Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k wattOS-R10, další na Ubuntu s LXDE založená lehoučká distribuce

Omylem jsem klikl a dovadi me to k otazce ..... existuje vubec nejaka linuxova distribuce, ktera ma spravne ovladaci prvky (treba nema zcela nepochopitelne zrcadlove ovladaci prvky okna, prehozene ok/cancel atd) a nevypada jak kdyby ji navrhoval Pollock? Cili proste design GUI k zbliti jak ze zacatku devadesatych let? Stejne 99% veci a technologii vykopirovanych z komercnich SW, tak mi nikdo netvrdte, ze aspon jedno prostredi neni prachsprostym plagiatem aspon windows 95?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Napsat příspěvek proti linuxu do diskuze k článku o linuxu, na který jsi omylem klikl... tvůj život bude imho jeden velký omyl.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Když si půjčíš auto v Anglii, tak se taky budeš divit, že tam některé ovládací prvky jsou přehozené. A ještě ta hrůza, že se tam jezdí nalevo!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Každá
2. Explorer je plagiát Finderu a KDE, MS-DOS je plagiát CP/M, M$ si dokonce nenbyl schopen nikdy implementovat vlastní sockety dostatečně obstojně, tak to vzal z freeBSD a ani tam to nebyl schopen zkopírovat pořádně, protože widle neumějí pracovat s mikrosekundami dodnes.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jeste bych dodal ze vsechny okenni systemy od firem jako MS, Apple a dalsich jsou plagiat WIMPu od XEROXu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem teda začínal na Amize, když ještě žádná Windows nebyla, znám i Maca co tu byl také dříve než Windows a mohu zodpovědně prohlásit, že opačně to mají Windows.

Každopádně to není nic na co by si člověk za dva dny nezvykl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono se GUI od devadesátých let nezměnilo? A vypadá jako Win95? Hmmmm, paráda. Že bych ten linux přeci jen zkusil?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hugo a BTJ: Aby měl linux šanci se vetřít na PC s windowsem tak holt pro obyčejného uživatele se musí tvářit jako něco co uživatel zná. Proto win 95-98, protože to byly asi jedny z nejuniverzálnějších systémů pro všechny. Jenže máme tady patentový a autorský zákon, tudíž úplná kopie to být nesmí.
Proto nepoužívám openoffice. Je to kopie office, protože lidé chtějí to stejné když chtějí přejít na linux. Jenže díky tomu že to není prachsprostá kopie tak holt všechny názvy popisky funkce musí fungovat, chovat se a vypadat, alespoň trošičku jinak. Jinak soud, pokuta a konec.
Dále bych se odkázal na práci se složkama a souborama kdy z linuxu teču, nic tam nefunguje, nabízí mi miliardu složek s debilníma názvama zašantročenýma po celým disku. Děkuji nechci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je rozhodně prioritou, když ráno přijdu k počítači a pustím ho, aby bylo vše na svém místě a mohl jsem pracovat. Ne zkoumat, kam co přesunuli. Nevadí mi, když je něco jinak. Důležité je, aby to jinak zůstalo tak, jak to je. Proto jsou pro mne Win10 naprosto nepoužitelné. V práci jsme je "museli mít", a teď se pořád vztekám. Za půl roku se mi 3x změnila asociace souborů, co se má čím spouštět. Ať žijí automatické aktualizace. Když chci přehrát DVD, nabízí to nějaký nový program, ve kterém nejde zvuk. V extra programu pro přehrávání DVD, integrovaném ve Win10. Nechápu. Media player už k přehrání DVD nepřemluvím, i když před desítkami vždy fungoval. A to nemluvím o síťových tiskárnách. Dodnes nedokázali opravit novou funkci, kdy všechny tiskárny, které jsou offline v okamžiku startu Win10, jsou pro Win 10 offline i když se pak pustí. Zabere jen restart PC (nebo služby, což běžný uživatel asi nebude neumět).

