extension) prodlužuje fyzickou adresu z 32 na 36 bitů a umožňuje tedy adresovat 64 GB. Z operačních systémů PAE podporují Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003. Viz http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/pae/

Už některá Pentium III PAE podporovaly, na http://processorfinder.intel.com/ lze pro konkrétní procesor dohledat podporu 64 GB adresování (The processor's L2 cache has a 64GB address range)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Peter_cz
no nevim jak to rici. Z vety "O tom, že to není vtip, svědčí i prohlášení šéfa firmy OCZ, že se připravují na výrobu 2GB paměťových modulů a dvoukanálových kitů s celkovou kapacitou 4 GB, které hodlají uvést na trh v době, kdy se na něm objeví Vista" usuzujete na muj vymysl resp kachnu? pak je mi vas lito, protoze jasne naznacuje, ze tato newska nebyla vycucana z prstu.
naroky dnesnich her na pamet jsou zname a to nehovorime o hrach, ktere budou na trhu v dobe, kdy se vista konecnce ma objevit. dale zname analyzy treba lidi ze samsung semiconductor, kteri sami ocekavaji narust prumerne velikosti RAM v primem dusledku chystani windows vista (take jsme psali ... nicmene berte s rezervou, je to analyza vyrobcu pameti). navic newska nerika "musite mit 4GB". rika jen to ze v extremnich situacich (treba si dokazu predstavit bezici dc++/bitcomet/netlimiter, firefox ci icq a treba par dalsich takovych aplikaci na pozadi, pricemz na stejnem stroji v tu chvili kdosi hraje narocnou hru, namatkou dnesni oblivion).
pak se jiste dostane dana osoba do situace, kdy se proste do 2GB nevejde. ale to rozhodne NENI typicka situace. typicky si vista vystaci s daleko mensim mnozstvim pameti. to koneckoncu shrnuje veta "Samozřejmě že takovéto velikosti paměťových modulů budou zpočátku určeny jen pro herní nadšence ochotné investovat velké sumy".
stejne tak se dnes bez nejakeho pozastaveni doporucuje pro hrani minimalne 1GB, lepe 2GB RAM, presto jsou lide, co si vystaci ve WXP v pohode s 512MB, nekteri i s 256MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz dvakrat jsem v teto diskuzi a jeste jine videl tento nazor:
Ja si myslim ze je to skvele, zvysi se spotreba ramek a snizi cena/gb co vic si prat?

To je prece uplne spatne - kdyz se zvysi spotreba ramek, tak cena pujde NAHORU! To je zakladni ekonomicke pravidlo. Teprve az uplyne nejaky cas a nasyti se trh (pripadne vzniknou nove vyrobni linky), pak teprve cena klesa. Takze nakupujte RAM ted - v dobe vydani vista bude drazssi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Igi> je Autopacher i pro W XP CZ ? Nebo lze použít English Autopatcher do CZ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja mam 1GB pameti X1900XTX a zahraju si vsechno na max takze keci ze dneska musej bejt 2GB pameti je kravina i Oblivion mi de na max detaily a 1600x1050 takze bych tohle neresil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nalim : vůbec to neber z ekonomického hlediska, historický fakt je, že posledních 30 let trvale klesá cena a zvyšuje se používaná velikost. (cena za dobový průměr, ale hlavně cena za bajt). Bohužel to není využitelné pro lidi kteří zůstávají na starších platformách, protože s každou generací zároveň přijdou nové paměťové moduly, kdežto cena a kapacita těch starých se až tak moc nemění, spíš se časem přestanou prodávat protože už je skoro nikdo nechce. Ale v ceníku končí pořád relativně vysoko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ee, Autopatcher iba ENG -> ENG. Robia tusim iba ENG, norsku a grecku verziu. Je mi to luto ale mate smolu. BTW preco pouzivate lokalizovane WXP? Existuje predsa doinstalovanie "language packu". Iba ak ste to mali predinstalovane na kompe. Inak ja vsade davam ENG verziu, nie su potom taketo problemy.

