Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Volby 2010: odpovědi stran na vaše otázky, začínáme s AZ (1/10)

hmm.. tak to jste si naběhli. :-)

80% stran vaří z vody (nebo jste si snad někdo všiml konkrétních stanovisek, jasných programových cílů a vůbec nějakého postoje a vyhranění vůči dané problematice?). Berte to tak, že pro naše politiky (většinu z nich) se nejedná o potenciální penězovod do stranické, potažmo soukromé kapsy, a tedy lze k dané problematice zaujmout neutrální, nonšalatní "stanovisko".

Výjimkou jsou jen (pidi)strany, které buď nemají odborníky (a raději se nevyjadřují, navíc češtinou hodnou tak 6. třídy obecné školy), nebo otázku využijí k bezskrupulózní sebepropagaci, a/nebo převedení na "své téma" (viz hnědokošiláči z DS-SS).

Musím říct, že mi stačila tato jedna odpověď, zbytek bude jen variací na toto téma. "Piráti", kteří jediní mají autorská práva a přilehlé oblasti jako programový bod, se zase do parlamentu na 95% nedostanou.

Jednoduše řečeno - smutné čtení. Spousta písmenek, obsah a sdělení rovno téměř nule. Výmluvy na EU (od čeho ty politiky máme, když ne i k ovlivňování unijních procesů?), prázdné kecy o konsensech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to lidi vezmou tak že velké strany není třeba volit protože se dostanou do parlamentu i bez jejich hlasu mají menší strany hned šanci. :-D

Fandím ČPS, rozneste toto poselství po českém internetu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i ja davam hlas CPS a jsem dopredu smiren s propadem, zas to bude stejne blby, utect je asi jedine reseni....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlasování není o propadu ale o vyjádření názoru a preference. Kdo uvažuje v intencích propadu předem prohrál. Kdo nejde volit vůbec tak vlastně volí v poměru v jakém jednotlivé strany získají výsledek ve volbách...takže taky prohra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, prohra to bude, když si každý řekne, že buď bude volit "menší zlo" (tzn. něco z pakáže, která nám tady s malýma obměnama vládne přes 20 let) nebo že nemá cenu jít k volbám. To je podle mě prohra - jistá. Kdo se nepokusí o změnu, ten jí skutečně nedosáhne. Já si nejsem sám jistý výsledkama ČPS, ale hlas jim dám z výše uvedených důvodů. A kdyby měli >=1,5 % hlasů, tak budu naprosto spokojen :). V příštích volbách bych to i viděl na možnost dostat i těch 5 a víc procent. Je totiž hezky vidět, že o ČPS už lidi trochu ví (hlavně teda na netu, stejně jako mě nesmírně pozitivně překvapily výsledky studentských voleb). Je tedy otázkou času, kdy se o ní dozví i další lidi a dostanou se k nim jejich cíle i mimo oblast autorských práv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém ČPS je dvojí:

1. naprostá nevyhraněnost (až licoměrnost) programu, který se netýká AZ - takový povšechný pall-mall teoretickoliberálního proudu. Přiznám se, že nevěřím, že "běžní ajťáci" co tvoří tuhle stranu jsou schopni byť jen se účastnit běžné práce ve sněmovně. Tím ovšem netvrdím, že běžní kandidáti jiných stran jsou na tom lépe - ty etablované na to ale už mají interní aparáty.

2. Jasný propad mého hlasu ve prospěch vítěze voleb, bez možnosti volit, komu můj hlas opravdu dám. (Zde jsem si dovolil mírné zjednodušení, nicméně náš modifikovaný D'Hondtův systém v tomto ohledu takové zjednodušení umožňuje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. At se to komu libi nebo ne, tak AZ, "svoboda internetu" a dalsi nosna temata CPS jsou pro bezne volice druhorada zalezitost. A pro me je to sice dulezite, ale bez srozumitelneho jasneho vytyceni politicke orientace je pro me CPS nezajimava. Momentalne jsou dulezitejsi veci. U me konkretne, aby cerveni nerozdali co zbylo a nezadluzili stat az do 5. kolene, a modri aby nerozkradli to co zbylo :-(

Kazdy mame pravo na svuj nazor, ale volit je nase moralni povinnost, kterou toto pravo na nazor stvrzujeme. Kdo nejde k volbam, at si nestezuje, ze to stejne nic nezmeni, ze vyhrali tito ci tamti apod.

