Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vodní chlazení - konečné řešení

No dobrý, ale nebylo by jednodušší a levnější zakoupit dva špunty do uší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím , mně se to zda přehnané , osobně bych ty žebra dal ven z Pc a snažil bych se tam
myt co nejmeně  věci , jen chladiče na CPU GPU + CHIPSET a hadičky jinak nic.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi to jako totální ptákovina. Jen nevím jak by teplota mohla klesnout na 15 stupňů, když je v místnosti nějakých 22. Leda že přes den když se netopí ta teplota klesá. A jaké čerpadlo ? Tam musí fungovat samočinná cirkulace(pokud se dá chladič vejš) a chladič z auta musí vše uchladit bez jakéhokoliv větráku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu vyplavení - pokud použiješ destilovanou vodu, tak by se to nemělo zkratovat. Jinak to má ten nedostatek, že tam máš pořád ten jeden větrák - co takhle to naqpojit na těleso topení (v létě když je vyplý)? A v zimě vystrčíš chladič za okno a větrák taky nebudeš potřebovat. A co společný chlazení pro více PC ?V dobách sálových počítačů to třeba IBM používala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy pánové, už jsem pár "vodníků" viděl, a pokud můžu soudit, tak toto je ZBASTLENÉ AŽ HRŮZA. Jsem technický typ a nemám nic proti custom řešením, ale toto mě vyděsilo, vypadá to fakt strašně. Navíc si myslím, že to moc tiché nebude, jelikož dnes je největší problém odhlučnit HDD, a to se zde vůbec neřeší. Navíc jsou tu tři... Pozitivně vidím jen tu snahu o odhlučnění PC a odvahu pro nasazení vodního chlazení, ale to provedení, to je děs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle článek mi silně připomíná zde již uveřejněnou radu jak hadříkem očistit plotny HDD a odstranit tak "B" :O))
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je este niekolko konecnych rieseni. Napr prestat pouzivat PC a kupovat dalsie a dalsie vetraky. Ako som videl poniektore PC pri vhodnom natoceni ventilatorov by mohli posluzit ako vznasadla s celkom slusnou nosnostou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked pripustim ze ma tvoj system 100% ucinnost a schladis to na teplotu izby tak mi vychadza ze u teba musi byt pekna kosa (15'C) to mas bud ten pocitac velmi rad alebo ta klame system monitor. Lebo ze by si mal v izbe 23'C a CPU si schladil na 15'C sa mi moc verit nechce to by bol system hodny perpetum mobile ale hlavne odporuje 2 vete termodynamicke  :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hrál sem si stím asi půl roku, takže zbastlený... no nevím....
Teplotu vody si vymyslel teploměr který sem tam strčil, takže za hodnotu nenadávejte mi...
 
Re: Destilovaná voda: je to sice dobrý názor ale nepoužitelný. Protože bys tu vodu musel měnit dost často, cca po měsíci se začíná voda měnit do červena od mědi. ať děláš co děláš, tak vždy si, jakákoliv tekuna, strhává sebou částečky materiálu kterým protéká. Takže cca po půl roce to už není žádná destilovaná voda, respektve je to měděná destilovaná voda.
 
Re: čistit plotny HDD: takové věci nedělám ani nehodlám dělat...
 
