Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výprodeje čínských těžařů: GeForce RTX 3060 až za $270 / 5900 Kč

No zrovna jsem koukal na naše e-shopy. Spousta karet už je normálně ke koupi skladem 5 a více kusů (od obou firem), nicméně ceny se jim sundávat zatím nijak zvlášť nechce.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

přesně, i na bazoši apod se vyrojila spousta týpků co na poslední chvíli vytáhli šrot ze šuplíků a zkouší prodávat i historické dvougigovky za 2Kk+ .-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je to k smíchu, nebo pláči. Ale já se raději zasměju :-D :-D :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dá sa odtiaľ objednať aj ku nám na slovensko alebo Česko? Pripadne nejaký link?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě špatný nápad. Bůhví v jakém jsou stavu, a na kolik % jsou ok. Převoz přes půlku světa v kontejneru bůhví jak zabalené. A jaké ceny budou než za měsíc dva dorazí. Při té dopravě co teď je.
:) . Jedině vzít všechny za pár milionů a domluvit cenu na půlku když vezmeš všechno. :D A pak nebude mrzet 1/3 bude na vyhození.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

dva mesice budes cekat, pak ti pri procleni prirazi 10% clo, 21% dph, dopravce si nauctuje 600 za vyrizeni cla a kdyz to poplatis a vybalis, nebude grafarna fungovat nebo bude mit vymlety lozisko..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To uz je lepsie riesenie napisat svojmu poslancovi, nech presadia zakaz bitcoinu aj v EU. :)
#graphic_card_price_matters#

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si koupí vysloužilou, nepřetržitými šichtami unavenou prostitutku, by se neměl divit, že dlouho nevydrží. Tohle je riziko, bez ohledu na cenu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže hardware, který beží 24/7 podtaktovaný ve stabilních podmínkách na ~polovičních TDP je více náchylný ke selhání ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kde bereš tu jistotu, že běžel a) podtaktovaný, b) ve stabilních podmínkách, c) s polovičním TDP?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne [b]: stabilni teplota, která kolísá o jednotky stC a ne o 70 nekolikrat do hodiny. [a] je predpoklad maximalizace zisku ci vubec nutna podminka ziskovosti a [c] je dusledek [a]. Navic jsem tam mel ~ abychom se nehadali jestli to je 50 nebo 70%.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze chipom asi viac skodi velka zmena teploty ako stabilna (samozrejme primerana) teplota, takze toto by nemal byt problem.
A k tej maximalizacii zisku: Je viac roznych strategii ako tazit.

Mozes sa zamerat na max efektivitu t.j. max aktualny zisk. Vtedy sa oplati ubrat plyn a dat nizsie takty a nizsie TDP.

Mozes sa ale zamerat aj na max hashrate s tym, ze nehaldis na spotrebu. Cielom je namajnovat co najviac a s vyhladom, ze cena v buducnosti mozno este vystreli. V tomto pripade mozes este pridat takty aby karta sla max. Takato karta ale moze byt vo vyrazne horsom stave.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takty GPU jak u RTX 3060ti tak u 6800XT má smysl mít maximálně na cca poloviční hodnotě. I na půdě, která je vyhřátá na 35stC si ty karty idlí do 60stC. http://fii.cz/ukvjfq I kdybych dal GPU na max nebo přetaktoval, tak nejspíše za 100W nedostanu ani MH/s navíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3080 napr. maju maximalnu povolenu teplotu na pamatiach 110°C, v rigu pri maximalnom hashrate ich mam tak na 80°C na pamatiach, GPU cca 45°C. Ked tu kartu dam do herneho PC, tak teploty na GPU aj na pamatiach skacu kludne na maximum a to mam airflow v skrini celkom porieseny.

3070 pomaly ani chladit netreba, tam je v rigu GPU tak na 55°C a pamate na 65°C.

Obe su optimalizovane na max hashrate, nie na efektivitu.

Samozrejme zalezi aj na znacke a modely, Asus ROG Strix maju lepsie chladenie ako karty z HP PC alebo 2 vetrakove verzie od MSI alebo Asus.

Urcite by som sa nebal kupit karty od minera, ale koli casu a nakladom (clo, dph, preclenie, cas), by som to riesil lokalne, nie z ciny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se karty od těžaře nebál, větší pravděpodobnost že grafika od hráče bude dělat prolblémy. Těžař tu grafiku netaktuje a nežene spotřebu nahoru, jako běžný hráč, naopak, tlačí to dolů co to jde.

