Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výsledky HEDT Cascade Lake-X Core i9-10900X se objevily v GeekBench

Nene, neudělali tu věc, že budou dělat názvy procesorů delší a delší?
No snad ví, že jsou zastropováni číslem 80196.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase bude na netu spousta cinknutych recenzi urcenych pro napaleni hracu, ve kterych budou tvrdit, jak uzasny vykon ve hrach to ma. Ne ze by teda nedelali fanousci AMD to same. Pritom naprosta vetsina her umi vyuzit maximalne 8 vlaken a dost casto se stale setkavame se hrama, ktere vyuziji tak 4 vlakna a zbytek procaku se flaka. Proste pro hrace PC her dneska upgrady procesoru vubec nedavaji smysl, kdo ma klidne i7 Ivy Bridge, furt to staci v pohode uzivit jakoukoli grafiku.
Ale jiste i u HEDT Intelu muzete zaroven pri hrani enkodovat video nebo pocitat astronomicke vypocty, jiste to je neco co mezi hraci bezne frci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nemáš tak úplně pravdu. Měl jsem přetočený SandyBridge (5GHz; oproti Ivy naprosto kosmetické změny) a ten rozdíl ve výkonu je patrný na první pohled. 4C8T je už prostě překonaný a moderní hry potřebují 8 plnotučných jader, ne nějaké intelí HT somráky.
typický příklad je Battlefield (a tím nemyslím "testování" naskriptovaného singlu)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

8 plnotučných jader? No, jsou moderní hry, které kupodivu víc než ty 4 jádra a čtyři vlákna nevyužijí. Souhlasím s tím že 4c/8t bych na hraní už nekupoval, ale taky bych nekupoval 8 jádro, které je zbytečné. Možná v jedné - dvou hrách s RTX2080Ti na FHD rozlišení, může být v benchmarcích poznatelný rozdíl mezi 6c a 8c, reálně ten rozdíl ale poznat nepůjde.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jo a procesor kupuješ podle toho co hraješ teď a ne, co budeš hrát třeba za 1/4 roku, půl roku, rok, že?
Máš opravdu imbecilní názor. Od tebe bych si nenechal postavit PC ani zadarmo intelYgente.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že váš jediný argument jsou urážky.

Nemám obavu že by 6c/12t nevystačilo ještě pár let, vývojáři musí vyvíjet pro to, co mají lidi dnes. To jsou 4c CPU které postupně nahrazují ty 6c. Tak jak tak, když si dnes někdo koupí midrange grafiku jako RX5700XT nebo 2070S, tak s 6c/12t bude dřív muset vyměnit tu grafiku než CPU.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No neviem… Dnes už aj blbý office dokáže využívať viacjadrový výkon, dokonca od istej doby vie office na prepočet vzorcov využiť aj grafickú kartu. Teraz sedím za i5 a oproti 3700X je to teda cítiť a to poriadne. To, že to nevedia hry, neznamená, že je rozumné kupovať 4/6 jadrový CPU. Ak sa LEN hráš a vieš, že nebudeš kupovať nové hry a tie hry sa neupdatnú, možno… ale to sa môže rýchlo zmeniť. Že sa najbližšie roky nebude tento trend v hrách meniť, na to vy som teda svoje prachy nevsadil. Zvlášť ak sú tu lacné viacjadrové Ryzeny a v konzolách dalšej generácie tie jadrá už budú. Osobne som zobral 3700X aj keď ten výkon pri 90% mojej činnosti nevyužijem. Tých 10% využitia PC mi ale za ten prípatok stojí a viem, že najbližšie roky žiadnny problém mať nebudem. Na tvojom mieste by som obavu mal. Zvlášť ak prídu ďalšie zraniteľnosti, ktorých zaplátanie zrazí výkon intel cpu ešte viac.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takové tabulky doma si moc lidí nepočítá. Popravdě většině domácnosti co má pc jen na net, kancelář a nějaké to editování fotek si vystačí s procesorem jako je i3. Co se týče hraní tak dlouho dobu jsme se zasekli na 4jadrech kvuli cenám co požadoval Intel. Vlastně do příchodu Ryzen jsem měl pretaktovane C2Q a neviděl důvod k upgradu. 775 měla dlouhý život a 10let jsem měl v hlavním pc jednu a tu samou desku. U ix řad to je pomalu co rok to nová deska pokud bych chtěl mít vždy aktuální procesor. Když se rozpocitali náklady na výkon navíc, tak to vycházelo docela draho. Před dvěma roky přišel ryzen. Nabídnu výkon, více jader a Intel vlastně doposud pořádně neodpověděl. Je sice fakt, že AMD rozjelo takovou modelovou ofenzivu, že nestačí kapacita chipu bios ale zatím je zpětná kompatibilita i s prvními deskami. Takže jde celkem rozumně upgradovat a díky tomu se budou 6ti a vicejadra šířit mezi lidi rychleji. Programátoři her na tohle budou jistě reagovat a řekl bych že takové hry teprve budou pomalu přicházet na trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to nasčíta, samotná úprava fotiek je činnosť, ktorá sa nerobí až tak často, zato prehlidanie archívu fotiek áno - a tam to viacjadro neskutočne zrýchľuje - paralelizovaľná dekompresia (za predpokladu, že je rýchly disk). Inak tiež si myslím, že sa to čoskoro zlomí aj v hrách, pretože tu už teraz je trh, ktorý je mega hladný po využití viacerých jadier.

