Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k WD navýšil kapacitu externích disků MyBook Duo na 20 TB

"Dále nechybí 256bit AES šifrování za pomoci softwaru WD Security."

Dá sa využiť to ich HW šifrovanie aj na OSX/Linux? Lebo ja mám od WD externý disk ktorý by to mal podporovať ale nechcelo sa mi to hľadať vtedy tak som použil VeraCrypt a som spokojný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krabica ako NASko, cena ako NASko ale nemá to ani RAID. A prísť o 20TB dát už môže zamrzieť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden 10TB disk WD Red stojí deset tisíc, tedy celý externí box je za cenu samotných disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj a ani nic nevie. Uplne zbytocne zariadenie, kupovat dnes v dobe NASov externy disk je uplna blbost. Keby to bolo aspon male, prenosne ako 2,5" externy hdd.. ale je to velka skatula co nic nevie, default nastavena na strip. Kupi si to BFU a ked sa mu pokazi 1 disk, vsetky data perdeli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@ ...default nastavena na strip. Kupi si to BFU a ked sa mu pokazi 1 disk, vsetky data perdeli.

Stejně jako v NASu nastaveném na strip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U NASu je to ovšem pouze tvá volba. Tady na výběr jednoduše nemáš. K tomu další WD kurvítka jako šifrování, takže i odchod USB převodníku je rovněž konečná pro data.

Ne, tohle je špatný vtip.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máš na výběr přes tu jejich utilitu: https://www.wdc.com/products/external-storage/my-book-duo.html
RAID 0 je výchozí a nastavit RAID 1 bude jednodušší než u NASu. Je to logické, protože když by nastavili výchozí RAID 1, tak budou BFU mrmlat a reklamovat, že si koupili 20TB a mají 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toto je externy disk, priamo urceny BFU, kupis pichnes ides. Mam za to, ze NAS si BFU nastavit nedokaze a da si to niekomu rozumnemu co nikdy nenastavi strip spravit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má raid 1 - zrcadlení dat, kde je problém? Software pro automatickou zálohu WD také dodává. Mám předchozí verzi 12TB a vše v pohodě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekny, i ta cena zajimava, ale kdyz najdete nejaky stary pocitac, to znamena, aby byl zadarmo, za odvoz, nebo do 5kila v bazaru, deska bude mit 6xSATA, pripojite nejakej levnej Kouwell radic okolo 5kila 2xSATA a nahodite 7xWD Blue 3TB za aktualne 2.500Kc jeden, tak se dostanete na podobnou cenu, ale pri vetsim poctu disku vyssi bezpecnost dat + samozrejme libovolne hrani s nejakym tim RAIDem, aby byly data duplikovany. (Jo 8ej SATA port na nejakej malej SSD nebo nejakej zvlast disk a na ten se nahodi linux.)

Ja neco takovyho mam, akorat teda v tom je zatim jen jeden 3TB a zbyle disky mensi, proste starsi disky, co mi kde zbyly, pricemz se casem da samozrejme disky upgradovat az bude potreba dalsi misto. Bezi mi tam Ubuntu LTS a disky jsou formatovany na EXT4. RAID nevedu, kazdej disk je zvlast a data jsou duplikovany na dvou discich rucne prostym zkopirovanim a kontrolou MD5 souctama, me to vyhovuje vic.

Samozrejme trochu problem chlazeni, mam tam vic ventilatoru a rve to, ale to je resitelne, proste se to umisti nekam, kde to nevadi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má to větší spotřebu a rozměry, jinak dobré řešení.

Já jedu server na postarším 12" mininotebooku s ULV cpu, s připojeným 2x externím 2.5" diskem. K tomu další síťové rozhraní pres pcie s dhcp a místní síť přes pokročilý gigabitový switch. Spotřeba se vejde do 20W komplet (s vyplým displejem a powersave módem) a umí to totéž a možná lépe to co desktop server nebo nějaký jiný stroj (není třeba klávesnice, externí displej, díky baterce se to samo zálohuje proti výpadku napájení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě chlazení není problém a počet ventilátorů neznamená vyšší hluk. Něco děláte špatně.