Pochopitelne, ze zminovana metoda rozdelovani mandatu (kresel) nahrava tem silnejsim, ale prave proto je potreba volit a nenechat svuj hlas prerozdelit ve prospech silnych stan.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho a proč budete tedy volit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nevim, proc tolik - bodu...
rad bych, aby se CPS dostala do parlamentu, ale kdo o ni vi?, mladez jakztakz, udajne i pre 10%...
a jinak o ni nevite..., teda vite, ale ne z ulic a bilboardu... a tam je prave ta vec, ktera me ERE, pokud muj hlas propadne, tak se pomerne rozdeli mezi ty vitezne, a to me opravde ERE!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, teď je ČPS doménou hlavně mladých, ALE těch 10 %, pokud by to tak skutečně bylo, je fakt hodně, když strana existuje cca 1 rok, a funguje prakticky z ničeho. V příštích volbách bych i byl docela optimista. S tím propadnutím hlasu souhlas, je to nesmysl, ale na druhou stranu k volbám je třeba jít, bez toho se nedá změnit nic (když neberu v úvahu defenestraci, která by taky neuškodila).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Piráti určitě nejsou jediní, kteří to mají v programu. Svobodní to na včerejším jednání přidali do programu a mimochodem, není vůbec pravda, že by malé strany neměli odborníky, ba právě naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, ze by male strany nemeli sanci, staci se jen domluvit treba na facebooku a ziskat 270000 hlasu. Viz:
http://www.vymentepolitiky.cz/co-mozna-nevite

To v porovnani 8 milionu moznyh volicu, neni zas az tak moc. A s vyuzitim internetu, ktery drive nebyl by to nemusel byt zas az tak velky problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrzí mě odstupení strany "Ježíš je pán" - jak krásně by kontrastoval její předseda, obut v sandály, ošacen prostým rouchem a všude kráčejíc pěšky, vedle vypasených Paroubků v luxusních limuzínách s diktátorským šklebem na tváři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš snad něco proti tomu roztomilému pánovi s bradavičkou? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano: nože, pistole, samopaly.... ;-) tedy občas by to už opravdu neuškodilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha ... tak to pak jo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si dovolil to shrnout:

1. Postoj ČPS byl celkem jasný dopředu, čili komu vadí AZ v současné podobě, ví, koho volit.
2. Ti, co se odvolávají na "konsensus" nebo jim to takhle přijde v pořádku, žádnou šanci na zlepšení asi nedávají (spíš bych to viděl naopak).
3. Celkem mě překvapili Zemanovci, jejichž odpověď narozdíl od většiny ostatních aspoň zmínila konkrétní body a přinejmenším aspoň něco rozumného by se od nich snad v této oblasti dalo čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i mě překvapila SPOZ vcelku smysluplnou odpovědí. Řekl bych že dokonce po Pirátské Straně odpověděli nejlépe. A ikdyž se v závěru trošku schovávají za EU, tak stále připomínají, že pokud by se do Evropského parlamentu dostali, tak možnost ke změnám existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju to tak, že nejlepší odpovědi budou mít Piráti a Strana svobodných občanů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně jsi myslel Piráti a Strana Práv Občanů... S tím musím jedině souhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strana práv občanů ani omylem ;) Myslel jsem, co jsem napsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že o SSO ví tak málo lidí... A ještě polovina z nich žvaní něco o vyhozeném hlasu a jde radši volit ods:-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poděkujte české televizi, jak nám podsunuje svoje "výsledky", viz. odkaz:
http://www.ceskapiratskastrana.cz/pages/posts/3.5.2010---ceska-piratska-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle mi SKUTEČNĚ hnulo žlučí. Už jsem jim do ČT napsal, co si o tom myslím a chci po nich vyjádření. Jsem zvědav, jestli dostanu nějakou aspoň trošku smysluplnou odpověď. A měli by jim napsat všichni, kdo s tím nesouhlasí (zamlčet 11 %, nemluvě o dalších stranách, je fakt napováženou)... ať vidí, že takhle fakt jako ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čemu se divíte? Dělají co jim řeknou ti u vesla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za cenzuru tohoto typu bych dal okamzite trest smrti a to ve zrychlenym rizeni.