BTW: mal som dlho socket 939 (Opteron 144) pasívne chladený, potom nejaké Core2Duo E8200 tuším, i5, teraz zas 3700X na X470 čipsete. i5 (4690) mám stále aj v práci, ale už by som radšej nejaký Ryzen aj tam :-) Často robím s veľkými archívmi a výpočtami na veľkých objemoch dát. Tam by som tie jadrá krásne využil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

By si sa velmi divil, jak core i3 uz dnes na bezne veci nestaci. Staci stiahnut 40Mpx RAW z telefonu a pokusit sa ho otvorit v nejakom editore... Mozes na kavicku a cigo. Nehovoriac o browsery, v ktorom mas napr. ako ja bezne pospustanych 15-40 tabov, ktore tam ale opravdu nie su uplne nahodou a zbytocne. Tam to chudacik uz vobec nedava.. A to ani nebudem spominat Adobe Premiere ci Resolve, ktory som sa pre istotu ani neodvazil na tomto PC spustit... Pri dnesnych nadacnych cenach CPU, by som pod 8 jadro urcite nesiel. A myslim, ze mnoho ludi bude suhlasit. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tě zklamu. I3 desktop, 8gb ram, 24" lcd jsem pořídil mámě s tím, že tam půjde i5 když nebude stačit. A na běžné užití to opravdu stačí a zvládá to plynule. Řekl bych, že máš zkreslené představy o běžném užití. Běžný uživatel nikdy nebude editovat 40mpix raw. Už jen protože fotí na telefonu s menším rozlišením a do .jpg. Ti nebudou dávat 20k za mobil. Editace je víceméně jen úprava ořezu, případně jas a kontrast. S rawy si hrají nadšenci do fotografie, kteří zase nefoti na mobilu a nevahaji do svého koníčku investovat. Tedy mají pc s lepším monitorem, silnějším procesorem a více ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z polovice si uhadol, ano predstav si, opravdu fotim telefonom, pretoze cestujem po svete a nehodlam vsade tahat 1kg zataz na krku. Fotky, ktore produkujem 90% ludi nepozna, ze pochadzaju z mobilu. I tak dokaze fotit za dobrych svetelnych podmienok Mate 20 Pro. Taky fotim s Mavic 2 Pro a vzdy zasadne do RAW, takze co subor, to 40MB v jeho pripade. RAW opravdu nestaci iba orezat, takze u i3 mi dochadza trpezlivost. 4k 10bit DLOG 100Mbit zaznamy spracovat na takom PC ani nejdu, nestiha to ani nahlady.. Chapem, ze na nejaky Fejsbucik a YT taky PC asi staci, ale i ja sa stale povazujem za amaterskeho hobby fotografa/filmara a od PC pozadujem iba amatersky zaklad - internet, spracovanie fotiek a videa. Preto sa dostavame k tomu, co som uz napisal, ze pri tych vypredajovych cenach, dnes opravdu nema zmysel kupovat menej, ako 8 jadier. Ak ten PC chceme aj nejak rozumne pouzivat. A kto to ma na pesnicku zo Spotify a precitanie clanku z iDnes, tak takemu staci aj tablet za 2k.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To pc jsem koupil jako vyřazené kancelářské za 1200kc. A nahrazuje starší c2d notebook. Na pár let je zase klid. Na moje focení telefon nestačí (rychle se pohybující a vzdálené předměty, zhoršené světelné podmínky) a tak sebou tahám batoh s Dslr, kolekci mých oblíbených objektivů a malej 12" book přes který, ze zahraničí hrnu fotky na můj NAS doma. Takže těch kg mám na zádech o trochu víc. A neměnil bych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to o preferenciách a užívateľskom komforte. Ak ukazuješ fotky návšteve a listuješ archívom, funguje to určiter OK aj na tom i3. Ale ak tam je vyšší výkon CPU a rýchly disk, to rolovanie okna s náhľadmi je takmer okamžité. Prednačítanie celého adresára a takmer okamžitá dekompresia neskutočne spríjemňuje tieto často opakované činnosti. A o tom to je.