Dříve se prodával, "za hubičku" v různých akcích, miniaturní server HP N36L. Později výkonnější verze N40L a N54L. Všechny nabízely podporu ECC pamětí, šifrování a standardní serverové vlastnosti, včetně ILO (samozřejmě za bakšiš, protože základní verze neuměla prakticky nic). Dlouhé roky se stal N36L osobním serverem pro distribuci vlastních fotografií, kamerový systém a samozřejmě úložiště (4x 2TB WD Re3, Intel 320 80GB a 16GB interní flash paměti). Později stačilo přikoupit čtyř diskový IcyBox (eSATA) a stále zbýval jeden volný pcie slot, který se mohl použít pro další řadič a disky. Ačkoliv se jednalo o velice úsporné a tiché řešení (v obou případech šel originální ventilátor pryč a místo něj levný Arctic za 120Kč. Tišší s nižšími teplotami), na současný server lomeno úložiště to prostě nemá. Než shánět po bazarech (skládkách) všelijaký různorodý a problematický hardware, stačí se podívat na ceny starších HP. Stále jsou skvělé ... a kdo potřebuje více, může přesedlat na plnotučné nadčasové dělo (o podpoře a vlastnostech netřeba mluvit) např.: Supermicro H8SML-7F s Opteronem 3350HE. Stačí zavřít 12 disků do Fractalu, lehce zregulovat 140mm Arctic na 300 otáček a bude se jednat o velice tichý a chladný server, který může být klidně zavřený v komoře, nebo na chodbě bytu.

P.S.: ZFS a Linux nejde moc dohromady, proti FreeBSD (Solaris/OpenIndiana) má stále co dohánět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Něco děláte špatně."

Nikoliv: Něco děláte levně. --- Tak ano, dokonce zadarmo, protoze se jedna o stary PC, ktery by se jinak vyhodil. O tom byla pointa prispevku, ze to jde lepe za cenu pouze disku. Je zrejme, ze se to da postavit inteligentneji a s nizsi spotrebou, ale uz by to neco stalo.
Samozrejme ne kazdy ma moznost to postavit za cenu jen disku nebo to chce sofistikovaneji, ale pak samozrejme poroste komfort s cenou. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

len si daj pozor, lebo stale mam funkcny asus M2N-E z 2007 ale bios uz nepozna 3TB a vacsie disky. Tiez spotreba s hociakym procesorom sa so synology 215j neda porovnat + synology je o tom ze vsunies disky a ides, ked sa to pokazi vsunies do noveho synology a ides. Mat doma server z PC je uz dnes zbytocne, synology vie vsetko. Ok nevie automaticky synchronizovat fotky z telefonu, ale snad sa to nauci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to, ze by deska neumela vetsi disky jsme nastesti nenarazil, ale diky, dobra poznamka.

Jasny, nema cenu se bavit o diskovem PC vs Synology ani z hlediska spotreby, to je jinde, byl to jen namet, jak lze resit zalohovani z hlediska penez, to Synology neni zrovna nejlevnejsi a jak pisu s komfortem stoupa cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technická, musí to umět poznat BIOS, když ten disk není bootovací? Páč pak to leží na bedrech ovladačů v systému - pochopitelně nevím jestli nejsou nějaká omezení přímo ve firmware SATA řadiče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neviem kde konkretne je problem, M2N-E s poslednym biosom nepozna 3TB WD Red, v inom pc ide.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, nespomeniem si ako to v mojom pripade vidi bios, ci ho vidi v mensej kapacite, alebo vobec, urcite nevidel 4TB disky (musel by som k tomu dotiahnut nejaky monitor, ale v OS su to normalne 4TB disky (nie su bootovacie) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Synology vie automaticky synchronizovať fotky z telefónu. Na to tam je práve aplikácia DS cloud do mobilu. Alebo ste to vôbec neskúšal? A neviem, či aj DS Photo to nevie. Ja ale osobne vidím problém automatickej synchronizácie, zálohy,prenosu fotiek v tom, že nevie určiť galériu. Asi takto: v práci sa fotím s kolegami a večer s kamarátmi pri pive, ako sa to automaticky osynchronizuje do rôznych adresárov, galérií??? No žiadno. Preto toto riešim manuálne. Ak niečo nafotím a chcem mať z toho galériu, kde to bude pre nejakú skupinu ľudí prístupné, tak označím fotky a v aplikácii DS Photo ich pošlem do PhotoStation do novovytvorenej galérie, kde môžem pridať popis, profilovú fotku galérie, ... Takže ak to potrebujete len ako zálohu všetkého čo nafotíte, tak by vám DS cloud mohol stačiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem je tu: fotky su ulozene v adresari /storage/0000-0000/Dcim. Ak chces pripojit tento adresar do Cloud station, vypise: after android 4.4 files must be stored here: storage/0000-0000/......./files Vo fotaku sa neda vybrat tento adresar na ulozenie fotiek.... Takze mozes to robit manualne, ze si skopirujes fotky do toho ..../files. Preco by som to robil manualne, ked dropbox funguje genialne, robi co ma a nema problemy s nejakymi umiestneniami. V pocitaci si potom dropbox adresar mozes umiestnit hocikde, napr. do adreara ktory synchronizujes cez cloud station a vo vysledku teda tie fotky na NAS mas. V NAS si ich mozes namapovat do photo station a...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude asi tvoj interný problém. Práve som si to vyskúšal. Android verzia 4.4.2 na LG G2. Normálne mi dalo vybrať adresár na NAS (tam kam sú povolené synchronizácie, ale myslím, že by to šlo povoliť priamo aj na adresár pre PhotoStation). V ďalšom kroku voľne som sa doklikal na Internal Storage-DCIM-Camera a následne nejaké parametre synchronizácie (dal som len upload) a po potvrdení som videl aj priamo na NASe, ako tam začali pribúdať fotky. Nemáš niečo neaktuálne? Starý telefón? Neaktualizované DSM? Nemáš náhodou upravený, iný, nie stock, verziu Androidu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

