Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výkonný mobilní high-end: 24jádrové Core překonává 12jádrový Ryzen o 11-16 %

Uvidíme, co řeknou testy reálné spotřeby.
Zdar Max

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Spocená kolena...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrušenie továrne v Magdeburg-u

Intel Asking Germany for More Money, Set to Potentially Invest in Vietnam
Yesterday, 20:25
To date, Intel has been promised almost €6.8 billion in subsidies from the federal German government, but apparently this isn't enough for Intel, as the company is now asking for an additional €3.2 billion, for a total of €10 billion is subsidies for its Magdeburg fab.
https://www.techpowerup.com/304633/intel-asking-germany-for-more-money-s...

S tou spotrebou to bude ako s továrňou v Mgdeburg-u. ešte sa ani nezačalo stavať a už je predražená o

10/6,8 =1,47 tj.predražená o 47%

Thu, February 9, 2023 at 10:49 PM GMT+1·2 min read

(Reuters) - Advanced Micro Devices Inc has captured nearly a third of the market for central processor units while British chip technology firm Arm Ltd's rise in the PC market slowed in the fourth quarter of 2022, according to an analyst report.

In the fourth quarter, Intel had 68.7% market share for x86 processors versus AMD's 31.3%, which was up from 28.5% a year earlier, according to Mercury Research.
https://finance.yahoo.com/news/amd-wins-nearly-third-processor-214912223...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, realna spotreba.. Spomenul som si na video spred par dni, kde intel notebook prekovanal vo vykone skoro vsetko.. az na to, ze k tomu, nechcem povedat ze potreboval velky adapter, to bol velky 350W desktopovy zdroj zabaleny do adapteru :D Tych 55W bude zrat mozno, ked bude vypnuty a zavrety.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Uplne to vidim, ako v Inteli narychlo hladali ten priemyselny chiller z CES 2018, aby ho montovali na nejaky devboard s Core i9-13900HX a pustali na tom Passmark. Po submitnuti vysledku to zase cele rozmontovali a na marketing odoslali "splněno, AMD prekonane"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle jsou asi dost veci marketingu. Notebooku s takovymhle zravym kramem ve vnitr se proda minimum. Ale dobre se to vyjima v marketingovych materialech, kde uz se samozrejme spotrebou a hlukem nezabyvaji :)
Ja bych to nechtel skoro ani zadarmo :)) Potazmo bych tomu musel udelat UV tak na 45W..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pozeral som test, tusim nejaky MSI s tymto hebedom 13980

krasny vykon 30k v benchoch, akonahle to odpojil od 320W zdroja, tak to nedobehlo ani M1 Pro (pricom intel hlasil, ze je to apple killer) :D baterku to vyzralo v par testoch oproti macbookom asi tak 6x viac (na konci ukazal macbook s 90% baterkou, tento msi so 42%)

kym to bolo na nabijacke, peak wattage bolo 200W, po par minutach okolo 150W

akoze som zvedavy, kedy zacne toto niekto riesit, takto zavadzat

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Ryzen 9 7845HX byl obratem sesazen doplněním výsledků nových procesorů z řady Raptor Lake a to modelmi Intel Core i9 - 13900HX a Core i9 - 13980HX. V obou případech jde o konfiguraci v plně aktivním provedení, tzn. 8 velkých jader Raptor Cove a 16 malých jader Gracemont. Celkem tedy 24 jádrová konfigurace"

->Ryzen 9 7845HX nebyl sesazen z trůnu vůbec, naopak jde zas a znova o dalsi vojebí test, prosím test kde se vytizi skutecne vsechna jadra vcetne modernich instrukci kterem atomum chybi, dale test se AVX-512 a seskrtit to na maximu 105W protoze tam novy Dragon Range od AMD cili, ja jiz dobre vim jak by tenhle intelí nahý král dopadl

"Kde konkrétně leží hranice, Intel zatím nezveřejnil, ale u mobilních procesorů to bývá 65 °C"

->již myslim ze to bylo u Alder-u, tam konkretne ASUS aplikoval rovnou tekuty kov, cili 65 °C jenom kdyz ten notebook rozeberu a budu ho k tomu navic chladit ofukem studeneho vzduchu z klimatizace, prosto dalsi intelí vojeb

"Pro oba modely platí výchozí TDP 55 wattů a limit dlouhodobé spotřeby 157 wattů, ale tyto hodnoty jsou více-méně formální(!), výrobci notebooků je obvykle navyšují"

->a je to tu sepsane krasne vsechno na konec, Dragon Range to nekonkuruje ani omylem