Aj vo firemnom sektore kde sa používa vpodstate len office, e-mail a internet je úplná paráda ak ideš plnohodnotne a rýchlo na komplet kryptovanom filesystéme a ani o tom nevieš, pretože tie jadrá a výkon tam presne na tieto potrebu sú. Aj keď user len patlá nejaké texty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešili jsme jaký výkon staí běžnému uživateli. Tam dobře taktovaná i3 s 8gb ram bude ještě pár let stačit a nemají důvod k upgradu. Jak se pracuje na slušném PC vím. Moje sestava je Ryzen 1600 3,8ghz, 32gb DDR4 3200, Vega 56 Strix 8G, 512gb NVME SSD pro více OS, 1TB SSD pro hry , 1tb hdd pro starší hry, 4tb hdd na data + NAS. V práci mám Xeon E5-1650 16gb ram, Quadro 2000 1GB. Pracuju v CAD. Procesor moc nevytížím tak do 20%. Malo paměti grafiky je pro me nejvetší problém. Ta je furt plná a při překročení limitu (kdyz otevřu velkou sestavu) tak to má tendenci padat. A vyměnit za lepší nejde protože pak už by to nebyla certifikovaná a stabilní sestava pro náš CAD SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy je dobré mít dvě (nebo 4) extra jádra, kam odložit OS a ostatní bordel stranou. Taky ne všechno jde rozdělin na více vláken. Battlefield 5 dokáže vytížit minimálně 6 jader naplno. Rozhodně bych neřekl, že upgrade CPU jsou vyhozené peníze (samozřejmě záleží na kontextu). Posun reálného herního výkonu mezi 2. a 8. generací na stejné frekvenci se pohybuje okolo 33%, a to není málo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sandy je už hodno vyměnit a Ivy i když o dost lepší než Sandy může být vhodné vyměnit taky. Haswell je na tom poměrně dobře, ale brzdí ho paměti, 4790k v defaultu je na tom podobně jako Ryzeny 2xxx. Ti co mají Skylake nebo KabyLake i7 důvod k upgradu určitě moc velký nemají. Majitelé ale nesměli šetřit a museli kupovat i7, některé nové hry už ty vlákna navíc ocení a i když to třeba nepřidá výkon, tak to pomůže konzistentním průběhům, což je důležitější než nějaké AVG FPS. Dnes bych pro hraní her rozhodně doporučil 6c/12t procesor a pokud člověk nekupuje high end grafiku nebo s high endem cílí na vyšší rozlišení, tak klidně stačí R5 2600 s excelentním poměrem cena/výkon. R5 3600 se vyplatí jen pro ty high end grafiku a vyšší FPS na nižším rozlišení.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=VDo-j00vUtw

Tady je video srovnávající 2600k, 3770k, 4790k a 6700k, vše ve stocku. Haswell odskakuje Sandy a Ivy Bridge a Haswella zas zabíjí Skylake, kde do toho zasahují i výrazně rychlejší paměti.

