Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital uvádí externí disky pro Windows To Go. Co to znamená?

Ako by nestačilo že disky sú nehorázne predražené, ešte tam nalepia ceduľu Windows To Go aby si mohli vypýtať ešte viacej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

moje rec

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows 8 je swap nutný? A k čemu mi je potom 16GB+ RAM?(nebudeme sprostí)

Zase nějaké to zlepšení k horšímu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pak že dávat swap do RAMdisku je blbost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U W7 a starších je swap do RAMdisk blbost určitě... Pokud je ovšem opravdu pravda to o swapu u W8, pak RAMdisk je nejmenší zlo, které lze pro navýšení výkonu spáchat.

Mimo jiné uznávám, že i pod W7 u některých aplikací je RAMdisk nutnost, zvláště pak pro aplikaci Photoshop. V souvislosti s diskuzí u předešlého článku jsem se pustil do zjišťování stavu věci. U Photoshopu té totiž MUSÍTE nastavit alespoň jeden disk pro odkládací soubor samotné aplikace. Ovšem také lze nastavit, kolik si má aplikace vyhradit RAM paměti a tu pak používat. Jakým způsobem Photoshop následně rozděluje využívání RAM vs odkládací soubory na discích mi není známé, ale myslím si, že nutnost vyhrazovat disky/soubory je hloupost... K čemu mi pak je když mám 16GiB+ RAM?

Ať už je stav jakýkoliv RAMdisk(v sw provedení) je dle mého názoru bastard a jak již někdo jiný napsal drbání se pravou rukou za levým uchem...

Škoda, že neexistuje nějaký levný HW RAMdisk... Při dnešních cenách by to nemusel být problém... 2x8GiB RAM=16GiB asi 1600,- k tomu hw, který řeší obnovování a vlastní zdroj energie (akumulátor, kvůli výpadkům el.). Sakra, kdyby byla nějaká PCI-Ex. karta v ceně okolo 4000,- a se 4 sloty (32-64GiB) na RAM tak by to muselo jít na dračku... Vždyť třeba dnešní mobily jsou takové RAMdisky a jsou i levnější s tím, že mají navrch kupu dalších věcí okolo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem viděl RAID řadič s 2GB RAM a s baterií, při výpadku proudu se obsah RAM zkopíroval na FLASH a po restartu automaticky zpět do RAM (transparentně pro uživatele).

Samozřejmě je to něco jiného než HW RAMdisk, dříve prodával iRAM hw disk s max 4GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To byl snad standardní RAID řadič. U HW RAID řadičů se paměť jako buffer a záložní baterie používají zcela standardně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RAMdisk do PCI-e je hodně stará záležitost. Např. http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/6347-gigabyte_i-ram-di...

Já jsem kdysi měl srandu - kartu jako RAMdisk se 40MB SIMM (nebo už DDR, už si toto přesně nepamatuji) moduly do ISA sběrnice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak tebou popisovaný "HW RAMdisk" je již teď nahrazen SSDčkama na PCI-e kartě. Není potřeba řešit baterie...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten byl dobry. Srovnavat pocet prepisu SSD a DDR? A rychlost taky jeste nebude stejna ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tady srovnává počet přepisů? U spolehlivého RAM disku jde o spolehlivost v případě výpadku proudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Některé programy SWAP vysloveně vyžadují, protože přes SWAP používáji programovou techniku pro výměnu/ukládání pracovních dat. Je to výkonostně rychlejší než dočasné soubory a v podstatě velikostně neomezené.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No...tomu rozumim (teda nerozumim, ale dobre, se kripenim zubu to chapu), ale proc proboha se v clanku pise, ze nebude fungovat ani Metro (ci to proste bude delat problemy). Osobne jsem si poridil 64GB RAM a ocekavam, ze nejaky swap nebudu muset v zivote resit (dobre, alespon v nasledujicich par letech:-)) Mam win7 a povypinal jsem vse, co jsem povypinat umel a funguje to naprosto bezproblemove

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prozatím používáš takové programy, které SWAP vysloveně nevyžadují a proto i při zcela vypnutém SWAPU vše funguje. V pořádku. W7 s tím problém namají. Taky to tak na některých svých PC používám - W7 bez SWAPu.
Proč naopak W8 swap vyžadují? To ti nenapíši. Je možné, že techniku výměny dat přes SWAP začali využívat a nebo SWAP potřebují k něčemu jinému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom jsou ty aplikace dementni, to at se na mne nikdo nezlobi...A pokud budou dementni samy Win8 jako takove, nemam duvod upgradovat (coz o to, to nemam tak jako tak, Pc mam mimo jine na hry, a dokud pujde na win7 nejnovejsi dx, tak fakt neni duvod upgradovat:-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divil bych se, kdyby to microsoft uživatelům windows ulehčil. V době windows xp mě něco takového lákalo, ale jen při použití flash disku. Takže nic :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta Windows To Go certifikace mi připadá skoro jako když přibližně v době vydávání Windows XP byly na některých monitorech či klávesnicích nápisy typu "Windows XP Compatible"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U klávesnic šlo o speciální Win klávesy, které tyto klávesnice nově měli.