Zase me to pripomelo kritizovanej film "ulovit miliardare" ale kazdej pozornej divak tam pozna nasi zkorumpovanou vladu, media, policii atd. v pravych barvach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem to přehlédl. Odpovědi na ostatní otázky budete zveřejňovat postupně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Ano. (Prehledl a budou ;-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, on by to dohromady byl zcela nečitelnej román a vyšumělo by to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tohle téma je naprosté většině politických stran naprosto šumák. Proto taky má šanci projít ACTA a podobný srajdy. To je jako když bych já určoval jaké účesy budou letos v módě.

Ale proč neodpověděly alespoň parlamentní strany ODS a KDU-ČSL? SPOZ mě příjemně překvapilo. U pirátské strany jsem takovou odpověd očekával. Jen mám pocit že se zaměřují pouze na "pirátství" a ostatní (důležitější) věci neřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky jsem si řikal, že neodpověděli... zrovna parlamentní strany by se vymáčknout měly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč asi neodpověděli, protože by si odpovědí uškodili nebo by museli lhát. Qui bono

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, zaměřují se hlavně na změny ve státní správě, tj. využití IT, čímž by se spousta procesů zefektivnila, urychlila a ušetřila obyčejným lidem spoustu času. Další velice podstatnou věcí (zejména když už tu jako máme tu krizi) je zprůhlednění fungování správy, zveřejňování všech smluv, změny v principech výběrových řízení, transparentní účty a odvolatelnost politiků, což by ušetřilo nemalé peníze. To je, myslím si, oblast hodně důležitá, protože se dost promítá do ostatních oblastí a je třeba odtud začít. No a že ČPS nekecá do úplně všeho, beru jako plus - nechová se populisticky ani neplácá o něčem, o čem nemá tušení, narozdíl od mnoha jiných stran.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ODS jsou voliči u prdele, viz poslední 4 roky a "Smlouva s občany".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za to, že jste se toho chopili :-).

Za sebe bych řekl, že mě mile překvapila SPOZ (Zemanovci), jejichž odpověď má tak nějak nejvíc hlavu a patu. Zmínili několik problémů, takže to vypadá, že tématu rozumí a i navrhli nějaké koncepční řešení. Jednoznačně plus.

Naopak mě trochu zklamala Pirátská strana. Vzhledem k tomu, že by to mělo být její výsostné téma, předvedla jen několik bodů tak nějak „mimo koncepci“. Vypíchli pár věcí jako „tohle, tohle a tohle nám vadí, změníme to“ a nějak tam necítím právě náznak nějaké koncepce. Něco, co bude více promyšlené než jen „zrušíme výpalné“.

Překvapuje mě, kolik stran se vůbec nevyjádřilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba to bude tím že musejí odevzdat krátkou odpověď, kdyby to šlo určitě by to rozšířili

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Délku odpovědi jsme nikterak nedefinovali. Takže rošiřovat mohl kdo chtěl jak chtěl. Zrušili jsme jen odkazy vedoucí na weby stran a jejich sympatizantů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja to vidim jinak, ja uz jsem delsi dobu rozhodnut pro CPS, udajne i "mladi" jim chteji dat cca 10-12%...
jsem si vicemene jisty, ze nejen muj hlas propadne a podpori ty, ktere nechci vubec videt....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne jsem rad ze jste to dotahli do konce (i kdyz formluace nekterych otazek neni nejlepsi) a tesim se na dalsi dily.

