Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci CRT monitorů a TV čelí v Evropě obvinění z kartelu

Hmm to musi byt nadherna funkce jak delana na prijimani uplatku.. Precejen sou v tom az miliardy eur. By me zajimalo jakym zpusobem nekomu dokazi ze umele udrzoval ceny, pokud se ti vyrobci sami neudaji?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice smutné že udržovaly uměle ceny nahoře, ale kdo na to doplatí když jim nasolí pokutu? Samozřejmě obyčejní dělníci kterým buď krouhnou platy nebo jich "pár" vyhodí.A kam si myslíte že ty peníze za pokutu půjdou, že by na levnější LCD ? Haha to urřitě ne.......
Spíše neměli dopusit aby to zašlo tak daleko, úředníků na kontroly je snad dost ne? Ale to by musely pracovat chudáčci.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to okomentoval slovy: "I EU musí z něčeho žít, zvlášť v době krize." Jsou to víceméně snadno dostupné peníze, protože na každém se něco najde, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejprve nekdo z firmy musel neco vynest :) jinak se to nemohl dostat ven (pokud se k tomu nedostala omylem tajna sluzba)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoufalá snaha udržet skomírající technologii za každou cenu přináší takováto řešení zcela běžně. Je otázka, zda to výrobě CRT zobrazovačů nějak pomohlo. A je správné, že někdo, ať je to kdokoli, takovéto praktiky postihuje. Pokud se dá technologicky vyspělejší produkt vyrobit levněji, než ten původní (a že LCD technologicky vyspělejší je, je naprosto jasné), není jediný důvod výrobu zastaralé technologie udržovat, nebo podporovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt má ce nu něco takhle regulovat. Pokud si někod vloni koupil "drahou" CRT televizi je to jeho věc. Co zákazníci nekoupěj, můžou si výrobci nabouchat do trumpety. Taky vídam dneska videa a rekordéry s analogovym tunerem a nekoupil bych to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD ma znacne vyhody, ale netvrdil bych az tak jednoznacne, ze CRT nema co nabidnout. V jistych ohledech (i kdyz je jich cim dal min) CRT vede a pro mnoho lidi tak muze byt vyhodnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna sa o udalosti rokov 1995 az 2000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že tu pokutu nezaplatí ani tak dělníci jako spíš zákazníci. Zvednou se ceny LCD monitorů, co jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle dohnat k zodpovědnosti naše skvělé politiky, kteří relativně nedávno dali investiční pobídku a daňové prázdniny firmě, která vyráběla CRT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řečnická otázka: By mne zajímalo, když už nějaká technologie převálcuje předchozí, jestli koukají výrobci taky na materiálovou výhodnost těch nových v ohledu na zdroje. Abych byl konkrétní. Když už nám ta EU a vždy přítomná lobby v "zájmu snižování spotřeby elektřiny" nařídila používat úsporné žárovky místo klasických, tak jestli příslušné úřady kromě myšlenek na pokutování kartelů vůbec řeší, že u zmíněných úsporných žárovek je proti úspoře energie za svícení dost silně nebezpečí škodlivosti materiálů prosazovaných nových výrobků (rtuť, atd.). Páč jednoho dne, dřív nebo později to bude průser a se z toho poserem. Viz následky "jen a pouhé" recyklace elektrošrotu mimo místa přísných norem (jako EU) a tedy Čína, Indie, atd. On je to "zatím" jen problém "těch druhých", ale že příčinou jsme my sami to už se rádo vynechává a dokud z toho koukaj chechtáky tak to nevadí, přeci je to jen planeta na které žijem (a né sami my lidi). Pokud to někoho zajímá doporučuji zhlédnout film HOME http://www.home-2009.com/us/index.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom drobná jazyková výhrada:
"...aby písemně EK předložili odpovědi na otázky, které na ně byly v souvislosti s tímto obviněním nakladeny...".
