Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel Linux 4.3 s lepší podporou Skylake, Radeon Fury či RAID a TRIM pro Btrfs

Přidává podporu nových GPU a ty staré přestávají fungovat. Kernel 4.2 mi na mém obstarožním notebooku s Geforce Go7300 nefunguje. Mno budu muset poslat nějaký bug report...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyšel Linux 4.3...a většina uživatelů to ani nezaregistrovala, protože zcela pochopitelně používají Windows.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

a z těch windows přistupují na desítky serverů, které běží na linuxu, skrze svého providera, který běží na linuxu, skrze svůj smartphone, který (velmi pravděpodobně) běží na linuxu (či jiných opensource projektech v případě ios), na facebook, který běží na linuxu atd atd atd.

no ... nepřipadáte si teď tak trochu jako ........................ ?

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jako uživatel Windows již od verze 3.11? Ano, připadám. A kdykoliv jsem koketoval s Linuxem, tak jsem z toho vyšel s několika šedivými vlasy. Nehledě na to, že setkání s militantními linuxáky, kteří jsou horší než jehovisté je vždy taky docela otřesné. Tak mi nemějte za zlé tohle rýpnutí :). Militantní linuxáci si to zasluhují. Pěkný večer.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Reknu ti to takhle, koupil jsem si novy Skylake a samozrejme jsem poridil i Windows 10 hlavne kvuli budoucim hram a take proto, ze jsem se bal nepodpory linuxu. Nicmene po nekolika padech Windows 10 do bluescreen vylepsenych o smajlika, ten me navic vylozene nasral (mozna to byl od MS umysl), jsem jeste rad do dualbootu nahodil Linux Mint 17.2. Zde jsem narazil na nepodporu grafiky a sitove karty, nicmene nez jsem se rozkoukal, uz to Ubuntu v novej kernelu 4.2-x.14 patchlo a chvili po rozbehani sitovky se stahl i update grafiky, takze i ta zacala fungovat, od te doby bez problemu, coz se teda o Windows 10 rozhodne rici neda - bohuzel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Windows 10, asi týden. Po té hromadě neskutečné masáže ze strany mnohých médií, katastrofických příspěvků v diskusích zejména ohledně jakéhosi šmírování jsem měl pocit, že desítky budou hrozné. Nejsou. Z hardware jsem musel nainstalovat jen integrovanou zvukovku na mé 5 let staré desce, jinak chodilo vše naprosto v pohodičce. Povypínal jsem si veškeré fičury, které by jen trochu mohly smrdět odesíláním dat, ať už se jedná o zdánlivě nevinné našeptávání ve vyhledávání, hlášení pádů a nevím čeho. Bylo to pár kliků a jsem v pohodě. Zpět bych rozhodně nechtěl, vlastně ani nevím, že nějaký systém používám. Nepadá, nezamrzá, neprudí, já si v klidu dělám to svoje. Spokojenost, naprostá spokojenost. Když jsem svého času koketoval s Linuxem tak jsem se soustavně vztekal, protože tu nechodilo to, jindy ono.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je skvele ze mate desatou instalaci windowsu za deset let.. zatimco my mame 10 let jednu a tu samou a vesele pracujeme :) Gentoo mam na serveru i desktopu - o windows muzu rict presne to co pisete - tu nechodilo to, jindy ono. A najit jak se nektere veci udelaj ve windowsu? Regedit a bez navodu ani skrt.. to i Linux je v tomto jednodussi - protoze si editujete konfiguracni soubor s komentarema.. videl jste nekdy komentare v regeditu? Aneb, reknete mi - kam mam kliknout u sousedovic PC (win7) at nevyskakuje ta otrava s prechodem na Win10? Proc tam neni tlacitko: "neotravuj me uz nikdy s timto".