Re: vznášedlo: přesně toho jsem se chtěl vyvarovat, je to napsané již v úvodu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výsledek bastlení je odpovídající možnostema schopnostem jedince. Čemu bych se rozhodně vyhnul jsou jakékoliuv gumové díly. Použití teflonu, silikonu je základ. A na propojení používat zahradní hadici pro tlaky 6Barů....?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CO děláš s tolika mechanikama/diskama?napočítal jsem jich 7:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám vodníka taky, a to taky uzavřený vodní okruh s expanzní nádobkou. Taktéž jsem sáhnul po Aquacool setu, ale na rozdíl od autora ho mám včetně radioátoru. Největší chybu jakou jsi dle mého udělal je ta, že jsi radiátor neumístil mimo case. Teplo se ti tak zbytečně kumuluje v case místo abys ho odváděl ven. Osobně mám na radiátoru přidělaný dva větroně, a to tak, že jeden saje a druhej tlačí. Vytváří mi to tak cosi jako komínovej efekt. K tomu, že se ti ztrácí voda, to není otázka netěsnosti, ale silikonových hadic, které část vody absorbují a něco málo ve formě par propustí. Tato propustnost samozřejmě systém neohrozí a zkrat nevyvolá, je nutno ale vodu dolévat. Destilka samozřejmě nemá smysl, protože během provozu se obohatí o ionty mědi a stává se tak vodivou. Osobně do vody přidávám trochu lihu a saponátu. Zabrání to vzniku řas a zmenší povrchový napětí atomů roztoku. To že se ti voda zabarví do růžova od mědi je docela zábavný. Já mám vodníka v provozu přes rok, vodu jsem kromě dolévání neměnil a je přitom pořád čirá. Zřejmě to bude tím tvým radioátorem, ale i tak jsi to asi přehnal. Jinak se nezlob, ale já měl vodníka hotovýho během týdne a vypadá mnohem líp. Měl bych ho za den, ale zasekl jsem se na uchycení radiátoru na zadní, vnější straně case. Mít doma dílnu tak to bylo hned vyřešený, ale takhle jsem čekal až se mi uvolní dílna. Jinak jako nadšenci do vody Ti držím palce. 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic si z nich nedelej kdybych vodni chlazeni delal ja tak by to vypadalo jeste drsnejs, nahodou to ma design jak z fallouta proste super stroj, hlavne ty hadice tomu dodavaj ten spravnej style, ne ty mrnavy hadicky ze seriovy vyroby

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ironfist: jo dybych byl doma tak to není problém mít to za pár dní, jenže sem v Praze kde sem v podnájmu a mám tedy jednu místnost. Takže jsem na tom dělal o víkendech, tedy pouze v sobotu...
Jj ta barva vody je od toho chladiče. taky ležel pár let kdesi v garáži, takže za pár dní budu muset vodu vyměnit a pak to už bude OK. Přesně taky dávám do vody saponát na čištění vody od řas...
Zahradní hadici jsem použil, protože čerpadlo má jako vstupní otvor větší než výstupní a nejpříhodnější byla tato volba, navíc to má hezkou zelenou barvičku. Vnitřní hadice zůstali menší silikonové, protože se mi už nechtělo předělávat všechny otvory na měděných kostkách.
Umístění chladiče uvnitř casu jsem udělal protože to takhle zabírá méně místa, než kdyby to bylo na zadní straně. A navíc to vyplňuje voné místo nad trafem, který jinak bylo nevyužito. nad dvěma větráky jsem taky přemýšlel, ale jak bylo uvedeno, dělal jsem to na ostranění hluku, proto volba jednoho větráky má přednost, a regulace pomalé/rychlé otáčky taktéž, tedy jeden větrák!
 
Petr: hraju si s videem a hudbou, takže 200GB je tak akorat na zpracovani vseho co sci :) + 2x cdrom + 1x šuplík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, jakych teplot s vodnikem dosahujete? Ja mam nadobu i chladic venku s case. Jako chladic pouzivam topeni z "dvanacettrosky" a stejne mam teplotu kolem 45-47°C. A to mam jeste v case vetracek namirenej primo na CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se neumim sčítat, disky maj součet: 454,9 GB, 3x PATA + 1x SATA.
Se člověk diví dyž stáhne videokazetu na disk nebo nahraje nějaký film z TV, kolik to zabírá :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smurv: teplota CPU je v rozmezí 20-30stupňů, pokud tedy lze věřit monitoru. Protože teploměr co sem vrazil přímo do nádobky mi ukázal něco jiného. Ale nádobka je až za chladičem, takže asi to správně bude. Nemám možnost měřit teplotu vody před chladičem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku mi to připadne, jako když si mladej kluk udělá tunning starýho golfa svépomocí v garáži :)
 
Ale vážně, každá snaha se cení, já bych se do něčeho takového asi nepustil a nejspíš bych sáhl po osvědčených (komerčních) řešeních...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorrac, ale takovymto provedenim bych se nechlubil ani kamosum, natoz pak na jednom z nejctenejsich serveru v CR..... To ticho bych chtel taky, ale muselo by to taky vypadat - rozhodne ne toto