Rebricek retail-u se ma tak, ze dnes v 10 nejprodavanejsich procesorech vevodi 8 modelu od AMD a 2 od intel-u, skutecne zoufalou situaci doklada i nasilne predzasobovani prodejnich kanalu intel procesory, jake asi musi byt zoufale prodeje tehleh intel mobilnich zmetku si dokazu dobre predstavit, ako prodavat dnes 2 jaderny procesor z atomy, to je ze neskutecny vojeb!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ozaj sa dá v NB uchladiť 157 W dlhodobo? Robo spochybňuje limit 180 W aj u Fery 5 a to je chladič 3-4× hrubší ako má NB (a aj keby bol 2× širší, stále by bol taký hrubý, že by nevošiel do žiadneho NB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rád si počkám na testy reálných notebooků jak to bude s tím výkonem.
Další věc co rád uvidím je ten cihloidní zdroj k tomu intelovskému abych si ho mohl potěžkat a narvat do brašny jak se s tím půjde přes město k zákazníkovi. Až to u nich v zasedačce vybalím a při pokládání do zaduní tak to bude pěkný kontrast k těm jejich žiletkám co všichni okolo budou mít :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"24jádrové Core překonává 12jádrový Ryzen o 11-16 %"

A není to málo % Antone Pavloviči?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Není, protože spotřebou ho překonává o 110-160%.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle jsem chtěl napsat...Intel má možná o trochu vyšší skóre (což je celkem bída na 24 jádro vs. 12 jádro, ale provozními vlastnostmi se na AMD absolutně nechytá...

Naopak by mě zajímal test, kdy budou natvrdo oba procesory omezeny na 55W...ale tím už by se Intel radši nechlubil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fijha, to je ta zmena paradigmy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo jeden vtip z doby totalitní:
1) co mají v SSSR největší na světě? mikroprocesor!
2) a co mají v SSSR nejrychlejší na světě? hodinky!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám v laptopu 6ti jádro od Intelu a topí celkem výrazně ,ale výkon nic moc.
Těch 24 jader bude pěkné topidlo a taky je otázka jak dlouho udrží vyšší takty aby byl o těch 11% rychlejší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fiktivni nesmysly lidi posedlych AMD.

Takze ty mala jadra u raptor lake je 1 big monolith = cluster 4 jadro se sdilenou L2 cache. Nic vic a nic mene.

Tedy 8+16/4=12 cistych jader. Jedna se o precizni marketing Intelu. To same jako 12 monolith jader Ryzen 7xxx.

Rozdil je v tom, ze ten cluster umi najednou zpracovavat 4 vlakna, je to vykoupeno nizsim single core vykonem a nizsim taktem. To znamena, ze by to melo skutecne v realnem case zpracovavat 4 vlakna najednou.

Zatimco velke monolith jadro jako Pcore Intelu a Ryzenu ma hodne vysoky takt avsak Hyperthreading neumi ani u Intelu ani u AMD zpracovavat 2 vlakna najednou. Ve skutecnosti je tam workload fronta, ktera udrzuje jadro maximalne vytizene. HT je tedy vyhradne asynchronni zpracovani, neumi cisty paralelismus.

Rozdil ve vykonu, pokud se jedna o velke programy psane v C++, kompilovane na zelezo, neni v podstate zadny. C++ aplikace nabizi pristup k rucnim optimalizacim, kdy se vam vyhoda big jader ztraci.

Ty monolithy s hyperthreadingem jsou dobre na virtualizaci a provoz velkych kontejneru. Vysoky takt CPU zde je dulezity, protoze jedna virtualni instrukce odpovida nekolika fyzickym. Cili u software developmentu, virtualnich pracovnich stanicich, konkretnich datovych a AI aplikaci (skutecne slozite veci). Cili aplikace, kde to nejde moc optimalizovat a hraje se na hruby vypocetni vykon.

Koupil jsem si Adler Lake a vubec neni poznat, ze gamesa pouziva z poloviny velka a z poloviny mala jadra. Neni v tom rozdil.

Intel se svou hybrid architekturou bude vzdy rychlejsi. Sice teoreticky amd ma efektivnejsi navrh big jadra, coz brutalne prebiji 4 jadrovy cluster Intelu, ktery najednou zpracovava 4 vlakna. Hypoteticky je AMD lepsi, zadny test na svete vam to nedolozi. Protoze je velky rozdil zpracovavat najednou 4 vlakna nebo 1.

Dalsi rozdil, ktery jsem zaznamenal pri ptechodu ze 7gen Intelu na 12gen je latence. 2 jadro 7gen ma nizsi latenci nez moderni CPU. To vsak bude podle meho zpusobeno chlazenim a napajenim. Tech jader tam je tolik na male mnozstvi TDP, ze to moc nestiha power management. U 7gen jsem dal profile ultra performance a latence byla neskutecne nizka.

Doporucuji na moderni vicejadrove procesory laptopy s vapor chamber. Hodne take pomaha dedikovana grafika, ktera umozni vypnout integrovanou v cpu a odlehcit power managmentu cpu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.