Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel Linux 4.5, tohle jsou novinky

Ano, vím o tom. Dobré zprávy pro ty, kdo ještě pochybují ohledně firemního, neřku-li domácího nasazení. Stále více lidí přechází na Linux nejen z ekonomických (nejen finančních, i nákladově licenčních), ale též z bezpečnostních důvodů. Kolegové admini stále častěji kritizují licenční politiku Microsoftu, což se redmondským začíná těžce nevyplácet odchody právě k Linuxu. Ohledně F2FS je skvělá jeho využitelnost v nejnovějším Androidu a jeho klonech (v CGM je nyní defaultní), pro AMD je to dobré, pro ARM též. Právě odladění funkčnosti na ARMech vypadá zajímavě i pro lehčí varianty PC analogie.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Já moc nemusím MS právě kvůli licenční politice. Člověk něco nasadí, provozuje tři roky a pak se to třeba rozhodne hodit do cloudu a hned má problém.
Nebo provozuje pár drobností a najednou by to rád zpřístupnil přes web a zase problém.
Nebo provozuje malý SQL server pro pár lidí, ale kdyby ho chtěl hodit do clusteru, tak konečná, taková finanční darda.
Nebo kiksne server, tak se služba převede na jiný server ze záloh, ale po opravě hlavního serveru se nesmí služba přenést zpět, protože v licenčních podmínkách je já nevím kolik dní mezi přesunama (asi 90dní).
Nebo má x desktopů s licencema na Office i Win, chce nasadit virtualizaci desktopů a hned je problém, zahodit nakoupené licence a koupit to samé, jen v jiné barvě, aby to bylo licenčně ok. Žádný upgrade není nikdy možný, vždy se musí licence zahodit a koupit nová.
To samé s jinými komerčními produkty. Člověk nasypá půl míče do licencí na VMWare, provozuje to tři roky, platí si support, pak potřebuje rozšířit a hle, není možné, je nutné zahodit všechny nakoupené licence a koupit jinou edici.

Když se staví nějaké řešení, tak většinu času pak zabere řešení idiockých licencí, snažení se zminimalizovat cenu za licence a dělat tak technické ústupky, přitom z hlediska výkonu, nebo využití ta firma z toho produktu víc nedostane, ale to nikoho nezajímá.

S OSS má člověk prostě neskutečnou volnost. Nevyhovuje hw, nevadí, přesuneme a jedeme. Chceš cluster, není problém, šup tam s tím. Nestačí výkon? Nevadí, přihodíme cpu a jedeme dál.
Člověk si řekne základní věci v IT, ale v případě komerčních produktů jsou to mnohdy nemožné věci :-/.
Zdar Max

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"po opravě hlavního serveru se nesmí služba přenést zpět, protože v licenčních podmínkách je já nevím kolik dní mezi přesunama (asi 90dní)."

Wut ? to ma jako zabranit cemu ?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Máš to popsáno třeba zde :
http://www.daquas.cz/articles/659-sql-server-v-rezimu-vysoke-dostupnosti

cituji :
"Změnu tohoto přiřazení licencí z jednoho fyzického serveru na jiný je možné provést nejdříve po 90 dnech od předchozího přiřazení licencí, nebo v případě, že skončí životnost daného serveru z důvodu neopravitelné hardwarové závady."

Je to z toho důvodu, aby to asi člověk nezneužíval k HA řešení (přenosu licence tam a zpět v řádu minut apod.), ale fakt nechápu, jaký smysl má 90 dní oproti třeba 2 dní. Spíš je to tlačenka na zalicencování si obou serverů.

Nebo nákup OEM licence Office pro PC je možný jen do 90 dní od koupy PC, viz :
http://www.daquas.cz/articles/234-spravny-cas-pro-microsoft-office-2007

Ale nevím, zda to s tím Office stále platí (už pár let jsem to nepotřeboval řešit), nicméně to takto platilo.
A těch blbostí a relativně nesmyslných věcí jsou v licencích tuny.

A teď si vem, že ty ve firmě neprovozuješ jen MS, ale tunu dalšího SW. Mno, u každého produktu musíš mít najetou jeho licenční politiku, aby jsi to mohl provozovat v souladu s licencí.
Největší vtip je v tom, že ani sám MS nezná svou licenční politiku a ty si musíš najímat poradenskou firmu, která ti v tomto pomůže. A obdobně je to u jiných komerčních řešení.
A tím to nekončí, skoro každý nový produkt má změnu v licenčních politikách, takže do budoucna musíš nově řešit původně vyřešený problém.
Člověk zaplatí kvantum peněz za sw, na kterém už jen před koupí spálí šíleně času na seznamování se s licencí a dalšíma věcma s tím spojených.

Jenomže tohle nikdo neřeší, každý řeší jen OSS vs komerční sw z hlediska podpory a fcí, ale to nejhorší je právě na té licenční straně, která tě technicky a časově šíleně omezuje.

Zdar Max

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Moc hezky napsáno, škoda jen že k Office neexistuje použitelná varianta (LibreOffice opravdu ne)..

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a pak prijdes do takove firmy, ktera se rozhodna usetrit na licencich a sledujes pobavene jak nejdriv uzivatel a a pak admin se snazi otevrit kontingencni tabulku udelanou v Excelu v nejake napodobenine Microsoft Office, ktera je sice open source, muzes si ji prenaset do cloudu a zase zpatky, jenze nedokaze otevrit jednu tabulku s par stovkama odkazu na jine zdroje...........

Muzes pouzit SQL ktere ma jine licencni podminky - jenze to neni Microsoft SQL.
Muzes pouzit Office ktere ma jine licencni podminky - jenze to neni MIcrosoft Office.

Vysledkem je to, ze sice usetris velke penize na licencich, jenze mas software na ktery neexistuje zadna podpora (diskusni forum neni podpora) a ktery neni kompatibilni se zbytkem sveta.

Proc je Android tak uspesny? Protoze Google vytvoril standardy. Jenze kdyz se rekne standard, tak se zaprisahly linuxak rovnou opupinkuje z predstavy, ze by mel ze vseho na vyber jen jednu aplikaci a jednu grafickou podobu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, na co reaguješ? Začínáš tu porovnávat OSS vs komerční soft z hlediska fcí a podpory, jenomže o tom můj komentář není, což jasně píši. Já nadávám na licenční zhovadilosti komerčních produktů, které platící uživatele čím dál více šikanují.
Zdar Max

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.