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Za svůj život jsem vystřídal Windows 3.11, 95, 98 SE, XP, Vista, 7, 8.1 a naposledy Windows 10. Které budou dle Microsoftu fungovat tak, že číslování vesměs časem pozbyde smyslu a budou prostě "jen" Windows. Takže si to shrňme, 8 verzí za 22 let. Počítač využívám na přehrávání hudby, hraní her, surfování po netu, editaci fotek, sledování filmů. Věci o kterých jsem psal jsem za tu dobu nepotřeboval dělat. Komentáře v regeditu jsem neviděl a nepřijdu si zásadně ochuzen. Každý systém má něco. U Linuxu máte komunitu, kde vám možná někdo s něčím poradí, jenže si počkáte a ne vždy to můžete vzít 100%. Windows jsou komerční produkt, nikoliv dílo nadšenců a vývojář tedy logicky má nějakou zákaznickou podporu, kde vám lidé za to placeni poskytnou relevantní informace. Toho já si cením víc, prostě si raději zaplatím za bezproblémovou funkčnost a servis, než to mít zdarma a neustále googlit. Každý máme nějaké preference. A co se týče toho okna, strategií MS bude sjednotit všechny uživatele pod jednu verzi systému. To mi přijde docela rozumné a kvituji to. Co mi u Linuxu vždy vadilo je ta roztříštěnost, že neexistuje nějaká vyloženě dominantní distribuce, kteru by brali v potaz vývojáři softwaru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, ze skype, jakozto totalni closed source example funguje na tolika linux distribucich :)
A vite ze si za podporu linuxu muzete platit - existuje RedHat a dalsi firmy, ktere se zivi jen tim...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To sice funguje, ale ve verzi 4.3 oproti verzi 7.13 ve Windows Jako retro dobré, ale vážně mi víc sedí ta aktuální verze. A tohle nespasí ani placená distribuce, když je hromada softwaru vyvíjená takovým stylem, že vývojáři Linux ignorují. Volím prostě cestu nejmenšího odporu, myslím, že se to dá pochopit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se dá pochopit, že sis vybral to, co ti vyhovuje. Což já osobně podporuji. Někomu sedí Windows, někomu Linux, jinému "japko". Určitě sis ale vědom, že pokud napíšeš, cos napsal, rozvíříš diskuzi. Ona totiž existuje celá řada uživatelů Linuxu, kteří používají různý HW a SW a nemají s tím sebemenší problém. Píšeš ve stylu "ono to nejde" namísto "já to v Linuxu neumím, umím to ve Windows". Pak by byla napsána jednoznačná pravda a nebylo by o čem diskutovat. Je to prostě o tom, s čím umíš, s čím pracuješ. To je celé. Málokterý běžný uživatel je schopen spravovat jeden systém, natož pak dva. To není ostuda, každý umí něco jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je zrovna dost mimózní příklad. Těžko můžeš vinit linuxový svět z toho, že Microsoft pro něj záměrně nevydává aktuální verze Skypu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mas fakt stesti hlavne na kompatibilni hardware, ja mam zvukovku Realtek Audio HD a na Windows 10 furt pada zvukovej subsystem audiodg.exe. A aby to nebylo malo, tak oprava v nedohlednu, Microsoft tvrdi, ze je problem u Realteku, at si opravi ovladac a Realtek odpovida, ze je problem ve Windows, at si to opravi Microsoft. Me jako zakaznikovi je jedno, kde je problem, at si to doprdele (pardon) vyresi mezi sebou a hlavne to opravi!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi asi celkem zacatecnik. Tomu by se dalo rozumet...
Normalni provoz na linuxu zvladaji i moje deti a to jsou na prvnim a druhem stupni zakladky.
Kdyz se dostanou z Linu do Win, tak napoak rikaji proc je vse tak slozite, proc to tak dlouho trva a proc stale neco nefunguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče běžného využívání tak ho +/- zvládám. Pokud je tím myšleno skutečně běžné používání ve smyslu toho co jsem napsal výše, co dělám ve Windows. Řešit problém bych myslím neuměl, tedy pokud nejde o prkotinu co jde vygooglit. A u dětí je celkem normální, že jsou flexibilní. Možná kdybych v době Windows 3.11 začínal i s Linuxem a používal oba systémy souběžně, tak bych měl jiný náhled, možná. Kdy mi Windows dle letitého rutinního používáni nepřijdou složité, oproti tomu Linux právě ano. A třeba by mi ani nevadily některé odlišnosti, které nyní beru jako problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm.
Tak to doporucuju zkusit BSD, pripadne jeste lepe OpenVMS.
Az pak clovek pochopi, co to je obcas narazit na "problem".

Kazdopadne nebyt VMS tak nejsou ani WinNT a MS opravdu skonci u W98...
Jinymi slovy, cele to stejne stoji na par zakladnich vecech z Unixu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako nejhorší hardcore mi zatím přišel Arch Linux, to se mi nepodařilo ani nainstalovat. Zkoušel jsem FreeBSD a žádný výraznější dojem na mě nezanechal, nemůžu zhodnotit. Snad jen, že vypadal stejně jako jakákoliv linuxová distribuce. O OpenVMS jsem četl jen na Wikipedii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy mi Windows dle letitého rutinního používáni nepřijdou složité, oproti tomu Linux právě ano." ... no tak konečně sis sám odpověděl a popřel tím všechny ty nesmysly, cos dosud napsal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většina uzivatelů zcela pochopitelně používá odladěné jádro ze své distribuce a občas použije i Windows, i když mnohem více oblíbené jsou podle mě Doors, ty musí použít každý, kdo nežije v jeskyni nebo ve stanu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že většina uživatelů především používá PC tak, aby mu sloužilo. Odladěná jádra a podobné věci zajímají jen geeky, kteří se asi nudí anebo mají potřebu se v PC spíš šťourat, než ho reálně a produktivně používat. Ale slovy klasika "dle vkusu každého soudruha".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Prave lepsi podpora grafiky bude zajimat vsechny lidi, kteri "používaji PC tak, aby jim sloužilo". Jasne, ty kteri pouzivaji windows budou nastvani, ze tenhle upgrade se jich netyka, tak jako jsou uzivatele linuxu nastvany, kdyz se jich netyka nejaky upgrade treba catalistu. Ale nevsiml jsem si, ze by u zprav o novych catalistech trollovali linuxovi uzivatele ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimavy cece ... zapnu televizi a ... je v ni linux. Zapnu telefon ... a je v nom linux. Otocim klickem v aute ... a v nem linux.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zapnu televizi, je tam většinou reklama, zapnu telefon, jsou tam Windows, otočím klíčkem od auta, je tam palivo, olej, další provozní kapaliny, mimo nich mnoho dalších věcí. Zkuste se na svět dívat poněkud praktičtěji. Neškodí to.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Své názory jsi nám už sdělil, tak se na svět dívěj praktičtěji a bež dělat něco užitečnějšího. V diskuzi pod článkem o novém jádře jen házíš hrách na zeď :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za příspěvek a doporučení, ale o využití svého času budu rozhodovat výhradně já. Děkuji za pochopení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je v pořádku. Ti, kteří před pár měsíci četli pod jiným článkem tvoji stížnost na stabilitu Linuxu, protože instalačce Archu pravidelně ihned po vložení do mechaniky padá grafické prostředí do příkazové řádky už ví, že tě nemají brát vážně.
Ti ostatní na to přijdou, třeba až budeš zase porovnávat kvalitu Maců a Linuxů podle toho, jestli jsou na ně všechny programy od Microsoftu.

