Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Všechny nové modely GeForce RTX 3000 mají těžební omezovač, včetně RTX 3080 Ti

sice chápu pohnutky a přesně takový produkt s umělým omezením bych nechtěl .. navíc co jsem "vyčetl", tak se týká jen některých algoritmů, takže v podstatě "Vlk se nažral a koza zůstala celá"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem miner ale takovy produkt bych chtel s urcitou vyhodnejsi cenou jelikoz potencional karty je nejakym zpusobem osekan at uz je umysl sebe lepsi. Nicmene nedelam si iluze, ze karty stejne nebudou realne skladem, stejne realne cena bude od MSRP na hony daleko. Pockejte az Stadia a podobne sluzby bude jedine misto kde si realne pujde spustit hru :))

HW pro PC obtizne koupit, konzole posledni generace taky nedostatkove. Uz jen cekam az nebudou ani monitory a budem pracovat na telefonech :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vás, "minera", nenutí takovou grafiku kupovat, natož ještě "požadovat slevu", protože "potencionál" (jako fakt? :-) ) je "osekán". ;-) Spíše by mě zajímalo, jak se k otázce miningu postaví AMD a zavede, pokud již nezavedla, podobné omezovače. Asi by to mohlo prospět k normálnímu stavu, kdy GK budou dostupné běžným uživatelům, ne? Klidně by mohli výrobci zavést nějakou "mining" řadu, ale s cenou X-krát vyšší, proč ne? :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz budu mit na trhu herni grafiku s polovicnim mining vykonem. A mining grafiku s plnym vykonem za x-krat vyssi cenu tak se stane co ? No zase se vyplati kupovat na tezbu ty herni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim duvod proc by GK s nejakym omezovacem i byt pro okrajove pouziti mela stat stejne jako plnotucna. Co kdyz treba ten mining bude tak rentabilni, ze si reknu hm a proc ne necham to bezet v dobe kdyz GK nepotrebuju a az vypocita nejaky ty dolary tak budu mit treba cast GK zaplacene. Chapu, ze Vam to treba je jedno co za penize dostanete a kolik toho dostanete ale me osobne by se nezdalo ok kdyby takova GK stala stejne, zejmena v cenove relaci skoro 10 bambilionu .... ci kolik to tedka stoji.

Ciste teoreticky bych si umel predstavit, ze nVidia ma na to specialni "cit", vydat nejake takovehl veci na prvni dobrou. A to kurvitko najednou bude spoustene i ve veci kdy to presne nepotrebujete. Priznam se, ze netusim na zaklade ceho to detekuji ale tu a tam si na GK pustime i jine veci nez hry ale treba nejakou simulaci fyziky, AI, apod. Strucne receno nebyl bych ani trochu prekvapen kdyby ten omezovac delal i neco nechteneho nekde jinde :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten důvod je, že si tu GPU budete moci koupit (na hry a normální výpočty). Že vám ji nesebere miner. (Ignoruju možnosti detekce těžení, mám na mysli např. i ostatní krypta.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW 3080 a 3080 TI se asi moc lišit nebude. Tedy by mohlo jít použít BIOS 3080 na 3080TI. Nebo vzajemné porovnání BIOSu ukáže kde přesně se kurvítko nachází a pak už cesta vede k upravenému BIOSu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy asi neviete ako funguju digitalne podpisy zalozene na asymetrickej sifre, ze?
Ziadne nahravanie biosov ako za cias ATI Polaris sa IMHO konat nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Flashovani BIOSu se děje pořád. Běžně se BIOS z vyššího modelu nahrává na nižší. Tak proč by nešel BIOS z neblokovane karty nahrát na blokovánou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Flashování biosu se děje pořád, ale tam bude kontrola že ten bios karta přijme jen pokud je podepsaný (kontrola na úrovni HW), flash neprovede pokud soubor biosu nebude podepsán certifikátem který bude karta znát (vlastní bios nepodepíšeš pokud nemáš privátní klíč toho certifikátu). Pokud člověk neprolomí ten certifikát tak má smůlu. A digitální podpisy zatím nikdo neprolomil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně dotyčnému těžaři zabrání vyměnit/zkopírovat celý čip s biosem (podpis nepodpis)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napr. to, ze by si teoreticky z 3080Ti spravil 3080, hmm? Tomu vravim vyhodny upgrade ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nahral ten bios jaký chce a pak napájel. Dneska se to běžně dělá když nekdo zmrví flash biosu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí obejít kontrolu. Dokud to je eprom na desce a kontakty na programování jsou dostupné tak to jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze v nVidii nie su blbci a oni ten public key "vypalili" rovno do jadra Ampere. To by napadlo kazdemu, kto chce zarucit autenticitu GPU BIOSu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zato všude jinde blbci jsou a nedokáží to obejít že..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano kdo toho má plné haly a má znalé lidi třeba bude schopný to nějakým složitým zásahem do karty obejít, ale...

kolik ho to bude stát úsilí, jak se na to bude tvářit třeba záruka a jak případně taková grafika bude prodejná, což je samozřejmě také součást kalkulace návratnosti té investice.

