Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V únoru jsme vám doporučili koupit DDR4. Na 32GB byste ušetřili ~1500 Kč

A duvod mit 32GB RAM?

A nepiste mi tu vsichni, ze modelujete cely dny v 3D Studiu. :-)

Ja mam na domacim PC 2x4GB a maximalne az ceny zase klesnou, tak poridim jeste jednou 2x4GB do budoucna. Vic jak 16GB nebudu jeste dlouho potrebovat.

---

Naopak potesujici zpravy prichazi od Hynixu a Samsungu, kteri navysuji vyrobu pameti pro SSD a ty by mohly zacit casem klesat. To je o mnoho dulezitejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V okamžiku, kdy nechceš swapovat a na počítači i něco děláš, je už 16 GB těsných. Stačí mít otevřený Photoshop, RAW converter na fotky a Chrome a >10 GB je v tahu. Před časem jsem používal 6GB ramdisk, ale i ten jsem musel zmenšit, protože docházela paměť.

Nemůžeš to brát ve stylu „podle sebe soudím tebe“.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nepouzivej Chrome a hned bude pameti dost. :-)

Ja mam ted aktualne spustenej Vivaldi - 5 panelu, nejaky sluzby na pozadi a jednu starsi 3D hru a mam 6GB RAM obsazeno. Photoshop pouzivam taky, ale zase u nej nemam zaroven spustenou zadnou hru.

Proste jak rikam 8GB sice dnes na bezne vyuziti na tesno, ale da se to, kdo ma 16GB, je tezce za vodou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„podle sebe soudím tebe“ :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> kdo ma 16GB, je tezce za vodou.

Na nejake hry nebo browsovani jo, ale na (nektere druhy) praci je 16GB dnes temer nepouzitelne. Jedna z nich je vyvoj softwaru (alespon v nekterych jazycich).

Ja mam pracovni komp Ryzen + 32G ram a nemam pocit ze bych byl "tezce za vodou". 32G ram na 16 logickych jader znamena 2G ram / jadro. Pustim si paralelni kompilaci vetsiho C++ projektu, kompilator sam bezne sezere ~1G ram, linker zavisi od options ale uz sem ho videl sezrat 10+ giga (debug build). Staci ze se pusti 2-3 linkery najednou a s 16G ram bych byl v pr.... uz jsem to zazil na jine masine. Poustim paralelne testy, opet to same, chce to pamet a vic pameti. Dle me zkusenosti, 2G / jadro je minimum pokud chce clovek programovat, vyuzivat procak naplno a nervat si vlasy - a ja si 16 logickych jader nekupoval abych pouzival tri :)

(cirou nahodou je taky tohle duvod, proc povazuji vetsinu ARM boardiku nepouzitelnych na vyvoj softwaru. Jako 4-8mi jadro je fajn, ze jsou pomale by mi az tak nevadilo, ale kdyz k tomu hodi 2G ram, pak je to dobre akorat na androidi patlani..)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S jakou RAM se dobře programovalo před rokem 2010? Nemají ty kompilátory čím dál větší režii?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mozna maji. Ale taky nam ty projekty rostou do obludnych rozmeru a mame cim dal vic jader, kdy na kazdy jadro idealne bezi jedna instance compileru...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Záleželo na dalších okolnostech, mimo jiné i na velikosti a složitosti projektu a podmínkách použití. I dnes se musím zabývat úsporou paměti, protože nepíšu software pro osobní počítač, nebo severy, ale jsem úzce svázán s hardware (embedded), na kterém to jednou poběží. Update pro 25 let staré systémy (např.: řídící obvody přečerpávací stanice při větrné farmě) se píše jinak, než systém řízení a naklápění lopatek turbíny.

