Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výtěžnost 7nm procesu Intelu má roční skluz, společnost oznámila půlroční odklad

Aktuální fotka toho pána na obrázku řekne asi více...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem prilis konspirovat, ale je mozne, ze sucasne "problemy" Intelu su vymyslene. Trh s PC je podla mna presyteny. Iste ze stale bude existovat velka skupina ludi, ktora casto upgraduje, resp. kupuje nove ntb atd., ale uz to nie je o tom ze "prazdny trh" ako v 80/90tych rokoch.
Na bezne veci - internet, office, a dokonca aj hry, mne napr. staci PC z 2013. Chod beznej firmy takisto v pohode pokryju servre z tej doby. A na AI (nie nejake pokusy, ale aby sa s tym dalo rozumne komunikovat) je dnesny vykon zufalo slaby. Takze vznika trhova diera - uhorkova PC sezona. To co trh chce, vie Intel pokryt aj 14/10nm, a este mu rastu trzby. Kludne sa mohli s AMD oligopolne dohodnut, ze my vam teraz posunieme nejake technologie - a vy rozsirite predaje co to da, ale hlavne... aby sa do PC trhu nedostala skutocna konkurencia - Cina.
Nejak sa mi nezda, ze to co robi TSMC s US technologiami by nezvladli aj v Inteli.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsou naprosté bláboly.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To je slabé slovo....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hele nevim jake jsou prodeje desktopu/latopu pro bezne uzivatele a bezne kancelare, ale i tak se domnivam, ze tech prodeju neni uplne malo. Jenze serverovy trh roste (ted to covid-19 sice trochu srazil, ale i tak). Kdyby byla pravda to co rikas ty tak takhle tragicky vypada jen desktop/laptop segment, ale ne segmety trhu kam strakaji Xeony.... Xeony par let zpatky naprosto dominovali, vetsina spolecnosti ani nic s AMD Opterony nenabizela. Ted Xeony pomalu, ale jiste ztraci svoji konkurenceschopnost a cim dele tohle obdobi potrva tim pro Intel hur - jak vyrobci tak zakaznici si zvykaji na to, ze je v serveru/workstationu CPU od AMD. Intel by fakt neriskoval ztratu dominance v segmentu trhu s nejvetsi marzi a vyhlidkou velkeho rustu i do budocna, kdyby nemusel a mel co nabidnout.

"Nejak sa mi nezda, ze to co robi TSMC s US technologiami by nezvladli aj v Inteli." Tohle je hodne nesmysla uvaha, proc vsichni lide nemaluji jako Rembrant, Leonard da Vinci, Michelangelo? Vzdyt stetce, barvy i platno si muzou koupit stejne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

když se jedna o OEM trh, které to celé táhne, tak tam je aktuální útlum jen díky COVIDu, ale velké organizace obměňují HW celkem pravidelně a) zvyšuje to produktivitu b) dá se to postupně odepisovat ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale i některé koporáty začali prodlužovat interval výměny hw a vám vymění notebook až po 4,5 letech, třeba. Kromě baterky tak v tom není žádný rozdíl jestli mám notebook 3 roky nebo 4,5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A na AI (nie nejake pokusy, ale aby sa s tym dalo rozumne komunikovat)

Co jsou "pokusy" a "rozumne komunikovat" ? jako AI na urovni cloveka ? jo na tohle si pockame (pravdepodobne i >10 let)

> ... je dnesny vykon zufalo slaby. Takze vznika trhova diera - uhorkova PC sezona

Non sequitur. Z toho ze nemame AI na urovni cloveka si vyvodil ze vsechno AI je k nicemu ? prozradim ti tajemstvi: neni. Kupodivu veci jako rozpoznavani obliceje maji sve vyuziti.

Ale hlavni duvod je ten, co uz nekdo napsal - firmy meni desktopy/laptopy pravidelne, a servery sice nepravidelne ale take. A cloud nakupuje ve velkem kontinualne. Takze zadna uhorkova sezona se nekona.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nehovorim ze vsetko AI je k nicomu. Hovorim ze v situacii ked su k dispozicii sice relativne vykonne AI akceleratory a nejake kniznice (ale nie finalne produkty), tak si to kupi zopar kutilov a firiem, ale nie masovy trh. Masovy trh si AI zacne kupovat, ked budu roboty, ktorym sa povie "poupratuj a urob mi pizzu" a on poupratuje a upecie pizzu. Na to ludsku inteligenciu netreba, zato ovela silnejsi hardware ako je dnes, ano.
Co sa tyka tej obmeny vo firmach - ano, ale ani firma si nebude kupovat nieco co nepotrebuje. Cize je tam dopyt, ale nie taky ako v 90/00 rokoch, kedy progres v technologiach naozaj bolo citit.
Netrvam na tej mojej "konspiracnej myslienke", ale pripady oligopolov za ucelom vytlacenia skutocnej konkurencie urcite existuju. Neviem ci som spravne zachytil, ze marze su tak 40% - je mozne ze so skutocnou konkurenciou by rapidne klesli.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma pizza a vysledek poupratoviana stat za to, tak to lidskou inteligenci potrebujete.