Obecně lidé neví co s čím funguje. Tento fakt je potřeba si uvědomit. Proto se tato loga používají. Lidé slyší "nová Windows..." a neví, že tento HW s tím bude fungovat pokud nevidí "logo" informující o kompatibilitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Win klávesy se rozhodně objevily dřív než XP, tuším že už s Windows 95...

Prostě mi to přijde jako kdyby někdo začal vyrábět nový model automobilu a na papírovém autoatlasu by byl nápis typu "Kompatibilní s (název nového modelu)" - je to sice pravda, ale je komické to uvádět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podlozku pod mys kompatibilni s Win 8 uz nekdo prodava?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte pod myší tablet (takový ten bez LCD, na kreslení, s touch), tak jo. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jste jen blbě pochopili skryté sdělení. Třeba tiskárna s nálepkou Win XP compatible znamenala, že už pro ni nikdo nenapíše drivery pro novější Windows. :-P

Fakt teda je, že nekompatibilní klávesnice se snad nedělají, ale na druhou stranu i nějaké vychytané mnohafunkční myšmonstra hyperklávesnice se již můžou ocitnou bez speciálního softu ovládajícího nadbytečné prvky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re: Třeba tiskárna s nálepkou Win XP compatible znamenala, že už pro ni nikdo nenapíše drivery pro novější Windows. :-P

Tak to ano, trefa do cierneho :-D Detto u Vist. Vydali sa beta ovladace, potom druhe, a nikdy sa ani nedostali na plnu verziu pretoze to bolo uz moralne zastarale a vytlacene styrmi dalsimi modelmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s timhle jsem mel presne problemy pri prechodu na win7 - mam klavesnici KME za asi 3 stovky, a miluju ji z duvodu, ze ma PRESNE tak rozlozene klavesy, jak chci a klavesy pri zmacknuti delaji presne to, co chci...
A byl u toho SW - na diskete!!! :-))) A ten fungoval pod winXP, ke kterym jsem to jeste tehda kupoval, ale pod win7 nefunguje. Takze kdyz si na klavesnici ovladam hlasitost, tak to sice funguje, ale nikde se mi nezobrazuje aktualni hodnota, takze to ovladam "od oka", priserny, no zvykl jsem si, ale je to teda pakarna :-) Mam Pc za 100k a k tomu takovouhle klavesnici, co ani nevidim ukazatel hlasitosti :-))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dojem, že ovládání hlasitosti přímo tlačítky na klávesnici, pokud tedy funguje bez nějakého dalšího ovladače, je záležitostí standardu HID. Ten soft pak nejspíš jen ukazuje, že se něco takového děje. Podle mě by neměl být problém na tuhle fíčuru udělat obecný soft, který by fungoval všude. Nebo vzít něco od výrobců notebooků, zkoušel jsem např. tohle: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?cc=us&lc=en&dlc... a funguje to http://www.abload.de/img/osd60aqe.png (mimochodem shodou okolností také s nějakou tou klávesnicí KME, není to ona? http://www.abload.de/img/kmebolsn.jpg ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych vam teda do toho nerad kafral, ale .......
http://i50.tinypic.com/2u8dkj7.png
http://i49.tinypic.com/2ajrwc3.png

W8 pochopitelne swapak k nicemu nepotrebujou a samozrejme jde vypnout ..... znam pouze jedinou aplikaci, ktera swapak potrebovala a to byl photshop cs 3 (nebo tak nejak) ...... to bylo vazne na zbliti, byl to jen bug, ktery opravili nejakym fixem ... jinak me ani teoreticky nenapada, proc by aplikace nemela jet bez swapaku:o)))) O to vic metro aplikace, ktera se ani k informaci o nejakem swapaku nejspis nedostane .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, není to primárně problém swapáku. Ten sice nejde na výměnném médiu vytvořit, ale to je jedno, jde případně vytvořit na dodaném pevném disku. Každopádně ve finální verzi Windows 8 IE v metru funguje (v předchozích verzích, co jsem zkoušel, na flešce nechodil, zatuhl). Nadále však nefunguje Windows Update (takže nejde ani z webu Microsoftu doinstalovávat komponenty on-demand, např. NET Framework 3.5, nejde nainstalovat Microsoft Update) a určitě nechodí ani práce s obnovením systému.

