Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výpočetní výkon Tesly V100 / Volta GV100 je vysoký, posun připomíná G80

NVidia neni Intel a Radeon technology group neni jako procesorova divize, takze ono je to odpoutani se NVidie od konkurence vcelku logicke. Doba grafik od Samsungu se blizi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

WTF? :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vypovídá to něco o možném výkonu běžných grafik Volta, nebo to vůbec nesouvisí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nikdo nevi.
Herni Volta bude mit podle NVidie zpozdeni a ted uz se vi vysoky vypocetni vykon Volta, ale nevi se herni vykon. V tom muze byt zakopany pes.
Spekuluje se, ze stejne jako AMD nezvladlo u vypocetni Vega karty herni vykon, ze podobne problemy muze mit i NVidia. Dalsi spekulace rika, ze herni Volta tak nemusi mit s vypocetni Voltou nic spolecneho, prave kvuli hernimu vykonu.
Osobne tomu moc neverim, ale opravdu tezko rict, jak bude herni Volta vypadat a jestli bude take kopirovat to extremni navyseni vykonu z vypocetni Volta grafiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přecijen, V100 je navržené na výpočty + případný NVLink, žádné výstupy na monitory. Celkově se jedná o velmi specifické řešení. Asi jako čekat UltraSparcy M8 v noteboocích nebo nové IBM Power CPU :)

Herní Volta bude velmi pravděpodobně s GDDR5X, bude to výrazně menší GPU s jinými vlastnostmi. Velmi pravděpodobně bude i nějaká větší varianta Titan style, která možná bude s HBM2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Herní top model (384bit) by měl mít GDDR6:

„[Hynix] plánuje, že začátkem roku 2018 bude mít nejen dostupné, ale i v reálném produktu (grafické kartě) nasazené 16GHz GDDR6. Onen produkt podle vyjádření Hynixu ponese 384bit sběrnici, s jejímž využitím tyto paměti dosáhnou datové propustnosti 768 GB/s. Šířka sběrnice indikuje, že půjde o největší herní čip z generace Volta, tedy buďto GeForce GTX 2080 Ti nebo Nvidia Titan Xv.“

http://diit.cz/clanek/hynix-uvedl-16ghz-gddr6

Hned na začátku roku 2018 to asi nebude, ale na tom, jaké paměti karta ponese, se takhle na poslední chvíli už asi mnoho nezmění…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejen pameti, ale treba ty unifikovane Tensor Cores, ty budou pro vypocty asi hodne plus, ale otazka je co ve hrach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plus to bude i ve hrach. Vyvojari budou moct pouzivat pokrocilejsi AI, aniz by vyrazneji zatezovalo CPU nebo GPU, protoze bude offloadnute na specializovana TensorCores.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zpoždění? Nevím, ale mám za to že volta je dlouhodobě v roadmapách na 1H 2018. Některé rumory ji začaly avizovat ještě pro letošek, ale určitě to není ofiko informace NV.

Pokud herní volty navýší počet cuda jader, tak jako V100, takse dá očekávat nárust minimálně o to navýšení a k tomu počítat běžný mezigenerační skok kolem 30%. Pascal byl vyjímka potvrzující pravidlo, kdy se přecházelo i procesem na výrazně nižší a přineslo to víc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Herni Volta bude mit podle NVidie zpozdeni za vypocetni Voltou. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Redmarx "Spekuluje se, ze stejne jako AMD nezvladlo u vypocetni Vega karty herni vykon, ze podobne problemy muze mit i NVidia."