Jo, na tyhle dva komentáře nikdy nezapomenu, vždycky když vidim tvojí profilovku, tak si úsměvem zavzpomínám :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně toho braní vážně je to vzájemné. V mém případě vůči tobě již jen proto, že tvůj příspěvek je plný argumentačních klamů. Vlastně nemám potřebu na něj nějak obšírněji reagovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Možná když se zamyslíš, tak dospěješ k překvapivému zjištění, že tento tvůj příspěvek se dá vložit jako reakce pod většinu tvých příspěvků v této diskusi. Tolik alespoň můj názor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak komentovat, kolik uživatelů něco zaregistrovala nebo používá je docela veštecká spekulace. Rozhodně bych byl toho názoru, že koho to zajímá, už to ví a buď zkouší nebo má odzkoušeno a ti, co na to prostě nemají buď čas a nebo je to nezajímá, si jedou na LTS-kách a nebo defaultních "jadřincích" daných dister. To ale není podstatné, důležíté je, že vývoj žije a "šlape dopředu", to je pro nás podstatné a je to moc dobře...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mam dotaz, kdyz jsem zkousel do sveho Mintu kvuli nepodpore sitove karty Killer E2400 (vetsina Skylakovych desek od MSI) nahodit novejsi jadro, stahnul jsem obecne jadro 4.2.2, sitovka stale nefungovala. Pak mi znamej poradil nahodit Ubuntu Wily kernel 4.2.0-14 teda dalo by se rict starsi a sitovka zacala fungovat. Vysvetleno mi to bylo tak, ze Canonical tu chybu v kernelu patchnul a vydal opravene jadro 4.2.0-14 a od tohoto jadra by teda sitovka mela byt uz navzdy OK. Jak to ale bude, kdybych stahnul obecne jadro zalozene na 4.3?
Zajima me postup nebo jakym zpusobem a jestli ostatni vyvojari mimo Canonical vedi, ze tam byla chyba a jestli teda ten patch by se mel promitnout i do obecneho kernelu 4.3?
Proste jestli se Skylakem cekat az vyda 4.3 Canonical (predpokladam, ze az nekdy na jare s novym Ubuntu) nebo jestli prejit na nove jadro 4.3 rovnou? (dik)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Momentalne posledni jadro ze 4.2 je 4.2.5 (mam nainstalovano), je mozne ze je tam ta chyba opravena.. pokud nemate nic co vam ted nejede, tak pouzivejte klidne o neco starsi jadro - rozdil vicemene nepoznate. Proste nedava smysl skocit hned po novem, pokud nemate konkretni duvod.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obecne plati, ze o chybach si vyvojari rikaji, ale zatimco Canonical opravuje v 4.2.0, ve vanilla kernelu se opravi ta verze ktera je zrovna ve vyvoji a v jinych distribucich to muze byt zase jina verze.

V ridkych pripadech muze byt nejaky problem typu dvou chyb blizko u sebe, kdy muze chvili trvat nez vyjde verze kde jsou opraveny obe zaroven.

Samozrejme vzdycky si muzete prislusnou chybu dohledat a zkontrolovat. Nebo to proste zkusit: normalni metoda upgrade kernelu je pridat novy kernel a stary nechat, takze se k nemu jde bez problemu vratit.

Pokud ovsem nemate konkretni duvod proc upgradovat, klidne pockejte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diky obema, ja urcite jeste chvili pockam, je fakt, ze mi vse na Skylaku funguje i na 4.2.0 z Ubuntu Wily, uvidim jestli se nejake chyby vyskytnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Komentar k clanku, vid moj komentar k clanku o LXQT.
Linux je pre ludi, co maju cas sa serkat s vecami, ktore su uz dekady na Windowsoch absolutnou banalitou(a mozno aj na Mac-och).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kez by to byla pravda, ja zatim na Windows 10 neustale zkousim nejake ovladace, aby to konecne zacalo fungovat. Linux uz jede na Skylaku bez problemu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.