klucove bude "after android 4.4" Mam moto G5+, android 7.0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preto som to skúšal na 4.4.2. Ale neverím, že synchronizácia je viazaná na konkrétny adresár. To by bola blbosť a také obmedzenie, že by to znemožnilo používanie synchronizácie. Skôr si myslím, či nebude problém s právami pre aplikácie v androide. Rozmýšľam práve nad G6, tak ak ju kúpim, tak otestujem na 7čke androide, ale mám silný pocit, že to pôjde. Ešte to testnem na firemnom Orange Neva 80 s Androidom 6.0.1.
Edit: Tak presne tak isto mi to fungovalo aj teraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aj dokumenty mam v adreari /storage/0000-0000/android/data/com.synology.dscloud/files/moj_nas. Vsetky adresare, ktore pouziva ds cloud tam musia byt, je to obmedzenie androidu alebo tej aplikacie, neviem. Takze ak by som chcel hocico synchronizovat, musi to byt umiestnene /storage/0000-0000/android/data/com.synology.dscloud/files/. Fotky z fotaka tam umiestnene niesu => nefunguje to. Nevies si do dscloud pripojit napr. /storage/0000-0000/mp3 - tam mam mp3ky, ale kludne si tie mp3ky mozem dat do /storage/0000-0000/android/data/com.synology.dscloud/files/mp3 a potom to pojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to vidím tak, že ty si moc pokrokový a Synology trošku nestíha. Vzhľadom na to, že vo verzii Androidu 4 aj 6 to v pohode funguje, tak predpokladám, že zmeny v systéme 7 to zásadne zmenili a preto to tak nefunguje. A myslím, že Synology ešte nestihlo prispôsobiť aplikáciu pre nový systém. Ale môžem sa aj mýliť, ale takto to ja vidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako nejdem sa hadat, ale este pred par mesiacmi som mal lenovo P70 s android 5, a tam to neslo tiez ale uz neviem preco.. kazdopadne tam som ani nemohol pristupovat ku SD karte (zapis, mazanie... citanie islo) ziadnou aplikaciou iba total commanderom. Dropbox problem nemal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že v nejakej verzii Androidu bol problém s prístupom na externé úložisko. Mne je divné, že ty na dvoch systémoch máš problém, ja na dvoch nie. Schválne ešte nájdem a vyskúšam Android 5. Dám vedieť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok. Ja mam este HTC one Android 5.0.2- tam nemam nic ohladom synology nastavene, takze zajtra to vyskusam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zial to HTC nema slot na SD kartu, z interneho uloziska to samozrejme funguje a fotky synchronizuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