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, taky mě to odradilo. Přemýšlím nad vodním chlazením taky, ale radši za to těch pár tisíc dám a bude to alespoň nějak vypadat. Než tohle, to bych radši zůstal u větráčků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po měsíci se mění barva na červeno po mědi ? Další totální kravina. Leda že by protékala něčím kovovým co by rezlo a barvila se rzí. Měděné trubky se smějí používat i na rozvod pitné vody !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna otazka: chtel jsi tiche pc, proto jsi se asi pustil do vody, pak se divim, ze jsi neresil (zatim ???)zdroj a hlavne HDD? Udelat "tichy" pocitac ve kterem bude vydavat nejvetsi hluk disk(y) jde udelat i se vzduchem. Vodnika jsem si poridil prave v moznosti chlazeni zdroje a HDD vodou (HDD pak do neceho zabalim). K tem teplotam - vraz lekarsky teplomer do te expanzni nadoby a napis teplotu vody-je to presnejsi jak interni cidla na desce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Krozyk: Ne starýho golfa, ale staré Š120, přičemž rez na ní nechá. Pokud má teplotu vody 20 stupňů, v noci(když šetří, nebo mu chudákovi netopěj - platí malej nájem) 15, tak je ta voda strašně naddimenzovaná že má teplotu místnosti a ani o stupeň se neohřeje, nebo prostší možnost - vůbec to nefunguje a nechladí. Ono v místnosti kde je 15 stupňů by méně výkonný procesor běžel v pohodě jen s pasivním chladičem. Co se týká záznamu filmů, tak v mpeg2 - digitální vysílání je tak 1 GB = 35-50 minut, takže to množství disků je přehnané, mně stačí 80GB + DVD vypalovačka. A potvrzuju že disk dělá rozhodně větší rámus než ventilátor(pokud tam neměl nějakej historickej).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petr: promin esli Tě to urazilo, ale já sem to složil svépomocí, prostě žádný kupovaný mě jen tak neuspokojí...
PetrD: tot otázka, esli se Ti líbí komerční a nejsi schopen to udělat sám, taxi ho kup a nekritizuj práci ostatních
Já: přečti si co napsal Ironfist o pár řádků níže...
Petr: zdroj neřeším bo mám tichej, nejvíc mi dycky hučely větráky na CPU a chipsetu. HDD sem neřešil bo je doteď přehlušili větráky. Ale i tak jsem měl štěstí pří jejich výběru, bo jsou tiché, pokud ted soused netahá 35MB/s :(
Petr: dybych tu měl teploměr tak jsem to už dávno změřil, jaxem psal jsem v podnájmu, takže pomůcek se mi tu nedostává... až ho dovezu tak teploty dodám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až ti ta hadice nad zdrojem do něj začne kapat, tak zase napiš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte někdo zkušenost s chlazením pomocí PELTIÉROVÝCH ČLÁNKŮ ? To by mělo být určitě nejtišší a 100% bezpečější než si pustit vodu do PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petouch: ad Peltier: Peltiera taky musis chladit, ne? Mel bys akorat nizsi teplotu na CPU. O to vyssi by ale byla na "druhe strane" clanku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr3: To jo, ale na to by snad mohl stačit nějakej pasivní chladič, nalepenej na "topící" straně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

