Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výpočetní Ampere bude o 70-75 % rychlejší než Volta, dorazí v létě

Jinde z toho udelali, ze v lete budou i herni grafiky, ale myslim, ze to tak nebude. Vypocetni budou tentokrat cerven-cervenec a herni zari-rijen.

Jinak ke Kepleru bych dodal, ze sice vypocetni vykon nebyl excelentni, za to jako herni grafiky byla prave Kepler generace, kdy se definitivne NVidia odpoutala od konkurence a od te doby v podstate nepretrzite jede. Kepler grafiky byly na hry famozni. Ono teda uz byly famozni grafiky predchazejici generace Fermi, ale tam byl problem, ze jejich prvni iterace hodne topila, az teprve reparat rada 500 se povedl dotahnout a od te doby NVidia nema konkurenci.

Jinak idealni situace procesor od AMD a grafika od NVidie. Takhle to pojede brzo vetsine lidi jak ve vypocetnim segmentu, tak v tom hernim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S prvým odstavcom súhlasím.

Čo sa týka rečí ako Amper oproti Volte(12nm, 815mm2) s výkonom +75%... tak to dokáže iba vtedy, ak zvládne vyrobit čipy 7nm+ o veľkosti 600-700mm2

Kepler bol univerzálny čip(single precision vs double precision zvládala v pomere 3:1), ale Fermi to bola výpočtovka ako remeň (SP vs DP v pomere 2:1) a úplne čisto-čiste herná karta bol až Maxwell (pomer 32:1)

U toho superpočítača BIG RED 200 bola použítá nVidia hlavne preto, lebo už predtým všetko programovali pre CUDA (zvyk je železná košeľa). Čo sa týka výkonu, by zatiaľ nevydaný "Arcturus" isto nebol zlým riešením.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak ja doufam , ze se AMD brzy povede "ryzen" i v oblasti grafik. precejenom ukazali, ze maji schopne navrhare, tak proc je nevyuzit i v oblasti grafiky. snad za par let vybubla nejaka revolucni architektura

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ved uz je tu: RDNA1, ktora ma o 40% vyssie "IPC" oproti GCN5 (Vega)
staci vydat prislusny RDNA1 cip s 4096 SP co bude spolu s dalsimi optimalizaciami ekvivalentom prinajmensom 6144 SP Vegy a hned sme vykonom 50% nad RadeOn VII
a to si nebude konecna, asi bude existovat aj RDNA2, 3 ... a mozno sa vyrobny proces nezastavi "iba" pri 4096 SP, ale potiahne na 5120 ci 6144

je co vylepsovat a stelovat: podpora int8, FP16, vyvazena podpora FP64 aj v hernych grafikach nie ako 1/16 ale aspon 1/8 ked uz nie 1/4, multimedia: H266/AV1, 60Hz 8K ..., RT, AI ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On myslel neco vykonosti na urovni NVidie, ne neco co je vykonejsi nez Intel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Změň si to na RedTroll.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimo téma: RedMaX je ten, kdo se jmenoval RedMarx, než se nějaký pitomec pojmenoval stejně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ten, že Nvidia neusnula na vavřínech jako Intel a má vždy připravenou odpověď. AMD může být rádo, že díky implementaci RT Nvidia trochu zabrzdila a počkala na ně. Pořád jsou ale pozadu a jen dotahují to, co už tu máme, navíc na novějším procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je mať pripravené riešenie a druhá vec je, kam až ťa pustí výrobný proces, či cena za taký kremík. Pritom vôbec neočakávam, že nvidia bude ku konkurencii pristupovať tak laxne ako Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle tech roadmap a drbu co posledni 2 roky prosakuji, tak bylo zrejme, ze drive nez 2020 AMD nevyda nic jako "novou architekturu". Coz je teprve letos. Co ukaze RDNA2 je zatim ve hvezdach. Muze to byt velke prekvapeni, muz to byt neco ve stylu "Polarisu" vzhledem k Turingu. Nicmene AMD nemusi nutne byt lepsi nez NV, aby ji stoupal zpatky podil. Staci kdyz bude na dohled a bude mit pokryte cele spektrum trhu, coz byl problem poslednich 3-4 let. Hlavne potrebuje konecne mit solidni nabidku v notebookove oblasti, kde nemela vlastne vubec nic, krome zajimaveho exota Vegy v kombinaci s Intel CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A o 70% dražší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že si se seknul o jednu nulu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád by mě spíš zajímaly novinky na 14/12 nm překonávající perfektní RX 550 640SP, kterou jsem sehnal za 1900 Kč. Díky omezené nabídce jsem na 4K nepřešel a dokud nepřijde něco normálního/průměrného se 75 Hz, IPS nebo MVA, tak ani nepřejdu. Ideál by byl max 30", aby na tom případný downscale na fullhd nevypadal vyloženě blbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky čekám na rozumné 4K zobrazovadlo. Asi nejblíž je nedávno na DIIT zmiňovaný Nixeus EDG274K = 4K IPS s freesync rozsahem 48-144, dostupnost Q1 letos. Bohužel je to jen 27", tomu 4K by slušelo aspoň 30" ale ještě lépe 32". Takže asi budu dál čekat ...
Nixeus už prodává podobný NX-EDG34, ale to je 34" 21:9 curved, ale to bych nejdřív musel vidět naživo, jestli bych takovou krávu chtěl. Nicméně u nás to zatím nikdo neprodává, byť cena není až tak zlá ($550 = 12500Kč + nějaký ten bakšiš Andrejovi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

první odstavec.. "do konce roku provozovala superpočítač Big Red 2 z roku 2013, "
druhý.... "Konce roku 2013 byl Big Red 2 rozebrán,"
snad ho nepoužívali jen pár měsíců a teď 6let nic?

"Podle starších zpráv měla výpočetní verze Volty dorazit s předstihem před herní - jak to bude nakonec, není známo."
Výpočetní volta už existuje, nebo se pletu? nebude to o ampere?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu krkolomně napsáno, v roce 2013 počítač zhotovili a uvedli do chodu a stejný rok jej rozebrali? Ale dobrá, nechme redakčního šotka.

Bude tedy rychlejší o 70%+ než volta. Volta byla myslím ve třech verzích, jako částečně očesaná verze do PCIe ve formě karty, dvě jako výpočetní moduly. Víme tedy přesně, v jakých variantách se volta vyskytuje, co ale nevíme, jak bude vypadat ampere. Pouze nějakej výstřel do vzduchu, jestli bude menší, větší, stejný, bude mít také HBM a kolik kanálů, nic takového zatím nevíme. Byl bych proto opatrnej s nástřelem výkonu herních verzí, pouze předesílám dopředu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

70 %... Dá se tomu vůbec věřit? Teda pokud nepočítají nějake výpočty z roku raz, dva. Vždyť by to byl total klepec. 70 %. Co lze dnes zvednout o více jak 20 %?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to videl na 35% vliv grafiky a 35% vliv cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I těch 35 % mi přijde randal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.