Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobu 3,5” disků od Western Digital koupí Toshiba, akvizice Hitachi pak může pokračovat

Mozna to je jen divadylko pro EK, ale casem bych asi zkusil nejaky ten disk od Toshiby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omg, proc kdyz jsem prihlasen, a chci napsat komentar, musim se ZNOVU prihlasit?
A k veci : Me tohle cele prijde jako dalsi sracka, kterou produkuje EU. Co je sakra nejake EU do toho, kolik bude vyrobcu jakych disku :-( Nechapu, nechapu, nechapu.
Tohle je socialni inzenyrstvi nejhrubsiho zrna, a bude to mit za nasledek jedinou vec: Prodelaji na tom zakaznici. Samozrejme za halasneho pokriku kokotu z EU, jak na tom zakaznici vydelaji.
Misto aby firmy delaly to, co je pro ne nejlepsi, a tim padem se co nejlepe vyvijely kupredu, tak firmy delaji to, co jim naridi MOUDRA EU, i kdyby to byla totalni kravina...
OMG, zacinam mit na tu podelanou EU regulerni elergii, ktera se mi projevuje uz i fyzicky - jednou z toho dostanu infarkt :-(((

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto bych EU zas tak moc nehanil, prostě se bojí, že budou jen dva výrobci pevných disků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co je nejake EU do toho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle tebe je úplně v pořádku, že u nás mají mobilní operátoři ceny jaké mají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme.
Pokud se ti ty ceny nelibi, potom tech sluzeb nevyuzivej. Kdyz to tak udelaji vsichni, mobilni operatori zkrachuji, a nebo budou nuceni zlevnit.
Pripadne si domluv ceny lepsi? Ty snad volas za cenikove ceny? Pokud ano, muzes si za to sam. Jak se rika : Lina huba, hole nestesti...

Ja napriklad za 1000kc bez DPH mam tarif s neomezenym volanim po CR kamkoliv, k tomu 200sms zdarma a internet - pravda s nejakym pomerne neprijemnym FUPem, tusim neco jako 100MB tydne, ale tak ten net tam mam jen tak na nejhorsi pripady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

těch 1000kč bez dph mi jako moc velká výhra nepřipadá. Já si třeba myslím, že ceny v pořádku nejsou, operátoři zde mají až moc vysoké zisky na to, aby se dalo věřit, že tu funguje konkurenční boj. Vypadá to spíš na kartel. A logika, že jestli se mi to nelibí, tak mám přestat volat je taky blbost. Nemůžeš spoléhat na to, že bude fungovat nějaký konkurenční boj, když máš omezený počet frekvencí pro operátory. U disků toto omezení není, ale zase tam mají patenty na technologie. No ale tobě to stejně asi nevysvětlím :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz maji tak velke zisky, tak je nepodporuj, ne?
Nebo ty ke svemu zivotu NUTNE potrebujes mobil od jednoho ze 3 operatoru, o kterych pises?
OPRAVDU?

Jaky je napriklad problem poridit si mobil se skype, nejaky tarif od skype a volat pres to? Tusim to vyjde docela levneji..
A nebo mobil nepouzivej, kdyz se ti sluzba zda predrazena, co je na tom sakra k nepochopeni?
Ja taky nejim kazdy den kaviar, pac se mi zda docela predrazenej. Tak ho proste nekupuju...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Geniální myšlenka. A ten mobil bude komunikovat jak, když nebudeš využívat služeb žádného z našich operátorů?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wifi v urcitych lokalitach
Pripadne muzes vyuzit od toho operatora pouze k pripojeni na net
Pripadne nemusis pouzivat mobil vubec, a zaridit si telefonovani jinak - ja trebas pamatuju dobu, kdy jsem nejen ze nemel mobil, ale nemeli jsme domu ani pevnou linku, presto jsem prezil...
A nebo pouzivej sluzbu, a zaplat za ni penize, na kterych se s poskytovatelem sluzby dohodnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teorie je to pěkná, praktická použitelnost nevím nevím... Jako mně osobně je to třeba fuk, protože prakticky nevolám, ale pokud bych volal, tak lovit někde wifi by byl jistě super zážitek, domluvit si s poskytovatelem jenom net - to je možný, ale taky za kolik peněz to bude (zase nic o tolik výhodnějšího), takže jsme tam, kde jsme byli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní frekvence jsou naše národní bohatství a máme právo je regulovat. A stejně tak má EU právo říkat, koho WD smí nebo nesmí koupit.
A mobil se skype je pěkná věc, ale wifi bohužel není všude. Já naštěstí mobil k práci nepotřebuju, skype nám stačí a z mobilu volám opravdu minimálně, ale jde mi o princip.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ve tvem svete ano...
V mem svete ne.