Prekvapil mne relativne velky pocet odpovedi a to i od velkych a politicky relevatnich stran, jen ODS a KDU-CSL nestalo 25 tis ctenaru diit za odpoved...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jim nestojí 10 milionů lidí za splnění svých předvolebních slibů, tak co by se namáhali kvůli jednomu serveru a pár tisícům čtenářů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

~~~~~~~~~~~~~~~~~ VOLTE KSČM ~~~~~~~~~~~~~~~~~

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za komunistů se špatně nežilo, v létě bylo vedro, v zimě sněžilo. Z jara ledy tály, byly povodně, to jste milé děti přišly o hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych všechny předem požádal, aby se zdrželi jakýchkoli výpadů proti neoblíbeným stranám a naopak se rovněž zdrželi předvolební agitace.

CDR/DIIT/redakce: nemohli byste PROSÍM v podobném smyslu (alespoň propříště) upozornit diskutující, aby si podobné krasožvásty nechali pro novinky, idnes a podobné žumpy? (v tomto ohledu souhlasím se Zemanem, že na podobných fórech se schází 90% debilů - těm to jistě vadit nebude a i oni velmi rádi přispějí svým kusem lejna)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že tady je jiné složení čtenářů než na Novinkách a pak je tu jiný přístup k hodnocení příspěvků (když bude někdo plácat echt kraviny, tak se to po pár mínusech přestane zobrazovat). A co se týče agitace, tak mám dojem, že jednak tu většina lidí bude pro ČPS a druhak DIIT je, pokud vím, (oficiální?) mediální partner ČPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bychom se zdržovali výpadů? Když nějaká strana prokazatelně lže a krade, tak nebudu mlčet a upozorním na to.

A co se týká předvolební agitace, to by se jí v první řadě musel zdržet sám server DIIT, protože tento článek sám o sobě není nic jiného než agitace pro ČPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když nějaká strana prokazatelně lže a krade", tak proč hlasáš, aby ji ostatní volili? :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když nějaká strana prokazatelně lže a krade" To komunisti v minulosti lhali a kradli malo? no to je neco teda.
"tak nebudu mlčet a upozorním na to" bokud bys to udelal za komunistu tak bys uz asi nebyl nazivu nebo hnil nekde v gulagu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

=======VOLTE DLE SEBE, HLAVNĚ VOLTE========

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš bod. Já bych snad jen dodal "...a pokud možno, vemte v úvahu, že neexistují jenom strany TOP09/ČSSD/KSČM/ODS/KDU-ČSL/SZ/VV".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě domplním dvě věci, které nemusí být zřejmé na první pohled:
1. Volbou dáte nejen jeden hlas Vámi preferované straně, ale také !oslabíte! všechny ostatní strany, které Váš hlas nedostanou.
2. Kdo nevolí, vzdává se možnosti "být nespokojen" s politickou situací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych dal do zákona. Kdo nevolí, nesmí si stěžovat :) Ono by tedy bylo jednodušší uzákonit povinnost jít k volbám a to by taky nebylo od věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, někde (co vím, třeba v Belgii) to uzákoněné mají a kdo nejde k volbám, platí pokutu, jestli si to dobře pamatuju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu by nekteri meli mit k volbam zakaz. Napriklad nekterej pomatenej duchodce zvoli to co posledne a vic ho nezajima protoze uz hromadu let nema ani prehled o politickym deni. Jak znamo mame duchodcu hromadu tak podle toho ty volby vypadaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, důvěřivých důchodců jsou mraky a na svojí důvěřivost taky dennodenně některý z nich doplácí, ale tito důchodci k volbám chodí, povinnost zúčastnit se voleb by spíš přilákala mladé a ty by právě hlasy důchodců pomohli vyvážit. I když zřejmě ti, co nechodí k volbám, tam nechodí proto, že jsou neschopní rozhodovat se, nezodpovědní a nebo příliš hloupí, takže by zákon přikazující účast ve volbách dost možná nic nezměnil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákaz voliť by mali mať tí, ktorí sú čistými poberateľmi peňazí od štátu. Resp. naopak - právo voliť by mali iba tí, ktorí štátu odvedú viac ako od neho získajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volte podle sebe?
