Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci karet: Vydání desktopové Arc v první polovině léta nevypadá reálně

Graficka divize Intelu proste jede, no..
:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že jo. Arc 370M je srovnatelná s RTX3050 s 50W power limitem v rasterizačním výkonu, při použití RT pak ztrácí asi 15%. Není ale přesná informace zda Arc běžela také na 50W nebo se sníženým příkonem (konfigurovatelné je 35-50W a bylo to v konvertibilním laptopu, kde je typicky power limity drží na těch nižších hladinách, ale i kdyby to bylo 50W)

Ale tohle jsou entry level grafiky které hráč neocení, podstatný je výkon pro produktivní práci. Jako první diskrétní grafika nabízí AV1 encode, v Topaz Labs AI enhancement je výkonem mezi 3050 a 3060 (o trošku blíž 3060), navíc podporuje Intel Deep Link, takže ta Arc grafika může pro různé výpočetní úkoly kombinovat výkon s integrovanou Iris XE grafikou.

Na to že se jedná o prvotinu která ještě pořádně nepřišla na trh je to slušný výsledek, který se rozhodně neztratí

https://www.youtube.com/watch?v=CnP7_3C1hpM

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Arc 370M je srovnatelná s RTX3050 s 50W power limitem v rasterizačním výkonu, "
.. to jsi vydedukoval odkud? :))
Zatim zadne obsahlejsi testy nejsou, nebo aspon jsem zadne nezaznamenal.
Na AV1 zatim s prominutim sere pes a inteli grafiku na praci..to jako ze si koupis misto NV Intela, zahodis vsechny CUDA aplikace a optimalizace v SW, ktere NV ma a koupis si Intela? To nemuzes myslet ani v legraci..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

sorry ten test je mimo.. tri mereni ve 3d, z toho jedno je 3dmark testovanej s intelackym cheatovacim driverem.. a ty hry.. hele bylo to projety v kancelari intelu kde autor dostal na hodinu pucenej vzorek notebooku vyladenej intelem, kde byly predinstalovany aplikace, ze kterejch si moh vybrat co otestuje.. takze predvyber omezenej intelem v podminkach intelu a v omezenym case, aby se v tom nemoh moc vrtat..

nemelo gpu vypnutej powerlimit? jak melo nastaveny tdp? neprehrejvalo by se pri kontinualni zatezi? jak to bylo hlucny v dlouhodoby zatezi? intel rad ohyba realitu a dokud to neni testovany nezavisle na seriove vyrabenym kusu, kterej ma autor k dispozici aspon na par dnu, tak se to neda brat vazne..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vydavat test 3 Intelem vybranych her za testy grafiky, to muze napadnout fakt jen Jiricka :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

BTC padá volným pádem.
LHR prolomeno.
A grafiky intelu v nedohlednu.
I kdyby byli na trhu tento měsíc, tak je to pozdě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud bude na světě dostatek hlupáků přeměňujících zdroje planety na CO2 a BTC, tak je to jedno. Pitomec si svoje GPU na těžbu najde, i kdyby Intel nakonec nic neuvedl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedině pitomec by si teď kupoval GPU na těžení krypto.

Výtěžnost je už o ničem... Jedna RTX 3070 udělá sotva 10dolaru za měsíc a stále se to snižuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pri aktualnej cene 2400 usd za eth je vytaznost resp. prijem na 1 3070 54USD/30 dni. Vytaznost bude ovplyvnena poolom.
Vypocet: podla Hiveon 0.00125 eth/100Mh/s za den.
3070 tazi 60Mh/s. Takze za den 0.0008 eth, 0.0225 za mesiac x 2400 = 54 USD.