Bohuzel, tvuj svet je horsi nez muj, ale vas je vic, a tak vyhravate.
Cimz mate i vy sami horsi zivot, nez byste ho mohli mit
To jsou paradoxy :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

What Planet Are You From?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, tvůj svět je horší, protože v tom tvém tě furt jenom někdo zle omezuje, kdežto v tom jeho tolik ne. No, teď trochu vážněji - mě taky spousta omezení štve (a hlavně různé další nesmysly, co si vymýšlí tahle vypečená vláda, jako revize komínů, štítkování energetické účinnosti domů, zdanění úplně všeho a další radosti, které slouží jenom k tahání peněz), ale na druhou stranu taky některá z existujících omezení naprosto podporuji (např. co se týče antimonopolních opatření).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V mem svete te nikdo neomezuje.
Jak jsi na to prisel?
V mem svete ma kazdy pravo se zcela svobodne rozhodovat.
Samozrejme, v mem svete jsou nabizeny jine sluzby, nez v tom tvem, za jine penize, a podobne.

Ty jses pomerne zvlastni clovek. Stve te, ze ti stat vytahne z penezenky 80% tvych penez na ruzne nesmysly, dane, regulace, narizeni, ale na druhou stranu existuje i nejaka dobra regulace, ktera to vyvazi? OMG? Jaka uzasna regulace vyvazi tech 1000000 spatnych? Ze je kvuli ni nutne ty spatne zachovat?

Vidim v tvem komentari - a bez urazky - pouze stav mysli, ktery bych popsal : My se bojime zmeny, takhle to funguje, sice na hovno, ale mame sve jiste. A tak do toho nebudeme rypat, protoze bychom potom museli vice premyslet, zadny stat by nas neochranil pred nasima vlastnima chybama, a to nechceme.

Proto se u vlady stridaji stale ti sami lide...a bude to tak jeste velmi dlouho, bohuzel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se změny nebojím, pokud to bude ovšem změna správným, přínosným směrem. Ten tvůj holt za správný nepovažuji, ale pochopitelně respektuji právo každého mít svůj názor. Ještě k tomu "tvému světu" - asi jsem se špatně vyjádřil, myslel jsem spíš namapování aktuálního stavu světa na tvé vnímání (měl jsem to líp napsat).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reálně neexistují ANTImonopolní úřady, ale jen PROmonopolní. Ve skutečnosti totiž neexistuje přirozeně vzniknuvší monopol, maximálně na volném trhu získá společnost dominantní postavení, ale nikdy ne monopolní. Když přestávají služby/výrobky vyhovovat, vznikne vždy konkurence přímá, či substituční (např. místo HDD SSD, místo napčř. vlaků auta apod). Všechny opravdové monopoly existovaly jen proto, že je chránil stát. Viz to americké AT.
U nás máme v telekomunikacích jediný monopol - ČTÚ - pomocí kterého stát chrání naše mobilní operátory, jelikož z těch vysokých cen a zisků profituje výrazně na daních.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní frekvence naše národní bohatství? Aha, čím jsme se tak zasloužili, že velý svět jsou defakto frekvence? Světlo je frekvence, Vy jste frekvence... Ne, není to naše národní bohatství, jen stát si ukradl monopol rozhodovat o části frekvenčního spektra. A to je ten jediný monopol, který zapříčiňuje vysoké ceny. Pokud by byl zrušen ČTÚ a jen stát by si např. vyhradil zákonem nějaké frekvence pro vlastní použití, tak tu máme desítky operátorů a dokonalou konkurenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by v tom pak byl solidní bordel, kdyby si všichni vysílali, jak by chtěli... celkově je sice šířka pásma teoreticky nekonečná, ale třeba zrovna pro mobily se z ní rozumně dá využít jenom část. To by pak vypadalo jako (hlavně dřív) na 2,4 GHz a ve výsledku by s tím asi nikdo dvakrát spokojený nebyl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu, ano chvíli by v tom byl bordel, ale pak by buď technika, případě dohoda operátorů to vyřešila. Tak jako ostatně se případné problémy řeší neustále.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se obávám, že by nemuselo nutně jít... Pokud by nebyla vůle k dohodě a neexistoval nikdo, kdo by to jakkoliv reguloval (mimo přidělování frekvencí např. max. vyzářený výkon), byly by problémy. Někde by to možná fungovalo a někde ne (nikdo by to nedokázal zajistit).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, operaotri by dobrovolne aplikovali stav, kdy by to kvuli vzajemnemu ruseni nikomu nefungovala jeho sluzba, a tudiz by ji zakaznici nevyuzivali, misto aby se dohodli, fungovalo to vsem a vsichni mohli prodavat sve sluzby.
Jiste, to je zcela logicke..
Teda...ted nevim...nebo ze by nebylo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V EU platia proti-monopolné zákony takže ak sa WD nepáčia nemusí ich vôbec brať na zreteľ a môže sa EÚ trhu stiahnuť