Nepočítám-li notebook, od roku 2005 jsem neměl pod 4GB (s939), s vydáním C2Q 8GB a na 24GB jsem přecházel s nákupem i7-950. Fotky a panoramata už něco ukousnou. Core i7-4930k jsem kupoval rovnou s 32GB RAM a budoucí upgrade, bude-li objektivní motivace, rovnou s 64GB a jestli to bude AM44, nebo LGA2066, to ukáže až čas. Zatím mi i7-4930k celkem stačí, Asus P9X79-E WS nečiní problém ani Intel 750 a místo pro dalších 32GB ve slotek je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako Ramdisk je super Primo Ramdisk, který obsadí pouze tolik paměti, kolik skutečně potřebuje pro data na něm uložená. Takže s 16GB klidně můžu mít 10GB ramdisk - vejdou se mi na něj 2 rozbalená DVD - a přitom přitom mohou aplikace využívat prakticky veškeré instalované paměti. Blbé je akorát to, že není zadarmo, ale na TBP je k dispozici oprava .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To čo sú za debilné argumenty? Akože pracujete s Photoshopom, RAW converterom a popri tom ešte pozeráte web s Chrome? Vás by som teda nechcel platiť ako grafika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Space Engineers commit 13GB jak nic, GTAV commit 9GB jak nic, Kingdom Come commit 12GB jak nic, prohlížeč 3GB jak nic, a tak bych mohl pokračovat celý den. Idle commit je 6GB jen s aplikacema co mi běží 24/7 jako komunikační programy, prohlížeč, Steam, AV, atd.

Měl sem 2x4GB, vyměnil sem za 2x8GB a nakonec mám oba sety, celkem tedy 24GB RAM abych se vyhnul swapu a pádům na nedostatek paměti.

Zkrátka i ráčům počítačových her se vyplatí mít 16+GB RAM :3

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Space Engineers - neni zrovna bezne
GTAV - tezce neoptimalizovana vyjimka
Kingdom Come - neni vydano
Prohlizec - jak kterej a zalezi i na zpusobu pouziti, ja vic jak 1GB neudelam
Idle - ja teda nejaky 3-4GB, asi i proto, ze antivir pouze vestaveny od Microsoftu, nejsem blazen, abych si dobrovolne nechal zpomalovat pocitac neprosto neuzitecnym kusem softwaru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky musíte mít pravdu?
Vy jste prostě přesvědčen, že ta paměť je zbytečná.

Já si zase myslím, že SSD je zbytečné, když máte dost paměti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky platí, že existuje nějaké optimální řešení (cena/výkon) pro tvé potřeby. Tobě stačí 32 GB, někomu zas 4 GB a dokáže s tím žít (nechce utrácet, protože by mu to nepřineslo takový benefit, nebo na to nemá peníze, protože je potřebuje jinde).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale tady ji mam.

Ano, presne jak jsem psal, pro 95% lidi je zbytecna, 8GB staci, do budoucna dejme tomu 16GB. Tech par procent lidi, co dela vyvoj a spravu neuvazuji, mel to byt komentar smerem k potrebnosti takoveho mnozstvi RAM pro typickeho domaciho uzivatele, ktery ani neprogramuje, ani neanimuje, ani nema deset virtualek, ....

To je zajimava uvaha, to nevypinate pocitac? Protoze pri vypnuti PC se obsah RAM ztrati a tudiz minimalne nabeh pocitac nez to zapise vsechno na RAM disk bude zbytecne trvat, coz u SSD jednoduse odpada.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aby se jakykoliv novejsi windows dali rozumne pouzivat, tak je nutno vypnout swap (protoze ty kravy do nej furt hrabou i kdyz maj volnou pamet). A zprava pameti ve windows je bohuzel tak tragicka, ze pri spouste prilezitosti na 8 GB pameti rve ze pamet dochazi... az zacne odstrelovat aplikace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, počítač nevypínám. Není k tomu důvod.
Vzhledem k ceně pamětí nemá smysl nad tím moc uvažovat. 8GB DDR3 ECC modul přijde na 400Kč. Škudlit, jestli budu mít 8 nebo 16, se mi zdá fakt zbytečné. Naopak 10GB zbytečné paměti se na cache docela hodí.
Taky tu mám server s 32MB RAM a stačí mu to. Ale u něj nehrozí, že by se na něm někdo pokoušel spustit Windows, Javu a webový prohlížeč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší čo tu debilne argumentuje pochybnými faktami. Ukážte mi, kde kúpite nové 8 GB DDR3 za tú cenu. Dobre, chcete to do starého stroja, tak budiž, nejaký bazar, alebo Čína. Ale bežný spotrebiteľ,, keď chce nový počítač, tak nepríde do obchodu a nepovie: hele poskladajte mi to z nejakých bazaroviek, ale nech je to niečo moderné a nabúchané, cena nech je nízka a dúfam, že záruka je 2 roky. Redmarx tu stále píše, že bežnému spotrebiteľoví netreba toľko RAM a vy stále meliete o individuálnych potrebách. Taký človek si dá navrhnúť PC a predpokladám, že nemá hlboko do vrecka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu proč se tady snažíte vyvrátit fakta o tom, kolik co žere a kolik já osobně potřebuju RAM, nedává mi to smysl :-D