Takže je to stejné jako s každou jinou elektronikou z druhé ruky, záleží jak se o to kdo stará

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

záleží v jakém prostředí a pod jakou zátěží fungovala, pak to nemusí být výrazný problém. Dá se předpokládat že pokud šlo o většího těžaře že se o stav dobře staral a určitě podvoltovával. Sice běžela nonstop, ale u spousty hw platí že je pro ně lepší když běží nepřetržitě než když se denně vypínají a zapínají a nárazově rozpalují.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych souhlasil, ale problém může být s přehříváním a vlhkostí zvlášť v Číně, jseš si jist, že ty karty běží v klimatizovaných prostorách s kontrolovanou vlhkostí ? To je náklad navíc a může být dost podstatný...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak pochopitelně to nikdo negarantuje, ale nejčastější farmy měly být v polopouštních oblastech na severu a západě kde je levná elektřina a je jí přebytek narozdíl od pobřežního pásma velkoměst.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znám pár grafáren po miningu a myslím že kartě mnohem víc škodí normální uživatel, co používa WIN gamesa WIN, než mining při kterém má ta karta stabilní teploty...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

bych to neviděl tak černě, mám už 3 roky 1070ku která nejspíš těžila od začátku 1. kryptohorečky a je úplně v pohodě
pak mám ještě 2 karty, jednu radeonku 570 strix a jednu asus 1060 6gb nedělám si iluze, že je důchodce potřeboval na serforvání oboje z bazaru a fungují v pohodě, ta gforce se občas kousne teda někdy při velký zátěži, ale za 3500,- 2 roky nazpět v pohodě, možná kdybych ji přepastoval a nahrál nějaký lepší bios tak by to bylo v pohodě
ale jedno pravidlo ctím při koupi, musím si být 100% jistý že věřím prodávajícímu, buď dá záruku (1070 a 1060 myslím, že měli ještě měsíc záruku) nebo dá záruku na odzkoušení a je z vedlejšího města, kde to kupuju u něj doma
jinak i další lidi co znám mají grafiky z těžebních rigů a v pohodě, ale je to risk o tom žádná
pokud by někdo prodával za 6k 3060ku tak bych rovnou koupil 5 protože všichni kolem mě čekaj na grafiky :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jenže vzorek 1ks je vzorek k ničemu. Já jsem taky měl 1070 koupenou od týpka, co na ní těžil Ethereum, rok sice jela v pohodě, ale pak jí shořely VRM včetně kouřovejch efektů...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle se mi stalo u radeonu rx470 (z těžby) zapnul a měl jsem a bleskové efekty, naštěstí byla ještě v záruce a reklamace uznána
taky v podstatě kupuju vždycky ty nejlepší edice těch grafik, kde je vše předimenzované, nebo alespoň neošizené, což jsou strix, msi gaming, nebo zotac 1070 extreme, kde ta karta má 1,5kila a jiné další pěkné edice
takže mi v podstatě prošlo rukama už 5 karet z těžby a krom jedné která potřebovala reklamaci a jedna se občas restartuje při velké zátěži tak to není tak špatný, nehledě na to že nynější ampere a rdna2 grafiky težili krátce a ještě jsou všechny v záruce takže v podstatě ideální stav, ještě aby se nějaký vykuk z čr dostal ke kontejneru těhlech grafik aby i u nás se to trochu hlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kontinuální zátěž je mnohem šetrnější, než cyklování. To skutečně ničí HW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ten Fury by mohl být i zajímavý dnes za patřičnou cenu když by tam vrátili originální větrák. Ale píšu "mohl", protože podpora, vydávání ovladačů už pro všechny starší vyjma s jádry Polaris skončila. Já bych byl skromný, mě by stačila 590tka za 3,5-4kk do druhého pc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo, kdysi jsem po 590 8GB pokukoval, to se (do)prodávala někde pod 5k, ale nakonec jsem se na to vykašlal. Možná chyba, Linus před rokem do nového PC dostal 580, takže asi lze tipovat, že tam se o podporu na Linuxu pár let bát nemusíme :-) ... https://www.root.cz/clanky/proc-linus-torvalds-presel-na-amd-kolik-ho-to...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já ji dokonce pár měsíců měl, tu sapphire nitro, byla dost dobrá i v provozních vlastnostech, to nebývalo u radeonek zvykem a nakonec jsem ji prodal kvůli rtx 2070. Zvlášť takty super, 1,5Ghz jako nic. Tohle kdyby měla první inkarnace Polaris tak gtx 1060 nemá šanci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže súdruhovia z Číny ktorý už dobrých pár rokov ovládajú trh z grafikami sa ich zrazu húfne zbavujú. Za mňa viete kam si tie prehriate krámi môžete strčiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 5-6K je snad taky za nejnižší třídu z farmy tak akorát ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.