čiže je to svojím spôsobom voľný trh

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi přihlášen, chceš napsat komentář a musíš se znovu přihlásit?

Myslím, že to je problém je s cache, tohle prostě ještě nemáme dořešené. Načetl sis stránku z cache, ta byla nacachovaná, jako že byl někdo přihlášený, a tak se zobrazuje nejen tobě, ale i ostatním uživatelům. Pokud chceš přidat příspěvek, pošleš požadavek serveru, ale ten si to eviduje sám na své straně a u něj pochopitelně přihlášený nejsi, proto tě vyzve, aby ses přihlásil.

Stránky mají příliš velký traffic na to, abychom se mohli vynechat cachování. Možná to provedeme nějakou drobnou změnou designu/logiky jak se přihlášený/nepřihlášený v horním proužku projevuje, nebo se něco dodatečně dořeší javascriptem. Tohle mi není úplně jasné, jak to mají naši vývojáři rozmyšlené. Ale práce je moc...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Misto aby firmy delaly to, co je pro ne nejlepsi, a tim padem se co nejlepe vyvijely kupredu,"

Problém je v tom, že tento váš předpoklad neplatí. To nejlepší pro firmy je co nejvíce vydělávat při co nejnižších nákladech. Vyvíjení se kupředu je pouze prostředkem k tomuto cíli a používá se pouze pokud je firma pod tlakem konkurence. Pokud konkurence není, nebo se s ní lze snadno dohodnout, pak není potřeba utrácet za vývoj.

Ono tohle opatření EU, i když se vám nelíbí, je v zájmu ochrany volného trhu - což je věc kterou vymysleli američtí ekonomové ještě spoustu let před vznikem EU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to taky v Americe jde od desiti k peti uz docela dlouho...
Jinak je hezke, jak je kazdy druhy clovek uspesny socialni inzenyr, ktery PRESNE VI, co je pro trh dobre..
Az se divim, ze uz tu davno nemame raj na zemi.

Pokud nejaka firma usoudi, ze se stane monopolem a pak prestane vyvijet, CO JE KURVA KOMU DO TOHO????
To v pripade predrazenych pevnych disku vsichni do roka a do dne umrou a svet se zhrouti?
Neeeee, nezhrouti se - ale nejaka jina firma mozna vyvine neco, co ty drahe HDD nahradi.
Monopol na poli HDD? No, tak tu mame SSD. A kdyby byl monpol i na SSD?
Tak bud to bude pro zakazniky vyhodne, a kdyz nebude, tak se najde nekdo, kdo to zacne delat lepe a levneji.

Mimochodem - uz nejaky patek mam pomerne drahe HDD. Zhroutil se proto svet? Ne, nezhroutil...naopak - lide zacinaji uvazovat, ze si misto HDD koupi SSD. Vysel tu o tom i clanek...