Ale je to test na starších hrách, takže to neukazuje rozdíly na aktuálnějších titulech, kde to bude pro starší CPU smutnější pohádka.

https://www.youtube.com/watch?v=7uhXkVI64I8

Tady je 2600k, 4790k, 7700k a 9700k chybí bohužel ten Ivy... nicméně je to ob generační skok a jde vidět co v moderních hrách zvládají moderní CPU. Třeba v AC.Odyssey je 9700k rychlejší o 69% než 2600k. Nicméně tady byly ty procesory přetaktované na 4.5GHz a 9700k na 5GHz. TO jsou reálné OC pro dané CPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si dal tu práci a videa jsem shlédnul. V podstatě vidím úřadovat jenom vyšší frekvenci a akčnější boost. Pokud dáš Sandy na 4,5-5GHz o nic zásadního nepřicházíš JENŽE... třeba takový battlefield 3 už dokázal V MULTIPLAYERU silně zatápět i5-2500K na 4,5GHz kde bylo CPU takřka neustále na 90-100%. A to už není bambúča.
Pak ještě záleží, jáká FPS očekáváš. Dokážu si představit, že si někdo pořídil Sandy, za ty léta vyměnil grafiku, koupil monitor s vyšším rozlišením navrch třeba s GSync/FreeSync a ty nároky na FPS zůstaly stejné. Nároky na CPU tedy téměř nestouply. Nároky na grafickou násobně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V prvním videu jde o stock, žádné taktování ale výběr her je dost neauktuální. Druhé video i s OC ukazuje dost zásadní propad starších generací proti novým, byť s nejsilnější grafikou na trhu. Jinak ty starší CPU jsou tam taky docela dost vytížené a vlastně i ta 9700k protože má pořád jen 8 vláken, byť na plnohodnotných jádrech.

Ale ano, záleží co člověk očekává a co hraje. Kdybych nechtěl vyšší single thread výkon pro letecké simulátory, byl bych dnes stále spokojený s 4790k (8700k stock = 30% výkonu navíc, po OC 50%), kterou jsem kupoval 2015. Kdežto grafický výkon jsem přidával. Začal jsem s GTX960 (tehdy na FSX stačila, ale s přechodem na P3D ne), GTX970, GTX980 a tady jsem se vrátil i k nějakému tomu PC hraní, ale výkon to nemělo a neměla ho následně vyšlá 980Ti, až GTX1080, nabídla slušný výkon pro FHD, ale po dobu tří let co jsem ji měl se nároky zvyšovaly, teď 2070S, výkon na FHD dobrý jako s 1080Ti ale s přidanou hodnotu v RTX.

Souhlasím s tím že grafický výkon je potřeba víc a víc, píšu to výše, s 6c/12t CPU jako i7-8700, R5 2600 a R5 3600 člověk vydrží daleko déle než s grafikou pokud právě nemá RTX2080Ti.

Pár nových her se nebálo přitvrdit grafické nároky a je to dobře, díky tomu se budou prodávat silnější grafiky a tím bude více vývojářů ochotno přitvrdit v nárocích u svých her. Pokud nároky zůstaneme kde jsme byli před 4-5 lety (GTA V, Witcher 3, etc), a každému bude stačit nějaký Polaris nebo nižší řady GTX karet, tak se nikam neposuneme.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasny, pro lidi co maji Skylake, Kaby Lake v provedeni Core i7 je upgrade procesoru uplny nesmysl. Pro lidi, co maji neco nizsiho starsiho je to casto o tom, ze si neco noveho koupit chteji uz pro svoji radost z toho noveho vykonejsiho a ze si az tolik nepolespi je nezajima. Nebo to taky muze byt o tom, ze jim odejde deska a musi jit do noveho PC.
Chapu to, ale sam verim, ze mi Haswell + Skylake budou stacit jeste dlouho. :-)

Jinak dneska, kdyz budu kupovat PC na hry, tak RyZen 3600, RyZen 3600X a nebo potom i Core i7-9700KF jsou hodne zajimave procesory co do vykonu na hry a ceny a jiste vydrzi dalsi spoustu let, protoze jak jiz jsem psal, vykon procesoru utekl vykonu grafik a teda bottleneck je spis v nedostacujici grafice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hm.. kde udělali soudruzi z Intelu chybu, že ten test vychází tak blbě?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud opravili aspoň některé bezp. díry na úrovni HW, tak je to pořád posun k lepšímu. Ale to se ještě uvidí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduchý. Nepoužili k testování ten jejich Sysmark v nejnovější verzi, kde by byly "opraveny nalezené chyby a vylepšeno UI".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sysmark použít nemůžou, páč při tom, jak zohledňuje počet jader, by jim tenhle HEDT rozsekal procák z vlastní stáje s poloviční cenovkou :D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Záznam z výkonnostního testu v databázi GeekBench neukazuje v průměru žádný relevantní výkonnostní posun oproti předchůdci:"