petouch: :))))))))))))))))))))) peltier na jedne straně sice generuje zimu, ale na druhé straně to samé teplo generuje též. Tzn. má to tu výhodu, že CPU vlastně mrazí, kdežto normální chladiče "pouze" odvádí teplo, peltier dodává zimu. Tzn. místo aby si odváděl teplo z CPU tak musíš to samé, nebo spíše větší teplo uchladit na peltieru. Platí že peltier musí mít aslespon stejně nebo více Wattů jako má CPU. P4ky maj kolem 70W, tzn. peltier musí mít 70W a víc. Jeden tu mám esli ho sceš tak napiš....
Hlavní problém je v tom že CPU má cca 3x3cm, ale peltier této wattáže má 4x4, tzn. na každé straně peltieru je cca 0,5cm kde se rosí voda, protože teplota na chladné straně klesá cca k 0-5stupňům. Takže místo aby si hlídal hadice, které se dají relativně lehce kontrolova esli netečou, tak musíš kontrolovat místo po peltierem esli se ti mezi ním a deskou nerosí voda.
S tím jsem si též hrál. Tímto způsobem se dá teplota CPU ve 100% zatížení dá dostat k 10ti stupňům jádra CPU. Ale vystlat všechny skulinky kde by se mohla rosit voda, vše přesně doléhalo je opradu zážitek, protože zde už se nejedná o centimetry ani milimetry, ale o desetiny milimetrů!!! Výška jádra CPU je totiž 2,9mm, pokud výstelku uděláte 3mm, tak se sice nebude voda rosit na krajích peltieru,ale nad jádrem, by ste se divili kolik 0,1mm dokáže udělat... kolik vody se tam vygeneruje a jak lehce se dostane ven... po týdnu sušení grafiky na radiátoru... sem experimenty s peltierem vzdal... pokud ho někdo scete napište... pokud máte dost času a pevný nervy....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DJHa53K : Takže jsi to zkoušel a peltiér fungoval - cílem bylo uchladit CPU a to se ti úspěšně podařilo, nevím jaké teplo vydrží teplá strana, ale tam už je to celkem jedno. Pokud by tam byl teplotní senzor, kterej by peltiéra zapínal jen nad určitou teplotu, tak by se tam tý vody zas tak moc srážet nemuselo. Ale je to jen moje teroie, zatím nic takového stavět nehodlám.  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem připlácnout peltiera přímo na procesor, to je vskutku originální nápad. A to hned ze dvou duvodu, jednak kvuli vode, coz jsi tu popsal a jednak take proto, ze procesor se ohreje mnohem rychleji, nez se peltier ochladi, takze mezi peltiera a procesor se celkem vhodne umistuje spravne vytvarovany blok hliniku nebo medi. A s vodou se to obvykle resi tak, ze se po obvodu procesoru umisti ohrevna smycka. Neni to psina, ale da se to zvladnout. Ja ma na procaku 150W peltiera a teplota je 5 stupnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petouch: Vzhledem k tomu, ze ucinnost peltiera ani zdaleka neni 100%, tak teplo, ktere vyprodukuje procesor se zvetsi o teplo, ktere vyprodukuje peltier, ve vysledku je potreba chladit peltiera vic, nez procesor bez nej. A navic na 70W procesor rozhodne nestaci 70W peltier a vsechny nad 100W stoji pokud vim pres 2kKc, takze ani levne reseni to neni. Jedina vyhoda je v tom, ze muzes trochu vic popohnat procesor, jinak jsou s tim jenom problemy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně se na tom všem nejvíc líbí to uchycení HDD na tyčkách z Merkuru :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Aquacool rok a pul. Uvnitr pc mam jen chladic GPU a CPU, jinak nic. Cerpadlo je ponorene uvnitr plastoveho kyble z Hardbody gaineru a ponorene na mekkem dne, aby nevrcelo. Vymenik jsem pouzil taky od AQ, je