Zadne takove spekulace neexistuji. Wishful thinking. Nividia odlozila uvedeni jiz pravdepodobne pripravenych hernich GPU (vyjma high-endove 2080Ti/Titan) kvuli spatnemu vykonu Vegy. Kdyz vega nedokaze porazit pres rok stare Pascaly, kam by Nvidia spechala? V klidu pockaji, az Hynix stabilizuje vyrobu GDDR6 a TSMC zas novy proces. Jinymi slovy vyuziji naskok k ziskani jeste vyssiho naskoku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypovídá to o tom, že pro dosažení stejného reálného aritmetického výkonu s Pascalem bude stačit nižší počet SM bloků. Aritmetický výkon (FP32) tvoří zhruba padesát procent herního výkonu. Lze tedy říct, že Nvidia nebude muset s Voltou příliš zvyšovat papírový aritmetický výkon (oproti Pascalu), aby dosáhla nezanedbatelného posunu v herním výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvedav, jak moc budou atraktivni pro krypto tezare. Aby to s dostupnosti nedopadlo jak s AMD Vega..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz to nebude trvat dlouho, bitcoin jde dolu a jakmile se sesype, tak pujdou vsechny kryptomeny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no, ja ti nevim. Kdyz se divam na vyvoj ceny, tak to moc nevypada. Za posledni roky/mesice leze porad stabilne nahoru. To, ze je tam ted lehka korekce nemusi nic znamenat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle moc atraktivní pro těžaře IMHO nebude, je to takový ten enterprise level produkt za stovky tisíc korun, možná se na to složí nějaký pool, ale tohle rozhodně není masovka. A je navíc otázka, zda by byla NVIDIA ochotná toto dodat a prodat nějakému jednotlivci(mám zkušenost, že mi nechtěli prodat před pár lety SDI input/output karty, s tím že si to mám koupit na ebay, protože ČR je malý trh, ale třeba se to změnilo), možná tomu tak není, můžete je zkusit poptat a dát nám vědět v diskuzi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mel spise na mysli "customer" verze Volty. Kdyz GV100 udelala takovy skod od Pascalu, tak by se dalo cekat, ze i bezne verze udelaji od Pascalu taky docela vyrazny skok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl že do projektu "Volta" napumpovali kupu peněz (v miliardách) takže toto je odpovídající výsledek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak miliardy dolarů nešly jen do Volty ale i do Pascalu a počítám i předchozích generací, to není nic nového pod sluncem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herní grafika může přijemně překvapit. Už se těším. Moje 970 je stále většinou více než dostačující, ale pokud bude posun zajímavý tak bych o upgradu mohl přemýšlet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro vás je zajímavá už 1070/1080/1080 Ti/Titan XP.

Už jen z důvodu větší VRAM a lepšího výkonu. Tedy pokud hrajete v 720p, tak asi 970 OK.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem tu potřebu neměl. 970 stačí většinou bezpečně na FullHD a maximální či téměř maximální detaily ve hrách kterou jsem zkoušel. Přechod mezi jednotlivýma generacema nedává moc smysl, ale ob jednu generaci už to smysl mít může pokud je ten posun odpovídající.

Přece jenom nemám standartní 970, ale OC od MSI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pan je znalec, 970 jedine na 720p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi znalec teoretik? Já tu kartu mám doma :D
FullHD - Max Details :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží od hry, ja systém 2x monitor cca 800-1200 MB VRAM základ, Wildlands cca 5000-5500 MB GTX 1070 1080p max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Já jenom řekl že mi to bezpečně stačí na hry co jsem zkoušel a ne že na všechny co existujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě na téměř maximální detaily sotva stačí GTX1080... Bohužel hodně lidí to s těmi "téměř max. detaily" dost přehání, když pak člověk vidí jejich nastavení, tak to má k max. hodně daleko.

maximální detaily nových her chtějí hodně výkonu. U her, kde je GTX970 jako doporučovaná karta, tak se bavíme o středních detailech a 60FPS na FHD, na max. detaily některé hry chtějí při FHD a 60FPS i GTX1080Ti. Bohužel distributoři her příliš neuvádí doporučené sestavy pro max nastavení. Třeba Microsoft je v tom příjemná vyjímka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Geforce GTX 1080 Ti je vykonnejsi a energeticky mene narocna nez Radeon Vega 64.