Nejhorsi na svete jsou lide, co ekonomiku delaji "pocitove". Oni si proste MYSLI, ze je neco spatne....a tak to prohlasi za spatne. Zadny ekonomicky duvod k tomu nemaji. Jen maji ten pocit...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poslyš, s tebou je vážně sranda... jedna perla za druhou :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak...taky mas ten pocit, ze je potreba konat dobro, at to stoji co to stoji?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je trochu jinde. Ta neviditelná ruka trhu sice funguje, ale příliš pomalu, stejně jako třeba evoluce. Takže takový monopol se klidně dokáže udržet třeba 50 let, v počítačové branži možná 20. Lidi opravdu nemají náladu čekat na to, až firma odhnije, aby monopol padl, a tak se vymyslely antimonopolní zákony. Někdy se rozhodnutí povede, někdy ne. Třeba demonopolizace AT&T v podstatě umožnila v US rozvoj telekomunikačního trhu. Předtím byla situace zablokovaná už od 20. let, monopol vznikl díky patentům a následnému lobbingu a psaní zákonů na míru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne - lide maji pocit, ze trh funguje pomalu. Mysli si to - SUBJEKTIVNE to tak vnimaji. Nekdo jiny sice vnima, ze trh je rychly az az, ale to je jedno - Socialni inzenyri naslouchaji tem, kteri maji pocit, ze trh si s nicim neporadi, a proto je potreba vsechno regulovat.
Ty vis, co by se stalo, kdyby....? Kdyby AT&T ...atd? Jak vis, ze by dneska nebylo telefonovani zadarmo? Nevis to...
Microsoft dneska lidem dava vselijake nastroje zadarmo. Jak to sakra, kdyz ma "monopol" a mel by byt desne zly zly zly?
A mimochodem - precti si posledni par slov sveho textu - nezamenujte prosim "nefunkcnost trhu" a "psani zakonu na miru". Nema to spolu nic spolecneho. Samozrejme - psani zakonu na miru NICI trh. Tedy napriklad i tzv. "antimonopolni zakony"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Akoze sorry ale neviem ci si dementny alebo ako ? ... ze telefonovanie zadarmo keby tu bol monopol ... HA HA HA ... ty si fakt spadol asi z jahody ... uvediem ty priklad "tvojho super monopolu" za ktory tak lobujes ... a ... je to jednoducho co ... no ropny priemysel ... jedna (maximalne 2!) firmy ovladaju cele toto odvetvie ... hmmm a mas pocit ze asi po "100 rokoch" ako sa zacal pouzivat "benzin a ine vyrobky" jazdis zadarmo ?????????? ...... nie ...... a ani nikdy nebudes ... skor ti poviem (ano musim ti to asi povedat, lebo zjavne zijes niekde inde ako na ZEMI) ze trend je opacny ... realita je taka ze teraz jazdis na svojom aute (ci uz je na benzin alebo diesel) NAJDRAHSIE v historii ... a ver tomu ze to bude len horsie.

BTW k tym operatorom ... neviem ako je to u Vas ... no na slovensku sice vsetci tvrdia ze si "idu po krku" no pravda je taka ... ze maju "zakulisne dohody" kto aky program ponukne a kto da aky telefon do "zlavy" atd.

Kamo EU a protimonopolne urady su tu nato aby takymto "dohodam a zdrazovaniam" zabranovali. A este nieco ... podla tvojho nazoru "ked sa ti nepacia ceny tak nevolaj" .... KED SA TI NEPACI AKO FUNGUJE EU A PROTIMONOPOLNE URADY, TAK SA ODSTAHUJ Z EUROPY.

Takze asi tak ... este raz sorry za tu nadavku ... ale proste uz sa ti inac aasi ani povedat nedalo.

PEACE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se bylo kam odstehovat, odstehuju se. Bohuzel trend socializace veskere vyspele civilizace je jasny a neni kam utect.
Ropny prumysl...ehm...
Takze: Ropa se tezi z cim dal tim obtizneji vytezitelnych nalezist. Za dalsi - cenu ropy reguluje ten, kdo ropu PRODAVA. Kdo ropu prodava? No ty staty, kde se tezi. Nebo jako mas pocit, ze pujde Shell a zacne tezit jen tak nekde ropu, a je jeho? Ale no tak...CEna ropy je stanovena UMELE sdruzenim statu, ktere ropu vyvazeji. Neni tu ABSOLUTNE ZADNY volny trh - vse je regulovane STATY.
A co je regulovane....stoji za hovno. Takze i cena ropy stoji za hovno a stat bude. Mimochodem, mame regulovane, kde se tezit smi a kde nesmi, jak moc se smi, jakou technologii se smi, jaka ma byt bezpecnost prace a tisice dalsich regulaci.
Mimochodem - k tomu uvodu: Ty si jses ABSOLUTNE jisty, co by bylo, kdyby se nejake veci staly pred xy lety jinak? Opravdu? WOW

