Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Využití magnetické pásky v IT dnes slaví 60. výročí

A proto Microsoft backup od Windows 2008 nahoru jiz na pasky zalohovat neumi... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to mě taky hustokrutě nakrklo. V tomhle má ovšem imho prsty "zálohovací lobby" (NTBackup byl zadarmo příliš dobrej ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zálohovací lobby" :D Možná by měli být aktivnější i v segmentu běžných uživatelů, spousta lidí by přestala přicházet o data :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrkni se, jaká je běžná cena softwaru schopného zálohovat na pásky. Žádná láce to tedy není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to me taky nastvalo. Ale nastesti se objevily nove pasky LTO-5, kapacita 1.5TB, kde muzete udelat formatovani filesystemem LTFS - pak je kapacita 1.43TB a jde na to normalne zapisovat jako na disk, takze lze pouzit i tu zpotvoreninu z w2008. A ve druhe polovine roku se maji objevit LTO-6, co umi 3.2TB (a samozrejme i LTFS filesystem). Pouzivam 24 paskovou knihovnu od Tangberg Data, s jednou paskovou jednotkou (jdou tam dat 2) to vyslo asi na 150kKc. A paska stoji asi 1500-1800. Vyhoda toho LTO paskoveho systemu je v tom, ze to je jednu generaci zpet kompatibilni na zapis a dve generace na cteni. A nova verze se objevi zhruba kazde 2 roky. Velikost pasek je stejna (kazeta).
Funguje to tak, ze LTO-5 (a budouci LTO-6) maji jednu specialni stopu na zaznam struktury filesystemu. Ten je BTW v XML, a otevrene ovladace jsou na vsechny platformy. Delaji to jako SAS nebo FC.
S dnesni ponekud fatalni spolehlivosti disku (hlavne vetsich kapacit) to bez pasek fakt nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, 150 klacků ... fakt nadoma nic moc ;) DATku na 40 GB jsem si ještě dovolit domu mohl, tohle už ne ;). Ale zase pásku, se kterou bych mohl pracovat jako s běžným diskem, tu bych si rád osahal :). Nemá to trošku velkej seek? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi davno som mal taky sw Seagate Direct Tape Access, ktory vytvoril z paskovej mechaniky logicky disk (fungovalo to aj s DAT mechanikami), tusim to bolo iba pod Windows 95/98..

Sekvencne kopirovanie bolo v pohode, ale ked si dal kopirovat z pasky subor na konci, tak si sa nacakal :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak po tomhle programu jsem se svého času celkem dost sháněl, marně. Byl jsem zvědav, jak by to třeba se staršími páskovými jednotkami fungovalo, kdybych z toho chtěl přehrávat film nebo zvuk (což je z větší části sekvenční záležitost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prehravanie filmu alebo zvuku z wav suborov bolo bez problemov, len si nesmel pouzit seek pocas prehravania.. to si sa potom nacakal, kym sa mechanika doprevijala..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju, že je to tím, že v roce 2007 (snad se nepletu) Microsoft uvedl Data Protection Manager, který zapisovat na pásky umí, a vesele si ho za velké peníze prodává :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevylučuje mou domněnku o zálohovací lobby. Však sem Microsoft může nakrásně taky patřit, mohl být klidně zbytkem zálohovací lobby přesvědčen, aby netrhal partu.

Ono nemůže být zase tak těžké zprogramovat soft, který umí zálohovat na pásky. Platí se vlastně jen za to, že to zajišťuje cenná data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj - ještě dodnes si pamatuji tyto srkající obludy v PVT (samozřejmě v ruském EC provedení totálně lohnutém od IBM) ... moc pěkné mašinky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zažil až éru ukládání na kazetové pásky u ZX Spectra. Dodnes ty programy po více jak 20 letech na 100% nahrávám. CHci vidět ty vaše SSD co za data tam bude po 20 letech poškozených... stačilo mě jak jsem před lety vyhoazoval USB flash disk co permanentně ničil data... vaše flash technologie.. leda chuj... Magnetický záznam se vám hluboce směje!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosimte prepis si na zacatku magnetickyho pasku par kb dat at je nejaka sranda ;-) a taky mi pak dokaz ze je alespon 1% sance ze je budes za 20 let potrebovat. Ja a moje SSD Vertex 2 se hluboce smejeme Tobe :-).

A nerikej Vase flash technologie vzhledem k tomu ze jsi dokazal napsat tento komentar tak ji taky velmi aktivni pouzivas a myslim zeby jsi nechtel misto RAM svuj magneticky pasek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, tos tedy s těmi páskami poněkud zaspal. I u osmibitů se poslední roky používají převážně Compact Flash a SD karty :-)

I když fakt je, že méně hustý záznam je obecně méně náchylný k selhání (5 1/4" DD diskety versus 3 1/2" HD, CD média versu DVD ... v kameni tesané runy versus tisk na papíře :-P) ... ale tak nějak se to těžko skladuje, když je potřeba uložit více dat a přistupovat k nim (v případě pásek i jinak než sekvenčně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to jako dnes, kdy ještě neznalý a totálně zelený se svou 286 jsem se pokoušel formátovat DD 51/4 na 1,2 M a už už chtěl jít celou krabičku reklamovat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.