Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vydán kancelářský balík LibreOffice 5.2

U LibreOffice mě mrzí úroveň kontroly pravopisu, kde Writer za Wordem těžce kulhá. Pokud se vůbec dá tato funkce ve Writeru kontrolou pravopisu vůbec nazvat. Samozřejmě ani ve Wordu to není dokonalé ale pořád je to jiný level. Čekal bych že jí za ty roky někam posunou, ale připadá mi pořád stejně špatná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co máte na mysli? Nedostatečně velký slovník? Špatné návrhy oprav? Nikdy jsem v tomto směru neměl problém, tak se ptám :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Český slovník skutečně zaostává, to je ale obecný problém (používá se i v dalších svobodných aplikacích, třeba ve Firefoxu). Už léta ho totiž nikdo neudržuje, minimálně od vzniku LO nebyl aktualizován a nevím o nikom, kdo by měl zájem se správy ujmout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobne je to aj so slovenským slovníkom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co Vám brání doplnit ten slovník ? Každý se jen veze a kritizuje, že komunita to nestíhá. ale už míň se chce přispět svojí troškou do mlýna. A v případě slovníků je to zrovna ne-programátorský úkol, takže člověk nemusí být IT guru aby mohl pomoct. Já aspoň občas některým projektům nějakou částkou přispěju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně triviální to není, slovník se kompiluje do různých formátů a zdrojové soubory musí mít zase určitou podobu (ale podrobně jsem je nezkoumal). Ideální by bylo hodit na web formulář, kam by uživatelé hlásili chybějící slova a správce je do slovníku doplňoval. Zatím to u nás (jsem členem lokalizačního týmu pro LO) není na pořadu dne, přednější jsou úpravy generovaného českého tezauru (novinka v 5.2).
Každopádně pokud by se chtěl někdo v tomhle směru zapojit, stačí se ozvat:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem chtěl říct, že kritizovat umí každý, ale pomoci už míň.
Možná že je potřebné kompilovat do různých formátů, ale jestli se nemýlím i to by bylo možné diverzifikovat - lidi co mají potřebné jazykové znalosti a lidi co to umí zabalit do správného formátu. Nemusí umět každý všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze se musi najit nekdo, kdo to bude spravovat a bude prijimat opravy. Sam jsem se kdysi dival na slovnik do OO a ten je od vydani stale stejny a nenasel jsem moznost reportovat chyby. Skoda, zrovna takovahle databaze by se plnila sama, kdyby ji pouzivalo dost uzivatelu.
A neni to jen vec open source, ono byva problem i s predikci textu v mobilech, kde na tom pracuji zamestnanci prislusnych firem za normalni plat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LO/OO je přes všechnu proklamovanou snahu 10-15 let za M$ Officem. Ve všem, včetně stability.
Použitelné to samozřejmě je, ale s určitými "špecifíky".

Mnohem lepší alternativa, i na Linuxu/xBSD, je použít Wine a k němu M$ Office 2010, ten chodí ve Wine výborně.

Například mě udivuje, když po velké snaze nakreslit obrázky sítí něčím opensource (místo v M$ Visiu) - tedy LO Draw s pluginem "VRT Network Equipment" - zjistíte, že kupodivu nelze výsledek vyexportovat do většího rastru než asi 1200x700. Opravdu netuším proč. A nefunguje tam ořez ! Ani automatický (tj. bílé okraje) ani ruční - prostě tam taková funkce ani není (v menu je, šedivá tedy vypnutá).

Zkoušet pracovat ve Writeru s obrázky jinak než pevně kotvenými, to je o nervy - mnohokrát se celý dokument úplně zblázní. Popisky obrázků nefungují - nedrží se obrázků. Ořez obrázků při importu nefunguje, jediná šance je dávat tam obrázky už úplně hotové a připravené.

Osobně si s tím samozřejmě poradím: vyexportuji kresby z LO Draw vektorově přes SVG, to jim funguje. A vyrastrovat SVG do velikého rozlišení (které protřebuji pro 600 dpi barevný tisk A4) do PNG včetně ořezu umí GIMP (nebo např. Corel Draw X7).