for David Ježek >> vymenovane programy IMO zhltnu max. 200MB (ale iba vymenovane) takze ten Oblivion by slapal v pohode na 1GB ram. Sam frcim na podobnej SW zakladni a hranie hier je OK, aj ked taham troma programami naraz.
Aj tak si myslim, ze MS to robi naschval, tak ako su prazdne cykly FOR v hre F.E.A.R.. Pozrite sa na HL2. Krasne optimalizovana hra. Tvorcovia FEAR sa ale nejako dohodli s vyrobcami g-cipov, aby to neslapalo tak dobre na starych "mainstreamoch". To iste BattleField 2, tam je dokonca podmienka IF GRAPHICS < cca ATI9000 THEN EXIT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jezku. Stavet na takovych prohlasenich od vyrobce pameti je prinejmensim posetile. Ono to spise vypada na lehke masirovani uzivatelu a priprava odbytiste. Radeji bychom si meli pockat na seriozni testy na finalni verzi systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: PAE je podporovany od Pentia Pro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RaStr: S tema tipama na optimalizaci jsi ponekud mimo, mrkni se treba na "Windows XP Myths", kde jsou tyhle nesmysly podrobne vysvetlene ;-)
http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/XPMyths.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kubik: Jo, už na to koukám, Pentium Pro, PII, PIII a Celerony Tualatin mají 36-bitovou adresu. Jiná věc ale je, jak velká paměť je kešovaná, jak se tak dívám, tak u Pentia II Klamath je to do 512 MB, u Pentia II Deschutes a Pentia III Coppermine do 4 GB, a teprve Tualatin 64 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co brblate vsichni? jak tady nekdo rekl, stejne jako kdysi kdyz nekdo mel 4MB RAM a byl king (pac to zhruba stalo 1000kc/MB) tak dnes kdo ma 4GB je king. Pravidlo cim vic ramky tim lepe plati odjakziva. kdo mel kdysi jen 2MB tak si tehdy nezahral doom2. Win95 sama o sobe zabrala nejakych 16MB RAM, win98 32MB, winME 50MB, winXP 100MB. Neocekavam, ze Vista sezere sama o sobe vice nez 256MB RAM. Ale budou to prave neskutecne narocne hry, ktere bez rozpaku spolknou 1GB RAM a vic. A na Vistu se urcite tesim. WinXP jsou sice fajn, ale vyvoj jde dopredu. Klidne si zustante u win98, ja uz se tesim na inteligentni pocitac ovladany hlasem. Kdo ma furt klikat tou mysi? Vista je jen dalsim krokem dopredu. Za nejakych deset let zas budou vsichni brblat ze musi upgradovat svych 0,5TB RAM na 4TB.
Jak jsem rekl, jsem pripraven na inteligentni pocitac ovladany hlasem. Ted hned. Nejspis to bude vyzadovat nejake ty THz a HBajty Dnesni compy jsou stale v plenkach. Kdy uz napriklad odstrani pohybliva media jako pevny disk a takove ty 30let stare 12cm kotoucky? Takze si vsichni klidne klikejte dal, ja uz se tesim na dobu, kdy to nebude treba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> P.S.: to AMD fajnšmekry: Athlon64 neznamená, že umí adresovat více než >4GB - paměťový kontrolér je jen 32-bitový :-)))

Zjavne nemas prehlad K8 ma adresaciu 40+8 bit 40 bitov na CPU pamat a 8 bitov na adresaciu CPU(to, ze 5 z nich je nevyuzitych v revizi E a starsich to je ina vec)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac:

nejdůležitější záplaty pro české XP SP 2:
http://rapidshare.de/files/13476903/Hotfix_nejdul_15_02_06.rar.html

Přes 50MB, přiložen instalační dávkáč.