Ma prijit i Geforce GTX 1070 Ti ktera bude znova vykonnejsi a mene zrava nez Radeon Vega 56.

Jestli bude herni Volta o 1/3 vykonnejsi nez 1080 Ti bude se muset AMD hodne snazit, skutecne hodne, je az s udivem ze Geforce GTX 1080 ktere i po OC staci jediny externi napajeci 8-pin musi dohanet Radeon Vega 64 ktera si zada 2x8-pin a neskutecne se pote hreje a zere.

Doted si kladu otazku jestli by nebylo lepsi uvest 4096 SP Polaris nez 4096 Vegu, dale ci je vubec vykonnostni rozdil mezi GDDR5X a HBM II, HBM II efektivnejsi je ale i narocnejsi na pouzdreni.

Vega je jednoduse Radeon R600/HD 2900, cili AMD se z ni musi znova poucit a vydat neco ve stylu HD 4850, dnes je jednoduse kralem NVIDIA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Geforce GTX 1080 Ti je vykonnejsi a energeticky mene narocna nez Radeon Vega 64."

V téhle oblasti (totiž výpočtů) zrovna ne až tak úplně nutně: https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2016/11/vega-bench-blender.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte, že AMD bylo hodně smutné z hlediska financí, doufejme tedy, že Ryzeny přinesou dostatek penízků a povede se vyvinout něco lepšího :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že Číňani už ukázali jak to jde elegantně i bez drahého HW od Nvidie. SW26010 vyrobené na levných nanometrech. Ovšem nějaká česká univerzita/projekt z našich daní si takové karty určitě koupí, protože je lepší cpát peníze američanům za jejich HW/SW než do potřebnějších věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaká je podpora v tom HW od nepravé Číny? Prodají to mimo západu? Bude to plné backdoorů?

A veškerý software co se používá přepíše někdo přes víkend lusknutím prstu?

"a machine that can play Crysis on medium settings. The world waited with abated breath."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Bude to plné backdoorů?"

Backdoory v FPU jednotkách? To by bylo docela zajímavé. Přitom v akcelerátorech by mělo být možné ten čip velice dobře "odstínit" od okolního světa. Číňané těžko uhádnou, jakým způsobem výrobce karty zajistí komunikaci s okolním světem. Asi jako kdybych si na zabackdoorovaný počítač od Intelu a NSA nainstaloval OpenBSD s vlastním ovladačem pro síť přes sériový port a až pak ho připojil. I kdyby v čipu byla nějaká škodlivá komponenta, nemůže být připravena na úplně všechny alternativy. To by musela mít inteligenci podobnou lidské, aby se přizpůsobila neznámému prostředí, a to by byl převrat sám o sobě. (Pak by ale USA už nepotřebovaly moje data, protože by už měly umělou inteligenci pro fyzickou armádu Terminátorů.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jste ten procesor? Já ano, resp. to, co za něj vydávali na ISC ve Frankfurtu. Spíš než procesor to vypadalo jako ASIC na počítání Linpacku :) Rozhodně ne jako něco, na čem by mohly běžet klasické HPC solvery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„A jaká je podpora v tom HW od nepravé Číny? Prodají to mimo západu? Bude to plné backdoorů?"

1) Nepravé?
2) Druhé otázce nerozumím vůbec.
3) Bacdoorů bude stejný počet jako u mobilních ARM a oblíbených x86 mazlíků.

Přepisování SW není třeba. Tohle je začátek a pochybuji, že China atd. začne couvat. Nejdřív linux v superpočítači a s těmito zkušenosti pomalu vystrkovat drábky. Takoví Íránci by raději HW od nich než od američanů a podobných zemí je celkem dost - klidně mohou vytvořit alianci. Číňanům se nedivím a v jejich situaci bych taky neplatil za drahý západní HW/SW s pochybnou kvalitou (Windows. Android, iOS), když si stačí vyvinout něco svého čemu dokonale rozumí a nemusí to dělat od nuly (Linux based, inspirace v CPU arch).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.