Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vylepšená V-cache umožní lepší odvod tepla

kdyz si clovek porovna clanky o intelu a o amd tak je to smutny pohled

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co konkrétně si se v tomto článku dozvěděl? Já to dočetl a tak nějak mi přijde, že tam žádná nová fakta nejsou. Asi to budu muset přečíst znova.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba to, že se s konceptem V-cache počítá do budoucna (tedy se osvědčil) a že se jeho vývoj nezastavil, ale naopak došlo k významným pokrokům?

A musím souhlasit s Pajkou, informace co jdou z AMD mají tak nějak hlavu a patu, plány postupně přecházejí do prezentací a uvádění produktů.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nech ho, AMD se holt příliš hodně daří a někoho to už prostě štve, že se o tom furt všude píše a „musí“ to číst a posteskávat si v diskuzích, chybí už k tomu taková ta vyváženost a místo úspěchů by to už chtělo dát i nějaké faily, ale ony prostě nejsou, tak co se dá dělat. A na druhé straně zas Intel vydává spíš jen ty faily, takže pomocí něj se to taky nedá moc vyvážit, jedině vyzobávat jen to co se hodí v rámci vyvážení vah – třeba že Raptor Lake má 50% zvýšení výkonu, ale už vypustit ten malý detail, že to je při spotřebě 450W, tak to bys pak měl aspoň takový fake úspěch pro Intel, aby nebyl až tak moc utlačován, když to některým čtenářům tak vadí, takhle to řeší na jiných webech.

Já se na toto těším snad ještě víc než na Zen4, jestli opravdu vyřeší ty problémy s teplotou a vrátí možnost taktování/už to nebude muset mít nižší frekvence než Zen4, tak to už zní velmi zajímavě a ve hrách by to mohlo fungovat skvělě a možná ještě líp než u Zen3D.

Jestli Zen4 s V-Cache má opravdu přijít brzo po launchi Zen4, asi bych už na to počkal, výkon to nabídne ještě hodně zajímavý, toto už musí dát gain aspoň tak >30% (15% nad Zen3D) nad Zen3, zvýšené takty o 15%, 10% IPC + V-Cache a 2x L2, ještě tomu pomůžeš s DDR5... to už mi připadá dobré, dokáže to už ospravedlnit i tu zvýšenou spotřebu Zen4. Teď už jen čekat na tu cenu, to už bude asi ta horší stránka věci.:D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"že to je při spotřebě 450W" - ale to rozhodne úspech je, hlavne ak sa to počas benchmarku neroztopilo a nezhodilo prenosovú sústavu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu že jsem si v 10/2021 pořídil sestavu s 5700G v práci fičím na 4700U tak nějak nemam potřebu protěžovat Intel. Jen mi ten článek přišel takový jen aby byl.
Dnes jsem třeba na Anandtech četl srovnání NUC BOX-1260P a 4X4 BOX-5800U a tak nějak nevím kdo to vyhrál. Na to jak často čtu, že je Intel marný, tady je to podle mě plichta. Ale uznávám, je to specifická část trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo, kdyz proti sobe postavim soucasnou generaci intelu a minulou generaci amd, tak je to plichta.. (: hlavne umet vybrat ((:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba je to tím, že šestková generace téměř není dostupná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ale to se vedelo, ze s tim budou pokracovat do budoucna. Spis je skoda, ze s tim dosud nevydali vice modelu.
A ze herni vykon neni odvisly jenom od frekvence se vi uz doby Broadwelli eDRAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já posuzuji předběžné informace (úniky, případně "úniky", nebo prohlášení někoho z vedení společnosti) jako marketing (což nemá nutně negativní význam).

Co jsem se dozvěděl? Pár předběžných zpráv (marketing != informace).
Jaký z toho mám "pocit"? Hmm... to by mohlo být zajímavé (=marketing, tedy vyvolat zájem a získat potenciálního zákazníka). AMD jde marketing dobře: slibovat raději méně, a přitom zaujmout. U Intelu je to naopak: slibovat hodně (za cenu zkreslování informací), a pak zklamat, a navíc vypadat jako podvodníci/lháři. V podstatě tím veřejně signalizují, že jsou v pozici slabšího, a že je jejich produkt za konkurencí, a že tedy musí slibovat hodně, aby ztrátu dohnali (a to určitě nechtějí). A dávají na vědomí, že selhali - že jsou špatní. Kouzlo nechtěného.

Jsou markeťáci Intelu chudáci? Mají těžší pozici, to bezpochyby, ale pro velkou část společností to není tak neobvyklé (je to méně obvyklé pro Intel). To, že neumějí chodit v marketingu, když jsou v nevýhodě, je neomlouvá. Většina lidí by dokázala prodávat produkt, který drtí konkurenci. Je jejich práce umět zaujmout i když jsou v pozici slabšího.

Jaký mám pocit z marketingu Intelu? Docela rád si přečtu další no-X-ovi komentáře. Připomíná mi to komedie s Jimem Carrey. Je to humor postavený na nešikovnosti a útrapách hlavního "hrdiny". Jako divák si nepřeji jeho "smrt". Rád vidím jak se podvody a lhaní vymstí, jak se pokořený "hrdina" opět zvedne na nohy poté, co si své zákeřnosti uvědomí. Po dobu, co v nemorálním chováním pokračuje, jsou jeho útrapy a neúspěchy zkrátka vtipné (ačkoliv bych rád aby mělo AMD konkurenci).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a co konkretne se dovidas od intelu? po stopaty, ze za mesic uz to fakt opravdu vydaj, aby to za dva tejdny zas odlozili? (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ze stale makaj na vylepseni pouzdreni diky tomu si muzou dovolit delat vsechno co delaj, ciplety, vcache, hbm atd. ze fakt slapou na plyn postupnymi kroky ve vsech smerech a potom to celkove posouva produkt mnohem dal nez 800W obr placka typu ad102 nebo 450W par sekundova sracka typu raptor lake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplny suhlas. Informacna hodnta clanku 0.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

clanok o AMD - je "normalny" clanok z IT, bez ohladu na to ci a aku novu informaciu priniesol

clanok o Inteli - clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat, ci je Silvester (31.12.) alebo Hugo (1.4.), ci si z ludi intel robi 314cu alebo prdel, jaku mega-chujinu CEO zas vypoti, kolko YT kanalov, IT portalov Intel zas nasere, kde to zas totalne doj3bali, v com wodrbavali .... proste skoda reci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intelu chýba niekto z Tainanu

Jen-Hsun Huang
Born February 17, 1963 (age 59)
Tainan, Taiwan
https://en.wikipedia.org/wiki/Jensen_Huang

Lisa Su
Born Lisa Tzwu-Fang Su
7 November 1969 (age 52)
Tainan, Taiwan
https://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Su

a čuduj sa (div se) svet najmodernejšia továreň TSMC je v Tainane

Visiting TSMC in Tainan
19 200 zhliadnutí 9. 8. 2022
https://www.youtube.com/watch?v=fRhfvSDyJdY

Intelu proste chýba "Tainan effect"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Další mezivrstva co brání přenosu tepla jader k chladiči. Možná by tu cache mohli dát dolů nebo bokem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bokem to nejde, prodloužily by se délky vodičů a je jich tam jestli si dobře pamatuji kolem 38 tisíc datových, jak by to udělali, nejen z hlediska datové propustnosti ale hlavně latencí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.