Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci LCD obviněni z monopolního jednání

Proc davaji pokutu? jako trest bych jim dal dodavat LCD panely za polovinu soucasne ceny, aspon by se to zakaznikum nejak cenove kompenzovalo. Jenze EU nejde o spravedlnost k zakaznikum, ale o to nahrabat si.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A ty pocházíš z jaké země? Nevím proč by mě příjem, který skončí v EU měl vadit. Je dost naivní si myslet, že by nějak šly ty peníze zákazníkům vrátit nebo je potrestat snížením cen toho, co prodávají teď. Pokuta co skončí v rozpočtu nějakého státu je tím jediným efektivně proveditelným trestem - nic není dokonalé.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych navrhoval doplnit pokutu do rozpoctu snizenim DPH pro LCD ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho, že je to už složitější řešení, tak bys tím akorát podpořil prodeje výrobků, jejichž výrobce byl pokutován/trestán - zákazník by se mohl cítit líp, ale efekt pro stát a hlavně odstrašující účinek pokuty by se vypařil.
Aneb..
Můžem se chovat nezákoně, jelikož pokuty co možná zaplatíme budou použity na budoucí podporu prodeje našich výrobků, a tak se nám pokuta vrátí v zisku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz zaplati pokutu tak tim prijdou o kapital a ten budou chtit z5 a jak to asi udelaji? zdrazi.
Kdyz vsak budou muset prodavat za polovinu soucasne ceny tak pujde naopak cena dolu.
Vim ze je to sci-fi, ale na druhou stranu vime kam zmizi ta zaplacena pokuta, cerna dira je nenasytna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no, ani jsem nechtel reagovat, vetsinou mas "relativne" rozumne nazory, ale ted jsi nak "uletel"...
potrebujes jednu vec, poradne po "papuli" od zivota, pak te to snad prejde....
btw: pochazim z Cesko-Slovenska, jsem mooooc stary "dedek", zazil jsem i ty "zvlastni doby", nikdy jsem nikomu nelizal pozadi, natoz, aby jsem "vstoupil", coz je dnes takovy "standard", "nic neznam, ale vse okecam a mam na to papir", prijde problem, a reseni "neznaju", musi nastoupit jini, znali....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to bylo urceno pro mirka11

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč potřebuju přes držku? Zatím nikdo nenavrhl reálnější(proveditelnost + efektivita + odstrašující efekt pro trestané) řešení než pokuta do rozpočtu. Psal jsem, že to není ideální, ale jinak to podle mě nejde. Pokud někdo zná lepší řešení ať ho napíše. Rozdávat peníze z pokuty těm zákazníkům co si v nějakém období koupili nějaké LCD - to by byly byrokratický orgie, který by stály víc než ta pokuta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lepším riešením je žiadne pokuty nerozdávať a nechať ľudí, nech sa sami rozhodnú, za koľko sú si ochotní niečo kúpiť alebo predať.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokus o vtip? Když se dohodnou konkurenční podniky na určité ceně pod kterou nepůjdou, tak si zákazník může akorát trhnout nohou. Vlastně může x let nekupovat monitory a když se mu ten jeho rozbije, tak bude čučet do zdi s dobrým svědomím, že tímhle změní svět a že pokuty jsou nanic. LOL

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No a čo ak sa dohodnú? Mne je úplne jedno, ako si predajca určil cenu tovaru, ktorý predáva. Zaujíma ma iba jedno - som ochotný to za túto cenu kúpiť alebo nie som? Ak áno, tak si to kúpim. Ak nie, tak si to nekúpim.

Opakujem, nikto nemôže mať nárok na to, aby mu ktokoľvek iný predával monitor za "dobrú" cenu. Prečo bojovať za vyšší zisk z tvojej strany (a používať k tomu násilie - zákony) je v poriadku ale bojovať za vyšší zisk z druhej strany (ako predajca) je niečo zlé? Si v rozpore sám so sebou - vlastne hovoríš, že ak niečo konáš ty, tak je to správne, ale keď úplne to isté robí niekto iný, tak je to nesprávne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš to moc černobíle. Buď koupím, nebo nekoupím. To není správně. Přirozenou lidskou vlastností, kterou ty potlačuješ, je snaha pořídit jinde výhodněji.