Autor: Nejdul

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Fotoba: jádro AMD K8 má sice možnost adresovat paměť 40 bity, ale ať se dívám jak se dívám, parametry paměťového kontroléru mluví o "Up to four unbuffered DIMMs in a 128-bit configuration" a "DIMM sizes up to 1 Gbyte." (dokumentace AMD no.31411). Těžko si bude běžný uživatel pořizovat dual-opteronovou desku, naproti tomu desku s i955 pro Intel P4 si už dnes lidi běžně pořizují. Marketing je marketing, ten vždy mluví jen o tom co mu sedí pod nos ... :-((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Hon_za: 64-bitový OS ti nepomůže pokud nemáš odpovídající paměťový kontrolér. Jestliže má deska PCIe sběrnici a jen 32-bitový paměťový kontrolér, ještě jsem neviděl desku, která by uměla dát více než cca 3,5GB, běžnější je 3,1-3,2GB (ačkoliv osadíš 4GB fyzické RAM). To je oč mi běží - běžní uživatelé, ale často ani technicky znalí lidi, neví, že 4x 1GB neznamená že dostane 4GB k dispozici v OS (a není to ani zdaleka omezení OS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm: Nevím, co je pro tebe odjakživa,  ale já si pamatuji časy, kdy dnes nepředstavitelně málo paměti stačilo programátorům k vytvoření nezapomenutelných programátorských kousků. Dneska je daleko jednodušší hlásat "no a vy se divíte, když tam máte jen 512MB RAM?". Za 512MB RAM lze dosadit libovolné číslo, prostě za frázi "čím více paměti, tím lépe" se schává úplně všechno....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To David Ježek>
Nechtelo se mi do toho, ale budiz.

C:Vista + hry = 2 GB RAM budou málo

Uz to je zavadejici, neni receno ze nejnarocnejsi hry, atd. ale v nadpisu se to da prominout!

C:Jistě si vzpomenete na zprávu o paměťové náročnosti Windows Vista.
Windows Vista? Vy jste jiz testoval finalni verzi Windows Vista?

Nebyla to nahodou Beta nebo CTP? Zpravy o pametove narocnosti systemu, ktery vyjde za rok jsou zatim ciste spekulace.

C:Jistě také víte, že nové hry se vůči paměti také mívají tendenci chovat v Otesánkově stylu.

Opravdu? Vsechny nove hry si zaberou po spusteni 2 GB pameti(nebo se chovaji v tzv. Otesankove stylu)? Nebo jenom par opravdu nejnarocnejsich her je spatne napsanych, tak si zaberou vice jak 1 GB pameti?

C:Jistě si do třetice vzpomenete na zprávy firmy Corsair o tom, že 2 GB jsou dnes pro hi-end hraní nezbytné.

Ovsem kde je napsano, ze jsou nezbytne 2 GB pro hrani hi-end her? V tom odkazu nic takoveho receno neni, pouze si firma Corsair vycucala z prstu nejaky nic nerikajici graf!
Takze zde v teto vete predpokladate pravdivost prohlaseni vyrobce pameti, ze "2 GB jsou dnes pro hi-end hraní nezbytné".
Nebudu polemizovat o tom, proc to asi firma Corsair prohlasila! To je snad zcela zrejme, kdyz z toho ma PENIZE! Ovsem myslim ze nebudu daleko od pravdy, kdyz napisu, ze pro hrani vsech dnesnich her dnes staci 512MB RAM (tady bych rekl, ze toto je uz pro nektere hry naproste minimum). 1GB je pak pro vsechny hry optimalni velikost pameti a 2 GB jsou pomerne luxus, ktery se ovsem v nekterych pripadech muze trochu vyplatit. Ale neni to NUTNOST(nezbytnost). Nezbytnost podle me znamena, ze na sestave, kde je mensi pamet nez udane 2GB, tak nelze hrat hi-end hry (pripadne hrat "hi-endově").To samozrejme neni pravda.
Cili dosli jsme k tomu, ze to co fa. Corsair prohlasila, neni pravda. To znamena, ze i tento Vas predpoklad je mylny, proto ani nasledna dedukce nemuze byt pravdiva.

C:Tak a teď si tyto tři faktory sečtěte dohromady.