Ale stejně: při páté verzi tam nefungují absolutně základní věci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ve většině věcí máte asi pravdu, na open source kancelářském balíku je ještě spousta práce. Ale ani MS Office není zdaleka dokonalý. Obrázky relativně ukotvené k textu jsou ve wordu noční můrou. Loni jsem psal bakalářku (přes školu nainstalovaný nejnovější office) a bylo to o nervy. Vložit obrázek - myší přesunout na jiné místo a obrázek buď úplně zmizel, nebo rozhodil celou stránku. Další jobovka - excel neumí více než 256 sloupců. V 21. století ! Potřeboval jsem v excelu otevřít CSV soubor, kde na řádku byl název řádku a pak 256 hodnot. Nelze otevřít a konec. LO bez zaváhání. A co se obrázků týče, dělal jsem si rodokmen v LO Draw. Export do PDF, formát A0 (plotr :) Myslíte že MS Office něco takového dokáže? Nenechte se vysmát. A3 musí přece stačit každému.
PS: a pak je tady samozřejmě nejoblíbenější MS inovace - v každé verzi změnit ovládání programu. Něco na první pohled nového tam přece musí být, no ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. M$ Office samozřejmě dokonalý není. Větší texty - školní nebo vědecké, knihy - je mnohem jednodušší a výsledně nesrovnatelně lepší udělat v LaTeXu (nový LuaLaTeX umí už "úplně všechno"), pro pohodlné třeba přes LyX.

Ano, LO má i poměrně hodně výhod, proti M$ Office. Ale to nic nemění na tom, že je to plné docela základních chyb i po takové dlouhé době vývoje. Je to pochopitelně daň za komunitní vývoj, kdy se tomu věnují hlavně studenti ve formě školních projektů a jakmile se to trochu naučí, školu skončí a jdou dělat něco jiného, ...

Překvapuje mě to zejména v kontextu toho, že mnohým státům, městům, firmám, ... už došla trpělivost s M$ Office a přešli na LO, přes všechny nedostatky.

Ano, neustálé změny interface u M$ Office (a wokenic obecně), to je noční můra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Je to pochopitelně daň za komunitní vývoj, kdy se tomu věnují hlavně studenti ve formě školních projektů a jakmile se to trochu naučí, školu skončí a jdou dělat něco jiného, ..."

Nesmysl. LO je vyvíjen hlavně firmami (především RedHat, Collabora a CIB), které na něm mají postavený byznys. Velké společnosti by bez adekvátní podpory od takových firem na LO nikdy nemohly přejít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Word/Writer jsou oba noční můry a na formátovaný text je opravdu nejsilnější LaTeX.

Base a Access je ostuda používat.

U tabulkových procesorů to vidím vyrovnaně, kdo používá tabulkový procesor na více než laboratorní protokoly na studiích a nebo konceptuální tabulkovač při projektu je podle mého názoru automasochista.

Na prezentace je inteligentnější Impress, PP totiž obsahuje plno rušivých elementů, které do prezentace MCH rádi vkládají.

Visio je parní mlátička, na běžné/studentské vektorové kreslení stačí Draw.

Co považuji na LO za jednoznačně lepší jsou matematické výrazy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Nemám nic proti LO/OO, na běžné kancelářské/studentské/profi věci to úplně stačí. Impress je fajn, Calc také, nakonec i to Draw a Writer jsou pěkné - hlavně mají mnohem lepší interface než M$ Office a na všem stejný.

Obrovská výhoda je, že se v nasazení nikdo nepotýká s M$ "licence hell", to je zoufalství, co z toho Microsoft udělal.

Také mají M$ Office šílenou cenu - dávat 10 tisíc za licenci pro každou kancelářskou sílu, která jednou za čas potřebuje něco napsat nebo kouknout do spreadsheetu, to je poněkud přehnané, v našich platových a životních relacích.