to ale ten starsi, ktery ted uz neprodavaj a jsem na nej pekne nastvanej, protoze mi pousti do obehu takovy cerny sajrajt :o((( Jinak teplota na CPU i GPU je prumerne 27 stupnu. V lete pri Doomu3 nebyl problem mit 32.8, kdyz mam pres noc otevrene okno, spadne to na 24~25°C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud teda systém nemáš pretaktovaný, nenapadá mě důvod, proč to chladíš na tak nízkou teplotu. Máš to předimenzované. Tomu procesoru by přece nevadila ani dvojnásobná teplota. Jestli teda to tvoje měření bylo přesné. Jinak jsem taky fanda Fallouta a ten stroj je rozhodně jedinečný. Žádná zakoupená seriovka to není :))) 10 bodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AHOJ !
Más to teda dobrý na podomácku vyrobené chlazení ale mne jako konstruktérovi se to moc nelíbí
Za prvé case vypadá hrozne (pokud ho más schované ok ) ale spousta lidí ho má vystavený na oc
ích a vypadá to potom hrozne. Dalo by se to vyresit klidne jinak bez velkých zásahu do vzhledu case pokud más zájem spoj se se mnou a vyresíme to. Ten  velký chladic tam vobec nemusí být ..dá se to resit jinak.jednoduseji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam take vodno chlazeni z vetsi casti od Aquacool a cerpadlo EHEIM 1048.
Problem je, ze po pul roce chodu zacalo byt cerpadlo strasne HLUCNE.
Co s tim mam delat?
Uz jsem ho dal i na silikonovou podlozku, ale zvuk pochazi primo od rezonance cerpadla. Nevi nekdo co s tim???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drak de Prasopes: Budes muset rozebrat Eihem a podivat se dovnitr, jestli se ti treba nezlomila karamicka ticinka.
GPPa: Na ten cernej sajrajt pozor!! Jednou se mi dostal dovnitr do cerpadla a nechtelo se tocit. Nastesti to moje P4 prezila. Chtelo by to nejakej indikator ze je voda v obehu(muselo by to byt maly a bezodporovy)
Jinak mam taky Aquacool a jsem s nim spokojenej. Jednou za tri mesice dopustit vodu. HDD jsem vyresil, ze jsem koupil Seagate a o discich nevim :))
P.S. : jeste je treba koupit kvalini zdroj, nejlepe s 12cm ventilatorem. Pak o kompu nevite ze bezi a zapomenete ho i parkrat vypnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Humor2001:on je to takovej cernej sajrajt, kterej drzi pri sobe, ale kdyz ho chci vzit, tak se rozmazne. Kvuli nemu by se mi urcite cerpadlo nezastavilo. Jinak ja mam v kompu 4x Seagate (2x IDE, 2x SATA) a jsou to take nejhlucnejsi casti, zejmena kdyz chvili nedelam a oni si zacnou tak nejak chroupat :o(. Apropos, nevite nekdo o co jde ? Seagate IV to nedelaji, delaji to az Vky.
Co se tyce hlucnosti cerpadla, tak problem je v takovych gumovych valeccich, ktere drzi vnitrni osicku. Ty valecky se casem trosku osoupaj, a jelikoz se pak osicka trosku vychyluje do stran, tak to cerpadlo takhle chrapti :o((( Uz me to taky stve. Pomuze jen cele rozlozeni, ocisteni a velmi presne naskladani casti do sebe, aby nedrhlo. Bohuzel se tomu drhnuti neda zabranit a kdyz naliju cerstvou vodu tak drhne jeste vic. Pak staci trocha jaru a chrapot zmizi. Bohuzel po mesici je zpet ;-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to špatný. Ale zrovna jako ukázkový vodní chlazení (čti - tak dobrý abych to musel publikovat) mi to nepřijde. To bych taky moch napsat článek - ale ještě tam mam moc věcí se který nejsou dodělaný/nebo nevypadaj úplně tak jab bych si představoval.
Čau
PS: muj NEDOKONČENÝ vodník je na www.volny.cz\aldrian