Jste si jisti, že otázky je možné NAKLÁST?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh co je to za obrazek k tomu clanku? Ta super slim obrazovka. Proc je ta superslim natocena kolmo, kdezto ta "nesuperslim" je schvalne natocena, aby vypadala vetsi?:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: Kde jsi přišel na to, že LCD je technologicky vyspělejší, než CRT? LCD je pouze levnější na výrobu (proto ho protěžují výrobci) a zabírá méně místa (proto ho vyžadují zákazníci). Z toho důvodu byl vývoj CRT bohužel utlumen. Dokud ale běžel, neměly LCD po stránce reálné odezvy a přirozeného podání barev šanci, a tak by tomu bylo i dál, pokud by vývoj pokračoval. Zatím ale kolem sebe vidím jen lidi, kteří jsou zoufalí z toho, že pokud v dnešní době chtějí koupit LCD, které by se kvalitou blížilo cca 8 let starým CRT, vyjde je to na stejné peníze, jako tehdy a často ještě musejí dělat kompromisy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Protože to je nějaká stará fotka pořízená na výstavě. Tam jaksi nejde vexlovat obrazovkama, jak je ti libo, to je proste jen perspektiva ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCDčka se kvalitou obrazu CRTčkám zatím ani nepřibližují. LCD je hnůj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud potřebuješ brýle, tak ano. Moje více než roční zkušenosti s provozem LCD televizoru jsou přesně opačné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: A jakou? Pokud vím, pak ke konci byly i FHD CRT TV...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> StreamLine:
Kvalitu obrazu za cenu vypálených očí - děkuju nechci, užil jsem si s CRT svý a LCD jsou oproti tomu balzámem na moje oči. Ale kdo chce kvalitu, ať si bliká do očí klidně dvoumetrovým CRTčkem :). Současné běžně dostupné LCD sice blikají při snížení jasu taky, ale není to zdaleka taková darda jako CRTčko. Nevrátil bych se k němu, i kdyby měl obraz hezčí než realita (to je také důvod, proč bych nešel do LED podsvíceného LCDčka s pulzní regulací jasu toho podsvícení, to je návrat k dobám CRT, co se týče blikání).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT - oni hovorili asi o obraze LCD @ SD signal - to je naozaj umelecka, priam olejomalbova kombinacia,....no slusny HD signal zobrazia LCD uz od nejakych 700? velmi dobre,...a o LED, napr. Sharp (700) alebo Samsung (7000, 8000) ani netreba hovorit...obraz maju prekrasny,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podání barev mi může být ukradené, důležité pro mne je, jak budu mít unavené oči.
Podobná situace, jako EU vyšetřuje s CRT a LCD je v dnes v případě LCD a OLED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> IO:
Což o tom žádná ;) Ale pořád se i na SD budu raději koukat na LCD než na CRT :).
LEDkami podsvícená LCDčka mají obraz krásný, to jo, ale běda, jak budu chtít snížit jas - stroboskop doma nemusim :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 no-X: Dovolím si nesouhlasit. Měl jsem nadprůměrný multiscan CRT monitor Iiyama Vision Master Pro 454 s plochou obrazovkou a musím říci, že proti S-PVA LCD je to naprostá tragédie ve všech směrech. Kupuji zásadně LCD Samsung (305T, 275T, XL20) a jsem na ně zvyklý tak, že když jsem byl minulý týden u bráchy, kterému jsem svůj CRT monitor dal a jenom chvíli seděl u té obrazovky, tak jsem měl sto chutí ho vyhodit z okna, jak to bylo nesnesitelně tragické po stránce barev, kontrastu a stabilitě obrazu (nastaveno 85Hz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No popravdě taky kroutím krkem nad těmi výkřiky, že CRTéčku dnešní placky neashají někam etc.
Měl jsem dost CRTéček a musím říct, že to určitě nikdy nemělo lepší obraz než průměrné LCD... Pro srovnání třeba můj 2.5 roku starý Samsung 226bw (TN).