Jen jsem se zarazil nad tím, že projekt LO neřeší některé úplně základní chyby a místo toho se zabývá klasifikací dokumentů a jinými z praktického pohledu podružnými věcmi - ale není divu, dnešní korporát a státní správa potřebuje především tyto leštěné prdy, ne skutečnou funkčnost například formátování/obtékání obrázků v textu.

Z M$ Office je skvělý především Visio, k tomu v podstatě není alternativa. A pak se mi hodně líbí OneNote, což je také výjimečný program. Oba tyto projekty nejsou původně od M$, což je na tom vidět. :-)

Snad časem v rámci LO/OO vznikne také něco takového. Nebo diagramový balík nad Inkscapem.

Matematiku jsem naštěstí přes kancelářský software nikdy řešit nemusel, dělám vše v TeXu a jeho makrech, tam to skutečně jde nejlépe, všechno ostatní je čirý masochismus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ořez je určený pro bitmapy, proto je volba v nabídce přístupná, jen když máte označenou bitmapu (RTFM).

Rozměry PNG to při exportu opravdu nějak omezuje. Což je asi problém příslušného filtru, protože třeba do JPG mi to bez problému udělalo 10 tisíc krát 15 tisíc pixelů.

A můžete mi vysvětlit, proč tu kresbu před tiskem rastrujete? Pokud nepotřebujete nějakou vyloženě specialitu, tak to má být věcí tiskárny. Pošle se jí to přímo jako vektory, a ona ví sama nejlíp, jak to pro danou technologii tisku vyrastrovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě chápete, že export do JPG je mi na ho*no, pokud potřebuji průhledný obrázek, abych ho mohl v dokumentu umístit na na stránku s podtiskem, s pozadím.

Kresbu rastruji kvůli tomu, že v Draw není ořez plátna (ve Writeru ořez funguje tak nějak po svém), potřebuji aby "nebílé" části mých síťových schemat zařezávaly s okrajem textu, tj. obrázek roztažený na 100% šířky textu.

Vektorovou grafiku Writer ze záhadných důvodů rámuje bílými okraji a nazvětšuje podle svého vlastního "rozumu", asi se nějak pokouší porovnávat rozměry exportovaného vektorového formátu podle metadat (pokud tam jsou, jako u PDF) a velikosti definované stránky dokumentu. Je to tak chytré, až je to úplně blbé.

Neměl jsem čas koumat, jako to autoři vlastně "mysleli", takže jsem šel cestou nejmenšího odporu Draw-SVG-GIMP-vyrastrovat do hovadsky velké bitmapy pro 600dpi tisk-oříznout autocropem-uložit do průhledného PNG-importovat do Writeru zcela základním způsobem bez všech vyfiku*dací. To alespoň fungovalo a bylo to hotové hned a bez dalších nervů.

Následně, po asi hodině zkoumání, proč nefungují popisky obrázků a rámce textu zpod obrázků "utečou" a celý domument se rozpadne, jsem nainstaloval extenzi Writer2latex, výsledek pomocí několika skriptů v sedu, gawk, Ruby, ... upravil a šťastně dokončil pomocí LaTeXu, pevně odhodlán dalších 10 let LO nepoužívat pokud možno na nic.

Vektorové věci jdou lépe v Inkscape (Corelu, Visiu, Dia, AutoCADu, ...), rastrové v GIMPu (Photoshopu, ...), grafická sazba v Scribusu (inDesign), ... na zpracování textu a běžnou sazbu je LaTeX (plain TeX, OPmac, AmsTeX, ...). Takže proč se otravovat s LO ?

Což vidím jako důvod, proč je ten soft v tak zoufalém stavu: kdo by LO uměl opravit a doprogramovat, ten to nepotřebuje. A kdo by to potřeboval, ten to zase neumí a umět nikdy nebude.

