Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k WD Black^2 - 120GB SSD a 1TB HDD v jednom pouzdře

dovolim si opet dohodit odkaz na plnou recenzi: http://www.storagereview.com/wd_black2_ssd_hdd_review

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

konečně! Bohužel díky ceně nepoužitelné :-( Takže dál budu používat dummy CD-ROM bay do NB s bay pro 2,5HDD a SSD ... :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

přesně takhle jsem uvažoval, když jsem se rozhodval mezi D630 a D430. nakonec padla volba na D430 s 1,8" SSD uvnitř a tím, že pokud budu potřebovat, externí úložiště vyřeší falshka nebo 2,5" USB HDD. a zatím jsem to externí nepotřeboval (na 120GB SSD je místa habaděj, akorát tedy ZIF PATA verze stále při té kapacitě o 1000kč víc než běžné 2,5" SATA :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

D430 je nešťastné právě kvůli 1,8" diskům :/
A není to ThinkPad! :D

Nedávno jsem pořídil ThinkPad T430, v něm 180GB SSDčko + 1TB Seagate/Samsung 5400RPM disk v bay místo mechaniky, kterou dneska snad vůbec neužiju a spokojenost :) Disk se roztáčí jen v případě, že na něj lezu, např. kvůli hudbě, Steam, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle když už si někdo koupí T430 koupit model s diskem, dát si SSD do mSATA co je pod šroubky zespoda a nechat v něm DVDrom?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já k ničemu DVD mechaniku nepotřebuji, tohle je pro mě výhodnější + plánuji přidat 3G/GPS modul, mSATA SSD bych pak musel vyndat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>>120GB SSD je místa habaděj
Obcas se mi stane ze proste nevim ktereho je. No komu se to nestalo at hodi kamenem.
Ale tentokrat jsem se musel podivat do kalendare, jestli se opravdu pise konec roku 2013, nebo 2008 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na samotny OS a par programov co clovek pouziva je to ozaj dost. Dokonca aj na beznu kancelarsku pracu a dokumenty.

Samozrejme ked niekto potrebuje mat nainstalovanych 20 hier (kazda po 5-10 GB), ci striha video, alebo skladuje narodnu filmografiu v HD (na to by potreboval zopar tych novych 6 TB diskov), alebo ma 10 VDI virtualok vo VirtualBoxe, kazdu po 20-30 GB, alebo skladuje instalacky vsetkych verzii co i len trocha rozsirenych programov za posl. 15 rokov, alebo sa hra s velkymi datazami, alebo inak vyuziva stovky GB, tak tam to iste nestaci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

SSD není pro data. Když je dáš pryč, je to opravdu habaděj místa. Někdo tam dá Adobe, někdo kolekci WoW+WoWp+WoT, možnosti jsou různé. Jasně, že se ti tam nevejdou všechny hry, nebo všechny ultravelké programy, ale pravděpodobně nepoužíváš všechny tyto programy stejně frekventovaně. Čím méně něco používáš, tím spíše na HDD s tím.
SSD Boostuje 120 GB (dobře, s Win jen 90 GB) toho, co používáš nejčastěji, a mě to přijde celkem rozumné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já teda nevím - kdyby mi někdo nabízel buď 1TB disk a k tomu mSATA kartiču, nebo tady ten Black, tak beru radši disk a kartičku. Když mi jedno odejde, tak mi zůstane aspoň to druhé a pokud budu chtít někdy třeba upgradovat na rychlejší 256GB mSATA, tak vyměním jenom kartičku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A presne pro takove notebooky to prave neni urcene. Jak se pise v clanku a na co dojdete i logickou uvahou, tenhle disk najde vyuziti tam, kde neni mSATA slot ani pripadna pozice pro optickou mechaniku. Potazmo pokud je interni opticka mechanika vyslovene nutna (coz asi nenastane :-D ). Urcite se nejaky takovy stroj najde. Otazka je, kolik lidi s takovym strojem budou tohle reseni potrebovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Za ty prachy mám SSD 480-500 GB a kašlu na plotnový harddisk, tahle kapacita do NTB bohatě stačí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat si notebook bez mSATA je pěkná blbost a upgradovat starou herku bez mSATA takovýmto diskem (a za takovouto cenu) je blbost taky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Otazka je, kolik lidi s takovym strojem bude tohle reseni potrebovat."