Oki, ale to jde pokud je splněno toto:
1) Je dostatek pravdivých inforomací
2) Dají se ty informace ověřit.
3) Mám chuť se o to aktivně zajímat a nenechat se zlákat propagandou.
4) Dojem že tím volením něco zmůžu a nevolím jen voli a nebo zkorumpované zástupce nadnárodních firem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Perfektný príspevok. Veľmi oceňujem túto aktivitu. Váš server má veľa čitateľov aj zo Slovenska. Nemali by ste záujem podobnú aktivitu vyvinúť aj pre Slovenské strany? Tiež máme pred voľbami...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pod toto sa tiez podpisujem. Ak by sa dalo obratit sa aj na Slovenske strany, to by bolo super.

Pripomienka: Celkove vysledky (odpovede) sa pokusit este viacej medializovat - aspon v spolupraci s inymi webmi, aby si ostatne "politicke firmy" nemysleli, ze sme nepodstatna mensina volicov a vy ako webserver, by ste si urobili reklamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznačně výborný nápad. Čekám na další díly jako slintající pes ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se vám to nebude líbit, ale odpověď ČSSD mi připadá velice přiměřená - vzhledem k tomu, že nejde o sociální demokracií preferované téma. Zatímco u SPOZ z odpovědi čouhá amatérský populismus. No, asi to nechcete vidět, to chápu. ČPS byla asi předem jasná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ČPS byla jasná, protože tu všichni asi +- její postoje známe, to máš pravdu. Nesouhlasím ale s tím amatérským populismem u SPOZ - amatér by se nevyjádřil věcně a jenom by buď plácnul něco typu "povolíme warez" nebo "šlape se po autorských právech a budeme to tvrdě postihovat".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyž poměrně vyhýbavou odpovědí, tak přecijen ČSSD překvapila, a to vzhledem k úzkému spojení s Michalem Davidem, takovým typickým představitelem hudebníka těžícího ze současné podoby autorského zákona.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, koukám. Od SPOZ jsem nečekal zhola nic a snad jako jediní vyprodukovali smysluplnou odpověď.
ČPS to sice myslí dobře, ale je to strana jednostranně zaměřená (takže ano, ČPS jděte do toho, ale spíše než strana s obecným přehledem a návrhy i v jiných politických oblastech, jste spíše "pouhé" hnutí).
Komunisté jsou evidentně wikipedicky-encyklopedický příklad politiků, jelikož vyprodukovali dlouho větu, ve které neřekli zhola vůbec nic.
Ostatní strany jsou buďto mimo mísu a nebo úplně mimo mísu.

Tak schválně, co se urodí v dalších odpovědích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě DSSS aneb ukázka demagogického směřování otázky někam úplně jinam ("Prosím Vás, nevíte kolik je hodin?" "Ano, jistě že víme, ale spíše než na to, kolik je hodin, byste se měli ptát..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo nad odpovědí komunistů jsem žasnul. Odpověď dlouhá, ale informační hodnota 0.
Odpověď DSSS jsem čekal. Zajímalo by mě jakou stranu si vymyslí příště. DSSSSS? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělnická strana sociální spravedlnosti selektivujícího se spolku selat souběžně se společně sytíc slivovicí, sic nedobrou - DSSSSSSSSSS-SN

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor: Patentem chráněné vynálezy mají ochranu 10 let a přiznejme si, že mnohdy se jedná o mnohem, pro lidstvo, důležitější objevy. Proč by umělecká díla měla mít zásadně delší dobu ochrany? Sjednotíme dobu ochrany autorských děl po dobu 10 let od jejich prvního zveřejnění. http://tdox.sweb.