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"LO/OO je přes všechnu proklamovanou snahu 10-15 let za M$ Officem"

A Microsoft to dobre vie. Aj preto tie cenové relácie MS Office.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si správně pamatuji, tak před citelnějším rozšířením OpenOffice (možná kolem verze 2 až 3, tedy před tím, než došlo k forku LibreOffice) Microsoft nenabízel domácí verzi MS Office. Teprve někdy v tom období přišel na trh i s verzí pro domácí PC (tedy Home & student a jen pro nekomerční použití, ale i tak lepší než drátem do voka). A mám pocit, že od té doby přestal i zdražovat komerční verzi, ale to už jen hádám.

Pro člověka, který tu a tam potřebuje napsat text na pár A4, nebo posčítat pár desítek hodnot v tabulce s několika vzorci jsou oba kancelářské programy zcela vyhovující. Takoví, protože využití sporadické a převážně nekomerční, nechtějí platit nic. Takoví MS utíkají a tou Home verzí se je snaží podchytit, ale dle mého pozorování ji kupuje málokdo a i když mají v práci komerční licenci MS Office, tak ti samí uživatelé doma pracují docela v pohodě na OO/LO ... občas s nimi řeším odlišnosti a pomáhám najít funkci kterou znají z jednoho v tom druhém.

Nemluvě o tom, že vím i o pár firmách (do 10 lidí), kde MS Office není vůbec, protože i jejich požadavky jsou takové, že jim LO zcela dostačuje i s velkou rezervou.

Takže ano, OpenOffice/LibreOffice má vliv na cenovou politiku Microsoftu a možná ne tak radikálně, jak bychom chtěli, ale přesto mu konkuruje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako s hodně linuxovými věcmi... nová verze opravuje detaily, ale očividné věci nechává dál nefunkční. Jestlipak už v nové verzi při vyhledávání přes Ctrl+F zobrazí dialogové okno "Find"? Nebo je to pořád stejné, že se vlastně vůbec nic nestane, protože to jen přemístilo kurzor doleva dolů do rožku?

A už někdo zapracoval na tom škaredém šedém UI? Pořád mi to připomíná Windows 3.11, ale to bylo skutečně před mnoha lety.

No... hlavně, že nyní máme klasifikaci dokumentů podle nějakého standardu. To jsme potřebovali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ctrl+F funguje bez problemu. verze 4.2.8

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Funguje bez problému. Jen nezobrazí žádné dialogové okno. Musíte prostě vědět, že se máte podívat doleva do rožku. Nezasloužila by si tato funkčnost také aktualizaci?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To že si zvyknutý na nejaké iné ovládanie nieje chyba SW, to že to robia inak je ich právo, čo ak to nevyhovuje len tebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vieš aká je výhoda LO, ak ho nechcem používať alebo nefunguje tak ho nepoužívam a nemusím za to platiť. A nikto mi ho nenúti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zobrazování dialogového okna na Ctrl + F můžeš nastavit pár kliknutími (Nástroje - Přizpůsobit - Klávesnice). Jestli má v něčem LO navrch, je to právě možnost úpravy uživatelského rozhraní.

Ad klasifikace: někdo ji potřeboval natolik, že si zaplatil její vývoj; díky ní je LO použitelnější pro organizace = větší potenciál pro komerční nasazení a víc peněz na vývoj, ze kterého máme užitek všichni... vážně to je důvod ke stížnostem?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosim nemotej linux do neceho s cim nema nic spolecnyho. Historie libreoffice pres openoffice a staroffice saha az do roku 1985, kdy jeste ani linux neexistoval. A na microsoftich systemech to behalo driv, nez na linuxu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy ked zapnem Libre (nechcelo sa mi hladat MSO) tak dostanem facku z toho interfacu a nachvylu sa mi zda ze je rok 1992.