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mas to trochu pomylene ... ano mas pravdu ze sa ropa TAZI niekde v rusku, kanade, iraku, irane, ... v mori a co ja viem kde vsade ... no na trh ako taky to dostavaju len a vyhradne AMERICKE FIRMY a tych je tak maximalne 2. A su to oni co davaju ceny, embarga, a podobne "kravoviny". Oni reguluju ten "trh" a oni si stanovuju ceny a nie ty, co ropu tazia. Preco myslis ze sa BAREL prepocitava na dolar? No preto lebo USA je producentom ropy.

BTW k tej rope ... na sibiri su obrovske "loziska" ropy co by vystacilo na dalsich 50 rokov a to este nehovorim o vela dalsich ktore su uz "objavene" ... dalej tu mas more ... pod morom su opat dalsie a dalsie "lokality" vhodne na tazbu ... takze mi tu nehovor o tom ze je ropy malo ... nie je jej vcelku dostatok ... no len vyborna "masaz" mozgu a "propaganda" s toho urobila to co ty teraz tvrdis a len a len preto aby si mohli nadalej "DIKTOVAT CENY".

A o tom to je .... ak bude jedna (dve) firmy na trhu co ovladaju dane odvetvie ... tak si budu diktovat CENY (nV, APPLE, MS, ...). Cize cim viac hracov na trhu = tym vacsi konkurencny boj = cenova, necenova politika = benefity, lepsia cena = vyssia spokojnost zakaznika (ci uz je tu moznost benefitov alebo nizsej ceny). No ano a potom je tu "negativny" faktor a teda ze aj ked je firiem na trhu vela dohodnu sa a vytvoria "kartel" ... a teda aj ked budu 3, 5, 10, ... 100 ... budu sa dohovarat a nebudu si konkurovat cenou ale benefitmi (vid nasi aj vasi mobilny operatory).

Takze asi tak ... aby som to teda zrhul ... nedisuj prosim ta nieco comu ani sam nerozumies ... a bud rad ze je dalsi hrac na trhu (=> nizsie ceny pre teba ako koncoveho zakaznika) a bude vyssie konkurencia. Kedy to tak nebolo a WD, alebo Samsung, alebo Hynix, alebo Intel (co aj robi, lebo nema priamu konkurenciu), alebo ktokolvek nemal konkurenciu napalia ti take ceny ze by si sa s toho pos.al (vid nV a jej niekdajsie sice kvalitne ale predrazene ako ku.va 8800ultra a im podobne, resp. teraz AMD a jej 7970, taktiez nema ziadnu konkurenciu, tak si to osolila cenou).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

btw to iste mas aj APPLE ... tu ale nejde o kvalitu ... ale o masaz a reklamne kampane a zjavne aj "prestiz deti v USA" (alebo ako to mam nazvat).