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti fandim, pretoze sama by som rada isla "do vody". A kedze mam miditower ktory sa mi designom paci, tipujem ze az si ja bud kupim hotove riesenie (drahe) alebo zbastlim nieco podobne (lacnejsie), bude to na tej skrini vyzerat prinajmensom monstrozne :-))), takze z poznamok "nedodelany" a podobne si nic nerob. Ocenujem ze si to dal na cdr, obrovska vyhoda je ze sa o tom aspon spustila diskusia a ludi to inspiruje ze co a ako by sa dalo.
S tou vodou mas pravdu - je mozne si za 2k kupit spickovy ultrasupertichy vetracik (Zalman a pod.), ale je to len dalsia tociaca sa vec. Aj ked hluku neprida, kazdy vie co znamena taky prach v pocitaci... mne osobne vadi dost, kedze prostredie kde je sa zrovna za menej prasne povazovasr neda. A uhliadnut jeden-dva 12cm vetraky a stav vody v systeme je mensi problem ako 5 malych.
Inak vcelku fajn informacie a riesenia problemov sa daju najst aj na http://forum.pctuning.cz/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

muzu se zeptat proc byl smazan muj prispevek o tom ze temer na chlup stejny clanek jsem cetl asi pred rokem ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LewiT: No, to asi proto, že jsi ho napsal do diskuze k jinému článku: http://www.cdr.cz/a/1559 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nazvat clanok "Vodní chlazení - konečné řešení" je bez vyriesenia hlucnosti HDD trocha nadsadene. ja sam mam iba vetracky (pri zatazi 50 stupnov) a jedine co hluci su disky a zdroj - ten by som najradsej vymenil dnes. tento clanok ma iba presvedcil, aby som sa do stavby vodnika nepustal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, fakt pekne. Hlavne to provedeni. Je docela zabavne, ze clovek resi vodni chlazeni CPU, cipsetu a graficke karty, ale ma v pocitaci ma 3 pevne disky! Ktere delaji dost velky rachot a libuje si, ze ma tiche PC. Kdysi jsem zvazoval, zda prejit na vodni chlazeni anebo ucineji vyresit chlazeni vzduchem. Vydal jsem se druhou cestou. Ucinne pasivy na CPU a graficke karte jsem doplnil pomalobeznymi vetraky s dodatecnym prutokem vzduchu. Pouze jeden velky a tichy pevny disk s fluidnima loziskama. Zdroj je velice tichy s 12 cm pomalobeznym vetrakem. Troufam si rici, ze jsem na stejne hladine zvuku a nemusim se bat o vytopeni pocitace, anebo cely pocitac v pripade potreby prestehovat. Vodni chlazeni ma svoje vyhody, hlavne v ucinnosti a tichosti chlazeni, ale tohle provedeni mi prijde jako dost dobrej bastl. No, hlavne ze to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to mam taky zbastlene doma :) Vodou mam chladene skoro všetko CPU,chipset,GPU,Disky,Zdroj. Teploty mam na CPU 39 st na Athlone 1700Xp @2100Mz na doske Epox 8kra2+ s softwerovim chladenim CPU Pri zatazi Q3 52 st. Ono druhym najvetšim zdrojom tepla je zdroj. PC som už komplet vytopil  dosku aj grafiku. :(  Comp sa vypol, rozobral a po vysušeni 24 hodin normalne fungoval :) Disky mam zabalene v molitane a su fakt tiche :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to uvest jake teploty jsou namereny na procesoru,docela by me to zajimalo.
 
Jsem tez priznivec ticheho PC (pokud mozno neslysneho),a ma teorie vysledovana v praxi je,ze : nic co se toci nedavat do PC,HDD musi byt a tocit se ,zvolil jsem SEAGATEy,do napajeni ventilatoru PC a zdroje jsem vradil termistor (skvela vec oproti obycejnemu odporu),Case mam od 3rsystem a ty maji dva 120mm ventilatory-pri min. otackach jsou temer neslysne,ale vysledek je pro me porad nedostatecny,chtel bych abych PC "neslysel",takze me napada jedine reseni : koupit zdroj jen s pasivnim chlazenim (bohuzel moc drahe cca 5000,- ,ale do budoucna to ma smysl),koupit "obri" chladic na CPU s principem HeatPipe a bez aktiv. vent. (teploty CPU pujdou asi nahoru,ale to bude dobre,cena cca 1400,- az 2500,-).Vodni chlazeni pro me nema smysl a to pro to : riziko vyteceni chlad. media,drsne upravy na case apod.,velke rozmery,hluk vent. na chladici a asi kdyz bych celkove secetl ceny za vodni a mnou uvedene reseni tak to asi vyjde na stejno,krom prace to pocitam,ze "vodnici" prijdou na vice casu,takze pro me asi plati "konec vodniku v Čechách, ehm... na Moravě".Doufám,ze se to dalo cist.Zajímaly by me i vase nazory,hlavne jiz nejaka praxe s "nevodniky" a hlavne teploty CPU a HDD, pripadne GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: jsem lampa no , co jineho na to rict :O))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Humor2001: tak ta keramicka tycka je nastesti OK, hluk vydavaly vibrace vrtulky na ose magnetu.
 