Lamal by som paprče za ten hnus.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ten interface je naopak zlatý proti stále se měnícímu Ribbonu a jeho odvarech u MSO.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych zase napriklad doporucil "desginerum" MS navstevu doktora chocholouska. Zvracenosti typu nemoznosti upravy barevneho pozadi Wordu (vyjma 3 preddefinovanych minimalne se lisicich temat) je navrat do doby Win 3.X. Jina perlicka Excel s nemoznosti, aby se napr. CSV soubory otevirali korektne primo ze spravce suboru (byt ve starsich verzich to mozne bylo) a clovek je nemusel "importovat" pokazde jako data. Clovek si fakt rika, jestli tam vubec nekdo mysli mozkem, kdyz obcas vidim ty "vylepseni", ktere do novych verzi davaji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosba, rozběhal jste někdo nad Calcem ta makra? Hlásí mi to chybu Javy, aktualizace nepomohla ... (5.2 x64 CZ)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já na LibreOffice vidím ještě jednu velkou výhodu proti MS Office.

NENÍ nutné se registrovat, NENÍ nutné si zakládat účet v nějakém přiblbém cloudu. NENÍ nutné se zabývat tím, kolik instalací na kolika PC mám. NENÍ nutné si dělat starosti, co s licencí, když PC chcípne (a kupovat novou, radikálně odlišnou od ostatních ... MS Office je občas potřeba starší, to se s OEM řeší těžko)

To není tak banální, jak se zdá. Otravování se s licencemi MS Office fakt nesnáším. Povětšinou totiž musím pracovat s licencemi malých uživatelů, kteří jich vlastní třeba max 5 až 10. Žádnou multilicenci, jen několik OEM k různým PC a v ten okamžik nastává neskutečný voser s tím zkurveným microsoftím LiveID ... nebyl by to takový průser, kdyby to pomáhalo s evidencí, ale nepomáhá. Je to zjevně postavené tak, že nikdo nepřemýšlel nad tím, co se stane až si uživatel k jednomu registrovanému emailu (uživatelskému účtu) koupí (aktivuje) licenci druhou a zapomene, která patří ke kterému PC. Všechno je nutné pečlivě a duplicitně evidovat mimo Microsoftí sračku ... tedy LiveID účet.

Pokud mne Microsoft hodná otravovat tímto způsobem (o dementním ribbonu nemluvě, ale to je kosmetický detail), tak velice rád překonám nejrůznější nedokonalosti a technické potíže (kterých stále ubývá).

Takže milí tvůrci LibreOffice - Mám LibreOffice docela rád a ještě spokojenější jsem, když mým uživatelům funguje jak má a já jim jenom radím s banalitami, místo abych prožíval noční můry. Tak to prosím neposerte radikálním překopáním UI nebo neodbytným vnucováním cloudu atd... ! (KDE 5, Gnome 3, GUI Ubuntu, microsoftí ribbon a dementní čtverce W8x a W10 - budiž varovnými příklady kudy ROZHODNĚ NE.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ... my jich tam dali prvních třicet a tyhle fakty jsme zjistili při třicáté první:
* Max. 30 licencí na jeden účet
* Ani tucha o tom, ke kterému účtu patří které PC, který Product code, které jméno
* To, že to někdo chce mít na firmu bez registrace na člověka taky nic.

Jen připomínám ceny:
* 1 licence pro podnikatele bez média jen krabička s kódem - od 5 do 6 tisíc (za posledních 5 let se to hýbe bohužel jen nahoru)
* 1 licence Profi - cca 10.500
* 1 licence Profi od 100 licencí nahoru - cca 10.000
* na jakýkoliv hromadný licenční program musíte brát Profi, ta levnější nejde, co na tom, že vám stačí Word/Excel/PP/Outlook my vám ten Access prodáme, ať chcete nebo nechcete ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se nakonec dopátral tohoto (pro MS Office 2013):

cscript ospp.vbs /dstatus

Viz https://technet.microsoft.com/en-us/library/ee624350.aspx

Spouštět v CMD ve správné složce (např. Program Files (x86)\Microsoft Office\Office15) jako správce. Zobrazí posledních 5 znaků licenčního čísla ... při 30 kusech trochu voser, ale i tak by to mohlo pomoct se spárováním, které číslo patří k čemu, alespoň u dosud funkčních a dohledatelných strojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkouším, dík za tip

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.