Uz vidim tu primitivni AI, jak rozhoduje, kam patri ponozka, nebo kalhotky pod gaucem.

Ja bych byl rad i za nejaky roboticky vysavac, ktery vy kazdou vetsi vec typu kosticky Lega umel polozit na misku na sobe, nebo do nejake vyhrazene krabice, abu si to pak clovek protridil. A ne aby se na ni zasekl a skoncil - idealne pod posteli, kde ho pak clovek musi slozite vystouchavat ven tyci od smetaku.
A taky aby si poradil s volne lozenymi kabely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tu psal dříve, ale pro Intel by teď asi bylo nejlepší licencovat si 7nm proces TSMC. Je to dobře fungující proces v dobrou výtěžností a je možné se z něho odpíchnout dále. Protože Intel má zjevně ve vývoji výrobních procesů velký a chronický problém. Začalo to už u 14nm (i když v té době se zasekli všichni, i TSMC), ten se jim ale ještě podařilo nakonec dobře vyladit. Ovšem problémy se přelévají dále a přijde mi bláhové domnívat se, že když nefunguje 10nm proces, tak najednou bude fungovat 7nm, který z něj určitě aspoň částečně vychází.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Smysl by to dávalo. Intel má továrny, zařízení i lidi, ale nemá funkční procesy. Jenže TSMC nebude asi chtít, přestože by si mohla nastavit tučné všimné (výhodné licenční poplatky). Navíc stávající N7 a N7P asi mají lepší denzitu než Intelí 10+/10++ procesy, které jsou po všech optimalizacích blíže 12 nm než původním 10 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne. TSMC ma prakticky monopol (Samsung je taky v sr*ckach), muzou si diktovat ceny, a nemusi nikomu nic licencovat. I kdyz IMO to v nejakem bode udelaji - az si budou jisti, ze maji dostatecny naskok ve vyvoji dalsi generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, Intel by se musel řádně plácnout přes kapsu, navíc by zavádění trvalo minimálně rok, takže v té době už by TSMC nabízelo 5nm. A dále, Intel a TSMC vlastně nejsou konkurenti. Intel zakázkovou výrobu pro jiné nedělá, nabízel to jenom chvíli, TSMC zase nedělá nic jiného. Ano, přišli by o zakázky, které jim teď Intel plánuje zadat, na druhou stranu zájemců mají dost, a těch pár miliard plus třeba nějaké drobné za každý vyrobený produkt by se jim určitě hodily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyspělé korporátní řízení se tomu dneska říká. Cokoliv dodávat je zbytečné.
Na druhou stranu, Intel procesory jsou jednoznačně nejvyspělejší v "zabezpečení uživatelů", jelikož přes Intel ME "všechny chrání" NSA. Přes ten tajný Minix 3 like systém, který na tom parazitně jede, vidí úplně všechno. Což je IMHO jeden z hlavních důvodů, proč nástup Ryzen/EPYC procesorů v korporátní sféře je tak "odmítaný a zpožděný".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aaah, konspirace :-)
Vlivem NSA se tezko muzete zaklinat, treba takove Lenovo (Cinani) je ma na haku. Ja spis za vecmi vidim neschopnost nebo neznalost, ta je radove cetnejsi nez zly umysl. Takze pro mne je za pomalym nastupem AMD vyrobku ve firemni sfere neznalost tech, co rozhoduji (vysoky management), kombinovana s minimalni nabidkou ze strany velkych vyrobcu. Vzhledem k dobam vyvoje hardware (desky, sasi, atd.), casu na vydani rozhodnuti ("OK, tak to AMD budeme teda prodavat") a vzniku dostatecneho tlaku od spotrebitelu, aby se rozhodnuti vubec vydalo, je trilete zpozdeni ve firemni sfere naprosto pochopitelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel Share Prices Take Dive Downward - A share of AMD is now More Expensive Than Intel
https://www.guru3d.com/news-story/intel-share-prices-take-dive-downward-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj. Pred peti lety by se tomuhle vsichni smali :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vsichni ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dvě akciovky obchodované na burze. Jedna má jednu akcii, druhá 10, cena akcie obou firem je stejná, třeba 10. Tzn. jedna akciovka má na na burze hodnotu 10, druhá 100, přitom cena za akcii je identická

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vidíte tu, že by někdo tvrdil že AMD předstihlo Intel v tržní kapitalizaci?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by to uz vymenit ty stejne 'smejici se zuby' za jine ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se Intel-u zeptal na pripravovany 5nm proces :-), obdobi mezi 2027 - 2029?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.