btw KC není vydané ? Tak co sem to potom teda hrál ? GTAV není optimalizované ? Tak proč to škáluje s nastavením a dá se to přizpůsobit i slabším sestavám (GTAV mám jako test tool, když skládám sestavy). Jajks, to sou argumenty jak poď na mě z boku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://kingdomcome.cz/datum-vydani/

Netreba dale diskutovat nejake uvahy. Fakta jsou jasna a stejne tak se na webu napsalo hodne o nevyladenosti a spatne optimalizaci GTA5.

Celou dobu tu jasne pisu, ze uvazuji typicke domaci herni multimedialni PC a na nem je i 16GB totalni overkill. Jenze to by se ty me komentare taky musely cist a ne jen vidim redmarx, klikam minus, ze jo.
Nikomu nevyvracim, ze zrovna on dela vyvoj softwaru, ze ma 10 virtualek a dalsi na pamet narocne cinnosti, ale tohle jsou proste okrajove zalezitosti a jasne jsem to psal uz v prvnim komentari, ze o tom ze asi tak 5% lidi potrebuje hodne ram a i 32GB je pomalu malo, vim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy windowsáci jste fakt divní. Vaše představa o využívání RAM je dost primitivní :D

Je mi jedno, jak moc je GTA V optimalizované nebo ne, a až si jednou budu chtít udělat radost, a konečně si to koupím, rozhodně nebudu říkat "Sice se mi to seká, ale je to proto, že to blbě optimalizovali!", ale prostě si koupím těch 8GB RAM navíc, protože to hra chce.
Jestli na Windows někdo na desktopu provozuje více virtuálů najednou, tak to moc nechápu. Taky máme jaily a paravirtualizaci, a tyhle věci už tak náročné na paměť nejsou. A i Windows prý už něco takového umí, ale nezkoušel jsem.

Stáhněte si někdy pitomé Ubuntu a při startu liveCD přidejte jádru parametr "toram". A pak se dívejte, k čemu vám bude ten 1GB paměti, který vám tam celé Ubuntu zabere.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pretože každý druhý človek v domácnosti si potrebuje spúšťať liveCD s parametrom toram. Vy ste fakt smiešny. Neustále ignorujete čo píše Redmarx.
Ešte začnite všetci tvrdiť, ako sa bežne vo firmách na kancelárskych počítačoch uživí 16 GB RAM a aj to je málo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, KC skutecne neni vydane.

Co jsi hral je early access - alpha verze.