No a este som zabudol ... SHELL, ARAL, SLOVNAFT, ... a co ja viem este kto su len DISTRIBUTORY A PREDAJCOVIA ROPY, tak ich tu ani nemiesaj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te, nechci zabihat do osobnich utoku, proto jen napisu toto:
Zjisti si, jak je to s tezbou ropy. NIC z toho, co jsi napsal, neni pravda. Pokud si to myslis, ze to tak je - a asi si to myslis, neobvinuji te z umyslne lzi - tak se pletes, nastuduj si to.
Ve zkratce to je tak, jak jsem psal, a jak psal jeste 1 clovek v tomto vlakne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bláboly. Největší vývozce ropy je OPEC a Rusko, pak až americké firmy. Američani opravdu neurčují ceny. To uměle dělá OPEC, což je kartel STÁTŮ a RUSKO, jelikož ruský stát ovládá ruské firmy. Americké firmy mají minimální vliv na cenu, jelikož těží oproti OPECU a Rusku malé množství. Jedině, čím Američané ovlivňují trh s ropou, je ten, že USA - americký STÁT si prosadil finanční, tak armádní silou, že US dolar je rezervní platidlo. To je vše.
Celý trh ropou je státy zdegenerován takovým způsobem, že se téměř o trhu nedá mluvit. A pak ještě státy jako je ČR dají na palivo více 100% daně (viz daně u nás, kdy celkem daně cca 18 Kč na 1 litr, což je cca 50 % ceny na pumpě, tedy 100% přirážka k cenám od pumpaře).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale psaní zákonů na míru s nefunkčností trhu má hodně společného. Všichni pravičáci přece tvrdí, že rozhodující je uspokojení potřeb jednotlivce. No a co udělá jednotlivec, aby maximalizoval zisk? Dokud nemůže jinak, tak buduje firmu, bojuje s konkurencí... Ale jak stoupne jeho moc, tak začne lobovat v politice, měnit zákony a zajišťovat si moc na věčné časy. Ten proces je zcela přirozený, byť se ti nelíbí, a proto je ho potřeba omezovat i protitržními zákony.
Právě proto, že přirozeným zájmem člověka je jeho zisk, ne nějaký obecný ideál jako volný trh. Jinak bys musel zrušit politiku, tvorbu zákonů parlamentem a mít nějakého diktátora jako strážce volného trhu. Což by nakonec zákonitě vedlo k režimu ještě mnohem horšímu. Prostě stejně jako komunismus nefunguje ani liberalismus. Teoreticky ano, ale musel bys vyměnit lidi :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jses na spravne stope reseni, ale jeste jsi nedospel az k tomu finalnimu. Stale jeste si neumis predstavit stat, ktery by do NICEHO nekecal...
Proc by mel byt "dikrator, co by zajistoval volny trh"?
Zcela souhlasim, ze by bylo potreba zrusit "politiku", predevsim je nutne zrusit tvorbu zakonu parlamentem, to v prvni fazi. A dale je potreba uz pouze zajistit, aby s tim nekdo zase nezacal. Tot cele.
Jinak, pro upresneni : Nejsem ZCELA proti statu. Naopak, tvrdim, ze stat je zasadne nutny. A ma zajistovat :
Armadu - pro pripad napadeni statu zvenci
Soudy - Trestni zakonik na nekolik malo A4, pouze naproste zaklady, typu "zavrazdit nekoho je trestne" a podobne, trebas take "okrast nekoho o jeho majetek je trestne". Myslim, ze by se to mohlo vejit i na 1 A4.....
Policie - vymahani TOHOTO zakona a chytani zlocincu, tot vse, zadne dalsi pravomoci.

A zbytek nechat ZCELA na lidech, jak si to zaridi. Bojim se, ze mi shori dum? Zaplatim si pojisteni, ze ktere se zaplati hasici. A nebo si ty hasice budu se sousedama financovat sam. Chci jezdit po silnici? Zaplatim mytne. Chci na skolu? Zaplatim si skolu...Na druhou stranu si umim predstavit, ze by lidem zbylo nasobne vice penez, ktere si vydelaji, nebot dneska jim jich tak 80% sebere stat na danich a ruznych povinnych poplatkach. Takze lidem by zbylo 4x vice penez, a jsem ZCELA presvedcen, ze kazdy obcan vi lepe, nez nejaky "moudry stat", co s tema penezma chce udelat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já si myslím, že tady si to idealizuješ ty, lépe řečeno počítáš s jinými lidmi, než máš k dispozici :-)
Podobný systém, který popisuješ, byl přece divoký západ. Fungoval do doby, kdy bylo kam expandovat, protože tam vždycky byla možnost, že když se mi to v městečku nelíbí, odtáhnu jinam za lepším. Jakmile se expanze zastavila, přišla politika. Bylo potřeba ustavit šerifa, tomu musel někdo udělit pravomoce, tak vznikly radnice. Do těch musel někdo nominovat lidi a tak dále. Nic z toho nevzniklo z nějakých socialistických důvodů, prostě je to tak lidem přirozené.
Třeba ten tvůj příklad s hasičema má v sobě skrytý problém. Jsem odpovědný, platím si hasiče i pojištění. Ale soused je bordelář a na všechno kašle. Pojišťovna mi tedy zvýší pojistku, případně mě pojistit odmítne, protože se mi díky němu neúměrně zvýšilo riziko. Takže jediným řešením je se odstěhovat, nebo souseda zastřelit (případně to pojištění platit za něj). Nakonec kvůli těmto nezodpovědným vyjde levněji vymyslet nějakou pravomoc, abys ochránil svůj majetek - a máš tu politiku a omezení volného trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Divoký západ je dobrý případ. Vy ovšem zapomínáte, že Šerif, Radnice atd. vznikly "zdola". Šerif nebyl a ani dnes není státní policajt, dráb apod., je to člověk volený a odpovědný občany vesnice/města. Nemá žádného šéfa. A na divokém západě, prostě když se to někomu nelíbilo, mohl jít o vesnici dál. Anebo žít sám na farmě, či v lese. To dnes nejde, nejde ani jít o stát dál, zákony a pravidla nevytváří komunita zdola, ale jsou diktovány zhora. Tehdy bylo federálních zákonů bylo strašně málo, prakticky žádné, defakto se kryly s desaterem a ústavou. Dnes můžete v USA jít do vězení za cca 10000 federálních "zločinů" + ještě místní zákony. A to ještě má federál právo zavřít, mučit i zabít kohokoliv, koho označí za nepřítele státu. Ble. A to je stále USA hodně svobodná země.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

