Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vzniká třetí největší výrobce polovodičů

Renesas logo staré
Hitachi se jeví být v posledním půl roce ve finančních transakcích velmi čilá. Nákup divize výroby pevných disků od IBM je již téměř na 100% jistý. Tentokrát se dozvídáme, že spolu s Mitsubishi Electric by ráda vytvořila společný podnik. Tedy chtěla. Obě firmy už podepsaly dohodu, a dokonce se už ví název nově vzniklé firmy.

Hitachi se jeví být v posledním půl roce ve finančních transakcích velmi čilá. Nákup divize výroby pevných disků od IBM je již téměř na 100% jistý. Tentokrát se dozvídáme, že spolu s Mitsubishi Electric by ráda vytvořila společný podnik. Tedy chtěla. Obě firmy už podepsaly dohodu, a dokonce se už ví název nově vzniklé firmy. Půjde o Renesas Technology (odvozeno z Renaissance Semiconductor for Advanced Solutions). Podíváme-li se na výnosy obou firem, vidíme, že po sloučení tu bude hnedle třetí největší výrobce polovofičů na světě! Podle oficiální zprávy bude Hitachi Semiconductor vlastnit 55% a Mitsubishi 45% joint venture. Určitě se tímto krokem snaží obě firmy snížit provozní náklady. Je proto nasnadě, že asi dojde i k nějakému tomu propouštění. Oficiální rozjezd Renesas Technology je plánován na 1.duben 2003. V jejím čele bude stát Katsumi Suizu, současný víceprezident polovodičové divize Mitsuibishi Electric. Již v prvním roce očekávají obrat ve výši 7,33 miliardy U$. Reneases má za úkol se stát největším dodavatelem chipů pro mobilní telefony, síťě, automobily a digitální domácí alektroniku.

Do společného podniku však firmy nezařadily výrobu DRAM pamětí. V říjnu již totiž "spadla" DRAM divize Mitsubishi pod křídla Elpida Memory Inc. (spolu s taiwanským Powerchip Semiconductor Corp.). Elpida se tak stala čtvrtou největší firmou na DRAM trhu (s 11,1% těsně před německým Infineonem s 9,7%). Společná výroba, stejně jako u Renesas, má začít v dubnu 2003. Určitě vás bude zajímat, že Elpida je 50:50% joint venture Hitahi a NEC. Už od poloviny tohoto roku jdou dokonce zvěsti, že by do Elpidy mohl investovat i Intel, aby zředil vliv Samsunga, Microna a Hynixu, kteří ovládají až 60% trhu s DRAM pamětmi.

Diskuse ke článku Vzniká třetí největší výrobce polovodičů

Žádné komentáře.