Nicmene hardwarove naroky se od finalni verze nejspis prilis lisit nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 16GB RAM a pri nutnosti pouzivat serverove virtualky ma to uz zacina pomaly obmedzovat. Samozrejme ze niekomu, co to pouziva na bezne uzivanie alebo hranie bude mozno aj tych 8GB v pohode stacit, ale PC sa samozrejme nevyuziva len na tie "bezne" veci.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, s tim nemam problem, pokud se nejedna o typicke domaci pouziti, tak muze byt i 32GB na tesno. To bylo i napsano, viz ta poznamka o 3D Studiu. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8GB začíná být těsný i na obyčejný hraní... Teda pokud zrovna nepařím Fallouta 1 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze muzu. Protoze ted by mi sice 16 GB stacilo, ale hodlam ten pocitac mit nekolik dalsich let a opakovane se mi potvrdilo ze to co mi staci v dobe koupe nebude stacit o dva-tri roky pozdeji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No a kde je problem, mne ted staci 8GB a jak uz tu bylo zmineno az vyjde Kingdom Come treba, tak poridim dalsich 8GB. Tou dobou uz budou jiste ceny zase dole. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tobe.. tobe staci malo, tak musi malo stacit vsem ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám 256 GB RAM. Třeba z toho důvodu, aby mohl zabírat chrome 16 GB+ ( https://pbs.twimg.com/media/C7RYtHcWwAE3AFj.jpg:large ) a nedělalo to problém mému početnému stádu trvale spuštěných virtuálek :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spotify dobrý, ale tím facebookem sis to pokazil )))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

16GB (4x4GB 1333MHz DDR3) jsem měl už od listopadu 2011. Hodí se to na všechno od her a Chromia po editace foto video, virtuál atd., vše bez swapu.

Tenhle rok byl čas na upgrade, takže k Ryzenu jsem přihodil 2x16GB ECC. Dva sloty mám volný, až budou pamětí levný a potřeba přidat tak je určitě dokoupím.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen pozor na to, že se čtyřmi dual‐rank moduly je maximální oficiální podporovaná frekvence jenom 2133 MHz, což je dost naprd. Mám to teď stejně (2×16 GB ECC), ale z tohohle důvodu asi v budoucnu upgradovat nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://download.jirikocman.cz/x-plane_memory.png

takové "normální" využití mých 24GB RAM, to jsem značně omezil nastavení a stejně ta aplikace v podobné situaci dřív nepo později padne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem na základě poplašných zpráv v dubnu zakoupil 2x16 GB LPX Black 3000 za 6999 (se slevou 500, takže za 6499) a teď stojí 7299 ... takže jsem mega ušetřil :D

Tento týden jsem objednal i ten zbytek, tak budu konečně skládat nový komp ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dubnu bylo pozdě, když k největšímu letošnímu růstu došlo v únoru a březnu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jop, to už vím taky :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak i pár stovek se hodí… :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak to jsem na 32GB ušetřil dokonce 5,5kkč. Teda já jsem dobrej...
Ale teď vážně. Jen málokdy mám možnost čekat x měsíců než něco koupím. Skoro vždy je nové PC otázkou max týdnů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete někdo (speciálně jeden nejmenovaný redaktor) ode mě koupit i3-6100? Odešly mi (2) USB 3.2 porty na desce, což je s počtem 2 trošičku problém... takže radost až za pec reklamace desky (už třetí reklamace), tak nevím, jakou mám objednat, zda Z270 nebo ten váš rajzn

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som niekedy v januari (lednu) alebo zaciatkom februara (unoru) kupovala 16 B DDR4 Crucial Ballistix Elite za 4189, s vyhliadkou ze to pojde do buduceho upgradu pocitaca kedze ceny pamati sli hore. Pocitac s Ryzenom som si poskladala niekedy koncom maja (kvetna), to by ma vysli 4799. Takze aj tych 6 stoviek potesi. Nevystihla som sice plnu kompatibilitu s Ryzenom - o vyberavosti Ryzenu na pamatove chipy sa este nevedelo ked Ryzen ani nebol vonku - bezia na 2666 nie na 3000.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To: Remarx, No-X a další. Kdyby se mě zeptala teta od vedle, že chce pro kluka komp na hry tak 16GB je jasná volba. Kdyby ale přihodila, že jde na průmyslovku a je velkej fanda IT a doufá minimálně v druhýho Bila Gatese, tak by tetka měla přitlačit nebo počítat s druhou sadou 16GB, nebo oplakat nový lodičky a pořídit rovnou 32GB. Bo je velké riziko, že na počítači poběží i něco jiného než hry. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, 32GB nebo 8mijádro má si pořizovat pouze v případě, že skutěčně víte, že je to potřeba. Jinak sou to na 90% vyhozený prachy. Za pár let budou úúúplně jiné ceny a dost možná i jiné typy pamětí, sockety pro CPU atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak +1

Ale tady jim to nevysvetlis, nekdy mam az podezreni, ze napsat to tu nekdo jinej, tak je to OK, ale protoze "redmarx", tak se do toho nepritele AMD musime pustit. :-)

Od zacatku pisu, 3D Studio - jasne 32GB. To same nekolik virtualek, vyvoj softu, ....