starší HW má ještě jednu blbou vlastnost - nestíhá. Pokud máte router s podporou 100Mb a zařízení připojené přes WiFi, tak tam může být cokoliv, včetně notebooku jako server a disků na něm připojených přes USB 2.0, ale jakmile máte Gb síť a chcete třeba i 30MB/s (což USB 2.0 umí), tak to po síti starší hw neudýchá - a tím spíše když to řešíte přes nějaký fake RAID (typicky Kouwel, Axago atd.). Samozřejmě nemluvím o serverových řešeních - tam už se před x lety honily data na hraně možností Gb LAN. Ovšem tam (až na výjimky) nebyla zrovna nízká spotřeba. Řešení se starším hw je pro ty, co si s tím umí pohrát a oželí nějakou tu bolístku. Cena za 1W za rok je (zjednodušeně řečeno) 30Kč, takže pokud má starší hw klidovou spotřebu řekněme 22W a NAS 2W, pak je za rok rozdíl cca 600Kč - to už není úplně málo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

99% klientov nebude rucne kopirovat nikdy nic aj ked odprisahaju na smrt deti manzelky psa svoju.. hocikoho, ze budu. Externy disk je dnes prezitok, Nas vsetko robi automaticky sam lokalne aj online. Z nizsou spotrebou a vyssou spolahlivostou ako tvoj stary pc. Naco by som uz len rucne kopiroval data, na to je mirroring.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Abych te parafrazoval: 99% klientu si nebude nikdy kupovat NAS kvuli cene. ;-) Znam to, koupil jsem rodicum domu externi disk, sami by si nekoupili nic, vzdyt maji pocitac a to staci a musim jim stale pripominat, aby si aspon fotky prehravali z disku pocitace na ten externi, delaji to malo, ale vysvetlit si nenechaji, ze disk v PC muze odejit a o fotky prijdou. Ono je to podle me dane tim, ze jeste neodesel, clovek ma tendenci veci neresit, dokud sam nepozna a tudiz alespon jednou o data neprijde, nakonec nebyl jsem kdysi jiny.

Mimochodem ale zase aspon jsou nasi tolik edukovani, ze chapou ze zaloha znamena zkopirovat data z disku PC na externi disk, mnozi lide "zalohuji" tim, ze na externi disk data presunou!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně by bylo optimální, kdyby tam číhal nějaký "duplikátor", který po připojení disku sám data zazálohuje. Člověk je "opice" chybující a zapomínající a v ruční záloze většinou nakonec něco chybí, když to na potvoru zrovna potřebujeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano a preto som nastavil mojej mame zalohovanie na moj NAS ;) Nemusis kupovat NAS, da sa zalohovat napr. na gdrive, vacsina ludi, ktorych poznam ma gmail a menej dat ako 15GB.

a cena... 216j stoji 180€, za vacsie zbytocnosti (iphone) davaju ludia ovela vacsie prachy. Len pri 216j mas domace ulozisko, kde ty mozes pozerat film na telke, dieta1 moze pozerat zaroven iny na notebooku, dieta2 napr. na tablete alebo telefone.. Tie peniaze sa za to dat oplati!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mňa neskutočne baví Redmarx a jeho múdra a tí ďalší za ním, čo začali vyzdvihovať riešenia typu poskladám staré komponenty a disky, alebo HP mikroserver a disky a na to nejaký linux, alebo rovno špeciálnu edíciu NAS. Akosi ste sa pozabudli, že to chcete porovnávať s produktom, ktorý je určený bežným užívateľom. Alebo máte pocit, že si lekár, knihovníčka, automechanik zostavia server a nainštalujú a správne nastavia linux? Ten WD zapoja a zálohujú podľa ich potreby, prípadne nejakým programom, ktorý im to uľahčí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spravne pises Teso,99% beznych uzivatelov dostava srdcovy zachvat iba ked im presuniete ikonku acrobat reader z lavej strany na pravu,kedze ho netreba otvarat vacsinou ale otvori sa sam kliknutim na subor .pdf nie aby si sami manualne zalohovali data na 1 a uz vobec nee na 2 disky :-) Radsej si zoberu pozicku,splatkovu spolocnost a chcu zariadenie vybalit z krabice,zapnut do elektriky a nech sa im tam same zalohuje automatcky vsetko cely pc,mobily,tablety,kludne aj swap subor a tv krabicka od kablovky,len nech oni nemusia nikde klikat :-) Tak to myslim funguje pri Apple produktoch a Apple Backupu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.