Pro leckoho to pak nebude dávat smysl takovou grafiku koupit a koupí třeba asic nebo připlatí za kartu kde to omezení není, malé domácí kryptobarony to pak odradí zcela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zdá se že stačilo upravit ovladače...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten tezebni omezovac funguje pouze na ethash, cili jeden tezici algoritmus z mnoha. A zavadi ho nekolik mesicu pred tim, nez zmena v ethereu (hlavni a nejziskovejsi uzivatel ethashe) zpusobi snizeni odmeny minerum az od 40 %.
Me teda pride, ze v nvidii jednoznacne blbci jsou. Protoze mineri budou tak jako tak tezit na 100 % i na tech kartach s omezovacem. Jen neco jineho, k cemuz by tak ci tak doslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nakonec prej na bypass stačil upravený beta ovladač. A ne nemluvim o tom faku co koloval před pár dny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... A kromě grafik a procesorů se v IT nic neděje? Tak zase za měsíc. Jestli si vzpomenu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"oproti 11GB stávající GeForce RTX 3080 si pomůže"

Chybička se vloudila RTX3080 má 10GB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle me docela bavi. I kdyby to Nvidia myslela vazne, obejit to je otazka tydne maximalne. Ale Nvidia to asi tezko mysli vazne, dobre vi, ze 98 % karet, ktere ted vyrobi jde na mining a je za to moc rada. Takove zne mela naposledy pred 4 lety :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Takove zne mela naposledy pred 4 lety :D"

konspirace ? :D výrobci HW ovlivňují cenu kryptoměn, aby si zvýšili zisky ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O jake konspiraci je rec? To bezne cpete lidem do ust neco co nereknou? Pisu o vyuziti prilezitosti. Posledne si taky Nvidia vydelala velmi dobre a pak jeste akcionarum lhali, ze zisk je z herniho segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ježiš :D tady je někdo suchar :D :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ok, sry. Zrovna jsem mel opet vyostrenou "diskuzi" s konspiratorama :D :D :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou myslernka to neni spatná, nejprve zainvestovat do nakupu kryptomen a pak vydělat jak na kryptomene tak na předražených grafikách. Akorát bych pak čekal že se předtím připraví aby stíhali vyrábět :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, jsou strašně rádi, když nemůžou pořádně predikovat poptávku, naplánovat vývoj a výrobu, protože nikdo neví, kdy se ta bublina rozjede a kdy splaskne, jsou strašně rádi, když někdo přizabije na rok segment herních grafických karet a lidi utíkají na konzole kvůli tomu, že tržní cena grafiky do PC je od dvaceti do padesáti tisíc, a jsou vysloveně nadšení z toho, když se po splasknutí bubliny další rok neprodávají jiné karty než bazarové a hrubě pod cenou, protože se jich mineři chtějí zbavit, dokud mají ještě nějakou hodnotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zatím vyprodali narosto vsechno co vyrobili a to i pote co splaskla minula tezebni bublina..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"naplánovat vývoj a výrobu"
Proc by nemohli? To jako ze jsou tak ochromeni pocitanim penez, ze nemuzou planovat? Dalsi bublina skonci do 1/2 - 3/4 roku a je klid. Kdyz se divam na financni vysledky z posledni bubliny, nijak zasadne se jim na prodejich bazarove kousky neprojevily. Nakoupilo se obrovske mnozstvi karet a valna vetsina si je nechala a tezi na nich do ted. Vetsina jetych rigu, ktere se prodavaji si berou zase dalsi mineri. Takze zadne preplnene bazary kartama od mineru proste nejsou. Vzhledem k tomu, ze me mining zivi, tak vim moc dobre o cem mluvim. Mame farmu stredni velikosti a znam nekolik podobnych mineru. Kdyz nekdo rozprodava rigy, rozeberou si je za slusny peniz mensi mineri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Valna vetsina karet, ktere se ted prodavaji primo od vyrobcu konci v obrovskych farmach, kde vi co delaji, maji minimum reklamaci a driv jim po 5 - 6 letech pojdou starim, nez aby je prodavali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze mineri funguji dost podobne jako klasicky HPC segment - po X letech se i superpocitace obmenuji za novsi generaci, protoze jsou jiz energeticky zcela neefektivni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty použitý GPU ale rozprodaj lokálně, např. v Číně. Nepřevážej je přes půl světa. (Použitelné jsou i GPU bez videovýstupu - fungují stejně jako eGPU, když jedete na interním displeji notebooku nebo připojíte externí displej na výstup notebooku.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zalezi jakou ma tezar cenu energie. Vim o tezarich, kteri ji maji zdarma (napr. na Islandu je zdarma). Konkretne my mame kWh za 1.8 Kc, takze az na obcasne chvile v propadech mame efektivni vse co jsme nakoupili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri opravdu velkem odberu se da dostat i u nas na cca 0.8 Kc za kWh. Ty nejstarsi karty co mame jedou treba na 28 Mhs se spotrebou ze zdi kolem 125 W (RX 470). Takze vetsina karet casem odejde starim a tech "par" co zbyde se nakonec mozna nekde proda, ale to uz je v dobe, kdy je hraci stejne moc nechtejii, protoze uz jsou prilis zastarale a tak ani nemuzou ovlivnit prodeje novych karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to otázka týdne max, prosím na články kde se píše že to bylo prolomeno u RTX3060. Ty se třeba včera v docela velkém počtu objevily na alze, samozřejmě se rychle vyprodaly...