Pokud bych připustil, že se kdykoli mohou výrobci něčeho dohodnout na vysokých cenách, pak bych musel dovolit, že to od nich může kdykoli kdokoli opajcnout, aby mohl totéž prodávat taky. Protože pokud ne, máme tu na jedné straně dovolený kartel a na druhé straně nedovolenou obranu proti němu v podobě potenciální konkurence, která by mohla totéž nabídnout levněji. V podstatě se tím zakazuje ostatním uspokojit poptávku po nižší ceně za daný produkt - a hle, zase omezení, to je přece špatné, ne? ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pretože to je čiernobiele. Ja niečo chcem kúpiť, niekto chce niečo predať, ak sa zhodneme - dôjde k obchodu. Ak sa nezhodneme, nedôjde. Obe strany majú úplne rovnaké práva, rovnaké povinnosti, nikto nemá žiadnu výhodu.

Ja proti zrušeniu patentov, copyrightov atď nič nemám. Brzdí to pokrok a vytvára to iba nové, nič neprodukujúce skupiny obyvateľov a byrokraciu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje omezené vidění světa ti nezávidím :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa teba je správne, že keď mi niekto nechce niečo predať, tak ho k tomu môžem fyzicky donútiť? Veľmi rád si vypočujem, aký farebný odtieň predložíš.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby, jdu prostě k někomu, kdo má nabídku lepší. A nekoukám, se na to, jestli je ta nabídka legální, nebo ne. Nejsem povinen to zjišťovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že hovoríme jeden o koze a druhý o voze, takže to nechajme tak :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problem je spis v tom, ze pokuta jde z rozpoctu firmy, a maximalne trochu snizi cenu akcii.
Je treba ty lumpy z vedeni okamzite vyhodit a zavrit, za hospodarskou kriminalitu tohoto typu jsou dost vysoke tresty...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

asi tak, jak je tady "parlament CR, s.r.o", cena republiky klesa, duchodci pomalu, ale jiste, "zerou travu", / + navic populisticka snaha ruzneho "pripojisteni"/ ale vse musi "zalepit" vetsina, tj. nejmene prijmova cast populace...
ach jo, nez me narknete z "kdoviceho levicoveho", tak si uvedomte, ze Marx&Engels mel v mnoha vecech pravdu / hlavne Engels /... tyto teorie jsou prednaseny na mnoha spickovych univerzitach, ale u nas je to "levicove zlo"..., ach jo...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

blbe pripojeno, rozvedeni patrilo mirkovi11...
srry, mohla by byti zavedna editace....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právo na nízku cenu LCD - to by malo byť rozhodne pridané do listiny základných práv a slobôd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se na trhu vyrovnal stav CRT vs LCD TV tak na do hlavy vtloukaly ze vyroba LCD je o proti CRT levnejsi, cenove to vsak bylo obracene. Ted kdyz prichazi LED podsviceni u LCD tak se taky hovori o tom jak je LED technologie vyrobne levnejsi, Jak je to na trhu snad vi kazdej.
Zaver: Levnejsi vyroba neznamena levnejsi cenu na trhu, prave kvuli premrstenym cenam dodavatelu LCD panelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A čo myslíš, koľko stál vývoj tej lacnejšej technológie? To bolo zadarmo? Z čoho to má firma zaplatiť, ak nie z predaja výrobkov?

Nehovoriac o tom, že čo je to "premrštená cena"? Cena je suma peňazí, ktorú si ochotný za niečo dať druhá strana je ochotná ju prijať. Je úplne jedno, aké sú výrobné náklady. Zdá sa ti cena vysoká - nekúpiš. Zdá sa ti cena ok - kúpiš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle téhle logiky výrobci podporují prodej nákladnější (starší) technologie za nižší ceny než stojí technologie výrobně levnější. Nějak mi z toho vycházejí nižší marže právě pro výrobce. Takže bych spíš viděl problém v dosud nesplacených nákladech na staré výrobní linky a skladech nacpaných starým zbožím, které by se v opačném případě stalo neprodejným.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V podstate áno, ale iba do doby, než sa nová technológia stane výhodnejšou. Rovnako keď si kúpiš auto, tak ho využívaš plus mínus kým sa nerozpadne a nebežíš si kúpiť nové každý polrok, lebo vyšiel nový, trochu úspornejší a lacnejší model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.