V cem se nase vyroky lisi? Vy rikate, ze by takovy pouziti byla blbost a ja ze se asi nenajde moc lidi pro ktery to bude mit smysl. Jina slova, prakticky stejny vyznam. Ikdyz ja pripoustim, ze si to muze nekdo poridit, protoze ve vyjimecnych situacich i nejvetsi blbost muze davat smysl. Treba nejmenovany popularni tablet bez ctecky pametove karty je toho zivym prikladem. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I mean...Thinkpad...
V promo videou od WD se píše "You asked for it, so we created it", tak očekávám, že zájemců bude dost. Například majitelé starších Thinkpadů, kteří chtějí i místo pro data a zatím měli třeba jen SSD, nebo byli bez mechaniky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na celém tomhle řešení hybridních disků (tohle fakticky JE hybridní disk, jen s větší kapacitou flash) mě nejvíce odrazuje ta nutná softwarová část. Pro zpřístupnění celé kapacity je potřeba driver (bez driveru je to jen 120GB SSDčko, driver ho fakticky rozšíří o plotnovou část a udělá na něm partition, která bude jen kotoučová, což zní samo o sobě šíleně). Mně by se líbilo (a divím se, že to ještě nikoho z výrobců nenapadlo a zrovna WD Black2 se vyloženě nabízí), kdyby to fungovalo obecně tak, jako by bylo SSD a HDD připojeno na jeden SATA port přes port multiplier (dnes už by je měly podporovat snad všechny běžné čipsety).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takhle sem si myslel, že to WD udělal. Blbě sem si přečetl článek. O to větší fault od WD...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já předpokládám, že tohle funguje úplně stejně, jako disk o dvou partitionech, jen s tím rozdílem, že pro instalaci systému (asi) musí být HDD část neviditelná, respektive aby se uživatel nepokusil velikost změnit. Ztratila by se totiž pak kontrola kde je SSD část, a kde HDD část, a bonus by byl v tahu. Četl jsem, že to lze, že z toho lze udělat jednooddílový disk, ale pak už uživatel těžko řekne "a tohle chci na SSD část".
Driver tam tedy není, je to pouze aktivátor, kterým HDD odemknete, a systém pak vidí dva oddíly, dva disky. Driver už pak není potřeba, se systémem se nic navíc nespouští.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vycházel jsem jen z videa, co jsem viděl na webu WD. Velmi rád se na to podívám, až to budeme mít v prackách :).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

oddíly to být nemůžou, to nejsou dva různé fyzické disky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne? Od toho je tam řadič, který skutečnou vnitřní strukturu zakryje. Nicméně tvoje věta nedává smysl. Oddíly jsou právě typicky na jediném fyzickém disku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli se to chova jako hybrid (tedy k SSD casti primo uzivatel pristup nema a o jeji vyuziti se stara OS potazmo nejaky SW), tak je to zbytecny zarizeni. Z clanku jsem to pochopil tak, ze jsou to v podstate dva disky s vlastni elektronikou schovany za nejaky "hub" za konektory. Priznam se, ze jsem nehledal presne informace ruzne po webu, protoze nebyl cas. Ostatne uz z prvni vety to vypada na 2v1 a ne 1+cache.

"U disku Black^2 tak neslouží flashová část jako cache pro plotnovou, zařízení obsahuje plnohodnotné 120GB SSD a plnohodnotný 1 000GB HDD."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel diky cene je to dost neprakticke reseni.
Pokud clovek ma novejsi notebook se sata3 tak si rovnou muze poridit
treba Toshibu 512GB SSD za cca 270$.
Ma to sice polovicni velikost ale zase skoro 2x lepsi vykon teda aspon co se tyka sequencniho cteni a zapisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.