Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel Linux Mint 18.1 ve variantách KDE a Xfce

Nainstaloval jsem Linux Mint 18.1 Cinnamon a musim rict, ze neco tak otresneho zabugovaneho jsem dlouho jiz nevidel. Mam na domacim hernim PC zcela logicky a prirozene Windows 10 a ano chvili po vydani to bylo hodne zabugovane, ale Microsoft se o toho oprel a dneska ten system beha zcela stabilne a bezproblemove. Kez by neco podobneho dokazali i vyvojari Mintu (Cinnamonu), zatim opravdu hruza, chyba ne nepodobna te ze startu Windows 10, kdy system poziral pamet, je velmi usmevna. Cinnamon v urcitych konfiguracich rovnez pozira pamet a behem hodiny sezere i pres 2GB RAM. :-D

Ja to mam na domaci testovaci samohrajce, takze se s tim peru a doinstaloval jsem MATE, ktere zatim beha OK. Kazdopadne jak rikam, dneska Windows 10 jsou parada a kdo chce linux na desktop, tak Ubuntu 16.04 LTS s Unity je opravdu dobre odladene, ja ho mam na pracovnim pocitaci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Po překlopení se z Windows do Linuxu mně a až o něco později docvaklo, že při hodnocení musím oddělovat jak systém (tedy to takové základní kolem a tady vliv má i balíčkovací systém a repozitáře jak jsou tam balíčky aktuální) a tak i sám desktop. I když jedno ovlivňuje druhé: příklad, silně opatrně konzervativní knihovny (závislosti) v systému jaksi nemusí sednout s tím nejnovějším desktopem (jeho verzí) jako nadstavbou a který navíc třeba není dostatečně předem proto i sem tam odladěný.

Co si ještě já pamatuji ale není to tak dlouho dávno, Minta teď zkoušet právě nebudu, tak byla potíž že to KDE dusil na 4 a potom ta 5-ka byla pořád o krok(-y) nějak pozadu s tím jak ty už novější verze KDE za pochodu odstraňovaly své chyby. Nepříjemné.
Jestli teď Mint 18.1 nabízí KDE 5.8 tak to je příjemné překvapení, protože na KDE Plasma 5.8.3 jedu s OpenSUSE Leap 42.2 a opravdu (zaťukávám to!) nemohu si stěžovat.
A to v porovnání právě s Xfce s kterým jsem byl velmi spokojený a také i v podání s Mintem. Subjektivně mám teď z KDE lepší pocit než s Cinnamonu, nehledě na to že pověst KDE jako žrouta paměti a s těžkou pro nepřehlednost nastavitelností už má vážné trhliny a je tedy neoprávněná.
Asi to ale bude jako to "každý chvilku tahá pilku", teď to je nějak a za 1/2 roku a s různými předělávkami a novotami to zase bude jinak. Hodnocení se budou měnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano linux (prikazovy radek) na server je v pohode, to bezi klidne 10 let bez zaseku, se Windows nechytaji. :-)
Ale jakmile se zacneme bavit o distribucich urcenych mimo jine nebo dokonce prevazne na desktop, tak to je jina kapitola a jasne, problemy obvykle nezpusobuje "linux" ale ta "naplavenina" na nem - graficke prostredi, spravce oken, systemd, ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Mint kazdy den na pracu (web developer) a nemam s nim ziadne problemy, sem tam nejaka drobnost, ale na to, ze je to free je to uplne super. Tu bude skor problem medzi stolickou a obrazovkou :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky jedu na Mintu (17 s Mate), momentální uptime 245 dní a bez problémů. Pro práci, pokud člověk nepotřebuje specializované programy co jsou jen pro windows, je to jasná volba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, jenze ja mam povolene komplet aktualizace. Musim rict, ze je to dobry napad na Mintu, ze maji aktualizace rozdelene do 3 skupin a muzes si vybrat prislusenstvi k jedne ze skupin:
1. nikdy nic neaktualizuj
2. aktualizuj jen ozkousene veci a jadro a ovladace moc nemen
3. atkualizuj vsechno okamzite

Jenomze mimo volbu 1, nikdy neudelas "uptime 245 dní", protoze po aktualizacich jadra a ovladacu je treba restartovat pocitac a po aktualizacich MATE je nutne restartovat aspon graficke prostredi.

Ale diky za prispevek, ted uz zase vic rozumim nektere chvale na Mint nebo i jina distra, kdyz se casto neaktualizuje, tak na linuxu se samo nic obvykle nerozbije a navic je linux odolny i proti rozbiti uzivatelem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to na webu Minu je i uvedeno. "Rozmyslete si jestli upgrade opravdu potřebujete, pokud vám všechno uspokojivě funguje." :-)

Já tedy jedu úmyslně na nejnovější verze na dvou kompech (tedy teď Mint 18.1 s Cinnamonem) včetně používání nejnovějších kernelů (které jsou Mintem obvykle nedoporučené z hlediska kompatibility) a zatím s tím žádný problém nebyl. Možná mám kliku a také nepotřebuji uptime v řádu měsícíců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem měl na Mintu 17 problém se čtyřkovýma jádrama - nešlapal mi pak virtualbox ;( Takže tady jedu na 3.19.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám povolený level 1 a 2. Vzhledem k postaršímu železu nemám důvod instalovat poslední jádra.

Navíc - je to pracovní stroj. Kdyby se mi rozbil, tak budu hodně sprostý, protože nikoho moc nezajímá že jsem nestihl termín protože jsem si rozdrbal comp ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uff... nepotesil si. Ale stale muzu doufat, ze debian edition mintu timhle postizena neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez mam skusenosti ako kolegovia. Mint mi prisiel uz oddavna ako jeden z najmenej zabugovanych Linuxov na Dektop/Laptop... Nemas nieco v neporiadku s tym PC na hranie? Skus si taky Zorin a uvidis, co su to bugy :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.