Povedlo se mi najit reseni. (cerpadlo EHEIM 1048)
Vrtulka je k magnetu pridelana tak, aby se mohla pootocit cca o 180 st. nez narazi na zarazky a je pohanena magnetem. Nevim, proc je to tak provedeno, ale maji to vsechna cerpadla tohoto typu(s asynchronnim 1F motorem). Osobne si myslim, ze je to z duvodu odlehceni roztoceni cerpadla - magnet se muze skoro 1/2 otacky tocit, bez zatizeni odporem vody na lopatky odstredive vrtulky.
Pri zkouseni nasucho (pri rucnim fixovani osicky) jsem si vsimnul, ze pokud vrtulku pri provozu mirne pribrzdim, tak se cerpadlo razantne ztisi. Vrtulka je unasena magnetem bez obcasneho ztraceni kontaktu se zarazkou. Tento typ motorku v cerpadlech ma pomerne malo polu, kvuli vyssim otackam, a pri mensim zatizeni se cukani magnetu od polu k polu statoru dost vyrazne projevuje. Stava se tedy, ze vrtulka predbehne otacky magnetu a pri opetovnem potkani zarazek vrtulka-magnet dojde k narazu. Pri druhem extremu-pretizeni cerpadla, se zase magnet "otaci" jen mezi dvema poly(skace tam a zpet) a dochazi k opetovnym narazum do zarazek stojici vrtulky > opet zvyseny hluk.
Reseni jsem provedl tak, ze jsem zkusil prilepit vrtulku k magnetu tak, aby nemela onu vuli vzajemneho pootoceni s magnetem. Vysledkem je skoro neslysitelny provoz cerpadla. Je vhodne pouzit nejake lepidlo, ktere neprilne k materialu vrtulky a da se pripadne odrolit (ale je vode odolne) pro pripadnou potrebu demontaze ( nejaky chemopren, Gütermann HT2, silikon...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je rozhodne hezci. IMHO.
http://home.tiscali.cz/bobrsplace/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím
Jako většina i já bojuji s teplem v PC a následnou hlučností všemožných větráků.Asi před 6ti lety jsem dospěl k závěru ,že snažit se chladit vzduchem různé komponenty uvnitř bedny ,kde se jedna věc zahřívá od druhé je poněkud nesmyslná práce.Asi by se to dalo řešit pouze za předpokladu,že bednou budu profukovat velké množství vzduchu,což by asi ,s ohledem na hlučnost,nejlépe zvládl starý dobrý MEZAXIAL (celolit).Kde jej však vzít ,už se samozřejmě mnoho let nevyrábí.Takže mi z toho všeho logicky vyšlo chlazení,které bude teplo z PC vyvádět ven jinou cestou - vodní.Pravdu mají všichni ti,kteří tvrdí,že se do cesty toku tepla zařadí jeden odpor přestupu navíc (procesor-voda-chladič) ,ale zároveň tím na sebe prozrazují,že nic podobného nezkusili a jen teoretizují.Praxe totiž ukazuje,že se vodou nechá odvést řádově větší množství tepla a k jeho převedení do vzduchu se potom nabízí široká škála, celá desetiletí zdokonalovaných a optimalizovaných chladičů (výměníků topení) z automobilového průmyslu. Prosté chlazení procesoru (v mém případě celeron 2.1GHz) lze realizovat deskou 2mm AL umístěnou na 15 mm distančních "špuntech" na boku minitoweru.Deska má rozměry bočnice a na vnitřní straně má přilepený jednoduchý meandr v němž proudí voda.Zatím všichni,kteří to viděli, tvrdili svorně ,že to nepůsobí nijak násilně.Opatřit desku eloxem nebo žebry chladícího profilu, jsou jen další možnosti,které se nabízejí ,ale i tak udržuje holá deska  teplotu procesoru v okolí 40 C.Za chlazení v pravém slova smyslu, považuji situaci, kdy na těžce zkoušeném procesoru (celeron 600 přetaktovaný na 1180) byl Peltierův článek, který jej udržoval na teplotě 4-12 C podle zatížení.Chladící voda měla teplotu asi 45 C a její telotu zajištoval výměník z VW topení, profukovaný  větrákem (150 z UPSky) napájenými z 12V (původně na 24V) sotva se točil a bylo to celé velmi tiché.Dnes, po více jak 5ti letech praxe s vodním chlazením, vidím neočekávaný problém ve spolehlivosti čerpadel.Za uvedenou dobu mi ve dvou systémech "odešly" už 3 čerpadla, vždy přerušené vinutí (zdá se že tam pronikla voda).Z tohoto důvodu jsem nyní zabudoval do jednoho čerpadla "hallovou"sondu (z PC větráku) a signál z ní přivádím na konektor procesorového větráku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedam na vodni chlazeni dopustit, kdyz se sestavi dobre, nepotece. Mam to vsechno sbastlene podomacku, teliska a cerpadlo second hand, vse za 300Kc, hadicky a rozdelovace z Tropica za 40 kc, misto chladice a vymeniku vazu z totalitnich casu, ve ktere je 45 Celsia a daj se v ni svele rozmrazovat parky z mrazaku:). Spolehlive jede pres dva roky a absolutne neni problem. Ve spojeni s fluidovými lozisky v discích a 12 cm vetraku ve zdroji to prakticky neni slyset.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.