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patentem jsou vynálezy chráněné 20 let, ale jen málo z nich se udržuje až do konce. Vzhledem k tomu, že studuji duševní vlastnictví, tak tato problematika je mi blízká. Včera jsem se díval na kousek pořadu na ČT24, kde proti sobě stanula ČPS a KSČM. Jen co jsem viděl, že ČPS má v programu výrazné omezení patentů, tak tato strana u mě skončila. Např. léčiva - vývoj použitelného léku stojí stovky milionu dolarů a existuje tady představa, že by farmaceutické firmy vyvíjeli dál, bez ohledu na to, že se jim výzkum zaplatí. Jediným výsledkem by bylo omezení vývoje. Další problém, který mě zaujal jsou soft. patenty. Touto cestou se vydali v USA, ale v Evropě je něco podobného zatím nerealizovatelné. Návrh na soft. patenty leží v Bruselu už hezkých pár let a kdykoliv vyjde na povrch, tak ho rychle někdo zamete zpět. Ale stejně, tyto dvě věci jsou jedno, protože u nás v první řadě platí právní předpisy EU. Existuje už celá řada předpisů, které regulují průmyslově právní vztahy, které nelze na úrovni právního řádu ČR překonat. Takže i kdyby se dostali do Posl. sněmovny, tak budou věcí, které mají v programu dosahovat velice obtížně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na přednášce Organická chemie ve farmacii jsem mnohdy slyšel, že farmaceutické společnosti patentového práva zneužívají, např. že zapatentují tu sloučeninu, pak jednu funkční formu, postup výroby apod. Tím se neadekvátně prodlouží ochrana a delší dobu lze na vývoj levnějšího generika zapomenout. Patenty jako takové by se měli udílet rozumně, nelze patentovat samozřejmé věci, je nutné vycházet opravdu ze známého stavu vědy a techniky. V některých případech je v současné době fakt přepatentováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Piráty volit rozhodně nebudu. Poblil jsem se z nich, když se zastali sqoteru z Milady. Hnus. Obhajovat feťáckou lůzu okupující cizí nemovitost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš všechno vidět tak jednobarevně. Milada je zbořeniště o které se majitel nestará a squatteři v ní provozovali kulturní akce a uměleckou tvorbu Můžeš jim nadávat do feťáků, ale to byla i významná část velkých umělců v historii. Například tuším v nizozemsku mají zákon, že pokud někdo nechá nemovitost chátrat déle než dva roky, můžou se do této nemovitosti nastěhovat squatteři. Přihlásí se do ní na úřadě a mohou jí využívat jako ateliér, zkušebnu, atd. To je podle mě rozumné. Necháváš nemovitost chátrat, využije jí někdo jiný. Měl jsi jí opravit, potažmo prodat pokud na opravu nemáš peníze. Samozřejmě objekt ti patří i nadále, ale vystěhovat suattery z objektu můžeš jen za určitých podmínek, např. až se schváleným stavebním povolením na renovaci/rekonstrukci/destrukci atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stanovisko Strany svobodných občanů - 25
Jen bych rád upozornil, že svobodní se na tuto oblast nevykašlali. Proč někdo neposla odpovědi včas nevím. Proto zde uvádím výňatek z politického programu svobodných.
Svobodní odmítají nové regulace a zásahy do svobody občanů vedené s cílem dát tržní výhodu držitelům autorských práv. Boj proti tzv. „pirátství“ (nakládání s informacemi v rozporu s licencí) není ospravedlněním pro sledování internetové komunikace, zabavování datových zařízení na hranicích a odpojování od Internetu. Svobodní budou vystupovat proti ratifikaci Mezinárodní dohody o padělání (ACTA), která ukládá státům povinnost taková opatření zavádět a kterou tajně vyjednává Evropská komise za zády všech členských států EU.
Rostoucí role státu v provádění ochrany autorských práv má škodlivé vedlejší důsledky pro kulturu. Svobodní se proto v této oblasti přiklánějí k občanskoprávnímu řešení sporů a efektivnímu využívání technologických prostředků na úkor veřejného práva a státních regulací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stanovisko Strany svobodných občanů - 25
Jen bych rád upozornil, že svobodní se na tuto oblast nevykašlali. Proč někdo neposla odpovědi včas nevím. Proto zde uvádím výňatek z politického programu svobodných.
Svobodní odmítají nové regulace a zásahy do svobody občanů vedené s cílem dát tržní výhodu držitelům autorských práv. Boj proti tzv. „pirátství“ (nakládání s informacemi v rozporu s licencí) není ospravedlněním pro sledování internetové komunikace, zabavování datových zařízení na hranicích a odpojování od Internetu. Svobodní budou vystupovat proti ratifikaci Mezinárodní dohody o padělání (ACTA), která ukládá státům povinnost taková opatření zavádět a kterou tajně vyjednává Evropská komise za zády všech členských států EU.