Ale typicky domaci uzivatel? 8GB v pohode, pokud vezme na ty hry 16GB prosim, ja to nakonec az to zlevni taky planuju na 16GB.

Vyhazovat ted za draho, to by byl uplny nesmysl, kdyz to uzivatel nepotrebuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Paměti mají tu blbou vlastnost, že se stářím rostou na ceně. Nechávat upgrade na později nedává smysl, levněji už (teď to přichází u DDR3) nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat DDR3 do zásoby, protože se snižování kapacity výroby se zdraží mi nepřijde moc rozumné. Snížení výroby je zapříčiněno ukončením vyroby kompů s DDR3 a také zvýšenou nabídkou v bazarech, levnější je nakoupit tam.

Pak je taky otázka, jestli má smysl investovat do starého kompu nebo jestli je lepší ho nechat pár let dožít a potom koupit nový. Přeci jenom, ve starém kompu může odejít všechno možné, deska, zdroj ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To:JACK FX, REDMARX. Nepoužil jsem příklad se studujícím hochem na průmyslovce IT náhodně. Můj vlastní syn si hraje s PHP, programováním, sbírá certifikace. Tak nevím co je na tom za blbost? Když začneme řešit, že enterprise SSD je na odezvu webserveru pomalé a potřebujete umístit velké nožství malých matadat a databázový soubor na RAM DISK? Kromě toho v podstatě jsem jinými slovy odsouhlasil to co již dčíve Redmarx napsal. Tak proč pořád sám vyhrańuje jako nepřítel AMD? Co to má společného s tématem?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pockaj az sa klucina prihlasi na Cisco akademiu a zacne riesit GNS3 emulator alebo IOS On Unix. Jedna instancia routra ~2 GB, potrebuje 6 routrov na oskusanie plus virtualky ako hosty ... RAMka a jadra padnu ako Nemci v ruskej zime :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže všetci, čo toto študujú, musia mať bohatších rodičov? Z kontextu vášho a predchádzajúceho príspevku to priamo vyplýva. Myslel som, že škola by mala poskytnúť podmienky na štúdium. Lebo mne to príde tak, ako keby medici si museli chodiť po mŕtvoly na cintorín, aby si po nociach v pivnici mohli pitvať.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co píšete by bylo hezké, ale neplatilo to ani za předchozího režimu kdy jsem onu medicínu studoval, natož v současném. Na takový anatomický atlas s plastifikovanými preparáty měli jen ti bohatší. A ano. Všichni jsou si demokraticky rovni k přístupu ke vzdělání, jen někteří mají díky rodičům příležitosti rovnější. Taková je doba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne, že si sa pochválil, že ty na to máš. Neviem ale čo je väčšia výhra. Či prachy, alebo blbý syn. Keď na strednej škole robí web, ktorému nestačí enterprise SSD kvôli odozvám v domácich podmienkach, nechcem vidieť ten HW, keď by to musel nasadiť do väčšej firmy, kde tá záťaž bude rádovo väčšia. Tuším bude nasadená blbá technológia, alebo to je silno neoptimalizované. Ešte dobre, že sa môžeš pochváliť, ako dokážeš podporovať blbého syna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aaa redmarx v opo, jsem v soku. Ja jsem se 16GB ram zatim stastnej, ale zacinam citit, ze do budoucna je to malo. Mam teda i takovy blbustky, jako 3GB SSD cache, chrome atd. Chapu, ze Chrome neni idealni a tezce jsem si na nej zvykl, i kdyz zkousim prechazet aspon na Edge, Chrome ma stale sve Google kouzlo hlavne v kombinaci s androidim telefonem. Her mam stovky a zvykl jsem si zapinat vzdy jen ten launcher, kterej potrebuju, pac uz mam, krome klasiky Steamu, jeste Origin, Uplay, Bethesda a Epic launcher, Battle.net a ty jednorazovky WarThunder, WoT, World of Warships. Je to mor.
Nejvic mi zabral Fallout 4 se 4k texturama na 4GB grafarne, kde se do ram nalilo dalsich asi 8GB a zacalo mi byt opravdu ouzko a to zadny chrome nebezel.
Jo a GTA V bych rozhodne neoznacil za neoptimalizovanou hru. Nahodou, na to, jak to vypada, to bezi obstojne pomalu i na kalkulackach. Na max detaily je to holt narocny no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedostatek RAM je to, co počítač v budoucnu zabije. Vývoj procesorů stagnuje, a vývoj SW má zpoždění v reakcích, takže i když bude Ryzen ultrarevoluce, a výkon procesorů skokově vzroste, bude chvíli trvat, než se takový výkon stane potřebným.