A ne, NVIDIA rozhodně není ráda za to že jdou karty do těžby. Jednou ty karty zaplaví bazarový trh a bude tomu trhu muset konkurovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zatim o tom nevim, ale je to predpokladam jen otazka casu.

Nezaplavi nikdy nijak zasadne bazarovy trh, nebudu se opakovat, precist vsechny komentare v tomto vlakne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To naozaj poteší, keď po mesiaci zháňania a zaplatenie nekresťanskej ceny, zistíš že máš zkryplenú grafiku :( Keby to aspoň nejak riešilo ich nedostatok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to v podstatě jen tvoje blbost. Tohle Nvidia avizovala už týden před uvedením karet (tehdy se lidi chechtali, jak to bude za hodinu prolomené) a bylo to i v každé recenzi.

Nemyslím si, že by byl člověk, který by zároveň dokázal zprovoznit těžbu na grafice a zároveň netušil, že v něm budou tyhle karty mít zkriplený výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preco mineri nekupuju radsej ASIC ? Nizka kompatibilita a tiez zla dostupnost ?
Nvidia mala davnejsie v ponuke karty aj pre minerov, bez vystupu na monitor.
Navyse pri kupe RTX3xxx minermi sa nevyuzije jej potencial - ray tracing, DLSS atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostupnost ASIC je velmi omezena a ted v dobe bliziciho se prechodu na Ethereum 2.0 je to zbytecny risk. ETC zmenilo algoritmus, takze to pak bude na vyhozeni. Na jejich miner karty se kazdy vyklasle, predrazene kramy. Mineri nepotrebuji vyuzit RT a DLSS. Tem jde o cenu karty a jeji efektivitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ASIC neni na vsechny algoritmy. V nekterych pripadech asic byl a dneska je zastaraly. Proste miner koukne na neco jako je whattomine.com a tam vidi, ze RTX 3080 muze davat i pres 8 $ denne cistyho. A to se pry vyplati, takze kupuje grafiky v jakemkoliv mnozstvi za jakoukoliv cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Co vím, ASIC se hodí pro BTC, protože ten je výpočetně náročný. Ostatní krypta jsou ale náročná nejen výpočetně, ale i paměťově. ASIC + RAM není o moc levnější než než GPU + RAM, takže do toho moc nikdo nejde (GPU umožňuje těžit všechny non-BTC krypta a lze reagovat na změny podoby výpočtů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych zalozil "real world minecraft crypto" - at si trocha investori zasportuji a budou kopat.. napr. kanaly - treba pro optiku :-)

I kdyz tohle uz minulej rezim mel.. a vyvoleni kopali v uranovych dolech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hlavně grafiky se těžař zbaví snadno, asicu moc ne, takže návratnost, může být výrazně vyšší u té grafiky nejen kvůli výkonu a pořizovací ceně ale i díky zůstatkové hodnotě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ochrana proti tezeni ETH u RTX 3060 prolomena.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cekal nekdo snad neco jineho? Ted si Nvidia muze odskrtnout: "ukazat, ze na oko bojujeme s miningem" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.