Pocitam, ze vacsina minerov pocita s tym, ze vytazene eth preda za vyssiu cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by nebylo spousta hlupáků, kteří pro "vícedobro" ničí hodnotu běžných měn, dost možná by ani kryptobublina nenastala.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

CO2 je největší zlo! To dá rozum! Příště bude nějvětší zlo C a následně O2 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty si delas legraci, ale ono je mozne, ze za chvili prejmenuji zinek "Zn" a zirkonium "Zr"..
;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel že O2 už je největší zlo... Drahé a služby na... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani hraní, ani těžba není zrovna esenciální aktivita, bez jaké by se lidstvo neobešlo. Nevím proč považovat jedny za důležitější než ty druhé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hraní je většinou (nepočítám teď profesionální YouTubery a hráče na Twitchi apod.) volnočasová aktivita, podobně jako třeba divadlo, kino, televize atd. Celkem by mě zajímalo, jak by se asi lidi, kteří chtějí jít např. do divadla/kina/na nějaké sportovní utkání, dívali na to, kdyby jim pár jedinců vykoupilo všechny místa v sále/hledišti/stadionu, protože by zjistili, že na tom můžou nějakým způsobem vydělat nebo scalpeřit. Když třeba já hraju, používám jeden PC s jedním GPU. Když někdo těží, může používat desítky, stovky i tisíce PC i GPU + zvýšená poptávka elektřiny způsobuje také její další zdražování, mimo jiné faktory. Těžba je prostě obohacení relativně malého počtu lidí na ÚKOR těch ostatních. Při hraní nic takového není. Takže ano, je to malinko rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak skalpování je otravné i když je to vlastnost trhu.

Ale použití existujícího pro nový účel není novinka. Vodáci si museli zvyknout na hulákají ožraly s přenosnýma reprákama, horolezcům nezbylo než se smířit, že jim lidi srolovali tradiční cesty a natáhly tam feraty. (Cesta se tím zabije, lidi na vás z hora budou házet kameny.)
Já chápu a sám pokukuji po nových kartách, ale nepovažuji jedno za legitimnější než druhé. A osobně mi víc vadí ty repráky, než nějací těžiči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"zvýšená poptávka elektřiny způsobuje také její další zdražování" - totalna blbost. Vyrobna cena elektriny v CR z JE je cca 25 halierov, ale predava sa za 6,- a viac. Preco? Pretoze ceny elektriny urcuje burza v Reichu a samozrejme sa kazdy na energiach vzdy chce nabalit. Ze toto vlady na ukor obcanov dovolia je des. Okrem toho ak by sme chceli najst niekoho, kto skutocne parazituje, su to prevadzkovatelia solarnych elektrarni, ktori inkasuju za kazdu vyrobenu KWh viac nez stoji elektrina na trhu. To je opat mozne tym, ze z kazdej spotrebovanej KWh sa plati ~0.5 Kc dotacia na solary. Rocne takto pretecie k tymto baronom ~60mld. Ked niekto tazi = dotuje solary nadstandartne.
"Těžba je prostě obohacení relativně malého počtu lidí na ÚKOR těch ostatních" - Ako to? Ako karty, tak elektricku energiu taziari platia. Na ci ukor sa obohacuju? Kto trati?

Nedostatok GPU minuly rok nebol sposobeny iba tazbou, i ked i ta mala vplyv, ale inymi vecami. Ved neboli dostupne ani karty, ktore nie su na tazbu vhodne. Bol problem zohnat aj taky low level ako GT1030 alebo RX550.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTC sa na kartach netazi,
LHR prelomene nebolo, len su metody (nie moc efektvne), ktore znizuju jeho dopad. Efektivita tychto kariet je vsak zalostna a pod 1660S (~0.40-0.45).
Grafiky Intelu v nedohladnu, ale je celkom mozne, ze nebudu opat ani NV a AMD z dovodu, ze sa moze opat prejavit covid sialenstvo a uzavierky fabrik v Azii. Do toho bude vraj nedostatok Neonu potrebneho na vyrobu polovodicovych cipov, ktory pochadza v nemalej miere z Ukrajiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NiceHash zminovaný v článku:
https://www.tomshardware.com/news/nicehash-quickminer-bypasses-nvidia-lh...
těží na kartách nVidia s plným výkonem a uživatelům vyplácí BTC.
Další spekulace komentovat nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ok priznam sa o tomto odomknuti som nevedel. Zatial sa to tyka iba NiceHash, ktory ma aky podiel na tazbe? Neviem o nikom, kto by tazil a pouzival NiceHash. Ved NiceHash ani nesluzi tomu aby si clovek tazil pre seba, ale prenajima svoj vykon inym a za to dostava platbu v BTC.
Spekulacie su spekulacie, nikde netvrdim, ze to tak bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak dnes uz vidim aj screenshoty z hiveos s 3080ti na 120Mh/s a spotrebe do 250W, to uz je velmi zaujimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že Intel stihne vydat ty své Arc v půlce léta. 2023.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že se na to nevyprdnou :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevyprdnou, jednak si dali "vysoké cíle" a za druhé požrali část kapacity TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jenže jak to je s kapacitama TSMC které si Intel rezervuje, předpokládám, že něco zaplatí, ale nakonec v daném čase nic nevyrábí? TSMC je jako "last minute" prodá jinému zákazníkovi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oni si to urcite i vyrobit nechaj, pro ne je hlavni snizit kapacity TSMC ktere muze nabidnout AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Platí sa rezervačný poplatok - dnes sa rezervujú kapacity na roky 2026-2027-

