Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vydání 10jádrového Intel Comet Lake se plánuje na duben 2020

Já si radši počkám na Planet Lake . Nebo Black Hole Lake. A co Wormhole Lake?
Tak nějak teď nevím jstli nepočkat když Intel slibuje 1.4nm na 2029. Asi si nechám poradit od Redmarxe, ten už bude vědět. Bojím se že to Intel stihne dřív, a co potom, že?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

presne, treba si pockat na odbornu referenciu RedMaxe, lebo intelove planu su dnes rovnako zvucne, hlasne a vlhke ako tie plany vznikajuce niekedy v obdobi vzniku uzasneho tick-tocku 2007-2009 malujuce 10 nm na 2015, 7 nm na 2017 a dnes by sme tu mali mat 40C80T 5 nm Core i13 17800K

woni sa dementi v inteli nepoucili ze vydavat plany na celu dekadu a cele hafo vyrobnych procesov dopredu, je uplna blbost:
https://bit.ly/2LOpLlD (10 nm 2019 , 7 nm 2021 , 5 nm 2023 , 3 nm 2025 , 2 nm 2027 a 1.4 nm 2029)

amd take chujoviny nestvara, pretoze hovori o optimalizaciach iba JEDNEJ architektury (zen, zen+, zen2m zen2+, zen3, zen3+, zen4 ..... + - + - + - ...), na 4 roky dopredu a vzdy iba 2 vyrobne procesy dopredu (tak to bolo aj v 2017 ked vysiel zen na 14 nm, plany obsahovali 14 nm+ aka 12 nm a 7 nm a o rok neskor ked bol zen+ na 12 nm, plany obsahovali uz aj 7 nm+ euv a dnes sa vie uz aj o 5 nm)

ale intel nie, intel sa musi za kazdu cenu marketingovo self-advertisement zviditelnit, pretoze vypustenie takejto informacie znamenat ine nemoze, pretoze kazdemu je jasne ze to tak rychlo a hladko ist nemoze

ale treba pockat na analyzu RedMaxe, ci cakat do toho 2029, ale az do 2039 ked uz bude marketingovo zabehnuta piko-metrova terminologia

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naspat k 10C intel "produktu" ... absolutne nerozumiem naco to uvadzaju, 1-vlaknovy vykon a ipc su taka plichta ze o tom nema zmysel ani hovorit, v multi-vlakne 16C a 12C rezen su vykonnejsie a na paty tomu bude slapat uz aj dnesny 8C rezen 3800x ... ako fakt nevidim zmysel takeho produktu, lebo frekvencie budu musiet byt relativne dost nizke, takze ani v multivlakne to nebude vykonnejsie umerne zvysenemu poctu jadier (8 vs. 10), zvlast ked je tu 9900 ks 5 ghz-all core ... to bude akoze 10jadier 5 ghz all-kor alebo co akoze, aby intel prekonal sameho seba a aby to v multi-vlakne sledovalo pomer umerneho zvysenenia poctu jadier (8 vs. 10) a teda aby to bolo v multivlakne o ((10/8)-1)*100 = o 25% vykonnejsie ako 9900 k(s) ???

akoze ja fakt nerozumiem zmyslu toho produktu, prosim vysvetlite mi to niekto

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marketingové oddělení potřebuje novou hvězdu, která překoná tu starou. Marketing necílí na rozum/inteligenci, ale na zmanipulované emoce a neznalost. Jak dlouho může trvat hození tiger lake na 14nm? Skylake už nemá smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

narast 1-vlaknoveho vykonu nula+prd pripadne minus 3%, narast multi-vlaknoveho vykonu asi tak 12%+prd a k tomu vsetkemu spatna kompatibilita absolut NULA, a je treba novy chipset a este k tomu aj novy socket ... nonsens na n-tu, to nezozeniete nikde, to je iba od intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem sám komu přijde zajímavé pojmenování pro počátek a konec a vlastně i střed současné Intel architektury? Začlo to Skylake, tedy něco jako hvězdné jezero, pak se tento počátek zvrhl v kafovou rozpačitou pauzu a ve finále pádem zpočátku jasně zářící komety do jezera kde se utopí... a to je i symbol nového počátku na platformě Z490 na ze které má jít raketový start, plynule navazující vlnu na konci Skylake rodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi sám, viz můj příspěvek výše, kde už si z toho dělám legraci. A i ty jejich sliby, Vždy, když má AMD něco zajímavýho, tak Intelí roadmapy jsou těžký scifi. Jo a schválně jestli uhádneš na co narážím názvem wormhole lake. Ale uznávám že ty jejich názvy mají jistou poetičnost- to abych nebyl "úplná swiňa" :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná to skončí jako Bulldozer Lake ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé téma. Abyste svým myšlenkám dodal skutečnou hloubku, měl byste navázat analýzou pojmenování minulé architektury AMD - podle stavebních strojů, které toho ale moc nezvládaly.

Kafová pauza byla možná v desktopech, v mobilním sektoru přinesla 6ti a 8mi jádra, jedno mám v ntb. a nestěžuju si, funguje docela obstojně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"1) Investigatig UDIMM 2933 one DIMM per channel support ..."
Přeji Kriminálce Intel hodně úspěchů do nového roku, a doufám, že tu zpropadenou podporu najdou a zavřou až zčerná (možná v Black edition 2022 ?).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych tu nic nepsal, ale vim, ze na to jiste cekate, tak teda: Tohle si nekoupim. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já si nekoupím žádný Intel :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já doufal, že mi odpovíš, jestli si radši nemám počkat na ten jejich 1.4 nm co slibují na rok 2029, co kdyby to stihli dřív ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nevis, akorat aby se ten procesor uz nejmenoval nahodou Samsung Lake, jestli to takhle ted jeste Intel povede dal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže to plánují na duben - s konečnou platností? No tak sláva, v červenci oznámí vydání a v prosinci bude prvních deset kusů v obchodech... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sa už teším na budúce Vianoce :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celé tohle jádrové šílenství je zbytečně vypjaté. Když vidím jak většina lidí používá počítač, tak jim vážně 8 jader stačí s rezervou 6ti :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo a kdyby programátoři nebyly prasata a trochu rozuměli své práci, tak by nám furt stačilo 640 kB RAM, jak říkal Bill Gates, že?

Jádrové šílenství je důsledek neschopnosti architektů CPU nějak smysluplně dále vylepšovat jedno jádro. Protože neumí dělat nic jiného než x86 CPU, tak holt vymysleli jádrové šílenství a my všichni jim to žerem i s navijákem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.