Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výtěžnost GDDR4 je velmi vysoká

By mě zajímalo proč se jim říka DDR4 když jsou to QDR. Asi aby v tom neměli zákazníci a investoři guláš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože by to nabořilo značení a působilo nedůvěryhodně (kdybys napsal do specifikací, že fyzická frekvence je 500MHz QDR, tak by na to dost lidí koukalo divně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panove, jste si jisti, ze DDR4 = QDR? ja ne. podle me jsou to DDR 4 generace, proste jine napajeni, rychlosti atd. mam dojem, ze technologicky jsou to stale DDR, i proto se pri udavani efektivni frekvence nasobi skutecna jen 2x ;-) Pletu se?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GDDR4 (Graphics Double Data Rate, version 4)
http://en.wikipedia.org/wiki/GDDR4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naborilo znaceni .... kdyz prisly prve DDR, tak to taky naborilo znaceni. Taky nechapu, proc tomu nerikaji QDR.

Ale je to vubec QDR? V clanku o DDR4 je napsano: 1100 MHz - efektivně 2,2 GHz, takze to je asi porad DDR .... kouknu do wikipedie.

Hmmm to jsem si pomoh:" DDR4 is intended to achieve speeds as high as 1.4 GHz (2.8 GHz effective)." - Takze z toho plyne DDR. A dale:"the new GDDR-4 protocol now expand the chip I/O buffer up to 8-bit per two cycles, allowing for greater sustained bandwidth during the burst transmission, but at expense of significantly increased CL latency ...".

Ted koukam na definici QDR a to je opravdu neco jineho - ta ma oddelene kanaly na cteni a zapis dat(takze lze soucasne cist i zapisovat) a tedy vyzaduje i zdvounasobit pocwt datovych vodicu - to je drahe a tak se to nepouziva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podstatné je "...and half-clocked DRAM cells, compared to GDDR-3"

nebo:

"The core of a GDDR4 DRAM is clocked at half the rate compared to a GDDR3 DRAM of the same effective frequency. To achieve that the DRAM deals with double the number of bits on its I/O pins for each cycle of operation, up to 8 bits from 4. That reduction in core DRAM frequency allows a GDDR4 device to run with a lower operating voltage (1.5V nominal, down from 1.8V) compared to a GDDR3 device of the same effective frequency, leading to lower power consumption electrically."

http://www.beyond3d.com/reviews/ati/x1950xtx/index.php?p=02

Tzn. s fyzickou frekvencí stejnou jako GDDR3 má teoreticky až 2 vyšší datovou propustnost. Oproti SDR je tedy datová propustnost čtyřnásobná. V podstatě je jedno, jak tomu budeme říkat, podstatné je, že při stejné datové propustnosti je fyzická frekvence oproti dosavadním GDDR3 poloviční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.