Rostoucí role státu v provádění ochrany autorských práv má škodlivé vedlejší důsledky pro kulturu. Svobodní se proto v této oblasti přiklánějí k občanskoprávnímu řešení sporů a efektivnímu využívání technologických prostředků na úkor veřejného práva a státních regulací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli byste smazat tento příspěvek? Odeslal se zřejmě dvakrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo mě, že bychom si mohli zkusit odpovědět na položené otázky. Začnu.
1. Autorský zákon není moc dobře postaven, zavádí presumpci viny a zajišťuje bezpracný zisk úzké skupiny lidí. Umělci jako takoví chráněni nejsou.
2. HADOPI, toto svinstvo nemá v právním a demokratickém státě co dělat. Jednoznačně hodnotím jako autorskoprávně fašizující prvek.
3. ACTA = dohoda o zavedení autorskoprávního fašismu. Dokonale popírá principy demokracie.
4. Vybírání autorské daně určitě není v pořádku. Jde o zavádění presumpce viny, trestání pachatelů dopředu. Proč mají úzké skupince lidí téct do kapes peníze. Je to vlastně braní chudým.
5. Opravdu nechápu, proč se připouští něco takového.
6. Rozhodně si nemyslím, že by jedna skupina obyvatel měla mít více privilegií.
7. Tohle je opravdu ad absurdum. Škody jsou opravdu hrubě přeceňovány a viníci neadekvátně kriminalizováni jako teroristi.
8. Těžko říct, vedlo by převedení poskytování internetu ze základní do snížené sazby ke snížení cen?
9. Zde jde snad o to, o jaký typ informací vlastně jde, ne?
10. Datovou schránku nepoužívám a zatím o ní do budoucna neuvažuji. Byly spuštěny až příliš narychlo s nepříliš dobře vyřešeným zabezpečením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V důsledku chybné komunikace jsme odpovědi za KDU-ČSL odeslali s týdenním zpožděním. Samozřejmě respektujeme, že nebyly zařazeny mezi ostatní odpovědi, nicméně si dovoluji zpracované odpovědi vložit aspoň formou diskusního příspěvku.

S pozdravem
RNDr. Tomáš Svoboda
předseda odborné komise ICT
KDU-ČSL

-----
odpověď k autorskému zákonu:

KDU-ČSL podporuje vhodné novelizace současného Autorského zákona, pokud budou založeny na principu vyváženého právního systému, který na jedné straně vytváří pobídky pro kreativní autory, aby mohly dále tvořit, a na druhé straně dává jednotlivým uživatelům a společnosti právní jistotu, jak mohou s vytvořeným dílem nakládat.

V principu je současný Autorský zákon vyhovující. Lze uvažovat o změnách zejména v oblasti software, tak aby autorská práva nebyla zátěží. U budoucích novelizací autorského zákona nám bude záležet mj. na odstranění komplikací bránících flexibilnějšímu nakládání se software, což je mimo jiné otázka nepřevoditelnosti autorských práv k počítačovému programu. Je určitě žádoucí, aby například „public domain“ nebyla neřešitelnou záležitostí pro české autorské právo, popřípadě, aby „open source“ nebo „free software“ nebyl z hlediska českého práva něčím absolutně neplatným. V tomto ohledu nás, v jistém smyslu – v kontextu globálního světa – české, resp. kontinentání autorské právo někdy činí cosi jako izolovaný ostrov.

Zejména část týkající se výjimek a omezení je možné v souladu s čl. 5 evropské směrnice o informační společnosti z roku 2000 rozšířit a přidat další výjimky (při školní výuce, v případě parodie apod.). Podle legislativního plánu bude další novelu Autorského zákona předkládat Ministerstvo kultury na konci roku 2010 a KDU-ČSL by se ráda v Poslanecké sněmovně pokusila o vhodnou aktualizaci pravidel, která jsou potřeba pro užití děl v digitálním prostředí.

IT je jedna z nejdynamičtějších oblastí, a proto dle našeho názoru musí i právní regulace reagovat na nejnovější trendy. Zároveň je potřeba zmínit, že některé části českého autorského zákona jsou v porovnání s autorskými zákony v Evropě velmi benevolentní a spravedlivé pro společnost, na čemž má historickou zásluhu m.j. poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.