Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalovačka Blu-ray BD-M100A Optiarc

Optiarc BD-M100A

No řeknu vám, že stále ne dost dobře chápu, jak to NEC a Sony vlastně s těmi vypalovačkami myslí. Pár posledních DVD rekordérů mají společných s čipsetem NEC, když Sony dříve spolupracovala se společností LiteOn a tedy měla čipsety MediaTek. Od vytvoření jejich společného podniku se stále hovořilo o tom, že se modrým laserem zabývat nebude, však také Sony je v táboře Blu-ray a NEC naopak straní HD DVD. Už koncem roku ale připustili, že Blu-ray s výrobním štítkem budou, aby je pak světu předvedli na jarním CeBITu.

Nyní se jejich Blu-ray vypalovačka oficiálně objevuje přímo na webu Sony NEC Optiarc a už nyní vám můžeme sdělit, že novou BD-M100A brzy uvidíte přímo zde pod drobnohledem našeho testu a Abacus ji již také prodává za necelých 17 000 Kč (412,- je výpalné). Ale zpět k té jejich politice. Tato mechanika totiž není nic jiného než Panasonic LF-MB121JD (SW-5582-C) a tedy v ní objevíte i čipset Panasonic MN103S98HBA. A co to znamená? Že NEC ani Sony vlastní Blu-ray čipset nemají a musí vzít za vděk OEM výrobou. Ostatně tak to při přechodu na novou technologii bývá často, Plextor třeba zprvu používal dodávky od NEC, aby s vlastní přišel až s modelem PX-704A, Samsung také sáhnul zprvu po OEM Panasonic (MR-A02B). Tak co myslíte, bude další Optiarc s čipsetem Sony nebo NEC? Nebo s nějakým jiným?

BD-M100A vypaluje na jedno i dvouvrstvá Blu-ray média dvojnásobnou rychlostí, na DVD±R 8×, DVD±R DL 4×, DVD-RW 6×, DVD+RW 8×, CD-R 24× a CD-RW 16×. Nechybí ale ani nahrávání na DVD-RAM 5×. Žádný rychlík to tedy není, ale potěší alespoň ty dvě vrstvy na Blu-ray. Jak je u rekordérů s modrým laserem zvykem i BD-M100A má buffer 8 MB, postrádá však SATA, stále používá obyčejné PATA (PIO mode 4 / Ultra DMA 66 mode 4).

Diskuse ke článku Vypalovačka Blu-ray BD-M100A Optiarc

Pondělí, 21 Květen 2007 - 16:17 | Anonym | fake - Víš proč? Prostě proto... mlč a plať :-)...
Pondělí, 21 Květen 2007 - 14:09 | Anonym | Proc je na ni vypalne ? Nema zadnou kapacitu, bez...

Zobrazit diskusi