Co je průšvih je odezva a pozorovací úhly, ale věchno ostatní bylo u CRT monitorů horší. Mám pocit, že tu pánové srovnávají CRTéčka za sto hadrů (nebo prostě plácají aby vypadali zkušeně; já vám přiznám, že opravdu drahé CRT jsem nikdy neviděl) s LCD za šest až deset Palackejch, co jim stojí na stole. Což není zcela košer, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

flamewary crt vs. lcd maju podobnu tradiciu ako ati vs. nvidia a tak podobne :)
inac povedane, je to subjektivne. ja osobne tiez preferujem crt a volam to balzam na oci oproti lcd :) ale crt mam take kvalitnejsie 15-20 tisic, a s lcd v takej cene som este nerobil, tak neviem. v kazdom pripade, uz samotny fakt, ze si mozem na monitore menit rozlisenie ako chcem, ze pri tmavom obraze nevidim svetelne trubice a ze sa na to da pozerat naozaj zo vsetkych uhlov ma jasne drzi pri crt ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, co považuji na obraze za důležité. LCD jsou jistě mnohem lepší z hlediska stability obrazu, neblikají a jsou dnes dostupné ve vyšších rozlišeních než byly běžné CRT. Pokud ale potřebuji kvalitní barevné podání, tak jsou CRT pořád lepší. Tady mají LCD zásadní problém díky svému malému pozorovacímu úhlu. I u lepších typů displejů při pohledu z úhlu začíná prosvítat podsvícení a barevné podání se posouvá. Korunu tomu nasazují sami výrobci, kdy podsvícení samotné má barevnou teplotu často kolem 9000K, ačkoliv norma je 6500K. V tom případě i dobře nastavené LCD, které je při pohledu zepředu barevně věrné, začíná už při malém úhlu modrat a pleťová barva je jak u mrtvoly. Typickým příkladem jsou LCD TV Samsung i Sony.
WIFT: Při snižování jasu bliká jak LED podsvícení tak CCFL. Rozdíl může být ve zvolených frekvencích a jisté setrvačnosti luminoforů CCFL. Ale i LED používají luminofor, čisté LED podsvícení základními barvami technologie nezvládá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Jirka1:
No, z vlastní zkušenosti vím, že CCFL mají tu setrvačnost přeci jen o poznání větší. Nicméně mám doma jedno starší 19" celkem levné LCDčko Neovo (F-419) a nevím nevím, to prostě nebliká ani při snížení jasu. Rozebírat se mi ho nechce, abych zjistil, jak to je uvnitř řešeno, protože tohle bych fakt nerad rozbil :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Jirka1:
Kdopak asi kouká na televizi (pokud na ni kouká) jinak, než kolmo k zobrazovací ploše? Já sám jsem si koupil Sony Bravia s úhlopříčkou 85" začátkem loňského roku a K CRT bych se už nevrátil ani, kdyby mi za to platili! Jak velká a těžká by asi takhle velká CRT bedna byla? (Ta moje původní měla plochu obrazovky max 2/3 téhle, vážila skoro 25 kg a někam ji odnést, protože ji nebylo za co vzít, byl opravdu problém, o spotřebě nemluvě.) Barvy na LCD je sice nutno po nákupu a instalaci přes menu individuálně doladit, ale výsledný obraz je mnohem lepší, než kmitající a rentgenující katodová trubice. Přepokládám, že za takových deset let provozu ušetřím provozem LCD tolik elektřiny, že si budu moci bez problémů koupit něco většího a modernějšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: Pokud myslis skutecne televizi, tak ja. Potrebuju na ni videt od stolu, z postele a z rotopedu.

Pokud myslis PC monitor, tak fotografie sledujeme cela rodina najednou. Je zrejme ze nemuzeme vsichni tri koukat kolmo ... pritom zrovna u fotek jsou barvy dost dulezite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: Jak už tady poslal hkmaly, tak na TV se spousta lidí dívá z úhlu. Málokdy sleduji nějaký ten film jako v kině, buď u TV něco dělám, nebo si k tomu lehnu do postele. Případně stačí rodina na gauči blízko TV a ti v rozích už jsou v úhlu. Pozorovací úhel, kdy jsou i barvy OK, je tak kolem 40°, i když kontrast obrazu je dobrý i z větších úhlů.
Já tady neobhajuji CRT za každou cenu, i když s tou spotřebou bych to neviděl tragicky. Vždyť už stará 70cm Tesla měla max 100W (pravda, kdysi Rubín i 300W :-) ) a 72cm Trinitron ještě míň. Odpovídající LCD by mělo kolem 60W. Podsvícení LCD svítí pořád, CRT má odběr podle obrazu - v bílé největší. A určitě by byla spotřeba lepší než u odpovídající plazmy, jen váha je značná. Blikání u 100Hz modelů není problém a rentgenového záření je minimum, to je jako se bát, že z LCD jde UV záření z CCFL trubic.
Mně vadí, že v rámci marketingu se prosazují nesmysly, které ty LCD TV dělají horší, než by být mohly. To je to namodralé podsvícení, jen protože v krámě to pak vypadá jasnější. A bohužel nový LED Samsung je na tom spíš hůř než předchozí CCFL modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.