Ne tak s RAM. Staré Androidí telefony zabil nedostatek RAM. 1GB je zoufale málo. A teď si vemte, co to vlastně proti Windows umí. Je to vlastně dost hloupá věc. Až se Windows a appky na něm dostanou na tuhle úroveň, 8GB bude na Chrome málo.

A RAM nejdříve po vydání zlevňuje, a pak se dostane na minimum s příchodem dalších DDR, a pak začně zdražovat. Nemá smysl to odkládat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Vývoj procesorů stagnuje ... bude chvíli trvat, než se takový výkon stane potřebným." Ničo mi v tej vete nesedí. Ak ten výkon nepotrebujete, ako môže potom vývoj stagnovať?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky je třeba vzít v potaz, že nabídka pamětí pro Ryzen byla v době vydání dost tristní. Tedy pokud člověk neriskoval a vycházel z QVL. Plno lidí třeba jako já čekalo (a stále čeká) na lepší podporu a nabídku 3000+ modulů. Ani teď není situace nijak valná. Někteří výrobci pamětí jako např. G.Skill na to zareagovali novými moduly optimalizovanými pro Ryzen..samozřejmě s patřičným příplatkem..Takže pro obyčejného smrtelného zákazníka to znamená čekat na podporu, potom čekat na pád cen...přičemž se pravděpodobně dočká nové generace Ryzenu a pěkně nanovo :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je hodne zajimave, jak naroky na RAM rostou....
BTW: na nizkourovnove programovani / podle mne nejkrasnejsi oblast programovani, kde se naplno projevi schopnost programatora / staci zanedbatelna kapacita RAM, pokud pominu vlastni naroky OS....
ale jsme v dobe, kdy se nehraje na optimalizace a cim vice RAM, tim hladsi beh OS / jen ten zas*... SWAP ve Win je opravdu dilo... /
holt mame na RAM nenazrane aplikace a Win / nejen / jako bonus...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou aplikace které prostě fakticky potřebují hodně paměti pro svoji funkci. třeba když budete editovat hodně velký obrázek. Nevo počítat hodně velký a detailní objekt s pomocí MKP. Jen se bojím že dneska tu RAM žere zbytečně i to co by se stejnou funkčností před xx lety vystačilo s desetiou i méně....
Já osobně bych v počítači uvítal klidně 64GB i více. Na hry video a web ovšem 16GB bohatě stačí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v techto pripadech je to tak nejak pochopitelne / uz i na phone images /...
ale to neomlouva "nenazranost" OS a aplikaci nad nim..
BTW: k tem fotkam, udelam jich par a pockam....
nebo budu upravovat kdejakou hovadinu a v FULL ji postnu do kdejake prd***.
muzem si za to sami...

o cem se nam ani nesnilo, mame doma, ale nak diky tomu blbneme....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.