U Intelu celkem běžná praxe za poslední roky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Výše jsem postoval tohle https://www.youtube.com/watch?v=7uhXkVI64I8 já tam výkonnostní posun vidím a docela velký

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jj, hlavně ve frekvenci, kdyby to běželo na stejné frekvenci, tak jsme na jednotkách procent, takže architektonicky změny nula nula nic, takže si Intel strč víš kam.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A koho zajímají takty? Takt sám o sobě nic neznamená. Zajímavé je srovnání stock výkonu, nebo výkonu po nějakém reálném OC, to to video ukazuje a výše jsem postoval ještě jedno - https://www.youtube.com/watch?v=VDo-j00vUtw které ale není tak aktuální a všechna CPU běží stock. Zákazníka zajímá to, zda dostane výkon navíc a to dostává.

Pro mě třeba skok z 4790k@4.6 na 8700k@stock znamenal 30% výkonu a 8700k@5GHz 50% výkonu. 8700k má o 50% vláken navíc, takže si můžeme říct že to je vyšším počtem jader, ale aplikace nevyužije pořádně ani 4 jádra, průměrná zátěž 8700k v CPU nejintezivnějších scénářích je v průměru 25% - https://www.youtube.com/watch?v=7clF0eR893w s 4790k bych se nedostal ani na 30FPS

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajima ten tvuj simulator? Tebe a jeste...
Horsi priklad se snad ani neda najit. Vzdycky budou existovat vyjimky, to ale neznamena, ze ma byt vyjimka uvadena jako pravidlo trololo..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

LOL. spotřeba CPU 50W při 5GHz. Tak to lítání je programátorskej skvost. To jede s odřenýma ušima 4 jádro. Tak to pak chápu ty tvoje výlevy. To fakt jede jen v OGL?
Opravuji: Píšeš to tam sám. Hele, to je prostě smůla. Máš leteckej simulátor, kterej dělaj hrozný břídilové ale máš ten simulátor rád. Nic nenaděláš. Tohle se dokonalá ukázka, že DX12/Vulkan byl potřeba jak sůl. Ten simulátor generuje takovejch drawcalls že se z toho po**re každý CPU.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, rozdíly tam jsou. Dělají je mimo boost i nové instrukce AVX, AVX2 také DDR4 která dělá v některých hrách dost. Celkově se ta platforma zrychlila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to co hovoril forrest norrod, rok za rokom iba inkrementalizmus; a velke ceny !
a s bezpecnostnymi dierami situacia je este horsia :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude ta kosmetika tím, že podle screenshotu to běží na stejné, respektive, nižší, frekvenci než 9900X ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou cenou to taky nevypadá nic moc:
Tohle je z guru3d a jestli bude Intel pokračovat v cenách viz níže tak bude 10 jádro za 25k.

SKU Cores /
Threads Clock /
turbo (max) 1T Turbo TDP USD
Core i9-10980XE 18/36? TBA TBA TBA TBA
Core i9-9980XE 18/36 3.0 / 4.4 GHz 4.5 GHz 165 W $ 1,979
Core i9-9960X 16/32 3.1 / 4.4 GHz 4.5 GHz 165 W $ 1,684
Core i9-10940X 14/28? TBA TBA TBA TBA
Core i9-9940X 14/28 3.3 / 4.4 GHz 4.5 GHz 165 W $ 1,387
Core i9-10920X 12/24? TBA TBA TBA TBA
Core i9-9920X 12/24 3.5 / 4.4 GHz 4.5 GHz 165 W $ 1,189
Core i9-10900X 10/20 3.7 / 4.6 GHz 4.7 GHz 165 W TBA
Core i9-9900X 10/20 3.5 / 4.4 GHz 4.5 GHz 165 W $ 989
Core i9-9820X 10/20 3.3 / 4.1 GHz 4.2 GHz 165W $ 889
Core i7-9800X 8.16 3.8 / 4.4 GHz 4.5 GHz 165 W $ 589

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pockam na Intel Core i9 99999X, samozrejme ctyrjaderny na 10nm+++++ v provedeni ULV, ty debilove ani nevedi udelat nove znaceni, oznacit procesor 5 cislem je fakt ukazka chore hlavy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak těmhle zprávám o nových srandovních procesorech od intela se člověk může akorát smát :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.