Zkrátka od linuxu mě celý život dělí jen to, že jsem se učil programovat v pascalu (Delphi), kdežto v Linuxu je všechno v C++. To je psychická bariéra, kvůli které zatím zůstávám u Win7.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V Linuxu není vše jen o C++. Lazarus znáte? http://www.lazarus-ide.org/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dělám s Delphi v práci nějakou dobu a jak jsem chtěl něco vyzkoušet doma tak jsem nainstaloval Lazarus a můžu tě ujistit, že je to nebe a dudy. Jinak řečeno, Lazarus zamrzl na úrovni Delphi 7. Pro ukázku malé video https://youtu.be/7oBTZ16dbc4 . Kromě teda přehlednějšího GUI, rychlejšího kompilátoru (u projektu přes milion řádků to už jde sakra poznat) to má i nové konstrukce jako generické typy, ...

Tím samozřejmě nechci Delphi jako jazyk nějak omlouvat, jednak je IDE (RAD Studio) pekelné drahé a navíc ostatní jazyky mají lepší vychytávky. Navíc principielně jsou ty jazyky dost podobné, takže přejít třeba na Javu, kde je navíc garbage collector, nebo i na to C++ snad nebude tak těžké.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělám na Delphi 17 let a mohu říct, že na Delphi 7 Lazarus rozhodně nezamrzl. Generické typy mají taky. Můj projekt teda nemá milion rádků, jen něco kolem 100k, ale kompilace je naprosto bez problémů. Ano, první build trochu trvá, další kompilace jsou v pohodě.
V práci na Delphi XE máme projekt s 1.3M řádků a kompilace taky trvá. Často mi IDE zamrzne úplně a musím natvrdo sestřelit ve správci úloh. O nějakém doplňování kódu ani nemluvím. IDE přemýšlí několik sekund, než nabídne proceduru/funkci. A to mám 16GB RAM a SSD disk. Děs.

GUI jako Delphi XE mají taky, jen není v základu, musí se doinstalovat jako balíček. Build z http://www.getlazarus.org/ už má takto prostředí nastaveno v základu. Ovládání editoru je taky podstatně příjemnější než v Delphi. Abych pravdu řekl, mnohem raději programuji v Lazarus než v Delphi XE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, brzo to bude hlavni vyhoda linuxu - moznost pustit si update kdy ja chci, a ceho chci, a treba klidne vubec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Zkrátka od linuxu mě celý život dělí jen to, že jsem se učil programovat v pascalu (Delphi), kdežto v Linuxu je všechno v C++."

Nebo se naučte Go, které si z Pascalu spoustu věcí vzalo - nebo spíš z Moduly/Oberonu, tedy Pascalových nástupců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo je možnost mít FreePascal... IDE bude mít takové jaké si dá. Ale to je myslím právě ten problém - ne jazyk, ale to, že chybí možnost mít vizuální návrháře formulářů a programovat objektově, podobně jako v MS Visual Studiu. Jediný projekt, o kterém vím že to snad nějak implementuje, je "síšárpové" Mono, které začal Microsoft nedávno dokonce i oficiálně podporovat.

Ale možná bude stačit pár let počkat, a Widle přejdou pod POSIX standard samy (a UWP doufám shoří v pekle). Ledacos tomu nasvědčuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ne jazyk, ale to, že chybí možnost mít vizuální návrháře formulářů a programovat objektově, podobně jako v MS Visual Studiu."

To je předpokládám překlep a mělo tam být "podobně jako ve Smalltalku"? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kvalitni zacatek diskuze..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nevizera spatne. zeby som ho skusil na Asus N10? keby bezal plynule a bez problemov tak tam ostane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lehke a usporne distro = totalne rozjebane fonty

ako sorry ale ako sa nato mozete pozerat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blbej dotaz ... ze by z toho vypacili systemd asi nehrozi, co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je tato distribuce s českou lokalizací? Rád bych mámě v NB nahradil WinXP, ale bez češtiny to u ní nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.