volný trh je dokonalý ideologický mýtus - téměř až na omezené vyjímky nikdy nic takového neexistovalo. firmy a kapitál má přirozenou tendenci omezovat volnost trhu a vytvářet kartely nebo monopoly, likvidovat konkurenci, brátnit přístupu na trh novým hráčům pomocí technikých nebo mocenských překážek, ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud firma vytvori "monopol" ciste tim, ze pretahne vetsinu zakazniku, a nebude to diky zasahu statu, jedna se o volny trh. I kdyz si ta firma potom vymysli milion omezeni pro ty sve zakazniky - stale je to volny trh. Muze totiz prijit jakakoliv konkurence a situaci zmenit. A nebo si ji ta monopolni firma koupi - porad se jedna o volny trh. Brani pristupu konkurentu na trh pomoci penez, inzerce, "uplaceni zakazniku", napriklad cenama pod vyrobni naklady? Stale je to volny trh...
V okamziku, kdy nastane ta posledni veta, jiz se o volny trh nejedna. Pokud existuje stat, ktery teto firme upravi zakon na miru tak, aby na tom profitovala - nejedna se o volny trh.

Opet zas a znovu to je priklad toho, ze jedine STAT a nikdo jiny nema tu schopnost zmenit volny trh na neco jineho. Jen stat je schopny naridit vsem lidem, ze se maji chovat urcitym zpusobem a vymahat to. Nikdo jiny jim to nemuze NARIDIT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

//: Frekvenci je dost...To jen stat vytvoril dojem, ze pouze ta a ta frekvence se smi pouzivat k ucelum mobilni komunikace. ://
- nie všetky frekvencie sú vhodné na telekomunikácie
- ČR si nemôže len tak povedať že L-band si zoberie a bude využívať na komunikáciu je viazaná štandardami napr. ITU

Monopol nie je prospešný ani pre monopolistu a už vôbec nie pre koncového zákazníka

Ak sa vám EÚ a jej antimonopolná činnosť nepáči máte slobodnú možnosť sa odsťahovať
napr. do Somálska tam štátna autorita nefunguje (takže váš podnikateľský zámer nemôže ohrozovať) a proti-monopolné úrady už dupľom nie
Už sa teším ako si počítam o šikovnom Čechovi ktorý založil firmu v Somálsku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je na studený obklad
bez antimonopolních úřadů a regulace trhu tu máme monopoly a kartely jak vyšité. děkuji nechci!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Antimonopolni urady a regulace nam vytvareji monopoly...to je paradox, co?
Dame si priklad:
Mobilni operatori. Jak to, ze tu jsou 3 mobilni operatori, kteri maji defacto monopol? Jak je to sakra mozne, kdyz na vsechno mame antimopolni urad a regulace?
Vysvetlim : Regulace urcily, ze mohou byt jen 3 operatori. Nemuze jich byt 10. Proste ne, je na to regulace. Nemuze jich byt asi 100, ani 5.
No, takze nejprve to zregulujeme na 3. No jo, ale co kdyz budou lidi remcat, ze se ty 3 domluvej? Inu, bude na to dohlizet antimonopolni urad. Ten jim ten jejich monopol v podstate posveti, protoze na to ted maji razitko a potvrzeni, ze to zadny monpol neni, takze si ho v klidu a pohode muzou vytvaret...Samozrejme tak, aby o razitko neprisli, to da rozum. Ono se to da ruzne...tuhle priplujou kaprici, tamhle nekdo dostane valnik jablek....metody jsou ruzne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