To jsem udelal, a vsechny jsou napsany prinejmensim "nepresne". Ve svem prispevku jsem to napsal narovinu jako LZI, za cimz si stojim.
(pozn. vychazim z toho, ze vse co neni pravda, je lez. tzn. i castecna pravda = lez) Ze lzi nejde vydedukovat nic objektivniho, pouze "novinarska kachna" nebo jak si to nazvete. Nebo si myslite, ze 0 a zaroven 0 a zaroven 0 implikuje 1?

K Vasemu prispevku
C: (treba si dokazu predstavit bezici dc++/bitcomet/netlimiter, firefox ci icq a treba par dalsich takovych aplikaci na pozadi, pricemz na stejnem stroji v tu chvili kdosi hraje narocnou hru, namatkou dnesni oblivion)

Toto beru jako vtip z Vasi strany, protoze pokud spustite jenom DC++ (mimochodem jsem zatim nevidel hure napsany program (chapejte zabugovanejsi)), tak muzete mit pameti treba 64GB, ale to nic nemeni na tom, ze DC++ Vam bude v nahodnych intervalech vytezovat CPU skoro na 100%, takze hrat u toho nejakou hi-end hru (FPS) je s prominutim nesmysl! Pokud to s hranim takovych her myslite vazne, tak si veskere programy (potencialni zrouty vykonu) pred spustenim takoveto hry ukoncite.
Nicmene souhlasim s Vami v tom, ze kdyz si spustite nekolik narocnych programu a nejakou novou narocnou hru, tak se do 2GB nevlezete. Nicmene jak uz tu kdosi psal, OS mene pouzivane stranky pameti presouva do swap souboru, takze pro bezici aplikaci, ktera tuto pamet chce vyuzit, bude k dispozici. Pokud k tomu cokoliv dalsiho budete mit, napiste mi to na mail, nebudu uz diskuzi sledovat. Diky. pnp na seznamu v domene cz. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr_cz: souhlasim tady s Petrem, jsou to polopravdy, lzi, mlzeni, vymyvani mozku a mateni lidi. Navic diskuze o neexistujicim produktu je zcela zbytecna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim,ale kdyz ma hra vypadat lepe, je jasne,ze musi sblajznout vic pameti,ne? Takze 2GB dneska s rezervou staci,ale co dal? Az budu chtit mit ve scene 10 nasobny pocet polygonu, aby to nejak vypadalo...lepsi textury...fyzika...interakce..AI...atd,atd tak proste 2GB nestaci. Je jasne,ze se zvysujicimi se naroky na vizualni kvalitu budou rust i naroky na pamet...proc maji asi dnesni gfx 512MB ;)
Tim netvrdim,ze lecjake hry..softy...OSy nejsou prasecky napsane...
Za rok,dva tu bude 2GB grafika pro masy a nekdo pobezi normalne na 8GB RAM, prijde mi to naprosto normalni.
Takovehle debaty budou vzdycky: "Proc uz mi pro Windows 95 nestaci 4MB pameti?" ... "640kB musi stacit kazdemu" ... "To je pech, pro Windows 3000 uz mi nestaci 512PB, to snad budu muset dokoupit dalsi modul" :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bol na dva tyzdne dozadu na konferencii microsoftu...
samozrejme tam bola spominana nova vista a to co dokaze, aka je pekna a podobne blbosti...
na otazku ake budu HW naroky, bola odpoved ze oficialne cisla vyjdu coskoro... (asi do mesiaca) na otazku ci bude stacit 1GB ram - odpoved: malo by...
inak povedane ak na poholnu pracu s xp potrebujete 512MB tak pri viste to bude 1GB
kedze na dobre hranie potrebujete na xp 2Gb ram tak pre vistu to bude malo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem neviem, ked clovek vypne vsetky tie graficke effekty tak 1 GB bude stacit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to FMGsk: no neviem nevim... skor to vidim ako neschopnost tvorcov...
cez vikend som u kamarata videl live cd linuxu (typ distr. si nepamatam) ale ma pc sempron 1600MHz 512MB a historicku MX440 a vysledok??
take graficke efekty ze vista to moze zabalit, priesvitne okna, dokonale animovane pohyby okien...
vistu som videl na spominanej prezentacii a aj doma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ bola to "Kororaa" distr. a je to XGL demo akcelerovaneho X-servera. Nadhera. Odskusajte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa chcete navnadit tu je 60MB video z desktopu:

http://www.freedesktop.org/~davidr/xgl-demo1.xvid.avi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ tochl - 4GB mi pozna jak BIOS, tak 64-bit Win XP ci Linux.
To co mi bezi je, ze s 32-bit Win jsou 4GB nevyuzite (nevyuzitelne) a plati to i pro v clanku zminovanou Vista: 2GB budou malo, ale 4GB jsou zase pro 32-bit Vistu zase moc. Kdybych to bral to krajnich mezi, tak si user narocne hry na Viste poradne nezahraje :-)
RaStr sice [mozna spravne] poucuje o tom, proc nejde ve Win vyuzit paet lepe, resp. vice, ale reseni nenabizi.

Hnat usera nakupem vice nez 2GB pameti (jak to tak trochu podstrkuje clanek) a zaroven nezminit, ze je na 32-bit Windows stejne user nevyuzije, je minimalne klamava reklama.

Jestlize lide v diskusi kritizuji Vistu (jeste nehotovou) + hrani high-end her za vysoke naroky na pamet, tak k tomu pridavam, ze to stejne 4GB (a vice) neumi vyuzit.

Nikdo zatim nenabidl, jak toto dilema na 32-bit M$ OS vyresit (ani ten uchylny downgrade z integrovaneho XP SP2 na SP1, kde to pry slo).
Takze mi stale vychazi, ze jelikoz se Win neumeji prizpusobit svuj chod podle konfigurace HW (zde sprava pameti v zavislosti na jeji kapacite), musi se user prizpusobit Windowsum a asi jim nechat pouze 2GB a zbyle 2 dat na i-RAM pro swap a podobne (ktery pro zmenu neni k sehnani).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BIG LOL na vsetkych co tu pisu podobne somariny ako "najblizsie 3 roky urcite zostanem u WinXP! Vistu si nikdy nenainstalujem!, atd. atd".. pockajte az zacnu vychadzat hry/sw ktore budu vyzadovat DX10 (resp. WGF2.0 - ako sa po novom bude volat rozhranie DirectX).. toto rozhranie nebude na XP, bude tu max DX9..
 
Btw. beta verzia Visty zerie tolko RAMky preto, lebo je v nej kopa debugovacieho kodu, ktory vo finalnej verzii samozrejme nebude.. nechapem ako mozu ludia a The Inquirer (z ktoreho tu niekto citoval/pastoval text) pisat take bludy a tvarit sa pritom fundovane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vista + hry = 2 GB RAM budou málo - tomu rikam trapas, kdyby to tvrdil nejakej vazenej vyvojar, kterej dela hru co vyjde za 2 roky, tak by to mozna stalo za maly ale velmi maly uvazeni, ale ohanet se v clanku firmou, ktera ty ramky vyrabi je looooooooool

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já bych se Visty tolik nebál, si myslim, že na 1 GB to poběží slušně (jako třeba dneska XP na 512 MB) a co si budeme říkat, dneska stojí 2 GB (to si myslim, že bude optimální paměť, jako je dneska 1 GB) cca 5000 Kč, což si myslim, že je snesitelný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Stratos
Zkousel si hrat BF2 na plny detaily? Na to podle 1GB nestaci ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nech si Microsoft taký Windows sám používa,aby som musel mať 4GB RAM,aby mi hry chodili na 100%?Zostanem pri XP,tie idú fajn....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uff, ještě že jedu na Debianu... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4GB pameti se hodi uz i ted ... vypnout swap.. system cache do ram...a WinXP jedou jak z praku a vetsine novejch her to pomuze taky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.