Článek byl každopádně opraven a za mystifikaci se swapákem se omlouvám. Ve swapu to není. Je to prostě ve Windows :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak nechodi prace s obnovenim systemu? Co tim myslis? Kazdopadne uz nekdy od XP swapak nepouzivam a neverim tomu, ze ve W8 by to melo byt jine, uz to zkousim ve vmwaru celkem dlouho a jeste se mi nestalo, ze by neco nejelo a to swapak (zvlast ve vmwaru) vypinam jako prvni vec. Zitra na to mrknu, ale prijde mi to jako blbost, proc by nemel jet update nebo .NET, nechapu ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hází to prostě chybu. Před chvilkou ověřeno. Tomu systému v něčem prostě vadí výměnné médium (jsem si jist, že je to chyba systému, v tom smyslu, že vůbec rozlišuje práci s výměnným a nevýměnným médiem). .NET možná pojede, když se ručně nainstaluje, ale Win8 mají takovou tu funkci, že když spustíš aplikaci, která ten .NET Framework vyžaduje, tak si systém nejdřív ten .NET dotáhne z Windows Update. A to se nepovede. Hází to chyby typu nemůžu se připojit na Windows Update a podobně, jako by byl problém v připojení. Přitom tím to není, net normálně jede, v prohlížeči stránky fungují.

Fleška je samozřejmě naformátovaná na NTFS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, pockej, ja se bavil jenom o tom swapaku, ze k nicemu neni na normalni instalaci. Jak je to na tech W2G nainstalovanych na flashce, tak to fakt netusim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím swapákem, to jsem uznal, že to byla chyba, v článku jsem to opravil. Nic to ale nemění na tom, že na removable médiu jsou Windows To Go víc nepoužitelné než použitelné. A je to chyba systému.

Dříve jsem si myslel, že to je právě swapákem, protože to bylo první, co jsem viděl, že tam chybí. Jenže jsem pak dodatečně swapák udělal na HDD a zjistil, že i při jeho existenci ty věci blbnou, je-li samotný systém na removable flešce.

Takže to, že swapák nejde udělat na removable médiu, je jen jedna z chyb systému, pro řadu použití nepodstatná, byť nelogická. Jsou tam vážnější problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jako ja zcela chapu, ze na flashce nejde udelat swapak, preci jen flashka neni SSD disk (a i kdyby) a zapisovani na jedno misto, by ji mohlo velmi rychle znicit. Takze z tohoto duvodu vidim nemoznost dat swapak na flashku jako jednoznacny a dobry umysl.

No a jestli v tom pak neco dalsiho nefunguje, kdyz je to na flashce, tak to netusim, ale kdyz to rikas, tak asi jo. To by chtelo pohledat i na netu, treba nedovoli na flashce zapisovat do systemoveho registru, treba jen do lokalniho, takze vsecko obecne/uzivatelske jede, ale zmeny v PC ne. Ono by to snad i svym zpusobem smysl davalo, ze se proste vytuni jedna verze se vsim, co clovek chce, s kterou uz nepujde hybat. Vem si, ze bys mel grafiku nvidia a pak jsi presedl k pocitaci s ATI a po instalaci ovladacu, by se ti dotahl do systemu jenom bordel:) A pak uz bys to treba na jine grafice ani provozovat nemohl. Ok, verim, ze tenkhle problem snad ani s ATI nebude, ale dokazu si predstavit hromadu jinych driveru. Jak je to tam treba s tou grafikou? Musis vsechno nainstalovat a pak to tam zustane nebo se to jen ulozi pro tu konfiguraci nekam do tempu a kdyz prijdes k tomu stejnemu pocitaci, tak se to pouzije?
Tim myslim:
1) mas WTG nainstalovane s geforce
2) preneses na pocitat s radeonem, co pak? Nainstalujes drivery, prida se ti CCC
3) na dalsim pocitaci s geforce .... bude CCC rvat, ze tam chybi radeon grafika nebo tam proste CCC vubec nebude?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych spíš řekl, že na flešce nejde udělat swapák proto, že se MS bojí, že by někdo tu flešku za chodu vyndal (na výměnném médiu se to dá očekávat). Pokud se fleška hlásí jako fixed disk, tak to normálně funguje (stačí ve firmwaru změnit removable media bit).

Změna počítačů je důvod, proč Windows To Go vzniklo. Koexistence více typů ovladačů grafik není problém už od Windows 7 a není to problém ani ve Windows 8.

Jak se s tím popasují ovladače, je věc jiná (tzn. např. ty troubovitý Catalysty pak skutečně budou řvát, když tam Radeon HD nebude). Zůstává vždy nainstalováno všechno, jen se přepínají HW profily a vytváří při novém počítači nové (Catalyst svým způsobem není ovladač, je to nadstavbová aplikace k ovladači). Takže když nainstaluješ CCC, bude tam i poté, co přesedláš na počítač s GeForckou. Vlastně se to chová podobně, jako bys měnil hardware systému pod nohama. Technicky vzato by se s tím podobně mohly vypořádat i sedmičky, ale ty nemají podporu USB už od startu OS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.