poněkud si odporujete - o kousek výš píšete co je komu do toho jaké si firma nasazuje ceny.
žádný paradox to není - nefunkční antimonopolní úřad je jako by nebyl - je jen na oblbování zákazníků. a ten český funguje tak jak je v kraji zvykem.
mobilní služby jsou zrovna příkladem netržního chování na omezeném trhu - přenosových frekvencí není neomezené množství.
pro firmu(y) je výhodné nakoupit si státní (regulační) ochranu, proto také nemáme stále ještě zákonem povolené virtuální operátory, zatím operují v šedé zóně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frekvenci je dost...To jen stat vytvoril dojem, ze pouze ta a ta frekvence se smi pouzivat k ucelum mobilni komunikace.
Pokud by cele odvetvi bylo zcela neregulovane, vznikla by konkurence a situace by se vyresila. Tot cele, neni v tom nic sloziteho.
Na pripadnou namitku ohledne ruseni atd odpovim - majitel mobilni site MUSI spolupracovat s vyrobci mobilnich telefonu. Ten spolupracuje s dalsima majitelema siti...V principu se tedy vytvori nejaka "interni pravidla", a to z ciste trzniho duvodu, nebot universalni mobil bude dozajiste levnejsi, nez vyrobeny primo na miru, nehlede k nemoznosti takovy telefon pouzit jinde, nez v siti daneho operatora. Tedy vznikne "standardizace ZDOLA", protoze to bude pro vsechny subjekty vyhodne. coz vsak nebrani nejakemu dalsimu subjektu se do toho procesu nezapojit a delat si to po svem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak, kartely by sice existovaly, ale buď by to dělali tak dobře, že by to lidem nevadilo, anebo by dlouho nevydržely. Monopoly existují jen a jen s ochranou státu, nikdy v historii neexistoval přirozeně vzniklý monopol, vždy musel být chráněn státem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co FED - privátní podnik přisátý na státní správu. dokonalý nezávislý monopol.
firmy mají za jediný smysl vydělávat - i za cenu likvidace konkurence a nakupování ochrany státu - korupce politiků je tak jednoduchá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FED je firma primo zavisla na statu. Pockat....neni to to, proti cemu tu bojuju?:-)) Tedy - pokud by stat nevytvoril specialni zakony a podminky pro fungovani FEDu, tak by tento nikdy nefungoval. Pritom ma FED podle jeho tvurcu delat same bohulibe veci, jako zachranovat ekonomiku a tak...Co dela ve skutecnosti? Oddaluje problemy a tim je nasobi. Jednoho krasneho dne to vsechno bouchne a stane se co?
Stat, ktery to posral a "vytvoril" FED pujde, a rekne : Ona ta regulace nefungovala, protoze byla MALO tvrda, a proto budeme regulovat JESTE VIC. A vytvori neco jeste mnohem horsiho, nez je FED

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hodné kartely :)))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám to tedy chápat tak, že Hitachi disky budou přeznačeny na WD, a WD disky na Toshiba? To je tedy kulový blesk :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no nevím, zrovna dneska jsem nějaké 3,5" disky Toshiba u distributora viděl. Takže alespoň vím, co od nich čekat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže klasické řešení, vlk se nažral, koza zůstala celá. WD koupí Hitachi, pak z ze svých a Hitachi továren vybere staré (vyplavene?) stroje a + nějaké patenty a ty prodá Toshibe. Ta to samozřejmě neudělá zadarmo, nic platit nebude, jen předá WD zničenou továrnu, kterou by stejně už asi neopravovala + nějaké patenty. No a ty stroje od WD pravděpodobně sešrotuje. Za toto dostane od WD pár miliónků navíc. A to je celé, výsledkem bude to, že zůstanou jen dva hráči na trhu, tak jak to WD původně chtělo. Socialisti se nepoučej a nepoučej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.