A cca 70 týždňov pred dodávkou musí firma potvrdiť, čo sa v tých kapacitách bude vyrábať. A ak nič, tak sa ponúknu firmám s prednostným právom (u TSMC AMD a Apple) a ak ich oni celé nezoberú tak zvyšok
ide do dražby...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pamatujete na ty paperlaunche od AMD, kolikrat vydali grafiku a na pultech byla za pul roku, jako v pohode, proste ruzne zacatecnicke chyby, kterym jsme se odkojeni NVidii smali. No a ted se to opakuje u Intelu.

Mne to ale nevadi, ja si na Intelovu grafiku pockam. Klidne at prijde az v zime, ja s tim v tomto casovem ohledu problem nemam.

Problem ma Intel jediny, behem zari az listopadu vyda NVidia celou novou radu grafik a behem listopadu az unora se to same jiste podari AMDecku.
Nemuze Intel vydavat konkurenci starych NVidia Ampera a AMD RDNA2 v dobe, kdy tu bude NVidia Lovelace a AMD RDNA3. Tudiz ja myslim, ze porad je realne nadeje, ze Intel vydani desktop karet zrusi a zkusi to pri dalsi generaci. Otazka dneska teda je, co dela Koduri? Je zavrenej nekde v dilne a maka na dalsi generaci nebo se vyhriva na vyslunni tesne predtim nez ho z Intelu pro neschopnost vyhodej, jako to udelali v AMD???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď nedávno sám Intel informoval že desktop grafiky vydá na začátku léta jen pro OEM a jen v Číně.
Ke konci léta pak prý přijdou globálně do celého světa, ale také jen pro OEM s tím, že samostatně prodejné se grafiky stanou až později (cca 2 měsíce bych čekal).

Takže shrnutí:
vydání jen pro Čínu - červen
Vydání celosvětově jen pro OEM - srpen/září
Vydání samostatně prodejných grafik - říjen/listopad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vydani jen pro Cinu = cerven nevadi, protoze je uplne jedno, kdo grafiky otestuje. Jiste novinari zabyvajici se hardwarem radi nebudou, ze recenze budeme mit z Ciny, ale to neni nas uzivatelsky problem. Doufejme jen, ze Intel v Cine netvrdi, ze vydani v cervnu je jen pro USA. :-D

Celosvetove OEM v zari zase proc by ne, nicmene zatim se nikdo neprihlasil k tomu, ze zajisti vyrobu tech grafik. Takze zbyva stejne porad otazka, kdo to vyrobi? Nejaka mensi cinska manufaktura? Dost mozna, proto to budou mit Cinani prvni a potom se dostane i na Dell a HP. Cekam teda spis mensi serie, coz muze byt ku prospechu veci, Dell a HP to od Intelu vzali jen za nejake ustupky Intelu a rikaji si, ze tech par kusu snad nejakemu korporatu nacpou. :-)

Zajimave je to vydani samostatne prodejnych grafik v prosinci, teda v dobe, kdy NVidia bude mit vydanou celou novou radu a AMD jen highend. Tam tvrdim, ze to Intel nakonec zrusi. To nikdo nekoupi a i Intel to myslim musi chapat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vydají něco co bude jako RTX 3060ti a s reálnou cenovkou okolo 300$ tak mají prodáno jak nic.

AMD a nVidia low-end vydají zas až někdy v půlce nebo po půlce roku 2023, jestli se teda vůbec low-end plánuje.
Jsou totiž indikace že jako low-end by u příštích generací vždy měl posloužit doprodej karet generací minulých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.